Z lesa zase doma

Dva týdny jakési pseudo-dovolené jsou za mnou, a já se tak můžu vrátit k běžným záležitostem. Dělání vedoucího na táboře mělo pro mě jednu obrovskou výhodu – tou je pravidelný stravovací režim a vůbec pevně daný harmonogram celého dne. Strava 5x denně, žádné polehávání až do poledních hodin a hodně fyzické aktivity se na mě příjemně podepsaly. Dokonce jsem se i opálil. Ale nemusíte se bát. Trocha sezení u počítače v temné místnosti a vše bude zas při starém.

tvrdý táborový režim; když je dostatek otroků na tahání a tlačení, není problém dojet až na benzínku

Abych náhodou nedělal na táboře moc s technikou, bral jsem si s sebou jen MacBook White. Byl to správný krok. MacBook jej dokonce přežil a vrátil se z tábora plně funkční. MacBook místo ThinkPadu měl nakonec i jednu milou výhodu. Zatímco ThinkPady se účastníkům v drtivé většině složeným z náctiletých děvčat příliš nezamlouvají, MacBook budil velký zájem. Plyne z toho jedno malé ponaučení. Pokud půjdete balit holky před základku na notebook, kupte si nějaký od Apple.

Hyper-switcher

Přechod z PC na Mac je už pro mě otázkou tak hodiny, než si nastavím prostředí podle svých představ, nainstaluji pár základních programů a završím to přetažením několika seriálů, hudby a profilů Firefoxu/Thunderbirdu. Posledně jsem takto přecházel na 17″ MacBook Pro, který jsem si hodně pochvaloval a asi bych u něj nejradši už zůstal, kdyby to šlo. S bílým MacBookem zjišťuji, jak výrazný vliv má hardware na vnímání Mac OS X. MacBook není špatný, ale po těch dvou týdnech jsem se docela těšil, až switchnu zpět na svůj ThinkPad s Windows XP (srovnání MacBooku a ThinkPadu se budu věnovat v jednom z následujících zápisků). Aspoň jsem si potvrdil, že pokud mám přejít k Apple, chce to aspoň MacBook Pro.

Tentokrát se nic nepřejíždělo ;(

Zklamu všechny, kteří čekali, že zas zkusíme přejet nějaký notebook autem. Chtěl jsem jeden UMAX, ale kamarád ho zapomněl přivézt. Málem jsme přejeli táborový server postavený na vyřazeném MicroBooku (totální lowend s desktopovým Celeronem), který klekl někdy v půlce tábora. Nakonec se mi ho ovšem podařilo spravit. Smůla.

Těšte se na nápor nových článků a nějaké malé změny. Konečně mám na blog více času.

Komentáře k článku

  1. 1. Damianus  13.7.2009  14:53:11

    Ta rada jak balit holky před zakladkou na notes no to moc dobře nevyznělo :DD Ale otroctví je fajn ;)

  2. 2. halogan  13.7.2009  15:14:44

    Tábory se nějak mění – samé notebooky, servery, … Když do přírody, tak maximálně s telefonem. Ale zas je pravda, že už je to pár let, co jsem na táboře byl posledně.

  3. 3. Smety  13.7.2009  15:16:46

    Na tábor s notebookem, táborový server… No jo, tábory už nejsou co to bejvalo :-) ale upřímně, já bych bez něj taky nejel :-D

  4. 4. M.  13.7.2009  17:21:18

    Porad jsou tabory, kam je zakazano si brat mobil, nedejboze cokoliv vykonnejsiho. :)

  5. 5. swarm  13.7.2009  22:27:54

    [4] Myslim, že takový tábory, kde by byl zakázaný mobil, už snad ani neexistují. Zkus to vysvětlit rodičům – hned tě budou mít za úchyláka, kterej tam ty děti určitě bude zneužívat a nechce, aby se to mohli nějak dozvědět.

    Pokud jde o notebooky, tak jedna věc je, když je maj vedoucí a druhá, když je maj děti. Pokud vim, tak tam snad děti s notebookama nebyly. Naopak vedoucí teda měli asi všichni. Já ho vytahoval jen někdy večer, nebo o poledním klidu, abych si vyřídil poštu. Někdo u toho zas blbnul až příliš často.

    Tohle ale není klasický tábor. Tohle je spíš takové místo, kde děti mohou zažít něco netradičního, k čemu by normálně neměli přístup… různé hry a (adrenalinové) aktivity, které se jim tam snažíme zařídit. Kdo chce takový ten klasický tábor, ten by se měl podívat po něčem jiném.

  6. 6. Dave1x  14.7.2009  10:04:17

    Tábory, na kterých děti nemají ani mobil existují ještě pořád. Můj malý bráška zrovna na jednom takovém je. Mobily tam mají jen vedoucí a to proto, že na tom místě není vůbec elektřina, vaří se na ohni atd. Prostě klasika a za mého (našeho) dětství to bylo asi úplně normální ne a nikdo se tojmu nedivil….

  7. 7. Warcz  14.7.2009  11:01:47

    Od 1 do 15 jedu na tábor kde jsou dovoleny mobily ale není tam signál ( u Polských hranic ) :o))) To je úplně nejlepší kombinace… Jinak uvažuju jestli tam jet na lehko nebo s Canon D450, Notebookem a Olympusem C70 jako kamerou. Samozřejmě tam není elektřina…

  8. 8. swarm  14.7.2009  11:22:12

    Jezdil jsem i na skautský tábory, takže tohle pamatuju, ale ani tam se moc nedařilo mobily zakázat, přestože to bylo už snad před 6 lety…. pak nějaké malé dítko zavolalo mámě -> začalo se mu stýskat -> pořád bulelo… rodiče ty mobily dětem přímo vnucujou „co kdyby se něco stalo“.

    Co si pamatuju na takovém táboře, když jsem byl jako vedoucí (2004?), tak už tenkrát jsem si tahal spoustu blbostí. Notebook jsem sice nechal doma, ale bral jsem si s sebou PDAčko (HP iPaq h4150) a mobil s nonstop GPRS (SE T630), který jsem připojoval přes BT, abych pak jednak mohl zjišťovat počasí na chmi.cz, a taky abych se po nocích mohl bavit s pár kamarádama přes ICQ a IRC, případně něco uploadnul pomocí FTP na net. Elektřinu jsme samozřejmě neměli (na holé louce), ale jezdili jsme hrát s kuchařem na varhany do nedalekého Pacova a vedle hracího pultu bylo pár zásuvek, kde jsme vždycky všechno nabili (aspoň byla záminka na ježdění obden). Jó, to byly časy :-D

  9. 9. carbon  17.7.2009  16:06:19

    Ahojte ja by som len rad podotkol ze na notebooky od apple neletia len zakladoskolacky :D….ja som zo svojim macbook unibody celkom uspesny aj na vyske..ak pride nejaka dievcenska navsteva na moju internatnu izbu tak vzdy zacnu pochvalou pocitaca ..ze co to mam :D:D

  10. 10. M.  20.7.2009  14:32:47

    [5] Fakt existuji. Ale neni to takovy ten verejny tabor kam se prihlasi kdo chce, ale je to spis pro takovou uzavrenejsi skupiny znamych. Ten mobil neni zakazany, ale vedouci je vyberou a rozdaji v pripade zivelne katastrofy (coz se zrovna stalo). Co se tyka vedoucich, tak ti tam maji akorat zrcadlovku a mobil, protoze nejblizsi elektrina je stejne dost daleko :)

  11. 11. M.  20.7.2009  14:37:16

    Skoda ze jeste nejde editovat, ale chtel jsem dodat, ze ten tabor ma tradici 20 let a pred par rokama si stejne mohl poslat maximalne tak pohled (coz muzes i dnes), tak nevim, proc by se nad tim meli rodice pohorsovat.:)

  12. 12. frettie  23.7.2009  20:38:12

    Taky jsem se ted vratil z tabora, kde nebyl pro nektere operatory signal, a mobily byly nedoporuceny. Navic nebyly kde nabijet, nicmene vedeni telefon melo, uz pro tu jistotu spojeni se svetem.

    Ale rodicum to nikdy (ani driv, ani ted) nevadilo, mame snad historii a ti rodice uz nas znaji.


Napsat komentář