Notebook s maximální pracovní výbavou existuje

Před pár dny jsem se podíval na novou nabídku notebooků řady FSC Esprimo Mobile. Jeden model z první generace doma ještě mám (14″ Esprimo M9400; bude nahrazeno MacBookem) a ačkoli to není špatný notebook, má dost nedostatků – nejzávažnějšími jsou brutálně hnusný design (asi měli snahu odlišit Lifebooky) a otřesná klávesnice.

Nová generace ovšem dost pokročila. Nový design se mi zdá velmi vkusný (v některých ohledech mnohem lepší než u mého ThinkPadu) a zpracování také značně pokročilo. Vyztužená konstrukce je velmi pevná a nová klávesnice nabízí nejen o něco lepší rozložení, ale hlavně má konečně příjemný a jistý stisk. Ve FSC se navíc rozhodli přidat k touchpadu i trackpoint (tedy jeho kopii TouchStyk), který sice na trackpoint z ThinkPadů nemá ani omylem, ale potěší. Všechno tohle je pro mě spolu s možností dokování základ pro solidní pracovní notebook.

Konektory na všechno

Měl jsem možnost pořádně otestovat konkrétně model FSC Esprimo X9525 (v plné palbě s přídavnou baterkou, „šetřičem hmotnosti“, dvěma adaptéry a replikátorem portů) a musím říct, že takovou výbavu, jakou jsem našel u něj, jsem už hodně dlouho neviděl. Nedávno se tu vedla zajímavá diskuze o tom, že už z notebooků mizí sériové, paralelní a PCMCIA porty/rozhraní. Tohle všechno zmíněný notebook má a navíc ještě nabízí nová rozhraní, jako jsou ExpressCard (nové průmyslové měřící systémy PXI třeba s EC koketují) a eSATA. Třešničkou na dortu jsou drobnosti jako SmartCard, infra-port typu FIR a bezdrátový 3G modem.

Když to srovnám s novými ThinkPady, které mají pět a půl portu a navíc ještě pěkně blbě rozmístěných, tak je tento notebook jak malý zázrak. Většina portů je navíc šikovně umístěných vzadu, takže nenastávají problémy, kdy kabely připojených zařízení překáží v prostoru pro manipulaci s myší.

Pro konzervativce jako dělaný

Celý notebook jako by byl dělaný pro konzervativní uživatele v každém svém detailu. Není to jen o konektorech a jejich umístění vzadu. Absence jakýchkoli výstřelků je znatelná i jinde – standardní uchycení kloubů víka (možnost rozevřít i na 180°), matný displej (sic širokoúhlý – jiné už se v podstatě nedělají), „retro“ stavové LCD, rozsáhlé nastavení BIOSu a mnoho dalšího.

Závěrem

Už jsem si myslel, že sehnat solidní pracovní notebook postavený na nových technologiích (třeba výkonný procesor Core 2 Duo T9400 2,53 GHz) a zároveň s maximální kompatibilitou (starší rozhraní a standardy) je skoro nemožné. Jsem rád, že jsem byl vyveden z omylu. To je také důvod, proč jsem napsal tento článek, ač se normálně recenzovaným výrobkům nevěnuji. Řekl bych, že zmíněný notebook si časem najde místo v nejedné laboratoři. A cením si toho, že na trhu ještě něco takového existuje.

Komentáře k článku

  1. 1. toncek  9.12.2008  0:17:45

    Co tě přesvědčilo přejít na MAC? Co si dobře pamatuju, tak jak jsi recenzoval Air, tak si z toho systému moc nadšený nebyl :-)

  2. 2. Ghost  9.12.2008  9:40:09

    tak za cenu vyssiu ako maju 8530p alebo T500 by sa patrilo aby bol Esprimo X9525 dobry notebook. v cene 34-39tisic CZK (alza.cz) sa o nom ako o konkurencii R-koveho Thinkpadu da hovorit dost tazko. :) v podstate je to Lifebook bez 3rocnej NBD zaruky.

  3. 3. swarm  9.12.2008  9:56:20

    [2] Netvrdím, že je to konkurence ThinkPadu R. Jinak teda s integrovanou grafikou (X9510) se dá sehnat za 30 tisíc a i s tou dedikovanou ho lze najít za 33 (oboje s DPH). Alza je taky někdy s cenama krapet mimo.

  4. 4. danik  9.12.2008  21:11:05

    a co dell d630?? ten ma jak TrackPoint, tak ma taky COM a i SmartCard.. FIR nema, ale to uz se dneska skoro ani nepouziva, ne??

  5. 5. swarm  10.12.2008  12:20:49

    [4] Už nemá paralelní port (jinak D600 měla ještě paralelní port i FIR). V čem je paralelní port tak unikání, to tu zaznělo nedávno v diskuzi pod článkem o obměně portů.

    [1] To by nebylo pro mě. MacOS X bych si nakonec navykl používat, ale preferuju maximální zpětnou kompatibilitu a navíc jdu cestou nejmenšího odporu – klasický aplikace bych sice pro Mac našel všechny, ale z těch specializovaných ani ne polovinu. Bratr má ale na MacOS X jiný názor než já ;-)

  6. 6. toncek  10.12.2008  23:29:47

    [5] Bratr je můj člověk :-). Jako vývojář bych se softwarem neměl mít problém ani na Macu. Takže taky po něm pošilhávám…

    Jinak specializovaný soft můžeš rozjet přes virtuální mašinu nebo mít na druhém oddílu nainstalované wokna ;-)

  7. 7. swarm  11.12.2008  13:06:24

    [6] Bratr je taky vývojář a problém se SW by podle mě taky neměl mít vzhledem k tomu, že by šlo o přechod z Linuxu. Kdyby koupil MacBook, tak by to byl jeho první počítač, který koupil s OS.

    Některý software bych asi mohl řešit přes PD/WMware, ale na něco by bylo nutné OS spustit nativně – jenže z dob dualbootu už jsem dávno vyrostl a restartovat vždy kvůli nějaké aplikaci, to by mě děsně vytáčelo. Ve výsledku bych se tedy akorát připravil o určité pohodlí, které teď mám s Windows (XP).

  8. 8. Honza  16.12.2008  18:36:08

    [7] Taky jsem přešel z Linuxu na OS X a musim rict, ze OS X je nejlepe vypadajici UNIX. Programuju v Jave (JEE), vsechny aplikace, ktere jsem pouzival na Linuxu funguji v OS X, takze naprosta spokojenost.
    Jen do toho, uvitite, ze se vam nakonec OS X docela zalibi. Napriklad Safari v OS X je uplne jina pisnicka nez Safari ve Windows.


Napsat komentář