Nabídka notebooků v kamenných obchodech (návštěva na Slovensku)

Jednou za rok jezdím na Slovensko za kamarády. Zatímco minule vedla má cesta do Bratislavy, letos padla volba na končiny jménem Prievidza. Primární cíle těchto návštěv se většinou točí kolem alkoholu a dlouholetých sporů, který národ „pije“ víc, ale to ponechme stranou.

electronics-toshiba-a300

V rozverné náladě jsme jednoho dne vyrazili do místních obchodů s počítači a elektronikou, abychom se dozvěděli, jak výhodně může nakoupit člověk, který nemá náladu hledat na internetu (a radši se svěří do rukou vyškoleného personálu).

Change Computer

Volba prvního obchodu byla jasná. Change Computer má logo téměř k nerozeznání od předchozího loga Czech Computer a celé logo je nevkusnou světle zelenou barvou. Ta barva je vážně hnus, ale účel splnila – všimli jsme si jich. Webové stránky se chlubí, že jde jednoznačně o největší prodejnu notebooků na Slovensku, takže by bylo hloupé zavítat nejdříve někam jinam.

Scénář byl jasný. Dva mladí podnikatelé rozjíždějí nějaký business a chtějí k tomu mít i odpovídající výpočetní techniku, ale moc tomu nerozumí, takže jdou k odborníkům. Podobně to děláme vždy – notebook na hry u nich totiž určitě řeší všichni ostatní.

Dva mladí podnikatelé

Vybaveni klasickými maskovacími větami typu „to má to Pentium, to je určitě dobré“, „kamarád říkal, že nějaké notebooky se opravují bez posílání do servisu“, „AMD radši ne, prý se přehřívá a může shořet“ a „bude to dost rychlé na ten internet?“ jsme vešli do obchodu. Notebooky byly pro jednoduchost rozděleny do několika kategorií odstupňovaných cenou. Dvě řady (nad sebou) u stěny byly obsazeny notebooky tak, že vlevo byly nejlevnější a vpravo nejdražší. Aby nebyl zákazník příliš zmaten, základní kategorie byly tři – notebooky kancelář (levné), notebooky multimedia (středně drahé) a notebooky extra (nejdražší). Nejdražší notebooky končily někde u 700-800€. Speciální kategorií pak byly výprodejové kusy v rohu místnosti. Za zmínku stojí, že ve vyšším (a lépe viditelném) patře byly vystaveny povětšinou notebooky ASUS, a když jsem se chtěl podívat na nižší patro, kde byly většinou Acery, musel jsem se shýbat. ASUS byl evidentně aktivnější při vyjednávání podmínek.

Hned u vchodu se nás ujala pohledná prodavačka a po vyslechnutí našich požadavků nás hned odvedla (jak jinak) ke kategorii notebooky extra. Tou nejvhodnější pracovní mašinou měl být nějaký ASUS K50 s procesorem od AMD a lowendovou grafikou. Ten se nám úplně nezdál (vznětlivé procesory AMD jsem již přece zmínil) a po pár všetečných otázkách byla slečna rychle vyměněna evidentně naučenějším prodavačem, který nás posunul o notebook dál k ASUS K50ID (Pentium Dual-Core 2,2 GHz, GeForce GT320M). I přes naši první maskovací větu to nebylo přesně to, co hledáme. To víte… moc se leskl. Ale co, když je prý dobrý, dalo by se o něm uvažovat. Tak jsme začali zjišťovat, jestli nám to opraví doma (když „soused má DELLa a tomu to opravují doma“) a jestli záruka platí na Slovensku i v ČR. Notebook se nám prostě nelíbil, protože dávno víme, že modely K50 jsou všechny děsné, a výběhovka za 718€, která se jinde prodává o 100€ levněji, není tou nejlepší volbou.

Abychom to prodavači moc neulehčili, zavítali jsme do levnějších kousků. Po cestě k výprodeji mě zaujala Toshiba Satellite A300 v lowend konfiguraci za 465€. Žil jsem v přesvědčení, že A300 už je dávná historie a dnes už se prodávají A600, maximálně ještě někde starší A500. Asi to byl velmi úspěšný model, tak jich pár podrželi i pro opozdilce.

Přešli jsme do výprodejové sekce a ukázali na pár notebooků, které nás zaujaly. Na to jsme byli upozorněni, že to sice nejsou špatné notebooky, ale pro naše potřeby by byly nevyhovující (pro potřeby jako Word a Excel? ehm). Zvolil jsem tedy kompromis v podobě Acer TravelMate 5740z (P604G50Mnss) za cenu 651€ (normální cena tak 570€). Z celé nabídky šlo možná o jediný notebook, který se mi líbil, a o jeden z mála notebooků v matném provedení. Zde prodavač našel také on-site záruku na 3 roky, která by nás vyšla na 190€ (opět marže aspoň 20%). Vyptali jsme se ještě na možnost změny displeje za nějaký „na který se toho vejde víc“, ale čas nás tlačil, takže jsme si jen vypsali pár poznámek na papír a rozloučili se.

Celkový dojem

Nabídka notebooků sice působí jako velká, ale více méně jde jen o několik typů od Aceru a ASUSu. Jen výjimečně se objevila nějaká Toshiba. Od HP tam, tuším, nebylo vůbec nic. Navíc ty modely byly všechny ve stylu zmiňované ASUS K50 (na sto způsobů), takže v podstatě jen úplný základ v různých výkonnostních konfiguracích. Všechno to bylo zaměřené na jeden typ zákazníka a kdokoli jiný by si asi nevybral (tohle celkem chápu, těch zákazníků „chci něco lesklého, a aby na tom běžely hry“ bude asi v podobných obchodech většina). Prodavač sice byl ochotný a něco by se dalo objednat do distributora přímo, ale už se vytrácí ta výhoda kameného obchodu, a tedy možnost zboží obhlédnout ještě před nákupem.

Dále mě zaujalo, že v mnoho vystavovaných notebooků byly ne zrovna aktuální modely. Některé už byste na internetu asi ani nesehnali. Jiné zas měly už půl roku svého nástupce. Ono to úplně nehrálo ani s letáky, které tam byly položené (třeba od ASUSu, kde už byly zmiňovány novější modely K52).

Asi poslední, co mě zaujalo, byly ceny. U některých modelů 100€ navíc proti cenám v internetových obchodech. I na záruce, kterou by jen objednali na dotaz a „předali“ dál, si přihodili marži 20%.

U sousedů v Euronics

V rychlosti jsem ještě nakouknul do obchodního domu vedle. Ten není přímo zaměřený na počítače, ale několik notebooků tam vystavených měli. Nebudu se dlouze rozepisovat a hodím jen dvě fotky. Tedy jen jednu (ta druhá je na začátku článku):

electronics-acer-as6920g

Výsledek? Ceny opět žádné terno. Toshiba A300 bude asi ve městě dost oblíbená a Acer Aspire 6920G je už taky docela historie (recenzovali jsme před dvěma roky).

Situace v kamenných obchodech s výpočetní technikou mě moc trápit nemusí, ale je mi jasný, že když půjdu koupit pračku/myčku/whatever, bude to úplně stejné… jen s jiným sortimentem.

Komentáře k článku

  1. 1. Ondra[sej]  5.9.2010  11:34:54

    Určitě by stálo za to podobný průzkum udělat i v dalších zemích… konkrétně třeba v ČR.

  2. 2. Ondr4h  6.9.2010  18:19:52

    Vůbec se nedivím výsledkům, elektra jsou v dnešní době zaměřena na zákazníky tzv. „slyšel jsem od kamarádá a ten od svého známého že..“ (Mimojiné se stejný typ vyskytuje v článku ) a těm je srdečně jedno zda-li je to 1. série nebo 10. …Oni to prostě neví a neřeší ceny apod.V postatě doplácejí(Doslova) na svoji neznalost.
    Nedá se to však elektrům vyčítat, zákazník který má přehled v noteboocích nebude nakupovat v elektru jako je datart.A elektra to ví moc dobře, v jejich zájmu není zvýšit gramotnost lidí v tomhle směru…

  3. 3. swarm  6.9.2010  19:20:47

    [2] Pravda. V elektru (případ na konci článku) jsem nic jiného nečekal, ale change computer by teoreticky měl být pro zákazníka něco jako u nás czech computer a alza (ve smyslu: krám na počítači, vystavenou hromadou notebooku a vyškoleným personálem).

    [1] Když vše půjde podle plánu, tak příští podobný článek bude o nákupu v Belgii. Nicméně ČR bych pak taky mohl zkusit (třeba na začátku příštího roku).

  4. 4. Ondr4h  7.9.2010  11:28:30

    [3]No,přiznám se že nevím jak to chodí v kamenných obchodech znamých intenetových e-shopů(Nikdy jsem tam nebyl).Ale nepředpokládám, že tam budou mít alespon od každého druhého notebooku jeden vystavený.Za 1. se to mění každou chvíli, za 2. vystavený notebook málokdo chce(Řekl bych že jsou defakto neprodejné) za 3.E-shop je schopný zařídit notebook až ho budeš chtít.Aby plnili sklady notebooky o kterých si nejsou jisti že je prodají by byla hloupost.

    Jinak, i když je notebook vystavený neudělá si zákazník žádnou představu o tom co umí.Většinou tam jde video, ze kterého zákazník akorát zjistí jaký má monitor.Dále jak moc se zahřívá a jaký má vzhled.Myslím, že kdyby tam byl puštený nějaký benchmark(Třeba i jen na požádání). udělalo by to mnohem větší službu.
    Vzledem k výše popsaným důvodům, nechápu proč nemají, tak jako u mobilů, makety ve stejné váze a velikosti.

  5. 5. greggie  7.9.2010  14:27:00

    v Belgii? vies po francuzsky/holandsky?

    pretoze ak nie, tak mozno nakoniec niekoho zozenies kto bude vediet anglicky, ale pravedpodobne to nebude clovek z daneho oddelenia, ktory, logicky, zase nebude mat prehlad v oblasti notebookov

  6. 6. AG  11.9.2010  3:22:06

    [4] Preco by bol vystaveny ntb nepredajny? Zalezi, aky je to model a aky obchod, ale ak je to dobry model a dava sa nanho zlava (ako na vystaveny kus), tak myslim ze sa vzdy preda. Aj ja som par zlacnenych vystavenych veci nakupil. Ale pravda, neviem ako v tomto uvazuje bezny BFU.

    [5] V BE vie po anglicky snad uplne kazdy – v troch mestach som sa anglicky nedohovoril iba v jednom obchode s pecivom a jednom fast-foode na dedine. Navyse ak ma predavac nieco vediet o pocitacoch, tak logicky bude vediet aj po anglicky. Ak nevie nic o PC, tak je to zas jedno.

    Skor ale myslim ze tam nebude situacia o nic lepsia – jednak je elektronika v BE draha a (hlavne v Bruseli) nie su ludia a predavaci o nic znalejsi ci prijemnejsi nez na SK.

  7. 7. greggie  11.9.2010  22:22:09

    [6] tak neviem, zijem tu uz rok a na jazykovu barieru som narazil nejeden raz a to aj v media-markte, kde je uplne bezne ze anglicky vie az druhy ci treti predavac a vzdy to bol niekto z ineho oddelenia :)

    elektronika draha nedraha, tazko povedat, media-markt&spol ma rovnaku cenovu hladinu ako vsade inde, dokonca nejake HPcka Paviliony DV7 co som minule pozeral boli lacnejsie ako v CZC.

    co tu vsak uplne chyba je prave e-shop stylu CZC/alza, take nieco tu proste neexistuje a ked sa tomu nieco priblizuje, tak spracovanie a moznosti web prezentacie su jak z 90-tych rokov a navyse sa casto stava, ze e-shopy maju jeden zdroj, tzn. rovnake ceny, tak si totiz predstavuju v belgicku „konkurenciu“ – to iste na milion sposobov pod inym menom :)

    kedze sme na notebook blogu – tak samozrejme treba k rizikam nakupu bookov tu dodat uplnu nemoznost zohnat cokolvek s qwerty klavesnicou, dokonca aj moj pracovny notebook mi dali s azerty, aj jasne vedeli ze francuzstinou neoplyvam


Napsat komentář