Nový přírůstek do rodiny: HP Compaq nx6110

Minulý týden jsem zakoupil na inzerát starší (~3 roky) notebook HP Compaq nx6110. Kdo se v noteboocích trochu vyzná, tak je mu jasné, že šlo kdysi o SMB lowend a jeden z nejlevnějších notebooků na trhu (cena za nejlevnější konfigurace začínala tuším někde u 13 tisíc s DPH). Jeho nevýhody byly především ve slabší výbavě. Pro změnu však nabízel dobré mechanické provedení a odolnou šasi. To je také důvodem, proč jsem ho zvolil, protože výkon se po čase smázne (hry už na tom nikdo hrát nebude tak jako tak), ale chatrný notebook kupovat ojetý je většinou velký hazard.

Potřeboval jsem notebook pro bratra s aspoň základním výkonem na základní kancelářskou činnost, maily a grabování z videokamery. Vyžadoval jsem jen minimální výbavu – USB2.0, firewire, Wifi 802.11g, ale chtěl jsem funkční baterii schopnou dát aspoň 2 hodiny normálního provozu.

Výběr

Nejdříve jsem procházel Aukro, kde nějaké použitelné notebooky začínaly až na 5-6 tisících a mnoho notebooků v nabídce mělo baterii buď úplně vadnou, nebo maximálně na přenesení mezi zásuvkami. Notebooky se zajímavou cenou byly s nějakou vadou šasi, LCD, klávesnice, nebo napájecího adaptéru. Nakonec mě tedy příjemně překvapila nabídka na „bazaru“ u nás na serveru (NOTEBOOK.cz), kde jeden člověk nabízel až na optickou mechaniku plně funkční HP Compaq nx6110 za 3500,- Kč.

Ani jsem neváhal a na inzerát odpověděl prakticky hned po jeho objevení. Do týdne byl notebook doma.

Konfigurace: HP Compaq nx6110 Celeron-M 1,4 GHz, 512MB RAM, 40GB HDD, Intel GMA900, Wifi b/g, BT, 15″ XGA (1024×768), 2x USB, FW, VGA, PCMCIA, brašna

Prvotní zděšení

Po vybalení krabice jsem notebook zkusil zapnout jen na baterii. Prvním potěšujícím zjištěním byla funkčnost bez připojeného napájecího adaptéru. Vím, že to bylo logické, když prodejce udával výdrž 2 hodiny, ale jak je notebook starý, tak mám o baterii vždycky obavy.

Mnohem méně příjemné zjištění přišlo, hned jak se roztočil ventilátor (tedy prakticky ihned). Jím produkovaný hluk byl daleko před tím vším, co jsem za svou „kariéru“ redaktora poznal. Od ventilátoru šlo navíc jakési vysokofrekvenční pískání. Kdo někdy měl nějaký notebook HP Compaq, tak nejspíš narazil na problém, kdy po startu se rozjede ventilátor na maximální otáčky a ztlumí se až ve chvíli, kdy se v operačním systému zavede ACPI ovladač. Tento model to má stejné. Utěšoval jsem se, že to všechno přejde, jakmile nějaký OS nainstaluji.

Po instalaci se však vůbec nic nezlepšilo (navíc notebook relativně dost hřál na to, že ventilátor běžel tak rychle). Neudržel jsem se a notebook rychle rozebral. Naštěstí stačilo jen vyšroubovat dva šrouby, posunou tři pacičky nad klávesnicí a tu následně vyndat. Chlazení nevypadalo zanesené, ale stejně jsem raději odmontoval část chlazení s ventilátorem. Zde přišlo mé obrovské zděšení. Mezi ventilátorem a širokou trubicí vedoucí k výdechu chlazení se nacházela nějaká neurčitá výplň.

Předpokládám, že ji sem někdo umístil za účelem ztišení, ale vzhledem k tomu, že notebook tak hřál a přes tuto výplň neprocházel skoro žádný vzduch, nejsem si jist, že to někdy mohlo vážně fungovat. Chvíli jsem se také domníval, že to mohlo mít za cíl ochránit ventilátor před nečistotami, ale ventilátor nasává vzduch na spodku notebooku a bokem ho jen vyhání ven. Nebudu dál zdržovat – výplň šla pryč a ventilátor měl rázem mnohem příjemnější zvuk. Navíc po nastartování systému se zpomalil na rozumnou úroveň a chvílemi se dokonce začal vypínat (ačkoli notebook byl po dvouhodinovém provozu s ucpaným chlazením zahřátý víc než dost).

Závěrem

Po vyřešení problému s chlazením se mi notebook už docela zamlouvá. Bude bratrovi sloužit na nějakou tu základní kancelářskou práci a tu (myslím) zastane více než dobře. Šlape to dostatečně svižně pro většinu dnešních aplikací. Vlastně mě dokonce zaráží, že je dnes možné si koupit plně funkční a plně použitelný notebook už za tak nízkou cenu.

Dříve byl notebook něčím jen těžko dosažitelným pro běžné lidi. Dnes už si ho může koupit opravdu každý. Když jsem dříve potřeboval nárazově nějaké peníze, za víkend se dalo vydělat ~2000,- Kč jako dělník (rozebírání/bourání kulis po různých akcích,…). Schopnější mladý člověk, který se nebojí práce, si tedy na vlastní notebook může vydělat s klidem za dva víkendy a nemusí mít žádné odborné znalosti – třeba při takové příležitosti, jako byla teď se sčítáním lidí v metru. Tolik studentů VŠE jsem pohromadě už dlouho neviděl ;-).

EDIT: Přidávám fotky toho humusu v chlazení. Po zebrubnějším ohledání uznávám, že by to klidně mohl být nahuštěný bordel do docela slušivého tvaru. Je fakt, že málokdy se setkám s notebookem, který by měl neustálý běh větráku, ale nikdo ho za 3 roky nevyčistil (aspoň je vidět, že to čištění se nedělá jen tak pro legraci).

Komentáře k článku

  1. 1. mildik-dik  13.11.2008  0:06:56

    Tak ta výplň byla na 99% nahromaděný prach s chlupy, tkaninou a dalším bordelem, který nasává NTB právě ze spodu, třeba když si ho někdo položí na peřinu. Pěkně se to tam hromadí, protože to neprojde skrz žebra chladiče. Udělá to takovou strukturu, která vypadá jako filc. Pěknej humáč :o)

  2. 2. Martin  13.11.2008  0:18:23

    Dobrá koupě za tu cenu, to jste měl docela štěstí! ;)

  3. 3. mobilcarl  13.11.2008  0:28:01

    Jirko, nekupoval si náhodou tak půl roku zpátky pro bratra FS Esprimo?

  4. 4. toncek  13.11.2008  0:33:32

    No tak mám tenhle model už 3.5 roku a nemůžu na něho říct křívého slova. Tebou popisované vlastnosti určitě nemá. Pravda jde o silnější konfiguraci – Centrino 1.6 Ghz, 512MB RAM, 60 GB disk. RAM jsem rozšířil na 1.5 GB, asi před měsícem jsem koupil novou baterii, takže zase vydrží 3 hodiny :-)

    Jinak za celou dobu nebyl ani jednou v servise, šasi jsou opravdu pevné i po takové době drží skvěle. A hlavně klávesnice – zvykl jsem si na její rozložení – blok delete, home, end atd v pravém horním rohu mi naprosto vyhovuje. A taky ta klávesnice nevypadá po tak dlouhé době jako zrcadlo což vidím u některých lidí s půl roku starým Acerem. Notebook jede prakticky denně.

    Suma sumárum za těch 30k co předtím stál to je opravdu dobrá koupě. Mám k němu ještě HP Travell battery.

  5. 5. Warcz  13.11.2008  8:55:35

    mildik-dik – jj přesně. Taky jsem po 2 letech tuhle „vyplň“ odstraňoval kdy mi vypínala ochrana CPU.

    Trochu offtopic: Podařilo se mi na NB odpalit ATA řadič k disku a CDrom takže mam NB ze ktereho se da jenom bootovat z USB. Jakou myslíte že má cenu ? :o)

  6. 6. Hoz  13.11.2008  10:13:18

    Tento model mám 3 roky a zatím žádný problém. U mě se roztočily ventilátory jenom, když jsem pouštěl nějaké náročné hry. :-D Rozjel jsem na něho i ToCa Race Driver 3 :-D. Před třemi roky nám ten notebook stál 35 tisíc. Konfigurace Pentium M740, 512MB RAM, 40GB. Jaký to je notebook, který je vedle HP Compaq nx6110?

    Toncek: Jenom mám otázku jaký typ ramky jsi koupil? Mám taky skoro samý model jako ty jenom Pentium M740 a 40GB.

  7. 7. mobilcarl  13.11.2008  11:18:34

    To bude nějakej 6730b

  8. 8. swarm  13.11.2008  12:36:56

    [1] Asi máš pravdu. Když jsem to rozebíral, tak už byla docela tma, teď jsem to vyhrábnul a nafotil za světla.

    [3] Ale jo, ale bratry mám dva. Momentální stav s notebooky je tady: 1x Lenovo, 1x DELL, 1x HP, 1x Fujitsu-Siemens, 1x Toshiba a 1x Benq.

    [5] Myslim, že to už se o hodnotě moc nedá mluvit. Větší hodnotu by měl asi i notebook s rozbitym LCD.

    [7] Těsně vedle – HP Compaq 6530b… je to poznat podle velikosti.

  9. 9. MartensPh  13.11.2008  17:09:06

    [5] a [8] Pokud ma nizkou spotrebu a pcmcia slot, tak na router a maly server idealni. Jakou ma spotrebu?

  10. 10. skvedo  13.11.2008  19:33:19

    Tento nb si pořídil kamarád asi před třeli roky. Jediný problém měl, že mu odešla RAM, ale to se může stát na kterémkoliv nb. Jinak byl velice tichý a dokud se člověk nepodíval na diody, nepoznal, jestli je zaplý.
    Výdrž byla taky pěkná, a navíc si pořídil ještě travel battery.

  11. 11. Andre  13.11.2008  21:43:53

    Mno, dobrá koupě. Gratuluji.

  12. 12. Michal  15.11.2008  0:00:38

    Tak abych přidal trošku do mlýna. Ten bratr, který ten notebook teď má jsem já. Velmi mě překvapilo několik věcí- za prvé, že má firewire, původně jsme ho tam nečekali, bylo to příjemné překvapení, protože mi jde hlavně o tu kameru. Druhá, že po vyčištění ventilátoru je notebook krásně tichý, při startu se trochu roztočí větrák, ale pak je ticho a to tam ještě není utilita na správu chlazení. Další je zvuk, lepší reproduktory jsem na notebooku nezažil, ostatně s tím FS esprimo se obraz a zvuk nedá srovnávat, je lepší. A výdrž- práce na webu (přes wifi) a ve wordu, podsvícení na polovinu a puštěné webové radio= 2h 45min- to jsem nečekal. Jinak RAMku do něj chci dokoupit (jestli někdo má, tak může nabídnout přes Swarma) a sháním disk 2,5″ PATA 80-120GB, pokud někdo má, tak odkoupím, jinak budu muset na Aukro. Jinak, líbí se mi fakt, že ho za půl roku klidně prodám se ziskem jestli budu mít chuť jít do něčeho lepšího.

  13. 13. RakeW  15.11.2008  11:56:20

    „Schopnější mladý člověk, který se nebojí práce, si tedy na vlastní notebook může vydělat s klidem za dva víkendy…“

    Jenže mladý člověk většinou nutně potřebuje, aby „mu valilo Crysis na high!“ a ne NTB na nějakou, pche, práci :D.

  14. 14. Mem  12.12.2008  18:05:53

    nx6110 máme doma (manželka) taky cca 3,5 roku, ve své době nás přišel na nějakých 21 tisíc (1,6 GHz celeron, 512 MB RAM, 40 GB disk, …) a na to, že běží denně a buší do něj i dvě děti, tak drží a drží (pokud nepočítám jedno vydloubnuté písmenko z klávesnice ;). Ovšem ventilátor hučí takřka neustále a i když ho občas vysavačem protáhnu zvenku, asi na to rozebrání mrknu, když to má být taková brnkačka :)

  15. 15. tubler  23.3.2009  22:14:16

    [14] To dělá ten celeron, měl jsem ho tam taky a taky to řádně funělo, poté jsem za pár korun sehnal na aukru pentium m 1,7GHz a je po hluku

    mám k němu rok starou baterii 55Wh(originální je 47Wh) a dostanu přes 3 a půl hodiny na wifi

    jinak teď jsem přesedlal na novej 12′ a rohoduji se co s ním a nemam to srdce ho dát z domu


Napsat komentář