Nové ThinkPady a moje malé zklamání (dodatek na konci)

Dnes je již všechno definitivní a na internetu se porůznu objevily fotografie a rendery nových ThinkPadů pro rok 2012. Můj názor na to, jak by nová generace měla vypadat, byl rozpolcený. V něčem jsem si říkal, že by bylo nejlepší, kdyby se žádné změny nekonaly, v něčem bych naopak změny vítal. Dá se říct, že v obou rovinách jsem zklamaný.

O tom, jak nové ThinkPady vypadají, si můžete udělat jasnou představu z článků na serverech engadget.com a notebookreview.com.

Klávesnice

Tou nejvýraznější změnou je bezpochyby nová klávesnice. Nedá se říct, že by se ThinkPady od roku 1992 nijak nevyvíjely, ale jedna komponenta se snažila zůstávat vždy jen s minimálními změnami. Tou komponentou je klávesnice. Nyní se Lenovo odhodlalo k velké změně. O tom, že přijde, už asi nikdo kvůli různým indiciím nepochyboval (sám jsem to tady tvrdil někdy od ledna).

Nová klávesnice je typu chiclet, aby šla se současným trendem, kdy po úspěchu notebooků od Apple podobný typ používají skoro všichni. Mám její mechaniku vyzkoušenou a nebudu s ní mít problém. Vizuálně mi ale zatím k ThinkPadům příliš nesedí. Věřím, že je to jen o zvyku.

Horší je to s rozložením. Podle mě je úplně dementní (= nemyslím horší proti předchozímu, ale prostě špatné bez ohledu na to, jaký notebook jsem používal předtím) a možná způsobí, že se po novém notebooku podívám někde jinde. Chybí jí totiž většina prvků, pro které mám ThinkPadí klávesnice rád. PgUp/PgDn jsou daleko od Home/End a druhá dvojice se špatně hledá v řadě dalších kláves. Velký průšvih jsou také zvětšené klávesy Esc a Delete.

Není důvod, aby byly zvětšené, když jsou na kraji – tam je najde každý snadno. U předchozí verze klávesnice jsem zdvojení chápal. Bylo na výšku a tam to má smysl kvůli povrchu prstu, který se při mačkání s klávesou potkává. Na šířku to nemá opodstatnění. Mnohem lepší by bylo, kdyby se zmenšily na původní velikost a prostor navíc se použil pro oddělení kláves. Správně – klávesy F1-F12 nejsou oddělené do bloků. V nouzi bych si dovedl představit, kdyby byl oddělený aspoň Esc a blok čtveřice od Home-Delete.

Stejně by mi ovšem vadilo, že mezi F4 a F5 není mezera (kvůli Alt+F4), protože ty klávesy často nahmatávám. Na klávesnici se při ovládání notebooku nedívám (jako spousta dalších pokročilých uživatelů), takže ani podsvícení tento nedostatek v hmatové orientaci neřeší.

Poněkud bezohledně došlo také k odstranění zástupného numerického bloku. Pokud používáte rozložení klávesnice, kde v horní řadě nemůžete psát číslice (jsou tací), na ThinkPadu už se k nim jinak nedostanete. Přístup k numerické části je pryč. Já se tedy netěším hlavně na zadávání dlouhých kódů, hesel do systému a hodnot v Excelu. Bude to peklo.

Takové ty speciality jako PrintScreen místo klávesy kontextové nabídky (kterou běžně používám) už snad ani nestojí za řeč.

Docela by mě zajímalo, zda se u 15,6“ modelů objeví také možnost klávesnice s numerickým blokem. V případě Edge E530 totiž existují obě verze. Věřím, že by podobnou možnost ocenila spousta lidí, kteří musí pracovat s čísly (připojovat externí numerický blok neberu jako řešení).

Opět špatné rozměry

Klávesnice pro mě je zklamáním, ale tuto změnu jsem čekal, takže mě to tolik nezasáhlo. Zklamání, které jsem nečekal, se dostavilo až dnes, když jsem viděl fotky ve výše odkazovaných článcích. Doufal jsem, že konečně zmizí ten odporně velký prostor pod displejem u 14“ modelů, když se klávesnice zmenší na výšku, ale nestalo se tak. Kdyby se 14“ o ušetřený prostor fyzicky zmenšily, dokázal bych si změnu ospravedlnit, ale takto k ní není důvod. V prostoru, kde dříve byla sedmá řada, je teď akorát kulatý vypínač. Super.

Nemám rád plýtvání. Vzhledem k tomu, že 14“ a 15,6“ model mají prakticky shodnou „hloubku“, není pro mě volba 14“ už moc zajímavá (tenhle problém přišel s přechodem na 16:9). Zpravidla totiž velikost notebooku pociťuju jen v dopravních prostředcích, kde je málo místa před sedadlem.

Mám doma ještě ThinkPad R60, který máme vyhrazený k řízení DMX světel na koncertech, a jeho okraje jsou mnohem menší. Je až s podivem, jak strašně okraje v ThinkPadech narostly během několika posledních generací.

Podle mě by měl být notebook ideálně velký jen tak, aby se do něj vešel displej (pochopitelně s nějakým okrajem kvůli odolnosti) a klávesnice. Všechno navíc je podle mě špatně.

Konec ThinkLight?

Jednou z předností nových klávesnic je možnost podsvícení. Ta je bohužel (nejspíš) pouze u řady X a T a podle všeho pouze volitelná. Myslel jsem, že lampička ThinkLight již zmizí, ale dle některých informací (a zdá se i podle renderů) minimálně u T aspoň někde zůstane.

Podsvícené klávesnice mám rád a u ThinkPadů jsem již jednu měl v X1, kde se mi moc líbila. Jakmile jde čistě o to vidět popisky kláves, je podsvícená klávesnice dobrým krokem. Nicméně ThinkLight jsem využíval i v jiných případech. Třeba pro snížení kontrastu mezi obrazovkou a okolím při práci v noci. Lampička, kterou mám v R61 toho moc neosvítí, ale ty novější již většinou zvládly obstojně osvítit i prostor po stranách notebooku, kde jste ve tmě v klidu mohli číst papírové dokumenty. Chápu, že lampička není tak cool, jako podsvícená klávesnice. Mít oboje by ovšem někdy nebylo k zahození.

Lidé si podle mě brzy zvyknou a nebude se jim chtít zpět. Tuto generaci bych viděl jako mezikrok a lampička v příští, maximálně přespříští generaci půjde z ThinkPadů pryč.

Doufejme, že aspoň mezi ThinkPady T a X nebudou vznikat konfigurace, které nebudou mít ani lampičku, ani podsvícenou klávesnici. Vzdávat se možnosti jakýmkoli způsobem osvítit klávesnici v noci, to by se mi nelíbilo. (Mám přislíbenu odpověď od člověka z Lenova, hned jak to zjistí.)

Další změny plynou jen z nové platformy

Ve všem ostatním k podstatným změnám nedošlo. Je tu USB 3.0, které teď mají už všechny notebooky, protože je integrované v čipové sadě Intel series 7. Thunderbolt nakonec dostane pouze ThinkPad T430s, a to pouze v okrajové top konfiguraci s Core i7. Ostatní parametry jsou dle očekávání – Ivy Bridge procesory, Intel HD4000, nové (tedy spíše přeznačené) grafické čipy NVIDIA/AMD a to je vše.

V praxi tedy nová generace proti té současné nabídne USB 3.0, přibližně o 20% vyšší výkon procesorů a rychlejší integrovanou grafiku (pro ty, kteří chtějí hrát na ThinkPadech hry) a to je vše. Nejsem si jistý, jestli to pro všechny bude dostatečné pro vyvážení negativ z redukované klávesnice. Něco mi říká, že se ze současné generace prodá ještě hodně kusů.

Změny v dokování

Včera jsem si zde připravil několik odstavců k tomu, jak se Lenovo vypořádá s přidáním USB 3.0 do dokovacích stanic. Večer jsem se to dozvěděl přímo z Lenova. Objeví se inovované stanice se stejným dokovacím konektorem a budou se lišit přidáním USB 3.0 (pravděpodobně místo některých USB 2.0), aby byl plastový obal stejný.

Předpokládám, že podpora USB 3.0 bude fungovat jen u přicházející generace notebooků a nebude se týkat současných modelů, které mají rychlejší port řešený samostatným čipem. Nejspíš pak porty poběží jen s nižší rychlostí. Je to ovšem jen domněnka.

Závěrem

Ve velkých firmách se často v zakázkách řeší úplně jiné parametry než vlastní notebook, takže tam nejspíš moc nezmění. Obávám se, že ThinkPady budou zas o kousek méně zajímavé jako profesionální stroje pro fajnšmekry, kteří přesně vědí, co chtějí. Mezi takovými nová generace jistě nebude mít na růžích ustláno, ale část si zvykne.

Zároveň nepopírám, že někteří lidé změny určitě ocení. Část jich je jasně cílená na jinou (novou) skupinu uživatelů. Nejvíc ostrouhá stará garda, která byla fixovaná na sedmiřadé klávesnice.

Přechod z R61 na T520?

Pokud odebíráte příspěvky z facebookové stránky tohoto blogu, již víte, že jsem se pustil do několikatýdenního testování ThinkPadu T520. Mám konfiguraci s Core i5-2540M, integrovanou grafikou, 9cell baterií a HD+ displejem. Původní 128GB SSD od Lenova jsem vyměnil za 240GB variantu superrychlého Intel 520. K tomu všemu mám teď i dokovací stanici (SSD i dokovací stanici mám doma pro jiné články/zápisky, ale k tomu se ještě dostaneme).

Za čas tu tedy vyjde článek popisující mé zkušenosti z „přechodu“ od generace R61/T61 a R400. Mám pocit, že takový přechod bude čekat více lidí, takže by jim to mohlo usnadnit rozmýšlení. Klasickou recenzi nečekejte, těch je všude dost.

Dodatek (klávesnice)

V modelech X se čas od času testuje něco, co se pak prosadí do všech ThinkPadů. Teď jsem se pozorně podíval na fotky X1 Carbon (zdroj: engadget.com) a hle, potvrdila se moje domněnka, že spojit celou horní řadu do jednoho bloku je blbost. V tomto experimentálním modelu už jsou všechny bloky opět odděleny. Esc a Delete jsou stále širší. Nyní už nejspíš ne o tolik a pravděpodobně došlo k mírnému zúžení F1-F12. Taková změna rozhodně zvedne použitelnost v profi programech, kde se funkční klávesy pořád používají ve velkém.

Zdá se, že „nová“ klávesnice pro ostatní modely už je vlastně stará a dle předchozích zkušeností očekávám, že časem (nejdříve však za rok) budou mít ThinkPady postupně klávesnici jako X1 Carbon. Zdá se, že tuto generaci proto s klidem vynechám. Nic by mě nenaštvalo víc, než mít pár let jedinou generaci ThinkPadů T se spojenou horní řadou.

Mimochodem ThinkPad X1 Carbon je jediný nový ThinkPad, který mě opravdu nadchl. Škoda, že do něj nedali rozhraní Thunderbolt pro lepší dokování (než USB 3.0).

Komentáře k článku

  1. 1. maramat  16.5.2012  14:24:19

    Jak to, tak dnes čtu, tak jsem velmi rád za nynější přechod z R61 na T420. Docela by mě zajímalo, jak se následně změní prodeje ThinkPadů, protože každý, komu jsem řekl o změně klávesnice, tak říkal, že by si tudíž měl koupit nynější T řadu.

    Nu nic, budu doufat, že nynější notebook bude dostatečně dlouhou dobu fungovat, snad si i zakoupím záruku.

  2. 2. Notebooky Lenovo  16.5.2012  14:30:42

    Pekne si to napisal :)

    Akurat to s tou klavesnicou vobec nevidim tak tragicky – vacsina zakaznikov co kupuje ThinkPady tak hlada hlavne odolnejsi notebook, ktory vydrzi tie tri roky. Malokto riesi siedmu radu klaves a vsetky ostatne veci co pises, to uz su fakt „manici“, daju sa spocitat na prstoch jednej ruky. Skor hodnotim pozitivne prechod na novu klavesnicu, moje skusenosti s nou s velmi pozitivne, hodnotim ju ako najlepsiu klavesnicu vobec.

    Skor ich mohli naozaj zmensit, T430 mi pride az moc velka

  3. 3. Python.P  16.5.2012  14:35:01

    Nezbývá než doufat že prodeje nebudou velké, šéfové se zamyslí a v další generaci nám opět představí starou dobrou klávesnici…

  4. 4. Python.P  16.5.2012  14:43:59

    [2]

    musím reagovat protože klávesnice je u mě velmi důležitý aspekt při výběru ntb, potom je chlazení, konstrukce, atd…

    Ale tato klávesnice téměř beze změn od roku 92, je to nejlepší na čem jsem kdy psal ( a že jsem vystřídal notebooků a klávesnic)

  5. 5. swarm  16.5.2012  16:17:17

    [2] Mně vlastně vůbec nevadí, že se zrušila sedmá řada. Měl jsem spoustu let Toshiby a pak i jiné notebooky. ThinkPada mám až od roku 2008, takže to pro mě není nutnost. Kdyby v horní řadě byly drobné mezery aspoň mezi Esc-F1 a F12-Home a byla by možnost zapnout zástupný numerický blok, byl bych spokojený.

    Doufal jsem, že když už se Lenovo odhodlalo ke změně rozložení, bude se opět snažit vytvořit něco nadprůměrného.

  6. 6. rADo  16.5.2012  17:50:41

    Taky jsem z toho krapet zklamaný. Je to nedotažené. 6řadá klávesnice byla příležitost ke zvětšení touchpadu nebo ke zmenšení okrajů kolem displeje, a ani jedno se nestalo. Takže vzniklo ne špatného, ale horšího než předchozí verze. Na druhou stranu, o to raději jsem, že mám právě T420s :)

    Ale co se Lenovu dle mého opravdu povedlo je X1 Carbon. Tam se překopalo co se dalo – dobré rozlišení, malý okraj displeje, obří touchpad, přitom je tam TPM, fingerprint reader, atd.

    Ten ultrabook je povedenější než celá T430 / T530 / X230 řada.

  7. 7. swarm  16.5.2012  17:55:19

    [6] Souhlas. X1 Carbon vypadá nádherně. U něj jsem teď asi nejvíc zvědavý, jak to tam bude pořešené s ethernetem (jestli se spoléhají jen na USB redukce) a jak to půjde zadokovat (bude thunderbolt?). Na odpovědi si ale asi ještě počkáme.

    U původní X1 mi vadili ty široké okraje displeje. Je milé, že to vyřešili displejem o palec větším. Snad to bude mít i větší výdrž, protože při reálném zatížení jsem si s původní X1 nikdy na velké hodnoty výdrže nedostal.

  8. 8. Hynek  16.5.2012  18:58:00

    Nedávno jsem si koupit ThinkPad T52O, při čtení o nové generaci jsem si nejdřív říkal, že jsme prohloupil a mohl jsem ještě chvíli počkat, ale po tom, co jsem se dozvěděl o změnách v klávesnici atd. si říkám, že jsem udělal dobře, že jsem koupil ještě tuto generaci. Nevím, ale klávesnice a´la MacBook Pro mi moc nesedí. Je to ale věc názoru, já si klávesnici na T520 nemůžu vynachválit.

  9. 9. wizaard  16.5.2012  19:13:48

    U T/W/X bude ThinkLight standard, podsvícení klávesnice volitelné. Podle mě navíc bude možné fyzicky obojí kombinovat (ale obojí svítit najednou nebude).

  10. 10. rADo  16.5.2012  20:20:02

    [7] dock u X1 je přes USB 3.0, není tam klasický konektor.
    http://www.slashgear.com/lenovo-launches-usb-3-0-dock-15228362/

  11. 11. obiuquido144  16.5.2012  21:30:21

    Tenhle clanek mi mluvi z duse. Uz 4 mesice 10-12 hodin denne pracuju na W520 a zaroven vybiram soukromy notebook. Protoze se mi libi tuhost W520, zaoblena, zily nerezajici predni hrana a spravce nabijeni, doufal jsem, ze se Lenovo pochlapi a nabidne nejakou skutecnou inovaci jako napr. 13″-14″ aspon HD+ IPS display zasazeny v ramecku velikosti odpovidajici technologickemu pokroku.
    Po vcerejsku cekam na nove Apply (uz jsem mel dobrou zkusenost z 15″ Macbook Pro 1680×1050 – displej jsem mel radeji nez soucasny FHD ve W520), jsem zvedavy na Asus UX31A a levnejsi UX32A s FHD 13″ IPS displeji, byt ostrymi hranami a asi blbym napajecim konektorem. Sbohem Lenovo… X1c je pekna, ale bude nejspis prilis draha, Samsung rady 9 asi podobne.

  12. 12. elzet  16.5.2012  22:22:07

    Díky za náhled pod pokličku next-gen TP.

    Klávesnice mě sere (protože rozložení a protože chybějící mezery mezi F* klávesami – kupodivu používám několik programů, kde F1 – F12 patří k často používaným klávesám a potřebuju je najít po hmatu. Výtku směrem k numerickému bloku chápu, ale pro mě osobně není tak podstatná (většinu času mám US rozložení)

    Klávesnici bych překousl, ale co nepřekousnu jsou rostoucí rozměry. Tloušťku mám fakt na banánu (a nechápu ty tlaky kolem Ultrabooků), ale půdorys mě zajímá hlavně kvůli práci ve stísněných prostorách (autobus, posluchárna, restaurace apod.). Vem si, že dnešní X2* řada má půdorysné rozměry dost blízko 14″ R60 nebo T4*. Kdyby X1 měla půdorys X60 i za cenu dvojnásobné tloušťky, ale výměnné baterie, klasické UltraBase a Ethernetu, tak mám jasno.

    Takhle musím (jako majitel už 3. generace ThinkPadu v pořadí) říct, že můj příští notebook bude s největší pravděpodobností od jiného výrobce. X200t mi s pár upgrady slouží víc než 2 roky a stejnou dobu ještě asi bude.

    [2] pochop, my nejsme „maníci“ nebo nějací fašisti, co nutně trvají jen a pouze na 7-row klávesnici. Jde o to, že Lenovo krok za krokem obírá ThinkPady o dobré a chytře řešené vlastnosti, které zpříjemňují každodenní používání. Chápu, že lidí co to ocení je málo, ale pak může Lenovo všechno přejmenovat na IdeaPad a prodávat stejný srágory jako Dell nebo všichni ostatní.

    Nebráním se změně, ale musí být k lepšímu, například: „nasereme do Thinkpadů 16:9 LCD, ***ale*** budou vždy minimálně s rozlišením 1600*900 a pouze s 3mm okrajem díky nové konstrukci víka s přídavkem Vitacalu a Optimineralu. Šířka přístroje bude totožná s předchozí generací, díky použití 6-row klávesnice získáme víc místa pro větší touchpad a/nebo menší hloubku přístroje. Ano, opouštíme klasický systém dokování, ale nový je postaven kolem ThunderBolt konektoru a nejvyšší řada Dock-u obsahuje full-size PCI-E slot pro grafiku/whatever else. Naši programátoři navíc nejsou pologramotné opice, takže k tomu napsali rychlé a funkční ovládací rozhraní s podporou nV Optimus technologie.“ To je inovace ala IBM. To co předvedlo Lenovo je kanibalizace značky ve jménu věčí „rejže“ z neznalých koupěchtivých zákazníků.

  13. 13. elzet  16.5.2012  22:24:39

    * uff, „větší“ pochopitelně ;)

  14. 14. hany  17.5.2012  1:27:00

    Jak dlouho očekáváte, že budou dostupné starší modely T420, T520 než je úplně stáhnou (a zlevní?)? Mám nefunkční T420 (vadný system board, záruka neuznána, oprava by stála 20k) a uvažoval jsem, že bych šel do nového T430, ale popravdě článek mě od toho dost odradil. Je škoda, že Lenovo systematicky odstraňuje to co dělá ThinkPad ThinkPadem.

  15. 15. swarm  17.5.2012  12:00:52

    [10] Tohle není moc elegantní řešení. Doufal jsem, že podobně jako u Sony vymyslí i způsob, jak tím notebook napájet. Vypadá to, že to bude chtít koupit ještě jeden samostatný napájecí adaptér a svázat si ho s USB konektorem od stanice.

    Trochu se bojím toho zobrazení. Předpokládám, že je v tom nějaký nový čip od DisplayLinku, který už umí dvě obrazovky, ale každá bude jen do 1920×1200 a ještě je otázka, jak to bude zatěžovat procesor. Mám zkušenost s těmi modely pro USB 2.0 a režie procesoru byla docela velká při překreslování oken. Ne, že by to moderní Core i5 neutáhla, ale zvyšuje to zbytečně produkované teplo a otáčky ventilátoru.

    Doufal jsem spíš v něco jako Thunderbolt, kde dva displeje se budou řešit interním DP „hubem“ na dva fyzické výstupy (klidně jako buď 2x 1920×1200, nebo 1x 2560×1600). gigabit-LAN by byla řešená jako PCIe 1x a zbytek klidně jako zařízení na USB 3.0 hubu. Nějak by se k tomu vymyslelo i napájení (třeba kombinovaným konektorem) a pak by mi vůbec nevadilo, že to nemá konektor na spodku.

    Uvidíme, jak to budou mít kluci z lenova vyřešený, ale mám k tomu spíš nedůvěru.

  16. 16. swarm  17.5.2012  12:05:07

    [12] Svou druhou částí komentáře mi mluvíš z duše. Jinak u mě čísla nejsou o EN/CZ rozložení. Jde jen o to, že třeba zapisuju čísla a na zástupném numerickém bloku to můžu dělat rychle, aniž bych se koukal na klávesnici. Když jsou čísla v jedné řadě, už to bez koukání nejde a vyžaduje to obě ruce.

    [14] Podle mě hned nezmizí. Ani pak bych se nebál. Určitě toho bude pořád dost mezi použitými stroji. Dneska jde sehnat v super stavu s nejetou klávesnicí i T43p s ISP panelem, takže věřim, že i rok staré modely budou dlouho k sehnání.

  17. 17. mb  17.5.2012  15:08:13

    Já teda nevím… nemyslím, že jsem staromilec, ale už si pomalu zvykám na to, že tak pěkný a praktický notebook, jakým byla svého času X41, asi už od Lenova nezažiju. Tam nebyl snad jeden milimetr navíc, pomalý disk jsem nahradil SSDčkem a pořád běhá k maximální spokojenosti. Jasně, je poplatný své době, takže výdrž na baterky i výkon jsou prostě takové, jaké tehdy mohly být, ale celkově se u něj cítím velice příjemně.

    Celkem mě zaráží kolik sil a času věnuje Lenovo změnám, které se zdráhám nějak pojmenovat, abych nebyl vulgární a místo toho nevyužívá toho, co už bylo a bylo to skvělé. Za současný hardware v pojetí designu X41 jsem ochoten plotit zlotem. Ovšem zcela si uvědomuju, že o moje peníze Lenovu zcela určitě nejde, takže už asi ani nic nečekám :-/

  18. 18. Romus  18.5.2012  20:46:20

    Já nechápu proč tu klávesnici použili nejdřív pro levné modely a až potom pro drahé, mám z toho downgrade pocit. Mou T60 mám zase o něco raději.

  19. 19. xmiku  20.5.2012  16:14:47

    [12] To jsou zlatá slova. Taky nechápu dnešní snahy o zplacaťování za cenu zvětšování jiných rozměrů, které ovšem nejsou efektivně využity a displeje mají nechutně velké rámečky.

  20. 20. Ladik  2.10.2013  15:44:42

    Taky nedokážu za svou X60 najít rovnocennou náhradu :-/


Napsat komentář