Nový Aspire Ethos (5951G) – srovnání s předchůdcem

Na tiskovce při představování nových modelů mi v Aceru zapůjčili pro potřeby blogu novou generaci jejich multimediálního hi-endu. O původním Ethosu, který mám od loňského léta, jsem toho napsal dost a musím uznat, že jsem s ním stále spokojen. Nová generace mě zajímala prakticky od ohlášení, a tak jsem nabídku zápůjčky nemohl odmítnout.

Vzhled

Co si budeme povídat. Vzhled je často jeden z rozhodujících faktorů i u notebooků. Aspoň pro mě určitě. Nový Ethos sice tvarově (a odolností) vychází z původního, ale barevná kombinace je jiná. Tedy vlastně o kombinaci se ani nedá mluvit – celý počítač je černý. Působí to sice decentně, ale u drahého multimediálu mi trocha té extravagance nevadí a z původního Ethosu byla vyšší cena zřejmější.

Vpředu je základna notebooku tlustší a vzadu tenčí než už předchozího modelu, takže už teď není tak zkosená. Původní zkosení jsem měl radši, kvůli lepšímu sklonu klávesnice, ale je to spíš detail. Celkově se mi původní Ethos líbí víc, i když možná je to jen otázka zvyku.

Výbava

Tady se moc nezměnilo. Do letošních notebooků se začaly přidávat porty USB 3.0, přestože Intel jejich podporu v čipové sadě zatím nemá. Vzhledem k tomu, že Acer přidává řadič USB 3.0 i do notebooků za 15 tisíc korun, Ethos jej má taky. Ze tří portů je teď jeden rychlejší. Jejich hloupé rozložení co nejblíž k uživateli bohužel zůstalo.

Ethos v 15,6“ verzi je teď levnější. Předchozí začínal s čtyřjádrem někde na ceně přes 40 tisíc s DPH. Ten nový stojí pouze 30. Podepsalo se to na odstranění TV tuneru a samostatného dálkového ovládání pro obsluhu Windows Media Center.

Klávesnice a touchpad

Rozložení klávesnice je pro řady Acer Aspire standardní, a tak v něm nedošlo k žádným rozdílům. Ve všem ostatním je ale nová klávesnice lepší. Má teď podstatně kontrastnější popisky a pro práci v horších světelných podmínkách je pro jistotu ještě podsvícená. Podsvícení se přepíná vyhrazeným tlačítkem a oproti jiným notebookům neprosvítá mezi klávesami.

Mechanika kláves je teď měkčí a tišší. Rozdíl to není velký, ale pokud máte ženu/přítelkyni, jistě chápete, že každý pokrok je v tomto směru vítaný.

Rád bych byl stejně pozitivní i u touchpadu, ale nejde to. Acer zaexperimentoval. Touchpad je nyní bezdrátový a lze jej snadno z těla notebooku vyjmout. Tlačítkem si pak na něm přepínáte mezi režimem touchpadu a dálkového ovládání. Nápad dobrý a občas je to docela pohodlné – má v sobě integrovaný senzor natočení a lze jej použít i na výšku, aby se dobře držel jednou rukou (kurzor se pak ovládá palce).

Na celém řešení mi ovšem vadí všudypřítomné zpoždění snímání. Po vložení se sice touchpad připojí na sadu kontaktů, ale ty slouží pouze k nabíjení interní baterie a komunikace probíhá stále bezdrátově. Původní touchpad žádné zpoždění nemá a díky jeho velké ploše je tak pohodlný, že doma myš připojuji prakticky jen na hry. To už zde neplatí. Uživatel začátečník asi rozdíl nepozná, ale pokud s touchpadem zacházíte stejně obratně jako s myší, bude vás toto zpoždění štvát.

Multimédia

Na první pohled vypadá systém reproduktorů stejně u obou počítačů. Dva reproduktory jsou nad klávesnicí a subwoofer je na spodku. Výsledná kvalita obou strojů je však od sebe na míle daleko. V novém Ethosu z mě nepochopitelných důvodů přehrává reproduktor na spodku místo hloubek celé frekvenční spektrum. Tím pádem má hloubky slabší a zvuk je takový, jako by tam subwoofer ani nebyl.

Nemůžu říct, že by byl zvuk vyloženě špatný, ale starý Ethos měl nejlepší zvuk ze všech notebooků, co jsem v posledních dvou letech testoval. Nový je spíš na úrovni průměru lepších multimediálů. Rozhodně už to není takové, že bych na něm dokázal poslouchat muziku bez připojování sluchátek, nebo externích reproduktorů. Zvuk je jednoduše více „jako z notebooku“.

Další nemilou změnou je odstranění kolečka pro regulaci hlasitosti. Možná jsem v menšině, ale kolečko považuju za nejrychlejší a nejpohodlnější prvek pro nastavení hlasitosti zvukového výstupu.

Chlazení

Pokud běží oba modely na baterku, je jejich provozní hluk velmi podobný. K rozdílu dochází ve chvíli, kdy se oba připojí k napájení. Starý jede stejně potichu, ale u nového se ventilátor točí stále na druhou rychlost, kdy už může citlivější jedince rušit. Původní Ethos má spotřebu při kancelářské práci asi 25 W a nový 12. Čekal jsem tedy spíš posun k pasivnímu chlazení.

Za pozitivní beru fakt, že teploty v zátěži jsou nyní nižší o 10-15°C. Mohou za to ovšem spíše úspornější komponenty (procesor i grafická karta).

Výdrž baterie

Žravé čtyřjádrové Core i7 první generace s grafickým čipem Radeon HD5850 si umí říct o pořádný příděl energie. Není divu, že reálná výdrž starého modelu je okolo 3 hodin s vestavěnou velkou baterií. Core i7 nové generace má úspornější chod a navíc nabízí integrovanou grafiku, na kterou může notebook přepínat, když není potřeba nic výkonnějšího (NVIDIA Optimus). Reálná výdrž 7 hodin proto nebyla zas takovým překvapením.

Výkon

Novější čtyřjádro je pochopitelně zase o kus výkonnější. Výkonových srovnání obou platforem je na Internetu dost a dost, takže ho můžu přeskočit. Z uživatelského hlediska jsem si rozdílu pochopitelně nevšiml a výkonový nárůst by patrný z běžných činností tak leda v konvertování videa.

Zajímavější je změna grafické karty. Z hi-end čipu ATI Mobility Radeon HD5850 se přešlo na NVIDIA GeForce GT555M. V obou případech zůstala pomalejší paměť typu GDDR3. Fakticky jde o přechod z nižšího hi-endu na vyšší mainstream novější generace. V herních testech je nový Ethos za starým pozadu maximálně o 10%. Hry běží více méně stejně a zahrajete si v podstatě všechny dnešní tituly. Crysis 2 jsem hrál na obou a rozdíl v plynulosti bych nepoznal.

Závěrem

Nová generace 15“ Ethosu je v mnohém jiná. Výrazně vyšší výdrž na baterky je super a podsvícená klávesnice taky. „Zpožděný“ touchpad je ale hlavně pro pokročilejší uživatele (líné připojovat myš) zbytečný vopruz a degradace zvukového systému na průměr taky nepotěší. Záleží tedy na prioritách.

Sám bych mezi nimi volil raději starší model. Výkon na hry mají stejný a u multimediálního notebooku je pro mě podstatné, aby se dobře ovládal (klávesnice, touchpad), byl při nenáročné práci tichý a měl co nejlepší integrované reproduktory. Uznávám, že to nejsou nejběžnější priority, ale ty moje takové jsou a v nich vítězí starší generace.

Pro majitele předchozího modelu tedy přechod na nový mohu doporučit jen v případě, že využijí výrazně vyšší výdrž na baterie.

Komentáře k článku

  1. 1. Ondra  27.7.2011  20:35:48

    Letos to není ono(Nejenom tento model, celkově v jejich nabídce), výbava kterou nabízí konkurence od cirka 23 tisíc(Totožné konfigurace Lenovo y570 a některá msi) sice bez bluraye, ale nechápu kde se vzal příplatek těch cca 8 tisíc oproti konkurenci.
    Acer se prostě snaží o luxusní kousky, ale dělá to způsobem jako by se člověk snažil poškrábat záda nohou.Luxus ať přenechaj jiným a dělají místo toho výkonné a cenově dostupné pracovní kousky jako kdysi.

  2. 2. Kubino  5.8.2011  6:57:05

    V té výbavě by mě chyběl ještě expresscard slot. Přidat rozšíření na další USB nebo TV tuner se u multimediálně zaměřeného stroje může hodit. Jak koukám na nabídku Acerů tak expresscard slot nemá snad žádný. Jo, když se obětuje celá zadní strana na designové řešení baterky nebo sklápění víka, jak je smutným trendem dneška, tak se konektory musí mačkat po stranách.

  3. 3. MK  18.8.2011  20:09:44

    Tak nevím, už jsem byl téměř rozhodnut koupit si tento ntb a po přečtení této recenze jsem na vážkách. Chtělo by to ještě jeden Ethos, který by byl složen z kladů obou verzí starší i nové :D

  4. 4. MK  22.8.2011  21:31:26

    Chtěl jsem se tě zeptat, jestli budeš mít tenhle Ethos taky na dlouhodobější testování. Vím, že o předchozí verzi Ethosu si psal recenzi na notebook.cz zhruba po roce používání. Plánuješ tedy to samé i s tímto kouskem nebo jste ho už museli vrátit :) Jak je to s přehříváním ntb při hraní her? Někde jsem četl, že zhruba po hodině hraní se na notebooku nedá udržet ruka. A co říkáš na konstrukci?

  5. 5. swarm  22.8.2011  21:46:11

    [4] Acer je v těhle věcech velmi sdílný a bývali by mi ho nechali, ale já ho nechtěl. Mám stále ten starý Ethos a nedám na něj dopustit. V nečem by byl ten nový lepší volba (hlavně ta výdrž je super), ale na tamten jsem už zvyklý a to u mě dělá taky hodně.

    To zahřívání vlevo od klávesnice je pravda. Dělají to obě verze, ale naučil jsem se s tím žít. Acer zvolil cestu relativně tichého notebooků i při hraní. Kromě starého Ethose mám ještě Pavilion dv7 (6110ec – to je můj letošní dlouhodobý test) a ten je při hraní jako stíhačka.

    Ve vedrech to zahřívání není úplně příjemné, ale když se naučíš neopírat si malíček levé ruky o hranu klávesnice, tak se to dá. Tlačítka klávesnice jsou plastová a teplo nepřenáší. Týká se to jen toho hliníkového boku.

  6. 6. MK  23.8.2011  7:38:44

    Díky moc za odpověď. Já o něm stále uvažuju, protože je to ntb, který splňuje to co chci, tzn. výkonný pracovněmultimediálněherní ntb. Bude do školy na projekty (pokročilejší programování, občas render 3d modelu a mnohé další), hry, filmy a pak běžná kancelařina a brouzdání. Acer právě splňuje moje požadavky na grafiku i procesor a i výdrž na baterku, což se do školy hodí, i když na FELu je zásuvek dost :D No a podsvícení klávesnice to je taky super bonus, když člověk dělá do noci, né-li do rána. Tohle všechno prostě u jiného ntb v ceně okolo 30000 není, tak do něj asi nakonec půjdu.

  7. 7. swarm  23.8.2011  9:01:51

    [6] Výdrž se určitě hodí. Studoval jsem na FELu (vlastně ještě možná studuju, ale to je jiná storka) a notebook bez výdrže aspoň 5 hodin mě tam vždy strašně omezoval. Zásuvky jsou jen v některých posluchárnách a často budeš sedět na hodinách v pozdějších ročnících v oprýskaných cimrách, kde je zásuvka tak možná jedna u dveří. Nevím, v jakém ročníku jsi, ale zásuvky později byly docela problém.

  8. 8. MK  23.8.2011  23:17:14

    Já jdu teď na magistra, takže už mám „oblíbené“ zásuvky, kde dobíjím :D vzhledem k tomu, že můj ntb vydrží maximálně 1,5 hodiny, tak jsem u nich dost často. Díky za tuhle recenzi i za tu na notebook.cz a jen tak dál, přece jen asi do tohohle ntb půjdu i přes jeho nedokonalosti. O ničem jiném, s tím vším co má tenhle Acer prostě nevím a víc peněz než 35000 obětovat nechci. Díky

  9. 9. swarm  24.8.2011  6:01:01

    Můžu tě uklidnit, že se nebjevují notebooky, kde bych žádný nedostatek nenašel. Vždycky je to o kompromisu.


Napsat komentář