Rozebíračka a upgrade notebooku ThinkPad 760

Před nějakým časem jsem tu řešil upgrade svého notebooku IBM ThinkPad 760XL. Měl nedostatek RAM. Paměť jsem nakonec získal, ale zjistil jsem, že ji není kam vložit, neboť z notebooku někdo lohnul potřebný RAM adaptér. S takovým závěrem jsem se nespokojil a zkusil jsem hledat jiné řešení.

ibm-thinkpad-760-rozebirani01

Řešením bylo pořízení druhého ThinkPadu 760 na náhradní díly (v tomto případě daleko dražší konfigurace 760XD) za pěkných 140,- Kč. O XDčku jsem tu kdysi psal – byl to v podstatě workstation model se spoustou zajímavých vymožeností (softmodem využívající služeb zvukové karty, televizní vstup i výstup, externí MIDI rozhraní). Tento kus byl levný, protože bylo v aukci napsáno, že v něm chybí disk a při bootování (z diskety) se po chvíli vypíná.

Udávané závady jsem se nebál. Pravděpodobnost, že problém bude v RAMce je malá (chyby RAM celkem obstojně zjišťuje diagnostika). Na druhou stranu jsem věděl, že za 140,- Kč dostanu také novou klávesnici (ta původní má brutálně tuhé klávesy), modul s disketovou mechanikou (BIOS ještě neuměl bootovat z CD), nový plastový obal (šasi) a třeba také nové kabely k IR portům, které původní majitel zpřetrhal neodbornou manipulací.

Stav obou notebooků

Když notebook dorazil domů, byl jsem překvapen jeho stavem. Teda spíš stavem toho svého kousku, který proti novému byl žalostný.

ibm-thinkpad-760-rozebirani02

ibm-thinkpad-760-rozebirani03

ibm-thinkpad-760-rozebirani04

Mé XL bylo předchozím majitelem vykuchané, jak jen to šlo. Řekl bych, že muselo vzniknout, jako produkt několika nadbytečných součástí. Původní kus se podle mě vykuchal a pak se zprovoznil jen natolik, aby nastartoval.

ibm-thinkpad-760-rozebirani05

ibm-thinkpad-760-rozebirani06

ibm-thinkpad-760-rozebirani07

U XD jsou vidět osazené všechny konektory. Taktéž stav některých částí je minimálně vizuálně lepší. Když to vidím, z nového kusu si zkusím vzít co nejvíce.

Grafický BIOS před 13 lety

Nahlédl jsem do BIOSů obou notebooků, abych zjistil, jak se liší verze a tím pádem, jaká je pravděpodobnost, že v mém kusu budou podporována novější a lepší zařízení. Při té příležitosti vám ukážu, jak takový BIOS u notebooků vyráběných někdy od roku 1996 vypadá.

ibm-thinkpad-760-rozebirani08

Je to až k neuvěření. Dnes je v ThinkPadech takový decentní textový BIOS (jádro je u obou od Phoenixu) a před více jak deseti lety bylo všechno v grafice a ovládané myší (resp. trackpointem). Jako největší úlet mi připadá kurzor myši, který je v hlavní nabídce vyobrazen jako kachnička, která navíc při pohybu máchá křídly. A pak že v IBM neměli smysl pro humor.

ibm-thinkpad-760-rozebirani09

BIOS na XD vypadá úplně stejně. Pouze má novější verze firmware některých modulů. Pozornosti by určitě nemělo uniknout, že setup utilita pracuje v nativním rozlišení displeje, takže jsou pixely vždy 1:1. Tohle je vlastnost, kterou zatím nějak nevidím ani u nejnovějších EFI systémů. Na druhou stranu i přes pěkné grafické pozlátko bylo v ThinkPadím BIOSu jen naprosté minimum voleb a nastavení změnit nešla.

Ještě jedna zajímavost. Displej s vyšším rozlišením má mírný nádech do žluté. Už tenkrát byl u ThinkPadů tenhle paradox, kdy lowend modely měly vyšší kvalitu zobrazení než hiend.

Jde se na rozebírání

Přišlo mi několik žádostí, ať přestavbu nafotím. Evidentně je mezi čtenářstvem několik lidí, kteří mají starý hardware rádi, tak by byla škoda je nepotěšit. Nuže do toho…

ibm-thinkpad-760-rozebirani10

U každého správného notebooku začíná rozebírání přes klávesnici. Zde se dá klávesnice pohybem dvou pojistek vpředu zvednout, aby byl rychlý přístup k uživatelsky vyměnitelným částem. To teď není můj záměr, takže jsem zároveň odmontoval plast, který ji drží vzadu.

ibm-thinkpad-760-rozebirani11

Ploché kabely displeje. Zde je potřeba dát pozor, všechny tyto fólie s vodiči se rády ničí. Zkušebně jsem odmontoval displej z mého XL, abych je prohodil, ale nepochodil jsem. Konektory mají jinak zářezy, takže se větší displej dával jen k modelům s lepší grafickou kartou a jednoduchá záměna nebyla možná.

ibm-thinkpad-760-rozebirani38

ibm-thinkpad-760-rozebirani12

Displej je uchycen pouze ke kovovému krytu základní desky. Až tento kryt je následně přišroubován na několika místech k plastové „vaničce“. Zdá se mi to možná trochu fórovější, než jsem čekal, ale když to přežilo doteď, tak to asi nebude špatné.

ibm-thinkpad-760-rozebirani29

V mém kousku chybějící RAM adaptér. Přímo na desce je integrovaných 8 MB RAM a na adaptéru je dalších 8 MB.

ibm-thinkpad-760-rozebirani13

Náhled do „vaniček“ obou kusů. Když se vyndá disk, baterie a UltraBay zařízení, je uvnitř víc jak polovina prostoru nevyužítá.

ibm-thinkpad-760-rozebirani14

UltraBay disketová mechanika. Do šachty se dá vložit mimo té ještě optická mechanika, druhý disk a případně také druhá baterie. Na rozdíl od dnešních UltraBay si však OS nijak neporadí s hotswapem (tj. disk a CD-ROM mechaniku při vložení po spuštění jednoduše nevidí).

ibm-thinkpad-760-rozebirani15

Modul s modemem, který se připojuje k desce se zvukovou kartou.

ibm-thinkpad-760-rozebirani16

ibm-thinkpad-760-rozebirani37

Odstraňování součástí, které z hlavního modulu přesahují.

ibm-thinkpad-760-rozebirani17

Vanička s vypreparovanou elektronikou. Připomíná mi spodní část obalu od polárkového dortu.

ibm-thinkpad-760-rozebirani18

ibm-thinkpad-760-rozebirani19

Základní elektronika v celé své kráse. V takovém obalu vážně nehrozí, že by se deska vlivem namáhání šasi nějak ohýbala. Zároveň předpokládám, že kovový obal slouží i jako stínění.

ibm-thinkpad-760-rozebirani20

ibm-thinkpad-760-rozebirani21

Po demontáži krytu je krásně vidět „sendvičový“ systém složení hlavní jednotky. Ta část úplně nahoře je grafická karta. V tomto modelu (XD) je pěkně dlouhá, protože jde o jejich top řešení s 2 MB video paměti a přídavným akcelerátorem. Mimo digitálního výstupu pro interní displej a analogového VGA je na plochém kabelu ještě malý modul s S-Video vstupem a výstupem (zmenšený proprietární konektor).

ibm-thinkpad-760-rozebirani22

Tipuji, že ten modrý čip IBM bude řešit akcelerační funkce grafické karty. Mělo by jít o akcelerátor MPEG1/2. V případě MPEG2 IBM uvádělo dekódování v polovičním rozlišení na šířku proti plnému PALu.

ibm-thinkpad-760-rozebirani23

Napájecí modul.

ibm-thinkpad-760-rozebirani24

Zde už je k nahlédnutí zvukový procesor IBM Mwave DSP s konektorem pro připojení softwarového modemu. Opět jde o čip z dílny IBM, který v sobě integruje 16bit zvukovou kartu a modem mimo jiné s podporou voice over data.

ibm-thinkpad-760-rozebirani25

ibm-thinkpad-760-rozebirani26

Poslední částí je CPU/IO board. Procesor je umístěn na spodku a chladí se do kovového obalu. Dále do hloubky už jsem nerozebíral.

Druhý ThinkPad a hledání chyby

V podobných situacích mám vždy stejný postup. U takto stavebnicových zařízení zkouším prohazovat kompatibilní díly, dokud nezjistím, kde je problém. O tohle čtenáře blogu ve fotkách částečně ochudím, protože už tak je tu těch fotek hodně.

Ukázalo se, že chyba není vůbec v elektronice ThinkPadu, ale v té vaničce, ve které jsou všechny součásti umístěny. Jsou tam totiž nějaké kontakty, které při spojení hlásí notebooku, že je v operativním stavu. Pokud uživatel odklopí klávesnici, notebook se sám uspí, aby nedošlo k poškození. Než jsem na tohle přišel, tak to trvalo docela dlouho. Díky tomu se mi ovšem dochovala kompletní elektronika z modelu XD. Jal jsem se tedy rozebírání svého XL a vytvoření jednoho vymazleného hybrida.

ibm-thinkpad-760-rozebirani27

Dvourychlostní optická mechanika do ultrabay. Tenkrát to ještě evidentně neuměli udělat tak tenké jako dnes, protože výška modulu je dvakrát vyšší než v případě dnešní UltraBay Slim. Zdá se však, že má mechanika velmi kvalitní zpracování a i teď po mnoha letech stále funguje bez jediného problému.

ibm-thinkpad-760-rozebirani28

Akumulátory doznaly za těch víc jak 10 let velkého pokroku. Dnešní 8článkové akumulátory mají přibližně stejné rozměry a hmotnost jako tento. Ten použitý má energii 32 Wh a notebook na něj původně vydržel 2,5 hodiny kancelářské práce. Myslíte si, že dnes jsou notebooky nějak extrémně úspornější? Určitě? Takový 14“ ThinkPad R61 s integrovanou grafickou kartou dá s 4článkovým akumulátorem (38 Wh) necelé 3 hodiny taktéž při kancelářské práci, a to na tom se spotřebou proti dnešní konkurenci rozhodně není nijak špatně.

ibm-thinkpad-760-rozebirani30

Rozdílná velikost modulu s grafickou kartou. Nahoře je Trident Cyber9380 s 1 MB RAM (a s čipy pro práci s MPEG a obsluhou analogového vstupu) a dole Trident Cyber9320 s 1 MB RAM.

Obě karty využívají rozhraní PCI, ale nižší model Cyber9320 má jednu vychytávku, kterou vlastně vidím prvně. Dle datasheetu ho lze totiž připojit mimo PCI i k VL-BUS a 16bit ISA, a to dokonce bez nutnosti upravovat signály dalšími čipy. IBM toho dokonce využívalo, protože první ThinkPady 760 z let 1995/1996 ještě PCI neměly. Grafika tak byla připojena pomocí VL-BUS.

ibm-thinkpad-760-rozebirani31

Modul s lowcost zvukovým čipem ESS ES1688. Jde o 16bit full-duplex řešení s integrovaným MIDI syntezátorem kompatibilním s OPL3. Chybí zde konektor pro připojení modemu, ale plastový díl zůstal, protože podpírá grafickou kartu.

ibm-thinkpad-760-rozebirani32

Rozebírání v plném proudu…

ibm-thinkpad-760-rozebirani33

Porovnání obou modulů. Trčící kabely slouží k připojení reproduktorů v klávesnici a mikrofonu. IBM už tehdy mělo systém připravený na IP telefonii a dokonce tuším nabízelo i externí webkameru určenou k realizaci video konferencí (PowerPC modely ji dokonce měly v některých konfiguracích integrovanou ve víku nad displejem).

ibm-thinkpad-760-rozebirani34

Základní deska z modelu XL s přidaným IBM DSP a připojeným modemem. Řekl jsem si, že nejdřív vyzkouším, zda si polepším proti zvukovce od ESS. Nejprve jsem zkusil přihodit i lepší grafickou kartu, ale s ní notebook nenastartoval (zůstala černá obrazovka) – přičítám to nepodpoře ze strany BIOSu.

BIOS detekoval nový modul bez problému a vestavěná diagnostika ohlásila, že je funkční. Ihned se však ukazuje jeden problém – jedna ze součástek tohoto modulu slabě píská na vysoké frekvenci. Pískání notebooků opravdu není problém dnešní doby.

ibm-thinkpad-760-rozebirani36

A to už máme druhý problém. Primární účel tohoto notebooku je totiž v podobě herní mašiny na staré, dobré DOSovské pařby. Jako pamětník si ve hrách zapínám FM syntézu pro MIDI hudbu. Zvukový čip od IBM bohužel FM vůbec nepodporuje, takže je rozhodnuto.

ibm-thinkpad-760-rozebirani40

Do finálního notebooku jsem se rozhodl složit původní elektroniku z XD s vyměněným zvukovým modulem do krabice z XL. Z XL jsem si vzal dále ještě pevný disk s redukcí, optickou mechaniku a akumulátor (vydrží asi 15 minut). Z XD posloužily klávesnice a displej.

Jak jsem ihned vyzkoušel, 32MB RAM modul, který jsem dostal, s tímto notebookem nepracuje, ale samotným připojením RAM adaptéru jsem si polepšil o dalších 8 MB na celkových 16 MB, což už je použitelné jak pro DOSovské hry, tak pro základní práci ve Windows 95.

ibm-thinkpad-760-rozebirani39

Záložní baterie BIOSu je umístěna v klávesnici. Prohazování klávesnic tak způsobilo vymazání nastavení.

Postřehy z nového systému a závěr

Díky displeji s vyšším rozlišením bych na první pohled ani neřekl, že jde o tak starý notebook. V kombinaci s větší RAM je už možné používat prohlížeč Opera (verze tušim 8.6). Není to sice tak rychlé jako na dnešních počítačích, ale v nouzi bych si s tím asi vystačil.

Dále mě překvapil výrazně vyšší výkon grafické karty. Ve Windows jsem si zapnul překreslování oken během přetahování. Předtím bylo vidět, jak neustále překreslování systém brzdí, teď je trhanost dána pouze rychlostí aktualizace pozice myši.

Výkon se také projevil ve hrách. Takový Duke Nukem 3D jsem předtím hrál jen v 320×200, protože při přepnutí na 320×400 byla hra lehce trhaná (plné 640×480 už bylo mimo). S novou grafikou hraju v 640×480 stejně plynule jako předtím na nejnižší rozlišení. Krásná ukázka, že na výkonu grafické karty záleželo dávno před příchodem 3D akcelerace.

thinkpad-760-hybrid

A to je vše

Nakonec je celý zápisek daleko delší než jsem původně čekal. Jestli tohle někdo celé přečte, tak má můj obdiv :).

Komentáře k článku

  1. 1. volodjA  17.10.2009  9:13:32

    jak dlouho vydrzi baterka?

  2. 2. MartensPh  17.10.2009  9:22:37

    Přečetl a potichu ocenil, pěkný výkon :-)

  3. 3. Jan Zatloukal  17.10.2009  9:55:52

    Gratuluju a bledě závidím :) Nebylo by ale jednodušší si stáhnout DOSbox? O:-)

  4. 4. Martin  17.10.2009  10:23:19

    Skvělá skládačka, opravdu moc pěkně, hlavně se mi líbí zpracování základní desky, velmi stylové.. Super, díky za článek, potěšilo po ránu! ;)

  5. 5. Damianus  17.10.2009  12:01:00

    Krasně restaurovaný veterán :))

  6. 6. Matej K.  17.10.2009  12:23:58

    Všetky Macy bootuju v natívnom rozlíšení. To len k tým EFI systémom.

  7. 7. swarm  17.10.2009  17:54:08

    [1] Myslim, že je to v článku někde zmíněno… bude to kolem čtvrt hodiny. Mám ji tam spíš, abych to měl kompletní a mohl to přenášet bez vypínání.

    [3] DOSBox by se sice dal použít, ale nebylo by to ono. Líbí se mi, hrát to na dobové mašině. Navíc na dnešních LCD je ten obraz v nižších rozlišeních mázlej. Tady to sice hraju na LCD, ale roztahuje mi to bez rozmazání o nějaký vhodný počet pixelů (takže to sice neni přesně přes celou obrazovku, ale vypadá to jak nativní rozlišení).

    Zkoušel jsem si takhle hrát i přes DOSBox a nikdy mě to nechytlo.

  8. 8. RakeW  17.10.2009  22:01:23

    Úžasné! Díky za článek.

  9. 9. Warcz  18.10.2009  11:05:15

    Přečetl a Děkuju za fotky a popisky. Je to paráda !

  10. 10. marek.sk  18.10.2009  11:11:15

    pekny clanok.clovek si vzdy zaspomina nostalgicky na tie stare masinky..mam doma este stale stary acer extensa s 200 mhz pentium mmx 1 mb grafikou neomagic a 80 mb ram, ktory stale funguje bez problemov az na monitor.predosly majitel sa k nemu nespraval setrne.ale co musim povedat na to, ze to je acer cca z roku 1997 ma nadpriemerne spracovanie tvrde vrubkovane plasty velku kvalitnu klavesnicu, kt este dnes funguje bez chyby a cd mechaniku taktiez bez chyby.v zapati som si spomenul aj na druhy este starsi book, kt uz natacam fakt len prilezitostne, lebo klavka funguje iba ciastocne lcd vypadava ale drzim ho pre svoju historicku hodnotu.ide o maly asi 10 palcovy book oliveti philos44 s 80486 cpu 25 mhz a 4 mb ram k tomu vsetkemu 512 kb graficka karta.

  11. 11. Jan Zatloukal  19.10.2009  15:24:58

    Jiří, já si s tím DOSboxem dělal samozřejmě legraci. Tyhle staré počítače mají pro leckoho velké kouzlo. Obzvlášť, když na takových mašinách vyrostl. Taky pro ně mám slabost a hrát si v Basicu umim snad dodneška :)

  12. 12. starenka  28.10.2009  19:44:25

    Duke Nukem :D

  13. 13. MartinS  7.6.2010  17:52:09

    Pěkné, nedávno se mi do rukou dostal IBM Thinkpad 760E, se kterým mám bohužel velký problém a to v tom že mu nefunguje klávesnice. Nedá se tak dostat ani do Biosu. Nevíte někdo jestli by se dala sehnat k němu někde jiná klávesnice?

  14. 14. swarm  7.6.2010  17:56:59

    [13] Nedávno jsem ten kus, který mi sloužil jako zdroj náhradních dílů daroval nějakému člověku, jehož ThinkPadu 760 se rozbil kabel od displeje. Pošlu ti kontakt na mail. Klávesnici mělo to ode mě funkční a třeba to ještě nevyhodil.

  15. 15. julo  1.8.2010  21:50:31

    - viac podobných článkov, inak veľmi zaujímavé. Zaslúžil by si zmenu názvu: ThinkPad 760 XL => FrankenPad 760 XL/XD : -)))

  16. 16. Radovan Sedláček  25.6.2012  23:52:38

    Notebook IBM 760.
    Zdravím,
    chci se prosím zeptat zda i Vy kteří máte tento notebook máte s ním takový problém že se dá lehce poškrábat a že se nevím jak to nazvat je lepkavý ten plast nebo co to je- jestli je to za ty roky steřelé?- prostě se to drolí.
    Koupil jsem tři a u všech je to totéž
    Chtěl jsem si ho zrenovovat, protože se mě líbí design a prostě vypadá to hrozně.
    Napište pokud to máte taky tak jak já a co s tím by se dalo dělat.
    Děkuji Radovan

  17. 17. swarm  29.6.2012  12:47:55

    [16] Gumový povrch na víku se dá snadno poškrábat, ale dá se to rozleštit. Po tolika letech už ovšem guma nebude nic moc.

    Lepkavý povrch se musí drhnout a vyčistit nějakým prostředkem. Můj lepil, ale něčím jsem ho vyčistil a už nelepí. Bohužel už nevím, co jsem na to použil. Horší je to s klávesnicí. Všechny, které jsem měl, „drhnou“. Klávesy se musí mačkat s větší silou a není to ono.

    Musím uznat, že Toshiba tenkrát dělala mnohem lepší notebooky. Od té není problém sehnat kousky, kde funguje úplně všechno – včetně baterie – a vypadají stále jako nové.

  18. 18. Honza  27.4.2016  20:58:15

    Ahoj, mohl bys prosím napsat jaký HDD tam je použito? příp. jakou redukci na to potřebuji, protože předpokládám, že klasická SATA II to nebude :)
    Shodou okolností jsem se právě dostal k jednomu kousku XD ale chybí mu baterka, kabeláž a právě HDD. Díky

  19. 19. swarm  28.4.2016  8:05:16

    [18] Je tam standardní ATA disk s paralelním rozhraním. Stále se dají koupit redukce s tímto připojením pro moderní počítače. Většinou je to nějaký adaptér do USB, který má na sobě SATA port i starý dlouhý ATA port ve dvou variantách – velké pro stolní počítače a malé pro notebookové 2,5″ disky (ta má v sobě i napájení a taková USB redukce utáhne disk přímo z portu bez externího zdroje).

    Pokud jde o připojení takového disku do ThinkPadu 760XD, tam je to mnohem větší problém. Je tam použit speciální kablík, který spojuje custom konektor na základní desce s konektorem disku. Navíc je ještě problém, že ten disk byl původně v nějaké schránce (kterou ani já nemám ve svém) a bez té schránky je potřeba ho nějak ukotvit a vypodložit, jinak tam bude lítat ze strany na stranu.

  20. 20. Jirka  9.1.2017  10:07:52

    Je tu ještě někod kdo tyhle stroje stále má? Dal jsem se do oživování 760ED a k tomu jsem přikoupil ještě jednu 760LD na náhradní díly. Plánuju si nechat jen ED takže dílů bude dost a je mi líto je vyhodit… plus bych chtěl sehnat flex displeje pro ED (zlobí mi tam cca 4cm pruh) :(


Napsat komentář