Skryté nástrahy Windows 10 a konec PC kompatibilních

Máloco se snaží uživatele držet ve střehu tak jako automatické aktualizace Windows 10. To se tak probudíte a zjistíte, že se celý systém překopal, a některé věci, které jste vždy používaly, jednoduše zmizely. Teď tu máme další velkou sadu aktualizací a s ní další obtíže.

novejsi-srackova-klavesnice

Automatické aktualizace většinou lidé nemají rádi. Může za to v podstatě hlavně Microsoft, který s pomocí Windows Update této funkci vytvořil tak negativní reklamu, jako nikdo jiný v branži. Je jedno, jestli jde o nevhodné vynucování restartů a někdy i zahazování rozdělané práce, přerušování prezentací nebo vytěžování procesoru tak, že se notebook snaží vzlétnout, přestože na něm nic neděláte. Každý má nějaký svůj důvod.

Když se na trh chystal Windows 10 a hlásilo se, že bude mít automatické aktualizace natvrdo zapnuté, čekal jsem, že si v Microsoftu sednou a zkusí vyřešit všechny tehdejší průšvihy. Očekával jsem kompletní přepsání Windows Update. Nestalo se – jen v Microsoftu schovali možnost automatické aktualizace vypnout.

S Windows 10 se však skutečně nějaká zásadní změna odehrála. Nasazením konceptu „rolling distro“ se zničila stabilita prostředí, kterou Windows aspoň v rámci možností měly. Dříve měl člověk svůj systém, který funkčně zůstával zachovaný, a když vyšla nová verze (Vista, 7, 8…), věděl, do čeho jde, pokud se rozhodl pro instalaci. Nyní se funkční stránka systému mění automaticky spolu s bezpečnostními aktualizacemi a záplatami chyb. Ze dne na den tak klidně zmizí funkce nebo způsob ovládání, na které jste zvyklí, nebo se nějaké nastavení přesune jinam.

Hra na schovávanou

S každou větší aktualizací Windows 10 je vidět, jak se vývojáři snaží některé dialogy nastavení předělat do nového (ošklivějšího a méně přehledného) rozhraní a odstranit původní verze. Začíná to vždy plíživě. Jistě jste si všimli, že už delší dobu není při vyvolání kontextové nabídky na tlačítku Start položka Ovládací panely. Ty jsou totiž „přežitek“, kterého by se Microsoft rád zbavil. Nejdřív odstranil snadný přístup z některých míst.

Pak začal nahrazovat nabídky jako třeba tu nazvanou Systém. Pořád v ní ovšem byl odkaz do té staré, ze které se dalo rychle dostat do nastavení vzdáleného přístupu, zavádění systému a nastavení vizuálních efektů. Tomu je teď konec – odkaz „přes noc“ zmizel. Stále ještě jde otevřít ovládací panely tím, že si je vyhledám v nabídce Start a následně si staré nastavení najdu (jen je to zdlouhavé). Už je ale podle mě otázka maximálně tak šesti až dvanácti měsíců, než i tuto poslední cestu odstraní.

Mně to vadí jen z principu a nějak se vždy přizpůsobím. Vadí mi to proto, že Microsoft sám už zjistil uvnitř své firmy, že grafické rozhraní universal apps je pro uživatele méně přehledné, jen to asi ještě neprobublalo k těm, kteří systém vytváří. V praxi mi tedy vadí, že se něco nahrazuje méně funkční variantou, a uživatel nemá na výběr to odmítnout. Pokud totiž odmítnete velkou aktualizaci, brzy se váš systém dostává mimo podporu a nemůžete si nainstalovat ani nové bezpečnostní záplaty. To je zásadní změna proti dřívějším verzím operačního systému.

Nejvyšší míru nasrání ale vnímám u obyčejných uživatelů, které počítače nijak zvlášť nezajímají. Horko těžko se naučí, kde mají najít danou funkci (resp. nastavení), a teď po každé změně jsou ztracení. Jasně – někdo to bere, že pokud tomu nerozumí, tak ať počítač nepoužívají. To je ale podle mě nesmysl. Každý je dobrý v něčem jiném a není důvod používání počítače takto zbytečně komplikovat lidem, kteří se primárně realizují jinde.

Změna dotykového ovládání

Poměrně zásadní změny se týkají v poslední sadě aktualizací právě způsobu, jak funguje dotykové ovládání. Konkrétně mi jde o ovládání počítače aktivním stylusem (perem). Ten se totiž začal zpracovávat jako dotyk prstem, takže už jde perem posouvat stránky pomocí plynulého tahu (místo původního rychlého pohybu nahoru/dolů simulujícího PageUp/PageDown). Přechod více částí na nové rozhraní (universal apps) také ruší klasické označování textu perem a zavádí pouze označování ve stylu mobilních telefonů, které je optimalizované pro nepřesné ovládání prsty.

klavesnice-s-plnym-rozlozenim

Dlouho skrytá, nyní odstraněná on-screen klávesnice s plným rozložením

Mnohem horší je odstranění plného rozložení integrované klávesnice na obrazovce. To už od Windows 8 zůstávalo schované a uživatel musel nejdříve navštívit nastavení systému, aby jej povolil. Nyní už tato volba zmizela a zůstala jen ta odporná varianta, kde jsou v češtině znaky s diakritikou vpravo od těch základních (viz úvodní fotka). Je to zdaleka nejhorší on-screen klávesnice, jakou jsem kdy na libovolném operačním systému viděl. Už jsem se díval do zahraničních diskuzí a někteří řeší návrat klávesnice přehráváním souborů ze staré verze Windows, ale to není dlouhodobě udržitelné řešení. Já si pro jistotu na tabletu vypnul službu Windows Update úplně, abych se tomu vyhnul, a vyčkám, zda Microsoft tento přešlap opraví.

Vylepšená práce s hi-dpi monitory

Příjemnou změnou posledních týdnů je přepracovaný správce oken Windows 10, který umí pracovat s více monitory, i když mají různou velikost bodů (a dle toho i jinak nastavené zvětšení). Poprvé to ve Windows začalo fungovat přijatelně. Řada systémových oken byla přepracována, aby reagovala na změny okamžitě, a opraven byl konečně i Windows Explorer. Díky tomu základní programy Windows včetně Průzkumníka lišty s tlačítkem Start a ikon na ploše zobrazují správnou velikost a ostrý text, i když má každý z monitorů jiné DPI. Chová se to podobně jako u ChromeBooků, takže při přetažení okna z jednoho monitoru na druhý se změní vhodným způsobem velikost podle monitoru, na kterém je větší část okna.

U mnoha starších systémových částí, které nejsou na tyto vymoženosti připraveny, je zapnuté nové, inteligentnější zvětšování. Zatímco ikony a další grafické prvky se roztáhnout rastrově (jen s jiným filtrem), u textu je snaha zachovat co největší ostrost a výsledek je překvapivě dobrý. U obrazovek, kde je změna DPI potřeba (tj. těch s malými pixely), už drobná neostrost není z pracovní vzdálenosti prakticky viditelná a dokonce korektně funguje i přesun okna mezi monitory s různým DPI.

compatibility-dpi

U dalších starších programů je možné tento chytřejší způsob roztažení také nastavit přes kartu Kompatibilita u jejich zástupců. Naštěstí nechybí možnost vynutit obsluhu vyššího DPI aplikací samotnou, což se hodí u programů, kde o jakékoli zvětšování nestojíte (třeba grafické editory), nebo u programů, které fungují takovým způsobem korektně, ale systém jim ve výchozím stavu přisoudil rastrové zvětšení.

Musím říct, že Microsoft zde odvedl dobrou práci. Jsem sice přesvědčen, že takto se měl chovat už Windows 10 v prvním vydání (což jsem tu ostatně před lety psal), a víme, že Apple měl toto vyřešené mnohem dříve. Na druhou stranu Apple, jako výrobce celých počítačů měl situaci jednodušší – v PC světě je mnohem větší variabilita úhlopříček a rozlišení. Je zajímavé, že byť se Linux tvářil, že by mohl v tomto Windows předběhnout, práce s více monitory s různým DPI na něm funguje pořád stejně zoufale jako před lety.

explorer

Průzkumník podporuje dynamickou změnu DPI, takže po přesunutí okna mezi monitory se 125% a 200% zvětšením má pořád prokreslenou grafiku a ostrý text.

deviceman

Starší systémové komponenty jsou přepnuté do nového způsobu zvětšování. Na 200% zvětšení je obraz ostřejší než na 125%, ale i tam je výsledek mnohem lepší než dříve.

salamander

Salamander je jedním z programů, které dynamickou změnu DPI nepodporují. Vlevo je výchozí způsob zvětšení (125%). Uprostřed je novější režim povolený přes kartu Kompatibilita a vpravo je stejné okno po přesunu na monitor s 200% zvětšením.

Konec PC kompatibilních notebooků?

Téma krapet z jiného soudku – čím dál tím častěji se mi do rukou dostávají nové notebooky, které už nemají možnost přepnout firmware z UEFI do režimu BIOS. Čekal jsem, kdy to přijde, a zdá, že čas už nadešel. Nyní už se dokonce setkávám i s tím, že není možné vypnout SecureBoot, což znamená, že operační systém by měl mít digitálně podepsaný zavaděč a nelze zavést libovolný kód.

Ještě teď dětem ve škole ukazuju sílu „PC compatible“ tím, že vytáhnu disketu s DOSem 3.3 z PC XT notebooku z roku 1986 a následně ji v USB disketovce nastartuju na moderním notebooku s Core i7. Zdá se, že tomu bude brzy konec. Ostatně u nových form-factorů už bylo omezení znatelné před lety. Všechny ty tableto-notebooky s Atomem zvládaly zprvu startovat jen Windows. Nyní ovšem mám na test dražší notebook s čtyřjádrovou i7 a není v něm možnost přepnout na BIOS, ani vypnout SecureBoot. Očekávám tedy ještě pár let, než tato volba postupně začne mizet i z business notebooků.

Zajímavé bude sledovat také situaci na poli počítačů s procesory ARM (které začaly vystrkovat aspoň v technologických prezentacích růžky už loni). Dosud se moc o kompatibilitě na platformě ARM mluvit nedalo. Snahy Microsoftu a Qualcommu (resp. také Cavium) zejména v serverovém segmentu ovšem definovaly standardy, které umožní stejnou míru kompatibility, jakou dnes můžeme vidět u počítačů x86 (už jen na UEFI). Vzhledem k tomu, že už jsem pod NDA viděl reálný dvouprocesorový server postavený na procesorech architektury ARM, kompatibilní s ARMovou (zatím nevydanou) verzí Windows Serveru, očekávám, že první ostré produkty budeme mít už v první půlce příštího roku, a to rovnou od více výrobců.

Ostatně, jak jsem byl upozorněn, Intel hodlá svoje ARMové procesory představit koncem tohoto roku a nejsou to žádná ořezávátka. Nejspíš se bude snažit zatopit Qualcommu, který se mu neskromně tlačí jako konkurence x86. Intel není charita, takže se bude snažit konkurenci zničit a spíš čekám, že to celému ekosystému ARMových výkonných počítačů uškodí.

Servery a mobilní telefony určitě nebudou jedinou zastávkou pro ARM. Očekávám také notebooky a celkově snahu nabídnout alternativu k x86 ve většině kategorií spotřebních zařízení. Právě u těch mám (na rozdíl od serverů) největší obavy, že i když bude platforma nejspíš sjednocená nějakými standardy, zařízení budou nastavená tak, aby si uživatel nemohl jen tak nahrát operační systém, jaký se mu zlíbí.

Ale kdo ví… pravdu se nejspíš dozvíme do jednoho roku.

Komentáře k článku

  1. 1. frettie  4.11.2017  23:12:15

    Tak teď jsem ještě raději, že jsem před lety přešel na mac a myslím, že se ta vlna přechodů od pokročilých a (naopak) absolutně nepokročilých uživatelů zas zvětší.

  2. 2. sweet  5.11.2017  7:40:52

    Ahoj, co se týče té klávesnice, osobně jsem rád za tu odpornou :-) Ta původní, s diakritikou v místech, kde ji žádná jiná klávesnice nemá, mě neuvěřitelně sr*la.

  3. 3. Krtek  5.11.2017  8:42:09

    Tak bohužel 100% souhlas. Wokna 10 mam na pracovnim notesu od srpna a trpim jak pes doteď a asi se to nezlepší. První věc je ten odpornej a nepřehlednej vzhled (OSX ale směřuje taky timhle směrem i když pomaleji :-( ) A nedavno mně rozsekalo, když mně notes vyzval k restartování, že jsem ho nerestartoval déle než 14 dní… Já, kterej ho vypínam každej den než jdu domu a ráno zase zapínam! Jenže ono dneska při vypnutí a zapnutí se neprovádí restart – po 30 letech kolem IT tohle nepochopim ! Asi mu začnu vyndavat baterku aby se fakt restatroval kompletně, já se jich nikdy o žádný uspávání, hybernaci, nebo co ten komp při vypnutí/nevypnutí provádí, neprosil. Vypnout má znamenat vypnout a komplet pak startovat od nuly !

  4. 4. swarm  5.11.2017  9:59:13

    [2] Teď nevím, jestli to chápu dobře. Oni odstranili všechny klávesnice, kromě této: http://notebookblog.cz/blog/wp-content/uploads/2017/11/novejsi-srackova-klavesnice.jpg

    … která právě má diakritiku na místech, kde ji žádná jiná nemá.

    [3] Pokud vím, to vypínání má pouze připravený kernel s drivery jako image, který rychle nahraje do paměti, když vidí, že se nezměnila HW konfigurace. Nepřijde mi to jako hibernace.

    Sám moc nevypínám, ani nerestartuju a tuhle hlášku jsem zatím nikde neviděl. Je ale fakt, že zrovna ty stroje s Windows 10 střídám po pár týdnech.

  5. 5. Krtek  5.11.2017  10:35:01

    4-3 – nevim co to je ale rozhodně o to asi nikdo nestál, já určitě ne. Vypnout počítač znamená vypnout, vyčistit a startovat a zavádět všechno znova od nuly. Ať to teda nenazývaj vypnutim když to vypnutí neni. Co ale chtít od systému, kterej se X let vypínal tlačítkem START :-(

  6. 6. swarm  5.11.2017  10:38:14

    [5] To má naštěstí snadné řešení. Tu funkci můžeš kdykoli vypnout: https://www.tenforums.com/tutorials/4189-turn-off-fast-startup-windows-10-a.html

  7. 7. Nox  5.11.2017  10:57:28

    Osobne si rikam, ze tohle neustale predelavani nakonec dozene vetsinu BFU k tomu, ze si poridi radeji nejake hloupe matladlo, coz bude znamenat konec PC. Nejak si nedovedu predstavit ve firmach, jak bude po kazde zmene nasledovat skoleni vsech uzivatelu PC, co a jak se zrovna dela. To uz budou radeji i ucteni, grafici a konstrukteri delat na tabletu.
    3. A to mas jeste stesti, ze mas ntb s vyndavaci baterkou. Do budoucna ocekavam navody na „hack“ notebooku, kdy se na povrch vyvede vypinac od akumulatoru.

  8. 8. Krtek  5.11.2017  11:01:40

    (6) díky za odkaz a osvětu. Kdyby standardně nechali jak to bylo v předchozích (měl jem , nevim co hnusný 8ky) a šlo by to zapnout jako nějakej bonus v podobě rychlýho startu s mym vědsomim, OK… ale né že mně bude notes buzerovat že ho nerestaruju :-(
    (7) no vidíš, zapomněl jsem že se do něj dostanu jenom po odšroubování asi 8 šroubů (alespoň že má sundavací celej spodek a přístup ke všemu upgradovatelnýmu) takže baterka se vyndavat nebude.

  9. 9. Nox  5.11.2017  13:38:39

    8. Jak rikam, prestipnout dratek a pridelat tam vypinac, ktery se umisti zvenku :D . Klasicka soucasna technika, aneb dodelej si sam.

  10. 10. Kam2  5.11.2017  16:15:36

    Podobnou virtuální klávesnici jako je ta nová mám na Lumii 640 s W8 mobile. Třeba MS ještě neodpískal mobilní telefon s Windows. Tak třeba aby si lidi zvykli. Nebo někomu ze skládačů připadala lepší, protože „My lépe než vy víme co chcete.“

    Kamarád IT profesí přešel na W10 s velkou nechutí. Po prošťourání říká, že v základu Sedmičky, něco je uděláno lépe, něco zbytečně jinak. Nevidí to katastrofálně jako před tím. Ovšem zakázal aktualizace. To, že operační systém každou chvíli vypadá a funguje jinak velmi zatěžuje uživatele.

    Ještě používám XP, W7, W 8.1. Pro notebook s W8.1 jsem si na starý disk včas udělal update na W10, abych o něco nepřišel. Zatím nemám tu potřebu.

    Zajímavý je Linux pod Windows. Připravuje se MS na přechod na unix like systém? S nabídkou první velké aplikace pro Linux, například Office to bude jisté.

    Nejprve Linux pod Windows, pro experty, s příkazovým řádkem. Pak s grafickým rozhraním, pak první aplikace MS pro Linux, pak ostranění Windows pod Linuxem.

    Možná, že účelem implementace Linuxu ve Windows je snahou přetáhnout uživatele Linuxu k Windows. K výhodě snadno používat programy pro Linux. Rozšířit trh o dosavadní a potenciální uživatele Linuxu. Jenže na druhou stranu to povede k rozšíření Linuxu a jehoaplikací. No, a když tak, tak někdo dojde k závěru, že proč provozovat Linux pro Windows…

  11. 11. sweet  6.11.2017  8:04:07

    [4] Špatně jsem to pochopil. Já jen, že tu zmršenou klávesnici jsem viděl ve W10 už v září 2016: https://ibb.co/nH2FVw

  12. 12. swarm  6.11.2017  12:52:53

    [11] Ona už je tam dokonce od Windows 8.0, ale do posledního updatu šla vždy přepnout na něco normálního, takže mě doteď tolik netrápila.

  13. 13. McGoril  7.11.2017  10:09:14

    Swarme, jsi ve Windows Insider programu? Bylo by dobré tvé postřehy postovat přímo MS a my ostatní bychom pro ně mohli hlasovat. Třeba se to dostane do těch správných rukou a řeknou si, hmm, ten kluk má pravdu, tak jak je to teď je pytlovina :)

  14. 14. swarm  7.11.2017  20:00:32

    [13] To nejsem a ani bych to dělat nechtěl, i když to není špatná myšlenka :) … nicméně stačí, že něco podobného dost často dělám v práci a musim obhajovat různý designy a funkce před vývojáři a jejich vedením. Je to kolikrát dosti frustrující činnost, pokud člověk chce dosáhnout svého (zvlášť pokud na denní bázi jedná s indyckými a čínskými týmy).

  15. 15. Puppy  8.11.2017  8:53:50

    Plné rozložení klávesnice je částečně vráceno jen pro některé jazyky, viz Feedback https://aka.ms/Tx7yk9

    Thank you for your feedback. It’s great to see such feedback for standard (full) touch keyboard layout. With build 16251, we’ve updated the new XAML touch keyboard to now support a full keyboard layout option for English (United States), English (Australia), French (France), Italian (Italy), German (Germany) and Spanish (Spain) languages.

  16. 16. Puppy  9.11.2017  18:10:03

    [13] To je bez šance. Ty reporty ve Feedbacku nikdo nečte a nikdo na ně nereaguje, i když jde o jasné a zcela reprodukovatelné chyby. Po čase jsem to vzdal. Většina feedbacku jsou naprosté nepoužitelné nesmysly jako „Edge is slow“ nebo „Mail app doesn’t work“. Ty ale dostávaji nejvíc hlasů.

    Nemůžeš vidět a reagovat na reporty psané v jiném jazyce než který máš aktuálně nastaven ve Windows, takže se ztrácí plno duplicitních reportů stejné chyby. Dál nemůžeš na Mobile, když píšeš z PC. Nemá smysl psát v jiném jazyce než angličtině, protože přiznali, že pro ostatní jazyky používají automatický překlad :-)

    Jediná možnost by byl skutečný bugtracker jako je pro Edge. Tam máš na každý report reakci https://developer.microsoft.com/en-us/microsoft-edge/platform/issues/

  17. 17. r4in  11.11.2017  11:12:20

    Áno, aktualizace desítek jsou naprostá katastrofa. Od vynucených updatů, vynucených upgradů dvakrát do roka, které znamenají kompletní přeinstalaci systému, a velkých kumulativních bezpečnostních aktualizací, kde je větší šance, že se něco posere, člověk by řekl, že horší už to být nemůže. No a pak se dozví, že pokud není na poslední verzi, tak má jenom rok podpory. No neberte to. Evidentně se tady někdo pokoušel zkopírovat aktualizační model Apple, ale i ten má více soudnosti než MS – velké aktualizace jsou jednou do roka, nikdo vám je nevnutí bez vašeho souhlasu, a pokud z nějakého důvodu nechcete/nemůžete být na poslední verzi sytému, tak budete nadále dostávat bezpečností aktualizace.

    Nicméně tohle je MS, model 2017 – monetizujeme úplně všechno a všechny! Stejně, jako si můžete pořídit měsíční předplatné pro Solitaire, abyste měli „prémiové“ funkce, tak si můžete připlatit za nějakou Enterprise edici, ideálně Enterprise LTSB, a mít pokoj. A to se vyplatí!

  18. 18. Puppy  11.11.2017  11:50:51

    [17] Nikdy jsem nic přeinstalovávat nemusel, update vždy proběhl zcela bez problémů. To je asi zase instalace rozesraná nějakým 3rd party antivirem a podobně šíleným software.

  19. 19. report  12.11.2017  10:59:59

    [17]
    Nesouhlasím, právě díky změně architektury od Windows 8 jsou aktualizace bezproblémovější než kdykoliv dříve (a také díky DISM)
    Osobně jedu na původně 8.1 systémů který se během let proupgradoval na nejnovější desítky a nemám žádný problém.
    Tím že pro MS neexistuje téměř neomezené množství kombinací instalovaných/neinstalovaných aktualizací zase odstraňuje nečekané problémy které dříve mělo jen promile uživatelé a opravdu byl nutný reinstal.. (mluvím z pozice správce WSUSu)

    Upgrady verzí Windows pak mají šanci poškodit jen aplikace, které dělají věci, které jsou v přímém rozporu s best practice – například si ukládají konfiguraci přímo do složky Windows (a ano, jsou takové … )

  20. 20. swarm  12.11.2017  12:43:18

    [18] Ani nemusí. Teď mám nový notes s čistým OS, ve kterém je navíc jen Firefox, TB a Office. Přesto po poslední aktualizaci tak jednou za dva dny padá do BSOD a z logů se v tomto případě vůbec nedá vyčíst proč. Dovedu si tedy představit, že něco podobného zažívají i jiní a vyhodnocují to jako nutnost reinstalace. Pár týdnů zpět jsme řešili jeden čerstvě vybalený DELL Precision, který s továrním preloadem po ihned provedeném (automatickém) velkém updatu skončil neustálým restartováním bez schopnosti se nastartovat. Nakonec po všech možných pokusech bylo nutné udělat čistou instalaci z DVD.

    Teď mě v souvislosti s aktualizacemi náramně pobavilo, když mi ráno nešel vůbec zvuk (ani ze zvukovky, ani přes HDMI v monitoru). Po kliknutí na ikonu reproduktoru se spustil poradce při potížích… ten asi po třech minutách dělání nevim čeho vyhodnotil, že pro zprovoznění zvuku je potřeba dokončit aktualizaci restartem. Takové žertovné aktivity systému nevnímám jako způsob, jak v lidech vzbudit pozitivní vztah k aktualizacím.

  21. 21. Kam2  14.11.2017  13:12:54

    [20]
    Aktualizace systému řízení auta, zrakvený pacient na emergency:
    „Teď mě v souvislosti s aktualizacemi náramně pobavilo, když mi při brždění nešly vůbec brzdy, ani nožní, ani ruční. Po kliknutí na ikonu brzd se spustil poradce při potížích…ten asi po třech minutách dělání nevim čeho vyhodnotil, že po zprovoznění brzd je potřeba dokončit aktualizaci restartem…“

    Kapitán letadla před nebeskou branou vysvětluje svatému Petrovi: „Teď mě v souvislosti s aktualizacemi náramně pobavilo, když mi po startu nešly vůbec motory, ani pravý, ani levý. Po kliknutí na ikonu motorů se spustil poradce při potížích…ten asi po třech minutách dělání nevim čeho vyhodnotil, že po zprovoznění motorů je potřeba dokončit aktualizaci restartem.“

    Ještě že Windows nepronikly všude.

  22. 22. Jan Olšan  18.11.2017  3:58:25

    „Ostatně, jak jsem byl upozorněn, Intel hodlá svoje ARMové procesory představit koncem tohoto roku a nejsou to žádná ořezávátka.“

    To není tak docela pravda. Co Intel chce je, aby si v jeho továrnách nechávali různí výrobcové ARMů (tj. Qualcomm, Mediatek a podobní) nechávali vyrábět ty svoje čipy místo aby šli k TSMC, Samsungu, GlobalFoundries. Prostě na nich chce vydělávat coby foundry dodavatal.

    Toto neznamená přímo ARM čipy made in Intel. A mimochodem mu ten foundry byznys moc nejde, protože 14nm a 10nm proces má zpožděné o pár let a myslím, že to zákazníky dost odrazuje. Třeba LG mělo u něj vyrábět na 10nm a po dvou letech od oznámení nic, protože i 10nm čip Intelu mají dva roky sekyru.

  23. 23. swarm  18.11.2017  9:01:48

    [22] Jo, máš pravdu. Nepoužil jsem správnou formulaci.

  24. 24. Puppy  28.11.2017  11:18:15

    Podle toho co se zatím píše o Windows 10 on ARM, to vypadá spíše na průšvih. Nemysím teď ty nesmyslné benchmarky, že bude x86 emulace pomalá se dalo čekat. Co jsem ale očkeával, že výchozí aplikace jako web browser (Edge) a další budou nativní ARM kód (ostatně už ho mají ve Windows 10 Mobile). Nicméně i ten je prý stále x86, takže běží pomalu v emulaci. Pak je to samozřejmě nepoužitelné …

  25. 25. swarm  28.11.2017  21:10:52

    [24] Podle mě se zatím nemá cenu těmi články o ARMu vůbec zabývat. Jeslti ještě není všechno nativní, je to podle mě pouze otázka času a ten čas tu ještě nějaký je, než se ta zařízení pořádně dostanou na trh.

    Kdyby šlo jen o mobilní zařízení, tak bych se možná strachoval, ale v přípravě je pro ARM i kompletní Windows 10 Enterprise a hlavně Windows Server. Především kvůli serveru se to celé zcela jistě bere mnohem vážněji, než to teď z ne vždy moc přesných článků vypadá.

  26. 26. swarm  28.11.2017  21:11:47

    Ještě bych dodal, že od prvního releasu se stejně nedalo čekat nic víc než první stabilní prostředí pro vývojáře, aby měli na čem testovat svoje nativní verze aplikací.

  27. 27. Puppy  1.12.2017  18:26:21

    To jsem zvědav https://mspoweruser.com/job-posting-leaks-microsofts-snapdragon-845-plans-next-year/

  28. 28. Puppy  7.12.2017  11:42:34

    [25] Informace jsou zatím dost zmatené. Vypadá to ale, že alespoň Edge je nakonec nativní ARM kód. Bohužel to vypadá, že postavit na tom mobilní zařízení asi nepůjde, protože se údajně jedná o jinou verzi procesoru než se používá v telefonech: https://www.neowin.net/news/windows-on-arm-pcs-use-a-different-snapdragon-835-chipset-than-phones

  29. 29. swarm  7.12.2017  20:13:51

    [28] Tohle podle mě neznamená vůbec nic. Pro PC mají upravený čip, to mě vůbec nepřekvapuje. Některé technologie evidentně qualcomm nepovažuje za důležité v takovém zařízení. Pochybuju, že by něco odstraňovali jen kvůli MS. Zvlášť, když jde o funkce, které se OS moc netýkají. Zároveň to, že nějaká platforma určená přímo pro notebooky nebude mít některé funkce, ještě neznamená, že by Windows nemohl běžet na jiné variantě čipu, kde je funkcí víc.

    Přijde mi, že ty lidi mají kolem Windows na ARMu přehnaně hysterický reakce.

    Dle všeho to vypadá, že s Win10 Pro bude možné spouštět klasické desktopové .exe jak pro x86-32, tak pro ARM64 a nebude závislost na MS Store (kterou vnímám jako nejlepší možnost to celé pohřbít).

    Jinak zajímavý článek je třeba zde:
    https://www.theverge.com/2017/12/5/16737288/microsoft-windows-10-qualcomm-arm-laptops-launch

  30. 30. Puppy  3.1.2018  15:22:47

    A po tomhle to bude mít Intel zase o trochu těžší https://www.svethardware.cz/procesory-intel-maji-bezpecnostni-chybu-jejiz-oprava-zatim-degraduje-vykon/45807

  31. 31. Kamil2  3.1.2018  17:33:22

    [30] Děkuju za zprávu, zakážu aktualizaci.

  32. 32. Puppy  4.1.2018  17:45:39

    [31] Což je v tomto případě opravdu hodně špatný nápad https://twitter.com/misc0110/status/948706387491786752


Napsat komentář