Pískající notebooky – kde je chyba?

Dnes se budu věnovat jednomu velmi nepříjemnému problému, který se objevuje u relativně velkého množství notebooků. Majitelé lepšího sluchu to mají v dnešní době těžké s kdejakou elektronikou. U notebooků jsou v podstatě dva „nejprovařenější“ prvky produkující hluk – pevný disk a ventilátor.

Pevný disk lze snadno vyměnit, takže následná náprava u už zakoupeného notebooku není tak problematická. S ventilátorem je to horší. Je nutné si hlídat recenze, postřehy uživatelů a nejlépe si konkrétní model notebooku dojít někam osahat (ačkoli to je problém; když je někde notebook vystaven, tak je kolem většinou velká hladina hluku okolí). Proti disku je však velká pravděpodobnost, že podobný model bude mít stejnou hlučnost u všech kusů. U disků je to různé. Výrobce použije disk té firmy, od které zrovna přijede kamion do továrny.

Ani disk, ani větrák

Ano, vyjmenoval jsem všechny mechanické části. Jenže tím to nekončí. Zvuky může vydávat i zbytek notebooku a bohužel také vydává. Nejčastějším problémem je pískání v závislosti na výkonovém zatížení procesoru. Někteří lidé se mylně domnívají, že je vysokofrekvenční zvuk záležitostí disku, ale není to tak. Stejně také není pravda, že by pískal procesor (i když i čipy umí pěkně pískat).

Co nám tedy v notebooku píská? Vzhledem k tomu, že je to ovlivněno vytížením procesoru, je jasné, že s tím bude mít také nějakou souvislost. Pískání je způsobeno napájecími obvody – napěťovou regulací, tlumivkami,… Tedy lépe řečeno – je to způsobeno jejich nekvalitou.

Píská můj notebook?

Že by notebook vůbec nepískal (aspoň po přiložení ucha v úplně tichém prostředí), to jsem snad ještě nezažil. Než se začnete ptát na fórech na nějaký konkrétní notebook, rovnou vás upozorním na dva problémy:

  1. Každý notebook píská jinak hlasitě.
  2. Každý člověk má jinak vyvinutý (a zdevastovaný) sluch.

S pískáním se nejde držet ani recenzí a uživatelských zkušeností, neboť i dva kusy stejného modelu s identickou konfigurací mohou (a pravděpodobně budou) pískat jinak hlasitě. Stejný kus navíc může více lidí vnímat jinak. Zejména s přibývajícím věkem se schopnost slyšet vyšší frekvence omezuje. Někdo mi tvrdil, že po 25-30. roku života už bych už neměl žádné notebook slyšet pískat. Kolik je na tom pravdy nevím a mám ještě nějaký čas, než si to ověřím. Pokud se však budete divit, když se vám z reklamace notebook vrátí, že se závada neprojevila, nemusí to nutně znamenat, že se vás servis snaží natáhnout. Nicméně když už je přesvědčíte, obvykle se řeší oprava výměnou základní desky. Pokud budete mít štěstí, další deska pískat nebude. Když se ale zvolí na příslušné obvody špatný výrobce, tak se také může stát, že i třeba třetí deska nebude bez hlasitého pískání.

Zástupná řešení

Co pokazil výrobce, lze v omezené míře řešit oklikou. Na každém notebooku se problém projevuje v jiných situacích, takže je těžké vymyslet nějaké univerzální řešení. Většinou však „postižený“ notebook píská jen při nějaké konkrétní frekvencí (P-State), nebo konkrétní úsporné funkci (C-State). V prvním případě stačí použít RMclock a frekvenci nastavovat ručně. Druhý případ je častější a má dvě řešení. Tím univerzálnějším je opět použití programu RMclock, ve kterém se aktivuje posílání HLT příkazů, kdykoli je procesor nečinný. To zabrání procesoru v přechodu do úspornějších stavů (netýká se frekvence a napětí). Negativním projevem bude vyšší spotřeba energie, což se projeví o něco častějším spouštěním ventilátoru, případně vyšší teplotou.

Lepší řešení už není univerzální a vyžaduje nahlédnutí do BIOSu notebooku. Schopnější notebooky mají v nastavení možnost vypnout jednotlivé úsporné režimy procesoru. Na noteboocích Lenovo ThinkPad se konkrétní položka jmenuje CPU Power Management a v případě pískání je nutné ji přepnout na disabled. U jiných notebooků může mít položka v názvu C4 (podle typu úsporného módu; Paviliony) nebo (Enhanced) Sleep States.

Předem raději upozorňuji, že zejména levnější notebooky mají v BIOSu maximálně možnost změnit datum, čas a z čeho se má zavést systém. U takových notebooků je jediným řešením RMclock.

Závěrem

Pískání je velmi nepříjemným problémem. Pro lidi s citlivějším sluchem může způsobit znemožnění rozumného použití notebooku. Už jsem zažil notebooky, které pískaly tak moc, že mě během několika minut dokonale rozbolela hlava. Moje doporučení? Když dostanete pískající notebook, zbavte se ho. Ač to jinak nemám rád, osobně bych zvolil možnost vrátit zboží bez udání důvodu. Obratem bych pak bral buďto stejný notebook, anebo nějaký jiný (některé modely jsou k pískání bohužel náchylnější).

Na závěr bych rád upozornil, že se problém vůbec netýká jen procesorů Intel. Aktuální notebooky na platformě AMD Puma umí pískat stejně dobře (jeden takový mi tu zrovna leží na stole). Zaručený návod, jak se vyhnout pískajícímu notebooku neexistuje (mimo: nekupovat notebook). Zároveň neplatí, že je pískání trendem poslední doby. S prvním takto postiženým notebookem jsem se totiž setkal před 9 lety, kdy Intel začal experimentovat s předchůdcem technologie SpeedStep.

Tento zápisek je věnován Memovi, pracujícímu lidu a globálnímu oteplování ;-)

Komentáře k článku

  1. 1. Mem  4.1.2009  11:23:01

    V první řadě děkuji za tento post vydaný již o víkendu ;) Abych také přispěl k tématu, tak u našeho notebooku pískání neslyším (ale také mi bude pomalu k těm 30 a díky hudbě mám sluch určitě zdevastovaný slušně ;)). Slyšel jsem ale pískat své stolní LCD (levné TN LG 22″ s f-ENGINE a dynamickým kontrastem). Naštěstí při pracovním nastavení (jas a kontrast kolem 50 %) není pískot slyšet, ale při vyšších hodnotách anebo když dynamický kontrast prudce mění podsvícení tak to pískne. Až budu kupovat v budoucnu nový monitor, tak se tohle budu snažit ověřit, jinak je totiž ten monitor za tu cenu (a když člověk bere na vědomí TN) docela slušný

  2. 2. Mr.Dědiček  4.1.2009  11:43:41

    Povedený článek. Před rokem mi začal pískat notebook, respektive aktivní chladič. Naštěstí jsem měl notebook od Dellu, servis přijel „za chvíli“ a vše bylo vyřešeno. Byl v záruce, takže to bylo zdarma.

  3. 3. Chrasty  4.1.2009  13:57:50

    Já mám něco přes rok 14″ Lenovo R61 a píská jako sviňa:) Když jsem v tiché místnosti, docela mě to dohání k šílenství.

  4. 4. remus  4.1.2009  17:08:39

    Tak ja osobne som mal pri kupe stastie – TP R500 nepiska, jedine za uplneho ticha pocut obcas nejake to bzucanie. Ale akurat dnes som si vsimol, ze pri uspati notebooku (XP) mi bzuci adapter. Na dialku to nepocut, ale tak z pol metra uz ano.

  5. 5. Zemlak  4.1.2009  17:13:06

    Přesně mi mluvíš z duše. Slyším pískat snad všechno. Naštěstí můj starší notebook ne. Ale až budu kupovat nový, tak to bude asi krušný.
    A na tom, že nad třicet není nic slyšet asi něco je. Chodím pracovat do jednoho servisu na televize, a tam píská každá druhá, a starší technici skoro nic z toho neslyšeji, vždycky někomu tvrdím, že mu to na stole fakt ukrutně píská, a oni nic.
    Naštěstí si na to zákazníci zas tak často nestěžují, přece jen u televize je vždy zapnutý zvuk a tak se to částečně vyruší.
    Ale u notebooku je to fakt „průser“. :-(

  6. 6. lukas  4.1.2009  19:32:06

    nechci byt kverulant, ale pres rss mi prisel link na predesly clanek;)

  7. 7. Radek  4.1.2009  20:00:29

    U Thinkpadu R400 stačí podle mé zkušenosti v případě problémů v nastavení Power managementu vypnout CPU deeper sleep v případě když je nastavena nejmenší frekvence procesoru.

  8. 8. Warcz  4.1.2009  22:56:55

    Je to přesně. Diky za článek

  9. 9. Fox  5.1.2009  6:44:16

    Tak s tím mám taky problémy a jsem moc rád, že nejsem nějákej divnej, když slyším pískat kde co. :) Notebook mi naštěstí nepíská. Jen přiměřeně „hučí“, což mi nevadí, narozdíl od pískání. Ale píská mi adaptér při delším, vyšším zatížení a je to docela děs. V klidu to naštěstí není téměř slyšet. Taky mi píská adaptér u externího disku a myš u počítače, a to docela hnusně. :( V hudbě se to ztratí, ale jak je doma klid a nebo v noci, tak to mě z toho bolí hlava.

  10. 10. kuba  5.1.2009  13:44:36

    X61 piska taky :-) spise by me zajimala nejaka rada na opravdu tichy 2,5 disk s 5400 ot…ktery je vsak nejak rozumne rychly…diky, pokud ma nekdo tip a sorry, pokud se to do diskuse nehodi…

  11. 11. Iban  5.1.2009  16:32:20

    Moc pěkný článek, mě se aktuálně hodí k mému problému s laptopem. ;-)

  12. 12. swarm  5.1.2009  23:01:19

    [4] U svého 14″ R61 jsem měl taky štěstí. Nepíská vůbec a to bzučení je jen během startu OS, ale pak hned zmizí. Větrák už mám taky vypnutý a teď ještě nahradim disk SSD pamětí a budu úplně spokojený.

    [5] Pokud jde o televize, tak ty si myslim, že pískaj úplně vždycky. Aspoň já teda zatim slyšel z těch klasických každou a to i třeba z vedlejší místnosti. U tý televize ale asi fakt funguje to, že produkuje pořád i nějaký zvuk. Takže to vlastně nevadí ani mě.

    [9] Některé adaptéry mají náchylnost k pískání, ale většinou se to ještě musí podpořit nějakým horším elektrickým rozvodem. Zejména ve starších domech, kde to neni úplně ok, mají takové adaptéry potřebu pískat.

    [6] Ale to je dobře, ten taky stojí za přečtení :-D

  13. 13. Warcz  6.1.2009  20:15:39

    Swarme jak to vidiš s tim SSD budeš to realizovat ? vypalné kleslo tak taky uvažuju o něčem a HDD nacpu místo CDrom…

  14. 14. swarm  6.1.2009  20:31:08

    [13] Realizovat to určitě budu, v tom už jsem rozhodnutý na 100%. Teď jen čekám, jestli se mi něco podaří uhrát na zápůjčku. Není nad to si to nejdřív vyzkoušet na nečisto (a ještě za to dostat zaplaceno, hehe). Chtěl bych to nějak realizovat tak nejdýl do měsíce.

  15. 15. Warcz  6.1.2009  20:51:11

    Oki ja si počkam :o) Diky

  16. 16. Pecho  6.1.2009  22:06:57

    Jo tak pískání mě taky děsně žere. Nevlastním sice notebook, ale mám ke srovnání 2 monitory. Laciné 20″ LG při jakémkoliv snížení jasu pod 100% píská opravdu nesnesitelně. Za prvé píská hodně hlasitě a za druhé relativně nízko, takže je to něco mezi pískotem a bzučením :-D Repráky jsem z domu odvezl, takže práce v takovém prostředí je po nějaké době na mašli… Oproti tomu dražší NEC 20WGX2 Pro je při provozu neslyšný, po vypnutí PC je chvíli slyšet nepatrný, opravdu vysoko položený pískot. Jinak je pravda, že zapnuté televize piští jak o život, ale to mi ani tak divné už nepřijde. Uvažuju o nějakém netbooku, tak to abych se pomalu děsil, co za překvapení mě čeká tam :-)

  17. 17. peter  7.1.2009  20:58:38

    Tak s tym vekom je to asi pravda, ja som vzdy pocul piskat zapnuty televizor vedla v izbe a teraz som si uvedomil, ze to nepocujem, za par dni mam 25. Neviem ci je to dobre alebo nie, lebo mi to vzdy neuveritelne liezlo na nervy, ale na druhej strane je tu ten pocit, ze clovek hluchne.
    Co sa cievok tyka – su zaliate v niecom? Ake su velke? Ak je nb po zaruke, mozno by stalo za pokus skusit ich nejako ponorit do horuceho vosku.

  18. 18. RakeW  8.1.2009  18:15:13

    Tak co mně vlastně všechno píská :). Výše popsané pískání na mém 14″R61 jsem prakticky eliminoval tím vypnutím „CPU PM“ a nějaké to lehké pískání je slyšet jen po přitisknutí ucha na klávesnici – což kupodivu moc často nedělám… Pak mi malinko píská disk (nebo něco kolem něj) – stačí třeba něco naťukat na klávesnici, nebo zascrollovat myší a bezprostředně (někdy hned, někdy po sekundě) se ozve „tzzzzz“. Ale už jsem si dávno zvykl a nějak zásadně to nepociťuju, samozřejmě je to slyšet je v tiché místnosti. No a zdroj mi naštěstí nepíská. Zato nepříjemně píská zdroj externího HDD, ale jen v případě, že je zapojený do zásuvky a disk není zapnutý. Jo, tak všechno tohle mi píská…

  19. 19. Viktor  6.3.2009  2:15:24

    LG :( Včera jsem si je taky koupil a netušil jsem , že LCD může dělat takový kravál ! Tohle už nebude náhoda ale konstukřní závada ( spoříme kde se dá …)

  20. 20. djrr  30.3.2009  15:03:34

    Nikde jsem na to nenašel kloudnou odpověď, ale když u lenova vypnu v biosu ten power management, tak by se měla teoreticky snížit i výdrž baterie ne?

  21. 21. swarm  31.3.2009  11:18:57

    [20] Samozřejmě. Když vypneš některé úsporné funkce procesoru, tak je to celkem logické.

  22. 22. asd  31.3.2009  19:55:15

    Mam doma T400 a taky piska, ovsem znatelne min nez vracena R500. Piska (jak uz bylo zmineno v clanku) hlavne v C4 stavech. Eliminovat piskani temer na nulu se mi povedlo pri pouziti nejakeho usporneho rezimu pro USB. Realizovano pomoci powertop na Ubuntu.

  23. 23. mathias  23.5.2009  17:04:46

    mne piska T500 kupena vcera skusim s nim zajst do servisu, z reakcii mi vyslo ze kazdemu piska thinkpad toto zrejme nahoda nebude, kolegovci z lenova/IBM urobili zrejme niekolko chyb

  24. 24. swarm  23.5.2009  23:45:32

    [23] Měl jsem v ruce několik ThinkPadů a ani jeden z nich kupodivu nepískal. Je to o štěstí – stejně jako u kterékoli jiné značky.

  25. 25. Ash  26.6.2009  14:44:13

    Kromě nahlédnutí do BIOSu je také dobré se poohlédnout po upgrade biosu, například u Lenovo Thinkpadů by měl řešit pískání při baterii BIOS verze 1.23up. Zatím jsem ho nezkoušel, ale předpokládám že když píší že to fixne tak to fixne :)

  26. 26. Ash  26.6.2009  14:45:37

    Pardon, verze 2.23
    (Fix) Buzzing sound around the fan with battery.
    http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-67989

  27. 27. jirip  17.7.2009  15:57:31

    Díky za hezký článek.

    Ad „Netopýří uši“ — JJ, má to svá mínus, známe… V 17 jsem
    slyšel 21,5 kHz a 22 kHz už vnímal jako něco, co jsem nemohl nazvat zvukem. Výš už ani ťuk. V té době jsem slyšel zvuk cívek obrazovky televize na desítky metrů nebo přes zavřené dveře do druhé místnosti a z každé TV mne z toho kraválu cívek bolela hlava. I přes sliby, že až budu starší, budu na tom lépe, se s ušima moc nezměnilo (táhne mi na 50), slyším levým uchem 16,5 kHz, pravým 18 kHz, připadám si na levé nahluchlý, ale stále mne ruší zvuky, které někteří lidé vůbec neslyší.

    Pro mou psychiku je neskutečná úleva vypadnout někam mimo civilizaci. Čím dále, tím lépe…

    Akustický smog mne doslova ničí (žiju v Praze) a ulevuju si aspoň pomocí sluchátek s odhlučňujícím obvodem (Sennheiser PXC-300), i když i ty nejsou ideální, protože hluk sice sníží, ale šumí. Vyšší modely jsou prý lepší, ale neslyšel jsem…

  28. 28. mich.m  8.10.2009  20:15:25

    Tak jsem včera náhodou na youtube našel tip na odstranění pískání. Mám ASUS K50IJ s WinVistaHP a ve správci zařízení v řadičích USB jsem u každého Kořenového rozbočovače USB ve vlastnostech a záložce Řízení spotřeby zaškrtnul možnost „Povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory energie“. Jakmile jsem se blížil ke konci zvuk ustupoval až je skoro neslyšitelný. Ale nevím jestli to tak mají všichni.
    Dnes jsem nainstaloval windows7 a tam jsou tyto možnosti u všech rozbočovačů zašktlé. Notebook skoro nepíská. A díval jsem se i na druhý notebook kde mam XP a tam je tato možnost taky zvolena. Takže s XP by to asi taky nepiskalo.
    Jen ještě v těch vistách je potřeba povolit úsporu energie pro USB v jednotlivých nastaveních výkonu v pokročilém nastavení.
    Doufám, že to někomu pomůže!

  29. 29. jarno  21.1.2010  0:14:18

    Trochu po delší době oživím příspěvky v diskuzu. Mám čerstvé problémy s pískáním u notebooku Dell E4200. Již 3x proběhla reklamace – výměna desky, RAM, wifi modulu a ventilátoru. Pískání se trochu zmírnilo, ale stále to není ono. Servisák už mi tvrdí, že nic neslyší. Fakt mám asi moc dobrej sluch :(

  30. 30. Mara  6.7.2010  15:28:07

    Mam měsíc starej notebook asus a taky když jede na ,,VOLNOBEH“ TAK PISKA .. Normalne pres den to moc slyset neni ale kdyz je tiho nebo vecer to je slyset. Docela me to vytaci tak nevim jestli to mam dat k reklamaci nebo si na to zviknout …Prosim o radu

  31. 31. Tom-Vaio  12.8.2010  9:04:23

    Mám týden staré Sony Vaio s i3 a 17,3″ a vše bylo ok. Včera jsem koupil myš Sony s bluetooth a jakmile jsem na Vaiu bluetooth zapnul pískání se spustilo. Když bluetooth vypnu pískání přestane. Reklamovat to nejdu a problém zkusím vyřešit. Když ne tak si prostě koupim drátovou myš no.

  32. 32. Radka  16.8.2010  10:01:00

    Tak já si do teď myslela (a bylo mi to i řečeno), že mi píská větrák, ale on možná ten procesor, protože ten zvuk není stálej, někdy píská a někdy ne a někdy míň a někdy víc?!? Netuším, každopádně mám ASUS K52F, první kus jsem měnila po 4 dnech, neboť se u něj nedalo sedět dýl jak půl hodiny aniž by mě nezačala bolet hlava… Tenhle druhý kus píská asi míň, ale stále mě to štve, koho taky ne… a reklamovat ho nemůžu, neboť jsem v zahraničí :(

  33. 33. Honza  15.9.2010  15:55:33

    Velké díky autorovi článku. Mám už postarší notebook od compaqu. Nikdy jsem si nevšímal nějakého většího bzučení i když mi kamarád pořád říkal, že mi to bzučí a on by to nevydržel. Nicméně poslední dobou mi to taky začalo lézt na nervy hlavně ve zkouškovém období. V mém případě pomohlo vypnutí úsporného režimu procesorů v BIOSu (C4 na disabled). Tak snad to vydrží.

  34. 34. Tomas  7.10.2010  18:06:53

    Mě taky píská notebook ,ale už nevím co s ním .V biosu jsem zkusil snad všechno a ten RMclock taky nepomohl. Je to takové nesouvislé pískání třeba když zapnu mozzilu tak to začne pískat víc nebo třeba se mi taky stalo ,že jsem v nějakým texu posouval stránku a ono to přestalo pak sem se zastavil a zase to začlo. Tak mi prosím poraďte co mám udělat. Mám Toshibu Satellite L655-11Z díky za radu

  35. 35. Jenda  7.10.2010  20:49:47

    Ahoj koupil jsem si Toshibu L650-12x. Když není v notebooku zapojeno něco v USB tak mi notebook nepíská. Dneska jsem ho odnesl na reklamaci, že slyším vysokofrekvenční tón při zapojení USB myši. Tak snad reklamace pomůže a pokud ne tak notebook asi vrátím. Nebo se ještě podívat do biosu a přenastavit něco. Nemá někdo zkušenosti s touto záležitostí?

  36. 36. Martin  8.10.2010  16:14:31

    Ahojte, pred mesiacom som si kúpil Toshibu Satellite A660-10x a asi pred týždňom začal pískať, nie je to nejaké brutálne ale po 3-4 hodinách keď na ňom pracujem už mi celkom začína šibať, pretože ten zvuk je strašne prenikavý (ani nie hlasný ale prenikavý). Mám 18 a do 25 by som sa asi zbláznil ak to naozaj platí že potom to už človek nepočuje. V zásade sa len chcem spýtať či mi niekto nevie povedať ako sa u Toshiby v BIOSE menia tie nastavenia ktoré boli uvedené hore. Ja totiž to vôbec neviem pracovať s BIOSOm, za odpovede Vám ďakujem.

  37. 37. Radek  16.10.2010  20:49:16

    Já mám notebook DELL Vostro 3500 (intel i3, intel HD) a zdá se, že pískání přestalo, když jsem v Biosu vypnul položku Intel SpeedStep Technology. Je to možné, že tato položko souvisí s výše popsanými možnostmi (u Lenova je cpu power management)? Děkuji za odpověď.

  38. 38. swarm  16.10.2010  21:15:22

    [37] Pískání je způsobeno úspornými vlastnostmi procesoru. Procesor umí přepínat P-states a C-states. První deaktivují určité části a druhé se zas týkají změny frekvence. SpeedStep je technologie na přepínání frekvence procesoru, takže když ji vypneš, procesor jede pořád na maximální frekvenci.

    Takže ano. Souvisí to s tím.

  39. 39. qazasd  13.11.2010  1:20:31

    Tom-Vaio: Ohledne te mysi, tak drat nemusi problem vyresit. Mam dratovou Logitech MX518 a k memu prekvapeni je to druhe nejhlucnejsi zarizeni co mam, (prvni je LCD monitor) co se ale neprijemnosti tyce rozhodne vyhrava. LCDcko a repraky si to bzuci 50Hz podle sitoveho napeti, ale ta mys – hruza a des.

    ps) PC mam o 2 mistnosti dal a k nemu dotazene dlouhe kabely, proto me jeho hlucnost netrapi.

  40. 40. Kirchstein  7.2.2011  15:45:53

    Zdravim. Před nedávnem sem si koupil herní notebook Asus ( http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=84548 ) . Při sebevětší zátěži procesoru nepíská, ale co je poněkud komický je, že začne pískat, když snížim jas obrazovky. Při plnym jase nic a čim nižší úroveň podsvícení, tim víc píská. Naštěstí mi to v používání nijak nevadí, v 99% času mám jas na maximu, ale chtěl sem se podělit o tenhle poněkud bizarní a nepochopitelnej případ pískání.

  41. 41. Filip  3.7.2011  8:50:51

    Moc díky! mám Thinkpad w510 a myslel jsem že mi upadne z toho pískání hlava! Vůbec by mě nenapadlo jít do biosu a měnit nastavení spotřeby/výkonu procesoru. Po přečtení článku jsem to udělal, jen jsem prostě povypínal všecky úsporné věci a funguje to bezvadně! Ještě jednou moc díky!

  42. 42. jarkov1  22.8.2011  17:20:23

    Riešenie:

    http://www.youtube.com/watch?v=GNWmMjFZojE

  43. 43. Petr Wohlmuth  4.3.2012  15:29:43

    Děkuji po několika letech za velmi dobrý materiál, který uhodil hřebíček na hlavičku. Sám jsem nyní řešil velmi nepříjemné vysokofrekvenční pískání u Thinkpad T510i a dospěl jsem k tomu, že bylo nutné v Lenovo PowerManageru vypnout „Hybrid CPU Sleep“. Potom pískání přestalo.
    Kdysi jsem měl R400, který začal otřesně pískat po připojení jakéhokoli USB začízení, to je tak 10 let zpátky. Tam jsem musel být asertivní a po 3 servisních zásazích jsem dosáhl výměny stroje za jiný.
    Jinak jsem měl od té doby X40, T61s, X201s a T420 (jsem fanouškem IBM/Lenovo) a ty nepískaly vůbec. Podle mě je to lokalizovatelné do nižších cenových segmentů těchto značek, ať mi zástupci říkali co chtěli, tak je podle mého názorou evidentní, že nižší modely se prostě dělají z jiné součástkové základny, ačkoli se oficiálně tvrdí, že tomu tak není.

  44. 44. Petr Dunaj  8.3.2012  13:23:51

    Ahoj,
    řeším něco podobného aktuálně s ASUS Eee (1201N, dvoujádro,…), mám za sebou 3 reklamace a problém je následující na kostře mám napětí 28V proti zemi a ve sluchátkách je šum (při napájení ze sítě 230V, ale šum zmizí když kostru notebooku uzemním). Tuhle vadu mi při třetí reklamaci opravovali výměnou základní desky a vada zůstala. Poslal jsem jej na posouzení pro odstoupení od smlouvy a servis tuto závadu přehodnotil na „vlastnost“ této modelové řady.

    Aktuálně to ještě řeším a o dalším postupu tu budu informovat.

  45. 45. Stein  15.10.2012  20:23:22

    Zdravim. Prave jsem instaloval komplet system (win7x64) na ntb Toshiba Satellite C855 a piskal jako krava… Dokud jsem nezakazal Bluetooth. Onen cip zlobil

  46. 46. swarm  15.10.2012  20:35:37

    [45] Ono to může být složitější – tím, že je BT na USB sběrnici, může ovlivnit svým zapnutím/vypnutím její vytížení a tím o ovlivní zátěž procesoru. U některých notebooků pomáhalo připojit něco na USB, nebo Bluetooth naopak zapnout. Klidně je ale taky možné, že ten čip fakt píská. Nebyl by první ani poslední.

  47. 47. Chadraba  31.3.2014  6:34:47

    Při startu notbooku Hp 4525 probok se ozývá píštění které později zanikne. Ví někdo čím by to mohlo být? Děkuji

  48. 48. Martin  6.12.2014  13:12:57

    Kupil som si 4.12.2014 Dell Inspiron 14R Touch. Mam tiez tento problem s piskanim. Bolo mi ponuknute bud vymena tovaru alebo dobrospis. Ma niekto skusenosti s tymto notebookom ci je mozne ze sa problem vyriesi vymenou kusu? Inak robi to len ked pripojim NTB na adapter. Ked ide z baterie nic nepiska. Dakujem za pomoc.

  49. 49. GiftedAmateur  12.2.2015  17:55:11

    Můj Lenovo Thinkpad SL510 píská zvláštním způsobem již od začátku jeho životnosti, a to sice v závislosti na konkrétní míře jasu displeje. Od úrovně 5 až 10 píská nepříjemně s různými výškami tónů, nejnesnesitelnější je 7, proto se v tichém prostředí snažím úroveň držet mimo tyto úrovně.

  50. 50. Maéř Václav  29.9.2021  7:37:16

    Poraďte,co s přerušovaným pískáním jen při puštěném internetu.
    Děkuji


Napsat komentář