Internet po belgicku – moje problémy s připojením

Internet byl od začátku velké téma po příchodu do našeho studentského domu Vesalius. Možná si myslíte, že jsme na tom s internetem v ČR špatně, ale věřte, že to může být ještě horší. Jedním z příkladů, jak moc horší to ještě může být, je právě Belgie. Nemá moc cenu řešit drátové připojení pro masy (ADSL), kde platí to samé, co u nás s O2. Jen je to ještě horší a dražší. Připojení pro studenty místních škol je ještě o trochu výživnější téma.

internet-stats

Nějak podvědomě jsem očekával, že připojení k internetu budou mít aspoň studenti vysokých škol kvalitní a rychlé (něco jako u nás na kolejích ČVUT), ale to jsem se hluboce mýlil. Oficiální rychlost připojení je tu 1 Mb/s (reálně to umí běžet až na 4 Mb/s), k připojení počítače je nutné instalovat další software (neskutečně zabugovaný Cisco VPN Client) a to nejlepší – studenti jsou omezeni na 15 GB dat za měsíc. Jakmile tuto hranici překročíte, sníží se rychlost na 56 kb/s.

My tady v Belgii Windows 7 neznáme

Jen za poslední týden jsem asi dvakrát v souvislosti s Českou republikou zaslechl od učitelů něco o „not developed country“ a východním bloku v naprosto dementních situacích, ale budiž. Všichni máme rádi stereotypy. V kontrastu s tím mě ovšem překvapuje, že místní síťoví admini nějak nepostřehli, že existuje Windows 7, že tento „nový“ OS je v 32bit i 64bit variantách a že na tu první jaksi jejich klient nejde nainstalovat. Lze jim to odpustit, však, považte, Windows 7 je tu teprve rok. To není zas tak dlouhá doba.

Nikdo mi nedokázal sdělit, jak problém vyřešit. Naštěstí na konci chodby sídlí dva Češi studující sítě a jeden pomocí úpravy instalátoru a registrů problém vyřešil.

První setkání s technickou podporou

Od druhého dne pobytu jsem již díky pomoci krajanů mohl být připojen. To jsem ale ještě netušil, že všechno poběží jen necelé dva týdny. Po nich se síť značně zpomalila a polovině lidí přestalo fungovat i připojení na lokálu. Věděl jsem, že to bude k ničemu, ale chtěl jsem postupovat jednou podle pravidel, takže jsem kontaktoval místní support pro studenty, aby mi pomohli ty moje internety opravit.

„Ajťák“, se kterým jsem měl tu čest, je sice podsaditý, zarostlý, dlouhovlasý i lehce olysalý, ale o počítačích neví absolutně nic. Jeho jedinou kvalifikací je, že až do konce dočetl dlouhý návod na zprovoznění VPN na školních stránkách. Vůbec netušil, že existují nějaká Windows 7 a že v 32bit verzi dodávaný klient nefunguje. Vůbec nic neví o tom, jak mají řešenou infrastrukturu… zjednodušeně – neví vůbec nic. Po přivolání si sedne k vašemu počítači, 3x zkusí zadat heslo do VPN, a když to nefunguje, tak se o nic dalšího nepokouší. Jen řekne, že bude muset napsat na technickou podporu. Pak se vytratí a dalších postupů se nedočkáte.

Firma zajišťující správu sítě by vydala asi na samostatný článek. Oni jednoduše na studenty serou, vymýšlí si argumenty, proč chyba není na jejich straně, a po velkých urgencích nakonec problém řeší každodenním příjezdem do naší budovy a restartování zaseklého serveru, než aby se podívali, de problém skutečně je.

Při každé návštěvě technikům naši čeští síťaři říkali, že ten lowend D-Link switch nejspíš zrcadlí (?) pakety a přetěžuje síť. Trvalo jim to asi měsíc (vedu si na dveřích statistiku pro internet a mýdlo na záchodech). Nakonec přijeli a zkusili switch vyměnit, čímž se problém, světe div se, vyřešil.

Konec s FUP…

…aneb, to by bylo, abychom si s tím po našem neporadili. Internet, který si tu platíme součástí ubytování, má limit sdílený i se sítí ve škole, což prakticky vylučuje možnost, že 15 GB za měsíc nedosáhneme. Současná situace je tedy taková, že polovina patra frčí na komunikačním pravěku v podobě 56 kb/s.

Pro tyto hříšníky a studenty s jinými problémy jsou tu „rotační“ přístupová hesla platná jeden den, která jsou vždy vyvěšena na dveřích správce. Správce je obvykle vytiskne až někdy odpoledne, a to pouze v pracovní dny, takže je to taky opruz. Nebyli by to místní admini, kdyby v systému neměli několik děr. První se týká počítání přenesených dat – započítávají se pouze data stažená do 24 hodin od připojení do VPN. Druhá se týká dočasných hesel, na která lze jet neomezeně dlouho, jen se už nesmíte odpojit.

Včera mi po několika mailech s technickou podporou došla trpělivost. Wifi od učeben je omezená jen na http, mobilní připojení nechci používat pořád, a tak se zrodil nápad, ve kterém hraje hlavní roli jeden domácí Wifi router (s původním připojením ve WAN portu) a jeden Mac jako server.

cisco-vpn-router-ibook

Jestli mám něco na Mac OS X opravdu rád, tak je to UNIXový základ s klasickou konzolí, hromadou užitečných příkazů, které byste ve Windows hledali jen těžko. Pasivně chlazený iBook s PowerPC procesorem jsem po nějaké hodině kompilování všech knihoven změnil v server pomocí opensource CISCO klienta (vpnc), ISC DHCP serveru a třech skriptů.

Výsledkem podivných omezení zdejších adminů tedy je, že u mě v místnosti běží 24/7 Apple iBook G4 a s ním i oddělená síť, do které se může každý připojit (skrytá Wifi) a používat školní připojení bez jakéhokoli loginu a hesla na plné rychlosti. Tím jsem s nimi oficiálně přestal bojovat po mailu. Uvidíme, za jak dlouho mi na to přijdou, ale vzhledem k tomu, jak zoufale nekompetentní oni jsou, se to pravděpodobně vůbec nestane.

Závěrem

Z celé této zkušenosti jsem vyvodil několik závěrů:

  • V očích Belgičanů sice jsme zaostalá země východního bloku, ale v informačních technologiích ve škole jsme tak o deset let před nimi (a to nejen co se týká připojení k internetu).
  • Místní admini jsou banda nekompetentních idiotů.
  • Ačkoli už jsem z typického studentského chování dávno vyrostl, když mi někdo nedá jinou možnost, ještě si umím poradit „alternativní cestou“.
  • Ještě jsem nezapomněl UNIXové příkazy a základní skriptování.
  • Až se vrátím do ČR, pravděpodobně už nebudu tolik nadávat na připojení, které tam mám.
  • Za socialismu by ze mě byl dobrý nástěnkář.

dvere-do-pokojiku

Komentáře k článku

  1. 1. adamkopp  19.11.2010  22:40:24

    Hezke, ale hezci by to bylo vecpat primo do toho routeru. OpenWRT vpnc ma, takze…

  2. 2. swarm  19.11.2010  22:50:43

    [1] …takže mám stejně smůlu, protože: „DIR-655 is a ubicom chipset and will not be supported.“

    Hledal jsem i alternativní řešení. Tohle je nejsnazší způsob. Jestli to spotřebuje nějakou energii mě tu netrápí a hluk to beztak žádný nevydává (procesor se chladí pasivně a disk se při nečinnosti vypne).

  3. 3. Dave1x  20.11.2010  12:21:00

    Není nad zlaté české ručičky :-D Mimochodem, já myslel, že jsi iBook nechal v ČR.

  4. 4. MartensPh  20.11.2010  13:23:41

    Mám Cisco VPN klienta, co funguje i pod W7 32 bits, tuším verze 5.0.04.0300, ale získat ho byl docela opruz. Kdyby někdo měl Cisco VPN klienta, co funguje pod Snow Leopardem, rád bych ho vydyndal :-)

  5. 5. sad47  20.11.2010  13:33:44

    My mame na internate (TUKE) sice rychlost netu 70Mbps, ale k tomu obmedzenie na 4GB na mesiac (down+up)…

  6. 6. Brano  20.11.2010  13:33:46

    Ad kvota:

    Kvoty su napriklad u nas na slovenskych skolach bezne. V studentskych domovoch Technickej univerzity v Kosiciach mame LAN, ktora je priamo pripojena na optiku SANET, co je vlastne slovensky backbone (10 Gb/s). No a kvota je 2 GB na tyzden !!! Resp. v nocnych hodinach (aj vikendy) to do kvoty zapocitava 4x pomalsie, teda teoreticky by clovek mohol natahat 8 GB za tyzden.

    Ale aj tak je to smiesne :).

  7. 7. Martin  20.11.2010  16:23:31

    To jsou mi poměry, čekal bych že v Belgii budou civilizovanější.. každopádně, s tou sítí jsi to vyřešil dobře. Sice na to asi zdejší „ajťáci“ nepřijdou, ale spíš bych tipoval, že Tě někdo udá. Lidi už jsou takový…

  8. 8. slovan  20.11.2010  17:52:56

    To koukám! Na našich brněnských VUT kolejích jsme donedávna jeli na 100Mbitových přípojkách, ale to už dnes nabízejí pomalu i komerční ISP a tak se řeklo, že studenti musí mít víc a od tohoto školního roku jedeme 1GBit na přípojku s neomezeným downloadem a omezeným uploadem mimo koleje na 4GB za 4 dny :D.

    Co jsem tak koukal, tak by stačilo cca 90 takových přípojek na pokrytí provozu celé české republiky :D (samozřejmě počítám jen data která prochází přes páteřní síť, některé se tam ani nedostanou).

  9. 9. Jakub Onderka  20.11.2010  22:18:05

    slovan: Na kterých kolejích VUT jsou už gigabitové přípojky? Na PPV jsou stále stomegabitové…

  10. 10. swarm  21.11.2010  17:52:22

    [3] Nechal. Ale byla to chyba, kterou jsem později napravil. Používám ho tu primárně k prezentacím, protože Apple Keynote je asi nejlepší program na tvorbu prezentací, s jakým jsem se kdy měl možnost setkat.

    [4] Kluci se Snow Leopardem tu nemaj s připojením problém, takže klidně ti klidně ten balíček pošlu. Napiš mi mail a nějak to vyřešíme.

    [7] Na patře jsou jenom erasmáci, takže pohoda. Z nich nikdo donášet nepůjde (navíc je to tady skoro dívčí internát, takže by ani nevěděly, co na mě maj vlastně nabonzovat).

  11. 11. Dave1x  21.11.2010  21:33:02

    Předem se omlouvám za OT, ale nedá mi to a musím se zeptat. Jakou verzi iWork používáš? Mám taky iBook G4 s PPC 1,33 a 1GB RAM OS Tiger. Pokud si od zápisku tady na blogu své jablíčko nějak výrazně neupgradoval, měli bychom na tom být podobně ;-) Já ho dostal s OO 3.1 (novější pro PPC není) a není to prostě ono. tak uvažuju, co jiného použít.

    PS: S tou bezhlučností máš pravdu i stroj z roku cca 2003/4 a klasickým diskem může díky konstrukci a systému stejně tichý, jako dnešní stroje s SSD.

  12. 12. swarm  21.11.2010  23:03:32

    [10] iWork běží ve verzi 09 (poslední) úplně v pohodě. Není to sice tak rychlé jako Office 2004, ale pořád plně použitelné. OO.org je na PPC docela peklo a nedovedu si představit, že bych jej dokázal reálně používat na tomto stroji.

  13. 13. Warcz  23.11.2010  9:07:21

    a když vypadne proud neshodí ti to tu VPNku ? Mě by zajímalo jak tu 24 hodinovou generuji…

  14. 14. AG  24.11.2010  10:40:51

    A legendarne belgicke poziarne poplachy o siestej rano ste uz mali? :D

    BTW poznamky o developing country su to najmenej. Priprav sa ze skor ci neskor sa ta budu pytat, ci v CZ (SK) funguje elektrina a voda…

    Inak cele Belgicko mi pripada zakomplexovane, a to som tam stravil iba chvilu. Hlavne to ‚hlavne mesto Europy‘.

  15. 15. Matkoo  25.11.2010  16:40:32

    Ak mas W7x64 tak miesto „Cisco VPN client“ skus shew soft vpnclient http://www.shrew.net/,bez problemov tam naimportujes konfigurak z cisca

  16. 16. swarm  25.11.2010  19:05:51

    [14] Poplachy tu máme každou chvíli. Oni si ale nenechaj vysvětlit, že ve stylu, jakým ta cvičení provádí, jsou úplně k ničemu. Jediné, čeho dosáhli, je, že už na zvuk alarmu nikdo nereaguje.

    Ty poznámky už jsem tady taky měl. Vlastně už mám z půlky rozepsaný článek o studentech místní vysoké školy, což je rozhodně záživnější čtení než tady pan Internet.

    K zakomplexovanosti se přímo vyjádřit nemůžu (ačkoli třeba na tom něco je). Nicméně už jsem tu pochopil, že jestli západní evropa je proti nám napřed, Belgie je výjimka. Tady jsou tak neuvěřitelné problémy s plánováním čehokoli, setkávám se tu s naprosto nekompetentními lidmi na různých pozicích a mnoho dalšího. Ale kdo ví… mohu usuzovat jen tady podle Gentu.

  17. 17. greggie  30.11.2010  16:50:50

    :)))

    co som ti pisal pred asi 2-ma mesiacmi? pamatas si to?

    ja som tu 2 roky a este stale ma tato „krajina“ neprestala udivovat… to tu este neplatis dane, neriesis veci s administrativou atd.

    kazdemu belgicanovi ktoreho stretnem nezabudnem pripomenut, ze su 100 rokov za opicami vo vela, VELA veciach… najhorsie na tom je, ze oni to vedia, ale, a to typicky po belgicku, si myslia ze to tak proste ma byt a nema cenu to menit…

    najpouzivanejsie slovne spojenia tu su dve – „Ce n’est pas posible!“ a „C’est ca! Ach“… (mozno v Gente to asi bude po holandsky, ale to sa teprv ucim:)

  18. 18. greggie  30.11.2010  17:04:42

    [16] vidim, ze belgicko v tebe zanechalo rovnaky dojem ako vo mne… ked som sa po tom pidil, tak mi bolo vysvetlene, ze oni tu tym, ze sa tu handrkuju dva uuplne odlisne narody s uplne odlisnymi jazykmi (proste fakt no-country), tak vo vsetkom prijimaju kompromisy aby naaahodou nebol niekto ukrateny… tym padom sa v tejto krajine NIKDY nedopracovali k niecomu, co by mozno sice fungovalo, ale naaahodou by co i len jedneho cloveka pripravilo o nejake imaginarne vyhody a prava… ze to tu tento pristup vsetko neuveritelne predrazuje snad nemusium vysvetlovat, ja vlastne ani netusim z coho vlastne tato krajina ako taka zije…


Napsat komentář