Herní notebook s 4K je zbytečnost, berte raději 120Hz

Přes Vánoce jsem byl hodně u rodičů a s bratrem jsme zavzpomínali, jaké je to hrát hry po síti. Ostatně byl jsem k tomu skvěle vybaven a tak měsíc v kuse dostávám k testování především notebooky s grafickými čipy GeForce GTX 1070 a GTX 1060. Dalo mi to lepší přehled o tom, co v herních strojích má smysl a co naopak smysl příliš nemá.

4K-gaming

Na některých českých diskuzních fórech ještě dnes existují zamrzlí ajťáci, co vám budou tvrdit, že notebook se na hry nehodí. Já si to nemyslím. Záleží jen, jaké hry hrajete, jakou vyžadujete úroveň detailů a kolik do stroje chcete dát peněz. Už někdy před čtrnácti lety jsem si kupoval notebook, na kterém jsem si zahrál řadu AAA her na střední detaily v nativním rozlišení displeje (tehdy 1024×768). Dnes jsou možnosti ještě lepší a notebooky s použitelnými grafikami jsou mnohem rozšířenější a dostupnější.

Aktuální grafické čipy od NVIDIE jsou po letech stagnace celého trhu velmi příjemnou změnou. Až teď je totiž možné koupit notebook s 4K displejem (resp. 3840×2160), kde si skutečně ve 4K můžete zahrát moderní hry plynule a není to žádná zrůdnost tlustá pět centimetrů, s výdrží okolo hodiny.

Hraní ve 4K

Možnost hrát ve vyšším rozlišení jsem v minulosti vždy ocenil. Vzpomínám si, když jsem konečně přešel z 3D akcelerátoru S3 Virge GX2 (4 MB paměti), kde jsem většinou hrál v 400×300 až 512×384 a pouze ty nejlépe optimalizované hry běžely plynule v 640×480. S NVIDIA Riva TNT2 (M64, 32 MB paměti) šlo hrát moderní hry v 800×600. Pak tu byly různé první verze GeForce a já mohl hrát v 1024×768, což už jsem považoval za skvělé rozlišení, kdy je vše pěkně detailní. Každý ten krok jsem vnímal jako velký posun.

Poslední roky jsem se na dlouho zastavil u 1920×1200. Důvodem nebyla grafika, ale monitor. Měl jsem 24“ LCD a větší jsem nějak nepovažoval za potřebné ani na práci. U her jsem najednou rozlišení úplně přestal řešit. Nikdy jsem si neřekl, že by to už bylo málo detailní a že potřebuju něco lepšího. Nyní mám 27“ LCD s rozlišením 2560×1440. Hry hraju samozřejmě v nativním rozlišení, ale už nevnímám reálný přínos více bodů. Vyšší rozlišení nastavuju vlastně jen proto, že s jakýmkoli jiným než nativním bych musel řešit ošklivé roztahování obrazu typické pro LCD panely.

Že si nyní budu moct zahrát ve 4K jsem příliš neřešil. Přinesl jsem si notebook a potřeboval jsem hrát. Notebook měl v sobě GeForce GTX 1070 a 15,6“ 4K displej, nechtěl jsem stěhovat externí monitor a nativní rozlišení zkouším vždy jako první.

Příjemně mě překvapil výkon GTX 1070, protože hra, kterou jsem hrál, běžela ve 4K plynule (plných 60 fps v-sync) s nastavením maximálních detailů i vyhlazování hran. Jako první mě zaujalo, že vyhlazování hran s tak vysokým rozlišením už je jen na škodu. S tak drobnými pixely (~280 DPI) je lepší vyhlazování hran vypnout, protože kostrbatost už stejně není vidět a obraz vypadá ostřejší.

Hry ve 4K samozřejmě vypadají kouzelně. Hlavně když jsou v nich rozlehlé exteriéry, vy se zastavíte, nalepíte hlavu na obrazovku a užijete si detailnost krajiny v dáli. Jakmile se ovšem začnete pohybovat a vrátíte hlavu do ergonomicky vhodnější polohy, rázem se jakýkoli přínos 4K úplně ztratí. Je to samozřejmě individuální, ale třeba já při akci (střílečky, závody) nejsem schopný vidět rozdíl mezi full-HD a 4K na 15,6“ displeji. Ze všeho, co jsem na 4K displeji dělal, je u hraní nejmenší přínos (největší jsem vnímal naopak při editaci fotografií a kancelářské práci, kde vynikne prokreslenější písmo, případně možnost hodně odzoomovat excelovské tabulky).

Výsledek? Když bych chtěl herní notebook, nejen že bych si za 4K displej nepřiplácel, ale asi bych se mu rovnou vyhnul. Problém je, že v 4K se až na pár moc pěkných výjimek často objevují panely s horšími barvami a nižším kontrastem, než jsem zvyklý u průměrných lepších full-HD IPS. Navíc full-HD dává větší výkonovou rezervu do budoucna (nebo se pak dá ušetřit za grafiku).

U 15,6“ na hry s přehledem full-HD stačí a u větších notebooků bych maximálně dokázal pochopit 2560×1440. 4K bych raději přenechal jen hraní na externích monitorech (velikostí ideálně od 28“ nahoru).

Vyšší plynulost

Mnohem víc mě zaujala jiná technologie. U některých notebooků se začaly objevovat full-HD IPS displeje s obnovovací frekvencí 75 Hz (+25 % proti základu) a full-HD TN displeje s obnovovací frekvencí 120 Hz (+100 %).

120Hz displeje jsou na hry něco úžasného. Když jsem poprvé dostal domů notebook s takovým displejem, byl jsem hrozně zvědavý, jestli to bude velký rozdíl. Byl. Rozdíl plynulosti mezi 60 a 120 Hz pozná asi každý hráč, aniž by se musel dívat do nastavení monitoru, kolik že Hz vlastně má. Výborná plynulost pro mě nebyla kupodivu něčím novým. Vybavil jsem si, že tohle už vlastně znám z CRT monitorů. Než jsem přešel na LCD, hrával jsem s obnovovacími frekvencemi 100 a 120 Hz, protože plynulost byla samozřejmě příjemná už tehdy (pokud jste měli dostatečně výkonnou grafickou kartu) a vyšší obnovovací frekvence v době CRT znamenala méně blikání obrazovky.

Pak byla postupně CRT vytlačena 60Hz LCD panely a já během let úplně zapomněl, jaké to kdysi bylo. Když bych si kupoval nějaký hi-end herní notebook, 120Hz displej by byl něco, za co bych si byl ochoten připlatit.

Má to jedinou nevýhodu – 120Hz displeje pro notebooky jsou v tuto chvíli (pokud se nepletu) všechny TN. S touto technologií lze totiž vyrobit displej s rychlejší odezvou krystalů na požadavek změny barvy pixelu. U průměrného notebookového IPS panelu trvá například přechod na mezi odstíny šedé 20-25 ms. Z toho vychází, že při změně rychlejší než asi 50 Hz se se krystaly nikdy neustálí. Samozřejmě tohle je extrémní případ. Na přechod mezi černou a bílou vám stačí v průměru 13 ms, což dá 77 Hz. Pořád to ovšem znamená, že dělat 120Hz obnovování obrazu s takovým panelem moc smysl nedává. 120Hz TN panel se dostává na jiné hodnoty. U stupňů šedí blízko sebe je průměrný přechod 13 ms a přechod mezi černou a bílou je průměrně jen 4 ms.

Hi-end 120Hz TN panel nabízí úplně jinou kvalitu, než jakou znáte z dnešní produkce sračkových TN displejů pro běžné notebooky. Zprvu jsem dokonce sám nepoznal, že nejde o IPS, protože pozorovací úhly byly hodně široké a černá barva se při pohledu shora nezesvětlovala. Při přímém srovnání ale zjistíte, že TN má stále charakteristicky studené barvy a celkově je obraz IPS panelu příjemnější. Ve hrách s tím absolutně nemám problém, ale na grafiku a fotky bych dnes nejspíš nebral ani hi-end TN panel.

Kompromisem může být 75Hz IPS. Takový panel jsem měl nedávno v jednom 17“ herním notebooku, který se chlubil technologií G-Sync. Zdá se, že minimálně jeden z G-Sync panelů na trhu má vyšší obnovovací frekvenci, ale klidně bych si tipnul, že to bude mnohem rozšířenější. Samotný G-Sync (= volná synchronizace, pokud grafika vykresluje pomaleji než displej) totiž není taková bomba, aby ho průměrný uživatel vůbec rozpoznal. Když se ovšem nenápadně navýší obnovovací frekvence panelu, mohlo by to pomoct i vnímání G-Sync, protože hráči budou mít pocit, že hra je skutečně plynulejší než s běžným displejem.

V tuto chvíli v obchodech zmínku, zda má panel 75 Hz, nenajdete. U běžných panelů to ani nečekejte, ale v případě těch s G-Sync bych doporučoval projít kvalitní recenze, kde by tento parametr mohl být zmíněn.

Závěrem

Samozřejmě platí, že 120Hz a 4K se vás při hraní netýká, dokud se nezačnete dívat po dostatečně výkonném grafickém čipu. Pro určité hry to začíná u GeForce GTX 1060, pro většinu spíš u GTX 1070. 4K si na notebookovém displeji užijete obvykle jen ve statických scénách, což třeba u her, které hraju, moc neocením. 120Hz displeje naopak oceníte úplně vždy, když se něco hýbe. Jednak působí pohyb pro mozek reálněji a jednak získáte výhodu v reakcích (8 místo 17 ms mezi snímky).

Teoreticky by dalším posunem mohly být OLED displeje, které mohou nabídnout jak kvalitu, tak i větší rychlost než libovolné LCD. Zatím ovšem tato technologie stále zažívá řadu dětských nemocí, takže si ještě nejspíš nějaký rok počkáme, než se všechno vyladí co do blikání i co do barevné degradace.

Komentáře k článku

  1. 1. AG  21.1.2017  13:46:21

    Ja si tiez myslim, ze notes sa na hranie velmi nehodi, aspon nie ked sa pouziva vstavany displej a klavesnica. Kazdy, kto sa chce hravat castejsie, oceni 24+“ displej a samostatnu klavesnicu. A ked sa notes pripoji na taketo periferie, tak to potom uz nejde ani vyslovene o hranie na notebooku. Samozrejme, niekto nema inu moznost nez sa hrat iba na cestach, to potom inak nejde.

    Ohladom rozlisenia, celkovo plati, ze nad 100 dpi sa zacinaju rozdiely vytracat; 4k rozlisenie ma zmysel na 40″ TV, ale nie na 15″ notesi.

    Dalej plati, ze hranica, ked moze bezny clovek rozdiel v rozliseni rozoznat, je 20% na jednu os. To je ale poucka z fotografie, kde sa bavime o statickom obraze na papieri a subjektoch z realneho zivota. Pri umelo generovanych 3D obrazoch ktore sa hybu v 60+ fps bude rozoznatelnost ovela mensia.

    Pri 3D sa viac oplati riesit skor anti-aliasing nez fyzicke rozlisenie, ten ma vacsi prinos.

    120 Hz je pekny prinos, tiez si pamatam CRT na ktore som nedal dopustit. Ale kedze LCD neblika, osobne dam skor prednost lepsiemu obrazu a krajsim farbam, aspon nemusim tolko riesit vykon GPU.

    Mne ale nevadi ani hrat v 30 fps na konzole, kdezto niektorym ludom z toho prichadza vyslovene nevolno.

  2. 2. Tomáš  21.1.2017  18:02:20

    Dobrý Den, píšete že full-HD IPS displeje s obnovovací frekvencí 75 Hz mají jen některé notebooky. Rád bych si pořidil bud notebook s IPS displejem, ale nevím který výrobce a model ho má nebo si poridit notebook s obnovovácí frekvencí 120 HZ s technologií displeje TN.
    Vystačím si s těmito požadavky za pořizovácí cenu 36000kč včetně DPH a u kterého výrobce a modelu neudělám chybu?

  3. 3. roman2277  22.1.2017  14:52:30

    Tomáši 120hz dipleje jsou jen u velmi drahých NTB.36kk ti samozřejmě nestačí.To ti nestačí s pár vyjímkami ani na FHD IPS 75hz

  4. 4. roman2277  22.1.2017  14:56:01

    AG;ale ale drahý herni NTB samozřejmě na hraní je optimální.Sám mám MSI GT73.Doma ho mám zapojený do OLED TV s veškerými periferiemi.(klavesnice,mys.elite ovladac atd.) Na cestu ho sbalim a jedu.Velmi vykonny,tichý ale drahy.Ale to je jen jediný zápor.

  5. 5. roman2277  22.1.2017  14:58:12

    AG; hrac neoceni ani takovy malinky monitor 24 palcu.optimum je pro me min 55 palcu(a jeste lepe zakriveny)

  6. 6. Tomáš  22.1.2017  15:18:21

    [quote]Tomáši 120hz dipleje jsou jen u velmi drahých NTB.36kk ti samozřejmě nestačí.To ti nestačí s pár vyjímkami ani na FHD IPS 75hz.[/quote]

    A ty vyjímky jsou od jakých modelů a na jaké pořizovací ceně začínají?

  7. 7. roman2277  22.1.2017  15:25:52

    No na notebookchecku je zmiňují v recenzích tyto LCD.Jestli chceš kvalitní NTB do 40tis,tak best buy je nový Predator od Aceru za 37500kč na Maderu.Tuším že má IPS 75HZ LCD.(velmi kvalitní) Potom jsou na trhu Asusy Strixy GL v cenách od 35tis výše.Opět IPS 75hz.Nové modely GE od MSI by taky měli mít IPS 75hz.Vše od 35kk výše.

  8. 8. roman2277  22.1.2017  15:27:01

    Nejlepší koupě viz [odkaz smazán, nebudeme dělat reklamu eshopům – swarm]

  9. 9. Krtek  24.1.2017  18:13:58

    Já vim že budu za kverulanta ale dávat si ful HD pod 20″ uhlopříčku považuju za zvrhlost. Na služebnim HPčku mam taky 15,6″ display a nedá se na to v nativnim rozilšení dívat – jedu v nějakmy optimu 1440×900 i když za optimum považuju klasiku 1280×800 což už se dneska skoro nevyskytuje… holt čim ví pixel tim víc Adidas :-( Antialiasing na LCD mi přijde zbytečněj kdykoliv. Mělo to vylepšovat obraz v nenativnim rozlišení nebo při moc malym rozlišení (OK řekněme do těch 1024×768 ale dneska už je to jenom taková pomůcka jak lidem vnucovat touhu po výkonu. Na 27″ iMackovi mam 2560×1440 a přijde mi to na tu uhlopříčku na hranici, full HD by mu stačilo (na hry a filmy určitě)

  10. 10. swarm  24.1.2017  19:54:49

    [1] Ono to není o tom hrát _jen_ na cestách. Většinou je to spíš o tom, když se člověk vyskytuje na více místech a mít třeba tři kompletní herní desktopy by ho akorát štvalo. Na některých místech pak můžeš hrát jen s připojenou myší a sluchátkama, jinde si zas třeba připojíš jen externí monitor.

    [5] Tak tohle na mě vůbec neplatí. Od nějakých 27″ palců nahoru už je to jen o tom, že tu obrazovku musim dát dál a celkový poměr velikosti-vzdálenosti obrazovky už od této hodnoty zůstává pořád stejný.

  11. 11. swarm  24.1.2017  19:56:58

    [9] Pro mě je 1920×1080 při scalingu 125% úplně ideální. Jednak je příjemné, když jsou fonty prokreslené a neruší moc rastr (hlavně u některých displejů je velmi výrazná mezera mezi jednotlivými pixely), a jednak třeba u Excelu a PDF se hodí, když můžu zobrazení víc odzoomovat a přitom zachovat detaily.

  12. 12. gigi  24.1.2017  22:23:43

    prvni muj barevnej notas byl hd ready na 14 palcich, hnus tnkovej, takze k tomu casem pribyl ips 24 fullhd monitor, pak prisel novej notas 13 fullhd, najednou monitor mel obrovsky pixely, tak jsem sel do dellu xps 3k displej na 13 plus 27 monitor 4k, konecne spokojenost! videl jsem i 5k a nebranil bych se :]

  13. 13. Drom  24.1.2017  23:46:47

    Testy OLED na Yoga X1
    http://www.notebookcheck.net/Display-Comparison-OLED-vs-IPS-on-Notebooks.168753.0.html

  14. 14. Kamil2  25.1.2017  10:03:30

    Optimální rozlišení je takové, při kterém z pozorovací vzdálenosti i při stoprocentním zraku nejsou rozlišitelné jednotlivé body. Pak lze měnit velikost zobrazení například písma bez zhoršení kvality. Pro hry je to náročné na výpočetní výkon. U notebooků do střední kategorie je přijatelným kompromisem FHD od 14 do 15,6. Pro zobrazení bod na bod. U menších je vhodné vyšší rozlišení pro vyšší kvalitu při zvětšení.

  15. 15. Puppy  25.1.2017  18:57:10

    [12] Tak 2560×1400 na 5.2″ OLED displeji (0.045 mm pixel) mi taky přijde už s rezervou dostatečné :-)

    [13] Zrovna ten OLED displej v X1 má dost problémů, jako ostatně vždy u Lenova: https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-X-Series-Laptops/X1-Yoga-OLED-pixelated-blacks-in-videos-AND-stills-if-there-s-a/td-p/3455815 a https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-X-Series-Laptops/X1-Yoga-OLED-pixelated-blacks/td-p/3473753

    [14] Což je strašně subjektivní. Pro mne je zcela nesnesitelný například desktop monitor s velikstí pixelu 0.27 mm nebo větší, stejně tak třeba 8″ tablet s 0.13 mm (1280×800), 0.09 mm (1920×1200) už jde.

  16. 16. Tomáš  28.1.2017  17:26:41

    Dobrý Den, díval jsem se na notebookcheck.com kde v kapitole display je srovnání odezvy černá bílá černá a většině vychází kolem 25ms.Existuje nějaký notebook opravdu s velmi nízkou odezvou s tím že bych musel pocitat s mnohem vyssi cenou?

  17. 17. swarm  28.1.2017  18:33:40

    [16] Mimo 120Hz TN panely máš více méně smůlu. V nižší a střední cenové hladině máš více méně smůlu.

  18. 18. Tomáš  28.1.2017  19:51:57

    Dobrý Den,dají se ještě v dnešní době vubec sehnat nové notebooky s technologii displeje TN a 120hz obnovovací frekvencí s grafikou gtx 970 nebo gtx 1050ti nebo gtx 1060?
    Nebo musim sahnout po bazarech?

  19. 19. Puppy  29.1.2017  12:43:00

    Žádný LCD displej nemá reálně odezvu menší než nějakých 10 ms, nižší hodnoty jsou jen o tom, jak „šikovně“ se to změří. Pak hraje roli agresivní overdrive se všemi jeho negativními důsledky, včetně snížené životnosti panelu.

  20. 20. roman2277  30.1.2017  12:24:08

    Tomáši.Nedají se sehnat pod 52tis.(msi gs73 nový models KL) Jinak jsem trochu měřil ten 120hz LCD v GT73 a lítá to tam od 8ms do 29ms.Ovšem oproti zapojení do OLED LG je to stále velmi znatelné.Ta by měla mít inputlag 29ms,ale je to dle mého oka znatelně zpožděné.

  21. 21. roman2277  30.1.2017  12:25:24

    Ten GS73 je s GTX1060 Tome.Ten by Ti mohl vyhovovat.I chlazeni je slušné.

  22. 22. mca  31.1.2017  22:24:11

    Pro obcasne rozptyleni* mi dnes staci Iris Pro 6100 (Macbook Pro 13″ Ret Mid 2015 16GB 1TB i7-5775U). Clovek sedi v hotelu, daleko od deti, tak si 10 – 15 minut pred spanim zahraje. Staci to, ale na vazne hrani MBP opravdu neni, ackoliv Broadwell s L4 patri k drtickam. Na hry jsem si ho nekupoval.

  23. 23. r4in  5.3.2017  22:13:33

    Mi přijde jak 4K, tak 120 Hz v herním noťasu hovadina, zvlášť pokud člověk plánuje hrát nové hry (což se u herního noťasu tak nějak předpokládá). Tam pak bude rád, pokud mu vůbec ta mašina zvládne těch 1080p@60 fps, zvláště pokud neplánuje si kupovat nový laptop každý rok.

  24. 24. roman2277  7.3.2017  11:31:18

    Ano 4k je nesmysl.Ale 120HZ je výborná věc.Ovšem u GK od 1070 výše.Desítky nových her ve 120fps zvládá se ctí.Navíc s g sync bez problému i pod 120.

  25. 25. jano  10.8.2018  13:39:50

    kupil som 17″ 4K herny notebook (gtx970) a ktomu 4K 27″ display a nemam problem hoci hram malo a iba vo fhd. V praci mam 5K nafulovany iMac a nemohol som sa uz na to rozlisenie v klasickych notebookoch a monitoroch pozerat. Priatelka ma 24″ 1440 a uz to je na pohlad horsi obraz… darmo 5k cloveka rozmazna..
    Vacsi problem s 4K je samotny windows, ktory je strasne pozadu oproti mac os. Neustsale hladanie rieseni, upravovanie registrov, skusanie driverov.. no DIY PC


Napsat komentář