Po delší době na trhu zas použitelný stroj pro grafiky na cestách – Toshiba Portégé Z20t-B

O tom, že profesionální tableto-počítače pro grafiky, jsou na trhu dneska časté asi tak jako pobíhající jednorožci v ulicích, se nemá cenu přít. Když už se něco objeví, má to hromadu kompromisů a není to ono. Doba, kdy měl pořádné konvertibilní Tablet PC každý větší výrobce, je evidentně nenávratně pryč. Toshiba však vyšla nářkům vstříc a udělala v mnoha ohledech téměř stroj snů.

toshiba-portege-z20t-b

Nechci se tentokrát pouštět do recenze, protože o tom tento blog není (to si je raději čtěte na notebook.cz). 12,5“ Portégé Z20t-B je však stroj, který zmínit jednoduše musím, protože se výrazně vymyká současné situaci na trhu.

Hardware ve zkratce

Klasickým Tablet PC s otočným kloubem uprostřed už evidentně odzvonilo, protože to asi není dostatečně „svěží“ koncept pro dnešní éru 2-v-1, kterou intenzivně propaguje Intel. Když chce výrobce víc notebook, použije zdvojené klouby, se kterými přišlo Lenovo v řadě Yoga (je to levnější než jeden otočný). Když chce víc tablet, udělá základnu jen jako připojitelný přídavek. Toshiba sáhla pro druhé variantě. Zařízení je tedy kompletně funkční jako tablet (704 g), ale je ho možné připojit k základně s klávesnicí a plně nastavitelným kloubem (celek 1,48 kg).

Tablet používá procesor Core-M a má full-HD IPS displej. Levnější konfigurace za 33 tisíc má 4 GB RAM a malé SSD (128 GB), dražší za 49 tisíc má 8 GB RAM a větší SSD (256 GB). Nejde tedy o ideální řešení, pokud chcete maximalizovat poměr cena-výkon… ale o to tady nejde.

Přímo na tabletu jsou různá zrůdná „micro“ rozhraní – micro-USB, micro-HDMI, micro-SD… a k tomu vstup/výstup na zvuk. Zajímavá je však výbava, pokud připojíte klávesnicovou základnu. Ta má na jedné straně v plné velikosti jak HDMI, tak VGA a na druhé dvojici USB 3.0 doplněnou o LAN konektor. Všechna tato rozhraní mají nativní zapojení, takže například síť není řešená vnitřním USB adaptérem pro ethernet, ale v tabletu je fyzicky plnohodnotný Intelovský gigabit.

Ač je to spíše výjimkou u odpojitelných zařízení, klávesnice je podsvícená. K ovládání kurzoru pak nabízí kombinaci trackpointu (dvě tlačítka) a touchpadu (beztlačítkový).

Na kreslení jako dělaný

Co jsem zatím zmínil, jsou spíše takové ty standardní parametry, které v případě počítače na kreslení nejsou zas tak zásadní. Pravé přednosti jsou jinde:

  • Duální digitizér od Wacomu s oddělenou podporou snímání prstů a pasivního pera (na rozdíl od levných digitizérů nepotřebuje v peru baterku).
  • Podpora rozhraní WinTab i Microsoft Ink, takže každá aplikace, která umí pracovat s přítlakem, bude fungovat, i když je 10+ let stará.
  • IPS displej s širokým pozorovacím úhlem. Na rozdíl od levnějších IPS nedochází při naklonění k výraznému snižování světlosti obrazu. V základu jsou navíc deaktivované všechny funkce, které by automaticky měnily kontrast (což je dnes skoro vzácnost).
  • Matná povrchová úprava překryvné plochy displeje. Tato překryvná plocha však je tvrdá, takže si na obrazovku můžete položit celou ruku, aniž by s tím měl tablet problém.
  • Samotný tablet má výdrž asi osm hodin a v základně je druhá baterie, která přidá dalších osm. O celkových 16 hodin provozu se stará 72 Wh energie. Při kreslení je výdrž pět, resp. deset hodin, protože tato operace (zvláště s nastavením pokročilejších štětců) bývá procesorově náročná.
  • Při kreslení je ticho bez ohledu na zátěž procesoru, protože uvnitř není žádný ventilátor. Výkon Core-M přitom postačuje (asi hlavně proto, že tato zátěž je hlavně na jedno jádro, takže běží TurboBoost).
  • Tablet lze připojit k základně displejem dopředu i dozadu, takže ji lze použít pro lepší naklonění obrazovky během kreslení.
  • Dodávané pero je pořádný kousek jak tloušťkou, tak délkou. Do tabletu se sice nevejde, ale na cesty je ještě jedno tenké (styl PDA) zasunuté ve spodní hraně.

Závěrem

Toshiba se hodně pochlapila a je vidět, že dobré využití pro grafiky nebude náhodné. Mnoho detailů je zde navržených právě s tímto ohledem. Po několika letech tak konečně mám v ruce zařízení, které si dovedu představit jako skvělé řešení pro náčrtky a ručně kreslenou grafiku. Většina toho, co jsem v poslední době testoval, byla pro takové nasazení spíše parodií.

Samozřejmě jsou tu i věci, které bych si dovedl představit lépe dořešené – třeba vypínání snímací vrstvy pro dotyk prsty. To se sice deaktivuje samo, pokud se k obrazovce přiblíží hrot pera, ale takové řešení nikdy není stoprocentní. Nakonec jsem skončil u toho, že jsem si otevřel device manager a v něm si touch-screen driver vypínal (naštěstí v HID sekci najdete tak „touch screen“, tak „pen“). Jedině pak jsem se nebál opřít ruku o obrazovku plnou vahou. Taktéž možnost vypnout dotykový senzor s logem Windows by nebylo k zahození.

Když už jsem v ráži, asi bych ocenil elektroniku Synaptics místo Alps pro touchpad/trackpoint, protože zde je viditelné zpoždění snímání. Není to taková tragédie, ale po zkušenostech s precision touchpady jsem už asi hodně náročný.

Na druhou stranu i přes tyto neduhy jde o špičkové zařízení, které má extrémní výdrž na baterii, nehlučný provoz, pohodlnou klávesnici a ještě k němu nemusíte tahat žádné redukce, protože konektorů má víc než mnohé dnešní velké notebooky. Toshiba odvedla skvělou práci, a i když Z20t nebude mít masové prodeje, pro svou cílovku jde aktuálně o asi top produkt.

Komentáře k článku

  1. 1. Wolferine  5.6.2015  9:25:24

    Pekne:) Jak je to s vykonem oproti Lenovu X220t s Core i5? Casem asi bude chtit nahradit,m zacina zlobit cast displaye – vypada pruh na prave leve strane o sirce cca 4cm a uplny vrch displaye ma trochu rozhozenou kalibraci (i kdyz to tak nevadi)

  2. 2. Jalko  5.6.2015  11:29:53

    Pekny kusok, az by som ho skoro zaradil do vyberu. Ale kategoricky odmietam kupovat ntb s rovnakou kapacitou ram ako mam vo svojom aktualnom, 7 rocnom stroji. Predavat momentalne vyvojarske (grafiku tu zaradim pod vyvoj) riesenia so 4GB ram mi pride skoro ako vysmech.

  3. 3. elzet  5.6.2015  13:12:33

    Co dokování? Asi jen nějaké USB řešení, nepletu se?
    Těch 8GB RAM je maximum a víc se tam fyzicky dát nedá?

  4. 4. Hruka  5.6.2015  13:39:04

    Ten displej má údajně slabý gamut -40% AdobeRGB, přičemž dobré IPS mají 60% a AUO B140HAN dokonce 70%. Tolik srovnání mezi neprofesionálními LCD.

    Klávesnice Toshiby mají netradiční a pěkný layout a hezké rozložení Fn zkratek, nebál bych se říct promyšlené. Jak se na to zvyká? Co machanika klávesnice?

    [1] Srovnání výkonu vyžaduje opatrnost. Okamžitý výkon je srovnatelný s úspornými 2 jádry 15W, ale po chvíli se výkon propadne, nebo nebo při současné zátěži grafiky. Můj odhad je 10 sekund a propad výkonu na 1/2 až 2/3. U single thread možná k tomu nedojde. Pro srovnání – 4500U – doba 30 sekund – propad o 10%.
    Doporučuji si na minutu otevřít http://melown.com/maps

    [2] Těch 4GB RAM (napevno) jsem nechápal i v noteboocích z roku 2013. Nevím, zda by pomohlo nastavit swap soubor na nějakou vyšší hodnotu, Je tam bleskové SSD http://www.notebookcheck.net/fileadmin/Notebooks/Toshiba/Portege_Z20t-B-10C/asssd.png

    [3] Ohledně Dell USB dokování tu je předposlední článek. I kdyby měl notebook SO-DIMM sloty, pak by byl dost oříšek takové zařízení rozebrat a dát zpátky dohromady – jednak je to tam dost nahuštěné a riskantní by byla manipulace s LCD.

  5. 5. Hruka  5.6.2015  13:42:58

    – Jo a jak je na tom displej co se týče vypalování obrazu? To dokáže být znechucující, obzvlášť když je to určené pro práci s grafikou.

  6. 6. Puppy  5.6.2015  17:53:09

    [5] podle recenze na notebookcheck to neni LG, takze by se nemusel vypalovat. Ma ovsem dost nerovnomerne podsviceni a pri nizsim jasu pry neprijemne blika.

  7. 7. swarm  6.6.2015  21:53:37

    [1] Cinebench R11.5: 0,97 / 1.65 pts (single/multi). Pokud jde o turbo na jedno jádro (Core M-5Y71), tak jen první sekundy jede 2,9GHz, pak klesne na 2,7-2,8, kde se drží dvě minuty. Nakonec sleze na 2,5GHz. Na všechna jádra logicky s TDP 4,5W to nebude nic extra. Po deseti sekundách jede stabilně na 1,7 GHz, na kterých už zůstane.

    Ale ono to nejde úplně srovnávat. Tohle je úsporný procesor s pasivním chlazením v tabletu, co má tloušťku 9 mm…

    [2] Ano, 4GB varianta je použitelná spíš jako doplněk k velkému stroji. Sám mám teď tu 8GB variantu, což už je v pohodě. Za mě by bylo ideální, kdyby se dělala ta levnější konfigurace i o tisícovku dražší a bylo tam už 8GB RAM (zbytek ať klidně zůstane stejný).

    [3] Není tam slot, víc se tam nedá. Dokování jde použít jen USB. Po posledních zkušenostech bych s tím dokázal žít (ostatně už s tím žiju na jiném notebooku…).

    [4] Máš pravdu. Rozsah není nějak extrémní. Nicméně pro to kreslení je to většinou ok, zbytek se pak stejně musí dolaďovat ještě na pořádném externím monitoru. Některé displeje sice mají víc, ale třeba zrovna u AUO mám zkušenost, že je to komplet ujeté bokem (bílá úplně mimo), takže se pak musí různě stáhnout některé barevné složky, čímž se ubere jas a už to neni ono, když tyhle displeje často mají 6bit. Pořád tohle není něco, že by byly barvy zašedlé a mdlé…

    [5] Používám ten stroj dva týdny a žádného vypalování obrazu jsem si nevšiml. Pokud tam je, tak se neprojevuje v běžných situacích. Měl jsem displeje, kde se vypalování projevilo, a to pak člověk věděl po prvních hodinách používání.

  8. 8. Jalko  8.6.2015  10:11:16

    [7] To ja som „ohovaral“ tu 8GB variantu. Ako fakt, 8GB mam v 7 rocnom ntb. To je mi pokrok:-( Pouzitelne to asi je, aj ked aj tu je velky otaznik. Spustis nejake vyvojarske prostredie, jednu virtualu, nejaku tu db, par chromov a uz sa blizis limitu. Da sa s tym pracovat, ale 16GB je daleko, daleko pohodlnejsich. A samozrejme, nechcem o 2 roky riesit problem ramky v stroji za 50k. Cakal by som, ze si v dnesnej dobe v pohode kupim notas kam dam teoreticky 32GB. Ale to je zjavne utopia. Je problem zohnat aj tych 16.

  9. 9. swarm  8.6.2015  17:48:37

    [8] A váží ten 7 let starý počítač 700 gramů? Já jen, že v jiném případě tyhle argumenty beru, ale zde se bavíme o pasivně chlazeném tabletu pro ruční kreslení. Tohle není stroj, který si někdo koupí, aby na tom provozoval virtuální stroje, databázi a paměťově špatně optimalizovaný webový prohlížeč (chrome).

    Pokud jde o paměť, tak 32GB jde bez problému dát do libovolné pracovní stanice se čtyřmi paměťovými moduly. Jinam to zatím dát nešlo, protože největší moduly byly 8GB a podporu čtyř slotů měly pouze i7 čtyřjádra. Až teď budou na trh přicházet 16GB moduly, takže u workstation segmentu se posune maximum na 64GB RAM a u běžných notebooků na 32GB.

    A proč je to problém sehnat v libovolném notebooku? Protože máš požadavky mimo drtivou většinu uživatelů.

  10. 10. Jalko  9.6.2015  16:27:21

    [9] Jasne, vazi porovnatelne, nieco cez 1kg.
    Dnesny trend je priletovat ramku k doske, v lepsom pripade je tam 1 slot. Disk to iste. A pravy dovod je kratsi zivotny cyklus. Samo sa to pekne zaobali za ultra..

    Osobne nazor viac ram nie je treba nemam v tejto cenovej hladine rad. Rozsiritelnost = future-proof.

    Vo workstationoch zozenies rozumnu rozsiritelnost. Ale ked sa bavime o prenosnych rieseniach, tak je tam dnes vyber bieda. Nehovoril som o realnej podpore 32gb, ale o teoretickej. Tj. ze mas 2 sloty a az bude 16gb modul, tak to tam das ak sa tak rozhodnes.

    V konfiguracii ktoru ponuka nebude tento stroj pre inych ludi zaujimavy. Ale to je presne ono. V konfiguracii… Inak skus si zajst do nejakej skostnatenej korporacie, kde sa zazrakom podarilo zrusit dominanciu IE a zacni im vysvetlovat, ze vlastne ten Chrome, na ktory prechadzaju je tiez na hovno. Si srandista:-) Pracovny stroj nie je na pustanie coho chces, ale coho musis. Ten grafik najskor tiez nebude pustat firefox, lebo s najvacsou pravdepodobnostou ma gmail a gdrive. Ale to uz je na pivnu debatu.

    Ak clovek chce, urcite existenciu dnesnej ponuky dokaze obhajit. Jedine co som chcel povedat je, ze ten pokrok je diskutabilny . Ked bola doba x200, e4200 a pod, cakal som, ze za tie roky sa tento segment posunie niekam uplne inam. No posunul, do hrobu.

  11. 11. swarm  9.6.2015  17:43:02

    [10] Pořád je to tablet na kreslení. Tam se fyzicky ten slot ani nevejde, ani to nejde při téhle tloušťce udělat, aby se to snadno rozebíralo.

    Upřímně, měl jsem to dva týdny a dělal jsem na tom úplně všechno. Problém jsem neměl. Stejně tak v ThinkPadu T400 mám 8GB RAM a neomezuje mě to (stejně jako hromady dalších lidí). Projektuješ si do toho jiné nasazení, než ke kterému to bylo určené.

    S grafikou, kde potřebuješ ruční kreslení, by sis i u dnešního Photoshopu mohl vystačit s 4GB RAM. Jde to trochu ztuha, ale dá se. Loni jsem měl na 4GB RAM puštené jak 2D kreslení textur na tabletu ve 30 vrstvách, tak 3D modeler, kde jsem ty textury aplikoval na model, který jsem tvořil. Občas to swapovalo na SSD (což se dalo poznat jen podle diody disku), ale dalo se. 8GB v mnoha situacích taky postačuje.

    Pokud hledáš stroj na provoz DB a několika VM, podívej se po něčem jiném. Tady určitě nepochodíš. Pro kdekoho tohle ovšem může plnit i funkci hlavního stroje a jsou i grafici, co si to za těch 50t pořídí bokem jako zařízení čistě na cestování a kreslení podkladů.

  12. 12. swarm  9.6.2015  17:44:46

    Btw dělám v korporátu a všichni kromě programátorů tam fasují notebooky s 8GB RAM.

  13. 13. Jalko  9.6.2015  17:58:38

    [11] tato debata je trochu o nepochopeni. Ty vravis, „dnes to staci“ a ja zase „co zajtra?“ Proste mi len pride usmevny ten trend ale pacil sa mi ntb, tak som na to zareagoval. Ze to nie je stroj pre mna som napisal uz v prvom komente, poznamka o vm a db bol iba priklad, ako moze pracujuci clovek spotrebovat ram. Vasi konzultanti to asi nejak dokazu tiez, ked fasuju 8gb a predpokladam, ze pustanim db to nebude.

    A ono by sa tam toho voslo, keby bola vola;-)


Napsat komentář