ThinkPad X200 – další várka postřehů

Už je to nějaký ten pátek, co jsem psal o zápůjčce ThinkPadu X200. Rozhodl jsem se k němu vrátit a sepsat pár dalších postřehů, které jsem sliboval.

ve-skole-s-x200

Displej a úhlopříčka

Začnu tím, co bylo pro mě největší změnou (proti R61) – tedy rozměry. Hodně lidí mi psalo, jak mi těch 12“ vlastně vyhovuje. Ani po měsíci nejsem schopen říct jednoznačně, zda to je, nebo není lepší než původních 14“. Určitě se mi líbí s malým displejem související nízká hmotnost a kompaktní rozměry. Kolikrát si ani nejsem jist s batohem na zádech, zda jsem si do něj notebook vůbec dal. Až teď si uvědomuju, jak je vlastně 14“ R61 velká a těžká.

U samotného displeje asi platí to, co jsem napsal dříve. 12“ s rozlišením 1280×800 mi nijak nevadí, pokud zrovna nejsem nějak v nepohodě. Když si k notebooku sednu za dobrých světelných podmínek a nikam nepospíchám, ani si nevšimnu, že jsou pixely tak drobné. Pokud už ovšem jedu třeba večer domů vlakem po náročném dni, tak už na to mžourám, což se mi s 14“ displejem (se stejným rozlišením) nestávalo. Tam jsem věděl, že i když se opřu a budu od displeje hlavou dál, stále bude vše krásně čitelné.

Celkově můžu říct, že 14“ je použitelná úhlopříčka i pro notebook, ke kterému se nebudou připojovat externí periferie. 12“ je super na cesty, ale nemít doma dokovací stanici s připojeným velkým monitorem, určitě bych do této úhlopříčky nešel.

Displej v X200 je parametrově docela slabý (neplatí to obecně, měl jsem jiný kus na recenzi a ten měl displej výborný). Zkusil jsem jej postavit vedle původního R61 a pro srovnání jsem doma přihodil ještě ThinkPady W510 a W700. Řada W zahrnuje workstation modely s lepšími displeji. Na obrázku můžete vidět srovnání. Displej 17“ W700 je kalibrovaný optickou sondou, takže může sloužit jako referenční. Schválně jsem také na všech noteboocích nastavil maximální jas.

lcd-srovnani-x200-r61-w510-w700

zleva: X200, R61, W510, W700

X200 má horší kontrast a pozorovací úhly než R61. Lepší je snad jen jeho bílá barva, která má mnohem menší nádech do žluté (u R61 to není stářím, bylo to tak vždy). Je to tedy spíš takový displej na práci v Excelu a posílání mailů.

4článková baterie

Na displej jsem si už nějak zvykl – malý notebook má své výhody i nevýhody. S baterií je to ovšem horší. Přes den si rád dopřávám maximální intenzitu podsvícení LCD a nechci trápit své oči nečitelným tmavým obrazem, jen abych získal výdrž navíc. Rád také zůstávám neustále připojený k internetu pomocí WWAN modemu. Když to sečtu, tak se nedostanu přes jeden a půl hodiny provozu.

Lenovo mi větší baterku neposkytne – prý už jde o „starý“ model (to z jejich pohledu chápu – tenhle už nikde po redakcích cestovat nebude). Ceny originálních baterií jsou docela vysoké a ze zahraničí se mi kupovat nechtělo – objednal jsem tedy neoriginální baterii. Znechucený výdrží 4článkové varianty (se slabou kapacitou i na tento počet článků) jsem šel rovnou k tomu největšímu, takže by mi měla příští týden dorazit 9článková varianta.

Trackpoint a touchpad

Nový model X201 má pod trackpointem i touchpad, což na pohled asi nejvýraznější změna proti X200. Většina uživatelů ThinkPadů, které znám, používá výhradně trackpoint a touchpad má naopak zakázaný. Jenže mezi ně nepatřím – používám oboje a střídám to podle situace i několikrát za minutu.

To už teď nemůžu. Ne, že by to byl takový problém – už si zvykám – ale občas mi touchpad chybí (třeba když nouzově potřebuju něco upravit v grafickém editoru).

Na trackpointu jsem musel vyměnit čepičku. Poněkud nešťastně Lenovo používá tu s vypouklým středem, která se časem ochodí a pak se na ni musí hodně tlačit. Mám raději tu s vystouplými okraji, takže jsem si ji tam dal z minulého ThinkPadu. Abych vysvětlil – dříve se k ThinkPadům fasoval ještě pytlík s dvěma odlišnými čepičkami, takže si uživatel mohl zvolit tu, která mu nejvíce vyhovuje. Bohužel má asi většina jiné preference než já (ale to se mi stává často), a tak už tento pytlík u nových ThinkPadů nenajdete.

Harddisk

Přechod z 64 GB na 250 je sice příjemný, ale strašně mi vadí, že při jakékoli manipulaci se musí parkovat hlavičky. Pokud třeba potřebuju hibernovat, tak musím počkat, než hibernace dojede, než dám notebook do batohu. S SSD tento problém není. Když k tomu připočtu nulovou hlučnost a výrazně vyšší rychlosti, tak to vidím na brzkou výměnu.

Když už monitor, tak jedině digitálně

Docela dlouho mi trvalo, než jsem začal X200 používat místo vlastního notebooku. Notebook má pouze analogový VGA výstup a dokovací stanici jsem dostal až dodatečně. Opět jsem se utvrdil v tom, že větší monitory už pro VGA nejsou vhodné, protože nízká kvalita výstupů v noteboocích způsobuje různé defekty obrazu.

Nakonec jsem stanici dostal. Jenže ta má místo DVI novější rozhraní DisplayPort. Naštěstí vše vyřešil DVI-DisplayPort kabel (ta rozhraní nejsou vůbec kompatibilní, ale současné grafické karty umožňují single-link DVI emulaci).

Evidentně se nic nezměnilo a stále u mě platí, že můj notebook musí mít digitální výstup (aspoň v doku) a přes to vlak nejede. LCD panel s DVI vstupem jsem měl doma poprvé někdy v roce 2002 a už když jsem si kupoval v roce 2003 novou Toshibu Satellite 1410, vadilo mi, že DVI nemá.

Dokovací stanice

Když jsem už nakousl tu dokovací stanici. Líbí se mi, že má UltraBay šachtu s optickou mechanikou, která tak nemusí být v notebooku, ale zároveň je připojena normálním SATA. Optickou mechaniku v notebooku považuji za zbytečnost, ale občas je potřeba nějakou placku přečíst, nebo (výjimečně) vypálit.

Oproti dokovací stanici k R61 jsem přišel o všechny ty staré porty. Jako HW šťourala mě to může trochu mrzet, ale je to neopodstatněné. Kdykoli potřebuju něco dělat se speciálním hardwarem, tak k tomu používám jiný počítač/notebook (většinou něco staršího, kde lze přebootovat do DOSu).

v-doku-r61

v-doku-x200

Škoda jen, že nepřítomnost starých portů nebyla vynahrazena větším počtem USB. Jeden USB port na pravé straně je velmi příjemný, když máte dočasně připojený třeba externí disk, nechcete lézt za dok a zároveň nechcete disk odpojovat při každém oddojování. Jenže vzadu jsou jen tři další, což je akorát pro klávesnici, myš a USB zvukovku. Když chci připojit ještě něco dalšího, musím využít porty na notebooku.

Moc se mi líbí konektor pro nabíjení druhé baterie. Až mi dorazí ta velká, tak jej určitě budu používat. Jen to jeho umístění je nešťastné. Většinou mají lidé dokovací stanici natlačenou co nejdál od sebe, aby nezabírala nikde zbytečně místo. Jenže připojená baterie vyžaduje za stanicí skoro stejně místa jako samotná stanice, takže to vypadá, že při každém použití ji budu muset posouvat.

K provedení stanice mám jen jednu výhradu. Pokud tahem páčky nechám notebook vysunout, občas se stane, že po jejím uvolnění se napůl opět připojí a začne aktivovat připojená zařízení. Minulá stanice měla vysouvací mechanismus lepší.

Co výkon procesoru?

Padl také dotaz, zda má smysl připlácet za výkonnou verzi X200, když lze relativně levně sehnat X200s s CULV Celeronem. Na to se těžko odpovídá. Pokud bych měl notebook jen jako doplněk k počítači, tak by mi to asi bylo úplně jedno. Při tom, co běžně dělám na notebooku, bych rozdíl asi taky nepoznal (ve Windows rychlost z velké části závisí na pevném disku). Jenže občas potřebuju něco náročnějšího vypočítat v matematických programech, nebo (jako teď) virtualizuji několik linuxových systémů najednou. Pak se výkon procesoru neztratí. Vzhledem k tomu, že sám používám notebook jako hlavní pracovní nástroj místo stolního počítače, asi bych si za lepší procesor připlatil.

Pár slov na závěr

Nedá se říct, že bych s X200 našel ideální notebook. Displej by mohl být lepší, výdrž by mohla být lepší a nevadil by mi ani touchpad navíc. Jenže život je otázkou priorit a pro tu nízkou hmotnost a malé rozměry jsem schopen něco obětovat. Ono nakonec, co jiného si z malých notebooků na trhu vybrat, když chci něco seriózně vypadajícího s matnými povrchy a kvalitní klávesnicí?

Komentáře k článku

  1. 1. Damianus  31.3.2010  18:40:00

    No taky začínám uvažovat o něčem menším :) ale osobně to vidím na nějaký DC cpu něco jako NEO X2 nebo CULV ale taky DC a určitě s GPU od ATI nebo Nvidia :) tak uvidím. Ta hmotnost je fakt luxusní a mobilita.

  2. 2. swarm  31.3.2010  19:49:30

    [2] No vidíš, já zas třeba nevidim důvod, proč mít v malym notebook cokoli jinýho než Intel GMA. Na X200 jsem vlastně ještě nenarazil na její limity.

  3. 3. Honza  31.3.2010  21:56:44

    Díky za článek. Teď už si můžu ThinkPad X200 s klidným srdcem pořídit, z výčtu negativ budu mít větší problém jen s výdrží. Zajímalo by mě, jestli – když je notebook zavřený – je v rozích (http://jdem.cz/eeaq4 :) prostor pro nějaký pohyb, nebo šasi sedí.

  4. 4. Damianus  31.3.2010  22:44:16

    [2] tak rad si něco zahraju ještě a taky mě GMA950 pěkně zpomalovala na EEE :/ takže víc nic. Navíc sám víš, že pod Linuxem nic moc ty ovladače od Intelu…

  5. 5. swarm  31.3.2010  22:55:50

    [4] Damianus: GMA950, která byla v Eee, měla 3x nižší výkon než GMA950, která se dávala do normálních notebooků v roce 2006. Dneska už jsou GMA někde úplně jinde. Pro Linux jedině NVIDII. Bratr má Linux jako hlavní systém na notebooku s Radeonem HD3200 a ty ovladače nejsou o nic menší bída než ty Intelovské.

    Ale uznávám, že pokud jde o hry, tak tam je cokoli lepší volbou než Intel.

    [3] Honza: Sedí to úplně přesně (neni to jako na R a T stejné generace). To dílenské zpracování je přece jen preciznější než u ostatních řad (ty nové modely T už teda z těchto X trochu vychází, takže jsou taky ok).

  6. 6. SlovaN  2.4.2010  10:50:08

    Teda co se týče linuxu a intel GMA tak abych řekl pravdu, tak žádný problém nemám, vše funguje jak má a to včetně HW akcelerace uživatelského rozhraní.
    Je sice pravda, že glxgears mi dávají jen něco okolo 2000 framů, ale tak na vše normální to stačí. Je třeba si také uvědomit, že intelovské ovladače poslední rok přecházely plynule z uzavřených na svobodné (přímo v intelu), a tak některé distribuce těžce haprovaly. S novým ubuntu 9.10 ale není žádný problém a ani není nutné nic nastavovat a běží dokonce i externí monitor v pořádku (dříve bylo nutné přidat do xorgu nastavení maximální velikosti kompletního obrazu všech monitorů)

  7. 7. SlovaN  2.4.2010  11:14:04

    Takže se zeptám….jaké problémy má v současné době intel gma v linuxu? :D

  8. 8. Radek  2.4.2010  11:23:13

    Po unáhlené koupi X100e jsem rychle provedl výměnu za X200, která je o kategorii dál (bohužel i cenou :-). Chtěl jsem počkat na X201, nicméně jsem potřeboval funkční notebook na začátku března a nyní je o měsíc více a X201 se u nás stále neprodává, takže bych se tak rychle nedočkal. Největší strach jsem měl z absence trackpadu, nicméně jsem si na trackpoint rychle zvykl. Jediná věc, který mi občas vadí, že scrollování pomocí trackpointu není podporované ve všech aplikacích. A pak se mi stává při práci s powerpointem (2007), že při scrolování mezi slide pomocí tracpointu mi powerpoint spadne. Nevím čím to je zapříčiněno.

  9. 9. Jiří Pištěk  7.4.2010  17:19:17

    Ty staré porty (paralelní i sériový) se dají nahradit adaptérem do Ultrabay Slim. Můžu kouknout na svůj jaké má FRU, kdyby byl zájem… je občas trochu problém ho koupit.

  10. 10. Jiří Janata  7.4.2010  22:19:30

    Ty staré porty se NEDAJÍ nahradit adaptérem do Ultrabay, která je obsažená v novějších (X/T/Rxxx noteboocích/dokovacích stanicích). Pleteš si to s těmi staršími notebooky řady X/T/Rxx.

  11. 11. starenka  11.4.2010  12:38:20

    Nevite, jestli se da nekde sehnat x200/1 bez OS (nerad platim, ze neco, co nebudu pouzivat)?

  12. 12. swarm  14.4.2010  9:30:24

    [11] Nedá. To bys musel brát na firmu nějaké větší množství.

  13. 13. starenka  22.4.2010  17:53:02

    Tak jsi me tak navnadil, ze jsem si ho tenhle tejden koupil.
    Jsem s nim extremne spokojenej. Jediny co mi vadi je umisteni vystupu na sluchatka po pravy strane. Preci jen kdyz clovek dela v kanclu s mysi, neni to uplne nejlepsi. Zrejme se pocita s tim, ze pokud pouzivas mys, mas komp v docku, coz mi teda neprijde uplne nejlepsi predpoklad.

    Dik. s

  14. 14. swarm  22.4.2010  18:00:53

    [13] Jakou sis koupil konkrétně konfiguraci? Přišlo mi, že mnoho z nich mělo dokynu v základu. Jinak u normálních sluchátek je to úplně jedno, ale předpokládám, že ty máš nějaký velký-uzavřený s pořádnym kabelem.

    Btw jaký OS jsi na to hodil?

  15. 15. JirKa  5.5.2010  20:16:58

    Zdravim,

    chtel jsem se zeptat, jestli budes mit v dohledne dobe na recenzi X201(i). Mam v planu neco z rady X poridit a Tvoje texty-at uz tady nebo na notebook.cz-jsou vzdy prinosne.

    Diky

  16. 16. HonzaCZ  6.5.2010  19:08:13

    Od jakého výrobce/resellera jsi koupil tu neoriginální baterii? Plánuju novou 9-článkovou do R61 a zajímalo by mě, jestli je neorig. srovnatelná. Co se týče komunikace s notebookem – umí vše, co originální (napětí, proud, kapacita…atd – to co je vidět v Power Manageru)? Není tam nějaký problém nebo nepříjemnost? Díky

  17. 17. Vítek  28.5.2010  8:59:54

    Dobry den, vim, ze to sem uplne nepatri, nivmene: rozmyslim koupi notebooku – vaham mezi modelem thinkpad x201i a thinkpad T410i. Pouziti: bezne kancelarske plikace (office), programy od adobe (illustrator, dreamweaver apod.) ale zejmena – a to je asi nejnarocnejsi aplikace – photoshop cs4. casto take cestuji, proto se mi mozna trochuvice libi zatim X201i. Nicmene jaky byste mi doporucili vice? Nevim jaky je rozdil v sasi, odolnosti ntb. samozrejme musi byt bran ohled na vykon – nechci u photoshopiu cekat na odezvu 2min. Moc dekuji za radu! S pozdravem V.Outly

  18. 18. Michal  21.6.2010  14:34:07

    To Vítek: pokud práce s CS4, nekupuj si Lenovo. Podání barev je špatné. Jediný slušný display má X201 Tablet, kterou jsem mohl minulý týden používat. Doporučuji Dell Latitude v 14″ provedení (myslím něco jako E64XX). Je to stejná třída jak T410 jak zpracováním, tak funkcemi, ale displey na jiné úrovni. Sám jsem teď slečně pořídil tento v minulé generaci a 15″ (E6500) právě proto, že na něm upravuje fotografie.

  19. 19. » Co třeba Acer? » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  23.7.2010  18:55:58

    […] dlouhodobý „zátěžový“ test notebooku. Na začátku roku jsem si bral od Lenova ThinkPad X200 s dokovací stanicí, ke kterému jsem později dokoupil ještě neoriginální 9článkovou […]

  20. 20. Honza  14.8.2011  7:07:40

    Ahoj, můj příspěvek k diskusi trackpoint/touchpad – používám už asi třetí notebook od Lenovo/dříve IBM, předtím Compaq Presario, Armada. Jsem zvyklý na touchpad a jeho absence je pro mě důvod si nekoupit daný konkrétní notebook. Proto jsem přivítal X201 (v kombinaci obojího) a jsem rád, že v tom pokračují i u X220.
    To jen, aby tu nevznikl dojem, že všichni používají hlavně trackpoint :)


Napsat komentář