Mobily a letmé seznámení s Google Android

Od kamaráda jsem si na pár dní mohl vypůjčit mobilní telefon T-Mobile G1. Jde o úplně běžný chytřejší telefon s jediným rozdílem – pohání ho operační systém Google Android.

V poslední době jsem si pohrával s myšlenkou nákupu nového mobilního telefonu HTC Touch Pro (případně něčeho podobného). Jestli mě ovšem něco odrazovalo, tak to byly zkušenosti s mobilními Windows. Můj aktuální mobil je vybavený systémem Windows Mobile 6 a vzhledem k tomu, že vývoj systému sleduji už o PocketPC 2002, nemohu se zbavit dojmu, že Microsoftu stále nedošlo, co je to uživatelská přívětivost. O to více jsem byl zvědavý na alternativu od Googlu.

Co od telefonu požaduji?

Před každým podobným testíkem si pokládám tuto jednoduchou otázku. Když totiž zákazník/uživatel ví, co chce, je to půl úspěchu. Zde jsou moje požadavky:

  • Rychlý přístup k posledním volaným číslům (kontaktů mám sice dost, ale sám volám jen několika vybraným lidem; nepotřebuji tak ani příliš propracované vyhledávání)
  • Co nejrychlejší připojení k internetu a otevření nějaké stránky ze záložek
  • Schopnost spravovat více profilů zabezpečených Wifi sítí (včetně korporátního zabezpečení a certifikátů)
  • Webový prohlížeč s podporou více oken a rychlou odezvou (ta je mnohdy důležitější než vyšší rozlišení displeje)
  • Bluetooth s podporou Hifi Audio, snadným přenosem souborů a možností sdílení připojení (s notebookem)
  • Možnost vkládat (micro-)SD karty (mám je ve všem a je to často nejrychlejší způsob, jak přenést velké množství dat)
  • Snadné ovládání dotykového displeje prstem (stylus v dnešní době považuji za přežitek; při ovládání palcem stačí jedna ruka, se stylusem ne)
  • QWERTY klávesnice (i dotyková na obrazovce mi připadá spíš jako nouzovka)
  • Možnost připojit klasické mini USB a nabíjet přes něj

Všeho všudy toho od mobilu ani tolik neočekávám. Hlavně volám, procházím webové stránky, používám mobil jako přenosný disk a připojuji se přes něj s notebookem na internet. Od mobilu očekávám především rychlou odezvu – když už mám totiž čas, raději sáhnu po notebooku.

Windows Mobile 6 a můj telefon

Aktuálně používám méně tradiční telefon HP Voice Messenger. Zaměřím se na to, co mi na něm nejvíce vadí. Vedou jednoznačně velmi líné reakce. Rychlost je na úrovni starých manažerských telefonů Ericsson (kdo zažil, ví, o čem mluvím). Telefon je vybaven procesorem TI OMAP 200 MHz, který použitému systému vážně nestačí. Když jsem zjistil, že i zařízení s podstatně rychlejším procesorem mají také pomalé odezvy při vyhledávání v kontaktech a příjmu hovorů/SMS, velmi mě to zklamalo. Vnímám zde podobný problém jako s Windows Vista na noteboocích – staré PDA s Pocket PC 2003 má rychlejší odezvy v identických aplikacích než nejnovější HTC s WM6.

Když jsem si pořizoval aktuální mobil, předpokládal jsem, že s WM nebudou žádné problémy ohledně Bluetooth. Realita je ovšem taková, že telefon samotný neumí prakticky žádné služby. Posílání souborů funguje jen někdy a sdílení připojení je možné rozběhat jen se standardním MS BT Stackem (zde je chyba na straně HP).

Přesto všechno jsem z velké části ochoten zakoupit znovu zařízení s tímto systémem. Nedostatků sice je dost, ale je tu také dost výhod. Někdy potřebuji mít otevřený například Wordovský dokument a k tomu PDF a webový prohlížeč. Mezi těmi pak potřebuji stále přepínat. Omezení na jednu spuštěnou aplikaci, nebo problematické přepínání mezi procesy – to jsou věci, které trpím jen velmi špatně.

iPhone vsuvka

Zkoušel jsem si Apple iPhone a v mnoha věcech mě okouzlil (až teda na rychlost například při práci se zprávami a na pomalý foťák). Některé vlastnosti bych mu byl schopen odpustit (SD kartu jen těžko), ale nemohu se přenést přes nemožnost nahrávat do zařízení libovolné soubory a velmi omezenou implementaci Bluetooth. Zajímalo by mě od majitelů iPhonů, zda už je možné tato omezení nějak obejít nějakým hackem, nebo programem.

T-Mobile G1

Po trochu delším úvodu popíšu zařízení po stránce hardware. „Gé jednička“ se mi do rukou dostala jako produkční kus s testovací SIM kartou s neomezenými datovými přenosy. V krabici nic moc zajímavého nebylo. Zaujala mě snad jen na spodku dvě plata samolepek s motýlky a dalšími vzory. Jestli tam tohle T-Mobile přihazuje, tak asi necílí s přístrojem do business sféry uživatelů, ale budiž. Ostatně jak to vidí T-Mobile, to je mi úplně jedno.

Zařízení jsem testoval zprvu ve venkovních prostorech, takže mě ihned překvapil a potěšil displej s transreflexní vrstvou. Na rozdíl od některých jiných mobilů dokáže využít slunečního zařízení ve svůj prospěch a je na slunci čitelný. Tak jsem to měl například na Nokii 9300, přičemž s nástupcem v podobě Nokie E90 si na slunci toho moc nepřečtete (podobně to mám i na svém telefonu).

Typická konstrukce s odsouvacím displejem, pod kterým se nachází plnohodnotná QWERTY klávesnice, je řešena relativně zajímavým uchycením. Nepůsobí na mě sice příliš precizně, ale nemělo by se snad tak rychle opotřebovat. Klávesnice samotná má 5 řad, což považuji za jediný přijatelný počet jakožto člověk píšící s diakritikou.

Na klávesnici se mi pracovalo velmi příjemně a dokázal jsem na ní vyvinout poměrně vysokou rychlost. Virtuální klávesnice některých zařízení jsou sice zdařilé, ale bez hmatové odezvy psaní nebude nikdy tak rychlé. Klávesnici hodnotím pozitivně a vzhledem k jejím rozměrům jsem byl překvapen. Chybí mi na ní pouze kurzorové šipky – ty sice zastupuje jakási obdoba trackballu známého ze starých notebooků (z části zapuštěná kulička), ale pokud už mám oba palce na klávesnici, není přechmatávání na tento prvek tak pohodlné.

Displej je kapacitní stejně jako u iPhone. K mobilu proto není přibalen žádný stylus a očekává se pouze ovládání prsty. Někdo by to mohl brát jako nevýhodu, ale já to vnímám opačně. Když si vezmu případy, kdy vytahuji telefon, jen málokdy bych měl potřebu vytahovat někde malou tenkou tužku, která se navíc tak snadno ztrácí. Použití palce ruky, která drží zařízení, je jednoduše pohodlnější.

To je tak asi všechno, co bych zmínil k samotnému zařízení. Na internetu si lze určitě přečíst mnoho podstatně promakanějších recenzí. Zde jde hlavně o moje subjektivní dojmy.

Google Android – rychlý jako iPhone?

O něco delší start je charakteristický asi pro všechny chytré telefony. V tom Android nijak nevybočuje. Jakmile už naskočí uživatelská plocha, mobil je plně použitelný. Není zde žádné zdlouhavé čekání, kdy si Windows ještě na něco hrabe a svou připravenost předstírá pouze na oko.

První dojmy ze systému jsou velmi dobré. Reakce jsou ve většině případů přímo nadstandardně svižné (v porovnání s WM naprosto bez debat) a ovládání prstem je pohodlné a intuitivní. Jako člověk pracující převážně se zařízeními Windows Mobile jsem byl ze začátku trochu překvapený. Mnoho věcí je jinak a třeba u klávesových zkratek jsem chvíli bádal. Klávesu CTRL zde zastupuje klávesa Menu, která v kombinaci s X, C, a V umožňuje důležité funkce copy&paste (tohle mi vážně připadá jako naprostý základ a nechápu, že některá zařízení to standardně neumí).

Chválím správce Wifi sítí, který podporuje všechna potřebná nastavení a nemá problém s přecházením mezi různými sítěmi. U WM6 (Standard) toto neplatí, a když musíte během jednoho dne třeba dvakrát zapisovat na klávesnici telefonu nějaké složitější heslo, začnete telefon proklínat.

Práce se zprávami a maily je pohodlná a rychlá. Kdo potřebuje hlavně pracovat s nimi a k tomu potřebuje prohlížení internetových stránek, ten si přijde vážně na své. Proti E90 jsem měl snad jen trochu stísněný pocit z malého displeje s relativně nízkým rozlišením. Webový prohlížeč je na něj připravený, takže to není žádné utrpení.

Závěr? Zatím jen „beta“

Bohužel nic není bezchybné. Ačkoli má Android dobře našlápnuto, zatím jej neberu jak plnohodnotnou konkurenci. Hned zprvu neušla mé pozornosti absence vkládání českých znaků (chybějící plnou lokalizaci bych naopak s klidem odpustil). Je možné, že se to dá už nějakým hackem doplnit, ale u produkčního kusu pro českou republiku něco tak základního prostě očekávám jako samozřejmost a vůbec o tom nehodlám debatovat.

Nedodělanost je poznat i na práci s Bluetooth. Telefon jej téměř neumí využít, a tak doufám, že to není záměr jako u iPhone a že se to časem zlepší. Když k tomu přičtu nemožnost nastavení některých věcí a zatím relativně omezenou nabídku programů, do vlastního mobilu si to zatím představit neumím. Přesto v Androidovi vidím určitou cestu správným směrem a pevně doufám, že se mu podaří rozšířit do více zařízení. Když už budou v ráži, mohli by přidat možnost, aby se telefon nepřipojoval pořád automaticky k internetu. Nejde jen o to, že jsou data u nás drahá (když někdo nemá neomezená), ale třeba při pobytu v cizí zemi by to přes roaming byla na účtu taková pálka, že by ten telefon potom majitel mohl mít chuť rozšlapat. Když jsem teď jel do Německa, telefon raději zůstal doma, abych tohle potom nemusel řešit.

Komentáře k článku

  1. 1. daef  6.3.2009  20:39:51

    Ahoj,
    hezky clanek, chci se zeptat jak je to se stabilitou ?. U takto ranneho OS bych ocekaval velke problemy prave se stabilitou systemu a jednotlivych aplikaci.

  2. 2. swarm  6.3.2009  22:22:18

    [1] Nevšiml jsem si jakékoli nestability. Podařilo se mi pouze jednou zaseknout doinstalovanou Operu Mini a systém ihned nabídl možnost ji „násilně“ ukončit. Problémy se stabilitou známé z iPhone a WM telefonů jsem zde nezaznamenal.

  3. 3. Scotty  6.3.2009  22:25:50

    Protože mám stejný telefon jako ty, tak bych upozornil, že je lepší psát HP iPAQ 514 (případně za to dodat Voice Messenger), protože HP zcela nelogicky udělalo další telefon nazvaný Voice Messenger a pro ten se ten název vcelku uchytil.

  4. 4. Ondra[sej]  7.3.2009  10:21:40

    Hm, Android vypadá zajímavě. No ale ještě chvíli počkám jak se to bude vyvíjet a co přijde za další přístroje (design G1 mi moc nesedí), když to člověk moc nepoužívá, tak se dá žít i s WM telefonem.

    Pokud vím, tak českou lokalizaci pro G1 (nebo aspoň českou klávesnici) má v plánu Sunnysoft. Kdy a jak to bude fungovat zatím nikdo netuší.
    Bez lokalizace je zadávání českých znaků problém i na WM, nevýhodu G1 bych viděl hlavně v tom, že jde pořád celkem o novinku. Takže výrobcům lokalizací nestačí upravit pár souborů z verze pro podobné zařízení nebo jiný model téhož výrobce.

  5. 5. frettie  7.3.2009  10:28:12

    Mimochodem, klávesnice není typicky vysouvací, ale jakoby vyskakovací. :)

    A jako s těmi WM to vidím podobně, moc se mi líbí možnost multitaskingu, sám ji často využívám. A android mě láká svým spojením s Googlem. :)

  6. 6. frettie  7.3.2009  10:28:58

    Ondra: Pokud vím, tak T-Mobile G1 je prodávána s lokalizací (alespoŇ systému).

  7. 7. DEE  7.3.2009  17:26:58

    Androidu moc fandím. Stejně jako WebOS od Palmu. Na WM zařízení pracuji(?) už pár let a po rychlostní i ergonomické stránce je to stále utrpení. Drží mě u něj jen dostupnost mnou vyžadovaných funkcionalit a aplikací. Mít starý dobrý PalmOS řádný multitasking asi bych do dnes používal Treo 650.

  8. 8. JanHavlicek  8.3.2009  12:06:52

    Já jsem teďka přešel z HTC Touch Diamonda na Nokii E71 a jsem naprosto spokojen. Dlouhá výdrž na baterce a celková vyladěnost systému, to je něco o čem si člověk může nechat u HTC zdát. Ale to pro tebe asi nebude to pravé ořechové, nemá dotykový displej (ač já to beru jako výhodu, jenom na internetu je to znát) a klávesnice má celkem malá tlačítka. Co se týče Androidu, tak si myslím, že to bude chtít ještě nějaký čas na vyladění, zatím je to takové nedodělané.

  9. 9. Roman  9.3.2009  21:28:57

    A uvažoval jsi například o Blacberry? Měl jsem spoustu mobilu, většinou Nokie se symbianem a jeden z posledních byl i HTC Touch Pro. Asi měsíc používám Blacberry 9000 Bold a můžu říct, že lepší telefon jsem neměl. Nádherný širokoúhlý display, skvělá klávesnice a ovládaní kuličkou ve stylu trackballu. Naprosto jednoduché a intuitivní ovládaní. Díky službě BlackBerry® Internet Service u T-Mobilu dělá z firemní i soukromé mailové komunikace věc tak snadnou jako odeslaní sms. Telefon je zatím naprosto stabilní, skvěle technicky zpracovaný (hliníkový kryt, zadní kryt z jemné kůže), podporuje všechny možné datové sítě, má interní GPS modul, velký jack na sluchátka, micro sd slot, mini usb, skvělou možnost synchronizace. Kupodivu že je telefon primárně business model má výborně zpracovaná multimedia, takže jsem si z telefonu kupodivu udělal i velmi schopný mp4 přehrávač. Asi jen chválím, ale po několika týdenním užívaní jsem neobjevil nějakou vážnější chybu, která by mi život znepříjemněovala. To HTC Touch Pro jsem dal pryč po pěti dnech a starší HTC Touch po dnech třech.


Napsat komentář