Šestým rokem s jedním notebookem: Acer Aspire V15 Nitro

Nitro jsem dostal na podzim roku 2014 a mám jej dodnes. Obvykle jsem střídal notebooky po dvou až třech letech s výjimkou ThinkPadu R61 (čtyři a půl), takže je to u mě opravdu nestandardní. Ironické také je, že mi lidé vysvětlovali, že notebook, který není z business segmentu, se mi zákonitě musí rozpadnout během pár roků, maximálně pár měsíců po záruce. Jak si tedy Nitro vede?

acer-nitro-po-peti-letech_01

Moje začátky s notebooky se datují někam do 90. let. S výdrží na baterky to tehdy nebylo zas tak zlé – kolem tří hodin dalo kde co. Problém byl hlavně v displejích (můj byl černobílý, pasivní a s odezvou ve stovkách milisekund) a mrzela mě také častá absence zvukových čipů, bez kterých notebook nedokázal vyloudit víc než jen jednoduché pípnutí. Postupně se doma objevily různé Toshiby s barevnými aktivními displeji (které by dnes rozhodně neobstály), zvukem a mnohdy i 3D akcelerací. V roce 2003 jsem usoudil, že notebook od Toshiby (Satellite 1410-604) bude mým hlavním strojem místo tehdy naprosto dominantních desktopů.

Stroj za cenu tehdejších 35 tisíc korun (po inflaci dnes skoro 50) mi vydržel jen tři roky (dvakrát problém s klouby a výměna baterie, ale zastaral hlavně morálně kvůli USB 1.1). Pak jsem se vydal po drobném zaškobrtnutí s ASUSem (A6Km) do neznámých vod s Fujitsu Siemens (V3205), kde jsem vydržel jen rok, abych následně přešel na Lenovo ThinkPad R61. Sice jsem všude četl, jak už s Lenovem ThinkPady nejsou, co to bývalo, ale zároveň bylo všude dost povídání o odlupujících se čipech z předchozích generací dělaných ještě pod IBM, takže jsem si z toho moc nedělal. Počítač sloužil skvěle, dočkal se několika upgradů (Wi-Fi, displej, SSD, RAM), abych ho díky zajímavé možnosti nahradil seskládaným ThinkPadem T400 z toho, nejlepšího, co se kdy do toho stroje dělalo. Normálně bych potřebu obměnit počítač asi oželel, ale tohle vyšlo ve výsledku asi na 6 tisíc korun a zachovalo mi to veškeré příslušenství z předchozího stroje (dvě baterie, dokovací stanice, několik napájecích adaptérů) a nemusel jsem si na nic nového zvykat (stejná klávesnice, ovládací aplikace; i SSD jsem jel přehodil a neinstaloval znovu OS).

Jenže pak se začaly objevovat IPS displeje, a jak mi chodily v nových strojích na recenze, věděl jsem, že tohle chci. Navíc se velmi slušné IPS displeje (výjimečně) objevovaly i v docela laciných modelech. Dá se říct, že do té doby jsem nikdy neměl notebook s dobrým displejem. Nějaké byly lepší a nějaké horší, ale stolní panel byl vždycky pro oči velká úleva, i když moje nároky moc velké nebyly.

Acer Aspire V15 Nitro Black Edition

No a tak nějak se přihodilo díky laskavosti v Aceru, že jsem v roce 2014 dostal na dlouhodobý test Aspire V15 Nitro Black Edition v konfiguraci s čtyřjádrovým Core i7-4710HQ, 16GB RAM, 128GB SSD, 1TB HDD a GeForce GTX 860M. No a samozřejmě full-HD IPS panelem. Původní plán, že bude sloužit jako doplněk k ThinkPadu jen na práci se zvukem a videem a hry nějak nevyšel. Takové ty obecné povídačky, jak kvalitní ThinkPad nejde nahradit, se nepotvrdily a já najednou frčel výhradně na Nitru (taky proč ne, když byl výkonnější, lehčí, s lepším displejem a lepší ergonomií).

Po všech těch letech jsem pořád přesvědčený, že první generace Nitra je s přehledem nejlepší notebook, jaký jsem kdy měl. Ještě v roce 2020 má pořád dobrý výkon, byť notebooky s dobře zpracovaným chlazením už rok umí dostat stejný výkon z 15W úsporného čtyřjádra i5/i7. Výkon 45W procesorů samozřejmě poskočil a dneska už existují i šesti- a osmijádrové procesory pro notebooky. Současně tu ale pořád máme velmi pomalé nové procesory, které se výkonem stále nechtějí příliš vzdálit výkonu jedenáct let starého 3,1GHz Core2 Duo v ThinkPadu T400 (kdyby jenom to, některé na jeho výkon ani nedosahují).

Procesor i po letech stále nepovažuju za brzdu počítače. Spíš mi už trochu vadí jen 16 GB RAM, které už navíc za tuto hranici ani nejdou rozšířit, protože větší kompatibilní moduly se nedělaly. 16 GB je překvapivě problém i řady nových strojů, kde je veškerá paměť připájená na desku a rozšiřující sloty se nevedou. V pracovním počítači mám už rok 32 GB, a to je dnes při virtualizaci rozežranějších moderních OS taková rozumná hodnota. 32 GB ovšem výrobci u notebooků bez slotů nabízejí jen za úplně nesmyslné peníze a těch se sloty je zas málo.

Diskové úložiště jsem vyřešil prostým překlonováním 1TB plotnového disku na 1TB SSD. Operační systém stále běží na 128GB SSD bez jediné přeinstalace a problém s volným místem není, protože jsem file systémy obou SSD stejně tak popropojoval (NTFS junction points), že tvoří spíš jedno velké úložiště.

Většinu času běží počítač s vypnutou dedikovanou grafikou od NVIDIE. Zapnout se může jen u mnou definovaných programů, ale na běžnou práci si vystačím s integrovaným čipem. Ten je připojený i k obrazovým výstupům, takže se dedikovaný čip nezapne ani po připojení externího monitoru. Nějaké AAA hry jsem na grafice odehrál a ještě dneska méně náročné hry raději pustím přes ni, abych získal rozumnou plynulost pro rozlišení 2560×1440 na externím monitoru. Je dobré ji mít, občas ji využiju, ale asi bych se bez ní obešel. Na hraní moderních AAA her si stejně většinou zapůjčím nějaký hi-end herní hardware se 144Hz displejem.

Opotřebení a opravy

Problém s tlačítkem touchpadu a umírající baterií se vyřešil v prvních dvou letech a od té doby fungoval počítač bezproblémově. Až poslední léto se projevila větší degradace baterie, která při velkém odběru vyhodnotí, že zbývajících 30 % nabití je ve skutečnosti 0 % a vyšle signál systému, aby se hibernoval. Tento problém lze minimalizovat, když se vypne TurboBoost procesoru, protože pak spotřeba obvykle nejde přes 20 W. Reálně se mi teď průměrná výdrž pohybuje dle BatteryBaru jen na úrovni 2 hodin a 10 minut. Pokud však večer na počítači jen něco čtu se ztlumeným jasem, překvapivě pořád dá okolo 4 hodin na jedno nabití.

acer-nitro-po-peti-letech-baterka

Druhý problém se projevil pár měsíců zpět na displeji. Jednou za čas se po zapnutí objeví tenký svislý pruh pixelů v pravé části obrazovky. Jak se displej zahřívá, pruh plynule zmizí. Pokud se někde zatlačí prstem na kraj displeje, může zmizet třeba hned (to ale radši nedělám, abych to nezhoršil). Evidentně se někde začal odlepovat nějaký kontakt. Oprava výměnou displeje by asi byla možná, ale tím, že to vždycky zmizí, tak jsem to přestal řešit. Čekal jsem, že se to od prvního výskytu rychle zhorší, ale notebook používám denně, pořád ho nosím a stav je stále stejný.

acer-nitro-po-peti-letech-displej

Vzhledem k tomu, jak mi jedna kamarádka kdysi notebook rozsedla a displej si už mnoho let nese následky zejména v tom, že na bílém pozadí lze vidět trochu tmavší okraje proti středu (+ na okrajích dochází ke ghostingu), a jak mi jednou otevřený notebook upadl na roh displeje, nemohu se na výrobce za tuto závadu zlobit

Šasi počítače navzdory drsnému zacházení nikde nepopraskalo. Jen pogumovaný povrch víka se na hranách pořádně ošoupal. Při bližním ohledání jsou místy vidět stříbrná místa kovového povrchu pod pogumováním. Tipuju, že za to může nový batoh s úzkou kapsou na notebook.

acer-nitro-po-peti-letech_02

acer-nitro-po-peti-letech_03

Potěšující je zejména po zkušenostech s předchozími dvěma ThinkPady, že klávesnice si zachovala svůj původní přesný chod a klouby víka mají pořád stejnou tuhost a nulovou vůli.

Co dál?

Výhody tohoto počítače jsem docela dobře shrnul už po dvou letech používání v dřívějším článku: tiché chlazení, skvělé reproduktory, červené podsvícení klávesnice, IPS bez PWM a touchpad bez zpožděných reakcí.

Od té doby sleduju, jestli se na trhu objeví notebook, který tohle všechno splňuje a nebude mít víc než 2,3 kg, ale za celou dobu se neobjevilo nic. Připravil jsem se tedy, že s novým notebookem bude nutné udělat nějaké kompromisy. Taková čtečka klasických SD karet už skoro nikde není. K ústupkům dojde zcela jistě i u klávesnice, protože móda odstranit samostatné tlačítko pro Insert (a další funkce) a dát vypínač do rohu klávesnice už prorostla do všech segmentů notebooků.

Touchpad by se zdál jako vyřešená věc, ale ještě dnes má tak polovina notebooků touchpad s jasně viditelným zpožděním. Reproduktory jsou na tom asi ještě hůř. Notebooků, co hrají lépe než Nitro, jsem za posledních pět let recenzování napočítal, že na to stačí prsty jedné ruky.

Pokud vezmu něco s dedikovanou grafikou, budou na ni nejspíš připojeny obrazové výstupy, takže můžu čekat problémy s NVIDIA Optimus. Na to, že po odpojení externího monitoru musím vlézt do správce zařízení a vypnout/zapnout ovladač grafiky, si ale asi ještě jsem schopný zvyknout. Je otázkou, kolik let ještě NVIDIA potřebuje, aby problém vyřešila.

V případě IPS displejů situace není tak hrozná. Zejména 144Hz full-HD IPS panely nabízí docela příjemný kontrast i pokrytí barvového prostoru. Je jen zajímavé, že naopak v segmentu levných IPS se dnes tolerují takové parametry, že tak špatný IPS displej v roce 2014 snad ani neexistoval.

Ve 4K displejích se dají najít velmi pěkné kousky. Jenže když jsem zkoušel, jak Windows zvládá displeje s různým DPI, mám pocit, že je pořád moc brzo. Že zlobí některé aplikace, se dá pochopit, ale že zlobí i systémové prvky (nabídka Start, plocha), je docela smutnou vizitkou pro Microsoft.

Závěrem

Předpokládám, že v tomto roce už Nitro něčím nahradím. Pokud bych se rozhodl, že s ním zůstanu dál, bude nejspíš potřeba koupit aspoň novou baterii. V případě náhrady počítám, že si v některých parametrech pohorším (minimálně u reproduktorů to beru téměř jako jistotu), ale můžu si za to sám. Vybral jsem si tehdy příliš dobrý notebook.

Snad se to vyváží nějakými novými vlastnostmi. Minimálně čekám, že s baterií si výrazně polepším, a když už tedy o některé kvality přijdu, alespoň chci vidět reálnou výdrž přes šest hodin na jedno nabití. To ostatně dle mých zkušeností není nedosažitelné, a to ani mezi velmi výkonnými herními notebooky. Výdrž na baterii u výkonných strojů je však asi jediná zásadní změna, která se za posledních pět let udála.

Komentáře k článku

  1. 1. JM  12.1.2020  23:03:53

    Mám podobný problém, mám Toshiba Portege Z30-B-121. Sice koupený až na 3. pokus, první 2 šly do reklamace a vrácení díky špatnému zpracování ale ten třetí je fantastický a nedovedu si představit, co místo něj. Sic koupený ve 12/2015 nevidím místo něj náhradu. Posuďte 13.3″, I7, 16GB RAM, 512 SSD, LTE, Wifi, Bluetooth, RJ45, VGA, HDMI, 3xUSB, ctecka otisku prstu, SD karet , Smart karet (takže jsem ready na nový OP)….ta konektivita je úžasná. Modlím se, aby ještě 2-3 roky dal.

  2. 2. RomusCZ  14.1.2020  12:21:53

    Za mě stejný, mám 4 roky Dell XPS 13 a vůbec nemám důvod uvažovat nad výměnou, teď jsem koupil baterku a jsem zase minimálně na 8 hodinách výdrže baterky. Náhradou získám trochu výkonu a přijdu o klasický USB…

  3. 3. mixal11  15.1.2020  23:08:08

    Ja vďaka tomuto blogu rozmyslam prejsť z hp elite/pro bookov po dlhých rokoch na Asus gamersky notebook. Ma ideálne rozloženie klávesnice.

    Škoda, že ma design moc pubertalny ale asi to prekusnem.

  4. 4. Kamil2  16.1.2020  11:26:43

    Prodloužení výdrže při práci s textem se dá dosáhnout snížením gamutu na minimum. Zvýší se kontrast, při zachování čitelnosti lze snížit podsvícení víc než při standardním gamutu. Ovšem vše ostatní

    Vyzkoušel na Thinkpad T460, FHD IPS (45% NTSC), Linux Mint Mate, gamma 0.3

    standardní gamma:
    příkazový řádek Terminálu:
    sudo xgamma -gamma 1.0

  5. 5. Kamil2  16.1.2020  11:27:23

    ovšem vše ostatní je nekoukatelné

  6. 6. swarm  17.1.2020  21:55:15

    [4] Na to mě neužije. To spíš koupím novou baterku. Obraz si chci vždy dopřát nejlepší možný – nechci nic coby degradovalo barvy displeje a jas si taky dopřeju vždy tak, aby to bylo pohodlné za daných světelných podmínek. To už se radši omezím na taktu procesoru, vypnu zvukovku, BT,…

  7. 7. Arcturus  22.1.2020  14:12:09

    Pro odpojení externího monitoru nemusíš lézt do správce zařízení. Stačí stisknout klávesovou zkratku ctrl+shift+win+B

  8. 8. swarm  22.1.2020  15:37:10

    [7] Díky, to je fakt dobrý! Netušil jsem, že ve Windows 10 existuje zkratka na restart grafického driveru.

  9. 9. Albert  2.2.2020  19:09:49

    Mám ten samý NTB, jen trochu novější verzi (15W TPD, 256GB SSD a 2TB HDD)
    a článek mi mluví z duše, podepsal bych každé slovo. Za chvíli to budou 4 roky a za tu dobu jedna záruční výměna displeje (černý svislý pruh veprostřed), jinak nic, furt běží jak novej. A to má rohy různě omlácený jak mi několikrát spadnul, klávesnice je totál ošoupaná (pracuju na tom každý den od rána do večera). Ale to je vše, jinak žádnej problém. Baterka je cca -25% a taky se rozhlížím po něčem novým. Podobně jako autor ale nic nenacházím, potřebuju numerickej blok a současné provedení klávesnic s vypínačem v horním rohu je pro mě nevyhovující. Bohužel to staré už nikde neexistuje.. Takže za článek děkuji je to pro mě povzbuzení a zřejmě s tím teda vydržím ještě aspoň další 2 roky, abych to dotáhnul taky na těch 6.. Opravdu není důvod ke změně. Jinak perlička nakonec – koupil jsem ho před čtyřmi roky hlavně kvůli kladné recenzi zde na webu.. a fakt nelituju. A když čtu v různejch diskuzích jakej je Acer shit, tak se jenom směju.. nejlepší NTB co jsem kdy měl…

  10. 10. Slovan  12.4.2020  19:00:49

    Myslím, že takový Thinkpad P1 by mohl splňovat požadavky. Případně X1 Extreme což je totožný stroj, jen s herní grafikou.

    Váží 1,7Kg a je poměrně tenký. Displej je celkem rozumný IPS (nemám ho čím změřit, subjektivně o mnoho lepší než IPS v X260). Poměrně výkonné 6jádro, 2 sloty na RAM (64 GB RAM, teoreticky pokud už existují 64GB moduly tak i 128). Má dva NMVe M.2 sloty a přepínatelnou grafiku (P1000 či P2000 u P1).

    Tváří se, že dlouhodoběji něco snese a výkon není špatný (ve skutečnosti na úrovni těch 15Kg enterprise lenovo desktopů). Chlazení bylo ze začátku mírně otravnější než u R61, ale update ovladačů udělal menší zázrak a z baterky je schopný jet desítky minut bez ventilátoru. Klávesnice je ve stylu bazén a žádná voda se skrz ní nedostane (nechtěně vyzkoušeno). Na psaní je celkem pohodlná (lepší než u X260). Má i dedikovanou klávesu insert :-), ale nemá zástupný numeric block.

    Na baterku s integrovanou grafikou to jde na těch 5-8 hodin s nějakým tím programováním a brouzdáním, s dedikovanou 3-4.

    Jen ta cena není úplně přívětivá. Cca 50-70k.

    Z docku jede čistě dedikovaná grafika. Myslím, že výstup na těle by měl jet i s integrovanou.

  11. 11. Kamil2  14.4.2020  13:00:26

    [10] Záleží na vlastnostech pro dnešní použití. Jestliže požadavek na výkon či zvláštní odolnost není kritický, a nebo jestliže nejsou třeba zvláštní vlastnosti, mohl by být výhodnější dobře vybraný notebook za poloviční cenu. V polovičním čase předpokládané životnosti dražšího, za ušetřené peníze (v mezidobí i investované) koupit nový.

    Nevyplatí se kupovat výkon „do zásoby“.

    Porovnejme parametry v polovině a na konci životnosti dražšího.
    Dražší bude v polovině životnosti překonaný druhým levnějším. První může být využit pro jinou činnost. Na konci životnosti zatímco dražší bude beznadějně zastaralý, druhý levnější bude ještě dobře použitelný. Pro porovnání je významným parametrem stárnutí akumulátoru.

    Úvaha nezahrnuje parametr bezporuchové životnosti (předpokládám stejnou životnost při slušném zacházení) a parametr radosti.

  12. 12. Kamil2  14.4.2020  14:04:43

    Hlásím úspěšnou vlastnoruční výměnu klikacího touchpadu u Thinkpadu L540 za tlačítkový Synaptics. Objednal u Lenova. Instalaci správného ovladače trefil až napotřetí.

    Instaloval nejnovější GIMP ve stylu Photoshopu. Audacity a další open software pro video (dubnový CHIP) a updatoval Libreoffice. Chybové hlášení, že chybí nějaká potřebná DLL. Už velmi dlouho neaktualizoval W8.1. Po aktualizaci trvající celý večer a obsahující 153 položek je to v pořádku. Potěšilo mě, že se nenainstalovaly W10.

    Odinstaloval Zoner Studio 17. Přechodem na Zoneru na předplacenou službu jsem s ním skončil. Nebudu plýtvat časem na učení se rutinám pro mě dál neperspektivních programů.

    Půlroční soužití s Linuxem Mint Mate na Thinkpadu T460 aniž jsem měl nutkání prohodit ho oknem. Vzhled jsem přizpůsobil Windows. Na první pohled k nerozeznání. Komfort instalace programů, oproti Windows je úžasný. Ovšem za předpokladu, když to funguje. Když ne, je to na prohození oknem. Pro toho kdo alespoň trochu netrpí Aspergerovým syndromem, Linux je stále obtížně uchopitelný.

    Čím víc rozumím Linuxu, tím méně rozumí okolí mně a já jemu. Proč se lidé chovají čím dál míň logicky.

    Při výběru nového auta se mi stále víc líbí bílá dodávka.

    Nainstaloval Wine. Nainstaloval ovládací program pro USB modem LTE. Zvyklý na Windows jsem se půl hodiny vztekal, že proces instalace nefunguje, a že nejde spustit Wine. Abych zjistil, že už modem už funguje, protože Wine proceduru provedlo samo na pozadí.

    Co se týče budoucnosti Windows, jeví se mi tak, že Microsoft se připravuje na přechod z x86 na unixové jádro, s vrstvou pro programy Windows. Nebude Linux pod Windows, ale Windows pod Linuxem. Operační systém přestává být klíčový, MS se přeorientovává na služby. Snaží se zvětšit okruh zákazníků.

    Manželka mě kritizuje, že si s ní málo povídám.
    Když jsem se jí zeptal, jaké by se jí líbilo nové auto, odpověděla, že bílá dodávka.

  13. 13. Vasek  21.10.2020  7:10:58

    Jsem na tom naprosto stejně notebook jsem kupoval před 6 lety i na základě této recenze ve stejné konfiguraci, jen jsem vyměnil klasický HDD disk za SSD, tedy mám zde dva SSD disky baterie původní sotva dá 2 hodiny a několik bílých fleků na displayi, jinak šlape. Rukama mi projde v práci velké množství NTB zaměstnancům dáváme lenovo a výkonově mi ty moderní Thinkpady zatím nepřesvědčili (primárně bereme Učkové procesry)
    Nicméně teď jsem kupoval pro známou NTB, požadavky byly jasné max 20 tisíc, aby to bylo výkonný šla na tom dělat grafika a možná sem tam nějaký hra. S obavami jsem doporučil Lenovo Ideapad Gaming s AMDčkem za necelých 19.
    Teď to mám doma a testuji (obavy opadly)
    Specifikace 15,6 FullHD 60Hz, 8GB Ram (jeden modul osazen, max 2x16GB DDR4), AMD Ryzen5 4600H 6jader(12 vláken) 3GHZ (4GHz turbo), 500GB ssd nvme, numerická klávesnice, modře podsvícená (2 úrovně), oproti Nitru chybý 2klávesy jinak je klávesnice lepší, GPU GTX 1650 4GB DDR6, překvapivě šasi je černé hladké, bez výstřelků, půdorys je oproti nitru o cca 2cm menší do všech směrů.
    Včera jsem dělal porovnání přímo vedle sebe displaye, kdybych to opravdu neměl vedle sebe, tak si nevšimnu, Nitro má lepší (živější) barvy, ale horší černou, Lenovo má možnost nastavit hodně nízký jas. Repro, u lenova chybí oproti Nitru basy, jinak používám sluchátka. Výkon mi celkem usadil, CPU je cca 3x výkonnější a turbo drželo po hodině urputných testů na všech jádrech nad 3,7GHz. Testy GPU se mi podařilo rozchodit až na několikátý pokus (nastavený tichý režim) nicméně 860 vs 1650 je rozdíl ve výkonu 50-100% pro novou GPU, během testování na nitru vyběhla teplota na GPU až na 86°C (a to je ntb čistý a přepastovaný) u lenova 62°C jen se lišil hluk ventilátorů nitro je v podstatě tiché, lenovo je velmi hlasité(zato účinné v chlazení).
    Testoval jsem při stejných parametrech max rozlišení a přednastavené nastavení na High, rozdíl byl 45 vs 78 FPS, při nastavení na Ultra a zapnuto vše, co jde, byl rozdíl 22 vs 45 FPS. Lenovo má klávesovou zkratku na přepínání režimů tichý / vyvážený / výkon
    tichý = jeden integrovaná GPU Vega a NTB je opravdu tichý, procesor nebyl nijak omezen
    Vyvážený = vybere GPU dle potřeby a při plném nasazení je po chvíli hlučnější než nitro
    Výkon = jede se na výkon a chlazení, takže opravdu hlučí (nepíská) Přepínání grafiky nelze poznat a ani nelze jinak ovlivnit jako například u nitra.
    Na běžnou činnost mi nitro stále stačí (turbo mám vypnuté a upravený profil chlazení ventilátorů), na hry už moc času není. Nicméně nové lenovo mi překvapilo, výkonu má opravdu hodně oproti nitru, chybějící čtečka, klávesa printscreenu a kontextového menu, včetně horšího zvuku repro je akceptovatelné. Lenovo budu mít ještě do konce týdne na hraní, kdyby někdo chtěl nějaké poznatky či foto, můžu dodat.

  14. 14. swarm  21.10.2020  8:54:14

    [13] Já ten svůj nakonec od článku upgradoval ještě o 512GB M.2 SSD místo původního 128GB (takže teď mám SSD 512GB+1TB) a vyměnil jsem si baterii za novou (už třetí). Jinak zkoušel jsem si nové Nitro 5 s AMD (8jádrem 45W, GTX 1650 Ti). Ty nové AMD jsou asi první procesory, u kterých si říkám, že mají tolik výkonu, aby mělo smysl uvažovat o upgradu. Nicméně nemile mě překvapilo, jak má Nitro 5 příšerné repráky. Opravdová tragédie, i kdyby to byl jen kancelářský levný notebook, ale tady to zamrzí (speciálně s ohledem na to, že původní Nitro hraje pěkně).

    Ohledně těch profilů na Lenovu a přepínání grafik – jak tam mají připojené obrazové výstupy? Docela mi na Nitru 5 vadilo, že po připojení a odpojení monitoru už mi vždy zůstala grafika aktivní a plýtvala baterku. Nejradši bych u nového notebooku, kdyby měl stejně jako původní Nitro všechno připojeno na integrovanou grafiku a dedikovaná vypomáhala jen obrazem poslaným po PCIe.

  15. 15. Vasek  22.10.2020  8:42:56

    Já uvažuji, jestli vůbec tu baterii kupovat, primárně funguji ze sítě, ale občas, když člověk chce koukat na film v pelechu, tak to ta baterie už nedá, mrzí mi, že nemohu přidat RAM na 32GB v ntb mám celkem nacpáno 400GB SSD plus externí disk + domácí server na gigabitu, kde mi běží virtualizace.
    Vesměs využívám procesory 4generace, tedy haswell, jak v práci, tak doma, případně AMD procesory a tohle 6jádro je několikanásobně výkonnější i než desktopové procesory (neporovnávám s aktuálními generacemi)
    Repro toho ideapadu gaming 3 hrají lépe, než všechny thinkpady, co máme v práci, nitru se to nevyrovná – chybí basy a hraje méně „prostorově“, ale je to akceptovatelné.
    Přepínání grafik jsem zkoušel teď, interní monitor funguje přes AMD a externí monitor jede vždy přes Nvidii, po odpojení se opět deaktivuje nvidia, cca v 10% se stalo, že GPU se tvářila, že se nevypnula, ale když jsem najel myší na aktivity monitor od Nvidie, okamžitě se vypnula, bez jakéhokoliv probliknutí, z mého pohledu se to chová dobře. Nastavení monitorů je pak rozdělené do AMD a nvidie, ve windows se řeší rozlišení a duplikace/rozšíření obrazu, hry jsem nezkoušel na ext.
    Baterie je aktuálně po 3 hodinách na 56% (střední jas, wifi, úsporný režim) teploty jsou v průměru na 42°C a ventilátory neběží.
    NTB je na šířku menší o 3cm a na hloubku o 1cm menší a o 200g lehčí než staré nitro, zdroj je též 135w ale je nepatrně menší. USB jsou celkem 3 (jedno vpravo) a vlevo je 3. USB-c, nabíjecí konektor, hdmi, síť a 3,5jack, čtečka karet chybí, webová kamera má krytku + je dedikované zapínací tlačítko, ledky jsou dvě na boku (nabíjení a zapnuto/uspáno/vypnuto – přijde mi zbytečné, jelikož zapínací tlačítko má také ledku) caps a num lock mají také vlastní ledky, víko displaye je mnohem bytelnější a silnější než u nitra. Celkově mi je ten notebook dost sympatický. Budu ho ještě otevírat a pak nasdílím nějaké fotky pro porovnání se starým nitrem.

  16. 16. swarm  22.10.2020  19:42:38

    [15] On ten problém s běžící grafikou po odpojení externího displeje nastává jen v případě, že je notebook používán s externím monitorem jako jediným (tj. vypnutý interní displej) nebo když je nastavena rozšířená plocha s externím monitorem jako primárním. Pak stačí chvíli pracovat, spustit a vypnout pár programů, možná i jen zamknout/odemknout windows, a už tam zůstane něco trvale na dedikované grafice, co ji znemožní vypnutí.

  17. 17. Vasek  23.10.2020  9:46:51

    Včera jsem udělal ještě pár fotek, odkaz dole. Lenovo je na fotkách vlevo(dvě úrovně podsvícení). Přes víkend zkusím ještě jednou ten monitor, ale zdálo se mi to v pořádku.
    Po otevření jsou vidět opravdu malinké repro, šuplík pro připojení dalšího disku (otázka je jestli jde připojit jen sata pomocí redukce nebo pcie disk, případně oba), chladič je řešen jinak než u nitra a je celkem masivní. Na baterii jsem dal včera 6 hodin a zbývalo 20%, 50% času běžel youtube, ntb nezapnul ventilátor po celou dobu.

    Několik ergonomických nedostatků jsem přeci jen objevil, chybí vymezovací gumičky mezi tělem a víkem displaye, řeší vystouplý rámeček displaye (plastový), display má také maximální otevření cca 130°, rozebrat spodní dekl jde dost na fest a pokud se na to nepůjde dostatečně jemně, budou ubývat pacičky, ale jinak je přístup lepší. Na fotkách je vidět patrný rozdíl v nejnižším a nejvyšším jasu displaye, vynikne i barevné podání, a nakonec mi zůstala viset na dedikované GPU nvidia aplikace, pomohl až restart. Sluchátkový výstup hraje také hůře než u nitra, ale jsem velký detailista.

    Osobně bych notebook doporučil i na práci.
    pro sebe jako náhradu nitra bych spíše hledal ntb, kde bych mohl osadit alespon 64GB RAM = 4 sloty a možná bych volil 17,3″ a grafiku nvidia 2060, případně něco co bude mít thunderbolt pro připojení externího doku, CPU by se mi líbilo AMD Ryzen 5/7
    Zaujal mi ntb lenovo P53, lenovo legion 5, HP ZBook 15, v rukou jsem měl jen první řadu ZBooku15 a byla to cihla, bohužel tohle lidi moc nechtějí, takže nemám šanci se k tomu dostat, přeci jen 50+ za ntb je peněz dost a já s nitrem zatím ještě vydržím.

    https://drive.google.com/drive/folders/1MylGkEZklCzsOlgWRv4le9cW37XLEE_s?usp=sharing

  18. 18. Ondra  4.11.2020  11:07:19

    Mám 6 let Acer V 15 Nitro konkrétně variantu se slabším procesorem i5-5200U, GTX850M 4GB, 8 GB DDR3, 8GB SSD+ 1000GB Hybrid HDD. Fascinuje mě jak noťas drží a s tím co je psáno naprosto souhlasím. Nepotřeboval nikdy reklamaci, jen touchpad mi od začátku nesedl a tak používám myšku. Máte nějaký nápad čím ho nahradit v cenové relaci 15-30tisíc??? Podmínkou je takto pevná konstrukce ideálně zase ALU, podsvícená klávesnice a samozřejmě lepší výkon.

    Předem díky za nápady!

  19. 19. Jindra  5.11.2020  9:55:57

    Ahoj lidi, mám dotaz na ty s tím V15 Nitrem, mám ho taky (black edition) asi 6 let, i7, 16GB, 128 SSD, 1T HD, GTX 860M, Wifi intel – a to je to jediné co mi dělá problémy od začátku (samozřejmě několik updatu firmwaru atd. – klasické rady) ale pořád je to problém, zvláště když není signál moc silný. Podprůměrný tel na stejném místě běží rychle, Nitro jak na vytáčeném modemu. Jinak počítač super se vším jsem pořád spokojený. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti ?

  20. 20. swarm  5.11.2020  10:03:26

    [19] Může za to snad rušení od SSD a servis umisťoval nějaké stínění k tomu modulu. Celkově ale tohle Nitro nikdy nepatřilo k přeborníkům co do wifi příjmu.

  21. 21. Ondra  6.11.2020  19:49:23

    tenhle problém doma nemám, ale když vezmu notebook k rodičům tak je rychlost skutečně tak na 1/10 a nezjistil jsem proč, předpokládám že je něco jinak nastavené v routeru

  22. 22. Vasek  2.12.2020  13:30:22

    nakonec jsem už také vyměnil baterii nedala ani hodinu, trošku jsem podvoltoval procesor a při práci se teď pohybuji kolem 40 °C na procesoru.
    Nicméně jsem začal víc pokukovat po náhradě a možná za zamyšlení by stál Lenovo T15g, zatím tedy stále není v prodeji ale jedná se o workstationu s možností 128GB RAM a nvidia 2070 nebo 2080
    https://www.notebookcheck.net/Official-Lenovo-spec-sheet-confirms-ThinkPad-T15g-Gen-1-will-have-RTX-2080-Super-Intel-Core-i9-10980HK.489259.0.html

  23. 23. swarm  4.12.2020  10:46:53

    [22] Blbý je, že to je už docela velká a těžká obluda. Chtěl bych nějakou náhradu, co nebude tlustější, ani těžší než to Nitro. Jsem nenáročný – stačila by mi horší grafika než RTX 2070/2080 a stejně tak by mi stačily dva sloty na RAMku s možností jen 64GB celkem. Teď ovšem primárně asi počkám, jak bude za pár měsíců vypadat mobilní Zen3.

  24. 24. Vasek  28.1.2021  14:15:27

    Tak to vypadá, že Acer v podobě nitro 5 AMD by mohl být solidním nástupcem
    Ryzen gen 5000, až RTX 3080, 15 nebo 17″ display, sice jen max 32GB paměti, ale dá se s tím pracovat lépe než s 16GB, relativně rozumný design, cena bude rozhodně příjemnější než u thinkpadu, jen mi zaráží že by Ryzeny nepodporovaly 64GB paměti.

    HP by mělo mít podobnou specifikaci s řadou omen

    https://www.acer.com/ac/cs/CZ/content/series/nitro5amd

  25. 25. Pomi  1.2.2021  15:11:43

    Ahoj,
    tak mi na mém Nitru začala zlobit klávesnice. Registruje se zpožděním možná každý třetí úhoz, dvojkombinace vůbec.

    Noťas leží na stole bez přenášení už několik let, používám na psaní externí klávesnici, takže to není urgentní problém, ale nemůžu třeba vypnout podsvícení. :/

    Nejsem si vědom, že by se na to něco vylilo, celou jsem ji povysával i dovnitř jsem se díval jestli neuvidím nějaký problém ale ničeho jsem si nevšiml.

    Kdyby někoho napadlo, kde může být zakopaný pes, jsem jedno ucho.

  26. 26. Piskiot  1.3.2021  20:15:28

    Mám to samý ale NVIDII 950m a přemýšlím o něčem novém, protože mi začalo blbnout chlazení a při náročnějších programech se značně sníží FPS klidně i na 2. Jestli někdo ví čím by to mohlo být budu rád za odpověď. Jinak s noťasem nebyli až na poslední dny problémy.

  27. 27. swarm  2.3.2021  12:50:43

    [26] Tipnul bych, že už to má prostě ucpaný větrák prachem a stačilo by to vyčistit zevnitř.


Napsat komentář