Tak co bude dál?

Skoro dvanáct let uplynulo od doby, kdy jsem založil tento blog. Vznikl jen asi půl roku poté, co jsem začal pravidelně recenzovat notebooky, a byl to velmi spontánní nápad – jen taková zkouška, jestli má takový formát pro mě nějaký smysl. Z původního pokusu, který neměl mít dlouhého trvání, je nakonec něco, co má za sebou první dekádu, a stále to žije… byť možná ne tak moc jako kdysi. Co čekat v budoucnu?

auta

Notebooky se mi líbily už v mládí v 90. letech. Fascinovala mě ta možnost vzít si plnohodnotný počítač, který umožňuje skoro to samé, co (v té době dominantní) desktop, kamkoli s sebou. Mimo stůl, mimo domov, mimo kancelář. Prostě vytáhnout a zapnout kdekoli (dneska to zní pochopitelně divně, protože všemožná mobilní zařízení jsou již dávno naprosto běžná). Byly a jsou tu samozřejmě i další typy přenosných počítačů, ale ty mi nikdy tak ke srdci nepřirostly. Důvod? Obvykle omezenější operační systém a ústupky na straně vstupních zařízení (typicky klávesnice).

Nejdříve jsem si půjčoval otcův pracovní notebook, později si koupil použitý, a nakonec došlo i na vlastní nový – nedlouho po přelomu milénia. Slovo „nakonec“ asi není přesné. Samozřejmě to zde mohlo skončit – stal by se ze mě standardní uživatel notebooků a potud všechno dobré. Ostatně recenzovat notebooky nikdy mým snem a ani cílem nebylo. Vzniklo to přirozeně z mojí chutě zkoumat do hloubky leccos okolo a pomáhat ostatním prostřednictvím sdílení svých poznatků – to je motiv, který mě provází i v dalších činnostech.

Recenzovat pro notebook.cz jsem začal z kraje roku 2007 a ještě na podzim téhož roku vznikla první verze blogu, která řešila mou touhu sdílet postřehy, které se nedaly napasovat na tehdy rigidní plán článků zmíněného serveru.

Články o noteboocích

Pokud bych měl skončit v nejlepším, už jsem to dávno prošvihl. Ještě před lety se tu slézalo 30 tisíc návštěvníků měsíčně, což bylo asi maximum, co šlo vytěžit z tak úzkého tématu a při požadovaných znalostech na straně čtenářů. Od té doby to už jen klesá a nelze se divit, když zde některé měsíce zde nevyjde vůbec nic.

Není to proto, že bych neměl žádné nápady, co psát. Jen už není čas a rozhodně není chuť se do něčeho pravidelně nutit po večerech. Psaní mě pořád baví, ale jiné činnosti mi berou tolik času a energie, že i recenzování pro notebook.cz je pouze občasnou rekreační aktivitou (nicméně zrovna tento text vzniká na ThinkPadu T490s zapůjčeném pro účely recenze). Přestože svět kolem notebooků definoval část mého života, posunul jsem se dál. Nelze pořád přidávat další a další práce a koníčky, aniž by se upozadilo něco ze stávajících. Zkoušel jsem to a fakt to nejde. Při rozhodování hrálo roli, že lidí, které podobná témata zajímají, ubylo a technologie/trh se nyní vyvíjí (mění) pomaleji.

Dojde tedy na ukončení činnosti blogu? Zatím o ničem takovém ani nepřemýšlím. Zas tolik hosting a domény nestojí, abych to musel všechno rušit. Čas od času vždy dojde na něco zajímavého, o co se chci podělit, a byla by škoda si ničit platformu, kde to mohu publikovat. I když recenzuju málo, nové technologie a notebooky se kolem mě stále objevují. Pořád mám základní přehled a pořád vím, jak správně otestovat a zrecenzovat nový notebook. Tím, jak jsem z toho trochu vypadl, jsem pouze přišel o schopnost z hlavy vyjmenovávat nejvhodnější notebooky na základě zadaných parametrů. Když jsem recenzoval 4-5 notebooků měsíčně, měl jsem tuhle schopnost tak nějak automaticky a bez snažení.

V případě blogu snad časem někdy udělám styly pro mobilní verzi. Byly vždy v plánu, ale čas se na ně nikdy nenašel. Všechny ty záležitosti kolem webových technologií mě nebaví a vždy dostávají nejnižší prioritu. Stejně tak tady chybí podpora HTTPS, za což mě ostatně Google trestá upozaďováním odkazů na blog ve výsledcích vyhledávače. Jednou se snad hecnu a tuto funkci přidám (chci však zachovat i přístup přes HTTP kvůli starším počítačům), i kdyby měl blog jinak ležet ladem.

Další publikační aktivity

Nyní platí, že notebookblog.cz je mým jediným místem (mimo standardní recenze), kde publikuju v češtině. Kromě novinek ze světa notebooků se tu tedy i nadále budou objevovat články z počítačové historie – tak jako například nedávný seriál o historii 3D a grafických pracovních stanic. Tématika serverového světa, výpočetních clusterů a superpočítačů se naopak nechystá, přestože to je jinak můj denní chleba a lidé se mě na to ptají. Problém je v tom, že mám NDA s dodavateli procesorů, grafických čipů a dalšího hardware a mám díky tomu dobrý přehled, co přijde v následujících několika letech. Když bych se snažil o něčem psát, musel bych se krotit víc, než jsem zvyklý, a stejně by to bylo na hraně.

Pro publikaci v angličtině používám zatím platformu Tumblr (retrocomputing, SGI). Má to určitou výhodu v poměrně velkém dosahu v porovnání s blogem, přestože se tam věnuju pouze historii, což je téma na okraji zájmu běžných lidí i v porovnání s notebooky. Úplně spokojený ovšem nejsem – vadí mi, když nad obsahem nemám plnou kontrolu a dohadovat se s provozovatelem služby, že fotka starého počítače není porno, přestože ji tak jeho AI detekovala, je pod mou úroveň. Zatím to asi nebudu řešit, ale držím to v hlavě.

Dále mám záměr přepracovat doménu swarm.cz, aby na ní bylo něco užitečného. Rozběhávám si primitivní webový systém, který mi umožní přidávat do několika kategorií nové články. Bude opět psaný v angličtině a chci na něj hodit různé osamocené projekty, na kterých jsem pracoval (programy, benchmarky, užitečné 3D modely k tisku, …). V případě historických počítačů by to mohlo být místo, kde budu publikovat fotky v plném rozlišení a přidám návody z různých našich oprav. V ideálním případě to hodím on-line do konce roku. Jen zatím nevím, kdy se k tomu dostanu.

Nepublikační aktivity

Když jsem pět let zpátky nastoupil do korporátu, dělal jsem zprvu klasiku 9-5, s minimem zodpovědnosti a dostatkem rutiny na to, abych po večerech měl chuť ještě trávit čas pravidelným psaním. Později se však moje pracovní náplň několikrát zásadně změnila. Dnes, kdy obsahuje spíš plánování a krizový management, mám sice daleko víc peněz, ale domů se nevracím tak čerstvý jako dřív. Nutit se do pravidelného psaní by byla cesta do záhuby (resp. spíš vyhoření).

Začal jsem tedy vyhledávat jednak více sportovních aktivit a jednak čehokoli, co vyvádí z rutiny – ať už jde o windsurfing, nebo třeba nejnovější přírůstek v podobě nákupu auta vhodného na ježdění po okruhu (abych si do Mostu nemusel pokaždé nějaké půjčovat) a kurzy driftování. Za necelé dva měsíce budu pro změnu pomáhat na robotickém táboře CentrumDeti.cz. Pro čtenáře z toho sice nic užitečného neplyne, ale tak už to někdy bývá.

Závěrem

Určitě se tu časem objeví další články, to se nemusíte bát. Něco už je dokonce rozpracované. Jen budou i nadále vycházet s větším rozestupem a těch pár skalních příznivců si na ně bude muset počkat. K režimu, jaký tu byl v začátku, kdy vycházely klidně tři články týdně, se rozhodně vracet nehodlám a nejspíš by to už ani nikdo nečetl. Ostřílení mazáci už stejně všechny nástrahy znají a nové generace by potřebovaly změnit formu postřehů z blogu třeba na Instagram Stories.

A to mě neláká.

Komentáře k článku

  1. 1. Ronoath  23.6.2019  18:43:06

    Díky za info, jak věci vypadají. Zvykl jsem si, že tu teď nemá smysl kroužit každý den, ale stále se na web vracím – a těším se na další obsah.

    Ať už seriál o grafických kartách, či postřehy o autech se mi tu moc líbí, a těším se na další. Třeba nástrahy provozu (a koupě) vozu pro rekreační jízdu po okruhu (pochopil jsem to správně?) by stály za článek…

    Díky za současný obsah i za ten budoucí!

  2. 2. Jiri  23.6.2019  18:50:16

    V pohode, mam te v RSS ctecce (to uz dnes taky nikdo nepouziva, co?) a vzdy si rad poctu, at uz jsou to notebooky nebo auta. :)

  3. 3. swarm  24.6.2019  7:34:10

    [1] Pochopil správně. Až bude víc zkušeností, tak asi něco sepíšu. Zatím se mi jen ulevilo, že na prvním servise se nenašel žádný skrytý průser, ale to je na článek zatím dost málo.

  4. 4. Radek  24.6.2019  7:34:47

    Rad si zde cokoliv přečtu, jen k tomu thinkpadu, spíše by mne zajímal ThinkPad T495s s Ryzenem Pro, přece jen se jedná o první Hi-end Thinkpad s AMD

  5. 5. swarm  24.6.2019  7:41:40

    [4] Jestli jsem to dobře pochopil, tak ten se k nám na trh nechystá, takže test zatím nehrozí.

  6. 6. Petr Hložek  24.6.2019  8:44:17

    Dobrý den,

    díky za web, už jej čtu několik let. Měl bych námět na článek – Pracovní notebook do 50k :-).

    Čeká mě nákup nového pracovního notebooku a je to děs. Požadavky – NE numerická klávesnice, výdrž na baterku alespoň 5 hodin, alespoň full HD, možnost upgradovat RAM (alespoň na 32GB) a SSD, slušná klávesnice, velikost max 15.6 palce, raději 14. Aby při zátěži nebyl notebook jak turbína, přitom měl slušný výkon.
    Našel jsem pár adeptů, velice se mi líbil Dell XPS 15, ale ten má problémy s přehříváním. Fajn je i T480, ale má starší verzi procesoru. Když za stroj mám dát skoro 50k, plánuji jej používat dalších 5 let, raději ať má nějakou poslední verzi CPU. Taky musí HW chodit s Linuxem.

    Už asi měsíc procházím Alzu a CZC, ale zatím jsem si moc nevybral :-). Notebook plánuji používat na vývoj SW (linux, docker, virtualizace, PHP, Python) Kdybyste měl typ na nějaký fajn notebook, budu rád.

    Jinak moc děkuji za zajímavé články. Začínal jsem kdysi na PC 286 s 1MB RAM a 40MB MFM HDD. Ať se Vám daří i v soukromém životě.

    Kdybyste chtěl pomoci s HTTPS, dejte vědět.

    Petr

  7. 7. Puppy  24.6.2019  20:04:36

    [6] Opravdu je potřeba přenosný počítač pro většinu času? Vyřešil jsem to tak, že než dát 50k za notebook, který mě stejně bude štvát, je lepší dát ~30k do PC které je na tom výkonem a rozšiřitelností lépe než notebook a za zbylých ~20k koupit alespoň trochu použitelný notebook (Huawei MateBook 13) na nejnutnější mobilní práce. Mít dva počítače je zároveň dobré jako záloha v případě poruchy.

  8. 8. Petr Hložek  24.6.2019  20:20:42

    [7] Docela často cestuji, musel bych řešit synchronizaci projektů, nastavení atd. Rád bych pracoval i ze zahrady, kde není elektřina.

    Zatím jsem našel https://www.czc.cz/msi-ps63-modern-8sc-023cz-cerna/260607/produkt a zdá se, že splňuje snad vše, co potřebuju.

  9. 9. Puppy  24.6.2019  20:32:07

    [8] 15.6″ jen s FHD rozlišením je peklo, FHD je tak max na 13.3″ a ani tam už bych to nechtěl, po té co jsem si zkoušel Dell XPS 13 4K :-) Škoda že měl mechanicky naprosto zoufalou klávesnici. Proto jsem nakonec vybral model s 3:2 13″ 2K displejem.

    Tu synchronizaci je právě dobré si vyzkoušet pro případ náhlého problému. Řeším to tak, že práce je výhradně jen ve virtuálních strojích a pravidelně zálohuji virtuální disky. Pak je mohu snadno přesunout na jakýkoli jiný stroj a mám vše nastavené. Nastavení se naštěstí ukládají i do cloudu (Visual Studio), takže do případné nové instalace se přenesou.

  10. 10. swarm  27.6.2019  19:08:04

    [6] To bych nejdřív musel otestovat větší množství modelů v kategorii, abych si dovedl udělat dobrý obrázek o situaci. Ještě, když se to zkomplikuje Linuxem atd, tak to bude nutné projít jednotlivé notebooky a hledat kompatibilitu pokaždé sám.

    To MSI nevypadá úplně zle. Já bych měl tradiční „MSI problém“ s klávesnicí, kde je blbě Fn a kvůli zpětnému lomítku je na špatném místě pravý Alt. U podpory Linuxu bych si ověřil, že bude správně fungovat připojení externího monitoru, protože tyhle MSI mají určitě všechny výstupy připojeny ne na integrovanou, ale na dedikovanou grafiku.

    Pokud jde o 15,6″ FHD, tak s tím má tady problém asi jenom Puppy, ostatním nám tahle velikost bodů nevadí. Mám to ve svém notebooku a ani po týdnech s 4K panely se nemám problém vrátit zpět. Rozlišení je sice pěkná věc, ale za nižší výdrž a problémy s programy mi to nestojí. To mi víc jde o barvy, kontrast, vyvážení bílé a flicker-free podsvícení.

  11. 11. lucnikonik  7.7.2019  6:54:05

    Ad MSI – „díky“ zkušenostem mám v případě notebooků na tuto značku vyloženě alergii – je úplně jedno, jestli je to stroj za pár korun či za desítky tisíc, bohužel kvalita „plastů“ je stále, i po letech naprosto tragická :-( – láme se uchycení pantů v displeji, protože nemají rozpočítaný roznos pákové síly a celou sílu musí nést velmi malá oblast (cca 2x3cm) v rozích u pantů.

    Majitelé řady GT by mohli vyprávět :-(

    nedávno jsem řešil s kamarádem 17″ MSI, které používá na střih videa – používal jej stylem týden počítač stojí otevřený na stole, pak jej opatrně zavře, převeze k svému klientovi, ukáže nástřel videa, domluví detaily, převoz domů a zase to týden otevřené stojí – po 2 měsících ulomené panty na pravé straně, levá strana naprasklá, notebook v pořizovací ceně tuším kolem 60 tisíc Kč :-(

    tou „kvalitou“ a cenou náhradních dílů plus mizerným záručním servisem u mne značka MSI s notebooky skončila nadobro – kdysi byly laciné a trvanlivé stroje ještě CX600, pak to šlo do kopru :-(

    Takže MSI se raději vyhněte, nestojí to za ty starosti :-(

  12. 12. Kamil2  9.7.2019  12:47:11

    Swarme, děkuju za užitečné články, za diskusi a odezvu. Notebookový jsem už dvaadvacet let.
    Displeje… Ano. Na 15,6 mi FHD stačí. Důležitá je kvalita zobrazení. Barvy, kontrast, podsvícení.

    K nastavení displeje, večer při umělém osvětlení jako by lehce blikalo podsvícení. Vypadalo to na nepříjemnou závadu než jsem přišel na to, že omylem jsem nastavil 60Hz místo 50Hz. Po správném nastavení v pořádku.

    Ad MSI – takovou zkušenost jsem měl, to to letí, před dvaceti lety s Acer Travelmate 513. Tehdy za majlant. Špatný plast, uchycení pantů, spolu s jejich tuhostí…. to je konstruktérské porno. Tu a tam pokračující dodnes. Nevyhnulo se ani Thinkpadu L540. Navzdory opatrnému zacházení. Praskliny šířící se od zadních šroubků od pantů držících je v základně, kterou procházejí. To je typické v případech, že zapuštěná hlava šroubku je dotažená do plastu, který tom místě je navíc ztenčený. Pravý roh navíc praskl z boku. Zatím drží po slepení kyanoakrylátem a přilepení podložek. Do výměny základny se mi nechce, ledaže by praskala dál. To by znamenalo novou základnu na kritických místech vyztužit. Při té příležitosti vyměnit klikací touchpad za tlačítkový.

    Na tahání mi slouží T460, který zatím drží. Ovšem spodek bez krytů pro přístup k disku a paměti je diskutábl. Při výměně SSD jsem si pěkně zanadával.

    Notebook a Linux? Vždycky mi vadilo něco co mě přivedlo zpátky k Windows. Pro přechod na Linux by musel být silný důvod, například Windows jen na předplatné.

    Nový, nebo ojetý notebook? Nejvýhodnější se mi jeví zánovní „včerejší“ dobře vybavený vyšší model, s dobrými uživatelskými referencemi, za výrazně nižší cenu.

    Recenze….jsou užitečné. Nejužitečnější jsou dlouhodobé, když se projeví konstrukční slabiny.

  13. 13. roman2277  20.7.2019  20:15:19

    Nekecej takové kraviny.Mám už několikáté MSI GT a ani jedna závada.


Napsat komentář