Týden zkušeností s Windows 7 – má upgrade smysl?

Je mi jasné, že teď se bude na většinu čtenářů valit téma Windows 7 ze všech stran, ale ani tento blog si nějaký článek o Windows 7 neodpustí. Microsoft svůj systém potřebuje prodat, a tak se teď všude budeme dozvídat, jak je nová verze daleko lepší než všechny předchozí ve všech ohledech – jak je rychlejší, stabilnější, lépe ovladatelná a já nevím, co ještě.

windows7-moje-pracoviste

Podobným způsobem tu psát nebudu. Nikdo mě z MS neplatí, tak bych z toho ani nic neměl. Spíše se na nový OS podívám z pohledu uživatele, který nevyžaduje mít za každou cenu to nejnovější a reklamní kampaně výrobců SW a HW už ho taky tolik neovlivní. Přecházel jsem na svém notebooku z Windows XP Professional (32bit) na Windows 7 Professional (64bit) a v tomto zápisku rozeberu těch několik změn, které nejvíce ovlivnily mou práci s počítačem. To znamená, že budu řešit jen to, co se mě jako uživatele přímo týká, a ne věci typu velikost kernelu, práce s grafickým ovladačem a podobně.

Důvod přechodu – lepší podpora SSD

Normálně bych dal sedmičkám aspoň půl roku, než se ukáže jejich potenciál. Tentokrát jsem však udělal výjimku. Nějak se mi podařilo poškodit souborový systém na svém SSD (viním z toho flashpoint, resp. flashfire ovladač na urychlení SSD) a chtěl jsem raději udělat čistou instalaci, než přijdu o nějaká data. Byla tu možnost legálně nainstalovat Windows 7, tak jsem si řekl, že to zkusím. V nejhorším se dají vždycky původní XP obnovit z placek přibalených k notebooku.

Windows 7 se chlubí lepší podporou SSD. Jednou z těch nejdůležitějších změn je vytváření diskových oddílů tak, aby logické bloky seděly do těch fyzických. Musím uznat, že tohle není jen marketingový blábol (dle testů na OCZ fóru jsou v určitých případech přenosové rychlosti až trojnásobné). Jak bylo moje SSD OCZ Solid Series v XP pomalé, tak ve Windows 7 si na něj nemohu ani v nejmenším stěžovat, a to s ním nepoužívám ani žádné speciální ovladače, které by ho měly urychlit (za cenu nižší stability).

Rychlejší práce s diskem je znát i při hibernaci a startu systému. Oboje je rychlejší. Není to zas tak propastný rozdíl proti vyladěným XP, ale potěší to. Zvláště pak když Vista na stejné konfiguraci měla obě tyto činnosti výrazně pomalejší.

V případě hibernací a režimů spánku však musím upozornit, že s klasickým diskem rozdíl mizí. Už jsem tu měl dva další notebooky s Windows 7 (nové modely, které se teď uvádí) a na nich tyto činnosti tak rychlé nejsou. Za zrychlením tak vidím především rychlejší práci s SSD.

Konečně rozumná správa Wifi

Asi největší pokrok zaznamenala správa Wifi. Konečně se mi notebook dokáže do Wifi sítě připojit během dvou sekund od zapnutí adaptéru. V XP i Vistě jsem často musel vlézt do nastavení sítě a síť ručně vybrat.

Další příjemnou změnou je rychlost přístupu k výběru sítí. Stačí jen kliknout na ikonu v traybaru a ihned jsou vidět všechny dostupné. Připojení je snadné i v případě, kdy je potřeba provést konfiguraci (nastavení loginu, certifikátů atd.). Možná je jen k zamyšlení, proč se tato funkce vyladila do rozumné podoby až po 10 letech, které už tu Wifi existuje.

Konfigurace připojených monitorů

Z pravidelných čtenářů nebude asi nikdo, kdo by nevěděl, že mým notebookem je 14“ ThinkPad R61 (Core2 Duo T8100 2,1GHz, 2GB RAM). Lenovo v souvislosti s Windows 7 uvádělo, že bude rušit některé své utility. Jednou z nich byl Presentation Director, což je docela schopný program na správu profilů obrazovky s velkým množstvím konfigurace. Uživatelé používající více externích monitorů k jednomu notebooku jistě vědí, jaký je problém vždy obrazovky nastavit za pomoci základních utilit ve Windows, takže jsem měl celkem oprávněné obavy, zda se zde něco zlepšilo.

Nová správa obrazovek byla pro mě asi největším překvapením. Je jednoduchá a opravdu funguje. Systém si konečně (podobně jako Mac OS X už několik let) pamatuje obrazovky podle jejich vnitřního názvu a pamatuje si, jak je uživatel posledně nastavil.

V praxi to vypadá tak, že po prvotní konfiguraci nyní nemá problém po připojení televize přepnout výstup jen na ni, po připojení LCD v obýváku vybrat rozšíření plochy směrem doprava s primárním displejem v notebooku a v případě zadokování v pracovně ke dvěma externím LCD zapnout přes oba rozšíření plochy s tím, že sekundární monitor je vlevo od primárního. To vše funguje po první konfiguraci automaticky (konkrétně rozlišení systém trefil vždy sám bez nutnosti měnit ručně). Pokud jste někdy museli s jedním notebookem přecházet mezi více monitory, jistě chápete, jak velká a dobrá změna zde s Windows 7 přišla.

Nižší spotřeba při nečinnosti

Nový Windows umí lépe šetřit procesor, pokud uživatel zrovna nic nedělá (možná v tom má trochu prsty i novější Power Manager od Lenova). Pokud ztlumím displej a vypnu Wifi, je spotřeba nižší než v XP a je to rozdíl asi 3:30 v sedmičkách proti 3:15 v XP při použití nejmenší, čtyřčlánkové baterky.

Když vidím, jak nízko se vlastní základní deska spotřebou dostává, tak je mi až líto, že mám LCD s podsvícením pomocí CCLF trubic místo novějšího LED. Jediný negativní vývoj ve spotřebě jsem zaznamenal u Wifi modulu. Zde je ovšem možné, že za to může standardní ovladač od MS, který má standardně nastavený vysílací výkon na maximum (lze přepnout v nastavení ovladače) a nejspíš si moc nedělá hlavu se správou napájení. Ve výsledku tak teď mám celkovou spotřebu při zapnuté Wifi podobnou jako v XP. Zatím jsem se ještě neodhodlal hledat jiný ovladač, ale určitě to časem zkusím.

Rychlejší reakce

Odezva na uživatelský vstup je pro mě u operačního systému velmi důležitá. Daleko víc než rozdíl 1–2 fps ve hrách a půl minuty rozdílu při hodinové konverzi videa. Vista pro mě byla v tomto ohledu velkým zklamáním. MS zde zapracoval a Windows 7 se mi v kombinaci s SSD zdají svižnější než XP. V případě klasického disku je rychlost podobná jako u XP.

Připojování a odpojování zařízení

Mám silný pocit, že se zrychlila detekce hardwaru. Třeba taková myš teď funguje prakticky ihned po zasunutí do USB. Podobně i různá paměťová zařízení. Také když dám teď odpojit kartu a systém už dávno na ni nic nezapisuje, ihned vybídne k jejímu bezpečnému vyjmutí. Ve Vistě to někdy trvalo zbytečných několik sekund. Zejména při odpojování z dokovací stanice se tyto časy nasčítaly a čekání bylo otravné.

Průzkumník – v něčem lepší, v něčem ne

Na novém průzkumníku se mi líbí rychlejší procházení složek s větším počtem souborů a sdílených položek v síti. Také oddělené nastavení šířky pro každý sloupec při zobrazení typu seznam se mi zdá praktické (dříve stačil jeden dlouhý název ve složce a všechny sloupce byly od sebe zbytečně daleko). Stále mi však chybí tlačítko „o úroveň nahoru“, které s Vistou zmizelo. Dříve jsem byl také zvyklý při zobrazení náhledů přerovnávat si náhledy tahem myší, což se mi už nyní nějak nedaří.

Jeden nedostatek jsem nedokázal vyřešit ani s Vistou a ani zde. Rád bych měl by default všechny složky nastavené na styl zobrazení seznam. Bohužel jakmile je někde nějaký obrázek, nebo hudební soubor automaticky se zobrazení přepíná na nějaké jiné, a já to pak v každé složce musím přepínat.

Otřesná nová podoba taskbaru

Poslední věc, kterou zmíním, ve mně zanechala velmi negativní pocity. Je jí nová podoba taskbaru, který nyní v základním nastavení zobrazuje jen ikony, pod které sdružuje všechny spuštěné instance jednoho programu. Takové řešení je vhodné možná v případě, kdy BFU přepíná maximálně mezi Wordem a IE, ale když mám otevřených třeba 20 oken čtyř typů programů, je to s novým taskbarem peklo. Místo přímého kliknutí na konkrétní tlačítko okna nyní musíte najet na jednu z ikon, aby se objevily její náhledy. Přichází tak zpoždění, než se zorientujete, který náhled musíte vybrat, a než na něj přesunete myš. Proti přímému kliknutí na konkrétní tlačítko, které mám stále na očích, je to z mého pohledu cesta zpět.

Vypnul jsem tedy sjednocování programů a zapnul zobrazování textových popisek. Zde však přišlo další rozčarování. Už zde standardně není nic jako QuickLaunch a ikony programů přichycené na taskbaru se různě přesouvají mezi spuštěnými programy, takže nelze použít muscle memory jako v případech, kdy mají ikony pevnou pozici.

Na internetu je naštěstí několik návodů, jak vytvořit QuickLaunch ručně. Zvolil jsem takovou možnost a na mém notebooku teď vypadá taskbar stejně jako ve Vistě a XP.

Závěrem

Abych to shrnul, jsem rád, že jsem přešel na Windows 7 a pravděpodobně už se k Windows XP nevrátím. Důvod je v SSD, které má v novější verzi lepší podporu, a tak jsou rychlejší odezvy programů i činnosti jako hibernace. Přechod na klasický disk už si nedovedu představit, ale kdybych ho měl a neměl licenci W7 zdarma, asi bych zůstal u XP. Proč? Správa Wifi a připojených zařízení je sice lepší, ale stále jde o činnost, kterou provedu před začátkem práce, případně na konci. Mou produktivitu to nijak výrazně neovlivní. Také spotřeba se zas tak výrazně nezměnila a výpočetní výkon v náročných aplikacích je na obou systémech skoro stejný (není tedy pravda, že by XP neuměly využít výkon nových počítačů).

Windows 7 se sice i na systémech s diskem tváří ze začátku rychleji, ale po nainstalování všech základních programů dojde k určitému zpomalení, takže rozdíl proti XP vážně není poznat.

Pozornějším čtenářům neuniklo, že jsem si nainstaloval 64bit verzi systému. Mělo to vlastně jednoduchý důvod – chtěl jsem si nainstalovat 32bit verzi, ale jedna ze dvou placek, které jsem měl, mi nešla v notebooku přečíst. Než abych to řešil, tak jsem raději nahodil 64bit verzi. Výrobce (Lenovo) dodalo pro můj notebook potřebné ovladače, takže problém mám tak leda s otcovou tiskárnou Canon (ta nemá 64bit ovladače, přestože vyšla až po Windows Vista) a speciálním ovladačem umožňujícím přenášet nahrané filmy z noname harddiskového settop boxu. Pár drobných problémů bylo u některých starších utilit, ale to není nic, co by se nedalo vyřešit. Stejně bych běžným uživatelům doporučil spíše 32bit verzi, ačkoli výrobci notebooků se mnou evidentně tento názor nesdílejí, neboť většina nových „multimediálních“ notebooků bude vybavena 64bit Windows 7 Home Premium (zde je určitě důvod v osazování větších množství paměti RAM).

Komentáře k článku

  1. 1. Damianus  24.10.2009  15:35:33

    Tak pomalu je načase přejit na x64. Už první spekulace o W7 byly ty, že to bude první čistě x64 MS systém, což nakonec není. Já se nakonec hrozím zda Lenovo pošle jen W7 32bit na mou T500, protože s těma dvěma gpu šly RAM hodně dolů.

  2. 2. Smety  24.10.2009  16:04:13

    Gratuluju k upgradu, sám jsem to tak udělal a Visty popravdě už nemůžu ani cítit. Ten rozdíl je markantní.

    No ohledně 64b vs. 32b se děsím kompatibility, vyladěnosti, ovladačů na speciální zařízení atd. Uvidíme.

  3. 3. Dušan Janošík  24.10.2009  16:23:12

    Mé zkušenosti jsou takové, že Win7 32b jsou naprosto super (novej taskbar mě naopak nadchnul a ano, používám najednou více než dva programy … je to o zvyku, prodleva se dá snížit). Naproti tomu 64b verze mě zatím moc nepotěšila, resp. systém je dobrej, ale stav ovladačů mě děsí.

  4. 4. Xgamer  24.10.2009  16:35:56

    Tak ja používam na notebooku 7dmičky od RCčky a to rovno 64bitové, a nezaznamenal som žiadne problémy. Na nový Taskbar som si zvykol aj ked quick launch som si tam pridal… Čo ma ale neteši že občas po hibernácii mam obsadenú RAM na 90% a to mám 4GiB, neviem čim to je … určite som nemal naspúštaných toľko programov aby mi brali tolko pamäte… Inak som spokojný, rozhodne pokrok od visty, by som povedal že až míľovými krokmi, a XP je už starý dedko nech žije Se7en :)

  5. 5. Jiras  24.10.2009  18:10:36

    Novej taskbar se dá využít líp než to udělal MS, ale vracet to do stavu XP nemá cenu. Quicklaunch jsem pustil okamžitě, sjednocování také vypnul a celý panel hlavně zmenši – nechápu tu praxi, že když se zvětšují monitory, tak je SW zaplácá megaikonami. Na panelu jsem nechal připnutou Operu, která je teď vždy přesně na jednom místě. Naopak pokud už to rve dokupy tlačítka např. složek i při vypnutém sjednocování, tak proč to nenabízí možnost jak zavřít jedno, tak zavřít vše najednou? Při neseskupování je to první případ, při seskupování druhý.

    U nastavení wifi se zase trochu přesunulo nastavení sítí, nevím proč nějaké tyhle vyfikundace musí celkově v Ovládacích panelech dělat s každou verzí, většinou to je zhoršení komfortu. Na druhou stranu aspoň dali nastavení, jak oni říkají, „tlačítka napájení“ někam viditelně a nemusím to hledat jak blázen někde v hloubi systému, jak tomu bylo u Vist.

  6. 6. DEE  24.10.2009  18:17:45

    Zpoždění zobrazení náhledu spuštěných aplikací v TaskBaru se dá nastavit. Sice na to není grafické udělátko, ale …
    http://www.mydigitallife.info/2009/02/09/how-to-speed-up-taskbar-thumbnails-preview-in-windows-7/

    BTW: Vše je otázka osobních preferencí a zvyklostí. Mě nový taskbar vyhovuje i v základu a za tebou zmiňovaného BFU se s dovolením nepovažuji.

  7. 7. H0ax  24.10.2009  19:33:40

    Mas tam super klavku, mohl bys napsat presne typ? Diky

  8. 8. maros  24.10.2009  19:39:00

    ak nechceš čakať náhľad aplikácií z taskbaru, stačí stlačiť ctrl a kliknúť na ikonu

  9. 9. Honzyk  25.10.2009  7:06:10

    V mem pripade doslo zpetne k deinstalaci Presentation directoru. Jinak pouzivam uz jen System update (ver. 4) a Fingerprint SW. Po resetu grafiky jiz funguji i veci jako minimalni jas displeje a zobrazovaji jasu na displeji. Na T400 s SSD a LED, 9 cell battery a UltraBay battery dela beh na baterie okolo 8 hodin, kdy displej moc nesetrim, za to setrim procesor na druhou nejnizsi uroven (neni treba vyssi, procesor nebyva slabym mistem systemu).

    Novy taskbar je krok dopredu a nikdy zpet. Nahledy mi vyhovyji vice, nez mit nekolik oken otevrenych vedle sebe, protoze prave kdyz clovek ma otevrenych 20 oken, tak se stejne jmena souboru (napr. v pripade 20ti otevrenych Excel souboru) nevejdou na listu a pak mezi ikonami Excelu hledam tu, ktera obsahuje prave ten dotycny soubor.

    Spise by mne zajimalo, zda jde udelat taskbar na obou monitorech, kdyz mam dva, tak, aby v kazdem z taskbaru byla pouze ta okna, ktera jsou na danem monitoru. Priklad: mam dva samostatne pustene excely na dvou monitorech – aby jeden mel taskbat s jednim excelem a druhy s druhym.

  10. 10. Bananik  25.10.2009  11:00:54

    [9]
    Vyskusaj UltraMon. Mam ho sice na XP ale robi presne fukcionalitu, ktoru ty pozadujes.

  11. 11. Mem  25.10.2009  15:36:13

    Honzyk: Velmi dobrý je Display Fusion, funguje spolehlivě i na 7 (UltraMon ještě ne, aspoň co jsem zjišťoval pár týdnů zpátky)

  12. 12. chatumbabub  28.10.2009  22:28:11

    doporucuju MouseHoverTime nastavit na 25ms.(podle odkazu od DEE) Rychlost otevirani nahledu v taskbaru se prijemne zrychli, ale zaroven se neoteviraji menu u programu v nabidce start pri pouhym prejeti mysi.

  13. 13. Máček333  29.10.2009  18:45:10

    Chtěl bych se jen zeptat, zda dali zpět DAV wrapper nebo ne. Ve Vistách mi nefunguje přímý přístup souborům přes DAV, tedy po aplikaci patche „funguje“ ale jen pro explorer, aplikace mají smůlu. Proto používám zpátky XP, u kterých nemám problém. Jde mi konkrétně o WWW DAV přístup k office live (paradoxně od MS :-)

  14. 14. Tomáš Fejfar  2.11.2009  19:30:54

    Je to maličko offtopic, ale jaké máte zkušenosti s Windows 7 pro ThinkPady? Fungují ovladače jak mají? Není problém s HW? Trochu se toho přechodu bojim…

  15. 15. tick  9.11.2009  14:21:52

    2 Jiras: pro zavření všech oknen klikni na ikonu pravým a vyber zavřít všechna okna.
    Není to tak komfortní jak jenom najet na ikonu ale zas by nemělo hrozit že všechny zavřeš omylem.

  16. 16. bart  21.11.2009  14:31:47

    „Stále mi však chybí tlačítko „o úroveň nahoru“, které s Vistou zmizelo“
    osobně mi řešení s klikatelným řádkem adresy přijde mnohem vymakanější a vždy když musím někde pracovat s xp,tak mi chybí

  17. 17. Ladis  21.11.2009  16:55:35

    „O úroveň nahoru“ je Alt+Šipka nahoru, kdyby někdo nevěděl.


Napsat komentář