ThinkPad T a setkání po letech

S novou generací konečně odezněl problém PWM blikání displejů ThinkPadů na nízké frekvenci, což pro mě znamenalo jasný impulz, že mohu tyto notebooky opět přestat ignorovat. Vzal jsem si na zkoušku 14“ ThinkPad T470s, což je Lenovácká představa univerzálního business hi-endu.

lenovo-thinkpad-t470s

Málokterý brand se ve světě notebooků udržel tak dlouho jako právě slůvko ThinkPad. V roce 1992 šlo takřka o revoluci hned v několika ohledech. Moderní černý vzhled s červeným trackpointem uprostřed klávesnice se všude vyjímal a vedle ThinkPadu vypadala většina konkurence jako nuda a šeď. Nicméně nebyl to jen design a trackpoint. Svou velkou zásluhu měl především skvělý barevný displej s úhlopříčkou o palec větší, než měla konkurence, a v neposlední řadě rychlejší CPU od IBM, které se od konkurence lišilo velkou vyrovnávací pamětí.

Recept na úspěch byl poměrně jednoduchý. Kvalitně vyrobený rychlý notebook s klávesnicí rozložením podobnou těm stolním, výborným displejem a integrovaným polohovacím zařízením. Později se výrobce od tohoto receptu odchýlil. Tedy ThinkPady se od tohoto receptu odchýlily zejména po odprodeji divize IBM čínskému Lenovu. Že by ovšem za Lenova žádný dobrý ThinkPad nevznikl, to se říct nedá.

Sám jsem se k ThinkPadům dostal až v roce 2008 (tj. v éře Lenova), když jsem si koupil 14“ model R61. Až na špatný displej a docela tlusté provedení to byl příjemný počítač, se kterým jsem si opět mohl dopřát perfektní klávesnici a zpracování, které sneslo i drsné zacházení. Ten počítač jsem používal venku v prachu i na dešti a dodnes je funkční bez jediné závady (včetně dvou baterií Panasonic, které stále mají >80 % kapacity). Později jsem přešel na ThinkPad T400, který až na tenčí šasi, vyšší rozlišení displeje s LED podsvícením a výkonnější hardware, byl prakticky to samé. Sloužil mi jako hlavní stroj až do roku 2014, kdy jsem jej nahradil Aspire V15 Nitro od Aceru.

ThinkPady mám nicméně rád a mám k nim speciální vztah. Vždy jsem se těšil na recenze nových modelů. Změnilo se to až v posledních letech, kdy v Lenovu začali blbnout s regulací podsvícení LED displejů pomocí PWM blikání na velmi nízké frekvenci (200x za sekundu). Právě tato vlastnost u mě ThinkPady úplně vyřadila a čekal jsem, až to zas někdo napraví.

Vypadá to, že se to stalo, takže jsem si hned jeden nechal poslat. Neberte to jako klasickou recenzi, ale spíše jen jako ukázku, co dnešní ThinkPady nabízejí. Předpokládám totiž, že toho bude hodně společného pro celou řadu T.

ThinkPad T470s

Předně, za 50 tisíc už člověk čeká v podstatě to nejlepší. Téčkové ThinkPady nejsou zrovna levné zboží, a vzhledem k tomu, že základní verze T470s stojí jen lehce pod 50 tisíc a s Core i7 a vyšším rozlišením zaplatíte 80, nastavil jsem svá očekávání na maximum.

Když už všechno vypadalo skvěle, notebook dorazil ve stříbrné barvě. Chápu, že Henry Ford nakonec taky musel ustoupit tlaku trhu a začal dělat i jiná než černá auta, ale stříbrné provedení ThinkPadu mi prostě nesedí. Vůbec. Nějak to celé nehraje dohromady – nezkosené boky vypadají ve světlé barvě tlusté a loga ThinkPad jsou velmi nevýrazná, když má podklad skoro stejnou barvu. Najednou to vypadá jako dalších 95 % notebooků na trhu. Za mě tedy ne.

Nakonec jsem se překonal a navzdory barvě notebook zapnul. První, čeho jsem si všiml, je výrazné zbarvení displeje (full-HD IPS od Sharpu, AHVA od AUO) do žluté. Bohužel tedy displej stále není takový, jaký bych si představoval. Částečně jsem to od oka zreguloval pomocí jasu červené a zelené složky, ale výsledek není ideální a hlavně jsem tím přišel o část jasu. Kontrast na displeji (LG) v Nitru působí mnohem lépe. Na druhou stranu, když jsem měřil displej sondou, neprojevilo se blikání v žádném stupni jasu. K mému překvapení nebliká ani podsvícení klávesnice.

Větší mezery mezi okrajem kláves a okolím opět vedou k prosvítání diod, jakmile se na klávesnici díváte pod větším úhlem než asi 40°. Kromě toho nejsou popisky kláves moc průhledné, takže jakákoli dioda přímo viditelná v mezerách má asi dvojnásobnou intenzitu světla. V noci si tak na ThinkPadu raději podsvícení kláves vypínám. Když už neumí Lenovo prosvítání zabránit, mělo by zvolit alespoň barvu, která je pro oko příjemnější (třeba červenou, nebo oranžovou).

Třetí sázka na jistotu byly reproduktory – jsou na spodku a hrají příšerně. Takový DELL Latitude 5480 je proti nim Hi-Fi bedna. Mají nepříjemné výšky, hloubky zas chybí úplně. Vzhledem k umístění na spodku je navíc ucpete, když si dáte počítač na klín.

Takže špatný?

Kupodivu ne. Vlastně mě nový ThinkPad navzdory výše zmíněnému potěšil. Má příjemnou klávesnici, na které dokážu hodně rychle psát, a líbí se mi nový touchpad. Konečně je to „precision“ typ s rychlou odezvou, hladkým povrchem a integrovaným tlačítkem, které se mačká zlehka a relativně tiše (ve srovnání s notebooky obecně). Trackpoint reaguje přesně tak, jak jsem na něj zvyklý, a tři tlačítka pod ním je možné mačkat nehlučně. Díky kvalitním vstupním zařízením je T470s velmi příjemné řešení pro kancelářskou práci.

Pokud jde o chlazení – prakticky o něm nevím. Kromě benchmarkování, kdy se nějaké foukání ozvalo, jsem za dobu testování už ventilátor více neslyšel (přitom věřím, že Windows 10 musel několikrát zatížit naplno alespoň jedno jádro procesoru). Netuším, jestli se pravidelně zapíná, ale když jsem teď přiložil ucho k výdechu chlazení, je evidentně zastavený.

S kvalitou provedení taktéž nemám nejmenší problém. Základna má výbornou tuhost. Víko je takový lepší průměr a třeba u DELLu ho umí udělat pevnější. Ale stačí. V případě konektorů odpadlo jen VGA. Čtečka SD XC karet tu je a dokonce se do ní vleze celá karta, klasické USB porty jsou tři a dostatečně daleko od sebe a nechybí ani záchvěv moderních technologií v podobě konektoru kombinujícího USB-C a Thunderbolt 3.0. V případě konektoru pro počítačovou síť LAN se navíc sáhlo po normální variantě místo nějakého rozkládacího nesmyslu.

Ve výsledku jde o docela dobrý stroj. V porovnání s DELLem mi přijde horší displej, ale třeba klávesnice mi tady vyhovuje víc. U Latitude 5000 mi nesedí jen rozložení, ale tenčí modely řady 7000 mají hloupě zapuštěnou klávesnici, kde je nutné mačkat klávesy pod úroveň okolí, což vede k vynechávání písmen, když se zrovna netrefíte na prostředek. U ThinkPadu je mechanika v pohodě a v rozložení mi chybí hlavně zástupná numerika. Klávesy pro pohyb v dokumentech tu ovšem jsou všechny a to je hlavní.

Výhodou může být také klasický dokovací konektor na spodku. Část pracovních notebooků teď zkouší přejít na dokování pro USB-C a Thunderbolt. Zda se to v praxi osvědčí, však teprve ukáže čas. Tady se zatím vsadilo na klasiku.

Má tedy smysl vzít ThinkPad? Za 50 tisíc nevím. Možná bych už zvažoval DELL XPS 13, když by mi šlo hlavně o mobilitu. Možná bych zvažoval DELL Latitude 5480, když bych chtěl čtyřjádrový procesor a VGA. Na druhou stranu co do klávesnice, trackpointu a touchpadu je u mě ThinkPad vítěz a někdo si za to určitě bude ochoten připlatit. Teď jen kdyby ještě nabídli nějaký lepší full-HD displej. Třeba ho i nabízí a záleží na konkrétním kusu, ale kdo ví.

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  14.5.2017  21:00:06

    Bohužel ne uplně: Lenovo ThinkPad T470s (7300U, FHD) https://www.notebookcheck.net/Lenovo-ThinkPad-T470s-7300U-FHD-Laptop-Review.216888.0.html

    The display backlight flickers at 219.3 Hz (Likely utilizing PWM) Flickering detected at a brightness setting of 99 % and below.

  2. 2. swarm  14.5.2017  21:04:15

    [1] No jo, tak to jsme se asi radovali předčasně. Zdá se, že je tedy opět nutné vracet do 14 dnů, dokud se nenajde kus, který má displej bez blikání.

  3. 3. Puppy  14.5.2017  22:17:21

    A ještě k ceně. Zatím jediná konfigurace s WQHD displejem v ČR (20HF0-00X) je zároveň s 1 TB SSD za 80 tisíc včetně DPH. To mi přijde docela dost.

  4. 4. emekas  15.5.2017  12:50:28

    [1] Ta konfiguracia ma dotykovy display, ostatne FHD by nemali mat PWM, aspon na T470 FHD je display ok.

  5. 5. Kamil2  15.5.2017  15:41:13

    Tohle vypadá jako promyšlený recept na neúspěch.
    Ale třeba mají marketingově prozkoumané, že byznys sektor dává přednost dvoubarevným notebookům se zažloutlým displejem s PWM. Třeba aby to managoři nekradli či nepoužívali na fotky. Jinak nedovedu vysvětlit. Je možné, že PWM je u všech. Třeba to nějak stimuluje mozkové buňky. Nebo mají jiné vnímání. Nebo aby bylo poznat, že tohle je Nový model, WOW!

    Jenže tohle nedává smysl. Spíš jde o to, že korporátní sektor má jiná kriteria než my. Tohle je lopata pro příležitostnou práci, ne na fotky a zábavu. Jsou důležitější parametry než pintlich displej. Není určený jako hlavní pracovní nástroj pro koukání po celý den. Na to co pro nás je důležité, protože s tím v téhle ceně spojujeme univerzální kvalitu, není důležité pro cílového zákazníka.

    Shrnuto, tohle není notebook určený pro nás.

    Základna v barvě kovu – je to jen lakovaný povrch nebo kov? Jestliže kov, pak kvůli chlazení. To by vysvětlilo, proč je tak tiché.

  6. 6. emekas  16.5.2017  12:08:01

    Moj T470 FullHD nema PWM a nemali by to mat ani ostatne modely, PWM ma len dotykovy display.

  7. 7. Puppy  16.5.2017  15:48:22

    [2] A že těch různých displejů je. Tady je seznam pro ThinkPad P51 https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/6bhohj/p51_screen_frus/

  8. 8. Kam2  17.5.2017  12:26:01

    [5] T460 také ne. Nenašel, že by měl ani nepozoroval. Kdežto T460s ano. Proč esková řada má PWM jsem nezjistil.
    Zato jsem zjistil, že FHD s větším barevným prostorem jsou AHVA, nevýhodou oproti klasickým IPS je vypalování obrazu. Zatím se jeví jako dočasné. Typicky AUO HAN…

    [6]To je tedy loterie.

  9. 9. Puppy  20.5.2017  10:20:05

    Zatím je to jen další spelukace, ale vypadá to, že s Retro ThinkPadem je konec https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/6c3eap/leak_of_t25_lenovos_anniversary_retro_thinkpad/

    Takže už žádný další notebook … zpět k desktopu.

  10. 10. Kamil2  20.5.2017  23:21:26

    [8] Asi by se nevyplatilo, staromilců ochotných zaplatit víc než za lepší standard není dost.
    Napadlo mě lepší řešení. Stavebnicový notebook ve standardizované krabici, založený na vnitřní modularitě. To znamená opustit koncepci základní desky kopírující tvar a rozměry krabice.

  11. 11. swarm  21.5.2017  9:52:52

    [8] Já to nevnímám nutně špatně. Já vnímal jako body „retro“ thinkpadu:

    1) Jiný poměr stran displeje (pro mě je optimum 3:2 nebo 16:10), někdo bude fňukat u čehokoli, co není 4:3, které bych já třeba vůbec nechtěl.
    2) Výkonný procesor (quad-core)
    3) nešizená klávesnice

    Tohle všechno je hezký, ale velká část těch, co naříkají po fórech, si pak za 50-80 tisíc takový stroj stejně nepůjde koupit a pro korporace to nebude zajímavé kvůli pravděpodobně nižším slevám.

    Takže je potřeba udělat kompromis. Displej se nabízí jako ten nejjednodušší. Stejně si každá skupina stěžovatelů přeje jiný typ, takže se s vysokou pravděpodobností nikomu nezavděčej. Pokud ušetří prachy tím, že použijou obyčejné displeje (kéž by aspoň něco kvalitního ze současné nabídky), tak to ve výsledku může zvednout šanci na úspěšnost, resp. ziskovost projektu.

  12. 12. swarm  21.5.2017  9:55:47

    [9] To by neměl být problém vyrobit ani dnes. Uděláš si krabici ze dřeva, vložíš do ní micro-ATX a dáš si tam komponenty jaké chceš. Do toho si pak můžeš zabudovat LCD panel a ze předu ho můžeš zakrýt třeba odklápěcí klávesnicí :)

    V 80. letech se dělaly celé kity ála Compaq Portable, takže už je to generacemi ověřený koncept. Tenkrát to dělal kde kdo z OEM výrobců a dostal jsi celý case včetně zabudovaného CRT, zdroje a klávesnice. Uvnitř chyběla základní deska a všechno k ní. Jediné, co bylo v krabici bokem, byla ještě grafická karta do ISA slotu, která měla vnitřně vyvedený obraz pro integrovanou obrazovku.

  13. 13. Kamil2  21.5.2017  12:47:06

    [10] Ano, takový stroj by nebyl schopný konkurence.
    Co je „obyčejný displej?“ 15,6 FHD IPS od AUO se mi s ohledem na to co je ve většině notebooků jeví jako nadstandardní. Neřkuli u čtrnácti palců. Cenový rozdíl oproti HD ready TN základu je pro koncovou cenu zanedbatelný. Zaplatit o tisíc víc za kvalitu?

    [11] Radši bych nedřevěnou, protipožární impregnace je náročná…
    Stačila by jednoduchá hranatá krabice s lehce zakulacenými rohy, s klávesnicí a touchpadem, panty a víkem pro 15,6 displej. Základna, rámeček, vršek, panty, víko. Výška volitelná výškou rámečku. Váha do tří kil. Komponenty vycházející z micro-ATX. Pro montáž bez extra vymyšleností aby stačil šroubovák.

  14. 14. Puppy  21.5.2017  17:01:30

    [10] Zrovna 3:2 displeje už používá Lenovo i jinde a drahé být nemohou, když je plno levných čínských 2-in-1 zařízení v cenách ~300 USD na nich postavených. Stále mi to připadá jako nějaká tajná dohoda mezi výrobci, že nikdo z nich nevybočí z řady a neudělá něco použitelného, co není přenosný přehrávač videa.

  15. 15. Kamil2  22.5.2017  10:41:46

    [13] Příčinou není tajná dohoda, ale poměr nabídky a poptávky.
    Ti, kteří chtějí „klasický“ univerzální notebook s kvalitním displejem za cenu do třiceti tisíc i méně Kč, jsou v menšině. Za tu cenu by se dal vyrobit i se ziskem prodávat. Jenže, zdá se, jsou jiné parametry zajišťující prodejnost. Rozhodující je většinový zákazník, který chce to co chce většinový zákazník. A ten většinou chce to, co vidí v reklamě. Jak se bavím s lidmi, tak většinový zákazník se kvalitou displeje mnoho nezabývá. Nanejvýš, jestli je IPS a dostatečně svítí. Nestará se o gamut a už vůbec ne jestli šesti nebo osmibitové barvy. Ani jestli bílá je trochu do fialova, modra, žluta. Oko si to bez přímého srovnání vyváží. Klávesnice aby se s ní dalo psát. Touchpad aby byl použitelný. Rozhodující je vzhled (pro holky na prvním místě), hmotnost, výdrž, možnost připojení toho co je třeba. Systém Windows 10. Používá jako druhý nebo třetí počítač. Jsou ne až tak drahé notebooky s pěknými displeji, jenže je nutno slevit například z univerzality nebo z provedení. Kdo chce něco extra, třeba notebook pro grafiku, musí si připlatit.

    Jestliže například Lenovo v T470s má displej Sharp s ne dostatečně bílou bílou, a s PWM, je to proto, že tohle s ohledem na okruh zákazníků, kterým je určen to není významné.

    Jeví se mi, že je to generační problém. Generace náctiletých má jiné priority. Ideální notebook pro ni není nostalgickým snem.
    Ostatně, představa ideálního notebooku je jako představa ideální ženy.

    Smiřme se s tím, že vybrat se dá přijatelně. Dnešní novinka je zítra zastaralá. Čas je příliš vzácný na to aby byl plýtván na nepodstatnosti.

    Jestliže překážkou koupě v ostatním dobrého modelu je kvalita displeje, dá se zjistit, za jaký lepší se dá vyměnit. Jestli to stojí za příplatek a záruční riziko. Pak má význam se tím zabývat a pro to je významné sdílení informací a zkušeností.
    V tom je tenhle blog velmi nápomocný.

  16. 16. Puppy  22.5.2017  12:28:44

    [14] Jenže zrovna u ThinkPadů se snad nikdo ze zákazníků neprosil, aby měl 16:9 displej nebo 6-řadou klávesnici. Prostě není jiný výběr.

    Většinový zákazník neví co chce, ten koupí cokoli na co je reklama a zaplacené „recenze“ v IT magazínech (čest pár vyjímkám, kteří to ještě dělají poctivě).

  17. 17. Kamil2  22.5.2017  17:32:17

    [15] To nezměníme. Většinová nabídka trhu je orientovaná na onoho většinového zákazníka. Menšinový se přizpůsobí, nebo zaplatí menšinovou vyšší cenu za extra vlastnosti.

    Displej by mi vyhovoval 3:2. Jenže není, tak není. Právě široké displeje jsou daní za vyšší dostupnost notebooků v důsledku masové výroby pro většinového zákazníka. Kvůli jeho zábavě. Video na tom vypadá lépe. Nebyl by problém a snad ani prodat vyrobit notebook s méně širokým displejem, jenže výrobní linky chrlí displeje nejvíce žádaného formátu. Změna formátu není levná.

    Jediné co můžeme, z nabídky vybrat si nejméně špatně, co sice nenadchne, ale uspokojí. Výhodnější je se přizpůsobit. Nebo sáhnout po vhodném zlevněném výprodejním modelu a upravit ho.

    Ani nevnímám na kolikařadé klávesnici píšu jedním až šesti prsty. Právě adaptace je výhodou nás, kteří neovládáme desetiprstovku. Pamětníkům psacích strojů a prvních PC dlouho vyžadovali klávesnici s velkým zdvihem. Byli zvyklí do klávesnice bušit. Mně vyhovuje s nízkým zdvihem. Proč se dřít…
    Lecos je jen o zvyk. Ostatně notebook je kompromisní nástroj, primárně neurčený jako hlavní.

    S mobily a dalšími krámy je to podobné. Rozhodující je praktická užitečnost. Zítra jsou zastaralé.

    Na tahání mám Thinkpad T460 i7, 8 GB ram, FHD IPS, SSD 240 GB. W7. Barvy méně syté, zatím nemám potřebu se v něm hrabat. Bílá je příjemně bílá. S ohledem na určení nemám zásadní výhrady.

  18. 18. Nox  22.5.2017  18:20:15

    16. Otazka je, zda ma cenu potom kupovat veci co nenadchnou. Osobne neco takoveho maximalne kdyz uz fakt neni zbyti, za co nejmensi penize, protoze nebudu preplacet sunt a jeste me to behem pouzivani se… a nadavam jak dlazdic. Takze ted si treba postupne vylepsuju desktop a na tahani mam ntb z bazaru za 4000 Kc, protoze to co by mi vyhovovalo se uz nedela. Jen nevim, co budu delat, az zmrvi i desktopy, protoze pak uz nebudu mit kam utect, stejne tak se mi to stalo s kapesnima pocitacema. Asi zacnu skladat mechanicke kalkulacky.

  19. 19. swarm  22.5.2017  18:41:57

    K poměru stran. Mně 16:9 na ThinkPadech kdysi hodně vadilo, ale bylo to hlavně tím, že kvůli nízkému displeji v původním šasi byla ve víku spousta nevyužitého místa. To byl pro mě hlavní zádrhel. Dneska, když už ty notebooky umí udělat jen o kousek větší, než je samotný displej, tak mi to zas přestalo vadit. Třeba XPS13 – skvěle se s ním pracuje i v letadle, protože není moc do hloubky. Současně ovšem není zbytečně moc úzký, abych musel držet kolena křečovitě u sebe v obavě, že mi notebook mezi nohama propadne na zem, a současně klávesnice nemá zmenšené klávesy. Za mě je to tedy optimální řešení. Bylo by hezký mít displej s 16:10, ale zas, že bych si teď odmítal pořídit notebook? To ani omylem.

    [17] Díváte se až moc do extrému. Já si třeba nepůjdu koupit za 50 tisíc ThinkPada, když nemá dobrý displej a má špatně řešené podsvícení kláves. Na druhou stranu to ani v nejmenším nebude vést k tomu, že bych šel koupit ojetý notebook za 4 tisíce. Mezi notebookem za 4 a 15 tisíc je pořád docela velký rozdíl a mezi 15 a 30 také. Nad 30 už bych si dnes notebook asi nepořídil, když nic neodpovídá přesně mojím požadavkům, ale upřímně asi nic ze strojů za 15 tisíc bych používat taky nechtěl. Výsledkem tedy není žádný extrém. Přestože bych asi byl ochoten dát za dokonalý notebook 50 tisíc, takový neexistuje, takže vybírám z přijatelných kompromisů za 20-30 tisíc.

    A že by byly dnešní notebooky větší šunty než ty před deseti lety? To si taky nemyslim.

  20. 20. Nox  22.5.2017  19:10:15

    18. A to ti (snad nevadi tykani) vazne vadi jen to nevyuzite misto? Me sirokouhle vadi kvuli tomu, ze Windows 7 a vyssi a programy s Ribbonem zabiraji vice mista na vysku nez ty stare a na sirokouhlem notebooku je utrpeni s tim delat, desktop ma ten rozmer na vysku preci jen vetsi.
    Jinak ja si radeji koupim notebook za 4, nez bych si nadaval, ze jsem vyhodil 15 za smejd. Mimochodem je to 11,6″ Acer B113 s i3, 8GB RAM a SSD, coz povazuji za fajn mrnouse na cesty. Rozhodne lepsi nez dnes bezny odpad s Atomem a 5400 diskem.
    Ja jsem v tomhle extremista, bud si koupim neco, co vyhovuje me a potom za to dam odpovidajici penize, nebo je to proste smejd „zadarmo drahy“. Nehodlam si priplacet za neco, co me bude akorat rozcilovat. Nervy ma clovek jenom jedny a Kellner taky nejsem.

  21. 21. swarm  22.5.2017  19:24:50

    [19] Vadí mi, že to kvůli tomu vypadá hnusně. Mám na všech noteboocích alespoň full-HD, takže na výšku je pro GUI dostatek. Rozhodně si neříkám, že bych nutně potřeboval dalších 200px na výšku. Navíc spousta programů, co používám, se už dávno přizpůsobila a umí využít i ty širokoúhlé displeje.

    Ad šmejdy – taky by mě nebavilo používat šmejd, ale ani o svém „moderním“ stroji s 16:9 displejem si nemyslím, že by byl šmejd. Podle mě je lepší než všechny ostatní notebooky, co jsem za 20 let vystřídal.

  22. 22. Puppy  22.5.2017  19:33:32

    [16] Vždyť právě těch 3:2 displejů je plno, jak by se jinak mohlo prodávat něco takového http://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_557447.html za 300 USD.

    [18] Ono to taky dost podražilo, když v roce 2012 stál X220 i5 IPS, 320 GB 7200rpm a UltraBase s DVD vypalovačkou 27 tisíc včetně DPH, tak dnes si na daleko vyšší ceně. T470s s WQHD začíná na 80 tisicích, to fakt ne.

  23. 23. Ladis  23.5.2017  12:20:14

    [19] Existují i alternativy bez Ribonnu. Nebo když pracuješ na tabletu, tak otočit na výšku.

  24. 24. Schumacher  23.5.2017  14:22:34

    [18] Asi tak nějak, viděno neextrémně.
    Dalším možným řešením je koupě včerejšího modelu se slevou. Nebo zánovního, v dobrém stavu. Kromě nižší ceny proti novince to má výhodu, že jsou známy slabiny i problémy po nějaké době používání.

  25. 25. Kamil2  26.5.2017  13:26:59

    Huawei ukázal tři notebooky, jeden 3:2. Na pohled pěknější než DELL XPS13. Na tahání by byl fajn. Záleží na ceně…Jestli uspěje, konkurence se přidá.

    Koukejme se dopředu. Chápu nostalgii, občas mě také bere, jenže koncept deset let starého Thinkpadu je historií. Tak jako disketa, sériový a paralelní port, CRT monitor…Budoucnost ukáže, že mám pravdu.

  26. 26. Puppy  26.5.2017  15:09:17

    [24] Koncept použitelného nástroje historie není. To je vidět na všech těch „retro“ digitálních fotoaparátech kde se ukazuje, že než super-cool multifunkční tlačítko s dvaceti funkcemi, joystick nebo touchscreen jsou pro daný účel mechanické ovládací prvky stále to nejlepší. Teď to jen zase zkusit, Fuji to před lety s modelem X100 dokázalo. Lenovo to zdá se vzdalo.

    Huawei bude bez použitelné klávesnice i trackpointu, takže opět k ničemu.

  27. 27. Kamil2  26.5.2017  18:52:38

    [25] ano, chválím si retro Fuji X30 s kroutidlem kompenzace expozice.

    Klávesnice jsou lepší, horší, v tom směru jsem neměl potíž s žádným notebookem. Upřednostňuju nízký zdvih. Radši touchpad než trackpoint. Záleží na tom kolik Huawei bude stát.

    Umax vypustil notebook s 14 palc IPS. Za kolem pěti tisíc. Sice jen atom a 32Gb úložiště, jenže to dokazuje, že jak IPS je drahé jsou jen kecy. Není nákladový důvod, proč notebook za dvanáct by nemohl mít IPS.

  28. 28. Puppy  26.5.2017  22:04:29

    [26] Notebook ke kterému si musím připojit externí myš a klávesnici, což jsou naprosto všechny ze současné nabídky, pro mne poněkud ztrácí smysl.

  29. 29. Kam2  27.5.2017  11:33:13

    [27] Na tak mizerný notebook jsem nenarazil. S neklouzavým touchpadem jsem měl potíže na FS 3205. Lakovaný matnou barvou jako vše ostaní. Černá barva na černém šasi, snaha o vzhled na úkor funkčnosti. Zprvu to šlo, ale jak se povrch oleštil, byl to děs. Pomohlo až obroušení na základní plast a vyleštění.

    Ovšem kdysi jsem byl také mlsný. Moc se mi líbila vystřelovací myš v Omnibook 600, 800. Považoval za ideál, tehdejší ostatní polohovací zařízení nebyla tak dobrá. Promarnil jsem spoustu času sháněním osmistovky po bazarech. Jenže když už byl za cenu, kterou bych zaplatil, byl zastaralý. Pak Acer 513T. S klávesnicí a touuchpadem spokojený.

    Zvykl jsem si i na klikací touchpad notebooku za cenu které nešlo odolat, s jinými přednostmi. Zvykl jsem si tak, že po chvilce nevnímám co jiného používám. Prstíky pracují samy. Standardní klávesnice a myš, mezi tím Thinkpad T460, pak FS3205, chvilka na mrňavém Asus900ax, večer něco s fotkami na klikacím Thinkpad L540. U souseda na Lenovo 3000. WXP, W8.1, v případě potřeby i Linux i W10, až na to přijde. Teď píšu na půjčeném Acer7630EZ.
    Vše dobře použitelné. Občas drobná potíž s foťáky, přec jen ovládání je rozmanitější.

    Tož dá se lecos. Ideální notebook pro všechny neexistuje.

  30. 30. Kamil2  28.5.2017  17:18:00

    S VisionBook 14Wi Plus s IPS, v ceně do šesti tisíc padá cenový „důvod“ proč notebooky s IPS jsou o mnoho tisíc dražší než s TN.
    Že by notebook s I3, I5 nebo I7 byl kvůli IPS dražší než o několik stovek.
    VisionBook 14Wi Plus je nevyvážený opačným směrem, lepšímu displeji neodpovídá zbytek, hlavně úložiště 32GB kvůli ceně W10. Možnost rozšíření micro SD je mizerná. Kdyby se dal rozšířit „šroubovákem“ byl by za tu cenu zajímavý.

  31. 31. swarm  28.5.2017  17:28:33

    [25] [27] Jenže ty jsi extrém a prostě nic jiného než jeden typ klávesnice IBM používat nedokážeš. Já to chápu – kamarád třeba umí pohodlně psát jen na IBM Model M, ale drtivá většina ostatních to tak nemá a umí se přizpůsobit.

    Ad foťáky – ano, pořídil jsem si loni Fuji X-E2 a nedám na něj dopustit. Ovládání bez nutnosti lézt do jakéhokoli menu je příjemné.

  32. 32. Nox  28.5.2017  18:39:18

    30. Otazka je, proc by notebooky stejne velikosti nemohly mit volitelnou klavesnici. Ono by jim celkove prospela standardizace, vypis vsechn dilu pred koupi a moznost si jednotlive casti koupit zvlast.

  33. 33. Kamil2  29.5.2017  10:07:53

    [31] To by bylo příjemné. Jenže tenhle obchodní model se, předpokládám, nevyplatí. Přibývá lidí pro které je problém zašroubovat žárovku. Notebook jako stavebnice nemůže být masovou záležitostí. Tak jako auto jako stavebnice. A především, na stavebnici je nižší výdělek než na kompletním výrobku. Upgrade místo nového notebooku. Skládačka beden je zavedená tradice kdežto notebooky jsou prodávány jako celek. Zvlášť když výrobci soutěží o design, o každý milimetr tenkosti a používá optické klamy jako zkosení aby to vypadalo ještě tenčí. Obyčejný placatý kvádr je příliš obyčejný. S výjimkou některých „profi“, jenže tam si tu „obyčejnost“ nechá zaplatit. Ani ve všech případech nelze zvětšit paměť a úložiště, třebaže v těch nejlevnějších. Jenže co například whitelisty pro displeje? Bios povolí jen vybrané. A nepodceňujme sílu tradice. Jak dlouho auta připomínala kočáry, jak dlouho měla jejich prvky?

    Možná, že by se dalo vymyslet, vyrobit a prodávat a vydělat na tom při výhodnosti pro obchodníka i zákazníka. Jenže to vyžaduje velkou investici a velkým rizikem. Není to „garážová“ záležitost. Ne jednoduchá krabička pro Arduino či Raspberry. Proč riskovat, když funguje „standardní“ obchodní model? Firemní i supermarketový zákazník požadují výrobek „na klíč“. Se zárukou, servisem a podporou.

    Kromě toho, koncepce a použití notebooku vychází z potřeby pracovat převážně s textem. Nahradit přenosný psací stroj. Jenže přibývá použití a aplikací, pro které klávesnice není nezbytná. Není třeba psát dlouhé texty. Na krátké stačí dotykový displej. Zábavní a jakékoli netextové použití se bez klávesnice obejde, tak jako používání pro „příjem“. Video, hry, grafika, zvuk, internet, sociální sítě. K tomu přispívají pokroky v rozpoznávání řeči a umělé „inteligenci“ lokální, nebo předpokládám, že síťové.

    Od člověka bednového, notebookového, tabletového, mobilového, k člověku vsítěnému. Vítejte v Matrixu. To je téma pro jiné povídání.

    S postradatelností klávesnice bude ubývat klasických otevíracích notebooků ve prospěch tabletů, ke kterým je připojena bezdrátově. To už je a bude se rozšiřovat. Ubude tím jedna z technických komplikací. Základnu s klávesnicí, připojenou kloubem k displeji nahradí jednoduchý kryt sloužící jako ochrana displeje, a jako stojánek po rozevření o více než 240 stupňů. Klávesnice se stane jen jednou z periferií tak jako v mnohých případech DVD mechanika.

  34. 34. Kamil2  29.5.2017  10:28:17

    [30] Ano, tak jako volant nebyl nahrazen aplikací volant ovládanou kurzorovými klávesami.

    Je výhodné jednoduché nastavování nejčastějších funkcí. Tak jako dobrou fotku udělat v základu než nějak cvaknout a pak spoustu času strávit s fotoeditorem a skončit krvavýma očima.

  35. 35. Nox  29.5.2017  14:21:02

    32. Lide, co maji problem zasroubovat zarovku by predevsim nemeli na notebook vubec sahat. Ja to myslel spis tak, ze by si pred koupi clovek rekl, jakou klavesnici tam chce a takovou by mu dodali.
    Predstava, ze na notebooku zadavam byt i kratky text na dotykovem displeji me desi. Doufam, ze se toho nedoziju, ikdyby to melo znamenat, ze tu uz dlouho nebudu.

  36. 36. Kamil2  29.5.2017  16:48:26

    [34] Kdepak, už nejsme jako v počátcích rádia. Notebook a počítač obecně je pro ně jako televize, jako auto. Tak to i používají, nehrabou se v tom. Funguje jim to. Každé auto je nějak jiné a přitom stejné.
    Jakou klávesnici, no takovou obyčejnou aby byla tak nejak bez problémů použitelná, ukazovadlo aby ukazovalo a dalo se přijatelně nastavit.
    Dotykový displej mě neděsí, pro internet stačí. Na větší psaní stačí když se dá připojit klávesnice. Bezdrátová, jaká vyhovuje.
    To jsou detaily. Stačí když to vyhovuje pro osmdesátiprocentní spokojenost. Zbylých dvacet procent se velmi prodražuje v penězích i času. To platí všeobecně. To samé v případě systému. Místo tvrdošíjného lpění například na WXP používat to co aktuálně funguje na to co je třeba. Výhodnější je se přizpůsobit. Nechtěl jsem WXP, zvykl si na ně, zvyklý na WXP nechtěl jsem W7, zvykl si na ně. Zvyklý na W7 nechtěl jsem W8. Zvykl si na ně. Pak si zvykl na W8.1. Nechci W10…až to bude nezbytné, zvyknu si na ně. Když jsem v základu zvládnul instalaci a používání Linuxu. Kdyby pod ním chodilo všechno co potřebuju, proč ne. Tak jako kvůli absenci disketové mechaniky si nedám nohu za krk. Děrné štítky také nechybí.

    K tomuhle poznání jsem se prokousal, nebylo to snadné ani levné, třebaže zajímavé. Nezištně se o ně dělím.

  37. 37. Nox  29.5.2017  20:16:09

    Jenze na to auto musi mit alespon ridicak, aby pokud mozno neposkodili sebe nebo ostatni v okoli. U PC tohle bohuzel neni. Paradoxne ani tu televizi dneska lidi pouzivat neumi, ne ze bych se divil, kdyz ve chvili kdy pribude 1 novy kanal je treba vsechno zas od zacatku naladit a seradit kanaly. Zde maji pocitace jeste co dohanet smerem k nepouzitelnosti.

  38. 38. Kamil2  30.5.2017  14:12:17

    [36] Na to jsou názory různé, od průkazu poučeného uživatele po inženýrský diplom.

    Když se na netu dodržují stejná rozumná pravidla jako v reálném životě není to nebezpečné. Když se nedodržují, je to méně nebezpeční než v reálním životě. Zatím.
    Co se týče TV, obsah je daleko nebezpečnější než Internet. Jako pamětník jeho začátků u nás ale konstatuju, že jeho všeobecné rozšíření mezi lid všeobecný je znát. Bývaly diskuse všeobecně slušné a přínosné. jenže jak přístup získal každý,no…
    Díky za zdejší ostrůvek normality.

    K tématu : Dokud nebude výroba na zakázku za srovnatelnou cenu, musíme vybírat z „hotovek“. Co chodím na zdejší diskusi, nabídka se zlepšila. Je poznat, že swarm se snaží :-)

    Klávesnice : u L540 mi připadá příjemnější než u T460.
    Proti T460 nemám zásadní výhrady až na to, že displej by mohl být barevnější a SSD větší. Ale s ohledem na určení a způsob využití jsem spokojený, získal za dobrou cenu. Plusem je, že lze používat touchpad jako klikací nebo spolu tlačítky pro trackpoint.

    Pro nejbližší dobu dvou, tří let jsem HW zaopatřený. Představu mít solidní notebook s IPS jsem si splnil.
    Dál se uvidí.

  39. 39. Kamil2  31.5.2017  13:26:38

    [36] Není třeba mít výjimečné znalosti, kdo se virtuálně chová stejně opatrně jako v reálu, nepřidělává problémy sobě ani jiným. Při dlouhodobé expozici je pasívní konzum televize daleko nebezpečnější než počítač a internet vyžadující aktivní přístup.
    Největším problémem je závislost na sítích a virtualitě.

  40. 40. Kamil2  21.6.2017  17:02:31

    Kouknul na recenzi Nitro V17…
    Jeví se mi, že Acer mění zákaznickou strukturu.

    Recenzovaný displej má podle Panelook svítivost 300 cd a barevný rozsah CIE 72 procent, což je dost dobré oproti běžným co mají kolem 40 procent.

    Ve filtrech to nebude, asi v podsvícení. Teplejší ledky v kombinací se strukturou displeje kompenzující studené světlo.

    Mám AUO B 156 HAN a nestěžuju si na zabarvení, nevýraznost barev ani na svítivost. Akorát má dočasný vypalovací efekt.

    Na trhu jsou příklady, že se dá vyrobit a za nevysokou cenu prodávat brilantní FHD IPS. Je mi záhadou, proč není standardem. Není to technický ani nákladový problém.


Napsat komentář