Video: Jaké je to řídit Hyundai Ioniq Electric, resp. moderní “levné” elektroauto

V rámci připravovaného druhého dílu o tom, jak jsem si koupil elektroauto, jsem přemýšlel, že by bylo dobré přidat nějaké video. Klasické video-recenze mě ale zas tolik neberou a asi by to ode mě ani za moc nestálo. Na druhou stranu video je hned po vlastní zkušenosti druhá nejlepší možnost, jak některé aspekty přiblížit. Přidělal jsem si proto GoPro k hlavě a natočil komentované POV video.

ioniq-title-blog

Mým primárním cílem bylo co nejvíc předat, jak se vlastně s elektroauty jezdí – tedy jaká to má specifika (jak se pracuje s rekuperací a plachtěním), ale i jak se mění spotřeba podle jízdního stylu (vždy s ohledem na maximální bezpečnost provozu) nebo třeba zapnuté klimatizace. Vytvořil jsem si tedy provizorní „natáčecí“ kšiltovku s kamerou co nejblíže očím. Poté jsem si dal volant dočasně trochu výš a sedačku naopak níž, aby byly dobře čitelné všechny obrazovky, a mohl jsem začít.

Video je složené v podstatě ze tří částí. První část řeší ovládání Ioniqa (nicméně dá to představu i o dalších „obyčejných“ elektroautech). V druhé a třetí části jedu vždy stejnou trasu, pokaždé jiným jízdním stylem a po celou dobu zobrazuju, jak se vyvíjí spotřeba (v kWh na 100 km na hlavním displeji) a jaká je okamžitá energetická náročnost jednotlivých systémů auta (na středovém displeji). Díky tomu je vidět, jaké má auto při jízdě ještě rezervy, kolik výkonu motor při běžné jízdě vůbec potřebuje (v kW) nebo kolik pohon dokáže posílat zpět do baterky při brzdění. I v druhé a třetí části nicméně komentuju chování auta a některé jeho funkce.

>> ODKAZ NA VIDEO <<

Snažil jsem se do videa zahrnutou hlavně to, co jsem sám chtěl vědět, než jsem se rozhoupal nějaké koupit. Snad to tedy bude užitečné i pro ostatní, kdo třeba neuvažují přímo o Hyundai Ioniq, ale elektrický pohon je láká.

Později ještě vyjde i zmíněný připravovaný článek, neboť v něm řeším i spoustu dalších aspektů, které jsem ve videu úplně vynechal.

Komentáře k článku

  1. 1. Kamil2  21.4.2020  20:24:52

    Kdyby v tom byl navíc malý benzínový motůrek….

  2. 2. swarm  1.5.2020  11:58:18

    [1] Ioniq existuje jako klasický hybrid i jako plug-in hybrid, kdy ujede skoro 70 km čistě na baterku bez spalovacího motoru (1.6i).

    V plně elektrické verzi bych asi motůrek jako range extender (ve smyslu, jak ho mělo BMW i3) asi nechtěl, protože ocením spíš větší kufr než větší dojezd. Zvlášť když na běžných rychlonabíječkách v ČR získám dalších 200km do půl hodiny.

    Tyhle range extendery byly zajímavé v začátcích, kdy tu ještě nebyla infrastruktura. To si lidi kupovali BMW i3 s REX, případně Chevy Volt. Postupně ale třeba BMW u i3 zrušilo REX, protože o to už nebyl zájem. Ostatně síť nabíječek se výrazně rozrostla a dojezd i3 postupně s většími baterkami stoupnul na dvojnásobek.

  3. 3. Kamil2  1.5.2020  14:44:12

    [2] Hybrid vypadá prakticky. Jenže používám auto spíš jako praktickou nutnost, nepravidelně, zato s vyšším nájezdem na jednu cestu, s dostatečnou rezervou. Zatím na žádném konci nemám možnost rychlého nabíjení. Dnes by se mi nevyplatil ani hybrid, kromě toho s malým zavazadlovým prostorem.

    Z mého pohledu pro hybridní elektrifikaci je vhodná kategorie „van“ jako Dacia Dokker, který by mohl být levným základem. Elektropohon zadní nápravy, snadno vyměnitelná modulární baterie ve zvýšeném platu nákladního prostoru. Zvětšit elektrodojezd? Přidat další vrstvu. Vyměnit baterii? Na počkání i uživatelsky. Maximální náklad? Vyndat baterii. Vjezd do bezemisní zóny? Vložit baterii. To kompaktní elektromobily zatím neumožňují. Dnes.

  4. 4. Kamil2  1.5.2020  14:55:30

    Technologie a infrastruktura se vyvíjejí nejen směrem k příznivějšímu poměru cena-výkon, ale i novému obchodnímu modelu. Auto jako služba. S aktivací modulů podle předplatného.
    Nahlédněme do budoucnosti:

    „Aktivace klimatizace skončí za pět dní. Přejete si zaplatit další období? Y/N. Píp.“

    „Aktivace vyhřívaných sedadel z balíčku Komfort skončí…Přejete si….“

    „Aktivace kamerového systému skončí…. Přejete si….“

    „Aktivace režimu výkon sportline skončí…. Přejete si….“

    „Aktivace pohonu 4×4 skončí….Přejete si….“

    „Aktivace navigačního systému skončí….Přejete si….“

    „Aktivace systému mobilní komunikace skončí….Přejete si….“

    „Aktivace balíčku zábava skončí…. Přejete si….“

    „Byl překročen váhový limit zavazadel. Přejete si předplatit službu Zavazadla Plus?“

    „Byl registrován spolujedoucí mimo předplacený zvýhodněný režim Family. Přejete si pro neregistrované spolujedoucí aktivovat služby Safety, Comfort, Zábava… za stadardní cenu?“

    „Přejete si deaktivovat režim Reklama při aktivaci funkce Jízda? Nyní se zvýhodněnou měsíční platbou….“

    „Vaše vozidlo překročilo nejvyšší dovolenou rychlost o pět kilometrů. Cena pronájmu se zvyšuje o šedesát Euro a pro příštích padesát kilometrů bude deaktivován rychlostní dálniční režim a výkon snížen na padesát procent. Zařaďte se prosím do pravého jízdního pruhu“.

    „Vyprší časový limit jízdy bez povinného odpočinku. Během deseti minut vyhledeje místo k zastavení, bude deaktivován režim Jízda.“

    „Pro další jízdu bez odpočinku vyměňte řidiče.“

    „Neplatná výměna řidiče, biometrické údaje se neshodují s aktivačním klíčem.“

    „Vyčerpali jste devadesát procent denního energetického limitu. Po jeho vyčerpání bude umožněna jen nouzová jízda omezenou rychlostí. Přejete si obnovit limit? Y/N“
    „Zadeje prosím plabu.“
    „Platební služba nebyla aktivována. Pro aktivaci proveďte platbu.“
    „Nelze provést platbu, platební služba nebyla aktivována.“
    „Pro online asistenční službu zvolte….“
    „Aktivace asistenční služby vypršela. Pro další aktivaci proveďte platbu.“
    „Nelze provést platbu, platební služba nebyla aktivována.“
    „Byl překročen přípustný limit jízdy bez aktivní účasti řidiče. Jízda bude pokračovat v bezpečnostním režimu k nejbližšímu kontrolnímu stanovišti. Neopouštějte vozidlo a vyčkejte příjezdu policejní hlídky.
    „KURVA!!!“
    „Bylo regstrováno genderově nepřípustné chování. Cena pronájmu se zvyšuje o osmdesát Euro.

    Pak si čověk vzdychne: „Zlatá Dáčia, jo to byly časy…“

  5. 5. Buldr  4.5.2020  19:48:01

    [3] A vjezd do emisní zóny s nákladem bys řešil jak?

    Neproveditelné. Dokker nabývá na oblibě, levný, prostorný a jednoduchý vůz, kterých potkávám čím dál více. Popularity a užitné hodnoty už si všimli i výrobci populárních zástaveb a představa, jak řemeslník vyndavá „část vozu“, aby připojil/odpojil baterku? Myslím, že by překonal rekord v počtu jadrných výrazů za minutu.

    Ne vážně, tohle je dost dobře neproveditelné. Objem úložného prostoru a hmotnost není nafukovací, často bývá dost na hraně a využívá do posledního kilogramu/objemu. Nemohu mluvit za ostatní, ale husí kůže mi naskakuje pokaždé, když musí auto do servisu (pravidelná servisní prohlídka, výměna tlumičů, …) a auto se musí vyklidit. Vyklizením myslím vyklidit obsah zástavby (kufry s nářadím, kufry s příslušenstvím, rudlák, žebříky, plošiny, …) a obsah „nákladového prostoru“. Nezbytné, protože obsah bývá cennější, než samotné auto a je potřeba po ruce.

    Představa, jak rozebíráš zástavbu abys vložil baterie, nebo „ukrojení“ části úložného prostoru pro „baterie“, to si představit neumím. Z mého pohledu má smysl čistě elektrický, nebo spalovací. Lego zní jako představa dobře, ale v praxi je to pěkná blbost.

    P.S.: Schránky a odkládací prostory se nepočítají, velké vykydávání papírů na konci týdne a opakované prohledávání na konci měsíce.

    [2] Moc místa tam teda není :-)


Napsat komentář