Steve Jobs jedním z mých vzorů

Vícero lidí se mě ptá na můj názor na Apple a vůbec věci s tím související. Po jednom rozhovoru došlo i na téma Steve Jobs. Všude možně čtu, že je to břídil, narcis a já nevím co všechno. Jaký je můj názor? Popravdě – je to jeden z mých vzorů pokud jde o schopnost prezentovat a vést masy. Ačkoli se mi třeba nemusí líbit, čím se zrovna snaží lidi oblbnout, ta forma je prostě úžasná.

Pokud byste chtěli nějakou takovou prezentaci vidět, tak zde je keynote s předvedením MacBook Air:

No a když se vrátíme o 24 let zpět, tak tady je zachyceno jeho předvedení revolučního počítače Macintosh:

Komentáře k článku

  1. 1. Bananik  13.4.2008  17:56:14

    Popravde mňa Steve nejako neberie. Nevravím, že nevie prezentovať ale na strhávanie más mi príde, že na tých jeho prezentáciach je niekto iný, niekto kto sedí v hľadisku a umne používa svoje hlasivky.

  2. 2. JanZatloukal  13.4.2008  21:13:59

    Mně sice mnohdy nesedí Stevova politika, občas mám výhrady i proti použitým materiálům a občas mi ani nesedne jeho systém. Ale když jsem sledoval Stevovu prezentaci iPhonu na Macword SFO, byl jsem schopný říct snad jedinou větu: "WOW, THAT MAN IS AMAZING!" (Ano, vím, že když budu psát s capslockem, stejně to nepřečtete rychleji než normálně :-) ). Působil sebejistě, nenuceně, vtipkoval a bylo na něm vidět, že opravdu umí a i s citací se trefil, prohlásit okřidlenou větu "Who want's to make serious software, have to make his own hardware", to se mu fakt povedlo :) Myslím že jeho rétorika je skutečně perfektní… A líbí se mi na něm to, že používá stále stejný typ prezentace. Podívejte se na jeho prezentaci z roku 1998, 2001, 2008, všechno je to lautr stejný design :) Decentní šedý přechod, bílý text… Je prostě svůj a o to víc mne u něj překvapí to, že je občas jeho korporace (a že to byla "fastest growing corporation ever") schopna vyprodukovat něco tak úděsného jako sluchátka k iPodu, nebo (pro mne) nepoužitelný kus hardware, jako je MacBook Air, ke kterému já bych musel tahat neustále hrst redukcí a USB hub a externí optickou mechaniku. Ano, je to krásný kousek, klenot, ale to je tak jediný, proč si to někdo kupuje, jako pracovní nástroj je to dost omezené. Ale trefil se, prodává se to, marketing hold Apple umí – čítanková ukázka perfektní segmentace trhu, prostě zaplnil "díru" která byla do té doby prázdná. A to se mu daří od jakživa a jeho plus k tomu všemu je oddělení designu – jeho stroje jsou kusy hardware s osobitou tváří a to převážně velmi, velmi líbivou.Ale to nic nemení na tom, že když budu chtít portable, nebo ultraportable, bude to proste T500 a kdyz budu chtít přehrávač, bude to Zune, nebo iPod s Rockboxem a přesto má tenhle chlápek můj obdiv.

  3. 3. Radek Hulán  14.4.2008  0:53:10

    Jobs je naprostý zoufalec, jeho neustálé lži a mindrák ze 100x větší konkurence jej vedou jen k tomu, že téměř neprezentuje svůj produkt, ale jen a pouze kope do úspěšného konkurenta. Kromě toho neustále lže.

    Odporný člověk.

    Oproti tomu Gates je opravdu pohodář, nad věcí, úspěšný. Jobs nemá problém změnit platformu 3x během desetiletí, doslova se vysrat na klienty, jen pokud to přinese nějaké nové bankovky. Není to technik, je to ryzí marketingový pracovník, a z plné síly pohrdá svými zákazníky. Zjevně miluje jen a pouze peníze.

  4. 4. mobilcarl  14.4.2008  9:28:29

    [3] to však ale neznamená, že neumí prezentovat. Naopak, umí a myslím, že alespon čtvrtina lidí co byla na prezentaci iphonu si ho koupila. Jako prezentace opravdu bomba. Kam se na něj hrabeme..

  5. 5. swarm  14.4.2008  13:31:22

    [3] Ten tvůj první odstavec; no, bereš to moc osobně. Já ho tady nesoudim celkově jako člověka. Pokud budu k němu přistupovat celkově jako k člověku, tak to mám vážně radši Gatese. Gates mi byl vždycky hodně sympatický svým chováním a třeba ve filmu Piráti ze Silicon Valley jsem jeho filmové ztvárnění docela "baštil".

    Pokud jde o prezentace, tak tam jsem hodně jako Jobs. Někoho tou svou prezentací ohromně nadchnu a někoho naopak neskutečně pobouřím. Dnes jsem přednášel na téma Psychologie zboží (mimochodem část přednášky právě o Apple), a dotazy se pak protáhly asi na 20 minut, kdy se někteří lidé se mnou byli schopni "do krve" hádat. Mně se ale tento styl líbí, rád v lidech vytvářim výrazné emoce.

  6. 6. Radek Hulán  14.4.2008  15:32:52

    [5] nejde přece o emoce. Jobs dělá jen to, že pomlouvá Windows, pomlouvá "tupé malé boxy s Intelem", které najednou budou v Macu "zářit". Kopání a pomlouvání konkurenta jako základ businessu se mi hnusí.

    Takový Microsoft nedělá srovnávací reklamu, prostě prezentuje funkce. Reklama Apple se hnusí hodně lidem, v USA to ještě jde, ale v Evropě to naráží na velký odpor. Je to malé, snobské, sprosté, prostě odporné.

  7. 7. Krevety  14.4.2008  16:22:16

    K těm reklamám bych jen dodal, že tam Jobs prezentuje ten Air jakoby to bylo nevím co, přitom se to opravdu hodí jen jako drahy doplněk mezi stávající domácí výpočetní techniku.
    Opravdu komicky na mě působí prezentace 1,6-1,8GHz procesoru, který sice možná přináší výkon navíc avšak jistě na úkor spotřeby. Proklamovyných 5h se nekoná, a 3 a půl je v této kategorii spíše průměr, nemožnost jakkoliv rozšířit baterii a vůbec vyměnit je nešťastné. Jinak opravdu by mi chyběl jeden USB port navíc…
    Jinak samozřejmě je zajímavé, že se Steve nezmínil o dalších dvou rozměrech :-)
    Co se mi naopak líbí, je touchpad (mohl by mít ale dvě tlačítka), nebo celkem pěkný LCD panel a klávesnice…

    Jinak jak to tam srovnával s tím Vaiem, tak srovnávací reklama je myslím v Evropě zakázána, ne ?

  8. 8. vend0r  14.4.2008  21:18:20

    Ahoj swarme. Předem se omlouvám za příspěvek, že nesouvisí s článkem, ale potřeboval bych poradit – spolužačka shání notebook, má konkrétní požadavky – Hewlett-Packard, CPU Core 2 Duo, RAM giga a více, disk 120 GB a více, webkameru, Wi-Fi, žádný předinstalovaný systém, cena 15 – 20 tisíc korun českých. Díval jsem se na czc.cz, ale nic vhodného jsem nenašel.
    Přeci jen tomu rozumíš více, tak by mě zajímalo, který model by si doporučil. Poradil bys mi prosím, jestli bys měl trochu volného času? Předem děkuji
    A pokud preferuješ e-mailovou komunikaci, můžeš napsat na vend0r@centrum.cz

    Díky a měj se


Napsat komentář