Po dvou letech s Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G)

Je to přibližně dva roky, co jsem od Aceru dostal na další dlouhodobý test jeho tehdy vlajkovou loď nabídky notebooků – Aspire V15 Nitro Black Edition. Říkal jsem si, že to bude pěkný doplněk k mému 14“ ThinkPadu T400 a náhrada za původní herní Acer Aspire Ethos. Původní plány se nicméně poměrně rychle změnily a teď už dva roky slouží Nitro jako můj hlavní počítač prakticky na všechny činnosti. Rozhodl jsem se nyní shrnout opravy a zkušenosti, které jsem za tu dobu nasbíral.

acer-aspire-v15-nitro-dva-roky_001

Acer se kdysi úplně stáhnul ze segmentu herních a herně-multimediálních notebooků vyšší třídy. Návratem mělo být před lety právě Nitro a Acer jej udělal trochu jinak, než bylo zvykem do druhé jmenované třídy (tu první obsadil až loni s řadou Predator). Udělal totiž počítač, který nabízí slušnou grafiku na občasné hraní moderních her (pokud tedy nejste náročný hráč), čtyřjádrový procesor a velmi kvalitní audio, ale celé to zabalil do docela nenápadného kompletně černého provedení s matnými povrchy. Vyvaroval se hráčských kýčů, takže výsledek vypadal také až nečekaně pracovně.

Právě tím mě Nitro učarovalo. Byly tu i jiné notebooky, ale vždy měly nějaký zásadní problém, který zabraňoval tomu, abych je dokázal používat jako hlavní stroj. Někde to byly naprosto otřesné touchpady s velkým zpožděním, někde zas špatně čitelné popisky klávesnice, případně hlučné chlazení a velmi často také nějaká úchylnost ve vzhledu.

acer-aspire-v15-nitro-dva-roky_007

Kdybych měl ve stručnosti shrnout tento notebook s odstupem času, tak:

  1. Stále mě těší jeho kompaktní rozměry. Má sice větší rámeček okolo displeje, ale je tenčí než můj minulý pracovní stroj a váží v podstatě stejně, přestože má větší úhlopříčku displeje, kompletní klávesnici s numerickou částí, čtyřnásobný výkon a dedikovanou grafiku.
  2. Úhlopříčka 15,6“ se nakonec ukázala při mém pozměněném životním stylu jako vhodná volba. Mnohem častěji teď notebook zapínám někde na cestách a mimo domov/kancelář, takže není prostor pro připojování externích periferií. Zde mám v rámci mezí notebooku už téměř plnohodnotnou ergonomii, abych se necítil při většině činností zdržován.
  3. U displeje jsem sice kdysi psal, že nemá nějaký extra barevný rozsah na poměry IPS a že jde spíš o takový základ. Na druhou stranu nemá vychýlenou bílou barvu, takže nepotřebuje dodatečnou kalibraci pro pohodlnou kancelářskou práci, a hlavně vůbec netrpí PWM blikáním. Podsvícení je dokonale stabilní ve všech nastaveních jasu, a přestože nejde o něco, co poznáte na první pohled, ukázalo se, že na tomto stroji pracuju bez externího monitoru mnohem raději než na všech předchozích, které jsem kdy měl.
  4. Zatím jsem neměl pro mě vhodnější podsvícení klávesnice, než je zde. Červené podsvícení je mnohem pohodlnější při práci v noci než jakékoli jiné. Ostatně je i zdravější. Notebooků, které svítí červeně, je vícero, ale někdy dá výrobce tak silné podsvícení, že je potřeba jej regulovat pro práci ve tmě. Regulaci však většina notebooků řeší PWM blikáním na nízké frekvenci, což snižuje pohodlí. Jiné notebooky zas nemají zatmavené okraje kláves (Lenovo, MSI) a těmi následně propouštějí víc světla než přes samotné popisky. To je pak jedno, že jsou použity červené diody, protože se to špatně čte. U Nitra už bych viděl prostor pro zlepšení snad jen v tom, že by se podsvícení nezapínalo po každém zapnutí/probuzení notebooku i přes den.
  5. Čtyřjádro i7 byla tentokrát konečně ta správná volba (na rozdíl od první generace, kterou jsem měl v roce 2010). Výkon na jedno jádro není ve srovnání s dvoujádry o nic horší a celkový výkon třeba při exportu upravených fotek z RAWů nebo konvertování videa je prakticky dvojnásobný. Zároveň už má procesor potřebné šetřící schopnosti, takže v kombinaci s výborným chlazením si třeba teď mohu psát tento zápisek v posteli a notebook není vůbec slyšet.
  6. Notebooky s tak dobrým chlazením z hlediska hlučnosti se začaly nyní objevovat i od dalších značek, ale v době, kdy jsem si stroj kupoval, tu žádná alternativa pro uživatele s citlivým sluchem jednoduše nebyla.
  7. Čtveřice reproduktorů hraje na poměry notebooků pořád perfektně. Většina testovaných strojů hraje hůř, a to i ve stejné třídě (tam bych dokonce řekl, že se situace za poslední dva roky zhoršila, viz poslední 15,6“ ASUSy G a HP Omen). Když už něco hraje lépe, většinou je to nějaký hodně tlustý herní notebook a i tam je spíše vyšší maximální hlasitost, než že by byla reprodukce kvalitnější.
  8. S rozumně nastavenými detaily (většinou někde okolo střední volby) je možné stále v pohodě hrát v rozlišení full-HD i nové hry. Dedikovanou grafiku (GTX 860M; tedy to samé jako GTX 960M jen s mírně nižšími takty) ve výsledku stejně používám jen minimálně, protože na hry není čas. Když už se ale nějaký naskytne, jsem za ni stále rád. Nitro je vlastně první notebook, na kterém mám automaticky přepínatelnou grafiku a je to skvělé (používám vynucení integrované na všechno s výjimkou ručně povolených programů).

Žádný počítač samozřejmě není bez kompromisů. Zde jsem některé znal předem a zvážil jsem je při výběru. Jedním z hlavních bylo rozmístění konektorů, kdy všechno je nacpané na pravém boku. Párkrát jsem narazil na nedostatek USB (jen tři a blízko sebe), ale doma jsem nakonec stejně připojoval USB 3.0 univerzální dok od DELLu, čímž se problém úplně eliminoval. Dnes je to pro mě spíše věc z kategorie „šlo by zlepšit“, než že by mě to skutečně trápilo.

Další nevýhodou je nižší bateriová výdrž u konfigurací s čtyřjádrem. Maximálně lze dosáhnout na čtyři hodiny při skutečné kancelářské práci. O půl hodiny méně je však mnohem realističtější výsledek. Zvláště když se někdo stejně jako já neomezuje v nastavení jasu displeje. Pro mě je ideální kancelářská výdrž tak 6-7 hodin, ale na to si asi ještě budu muset počkat.

Zprvu se notebook snažil o tichý provoz tak moc, že se procesor v zátěži zahříval až nadoraz. Když jsem po roce notebook reklamoval (viz níže), v servisu do něj mimo jiné v rámci standardních rutin nahráli novou verzi BIOSu. Ta způsobuje, že v zátěži dochází k rychlejšímu náběhu ventilátorů a mírně vyšším otáčkám. Výsledek je stále ještě dobrý a asi takové chování o něco zvýší životnost počítače.

acer-aspire-v15-nitro-dva-roky_003

Celkem rychle mi začaly vadit modré diody na boku. Modré diody obecně nemám rád a do počítače, který je provozován v noci, se ani nehodí. Zde bohužel jsou a svítí celkem intenzivně. Přelepil jsem je tedy žlutou páskou, která modrou barvu téměř úplně ztlumila, ale pokud diody svítí oranžově, jsou pořád dobře vidět, takže jsem nepřišel o tu hlavní informaci – tj. zda se notebook nabíjí.

V případě displeje se po čase začalo projevovat mírné vypalování obrazu, které naštěstí není permanentní. Pokud však několik hodin pracuju a pak přepnu na obrazovku Start, vidím mírné pozůstatky spodní lišty a okraje některých oken. Není to tak intenzivní jako u některých IPS displejů, kde je problém viditelný skoro pořád, ale je to tu. Začal jsem zkoumat i další IPSka v noteboocích a nabyl jsem dojmu, že aspoň trochu se tento problém projevuje všude.

U displeje jsem záhy vyhodnotil, že používat jej v původním DPI 100 % pro mě není. Obětoval jsem tedy část pracovní plochy změnou hodnoty na 125 %. Windows 8.1 naštěstí umí vypnout modernější způsob práce s DPI, který je oddělený pro jednotlivé monitory a způsobuje u starších programů rozmazání oken. Nevýhodou by mohlo být snad jen to, že na externím monitoru musím mít stejné DPI jako na interním, pokud se nechci při přepojení odhlašovat. 27“ externí LCD s rozlišením 2560×1440 naštěstí vypadá na 125% zvětšení tak akorát, takže tento problém úplně zmizel. 125% zvětšení má také tu výhodu, že existuje ve Windows už od verze 3.1, takže si s ním poradí i hodně staré programy. Jsem rád, že jsem tehdy nesáhl po variantě Nitra s 4K displejem, když vidím, že ani dnes nejsou všechny problémy s vysokým DPI pod Windows vyřešeny (a nic se netváří, že by se tak mělo v dohledné době stát).

V souvislosti s připojováním externích monitorů mě mrzí, že notebook má pouze HDMI výstup. Tento problém řeší až další generace Nitra, nicméně zde si musím vystačit s omezenými možnostmi HDMI připojeného k integrované grafice – tedy maximálně 2560×1600 při plné obnovovací frekvenci. 3840×2160 sice taky funguje, ale jen na 30 Hz, takže je vidět trhanost v pohybu kurzoru myši. Ne, že bych si snad plánoval kupovat domů 4K monitor, ale už se jich okolo mě docela dost vyskytuje a sem tam nějaký musím připojit.

acer-aspire-v15-nitro-dva-roky_005

Možnosti upgradu na Windows 10 jsem nakonec nevyužil, neboť neuznávám automatické aktualizace měnící chování systému. Když slyším, jak se lidem po nějakém updatu přestane notebook uspávat, začne se jinak chovat touchpad, nebo zmizí instalovaná tiskárna z počítače, nemám potřebu se něčeho podobného účastnit. Potřebuju maximální stabilitu a aktualizace uznávám jen ty bezpečnostní. Kromě toho mám dlouhodobě špatnou zkušenost s upgrady, neboť plného testování a ladění se obvykle notebooku dostane jen s původním systémem, pro který byl navržen.

Další důvody jsou v chybějícím původním režimu změny DPI, kdy na 125 % už Windows 10 nutí rozmazaná okna starších programů, což by byl pro mě podstatný zádrhel. Kromě toho se Windows 10 hůř ovládá. Některé původní části nastavení v desktopovém prostředí byly nahrazeny novými v módu universal apps, který pouze plýtvá místem a je neergonomický pro práci na notebooku. Teď na Bytefestu jsem měl jednu pracovní stanici s Windows 2000 a dobře jsem si připomněl, jak tam všechno bylo přehledné a na pár kliknutí. Dodnes potřebuju přístup ke stejným funkcím (změna IP, rozlišení obrazovky, změna tématu, …), ale místo jednoho až dvou kliknutí teď musím projít třeba tři nastavovací okna, kliknout aspoň desetkrát a mnohdy ještě scrollovat v oknech, protože ani na full-HD se do nich nevejde všechno nastavení na jednu obrazovku.

Opotřebení a reklamace

Notebook od začátku nosím prakticky pořád s sebou. Většinou v normálním batohu ještě tak s jedním až dvěma dalšími notebooky (ano, to je ten důvod, proč mi žádný batoh nevydrží déle než dva roky). Zažil už několik pádů a při přenášení také nárazů o zeď nebo něco jiného tvrdého.

acer-aspire-v15-nitro-dva-roky_006

Loni v létě mi jej na táboře dokonce „rozsedla“ jedna holka, což způsobilo mírně světlejší střed obrazovky (při běžné práci to naštěstí není vidět; poznat to je jen při vyplnění celé plochy bílou barvou) a poškození mechanického tlačítka v touchpadu. Notebook měl tou dobou také poškozenou baterii, která udržela pod polovinu původní kapacity a někdy se při ukazateli pod 20 % notebook bez varování vypnul. Reklamace touchpadu i baterky proběhla v pohodě. Dokonce mi vyměnili jen tak i ošoupané víko displeje.

Bohužel hned ten týden po výměně mi radost zkazilo převážení otevřeného batohu na židli a vypadnutí notebooku rohem na zem. Roh víka jsem nakonec srovnal kleštěmi a rukou vyrovnal velmi mírné prohnutí. Naštěstí to není moc vidět a jede se dál.

acer-aspire-v15-nitro-dva-roky_004

S ohledem na úplně stejnou náročnost nasazení jako v případě ThinkPadu T400 jsem nesmírně pozitivně překvapen kvalitou zpracování Nitra. Kdekdo mi říkal, že multimediální notebook nemůže snést drsné zacházení a není to pravda. Dokonce nemám pocit, že by mnohé tenké business modely dnešní doby byly jakkoli pevnější (čest výjimkám). Chromovaná zadní část zůstala neošoupaná, vnější strana víka s výrazným vzorkem vypadá jak nová a klávesnice měla „vyleštěný“ povrch už z výroby. Když k tomu připočtu, že LED displeje už netrpí snižováním svítivosti, nemám ve výsledku pocit, že by můj notebook nyní vypadal nějak zásadně ojetý.

Po roce mi nicméně zas klesla výdrž baterie. Tentokrát mám články LG, na kterých se rok používání podepsal 16% snížením kapacity. Z původních 52 jsem nyní někde na 44 Wh, tak jsem zvědav, jak rychlý bude další pokles.

Závěrem

Dva roky je na zhodnocení dostatečná doba. Vnitřně mám pořád pocit, že je to v podstatě nový stroj a svůj podíl na tom má jistě i na delší dobu zastavený vývoj, když moderní Intelovský procesor z generace 7xxx stejně nemá pro uživatele viditelně vyšší výkon a grafické čipy se skokově zlepšily až v posledních měsících. Je příjemné mít po letech používání notebooků s omezeným výkonem a integrovanými grafikami zas něco, co spustí jakýkoli program a jakoukoli hru. Je to pro mě výhodné zvláště teď, kdy nemám kam dát stolní počítač, který by mohl nedostatek výkonu kompenzovat.

Když se zamyslím nad všemi parametry, řekl bych, že V15 Nitro je můj zatím asi nejlepší notebook. Původně jsem nečekal, že by mi mohl nahradit mého oblíbeného ThinkPada T400, ale postupně se tak stalo, až jsem zjistil, že jsem ThinkPad už měsíc nezapnul. Byl to přirozený proces, do kterého jsem se nemusel nijak přemlouvat. Prvním důvodem byl pochopitelně IPS displej, ale rozhodně to nestálo jen na tom.

Už teď se trochu bojím, až zas budu muset vybírat nový stroj. Sice pevně doufám, že mi tento ještě pár let vydrží, ale kdyby ne, bude pravděpodobně těžké najít notebook, který má:

  • Rychlý touchpad
  • IPS displej bez PWM blikání
  • Výkon při hmotnosti do 2,3 kg
  • Dobře hrající reproduktory
  • Decentní červené podsvícení klávesnice
  • Tiché chlazení

acer-aspire-v15-nitro-dva-roky_002

Nové Nitro má sice pár zajímavých funkcí navíc, ale bohužel má zmršenou klávesnici vypínačem v pravém horním rohu. Kvůli němu bylo nutné odsunout klávesy pro pohyb v dokumentech a zbytečně to vytváří odchylku od toho, co se považuje za standard. Pevně doufám, že s další generací, která už je možná na spadnutí, zase dojde k návratu klávesnice k původnímu rozložení.

Přímo v této třídě momentálně nevidím nic, co by se mi líbilo tak, jako původní Nitro. Kdybych teď stál před výběrem notebooku (a nevzal nové Nitro), možná bych šel do 14“ DELL Latitude E5470 s IPS a čtyřjádrovým procesorem (zvlášť když ho dokážu sehnat za skvělé peníze). Tam bych zas ale musel obětovat grafiku a kvalitní audio, takže jsem rád, že před takovým výběrem nestojím.

Komentáře k článku

  1. 1. Vogon  31.10.2016  23:44:50

    Acer V15 Nitro jsem dostal cca před rokem jako benefit v práci, „ohřálo“ se u mě na pracovním stole zhruba dva týdny. Vzhledem k tomu, že jsem ho obdržel zdarma, tak jsem si řekl, že mu dám šanci. Přiložená faktura byla na s.r.o tzn roční záruka, a původně jsem ho nechtěl prodávat, měl jsem na něm chvíli ubuntu, dalo by se s tím žít, kdyby pod linuxem nebyla citelně slabší výdrž na baterii (2h strop) než pod Windows (4hodky) a kdyby pod Linuxem nehučel ventilátor ještě víc než s Widlema. Vydržet se to nedalo a nakonfigurovat k provozuschopnému stavu jsem taky nezvlád. Zkusmo jsem switchnul zpět na Widle…už druhý den jsem do nového „krásného“ Aceru vzteky bušil do klávesnice, potom do zavřeného laptopu a víka displeje z obou stran. Předpokládal jsem, že ho rozmlátím, k mému překvapení všechny údery vydržel, nikde nic prohnutého a vše v původním stavu. Jak jsem byl nasereštvanej, tak jsem ho strčil zpátky do brašny (docela pěkná, byla k němu také zdarma, značka Belkin) dva měsíce ležel pod stolem a před Vánoci jsem ho nahodil na bazoš za 5000,- po dvou minutách od zveřejnění inzerátu zvonil telefon, jestli je nabídka myšelná vážně, já že ano, chlápek si pro něj ještě ten den přijel, když jsme mu ho předávali, nechápavě koulel vočima, že je k tomu i nová brašna (krabici jsem vyhodil).

    „Zároveň už má procesor potřebné šetřící schopnosti, takže v kombinaci s výborným chlazením si třeba teď mohu psát tento zápisek v posteli a notebook není vůbec slyšet.“ No to je teda „nářez“. :) Když vemu MBP15 tak ventilátor neslyším prakticky nikdy, podařilo se mi ho pustit tak aby byl slyšet jen jednou, a to jsem se úmyslně snažil (při chodu na stole).

    Pochybuji, že by kus autora blogu byl tišší než MBP15 2013 a dle mé zkušenosti se hlučností při bězném provozu k MBP ani zdaleka nepřibližuje.

    V peřinách to je jiná, právě teď píšu z peřin (a musím zaklepat absolutní ticho) ovšem v létě, když bylo venku 35st a já byl v pokoji pod střechou (nezatepleném) tudíž v létě extra rozpáleném a laptop měl přímo v peřinách, tak občas se potřeboval zchladit a ventilátor na několik minut spustil slyšitelně, faktem je, že tou dobou se plnila diskuzní fóra na netu příspěvky o tom, jak moc komu v topí tower pod stolem.

    „Notebooky s tak dobrým chlazením z hlediska hlučnosti se začaly nyní objevovat i od dalších značek, ale v době, kdy jsem si stroj kupoval, tu žádná alternativa pro uživatele s citlivým sluchem jednoduše nebyl.“

    To co napsal autor o pár řádků níže nesvědčí zrovna o promyšlené konstrukci chlazení:

    „Zprvu se notebook snažil o tichý provoz tak moc, že se procesor v zátěži zahříval až nadoraz. Když jsem po roce notebook reklamoval (viz níže), v servisu do něj mimo jiné v rámci standardních rutin nahráli novou verzi BIOSu. Ta způsobuje, že v zátěži dochází k rychlejšímu náběhu ventilátorů a mírně vyšším otáčkám. Výsledek je stále ještě dobrý a asi takové chování o něco zvýší životnost počítače.“

    MBP15 je citelně tišší… jako když si hloupě dám do tabulky parametry vedle sebe, tak Acer vychází levněji, ale je hlučnější, nemá celokovovou unibody konstrukci, má výrazně horší chlazení než Apple, mnohem pomalejší SSD disk. Displej má MBP taky o nějaký ten chlup lepší, klávesnice ani nemluvit… no a Acer na baterii vydrží sotva polovinu toho, co MBP15 při srovnatelné zátěži.

    FullHD rozlišení je málo i na 12″ laptopu… tuším, že ty Acery snad měly i 4K displej, což by nebyla špatná volba, kdyby se do dněšního dne dokázaly Widle naučit zobrazování obsahu na hidpi panelech.

    Vlastně je to k smíchu, měl jsem půjčené nějaké Lenovo se 4K panelem před pár měsíci, a to co na tom ty Widle dokázaly zobrazit roku 2016… i UBUNTU 16.04 na tom jelo lépe (to je moje úchylka) všude, kde to jde cpu Linux.

    Spousta výrobců Windows laptopů dodnes nedokázala pochopit, že USB porty, které jsou moc blízko u sebe nelze využívat zároveň, když se do nich kabely nebo flashky nedají připojit, protože jsou zbytečně na sobě namačkaný.

    „Celkem rychle mi začaly vadit modré diody na boku. Modré diody obecně nemám rád a do počítače, který je provozován v noci, se ani nehodí.“

    Diody na těhle hroznejch laptopech, který vždy musí vypadat jak poutače na matějskou pouť přetahuju černým lihovým fixem, přestanou pak v noci nepříjemně svítit.

    Poslední kvalitní laptop s Windows, který se mi dostal do roky byl z dnes již prodané divize Sony Vaio Pro 13 (i když měl jen TN panel), tak to FullHD na 13″ se dalo přežít… byl krásně tenký a tichý, ovšem pouze 4GB RAM v základní výbavě, toho času byval ve vyprodeji za pěkných 25k.

    A pak druhý Vaio model FIT13E (snad jsem to z hlavy trefil) to byl solidní kus železa, velice tichý, v lepší konfiguraci stál asi 38k. Tu základní slabší variantu pak vyprodávali za 18k v Alze. Dlouho jsme si pohrával s myšlenkou jestli povýšit na tu dražší verzi z výprodejovýho Pro13, nakonec jsem koupil použitý MBP15 a nelituji.

  2. 2. Puppy  1.11.2016  17:50:13

    Tady http://www.notebookcheck.net/The-Best-Notebook-Displays-As-Reviewed-By-Notebookcheck.120541.0.html je na druhém místě, varianta se 4K displejem. První ThinkPad je až osmý, a to jen proto, že dle mého názoru málo penalizují nízkou frekvenci PWM.

  3. 3. swarm  1.11.2016  17:54:17

    [1] Vždy přemýšlím, zda má vůbec reagovat na komentáře psané zrovna tímto způsobem. Spíš ne, tak to vezmu velmi stručně (doporučuju dělat totéž):

    1) VAIO Pro 13 je hlučnější notebook než Nitro. V klidu sice vypne ventilátor, ale v zátěži je to strašná stíhačka s nepříjemným zvukem.

    2) VAIO FIT je velmi podobný případ – proti minulému horší ve střední zátěži, ne tak děsný v plné zátěži.

    Ani jeden by u mě kvůli hlučnosti neprošel. Ostatně recenzoval jsem je oba, takže zkušenost mám. V15 Nitro Black je chválené na tichost chlazení nejen v CZ recenzích. Stačí dohledat. Btw MB Pro ještě před retinou je v zátěži taky hlučnější než Nitro. S retinou sice zkušenost mám, ale nikdy jsem si žádnou netahal domů, kde bych měl možnost naplno ověřit zvuk v místnosti bez dalšího hluku.

    To povídání o prodeji nového notebooku za pět tisíc jsem moc nepobral. Snad jen, že záruku má acer dvouletou i při nákupu na IČ a je to tak už docela dlouho (déle, než co je tu Nitro na trhu). Každopádně asi ti v Aceru udělali něco moc zlého, ale to si řeš raději přímo s nimi. Nemyslim si, že si to sem půjdou přečíst.

  4. 4. swarm  1.11.2016  18:00:03

    [2] Dobrý žebříček. To jsem ani neznal, nebo jsem to už zapomněl. Já bych třeba displeje s nízkou frekvencí PWM úplně diskvalifikoval. Vnímám to jako totální deal breaker.

  5. 5. Kamil2  2.11.2016  12:28:41

    Není notebook (výrobce) ten aby se zavděčil všem. Zvláště Vogonům, navíc když nemají možnost si frustraci odreagovat tím, že toho kdo jim ten krám prodal, strčit do přechodové komory číslo 3 a vyrazit ho ven z lodi. Když mu před tím přečtou několik svých básní…

    Malý, se všemi porty, s velkým displejem, lehký, výkonný, tichý, netopící, s velkou výdrží, levný… Jak v pohádce. Splnit všechny, i protichůdné požadavky je nemožné nejen obchodně ale i technicky. Jako u všeho. Představme si to tak u aut…

    Že full HD je málo i na 12 ti palcích je diskutábl. Jsem spokojený i na patnácti palcích. 4K má kompromisy, za nekompromisy třeba připlatit i spotřebou. Bude obvyklé tak velké rozlišení, že body z pozorovací vzdálenosti nebudou vidět, tak jak je to už u TV obrazovek. Jenže teď je teď, za cenu jaká je teď.

    Za nezvládnutí konfigurování do stavu provozuschopného podle představ nemůže výrobce. Aby dávalo výkon, netopilo a bylo tiché. V téhle kategorii nesplnitelné. Proto systém umožňuje správu výkonu, spotřeby, zásady chlazení. Záleží na operačním systému jak je umožní obsloužit. Windows na rozdíl od linuxu má správu spotřeby dobře nastavitelnou. Hluk a snížení výdrže jsou pod linuxem (linuxy)logické. Linux není primárně systém pro notebooky. Výkon není omezen, chlazení jede naplno. Třebaže podpora se zlepšuje, některé funkce neobslouží. Jak jsem se přesvědčil například u L540 nejen ve správě spotřeby. Všude cpát linux a stěžovat si, že nefunguje podle představ, je protismyslné. V něčem je výborný, jenže to v čem není je příčinou, že jsem ho jen vyzkoušel a jen vedu v patrnosti.

    T460 i pod Windows 7pro (s možností upgrade na W10, ne, děkuji) při instalačním nastavení byl hlučný, foukal studeně. Preventivně. Místo abych s ním mlátil, hledal jsem závadu mezi židlí a klávesnicí. Po nastavení profilu výkonu a spotřeby je tichý. Když potřebuju vysoký výkon, změním profil. Pak se rozfuní. Teplo musí vyhnat. Sice nefuní až moc teple, nějakým programem by se teplota dala zvednout, jenže lepší když funí a víc chladí než když tiše peče. Tak i všeobecně v recenzích dobře hodnocený Acer Nitro je možno pod Windows nastavit podle podle potřeby. Pět tisíc za něj, se zátěžovým testem v ceně, jestli ho mlácení nepoškodilo, je úžasná láce. Nový majitel by měl být spokojený. Já bych byl.

    Co s protivnou modrou ledkou? Lepší než žlutá přelepka je :

    1. Nejpracnější: Výměna modré za zelenou s předřadným odporem tak aby svítila přiměřeně. Nutno rozebrat. ;
    2. Méně pracné : Snížení intenzity i změna barvy vhodnou vložkou vhodné barvy mezi ledkou a světlovodičem v těle notebooku. Nutno rozebrat.
    3. Nejméně pracné a univerzální: Bez rozebírání přetření výstupu světlovodiče lihovým fixem nebo jinou stálou barvou.

    [4] Nízká frekvence PWM : nechápu proč pořád u některých je technický problém, když při stejné ceně u jiných není. U L540 ani T460 nepozoruji, ani nebylo kritizováno. Jedním z důvodů proč jsem nekoupil T460s třebaže byl levnější, byla kritika velmi nízké frekvence PWM.

    Vypalování obrazu, ano, je. Asi víc u displejů AUO s vyšším gamutem. Když je dočasné, dá se tolerovat. Jak si člověk jednou všimne, už hledá všude…

  6. 6. Puppy  2.11.2016  15:48:44

    [5] Když mě je stále záhadou, jak je možné že 12 let starý IPS displej (od IDTech) na ThinkPadu R51 žádným vypalováním obrazu netrpí. Jediný problém po těch letech je tmavý spodní pravý roh a možná trochu vysvícené podsvícení, ale stejně používám jen nízký jas.

    Ohledně PWM je jediné vysvětlení to, že to výrobce vůbec nezajímá (dokud kvůli tomu neklesají prodeje) a ta frekvence vzniká náhodně kombinací více faktorů (displej, BIOS, driver). Možná by si toho všimli až si toho všimne nějaký EU byrokrat a začně to řešit z hlediska zdravotních dopadů :-)

  7. 7. Kamil2  2.11.2016  19:13:55

    [6] Jak se v měřitelných či pozorovatelných parametrech obrazu liší od nynějších ve stejné třídě, kolik takový stál tehdy a kolik nyní? Je lepší nebo horší, v čem? Pamatuju, že „vypalování LCD se diskutovalo i tehdy i před tím.

    Kdo před patnácti a více lety měl představu, že nyní sice ne skvělý, ale v základu použitelný notebook bude stát několik dokonce inflačních tisíc?

    Výrobce PWM u „obyčejné“ kategorie asi neřeší. Nějak to nastaví aby viditelně neblikalo. S vysokou frekvencí jsou asi nějaké obvodové komplikace spojené s vyššími náklady. Možná, že v návrhu byla chyba, jede to v sérii, v série odvozené od té série, změna by přinesla jedině vysoké náklady. Prodává se to? Prodává. Je to důležitým parametrem, který sleduje naprostá většina zákazníků i z korporátního sektoru? Není.
    Jenže u „zábavních“ notebooků je lecos lepší než u firemních.
    Kdo vybírá jeden pro sebe, je pečlivější než ten kdo dostane zadání a do firmy objedná dvě stě kusů korporátního modelu téže značky kterou používají. Ve veřejném sektoru je to ještě daleko horší. Tomu prodávat je radost.

    Samozřejmě že nejvíc těm „Mně se líbí tenhle růžovej. Simoná ho má, znáš přece Simču né? Hééle, de jí na tom fejsík a všeééchnóó.. Pája říkal, znáš Páju néé? No tak ten mi říkal, že má všechny… megahercy nebo có. Žeéé mi ho koupíš…“

    Naopak postrachem jsou šťourové jako swarm a my.

    ….všimne EU byrokrat…Ssst! Třeba vyšší frekvence PWM nebo regulace bez PWM má trošičku vyšší spotřebu. A to znamená, že… Ano. Tak Sssst! I když, takoví sem asi nechodí.

  8. 8. Vogon  2.11.2016  19:16:51

    My kupujeme vše od IT v práci u CZc a záruku máme jednoletou, alespoň podle dodacích listů.

  9. 9. swarm  2.11.2016  19:47:07

    [5] Mně třeba full-HD na 15,6″ perfektně vyhovuje. Z pracovní vzdálenosti hlavy od displeje nevnímám rastr obrazovky, což je to jediné, co bych neměl rád. Nižší rozlišení bych na stejné úhlopříčce nechtěl, vyšší zas nebude vést k větší pracovní ploše (jen k většímu zvětšení prvků v OS, protože menší písmenka už nechci). Nicméně mám zkušenost s 4K na 12,5″ (300% zvětšení ve Windows) a má to taky své kouzlo. Jen ten přínos už jaksi nevyváží kompromisy.

    Až jednou bude Windows dostatečně doladěný, aby nebyl s vyšším rozlišením displeje problém, když připojím externí monitor, nebo se připojím na vzdálenou plochu, tak si klidně příště koupím notebook s 4K displejem. Kdybych nepotřeboval připojovat externí monitory, tak to jde používat už dnes, ale to já potřebuju. 4K však vysokou prioritu nedávám. Mnohem důležitější jsou pro mě barvy, kontrast a podsvícení.

    Linux sice nedokáže šetřit baterku tak dobře jako Windows, ale hlavní problém je v případě, že se nahraje Linux na úplně nový notebook. Teď jsem třeba kvůli programování v assembleru pro AVX potřeboval linux spouštět i na Nitru a jde to – jak je ten notebook technologicky starý dva roky, tak všechno to, co dříve byl problém, už je nyní odladěné. Pokud se nahraje NVIDIA driver na grafiku, tak už funguje správně regulace výkonu, přepínatelná grafika a ventilátor se vypíná stejně jako pod Windows. Když ten notebook byl nový, tak tam pořádně nefungoval ani touchpad (gesta, filtrování).

    Ad diody – mám v plánu, že to někdy přelepim zevnitř, ale opět – nemá to prioritu, takže to musí počkat, až ten počítač někdy budu otevírat. To bych mohl kvůli čištění chladiče (to se zdá, že není potřeba), nebo pravdpědobněji kvůli vyměně M.2 SSD za větší.

    [6] Asi cena bude problém. Ten displej v tehdejším ThinkPadu měl podle mě v nákladech velký příplatek.

    PWM je podle mě problém jednak ceny (u vyšších frekvencí se podle mě musí řešit víc problémů, filtrace nějakým obvodem, který by blikání eliminoval jako u některých LG displejů, zas vyžaduje další komponenty) a jednak neochoty (to hlavně, protože displeje bez blikání lze najít i v počítačích za 10t). Řekl bych, že to ty výrobce zas moc netrápí, takže dokud se o tom nezačne pořádně mluvit tak jako u stolních monitorů, když se při testech začaly používat sondy, tak se s tím nic nestane. Proto se snažím o osvětu.

    Ten problém je tu stejně dlouho jako diody v podsvícení. Měl jsem LED displej v ThinkPadu R400, který jsem si pak přendal do R61. Neměl jsem ten displej až na hodně vysokou svítivost nikdy rád a nebyl mi nikdy příjemný, když jsem ho přes den neměl nastavený na max jas. Nedávno jsem si ho přeměřil… PWM 150 Hz.

    [8] Asi si s tím nedávají práci a uvádí to všude stejně (a někde tím pádem blbě).

  10. 10. Puppy  2.11.2016  21:11:31

    [9] Cena, vždyť ale mezitím uplynulo 12 let vývoje a ta LCD IPS technologie je prakticky stejná, jediný rozdíl je (opět horší) LED podsvícení.

  11. 11. Kamil2  2.11.2016  23:21:19

    [9] Tak to vidíme plusmínus stejně…
    Jsem zvědavý jestli linux bude pro T460. Jedním z důvodů proč jsem od něj odešel je že můj oblíbený Zoner foto studio není pro linux. Teď mám verzi 17. Asi do zásoby koupím osmnáctku, jestli ještě je, poslední krabicovou klasickou. Další verze jsou jako pronájem za roční platbu jako Photoshop. Čímž pro mě Zoner skončí a odpadne motivace zůstat u Windows.
    Upgradovat ze sedmiček na desítky se mi nechce. Vyhovovaly by mi v budoucnu W8.1 jako na L540, jenže licenční politika to neumožňuje.

    Za dva roky se uvidí, teď linux nechci zkoušet, dřív než, pokud budu dávat větší disk a paměť z osmi na šestnáct giga. Nechci zbytečně rozdělávat, musí se sundat celý spolek. Kdežto L540 má extra dekl jen pro přístup k čemu třeba.

    S ledkami je to ode zdi ke zdi. Místo šíleně svítivé postrádám indikaci caps lock, wifi a disku. Užitečný by byl systémový stavový displej. Mělo ho i Quaderno, které jsem nenalezl…

    Frekvenci PWM bych mohl zjistit, ale co naplat když ji nezměním.

  12. 12. Puppy  3.11.2016  0:56:19

    [11] V případě Intel grafik se dá frekvence změnit tímhle https://github.com/tpurtell/PWM

  13. 13. Vogon  3.11.2016  1:31:08

    11. Mně se povedlo Zoner rozchodit pod WINE. (samozřejmě kradenou instalačku) představa, že vyhodím 2000 za software na úpravu fotografií, to raději natankuji plnou.

    9. Ono je to celkem jedno, u smluv vycházejících ze zákona o obchodních korporací (od r. 2014 byly závazkové vztahy přesunuté z OZ do NOZ) platí (obecně podle NOZ), co si strany smluvily (s vyjímkou kogentních ustanovení), co je v zákoně jako kogentní, to nelze smluvně obcházet.

  14. 14. Kamil2  3.11.2016  13:15:35

    [13] Mně ne. Zkoušel jsem pětku, která nevyžaduje online registraci. Nakonec byla uvolněná tak i šestka. Na prohlížení a základ postačující. Free snad i některé vyšší verze. Pak z nabídky zmizely a nakonec jen na roční předplatné.
    Podle ohlasů na netu Zoner pod Wine není bez problémů. Sice lze poladit, jenže když vezmu v úvahu časové náklady, levněji vyjdou Windows i s licencí než se v tom hrabat. Ale ne dostatečně. Zůstanu u W7 a W8.1 jak jen to půjde. Pro Asus EEE 900AX jsem nenašel plně funkční linuxové distro, na Thinkpadu L540 zkoušel ubuntu, kubuntu, suse, mint, ten vyhovoval nejvíc. Ale ne dostatečně. Hlavně jsem potřeboval Zoner. T460 s W7 chodí spokojeně, dokud nebude nutné, nechám tak.

  15. 15. Kamil2  3.11.2016  13:21:48

    V nejhorším se pro fotky dá používat Gimp. Kdyby nebylo na výběr. Tak jako Audacity pro zvuk místo Nero Wawe editoru.
    Na psaní Libre office.

  16. 16. Vogon  3.11.2016  17:07:01

    14.
    Pro tyto účely mám Virtualbox a v něm light distro W7…

    Mně pod Wine funguje, netvrdím, že je to komfortní ve srovnání s tím, když běží nativně, ale použitelné to je a celý proces instalace nezabral ani půl hodky.

  17. 17. kagond  3.11.2016  22:26:27

    U Zoner Photo studio není co řešit, poslední verze Pro dávali vždy legálně ke stažení v nějaké akci

  18. 18. Kamil2  4.11.2016  17:34:27

    [16] to právě se mi nechce aby fungovalo nekomfortně. Buď Zoner pod windows, nebo gimp pod linuxem. Když už linux a neměl bych na výběr. Když jsem zvážil komplexní náklady, přechod na linux se mi nevyplatí. Když windows mám „v ceně“ a fungují komfortně. Bez toho, že bych musel strávit mnoho večerů a vynaložit mnoho času na to, co ve windows funguje. Když vezmu v úvahu cenu času, windows jsou „za hubičku“. Chápu uživatele Apple a jejich ochotu zaplatit vyšší cenu. Váží si ceny svého času.

    Nechci všechno „zadarmo“. Za systém na unixovém základě, „linux“ podporující hardware tak jak nyní windows, s plnou podporou software pro windows (včetně DOS), i linux, bych rád zaplatil jako za windows. Protože pro toho, kdo se tím neživí, v porovnáním s probdělýmmi nocemi je mít všechno od Apple, láce.
    Škoda je je to tak jak je, protože třebaa L540 pod ubuntu byla plně funkční a instalace byla rychlejší a jednodušší než windows. Vadilo akorát nezvyklé uživatelské rozhraní a nemožnost jednoduše tak jako ve windows nastavit barevné korekce displeje. RGB jas, kontrast, gamma. A pak ten Zoner.
    Opouštěl jsem nerad, systém svištěl jak blesk. Jenže prakticky nevidím výhodu oproti W7 a 8.1. Až na bezpečnost, o té se windows ani nezdá.

    Více by o tom mohl swarm. Notebook a linux.

  19. 19. Puppy  4.11.2016  19:08:35

    [1á] Prosím ne tyhle strašné bláboly o nebezpečnosti Windows a bezpečnosti Linuxu. Hlavně těch distribucí „pro masy“, kde musí být práva nastavena tak, aby bylo vše snadné, takže i Windows 95 byl proti tomu bezpečný systém. Trochu soudnosti …

  20. 20. Kamil2  5.11.2016  0:05:15

    [19] Naopak,linux po mně pro instalaci programů i pro změnu nastavení systému vyžadoval heslo. Kromě toho, většina škodícího softu je pro windows a android. Linux je na tom lépe. Zatím.
    Ovšem když na to přijde, s dobrou bezpečnostní politikou se i s windows se dá obejít bez antiviru.

  21. 21. Lathander  5.11.2016  5:40:22

    Linux je bezpecny ano ked pouzivate CentOS/RHEL a spravne nakonfigurovany Selinux, firewalld a pravidelne aktualizujete.
    Podobne aj Debian,SUSE,OpenSUSE… Ubuntu/mint a derivaty su hodne neudrziavane vacsina balickov je stara a casto nefunkcna mam pocit, ako by ich tam mali len do poctu a ak to chcete funkcne a aktualne(aspon co do bugfixu a nie verzie) tak to musite hladat na nete s ppa ako keby ste mali widle.

    Windows 95 rozhodne nieje bezpecnejsi ako lubovolne sucasne Linux distro to ani XP.( ACL nikde DAC nikde, AppArmor, sprava pamati, procesov…)

    V archu ci uz na zbook 15u g3 alebo teraz na P648 ide Linux bez problemov co do vydrze aj hlucnosti skor naopak pod widlami sa vetrak docela casto spustal aj v powersave stacilo refresh par stranok ci vacsie pdf a bezal, v Linuxe ho prehliadac nedokaze spustit ani s o dost narocnejsou cinnostou + otvoreny VB s dalsim Linuxom, steam, video vo VLC dake dokumenty (libre,pdf) a stale celi den stoji aspon na zbook 15u g3 (ten ale nebol schopny chladit v zatazi a hodne piskal) P648 narazovo spustit ventilator nezavysle na OS.

    Na spravu napajanie je dobre TLP.

    Ledky na P648 som musel pretret fixkou (stale ich vidno ale maju tak 50% uroven co je pekne viditelne aj na priamom slnku)

  22. 22. swarm  8.11.2016  14:19:14

    Ono to s bezpečností linuxových distribucí není tak růžové, jak by se mohlo zdát. V čem přesně je Windows méně bezpečný?

    Moje zkušenost je taková, že stačí trocha rozumu a většina hrozeb nemá šanci. Na druhou stranu, když někdo cíleně bude chtít zaútočit na váš počítač, řekl bych, že moderní linuxové distribuce mu dávají dostatek prostoru. Ostatně stačí vzít jenom v potaz, kolik se v posledních letech objevilo problémů a kolik z nich už tam bylo dost dlouho. Já bych si rozhodně na Linuxu nepřipadal nějak bezpečněji.

  23. 23. Kamil2  8.11.2016  20:18:31

    [21] většina plošných útoků směřuje na Windows, protože je nejrozšířenější desktopový operační systém. Vyplatí se líčit na vykrmené ryby největším rybníku. Výhodou linuxu (linuxů) je relativně malá rozšířenost mezi obecnými uživateli. Cílený útok je zvláštní případ. Tak jak se systém stává všeobecně užívanějším, stojí za to se zaměřit i na něj. Standardizací se stává zranitelnějším. Zásady bezpečnosti a jak nejsnadněji zabezpečit počítač a svá data (kromě toho nepřipojovat a nejlépe nezapínat)je na samostatné téma.

    „Co uživatel v hardware odpojil, software nepřipojí.“ :-)

  24. 24. Puppy  8.11.2016  21:14:49

    [22] Většina útoků směřuje na neustále děravý Flash, kde je poměrně snadné řešení. Kombinace přihlášení pod omezeným účtem (ne jen UAC propmpt, ale skutečně omezeným, funguje vše co má) a správně nastavené SRP http://www.mechbgon.com/srp/ je dost robustním základem. Lepším než vcelku zbytečné antiviry a ještě zadarmo :-) A pak samozřejmě nic od Googlu, pro něhož je šmírovaní hlavní obživou.

    Používám to už asi deset let.

  25. 25. Vogon  8.11.2016  21:45:45

    U cíleného útoku je skoro jedno co používáte, pokud si někdo zaplatí útok Italského Hacking Teamu, tak ti prolomí kteroukoliv platformu, i když Widle jsou to nejsnazší.

    Momentálně je Linux doopravdy to nejbezpečnější, co můžete používat. Virů je pod Linuxem naprosté minimum. Dříve byl podobně bezpečný i OS X, naštěstí i dnes lze OS X provozovat bez antiviru, ale už si člověk musí dávat víc pozor při prohlížení webu, než bylo nutné dříve.

    Pomyslnou štafetu v řebříčku bezpečnosti nese Linux (obecně), Windows je na chvostu, troufám si říct, že prolomit zabezpečení Windows dokáže podle návodů a postupů, kterých je plný internet, i dítě ze základní školy.

    Málokdo používá na Widlích firewall s přísně nastavenými bezpečnostními pravidly, bez 3rd party fw a antivirového programu jsou nezabezpečené Widle jak řešeto, naproti tomu OS X a Linux lze celkem pohodlně využívat čistě se základním integrovaným fw i na veřejných otevřených sítích (zatím).

    Moje zkušenost s Linuxem je taková, že všude kde se jednou zprovozní (knihovny, školy, veřejné počítače) tam funguje po mnoho let bez nutnosti na něj sáhnout.

    Kdežto s Windows, každý správce sítě to zná, časem se zpomalují, po nějaké době stejně musím vytáhnout externí disk, na kterém mám zálohu img, clonezillu a vždycky se najde několik pc ve studovně, které musím jednou za čas vrátit do stavu odpovídajícímu čisté instalaci.

  26. 26. swarm  8.11.2016  22:07:18

    Linux jako to nejbezpečnější po tolika letech chyby v bashi a nasazování hrazbě v podobě systemd, kde už se chyby taky začínají objevovat? (a ne zrovna zanedbatelné) V tomhle s vámi pánové fakt souhlasit nemůžu. Dokonce mi přijde, že Linux jde strašně do kopru, co už tam tomu nikdo nerozumí jako celku (aspoň kernelu) a nahrnula se na všechno (hlavně v desktopu) tlupa ne moc schopných komunitních vývojářů.

    Ale možná jsem ovlivněný tím, že to vidím v enterprise segmentu, takže se řeší celkem intenzivně každá chyba, která se najde, protože Linux běží na všem možném od serverů po storage/networking appliances. A těch chyb je v posledních letech až nepříjemně hodně.

  27. 27. Puppy  8.11.2016  22:34:16

    [24] Instalace Windows mám staré od 4 do 10 let nic se nezpomaluje.

  28. 28. Vogon  9.11.2016  12:29:04

    [26] To jsi asi jediný uživatel Widlí, kterému se s postupem času nezpomalují, i když záleží na hw, instalovaných programech a především osobě uživatele… mně třeba XP a 7 64bit fungovaly celkem spolehlivě, ovšem dojmy z 8, 8.1 a W10 jsou tristní. W7 považuji za poslední robustní a použitelný systém od MS, i když nejvíce limitující je neschopnost korektně fungovat s hidpi panely.

  29. 29. swarm  9.11.2016  13:23:33

    Jediný určitě nebude, protože já to tak mám taky. Kdyby se mi v roce 2014 nepokazilo SSD (Intel 320, „8MB bug“), tak bych tam měl původní Win7 instalačku, kterou jsem tam dával v ten samý měsíc, kdy ten OS vyšel. Mezi tím systém vystřídal několik ThinkPadů a fyzicky byl přenesen jako image postupně přes několik SSD. A nezpomalil se.

    Párkrát jsem řešil nějaký problém (tak jako na každém OS), ale vždycky se stačí podívat do služeb, do po spuštění a do registrů a vyřešit to. Že by byla potřeba reinstalace, to ne. Obvykle reinstalace je řešení jen pro ty, co svému OS nerozumí a platí to pro Windows, Linux i MacOS. Není zas tak ojedinělé, že mi někdo z Macem vysvětloval, že reinstaloval OS, protože ten minulý byl pomalý, nebo už tam něco nefungovalo správně. S Linuxem a jeho aktualizacemi verzí to taky není žádný med.

    Bohužel dneska je naprosto běžné, že nikdo pořádně nerozumí tomu, co se v počítači děje… a pak se diví.

    Jinak souhlas, že práce s hidpi je prostě špatná na Windows. Tedy není, ale jen do chvíle, než člověk chce připojit externí monitor. V tomto ohledu zlatý Mac – tam to funguje dobře a celkem pochopím, když si ho někdo právě kvůli tomuto koupí.

  30. 30. Vogon  9.11.2016  17:53:01

    [28]
    Sám jsi řekl instalace W7…to byl ještě použitelný systém, obecně platí a není to jen moje zkušenost, nainstalovat Widle, zakázat všechny „bezpečnostní“ a nejlépe vůbec všechny aktualizace, případně záplatovat jednou za delší dobu něčím na způsob SercicePack (teď se ty aktualizovaný vydání tuším nazývají odlišně). To se nejen mně osvědčilo, jinak budou Widle v okamžiku, kdy zrovna potřebujete pracovat samy od sebe restartovat systém a instalovat půl hodiny až hodinu aktualizace a záplaty.

    Co se týká Linuxu, tak doporučuji to samé, prvním verzím Ubuntu se vyhnout, počkat vždy na .04 a pak nedovolit žádné aktualizace, tím se lze spolehlivě vyhnout mnoha potížím.

    Co dokáže zaneřádit Widle, to jsou aktualizace, spyware a malware… trochu jiná situace je na SSD, kde zpomalení vinou software nemusí být tak citelné jako u plotnových systémových disků.

  31. 31. Vogon  9.11.2016  17:55:26

    Bohužel Windows nezvládají ani takový základ, že by samy od sebe věděly, když využívá laptop jako zdroj energie baterie, že nemají instalovat nebo stahovat aktualizace.

  32. 32. swarm  9.11.2016  19:23:04

    [30] Stejným způsobem ještě používám Win8.1, ale ten je v podstatě to samé, co sedmičky, jen má lépe řešený grafický server, takže běží mnohem rychleji RDP, a v případě UEFI funguje rychleji boot/resume/suspend. Jinak tam není rozdíl.

    [31] No, aktualizace na Windows není možné mít automaticky – to je pak nebezpečnější než viry, protože to vytěžuje počítač, i když jede na baterku, a restartuje to v těch nejnevhodnějších chvílích. Málokdo dokázal vytvořit tak špatnou pověst aktualizacím jako právě Microsoft. Sám aktualizuju jen na vyžádání a zatím to vychází tak jednou za půl roku s výjimkou nějakých konkrétních bezpečnostních balíčků.

  33. 33. Kamil2  10.11.2016  10:53:26

    [30] [32] aktualizace jsem zakázal. Udělám až po delší době, jestliže to bude užitečné. Před tím zálohu celého systému.

    Bezpečnost – právě jsem dostal mail, že

    Your account has been temporarily locked
    We suspect that someone try to use your account
    for secuirty reasons your account has been locked
    And all recently orders has been canceled
    to unlock you need to click the button bellow , follow steps and right your correct informations
    This link will expire after 24 hours.
    Sincerely,
    Apple Support

    A že mám kliknout na odkaz a postupovat podle instrukcí….

    Akorát že nemám žádný takový účet. Pro takové případy v systému velmi dám funkci „vraždit na dálku“ s rozšířením „pomalu a bolestně“. Jako bonus za to, že odesilatel mě považuje za většího blbce než jsem.

  34. 34. Puppy  10.11.2016  15:09:24

    Myslím že swarm to vystihl přesně, celý problém je v tom, že většina lidí naprosto nerozumí tomu co dělá. Protože je v populaci stále více lidí co si myslí že rozumí Windows, než Linuxu nebo MacOS, jsou výsledky takové jaké jsou.

    Za pár let bude tahle debata zbytečná. Dnešní skutečné OS (ty kde máte běžně i účet s právy administrátora) budou na okraji zájmu jen pro profesionály a většina běžných uživatelů bude používat omezené primitivní zařízení s Androidem. Ten trend už je dnes zřejmý, podívejte se na nástup Chromebooků nebo větších tabletů (Lenovo Yoga) s tímto paskvilem. Je sice mimo mé chápání jak a k čemu to někdo může používat (+ žádné pravidelné aktualizace = nulová bezpečnost), protože to je jak návrat do počítačového pravěku.

    Googlu se povedlo přesvědčit dost lidí o tom, že své soukromí považují za bezcenné. Cení si ho zřejmě částkou nižsí než 50 USD, to je třeba rozdíl ceny Yoga Book s Windows nebo Androidem (přes všechny nesmyslné povídačky o Windows 10 jsem přesvědčen, že Google špehuje milionkrát více, protože prostě musí).

  35. 35. Kamil2  12.11.2016  19:28:40

    Zpátky k Nitru…dost povedené. Až, obecně co se mi nelíbí, jakékoli ozdobné lesklé kontrastní prvky. U techniky vůbec nemám rád žádné samoúčelné rušivé ozdobné prvky. Natož tuzing ala Ferrari, Lamborgini, Predator… Za nejlepší barvu pro notebook považuju neutrální nerušivou.

  36. 36. swarm  29.11.2016  23:17:40

    [35] Nitro je právě dobrý, že kromě té červené klávesnice, která jde vypnout, je to úplně jednoduchý tmavě šedý matný notebook, který nevypadá o nic méně pracovně než současné thinkpady.

  37. 37. Juraj  4.12.2016  12:32:42

    [15] Na fotky v Linuxu viz Darktable, digiKam, RAWStudio… nemají tak uhlazený vzhled a workflow jako třeba Adobe Lightroom (bodejť by), ale – they get the job done. Srovnání se Zoner nemám. Ale po chvíli zvykání imho nejsou špatný, Gimp či Audacity bych taky nenazval znouzectnost… Na video zas třeba viz kdenlive (rozumný poměr mezi „tohle se mi nevyplatí učit“ a „tohle nic neumí“).
    [18] Není to úplně, co hledáš, ale docílit podobných obrazových korekcí se dá třeba v Redshiftu (http://jonls.dk/redshift/)

  38. 38. Bob  27.3.2017  12:43:48

    To je v podstatě smutný příběh, zhodnocení situace, kdy se u nás nedá do 30 K sehnat dostatečně výkonný notebook, aby se na něm dalo občas něco zahrát a zároveň aby se dal pohodlně používat jako pracovní nástroj, tedy rozumná výdrž na baterii, tišší chlazení zejména pokud se nejedná o vysoké herní zatížení, dostatečně kvalitní displej např. věrnost podání barev, uspokojivá klávesnice, rychlá funkční odezva touchpadu, zároveň aby to nebyla tlustá, těžká, objemná, pouťově, barevně, všelijak futuristicky přeplácaná krabice, ale vypadalo to spíše jako seriózně decentní pracovní nástroj s rozumnou gramáží a tloušťkou.

    V tomhle smyslu mě zaujaly např. HP Paviliony, ale údajně ne moc spolehlivý touchpad, nepříliš dobře vyřešené chlazení (hluk, topí), klávesnice s otazníkem.

    http://www.notebookcheck.net/HP-Pavilion-15-UHD-T9Y85AV-Notebook-Review.170406.0.html

    Řada Dell inspiron (7xxx) by měla být údajně dobře zpracovaná, ale displeje prý otřesné, obecně vycházím např. z recenzí na notebookcheck.

    http://www.notebookcheck.net/Dell-Inspiron-15-7000-7567-Gaming-Notebook-Review.196454.0.html

    Těžko něco vybírat, v této kategorii se setkávám s častou kritikou na spolehlivost, funkčnost u Lenova.

    Acer Aspire VX15 je pak právě takovou tou objemnou, těžkou, pouťovou krabicí, byť se jinak zdá být dobře zpracovaným strojem i dle hodnocení.

    http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-VX5-591G-VX-15-Notebook-Preview.189778.0.html

    Jestli tedy risknout něco od Lenova, případně zalovit ve vodách MSI, fakt nevím.

    Kdysi jsem dle recenze kupoval Acer Aspire 5930g a docela hodně let spokojenost i když lesklý displej na práci žádná sláva, ale barevné podání celkem příjemné, chlazení též nic moc (hlučnost, při herní zátěži nestíhalo) Ale celkově poměrně spokojenost.
    http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2008/acer-aspire-5930g

    Když i autor s jeho zkušenostmi, znalostmi, přehledem trhu přiznává určitou bezradnost, pokud by byl nucený si vybírat na současném trhu, co teprve laik, který by si jen chtěl slušně vybrat na pár let a nechce výběru věnovat své utíkající mládí.


Napsat komentář