Kterak Windows vyhrál nad OS/2 ještě před verzí 3.0

Dnes se připisuje úspěch Windows k verzi 3.0 vydané v roce 1990 a její předchůdci se obecně považují za neúspěch. Realita byla úplně jiná, jenže tak už to bývá. Jakmile něco lidé nemají v čerstvé paměti, rychle vznikají bludy, ty se pak šíří a postupným přepisem se dojde až k úplným nesmyslům. Vrátím se do doby, kdy o Windows 3.0 nikdo nic netušil, a přesto již bylo rozhodnuto o úspěchu této řady… nebo ještě dříve.

Windows 1.0 (1985)

Že byla první verze Windows okrajovou záležitostí, o tom dnes asi nikdo nemá pochyb. Na rozdíl od pozdějších verzí využívala odlišného způsobu práce s okny. Způsobu, ke kterému se teď možná zase vrátíme s příchodem Windows 8. Místo oken, se kterými lze libovolně pohybovat a zvětšovat je s možností překrývání přes sebe, se využívalo konceptu dlaždic, které se daly vždy pouze zvětšit na celou obrazovku, minimalizovat, nebo poskládat mezi ostatní dlaždice. Nápad to byl zajímavý a je otázkou, zda k jeho implementaci došlo kvůli předcházení sporům s Applem, či to někomu přišlo efektivnější.

Masového rozšíření se Windows 1.0 nikdy nedočkal a důvodů bylo hned několik. Uživatelům připadalo ovládání příliš komplikované, což bylo umocněno faktem, že spousta PC té doby neměla myš a vše se muselo ovládat z klávesnice (mimochodem možnost vše ovládat klávesnicí byla při vývoji podmínkou a zůstala do dnešních verzí).

Další problém představovala situace s PC v té době. Uživatelé byli primárně zaměřeni na jiné aspekty a plýtvat prostředky (výkonem i pamětí) kvůli grafickému prostředí se jim ještě nechtělo. Z tohoto důvodu nebyl důvod obecné aplikace přepisovat z rychlého textového prostředí, kde lze využít celou operační paměť jen pro sebe.

Aplikací pro Windows 1.0 vznikla jen hrstka. Trumfem se ukázal být až Aldus PageMaker, který byl přeportován z Macu na začátku roku 1987 (šlo o DTP program, který výrazně přispěl k popularitě Maců). Pro Windows byl napsán čistě z důvodu lepší kompatibility s hardwarem, neboť výrobci nemuseli vytvářet ovladače pro další aplikaci (v té době se ke grafickým kartám dodávaly ovladače pro všemožné nejpoužívanější aplikace jako například Lotus 1-2-3 a AutoCAD). Kvůli PageMakeru jste si ovšem Windows kupovat nemuseli. Součástí balíku byla i ořezaná verze Windows (runtime).

Zájem sice nebyl extrémní, ale byl dostatečný, aby vznikla řada specializovaného hardware. Například „full page“ a „two page“ monitory s úhlopříčkami až k 19“, monochromatickou obrazovkou a rozlišením v některých případech až 1600×1200. Prodávaly se v kombinaci se speciálními grafickými kartami a sloužily těm nejnáročnějším v oblasti DTP, CADu a práce s velkými tabulkami.

PageMaker pro Windows měl co nabídnout, neboť do PC se snadno dala přidat potřebná grafická karta, výkonný procesor a rychlý disk, zatímco tehdejší Mac byl bez různých neautorizovaných úprav relativně pomalý a uživatel byl odkázán na 9“ monochromatickou obrazovku s rozlišením 512×384 a některých případech také na externí disk připojený přes pomalé rozhraní (od různých firem existovala celá řada větších či menších úprav včetně různých akcelerátorů a podpory velkých monitorů).

OS/2 jako náhrada DOSu? (1987)

Tři roky od vydání prvních Windows byla situace na trhu docela jiná. Hojně se prodávala rychlejší XTčka (počítače s procesory 8086 až na 10 MHz), zrychlila se operační paměť pro dosažení menšího počtu čekacích cyklů, procesory 286 začaly být cenově dostupné a pro nejnáročnější byly na trhu procesory 386 za astronomické ceny.

S dostatkem operační paměti si již uživatelé začali žádat možnost pohodlného přepínání mezi aplikacemi a jejich současný běh. Pokročil také grafický hardware a karty kompatibilní s EGA (640×350, 16 barev) již nebyly tak drahé. Zdálo se, že čas uzrál pro intenzivnější používání grafiky a pokročilejší systémy.

Tahounem chtěla být IBM, která plánovala získat trh svou novou řadou počítačů IBM PS/2 (o jejím neúspěchu jsem již psal). Snažila se vytvořit počítače „nové generace“ a k nim dodat i operační systém „nové generace“. Tento systém začali v IBM vyvíjet spolu s Microsoftem. První verze byla sice jen textová, ale umožňovala přepínat mezi aplikacemi a nabízela rozhraní pro jejich vzájemnou komunikaci. Kromě toho lépe využívala větší operační paměť. Vlastně šlo přesně o ty vlastnosti, které u DOSu uživatele nejvíce tížily.

Pracovat na něčem s IBM není vůbec jednoduché. Vše prochází složitými postupy a dlouho trvá. Stejné to bylo i s OS/2. Hodně se toho naslibovalo do dalších verzí a ujišťovalo se o jejich brzkém příchodu. Mluvilo se o plně multitaskovém systému, který maximálně využije přednosti nejmodernějších procesorů a nabídne grafické prostředí (nazývané Presentation Manager). Trh přijímal tyto zprávy velmi pozitivně a očekával lepší zítřky. Jenže všechno se nějak táhlo a nové verze se neustále oddalovaly.

OS/2 byl opravdu pokročilý systém. Jenže všechny ty vymoženosti šly ruku v ruce s vyšší hardwarovou náročností. Samozřejmostí tak byl alespoň procesor 286 a hodně operační paměti. Oboje se ukázalo jako problém, ale to druhé jako větší, neboť v roce 1987 byl RAM čipů nedostatek a jejich ceny vyskočily do závratných výšin. Cílový trh se tím značně omezil a OS/2 neměl na růžích ustláno.

Windows 2.0 jako most mezi DOSem a OS/2 (1987)

Windows 1.0 ukázal, kudy cesta nevede, a Presentation Manager tu stále ještě nebyl, a tak v Microsoftu spíše na vedlejší koleji předělali Windows téměř od základů a vytvořili verzi 2.0, která vyšla koncem roku 1987. Dodali překrývající se okna (známá již z GUI Xeroxu), jednodušší ovládání a řadu funkcí pro lepší spolupráci programů. Grafické rozhraní se uhladilo a nový produkt byl hotov.

Abych byl přesnější, použilo se vzhledově stejné rozhraní jako u připravovaného Presentation Manageru. Microsoft se snažil najít pro Windows místo v podobě chudšího, jednoduššího a méně náročného příbuzného, který by mohl vytvořit most mezi DOSem a grafickým OS/2, aby uživatele připravil na ovládání grafických systémů.

Windows 2.0 byl levnější než některé utility pro přepínání mezi DOSovskými aplikacemi. Na některé počítače si tak našel cestu jako způsob, jak spustit více textových aplikací vedle sebe, přepínat mezi nimi a v případě potřeby vybranou rychle „roztáhnout“ na celou obrazovku. Platilo ovšem, že aplikace pro DOS v neaktivních oknech byly zastavené (u aplikací pro DOS tedy šlo o task switching místo multitaskingu; v kontextu doby to nebylo nijak výjimečné).

Nový Windows se dočkal pozitivního přijetí, ale firmy jej stále vnímaly jen jako dočasný úlet, než tu konečně bude Presentation Manager s OS/2. Vývojáři tedy s přechodem nespěchaly. Začali s ním experimentovat pouze ti, kteří již nechtěli dále čekat a další odložení slibované verze OS/2 je odradilo.

Excel 2.0

Neustálé odklady OS/2 způsobily, že produkt, který měl původně ukázat jeho přednosti, vyšel na Windows. Někdo by mohl říct, že šlo o vypočítavost Microsoftu, avšak trh s office programy (textovými editory, tabulkovými kalkulátory) byl možná ještě zajímavější (hlavně finančně) než ten s operačními systémy, a tak jen nejspíš nechtěli v Microsoftu čekat s uvedením, než je předběhne někdo jiný. Ostatně na instalačních disketách programu byla také volitelná runtime verze Windows, takže jste nic dalšího dokupovat nemuseli.

Excel 2.0 byl vpravdě přelomový produkt, který nabídnul možnosti a funkce do té doby nevídané. Mezi recenzenty byl vnímán jako vzor pro všechny budoucí tabulkové kalkulátory. Byl kompletně grafický s podporou barev a písem, uměl různé typy grafů, automatické přepočítávání vzorců na pozadí a pokročilou podporu maker (svých vlastních i těch z konkurenčních programů).

Všechny jeho možnosti ovšem znamenaly také vyšší hardwarové nároky. Pro rozumnou práci s velkými tabulkami to chtělo aspoň procesor 286 a více než 1 MB operační paměti (spustit šel ovšem i na slabších procesorech a 640 kB RAM), což znamenalo, že mnohé firmy s přechodem na něj musely také obměnit počítače. Grafické prostředí místo textového znamenalo pochopitelně nižší rychlost překreslování, nicméně za zmínku stojí, že výpočty tabulek zvládal Excel rychleji než jeho úhlavní konkurenti.

Ukázalo se, že v cílovém segmentu se lidem vyplatilo vylepšit své počítače, aby dosáhli na nové možnosti Excelu. Stejně jako se jim to tenkrát vyplatilo v době příchodu Lotusu 1-2-3 a jeho „krvavých“ nároků na operační paměť (pro rozumný běh potřeboval 256 kB!).

Microsoft si svůj úspěch zajišťoval ve všech ohledech. Vytvořil nadstandardně propracovanou dokumentaci, která pomáhala začátečníkům i pokročilým zvyklým na jiné produkty. Pracovat šlo s formáty konkurenčních programů a dokonce šlo psát i makra dle jejich syntaxe (dostupný byl i jejich překladač do formátu Excelu a popis rozdílů včetně slovníku příkazů).

Za prvním rozšířením Windows tak stál úspěch tohoto tabulkového kalkulátoru. Ve chvíli, kdy se na počítače instaloval Windows 2.0 kvůli Excelu, bylo pochopitelné, že firmy budou na tytéž počítače preferovat aplikace právě pro Windows.

Nezájem o OS/2 a plný multitasking s Windows/386 (1988)

Nebylo potřeba ani čekat na Excel, aby vývojáři aplikací, dříve nadšení, zjistili, že o jejich nově napsané verze programů pro OS/2 nikdo nestojí. Zdá se, že v IBM udělali hned několik chyb. Přišli s příliš pokročilou technologií v době, kdy po ní ještě neexistovala opravdová potřeba a počítače pro ni nebyly dost výkonné, a ohlašovali nevydaný produkt příliš dopředu, čímž shazovali aktuálně dostupné verze (takový malý Osborne efekt).

V dobovém tisku není problém najít spoustu zmínek, kde se zhrzení vývojáři, kteří uvěřili slibům IBM, rozčilují nad zbytečným úsilím při psaní verze pro OS/2, o kterou není žádný zájem. Uživatelé si zas stěžovali, že i na výkonných počítačích je práce s OS/2 (ještě textovým) docela pomalá a že současné verze působí jako demoverze té připravované.

Do této doby najednou vychází Windows/386 (speciální verze Windows 2.1). Na první pohled vypadá stejně jako Windows 2.0, ale pod kapotou je značně přepsaný, aby využíval funkcí procesoru 386, zejména jeho virtuálního režimu. Díky tomu Windows konečně umí multitasking mezi aplikacemi pro Windows i pro DOS bez větších omezení.

50 tisíc kopií měsíčně

Koncem roku už je situace jasná. IBM minula důležité období, kdy mnoho firem radikálně modernizovala svá IT zázemí. Místo slibů kolem OS/2 se tyto raději spokojily s Windows/386, které v podstatě uměly všechno, co bylo potřeba – byly grafické, zvládaly multitasking a poradily si s velkým množstvím paměti. Vzhledem k tomu, že firmy dělaly plánování na tři až pět let dopředu, přesně na tuto dobu OS/2 v podstatě vypadlo z perspektivy business segmentu.

U Windows 2.1 zabral celý operační systém v paměti jen 200-300 kB. Libovolná 386 s 2 MB RAM tedy představovala optimální stroj pro business aplikace. U OS/2 Extended Edition byla situace jiná. Uživatelé si stěžovali, že k rozumnému chodu to chce minimálně 6 MB RAM, což při ceně $4000 za 4MB RAM-kartu znamenalo docela velké investice. Zejména v případech, kdy někteří neviděli přidanou hodnotu OS/2 proti Windows.

O Windows byl nečekaně velký zájem. Na konferenci kdysi šéf Microsoftu Bill Gates prohlásil, že prodávají 50 tisíc kopií měsíčně a že každý měsíc se toto číslo zvyšuje. Doslova tenkrát řekl: „Je to neuvěřitelný růst, který si ani sám nedokážu vysvětlit.“

Závěr

Podle mě byl právě tohle okamžik, kdy se rozhodlo, kdo vyhraje. Nebyla to podlá marketingová praktika Windows a v konečném důsledku ani nešlo jenom o nižší cenu (úměrnou menší komplexnosti produktu). Bylo to o tom, že Windows lépe odpovídaly požadavkům trhu v danou dobu. Není sporu o tom, že OS/2 bylo technicky mnohem vyspělejší, jenže o tom to není. Windows uměly všechno to, co potřebovala většina.

Jakmile Microsoft zjistil, jaký potenciál Windows skrývají, záhy ohlásil práce na Windows 3.0, které se měly dočkat kompletně přepracovaného grafického rozhraní a především měly lépe spravovat paměť. Windows 2.1 pracovaly se správou paměti typu EMS, zatímco Windows 3.0 již měly nabídnout typ XMS, který je mnohem efektivnější a konečně ruší bariéru 640 kB operační paměti (například ovladače musely být v předchozích Windows kvůli EMS nahrané vždy právě v počátečních 640 kB).

Faktem ovšem zůstává, že velké množství aplikací bylo vyvinuto ještě před ohlášením Windows 3.0. Postupné přidávání funkcí a vylepšování s vývojem počítačů (resp. trhu) se ukázalo jako dobrá strategie. OS/2 bylo sice vždy vyspělejší, ale nikdy ne o tolik, aby to způsobilo masivní přechod.

V IBM udělali s OS/2 mnohem více chyb. Možná, kdyby se některým vyhnuly, bylo by dnes všechno jinak. Ale není a jsem přesvědčen, že vyhrál ten lepší produkt. Ne vyspělejší a ne komplexnější, jen vhodnější.

Windows nebyl jediný systém, se kterým to OS/2 projel. Windows byl totiž pouze low-end, takže mohl odříznout jen část trhu zdola. Z té horní části ukusoval tou dobou velký boom UNIXových systémů, které byly v některých ohledech pro profesionály zajímavější (hezké dobové pohledy lze najít zde). Měly totiž navíc lepší zabezpečení, podporu více uživatelů a širší nabídku hardware i aplikací. Jak se Windows zlepšoval a UNIXy sjednocovaly a rozšiřovaly, manévrovací prostor pro OS/2 byl stále menší.

Komentáře k článku

  1. 1. Martin  20.4.2012  14:15:51

    Velmi pěkný článek, je vidět jak ta technologie úplně neskutečně poskočila za 20 let, škoda jenom, že se ten vývoj podle mého názoru zpomaluje.

  2. 2. Michal  20.4.2012  17:07:35

    Tak vývoj se zpomaluje a zpomalovat bude. Vem si, že 95% uživatelům stačí 6let starý hardware (Dual Core v notebookách) a 10let starý operační systém Wín XP, kdy poběží vše bez omezení. Hodně lidem stačí i něco s Atomem, případně Centrinem. Cokoliv lepšího (Core iX procesory, Win7) je u většiny případů zbytečný luxus. Doba, kdy byl harware nebo operační systém omezením, je dávno pryč.

  3. 3. Pavel T.  22.4.2012  16:24:10

    Díky za zajímavý článek. Mám pocit, že už jsme spolu o tomto tématu diskutovali (u mého článku o Windows) a zcela se asi neshodneme. Naprosto souhlasím, že OS/2 byl lepším systémem, že Win.2 byly v podstatě vyvinuty kvůli Excelu a Wordu (a tak to bylo i IBM prezentováno, protože IBM moc nechápalo, proč Microsoft dále vyvíjí Windows). Nicméně, stejně si myslím, že ta hlavní změna nastala až s Win 3.0. Sám píšete, že opravdu smysluplné se Win 2 staly až s verzí Win /386, respektive Win/286. Problém je, že mezi vydáním Presentation Manageru a Win/386 je pouhý půlrok, takže pokud firmy na něj chtěly počkat, nebyl to zas takový problém. Kromě toho, podle toho, co vím, tak po vydání Win/386 se vývoj Windows téměř zastavil a kdyby nebylo Dave Weiseho, který zkusil Windows předělat do protected módu, kdoví, zda by se verze 3.0 vůbec vyvíjela… Podívejte se třeba na http://blogs.msdn.com/b/larryosterman/archive/2005/02/02/365635.aspx
    případně http://www.microsoft.com/en-us/news/features/2001/aug01/08-07DWeise.aspx

    Microsoft se opravdu hodně soustředil na Os/2, takže je velkou otázkou, kdy vlastně došlo k rozhodnutí pokračovat ve vývoji Windows.

    Osobně se domnívám, že skutečně tím hlavním problémem pro OS/2 byla cena a nedostatek driverů. Posléze pochopitelně i málo aplikaci a fakt, že Win byly bundlovány k počítačům – s tím sice (aspoň co jsem kdesi četl) začal Compaq, který právě potřeboval Win/386 pro své první PC s 386, ale posléze v tom pokračovali i jiní – ale právě s těmi Win3.0.

    Každopádně ale děkuji za zajímavé počtení, snad vám nevadí některé mé námitky!

  4. 4. swarm  23.4.2012  12:43:47

    [3] U OS/2 byl podle mě naprosto zásadní problém ta hardwarová náročnost. Cena systému je pochopitelně taky důležitá, ale ve srovnání s $4000 navíc za RAM kartu (proti konfiguraci potřebné pro Windows) už to není taková pálka. To logicky muselo snížit počet instalovaných stanic, takže pro výrobce nebylo tak ekonomické dělat pro malou skupinu drivery a aplikace. Bundlování přišlo až později (minimálně v nějaké postřehnutelné míře), to už se Windows prodával ve velkém množství (viz Gatesova slova).

    S tím půlrokem to není tak úplně pravda. Na wikipediích a spoustě dalších dnešních zdrojů se to uvádí blbě (resp uvádí se takové to oficiální vydání), ale realita byla jinde. Optimální dostupnost Win2.0 byla až v době, kdy už se na trh chystaly diskety s Win2.1 (resp. 386). Do kýžené verze OS/2 to od Win386 bylo ještě skoro rok, než si ji uživatelé mohli normálně koupit a používat (začátek roku x podzim).

    Ale i kdyby se OS/2 nakonec stihlo vydat jen o pár měsíců po Win386, šlo o psychologický efekt toho oddalování. Bylo doslova úmorné postupně s týdny sledovat, jak se roky mluví o Presentation Manageru a jeho vydání se opakovaně odkládá. Ve výsledku to pro firmy bylo dlouhé čekání a pak rozhodování, zda vzít něco, co už je reálně na trhu, nebo dál čekat na něco, co ne a ne pořád přijít. O OS/2 se mluvilo jako o vaporware. http://books.google.cz/books?id=RzsEAAAAMBAJ&lpg=PA1&hl=cs&pg=PT11#v=onepage&q&f=false

    Radostná prohlášení o megaprodejích Win2/386 jsou z doby, kdy PM přicházel na trh a uživatelé jej tvrdě kritizovali za nároky na RAM. Záhy poté byla ohlášeno, že připravovaná nová verze Windows (3.0) bude mít výrazně vylepšenou správu paměti a další výhody spojené s lepším využitím tehdy moderních procesorů.

    Věřím, že se na Win třeba delší dobu nehlo prstem, neboť příjmy z Windows dlouho nebyly moc zajímavé (po první verzi se taky dlouho nic nedělo). Nicméně předpokládám, že s prodejem 50000 kopií měsíčně už bylo v Microsoftu úplně všem jasné, že nová verze vyjde, i kdyby měli jenom přebarvit okýnka. Tou dobou se již totiž ukazovalo, že s OS/2 nebude budoucnost tak růžová, jak všichni doufali.

    Dave k úspěchu Win3.0 rozhodně přispěl velkou měrou a té verze se samozřejmě zase prodávalo ještě mnohem víc než předchozí. Tady v tomhle článku mi spíš šlo o to ukázat, že ten posun k Windows už nastal ve velké míře předtím. Windows 3.0 to spíš potvrdil a svou podstatně větší vyspělostí zajistil už téměř neochvějnou pozici (je třeba mít ovšem na paměti, že věci, které Win3.0 přinesl Win2x ještě neměl také z důvodu podstatně méně schopného instalovaného hardware).

    Jinak věci, které tady píšu, jsem si nevycucal z prstu. Jsou výsledkem přečtení desítek dobových tématických článků, názorů a úvah, když jsem si četl postupně týden po týdnu celé ročníky amerického magazínu InfoWorld. Tak, jak jsem to popsal, to lidé tenkrát opravdu vnímali. Zcela záměrně jsem do toho nezanesl nějaké insider informace jednotlivců, popsané v moderních knihách/blozích.

  5. 5. pavt  24.4.2012  14:20:34

    Díky za komentář. Vaše metoda má hodně do sebe, ale musím se bohužel spoléhat spíše na ty insider informace, protože to zabere přece jen méně času…
    Každopádně máte asi pravdu s náročností OS/2 jako brzdou jeho rozšíření. Svou verzi historie mikropočítačů patřičně upravím.

    Mějte se!

  6. 6. swarm  24.4.2012  15:38:12

    [5] Byl jsem zavřený v nemocničním pokoji, takže jsem neměl nic lepšího na práci. Chápu, že normálně tohle aplikovat moc nejde.

    OS/2 doba hodně nepřála. V letech 1987-88 byla v IT doslova krize kvůli nedostatku RAM čipů a nedostatečná nabídka vedla k brutálním cenám. Není divu, že se celkem běžně nabízely výkonné sestavy s kombinací 386 a 1MB RAM (což mimochodem na provoz business aplikací pod Windows2x stačilo). Na tom jednom megabajtu to dlouho stálo, a když problém pominul, rovnou se skočilo na 2-4 s tím, že 2 MB RAM měla i leckterá 286.

  7. 7. PaNa  30.3.2013  22:28:44

    Článek mi připomněl dobu, kdy jsem v IT začínal. Zažil jsem popsané systémy Microsoft od verze 1, PS/2 i očekávání z OS/2. Připojím tedy i některé své vzpomínky:

    Do prostředí Windows jsme vstupovali z DOS různých výrobců, s terminály do UNIX. Byla to doba legendárních T602. Nebyly sdílené tiskárny pro kancelářské systémy a tisky se řešily HW rozhraním na „chytré“ psací stroje.

    Windows s Add-On znamenaly první jednoduchou možnost spolupráce pracovních týmů a sdílení tiskáren. Brzy také znamenaly využití možností MS serverových systémů, včetně Exchange. Vzpomínám si na verzi Exchange 2, která musela běžet na tehdy brutálním serveru Compaq s procesorem DX386. Běžel v pohodě, ale nedokázal sám třeba shutdown…

    OS/2 neměla serverovou strukturu. Bohužel ani dostatečnou podporu. V dnešní podobě internetu si už jen těžko lze představit, jak těžko se sháněly informace, patche, ovladače, … Zatímco pro Microsoft byly Windows a Office vrcholem snažení, pro IBM byly systémy nad Intel platformou tak trochu ilegálním úletem. „Profíci přece používají velké systémy UNIX, INFORMIX,…“ V tom byl podstatný rozdíl.

    OS/2 nebyla zdaleka nedostupná. Na některých PC od IBM byla dokonce předinstalovaná, nebo byly přiloženy instalačky a licence. Vzhledem ke kvalitě podpory byly však pro profi nasazení větším riskem. Nehledě na kompatibilitu s HW, Office a kancelářskými servery MS – včetně pošty.

    OS/2 jsem se zabýval i s ohledem na očekávání v oblasti střihu videa. I tam to však narazilo na střihové SW, ovladače, informace a tedy celkově podporu.

    Se znalostí Windows i Office přicházeli studenti zejména z VŠ. Zejména ty dokázal Microsoft oslovit lépe, než IBM. Tam se také zřejmě zásadně projevil větší vliv požadavků systémů na HW. Je pravda, že cenové rozdíly byly dnes nepředstavitelné. Vzpomínám si, že modem Nokie 7 kbps (High-End) měl cenu jako auto.


Napsat komentář