Přišla vedra… čistíte?

Do redakce jsme před pár týdny dostali na testování notebooků hru Crysis 2. Výrobci notebooků jako by to věděli a cpali nám do redakce jen něco s integrovanou grafikou, abych si nemohl zahrát (koho by to zajímalo – ne, na IGP grafikách Crysis 2 hratelný není). Včera jsem to vzdal, nainstaloval si hru na domácí Acer Aspire Ethos a jal se pařit.

Tři hodiny hraní udělají s výkonným notebookem své. Horká místa okolo výdechu chlazení a vyšší teploty vnitřních součástí jsou běžné, jenže Crysis 2 dokáže vytížit počítač na maximum – vymáčkne co nejvíc z grafiky i všech jader procesoru. Zatímco takového Zaklínače a Fallouta 3 můžu hrát celý den a nic se nestane, s touto hrou do dvou hodin notebook spolehlivě zdechne. Jde sice ihned znovu zapnout, ale další hraní hry bez vychladnutí je možné tak maximálně 5 minut.

Zanesené chlazení

Ať už je hra jakkoli náročná, jsem přesvědčen, že by notebook měl zvládat využívat své komponenty naplno za všech okolností, pokud je v místnosti, kde je 24°C, a položený je na rovném povrchu. Došel jsem k závěru, že by mohlo být zanesené chlazení, protože ventilátor už delší dobu běží častěji, než bývalo, a navíc z výdechu jde pocitově jen slabý proud vzduchu i při plné zátěži. Zkontroloval jsem tedy teploty během hraní Crysis 2 a výsledek můžete vidět sami:

Přemýšlím, co bych teď měl udělat. Napadlo mě vyčistit chlazení, ale to má jednu velkou nevýhodu. Abyste se dostali k chlazení, musíte rozebrat část spodku notebooku, vyjmout klávesnici, odpojit touchpad, sundat opěrky rukou, odpojit všechny kabely ze základní desky a tu nakonec vyjmout a otočit. Až pak získáte přístup k celému chladícímu systému. Servisní manuál jsem sice viděl, ale kompletní rozebrání, vyčištění, přepastování (to je nutnost po odpojení chlazení) a následné složení je pro mě záležitost na celé odpoledne a do toho se mi nechce. Zlaté notebooky, kde se k chlazení dostanete po pouhém odstranění čtyř šroubů. Ale nemyslete si, podobně šílená konstrukce není zas tak neobvyklá.

Kombinace lenosti, nedostatku času a neochoty hrabat se v cizím mě přivádí k druhé možnosti – reklamaci. Aspoň bude možnost otestovat servis v závadě, která není tak zjevná (děje se jen za určitých okolností). Navíc vyzkoušíme i lehce nestandardní situaci, kdy jim notebook pošlu s jiným pevným diskem (s čistou instalací OS a nainstalovanou jednou hrou). Ten, který tam mám, je totiž celý šifrovaný TrueCryptem a jakýkoli vstup do toho systému z jejich strany nepřichází v úvahu. I kdyby nebyl šifrovaný, mám tam moc dat a nechci řešit, že nějaký technik zkoušel problém nejdřív řešit formátováním disku.

Čistíte?

Hry jako Crysis 2 ždímají z notebooku maximum. Mám pocit, že výrobci designují své notebooky jen s minimální rezervou chlazení. Jako nové sice vydrží všechno, ale po roce už nižší efektivita vlivem zanesení může znamenat problémy. Pokud byste měli chybný dojem, že má „ten jeho Acer“ nějaké špatné chlazení, není to tak. Schválně jsem zkusil stejnou hru i na úplně novém pracovním notebooku HP EliteBook 8460p a teploty sice nebyly na hranici, ale nebyly od ní zas tak vzdáleny.

Vzhledem k tomu, že ne u všech notebooků je chlazení dokonale ukryté, zajímalo by mě, zda svůj notebook pravidelně čistíte a jak moc. Někdo jen strčí vysavač do výdechu chlazení, což není dvakrát šikovné, někdo zevnitř vyfouká ventilátor a někdo rozebere žebrování, protože právě tam se tvoří prachové výplně bránící průchodu vzduchu. Sám jsem tohle u svých notebooků řešit nikdy nemusel, protože jsem bral ty méně výkonné s pasivním chlazením. Tam, kde se větrák netočí, to někdy i po dvou letech vypadá jako prachem netknuté. Nicméně, jak sleduju fóra, někteří majitelé výkonných strojů berou čištění chlazení jako rutinu.

Komentáře k článku

  1. 1. Quinix  20.5.2011  17:39:45

    Čistím doma… a i v práci notebooky zákazníků. Některé jsou opravdu lahůdka a musí se rozebrat do mrtě, jinde zase stačí sundat kryt a odšroubovat plat kolem ventilátoru a člověk se dostane k tomu žebrování kde je vždycky problém… jako by to nemohli navrhovat nějak líp :-)

  2. 2. Ondřej  20.5.2011  17:42:40

    Tento problém právě řeším. Mám 2 roky starý MacBook Pro 13″ a pozoruji, že poslední dobou se více zahřívá (nikdy nebyl čištěn). Při oddělání spodního krytu se dostanu k větráku, ale nevím, jak účinně jej mohu vyčistit. Navíc spousta bordelu a prachu je zapadaná skrz klávesy.

    Zvažuji, že bych si jej nechal za tisícovku vyčistit v autorizovaném servise. Přeci jen jej používám v clamshell módu poslední dobou a docela se dusí. Navíc s těmi horky, které teprve přijdou.

  3. 3. skrz  20.5.2011  17:57:04

    Zrovna dneska jsem čistil.
    Použil jsem vysavač a stlačený vzduch (a plíce). U mého HP 2510p (http://forum.notebookreview.com/hp-business-class-notebooks/352887-2510p-owners-lounge.html) je výdech z ventilátoru na spodní straně ntb, ventilátor se točí pořád, takže čistit je potřeba.
    Při vysávání jsem měl nejdříve ventilátor zablokovaný špendlíkem, ale pak jsem jej nechal protáčet a prach šel ven mnohem lépe. Teď se i při přehrávání videa větráček točí na neslyšitelných 30-40% (ntb mám stále vzadu podložený, aby měl ventilátor dost prostoru (výdech zespod je opravdu zlo)).
    Tohle čištění dělám 1-2x ročně.
    Přál bych si, aby výrobci dělali snadno odmontovatelnou krytku větráku (stejně jako u hdd).
    PS: pokud vám spadne do větráku špendlík, použijte (opatrně) neodymiový magnet ;-)

  4. 4. Damianus  20.5.2011  18:20:34

    Tak Lenovo nečistím, není co. Větrák je udelaný tak, že 99% nečistot projde zpět ven, ale acer od mladé je tak co půl roku udušený. Taky je pravda, že chlazení je u něj uděláno velice nekvalitně a tak funguje jako dokonalá lapačka prachu :/ rezerva chlazeni je také mizerná 3 minuty skype videohovoru vytočí teploty k maximu. Také pracovní macek byl pěkně zadušený, tak, že po 27 minutách cpu přes 50% šel systém do kytek. Takže pokud není chlazení navrhnuto s patřičnou dimenzí pro daný HW a logicky zkonstruováno (ala lenovo a kopie tohoto systému chlazení) nezbývá, než čistit, pastovat a chladit externě.

    PS: zajímavostí je, že jsem nenašel ještě v žádném ntb kvalitní chladící pastu :D ať to byl apple, lenovo, sony, nebo nejlevnější asusy, acery. Šetří se opravdu na nesprávných místech :(

  5. 5. Jirrick  20.5.2011  18:51:46

    u 8440p se dá čistit docela dobře přes klávesnici – dole čtyři šroubky, čtyři západky nahoře a dva flexy od klávesnice a trackpointu. vidět jsou asi tak 2/3 větráku. takže se s trochou obezřetnosti dá za pomoci kompresoru s prachem rychle zatočit :-)

  6. 6. AG  21.5.2011  3:11:45

    Tieto hluposti su jedna z veci, preco ako primarny PC pouzivam stolny stroj. Rozobranie a kompletne dokladne vycistenie je zalezitost max. na hodinu a ked sa nieco pokasle, staci vymenit.

    Kazdopadne pouzivam iba subnotes a este som ho od prachu necistil, ale asi to nebude ani pocas svojej zivotnosti potrebovat. Mat iny notes, aby by som bezne iba prefukaval prieduchy stlacenym vzduchom, viac by sa mi v tom hrabat nechcelo, ledaze by bolo chladenie naozaj dobe pristupne.

    Ak je pristup k chladeniu blby, myslim ze v ramci predlzenia zivotnosti notesu sa oplati ho dat raz za rok vycistit servisu. A ked je chladenie zjavne blbo riesene, davat ho do zarucnej opravy s tym, ze pri zatazi zamrza, nech si to vyriesia na svoje naklady.

  7. 7. Honza  21.5.2011  20:51:39

    Dnes jsme čistili kolegův 17″ Fujitsu Siemens (model nevím ale je to C2D, GeForce 8600, 2x HDD)dokonce jsme měnili i pastu na CPU i GPU a teploty jsou asi o 20C nižší, prachu tam bylo málo spíš pasta už byla zatvrdnutá a místy se drolila hlavně na grafice.

  8. 8. Pepa  22.5.2011  10:16:26

    Pokud nechci svůj nebo zákazníkův notebook rozebírat (což nedělám pokud to vyloženě nemusím dělat, nejen z lenosti) tak na běžnou zaprášenost pomůže stlačený vzduch z kompresoru.

    Bohužel zkušenost je taková, že řada značek má rel. jemně mřížkovaný výdech chlazení, což vede k tomu, že se tam nečistoty nahromadí a po té už se jen pěchují, takže s kolegy z takovýchto notebooků, když k nám přijdou s přehříváním, často vyndaváme naprosto konzistentní hmotu podobnou dece tvořenou „komprimovaným prachem“. To neprofoukne ani rel. velký kompresor, který v práci máme a je opravdu nutná téměř kompletní demontáž NTB.

    Je to značka od značky jiné, dle konstrukce lopatek ventilátoru a výdechu. Když je to postavené dobře, tak stačí vždy pouze kompresor (ThinkPady), když je to udělané levně, tak se to musí kvůli takovéto běžné hlouposti rozebírat celé (levné Acery, ASUSy…). Docela by mě zajímalo porovnání vyndaného chlazení z Ethosu v levného Aspire, zda je to konstrukčně jiné.

  9. 9. Pepa  22.5.2011  10:20:35

    … kapitolu samu pro sebe tvoří HP EliteBooky, kde se řada zz nich (především 12″ 25x0p) zákazníkům velmi hřeje i při běžné činnosti (office), což je u tak atraktivních notebooků velká škoda… holt CD-ROM v 12″ těle při snaze o zachování výkoných komponent je stejné, jako když jsem kdisi vozil na zadních sedačkách ve Š120 dvě horská kola. Vešlo se to tam, kufr byl volný na bagáž a já s manželkou jsme olizovali čelní sklo zevnitř.

  10. 10. riprex  22.5.2011  22:33:05

    Svého ThinkPada jsem zatím nečistil, jen když už jsem do něj lezl, tak jsem vyměnil tu pastu a musím říct, že něják moc netopí ani nikdy netopil a je stále stejně tichý jako před dvěma roky, když jsem ho koupil. Z Acerů běžně tahám chuchvalce prachu, dokonce v těch starších s klasickou stolní P4 byl ten prach připečený a teplovodivá pasta kompletně vytvrdlá (taky že ten „notebook“ umřel). Svého starého ThinkPada 600E jsem se rozhodl vyčistit až loni v létě a to jen protože jsem se chtěl kouknout na patici CPU. Musím říct, že tam nic moc nebylo. No ale kdy jsem čisitl opravdu proto, že to hřálo to bylo u Dellu D420, ten byl docela hodně zaprášený a musel jsem ho rozebírat.

  11. 11. me2d09  23.5.2011  17:33:36

    Za 4 roky jsem HP nc6400 čistil 2x a jednou v servisu. Vždycky tam byly jen mírné nánosy prachu, nic zásadního.

    OT, swarm: Jaké konfigurace je ten 8460p? Bude recenze? Či lépe – srovnání s T420?

  12. 12. swarm  23.5.2011  17:42:25

    [11] Recenze bude na notebook.cz možná příští týden. S tím srovnáním si to vystihl, mám to tady na blogu v plánu… ještě zjišťuju, jestli by se k tomu podařilo sehnat DELL E6420.

    Jinak konfigurace samozřejmě ta top s Core i7, WWAN, dedikovanou grafikou a WWAN.

  13. 13. Jaroslav Henzély - jarkov1  23.5.2011  22:46:43

    Notebook by sa podľa mňa mal URČITE RAZ ZA ROK VYČISTIŤ. Kompletne celý rozobrať, prečistiť každé miesto, každý milimeter a hlavne ventilátor a chladič (to čistím vodou). Alkoholom vyčistiť CPU, GPU, severný mostík a kontaktné plochy chladiča. Ďalej alkoholom vyčistiť VŠETKY KONEKTORY.
    Viem, zaberie to možno aj viac ako pol dňa, ale stojí to za to.
    Ak chcete aby Vám notebook slúžil dlho, bezchybne, aby bol tický a mal aj v najvyššej záťaži prijateľné teploty tak si na čistení notebooku dajte záležať. Ja to takto dôkladne robím a má to pozitívne výsledky.
    P.S: Predtým, ako na stôl položím notebook, tak stôl utriem od prachu. Hlavne IT zamestnanci by si mali dať pozor, aby pod notebookom náhodou neboli zbytky cínu, káblov a izolácie.

  14. 14. j.matrix  24.5.2011  14:40:39

    tak naposledy som kamaratovi cistil toshibu, samozrejme ze som musel vymontovat celu dosku aby som sa dostal k chladeniu co bolo pod nou. Mesiac potom som zase cistil fujitsu-siemens kde mal procesor v idle skoro 80 stupnov, v zatazi 95, hucalo to vkuse ako vrtulnik, po prepastovani a vycisteni sa teploty dostali na relativne dobru uroven a bolo mozno zase pouzivat tichy rezim s vypnutym chladenim. S mojim TP som nerobil este nic, zatial funguje ako ma :)

  15. 15. riprex  24.5.2011  16:18:13

    [13]No ono pozor, většina levných notebooků má jen omezený počet rozebírání. Na nevhodných místech používají plastové pacičky, které dříve či později prasknou, strhávají se závity a jsou často i na některých místech slepené nebo tam je tuna izolepy, takže rozebírat jen s mírou a ne zbytečně, navíc pochybuju, že neustálým čištěním konektorů atp. tomu pomůžu spíš naopak – základní deska je citlivá na kroucení a další mechanické vlivy, takže se taky může stát, že takhle ten notebook znefunkčníte. Platí zásada: „Neopravuj to, co funguje!“.

  16. 16. Jaroslav Henzély - jarkov1  24.5.2011  22:15:34

    Čiastočne súhlasím s riprex, ale.
    Dajme tomu, že notebook budete používať 10 rokov a 10 kompletných rozobratí podľa mňa nieje veľa. A pokiaľ by ste notebook rozoberali iba každé 2 roky tak to je 5 rokov a 5 rozobratí určite vydrží inak to nieje notebook ;-)

  17. 17. Palio  25.5.2011  1:02:46

    Ten ETHOS ma trocha sklamal. Dufal som ze za tie peniaze to nebude mat problemy s prehrievanim ako niektore lacnejsie modely. Je sice pravda ze Crysis 2 na tom smazit nebudem, ale take GTA tomu tiez pekne zahuli.

  18. 18. swarm  25.5.2011  10:23:27

    [17] GTA na tom běží bez problému a jiné hry taky. To současné přehřívání trochu přisuzuju tomu, že jsem to v Belgii používal v hodně prašném prostředí.

  19. 19. Jaroslav Henzély - jarkov1  25.5.2011  11:15:21

    Veta z reklamačných podmienok:
    Zákazník nemá právo na reklamáciu ak bol notebook vystavovaný:
    -Silnému tlaku
    -kvapaline
    -PRAŠNÉMU PROSTREDIU

    Takže veľa šťastia ;-)

  20. 20. swarm  25.5.2011  11:32:27

    [19] Tak to se už těšim, jak mi budou dokazovat, že jsem to používal v prašnějším prostředí, než se běžně na notebook sluší :D

    Ale vážně, tohle přece žádnému servisu nestojí za to, aby se přeli se zákazníkem ve chvíli, kdy je to nestojí ani žádný náhradní díl.

  21. 21. riprex  25.5.2011  11:53:16

    No ono servis Aceru dokáže překvapit a i když poslední dobou značně zlepšil své služby, tak chtěli odmítnout reklamovat prasklé panty s tím, že za to může příliš časté otevírání, nakonec ale vyreklamovali. To je už ale 4 roky a taky to byla ta nejlevnější Extensa :). Ohledně čištění jsem problém nikdy neměl.
    [16] No ono třeba s jistým notebookem Asus jsem měl problém zkompletovat ho již při prvním rozebrání, jinak samozřejmě že každý alespoň trochu kvalitní notebook by měl vydržet 10 rozebrání, spíš bych ale chtěl vidět cvoka, co by vydržel používat 10 let ten samý notebook, to jsou spíš výjmky. Na druhou stranu, pokud se jedná o notebook ve své době na výši a je kvalitní, tak by to ještě asi i šlo, příkladem budiž můj děda, který stále používá své Evo N600c, sice přidával RAM a Wifi, ale jinak původní konfigurace z roku 2001. Mimochodem tento notebook jsem se rozhodl čistit až loni a musím říct, že tam nic nebylo – otvíral jsem ho kvůli oné vestavbě wifi. Ještě jedna poznámka, ono to Pentium III (tualatin) 1,2GHz je na tom ve srovnání s Atomem pořád ještě docela dobe, navíc notebook má velmi kvalitní display i na dnešní dobu, takže pokud někomu stačí net a kancelařina, proč ne? Určitě ale můžu říct, že z dnešních notebooků bude po 10ti letech schopno pracovat jen minimum.

  22. 22. Jirka  25.5.2011  15:07:22

    Mám Aspire 5930G (na hry s chladící podložkou, jinak se přehřívá HDD) a čistím tak 2x ročně stlačeným vzduchem, naštěstí se dá k chlazení snadno dostat a tak s tím není problém. Bohužel dnes je v módě notebooky vyrábět s deklíkama maximálně na RAM a HDD a s chlazením máte smůlu, jakoby se výrobci spoléhali na to, že lidi po roce přehřívající se ntb raději vyhodí a nebo chtějí, aby servis vydělal něco navíc.
    Občas někomu ntb nebo pc vyčistím a mockrát jsem viděl prach udusaný na chladiči tak, že to vypadalo jako psltěná podložka, u kuřáků navíc hnědá.

  23. 23. Jirka  25.5.2011  20:35:18

    [19] Prašné prostředí: to jako domácí prach z textilií a nebo třeba venkovní (kamenný) prach co škrábe a brousí? :o)

  24. 24. Michal  26.5.2011  21:35:39

    Mám teď Lifebook E780 a tam je čištění extrémně snadné – pouze se na každé straně chlazení sundá krycí plastík (bez šroubováku) a žebrování se snadno vyčistí – nic sofistikovanějšího neexistuje. Čištění 15″ Macbook Pro už bych opakovat nechtěl (kupodivu 17″ verze se čistila mnohem lépe, protože měla dobře vyřešené rozebírání, kdy konstrukce netrpěla, na 15″ bylo každé otevření poznat).
    Po dvou – třech letech doporučuji i přepastovat, ale pokud po vyčištění chladících žeber jsou teploty optimální a notebook není často využíván pod plným zatížením, tak bych ani toto nedělal, kor u modelů, kde je třeba vyjmout základní desku ( do toho u Macbook Pro už podruhé nejdu, ale povedlo se (i když nervy byly)).

  25. 25. swarm  27.5.2011  10:46:47

    [23] Domácí prach… tedy přesněji prach belgických zaplivaných kolejí.

  26. 26. Bari  30.5.2011  11:08:26

    Čistím pravidelně, cca každé 3-4 měsíce, i když to určitě není tak často potřeba – notebook většinu času leží na stole cvaknutý v docking station, do postele ho nenosím, na stehnech ho nepoužívám. Čistím ale jen stlačeným vzduchem, kterým profouknu chlazení z obou stran a dál to neřeším. Zatím jsem neměl potřebu řešit, jestli by se dalo snadno dostat k samotnému chlazení u HP 6450b. Pokud by měl někdo zkušenost, uvítám další poznatky při rozebírání :-)

  27. 27. Sheep  24.6.2011  10:11:06

    Tak mi to nedalo a vyzkoušel jsem také Crysis 2 na mém 1,5 roku starém Thinkpadu W500 který jsem za tu dubu vůbec nečistil. Hratelné to bylo akorát v rozlišení 1280×800 a ještě k tomu na LOW. No a po půl hodině hraní nepřekročili teploty 90°C na grafice ani procesoru, překvapivé že se nejednalo o žádný proudový letoun a ventilátor jsem slyšel s uchem na u klávesnice a vypnutym zvukem. Okolní teplota byla 24°C.
    Závěr si domyslí už každý sám =)


Napsat komentář