KDE4 a vývoj linuxových distribucí

Linux na specifické účely používám už od dob, kdy tu většina lidí vůbec netušila, o co vlastně jde. Začínal jsem s ním ještě v době, kdy můj notebook měl procesor 486 a 4 MB RAM (co si pamatuju, tak šlo o Slackware s upraveným kernelem). Tenkrát na podobné konfiguraci ještě bylo možné v Linuxu pracovat i v grafickém prostředí (u mě 640×480 při 256 barvách).

Časy se mění a později přišla po roce 2000 první vlna popularizace. Věřím, že Linuxu tenkrát hodně prospěla. Těšilo mě sledovat ten vývoj. Není to zas tolik let zpátky, kdy se ještě muselo každé hardwarové zařízení konfigurovat manuálně. Vzpomínám si, jak mě potěšilo, když mi SuSE poprvé dokázalo detekovat samo zvukovou a televizní kartu, nebo později, když se mi podařilo dostat do systému ACPI moduly s podporou mého notebooku Toshiba.

Tenkrát Linux jako desktopový OS možná nebyl tak úžasně přívětivý, ale byl stabilní, účelný, rychlý a bezproblémový. Ta jeho strohost se mi líbila. Líbila se mi jednoduchost Gnome 1.x a KDE2. Jsem asi ještě stará škola, ale vyhovuje mi minimalistický OS, který je schopen většinu prostředků a výkonu počítače přenechat spuštěným aplikacím (to je důvod proč jsem u Windows nepřešel na Vistu a zůstal u XP).

Takto jednoduše vypadá plocha mého Linuxu

Situace dnes

Dnes už lze Linux používat v mnoha případech jako plnohodnotný OS pro desktop. Zásoba aplikací je velká na většinu běžných úkonů a schopnosti automatické konfigurace jsou na takové úrovni, že si poradí i s mnoha notebooky, které jsou ještě v prodeji, aniž by se muselo lézt do konzole.

Na druhou stranu přišlo i několik problémů. Nevím, zda se vývojáři snaží tolik zavděčit BFU, ale nemůžu se zbavit dojmu, že přidávání různých dementních efektů má největší prioritu. V každé verzi distribuce jsou jiné aplikace ze základního setu (tj. ty, které potřebuje při práci každý) obohaceny o pár závažných chyb a kdo chce vychytaný systém, musí laborovat s jinými verzemi některých aplikací.

Navíc linuxoví vývojáři krásně ukazují, proč programátor nemá dělat grafiku a design. Snaha přiblížit se Windows (Vista) a MacOS X totiž v praxi znamená naplácání všech možných efektů a nejlépe ještě přidání roztodivných animací. O tom, jaké hrůzy mohou vzniknout, mě přesvědčilo nedávno i…

Výchozí vzhled KDE4 v Kubuntu 9.04

KDE4

Z kdysi pěkného prostředí se stala jakási nekonzistentní slátanina, která splňuje všechno negativní, co jsem v článku zmínil. Schválně jsem si nainstaloval aktuální Kubuntu 9.04. První, co mě praštilo do očí, je až nechutně sterilní téma, do kterého vůbec nesednou použité rámy oken. Systémové ikony vedle hodin jsou nic neříkající šmouhy. Ikony programů v trayi jsou pro změnu nekonzistentní. Proč mají obě tlačítka v pravých rozích obrázek rozjetého slimáka, vzhledem k jejich funkci vážně netuším (každé má jinou funkci).

Velmi negativně na mě působí obdoba Start nabídky. I přes její větší rozměry je v ní zobrazeno jen minimum informací a je nutné pořád scrollovat, když se hledá požadovaná aplikace. Odměnou je v ní spousta prázdných ploch. Nevkus zakončuje nekonzistence provedení jednotlivých oken. Některá systémová okna mají černý text na světle šedé. Některá zas bílý text na černém pozadí. Každé vypadá trochu jinak, což je nejspíš důsledek toho, že každý vývojář modulu nasekal vzhled napevno.

Nejen, že to odporně vypadá, ono je to i trhané. Okna se při pohybu zprůhledňují, ale stejně jako všechny animace, jde o efekty počítané procesorem. Díky tomu při chodu notebooku na baterie je i posouvání okna trhané, než se vytočí výkon procesoru na maximum (pak je to trhané o kousek míň).

Když už bych se rozhodl KDE4 s přivřenýma oběma očima používat, tak mě čekají další nástrahy v podobě nestability. Sem tam základní aplikace samy od sebe spadnou. Ostatně první pád aplikace jsem viděl ještě ve chvíli, kdy jsem nic sám nespustil. Stačilo jen vypnout Bluetooth tlačítkem na notebooku (což je na každém notebooku řešeno stejně – USB zařízení se „fyzicky“ odpojí). Jak myslíte, že se KDE odvděčí…

…ani nezkoušejte Bluetooth znovu zapnout bez restartu potřebné aplikace. Pokud nevíte, která to byla, tak přece není nic jednoduššího, než se odhlásit a přihlásit (když už to ty moderní systémy podporují).

Ubuntu a nové verze

Abych neházel špínu jen na KDE, musím zde zmínit pár zkušeností s updaty na Ubuntu, na které jsem před lety přešel z Debianu, abych už nemusel řešit některé notebook-related problémy. Třeba verze 8.04 si po nějaké aktualizaci odmítala v Gnome zapamatovat rozložení klávesnice. Po každém restartu bylo nutné vlézt do nastavovacího dialogu a ten následně zas zavřít. Nakonec jsem se tedy odhodlal přejít na verzi 8.10. V ní pro jistotu přestala fungovat regulace intenzity podsvícení (nejen) na mém ThinkPadu a měl jsem pár problémů s aplikacemi ve Wine.

Ale ok, 8.10 není z verzí s dlouhou podporou, takže jsem tento víkend přešel konečně na 9.04. Ta pro změnu má několik bugů ve správci souborů a přestala fungovat 3D akcelerace (GM965). Dle diskuzí nejsem sám. Nyní mi tedy nefunguje akcelerovaný desktop a nemůžu spouštět OpenGL aplikace (čímž je teď pro mě Linux k ničemu). Takhle by to asi vypadat nemělo.

Závěrem

Neustále čtu o tom, jak je Linux vlastně super a jak dobývá desktopy. Jenže jak může jít o plnohodnotnou alternativu ke komerčním OS, když je potřeba s každou novou verzí řešit takové problémy. To se nedělají žádné testy, než se to vydá? Často jde o problémy, na které by se muselo přijít, kdyby to někdo zkusil nainstalovat na nějaký počítač a chvíli používal.

Přesně tyto komplikace mě (a mnoho dalších) od Linuxu odrazují a už se ani nedivím všem těm, kteří použitelný desktopový UNIX hledají raději v produktech Apple.

Komentáře k článku

  1. 1. Dominik Dědiček  26.4.2009  19:49:01

    Asi jsem taky stará škola, ale jdu především za výkonem, než za vzhledem. Stačí mi, když mám dole šedivou lištu, na ploše pár ikon a na pozadí modrou či jinou barvu. Momentálně mám doma XP, Ubuntu, tak i Mac OS X. A nejvíce z nich používám stroj s Linuxem. MacBook má pouze tu čest být se mnou na cestách :-) Hezký článek mimochodem.

  2. 2. Smety  26.4.2009  20:05:19

    Před časem jsem taky zkoušel Ubuntu 8.10 Podpora zařízení byla super, po instalaci jsem vyzkoušel update systému a nechal to plně na něm. Po restartu nastal Kernel Panic a už se nerozjel… Radši zase Vista (i když ta mě taky štve). BTW Jaký tip linuxu má kromě Ubuntu nejlepší podporu HW?

  3. 3. Damianus  26.4.2009  20:07:41

    Tak zase ja měl jen dobré zkušeností s novou verzí jak netbook remix tak ubuntu 9.04. Kubuntu jsem nezkoušel.

  4. 4. ScH0ll_kIll3r  26.4.2009  21:04:32

    Já osobně používam Sidux + KDE4.2 a je to luxusní, rychlé, jednoduché, účinné, vyzkoušej :-)

  5. 5. shadius  26.4.2009  21:14:43

    to Smety: vubec zle si nevede Mandriva a openSuse, ale ona ta podpora HW je osemetna, jde spis o verzi jadra nez o nejake konkretni distro…jinak ja mam KDE4 rad, to ze to sou omalovanky nepopiram, ale vsechny „Kaplikace“ jsou zde moc hezky provazane, omalovanky jsou libive (v tomhle opravdu nejsem ze stare skoly – mam rad nejen prostredi funkcni, ale i libive) a cely koncept plasmy mi pride pomerne chytre navrzeny :) Mno a pokud jde o ten vzhled, staci parkrat kliknout v nastaveni a mas KDE4 uplne jiny nez to defaultni :) jo a s tim Kbluetooth mi to dela taky :) ale kdyz uz spadne plasma, coz se mi stane tak jednou msicne a to jenom kdyz si nejak extremne hraju s plasmoidama, tak se zase pokorne restartuje a obnovi do puvodniho stavu, tak jakepak nadavani, ve widlich IE havaruje mnooohem casteji :)

  6. 6. rapasoft  26.4.2009  22:49:52

    Polročný cyklus vydávania nových verzií podľa mňa trošku zväzuje ruky programátorom, ktorý sa snažia Ubuntu zlátať dokopy. Snažia sa sústrediť na vytýčené body a zvyčajne sa nová verzia potom ešte dolaďuje dlho po oficiálnom vydaní. Skorý upgrade nie je vždy výhodou, user sa nedobrovoľne ocitá v pozícii beta-testera.

  7. 7. Thomas  26.4.2009  23:45:38

    Kubuntu pouzivam od verze 7.10. Mam ted verzi 9.04 na Thinkpadu R60 a musim rict, ze je to jedno z nejlepsich vydani. Problem s BT mam taky. Jeste se mi vzdy pri spusteni automaticky spousti BT a WIFI coz mne stve. Co se tyka systemu, tak je perfektni, vse se nadetekovalo vse spravne. Nejlepsi vydani bylo 8.04, kde vse fungovalo perfektne, ono je to taky LTS verze. Ale KDE4 se mi ze zacatku taky moc nelibilo. Vypnul jsem u nej vsechny efekty a ted se mi moc libi, spis bych rekl, ze je to o zvyku, ale s nostalgii vzpominam na KDE 3.5.10

  8. 8. Smety  27.4.2009  0:24:01

    to Shadius: Díky za tip, vyzkouším ;-) Sice mi přijde trochu úchylný, vybírat si OS podle toho, zda na něm rozjedu v pohodě počítač, ale budiž :-)

  9. 9. DEE  27.4.2009  8:09:32

    Používám Ubuntu 8.04 na Aušusu A8Jn k absolutní spokojenosti. Upgrade na 8.10 resp. nyní 9.04 je pro masochisty :-).

  10. 10. Márten  27.4.2009  8:10:46

    Já nevím, mně připadalo KDE vždy nechutně přeplácané. Jsem zastáncem něčeho jednoduššího, minimalističtějšího a efektivnějšího – XFCE. Tam se člověk teprve stává „pánem situace“ a může v klidu pracovat a nesoustředit se na blbinky.

  11. 11. skvedo  27.4.2009  10:06:36

    pro ty co vzpomínají na KDE3.5 je řešení zde http://www.kubuntu.org/node/77

    Kubuntu Jaunty KDE 3 Remix Release Candidate
    Submitted on Sun, 2009-04-19

    A remix of our Jaunty Release Candidate has been made with KDE 3 packages. The main focus of this remix is to keep the mature, stable, and familiar KDE3.5 desktop environment available for easy installation and use. Along the way, various bugs have been fixed, and small enhancements added, see the release notes page for information and where to download.

  12. 12. shadius  27.4.2009  16:19:55

    to Smety: ono jak rikam, jde spis o verzi jadra v distribuci ;) co se tyce podpory HW je na tom linux uz dnes velice dobre (rekl bych mozna skoro i lip jak windows – co se tyce podpory ruznych architektur),defakto 99% masin pojede naprosto bez problemu… i u notasu se situace taky dost zlepsila, od dob co ATi preslo pod AMD uz se proprietarni ovladace posunuli uplne nekam jinam…na mym F3Ka jela webka, ctecka karet okamzite po nainstalovani 8.10, jediny s cim sem se potykal byla wifi…a to presne tak 0,5 sekundy nez mi google vypliv reseni :) wifi od atherosu jede pres madwifi a navic do aktualniho jadra bylo zahrnuto dost kodu od vyvojaru atherosu, takze snad uz konecne wifi pojede jak se slusi a patri :) matne si pamatuji jak jsem se tak pred tremi lety potykal na Suse s regulaci podsviceni displeje, to uz dneska daavno neni pravda :) Pokud jde o nejaka „exoticka“ zarizeni jako jsou napr. TV karty, je to spis chyba vyrobcu ze nejsou schopny se domluvit na nejakym obecnym formatu, kazdej si hraje na svym pisecku a nevydava specifikace.
    to rapasoft : pokud ti vadi pulrocni vyvojovy cyklus, zkus Debian ;)

  13. 13. Smety  27.4.2009  16:37:11

    to Shadius: Tak měl jsem úplně to samý (taky F3KA) :-) přes madwifi se to proste nechytlo, a dělal jsem co jsem mohl. Tak jsem zkusil aktualzaci -> Panic Kernel a konec :-D Asi to ještě vyzkouším.

  14. 14. shadius  27.4.2009  17:07:17

    to Smety: a pritom reseni je tak jednoduche…vyzkouseno, funkcni :) http://wiki.ubuntu.cz/Atheros%20AR5007EG

  15. 15. Smety  27.4.2009  17:16:55

    to shadius: Já o tom vím, zkoušel jsem to :-) Ale pořád mi to hlásilo něco ve smyslu „špatný ovladač“. Zkoušel jsem snad všechny ovladače (XP, Vista, všechny možné verze..) Stejně mám podezření, že se mi při instalaci systému někde, něco..

  16. 16. shadius  27.4.2009  18:12:17

    to Smety: pockej ty myslis ndiswrapper? (nebo tak nak se to jmenovalo)-nejak to vyuziva widlovy ovladace pro pristup k wifi z linuxu :-D

  17. 17. Smety  27.4.2009  19:16:35

    to Shadius: Jo jo, to je ono… už si přesně pamatuju název. Vím, že mi tohle přesně poradila nápověda ubuntu. Hrabal jsem se v tom, jak divej, nešlo to. Tak jsem zkusil update, no a od ty doby nadavam už jenom na Vistu :-)

  18. 18. Smety  27.4.2009  19:18:40

    * už si přesně NEpamatuju název..

  19. 19. shadius  27.4.2009  19:53:16

    to Smety: mno tak madwifi neni tahle slatanina, je to normalne nativni ovladac ;)

  20. 20. Smety  27.4.2009  20:26:27

    to shadius: Já už nevím, docela jsi mě zmátl, každopádně jsem zkoušel vnutit ovladač z Win, a ani za boha to nešlo :-) Asi to ještě vyzkouším o víkendu, uvidím, snad to půjde dobře.

  21. 21. frogggias  27.4.2009  22:06:50

    Co se tyka problemu se zmenou podsvetleni, tak ten byl pravdepodobne v jadru. Mel jsem ho taky. Pomohlo pouzit starsi verzi jadra. Jadro, ktere je v novem Ubuntu uz je OK. Jedinej problem je GMA grafika, coz resi starsi verze ovladače.
    ad KDE4 – jen doufám, že tak nedopadne GNOME3…

  22. 22. Keff  29.4.2009  1:52:17

    Koukám že na tuhle věc přichází čím dál víc lidí, Swarme :)). Ale mě to nevadí, já mám své Windows 7 a zářím nadšením :)

  23. 23. swarm  29.4.2009  10:33:44

    [22] Já teď frčim na MacOS X a taky si nestěžuju ;-)

  24. 24. Logout  29.4.2009  17:17:15

    Ja jel na svem Athlonu Slackware + WindowMaker az do roku 2005. Pak jsem se rozhodl, ze prejdu na OS X a stalo se. I kdyz se zivim Windowsovym programovanim, tak doma bych Windows nechtel a kdyz nad tim premyslim tak na hlavni pocitac (tj. pocitac na kterem chci neco delat a chci se na nej spolehnout vzdy a vzdy) Linux taky ne.

  25. 25. jouda  29.4.2009  18:47:49

    pisete „Navíc linuxoví vývojáři krásně ukazují, proč programátor nemá dělat grafiku a design.“
    predpokladam ze to vite, ale stejne…neexistuje zadny OS linux. existuji samostatne projekty, ktere pak distributori spojuji do takzvanych linuxovch distribuci. vyvojari linuxu tedy nevyvyji grafiku a design. vyvyjeji linux (kernel). stejne jako vyvojari KDE vyvyjeji KDE, vyvojari xserveru xserver, vyvojari firefoxu firefox.

    btw. taky jsem se trochu bal KDE4, ale pak jsem si vedle troky na vyzkouseni nainstaloval i 4.2 a postupne zjistil, ze je to docela fajn a do trojky se prestal prihlasovat. kazdopadne kazdemu vyhovuje neco jineho a pokud se nelibi, vzdy je moznost pouzit jiny WM :)

  26. 26. Lászlo Máslo Frenčár  29.4.2009  21:55:47

    ahoj, jak jsi psal o tom odpojování bluetooth, („(což je na každém notebooku řešeno stejně – USB zařízení se „fyzicky” odpojí)“), mohl bys to rozvést (v článku)?

  27. 27. peter  30.4.2009  0:55:22

    Viacmenej suhlasim, mali by sa nad sebou zamysliet. V poslednej dobe coraz castejsie pouzivam gnome, nie preto, ze som gnomista, ale preto, ze KDE sa v sucastnosti normalne pouzivat neda.

    Raz som skusil beos a odvtedy rozmyslam, preco napr. linux tiez nebootuje 10s, preco sa tam nativne aplikacie nespustaju prakticky instantne (a ne ze hrabe po disku minutu kym to vsetko nataha), preco sa obcas nieco ‚seka‘ a dalo by sa pokracovat. Linuxu chyba jednoducho 1 koncept. Je to akoze vyhoda, lebo kazdy si moze pouzivat co chce, lenze to aj tak vyzera. Kazda 2 aplikacia pouziva kompletne inu sadu kniznic. Pouzivas gnome a chces pouzit kdevelop? Nevadi, s kdevelop sa pusti skoro cele kde, polka RAMky v… ..hlavne ze to bezi. Atd. atd.

  28. 28. martin  30.4.2009  13:19:38

    tak je to pravda, ze kde4 je nieco strasne. linux pouzivam uz niekolko rokov (slackware a debian), ale to nove zhumusene kubuntu s kde4 je nieco strasne. esteze lenny ma kde3.
    ked pojde do tuheho a debian stable bude mat kde4, prejdem na gnome (pokial sa tiez nezhovadi), popripade xfce, fluxbox

    mozem sa spytat ake bugy si mal v debiane? Ja mam thinkpad r400 a zatial som na ziaden problem neprisiel. akurat na zadrhele, cez ktore som casom tiez presiel. Viem, ze nie kazdemu sa chce ladit chyby a chce aby vsetko islo out-of=box, ale som zastanca politiky „ked chces nieco poriadne, musis to urobit sam“. Tyzden hrabania sa v konfigurakoch mi stoji za to, ze uz do nich sahat nebudem musiet. *buntu ma dost chyb, ja ho povazujem za debian extreme unstable :D

  29. 29. tomk  2.5.2009  18:06:12

    Pokud jsem to spravne pochopil, tak s nekterymi intel grafikami muzou byt problemy, proto jsou na nich „desktop effects“ implicitne zakazany. Melo by stacit pridat do ~/.config/compiz/compiz-manager radek s „SKIP_CHECKS=yes“ a pujdou zase zapnout. Me to takto funguje a zadne problemy se stabilitou Xorg nemam.

    Tomas

  30. 30. Ladis  3.5.2009  11:04:19

    [29] Ve starsich Ubuntu to takhle slo resit, ale nemelo to cenu, protoze ten Compiz nebyl zakazan bezduvodne (tehdy v nem nejelo prehravani videi). Pak uz ty videa rozchodili, proto Compiz tuhle grafiku nemel na blacklistu. Ted v Ubuntu 9.04 slo ale o to, ze tam je vylozene nefunkcni ovladac pro GMA X3100 (nejede vubec 3D), reseni jsou 2, nainstalovat drivejsi ovladac, nebo novejsi (vyzaduje jeste novejsi kernel).

    Tech chyb tam bylo ale vic, jedna zasadni dokonce pro vsechny uzivatele (ne jen pro ty s konkretnm HW): V Nautilu po vytvoreni slozky ta slozka nebyla videt, musel jsi dat F5 (Refresh), najit si ji jako „Nepojmenovana slozka“ a prejmenovat. Pokud tech slozek vytvaris vic, tak ver, ze je to takto nepouzitelne :-).

    Pro me nalezene chyby znamenaly cistou instalaci jine distribuce, protoze pro me to byl primarni system a nevedel jsem, jak downgradovat. Na te do oci bijici chybe v Nautiulu nezavisle na HW jsem si rikal, jestli vubec prochazeji pred vydanim nejake zakladni testovaci scenare, ne jen „jde to nainstalovat“ a „jde to spustit“ :-).

  31. 31. tomk  8.5.2009  12:26:30

    [30] Mam ubuntu 9.04 (prakticky cista instalace), mam GMA X3100 (starsi Toshiba Satellite U400), vyhodil jsem kartu z black listu a funguju bez padu. V starsich ubuntu mi Compiz fungoval out-of-box. Asi ani netusim, jake stesti mam ;-)

    Tomas

  32. 32. Equuleus  14.5.2009  17:26:37

    Od KDE4 jsem naštěstí utekl, můj notebook není zrovna rychlík, na efekty si nepotrpím a pády aplikací trpět nebudu, proto jsem přešel na enlightenment. Sice nějakou dobu trvá, než si člověk na toto prostředí zvykne, ale efektivní práce stojí zato.

  33. 33. Martin  16.5.2009  23:31:18

    Pekný článok. Jediné čo môžem dodať je, že autor si na testovanie KDE 4 rozhrania nevybral pravdepodobne vhodnú distribúciu. Celkový dojem a záverečné hodnotenie sa môže líšiť napr. pri použití spomínanej Mandrivy alebo openSUSE.

  34. 34. Flash  31.5.2009  17:57:38

    Nechápu jak můžou v Canonical považovat Ubuntu 9.04 za hotový systém k vydání. Instaloval jsem jej na PC s chipsetem Intel G43 a X4500 grafikou – už verze 8.10 měla problémy a 9.04 to završila tím, že ani nenaběhla. Nakonec se to povedlo vyřešit, ale nerozumím tomu, že nový systém nefunguje na naprosto běžném Intel řešení bez nějakých HW prkotinek. Nabízí se srovnání s Win7 RC1, které se dokonce už v tomto sestavení dají považovat za naprosto odlazené.


Napsat komentář