Recovery u Fujitsu-Siemens Computers a TwinLoad DVD

Nedávno jsem se tu velmi vztekal nad trendem vývoje systému pro obnovu notebooku do továrního nastavení (konkrétně u společnosti HP). Situace je často slabší, ale rád bych ukázal, že ne všichni výrobci na uživatele kašlou stejným způsobem, jako bylo zmíněno v minulém článku.

Jednou z těch světlých výjimek je společnost Fujitsu-Siemens Computers (FSC), která přibaluje recovery DVD s přeinstalovaným systémem, DVD s ovladači pro podporovaná OS a v případě, že si kupujete notebook s Windows Vista Business (případně Ultimate), i TwinLoad DVD pro snadný downgrade na Windows XP Profesional.

FSC si nezaslouží pochvalu jen za přibalování všech potřebných placek. Jejich recovery totiž navíc patří k těm úplně nejrychlejším (jinde nejsou 2 hodiny na recovery nic neobvyklého) a hlavně – není zanesené hordami reklamního bloatware. Zůstává v podstatě jen Office 2007 trial (který stačí odebrat) a zbylé programy jsou realizovány jen zástupci instalátorů na ploše. Žádný google, žádné yahoo a ani žádné trapné demo antiviru.

A pak, že to nejde udělat nějak pořádně ;-).

Komentáře k článku

  1. 1. Smety  3.12.2008  18:57:38

    Tak to docela koukám na tu výbavu, dnes se to opravdu moc nevidí? Docela by mě zajímalo, proč se zavedlo tohle řešení – nedávat CD/DVD s ovladači a instalačkou OS, ale jenom bláznivou recovery, která je spolehlivá jako albánská pračka. Neví někdo pravé důvody?

  2. 2. Martin  3.12.2008  20:08:45

    Proč nejsou přibalována CD/DVD s OS a drivery? Asi kvůli snížení ceny.. Jinak obnova systému z recovery partition nejenže dlouho trvá, ale ještě k tomu ona partition zabírá poměrně mnoho místa z disku, především u SSD, kde jsou mnohdy celkové kapacity disků poměrně nízké..

  3. 3. Smety  3.12.2008  20:23:08

    Kolik by to dělalo? dejme tomu 3 DVD/CD? Ať nežeru 50 Kč? Asi každej by si raději připlatil za média, než aby potom laboroval s recovery. S tou úsporou místa souhlas. 5 GB je 5GB.

  4. 4. Matýsek  3.12.2008  20:56:03

    Nejvíc mě dostaly ty stopky uprostřed :D Opravdu jediné efektivní využití stroje. Ne, teď vážně. Každý má na to jiný názor, myslím tim downgrade na XP z Visty. Pro někoho je to upgrade vím. Nevím ale proč. Windows Vista, navzdory výkřikům do tmy od všemožných „znalcům“, jsou mnohem výkonnějším systémem, stabilnějším a hlavně efektivnějším. Zatímco přechod z W98 na XP byl z velké části jen o „malůvkách“, kde má stejně každý, kdo nemá počítač na parádu a na hry, nastavený default vzhled, a tím pádem se připravuje o veškeré feature XPček. Visty přišly s novými možnostmi, na které nejsou všichni připraveni ale rovnou je zatracují. Je to škoda, protože co se týče produktivity práce jsou mnohem lepší. Proto plně chápu výrobce počítačů, že leckdy nedodávají spolu se strojem i (naprosto zbytečné) „placky“.

  5. 5. Matýsek  3.12.2008  22:06:06

    Prima, neschvalte mi můj komentář jen proto, že mám jiný názor než vy. Pokud ho nesdílíte, argumentujte, třeba poučíte vy mě a vyvedete mě z omylu, třeba já vás.

  6. 6. CeCo  4.12.2008  9:36:11

    No, ta cena tych medii je viac nez 50 Kc (nielen vyrobit, ale aj doviezt, uskladnit, sledovat a vhodit do spravnej krabice). Ale nie je to len o cene…
    CAS:
    Po vyrobu image trva tak vyroba DVD, ako aj image rovnako. Avsak:
    Image – na disky sa uz image robi (konkretne pre OS), staci do tovarne dodat virtualny image recovery particie. Casovy prietah je teda cca 3-10 minut na linke (kym sa nahra image na disk) a par dni na administraciu v tovarni.
    DVD – treba dodat do tovarne na vyrobu DVD, vytvorit matricu, natlacit DVDcka, kontrola kvality, zabalit, doviest do tovarne, naskladnit, vhodit do krabice. A predtym este vybrat dodavatela, podpisat zmluvy, sledovat zmluvy atd. Trva to niekolko dni-tyzdnov.
    Pointou, preco sa recovery nedava je teda v prvom rade setrenie na overhead a case. Marketing a podobne veci okolo nespominam („nemam media na Vistu, asi ju tam necham – ako ju v buducnosti mozem reinstalovat?!?“), ten by mal byt automaticky priratany ku vsetkemu.

    C

  7. 7. MadCap  4.12.2008  18:23:17

    Matysek – rozdiel v jadre medzi 98 a XP(2k) je obrovsky, zrejme rovnako velky (aj ked uz mozno nie tak „revolucny“) je aj medzi XP(2k) a Vistami. „Maluvky“ – to je ako graficke uzivatelske rozhranie? To sa u Windows za poslednych hodne rokov zmenilo len hodne malo (detaily ako efekty a tak su nepodstatne). Osobne povazujem Visty (x64) za vykonnejsi a lepsi system nez XP – to vsak plati len na hodne vykonnom HW.
    Trochu ale nechapem, preco to sem vobec pises – k clanku, ktory chvali vyrobcu za dobry pristup k recovery? Autor ani slovkom nezavadil o porovnanie XP/Vista, len nepriamo pochvalil za zjednodusenie procesu downgrad z Vista Business na XP Pro. Na ten ma vela ludi vela dovodov, ktore tu nema cenu rozoberat.

  8. 8. Ladis  4.12.2008  18:41:06

    [4] Prechod z Win98 na XP nebyl jen o maluvkach, pro vetsinu lidi to byl prechod z Windows rady 95 na radu NT (ti co preskocili Win2000). Rozdilu mezi obema radami je tolik, ze mi nestaci prostor v tomto komentari. Naproti tomu Vista oproti XP neprinesla velke mnozstvi featur, ktere slibovala (namatkou WinFS). A pokud jde o efektivitu prace, neznam pomalejsi system nez Vista (na stejnem hardwaru) – nektere svetove firmy napr. presli v posledni dobe na MacOS X prave kvuli efektivite prace. Koneckoncu, Vista je tak neuspesna (prodava se prevazne jen jako OEM s pocitacem, kdy casto lidi nemaji na vyber), ze treba podil MacOS X vzrostl za posledni rok o celych 32 % a soucet vsech verzi Windows poklesl pod magickou hranici 90 %.

  9. 9. Jan Zatloukal  4.12.2008  19:34:46

    [4][5] Sám Vistu mám raději, než XP, stejně jako mi více vyhovovaly XPčka na které jsem v přešel z Win98. Vždycky byly o něco hezčí (a stejně jsem nakonec ty efekty vždycky po dvou měsícich vypl). Ale protože jsem si vždycky pořídil nový stroj a k němu novou verzi windows, nepocítil jsem ani ony pověstné „propastné rozdíly“ v rychlosti. Ale přesto s Tvým názorem o „malůvkách“ nesouhlasím. Skok z 98 na XP byl obrovský, co se stability, funkcí i efektivity týče. A Vista většinu těchto vlastností vylepšila (připadně některé učinila méně nepoužitelnými :-) ). Každopádně abych se dostal od offtopicu.

    CDčka mi v krabicích od výrobce zase tolik nechybí. Většinu nosičů, ať se jedná o windows, nebo office mám z krabicových verzí a hned jakmile mi přijde nový počítač, akualizuji všechny drivery co mohu a zároveň je zazálohuji na DVD a dám mezi ostatní instalační CD. Protože bloatware nemusím a vše co potřebuji si dokáži nainstalovat sám, je pro mne jednoduší si z originálního nosiče a driverů vytvořit Vlastní „recovery“ CD a založit jej mezi ostatní instalační nosiče. Poté prostě nainstaluji počítač z příslušného CDčka a netrávím čas, že bych odinstalovával spousty bloatware. Krom toho si myslím, že to nakonec vyjde rychleji a pohodlněji, než procházet martyrii kolem recovery. Světlou výjimkou je FSC nebo Lenovo. O FSC mluvil Swarm a u Lenova jsem si při recovery mohl zvolit co přesně chci, aby se „recoverovalo“.

  10. 10. Dave1x  4.12.2008  19:45:40

    Mám Toshibu U400 a Vistu jsem na ni měl asi půl hodiny – poté rovnou downgrade na XP. Musel jsem sice vytvořit Vista Recovery DVD, ale zas jsem dostal DVD s XP. V obou systémech je sice po nainstalování balast, dá se to však odstranit tak max. do dalších 30 minut. Uznávám, že na FS Toshiba v tomto ohledu ještě hodně ztácí.

    K debatě Vista vs XP: Na notebooky jsou lepší XP, protože nejsou tak náročné a jsou jednoznačně svižnější. V mém případě mi NB vydrží, oproti kamarádově Toshibě, o nějakých 40 minut v provotu déle – a to je pro mě důležité!

  11. 11. swarm  4.12.2008  20:10:38

    [4] Milý Matýsku,
    tvrdit, že přechod z W98 na XP byl o malůvkách, bylo nejlepším způsobem, jak se zesměšnit před kýmkoli, kdo má aspoň základní znalosti OS. Gratuluji.

  12. 12. Jan Zatloukal  4.12.2008  20:21:54

    [10] Konečne slovo chlapa :-) Prostě volba operačního systému a hardwaru na kterem budu ten který systém používat závisí čistě na přání konkrétního uživatele, jeho vkusu a preferencí a tím by bylo dobré uzavřít každou podobnou začínající flamewar (Už tu chybí jenom ortodoxní Linuxáci, nebo Applaci. Přiznávám veřejně, mám dualboot, na víku svého Lenova mám hned vedle znaku Windows tučnáčka tak 2,5*1,5cm a v soukromí si občas zařvu Linux rulez, Windows sux a naopak – to podle toho, který ze systémů mi co provedl (respektive ve kterem systému jsem udělal chybu)).

    [11] Vždyť to je to, co jsme Ti všichni na Twitteru radili. Schválit a ostatní uživatelé mu už svoje argumenty předvedou. U Tebe se to dalo čekat. Na Tvůj blog chodí většinou lidé, kteří mají rozum a nehrozilo přílišné nebezpečí nějakého flame a občasný mírný offtopic nezaškodí…

  13. 13. Johny007  4.12.2008  21:31:58

    Právě jsem dělal kompletní obnovu disku do tovarniho stavu a řekl bych že to trvalo kolem tech 30-40m, ale přiznám se že jsem to neměřil… Jak často to ale člověk dělá, aby mě to nějak vadilo. Lenovo R400.

  14. 14. Warcz  5.12.2008  10:10:49

    [4] Ad 98 XP Vista
    Stačí se podivat na 3 fotky
    1) Win 98 – http://www.guidebookgallery.org/pics/gui/system/managers/tasks/win98se.png nemožnost zjistit aplikaci ktera pracuje s CPU, diskem ničim, když hledate problem tak kilujete od nejmeně vhodné
    2) http://www.techarp.com/editorials/img/task_manager_explorer.gif – obrovský pokrok kupředu ale ještě to nebylo uplně ono
    3) http://i197.photobucket.com/albums/aa76/indyank/techbliss/windows-task-manager-vista.gif – nejenom že už víme co si mame představit pod kterou zkratkou ( popisky ) ale navic přidáno sledování prostředku
    http://blogs.technet.com/blogfiles/technetczsk/WindowsLiveWriter/ceda89dac8bd_13D3D/image%7B0%7D%5B19%5D.png

    Ad visty nemusím tak jsou místa kde ten pokrok je opravdu vyrazný…

    Ad recavery – Ze začatku jsem byl trochu skeptický ale vypalil jsem 3 DVD a doufam že to nebude až takovy problem. Tak psal Ceco logistika je sviňa a pokud někdo z Vás dělal třeba v Moduslinku v Brně ( baleni pamětových karet nebo wifin ) tak pochopi

  15. 15. Ghost  5.12.2008  11:08:11

    [13] Z disku ta obnova na Thinkpadoch moc netrva a da sa pri nej pekne povyhadzovat vsetok ten reklamny bloatware co tam Lenovo natlacilo. Ale ked by si to robil z recovery medii tak ti to bude trvat 2x dlhsie (najprv z medii spravit recovery particiu a potom obnova OS z disku). Prikladanie medii na downgrade z visty na xp u lenova tiez potesi aj ked to nedavaju asi ku vsetkym modelom.

  16. 16. Johny007  5.12.2008  19:13:48

    Ja muzu potvrdit, ze u Lenovo R400 downgradovaci medium na XP je.

  17. 17. Warcz  5.12.2008  19:29:58

    Psal jsem tady dlouhy přispěvek ale nějak se tomu nechtělo se to poslat :o(

    Ve zkratce – od lenova jsou utility v pohodě a souhlas s Ceco proč to taky dělali vyrobci

    ad win XP, Vista – pokrok je tam vyrazný jenom věšina lidi cely system nezná…

  18. 18. swarm  7.12.2008  18:19:57

    Tak systém instalace u FSC, který jsem popsal, platí jen pro Windows XP. Ve Windows Vista je to ještě hezší. První DVD nainstaluje úplně čistou Vistu a z druhého si pak zvolíte, které ovladače a programy chcete (je tam samozřejmě na ovladače i možnost automaticky všechno). Tenhle přístup se mi dost líbí.

  19. 19. Jan Zatloukal  8.12.2008  18:40:31

    [18] Na tohle bylo FSC vzdycky docela dobry. Ale zase na druhou stranu je jejich podpora na strankach obcas docela… rekneme prapodivna? :) A nektere modelove rady se ne tak docela povedly. A taky mne obcas prekvapuje ten jev, o kterem uz jsi tusim mluvil – a totiz „kazdy pes, jina ves“… Misty je v tom docela zmatek… I kdyz FSC clovek pozna na prvni pohled, orientace v jejich radach a typech je obcas docela orisek. Poznavacka vyrobce ale neni problem. Typicke spojeni pres panty, jina barva vika displeje a zbytku pocitace. Charakteristicky obdelnik FSC ve prostred displeje… (i kdyz je fakt, ze neni problem FSC poznat i se zakrytym logem…).

    Jinak hned jak to bude mozne si obednam Tebou recenzovany a pochvaleny FSC, i kdyz uz jsem od FSC pred zhruba rokem odesel…

  20. 20. man1k  10.12.2008  17:49:54

    No z vlastni zkusenosti – rok stary FSC Xi2428 – zadne DVD, pouze predinstalovany system. Takze u tohoto vyrobce to neni pravidlem.

  21. 21. Jindra  7.1.2009  21:14:58

    Recovery – zní vznešeně, ale…

    Mnoho let používám prográmek Ghost (Symantec), umístěný na 8 cm CDRW. Obnova systému zabíra cca 5 minut.

    Princip:
    HDD rozdělený na C,D a E … C = systémový, D = Dokumenty, E = libovolná data. Záloha potřebných dat se provádí na USB HDD.
    U složek Dokumnty, Oblíbené, Outlook a další potřebné ke cesta přeměrována na oddíl D. Důvodem je zachování dat při potřebě obnovy systému na oddíle C.

    Na oddíl C se nainstaluje systém (u mne XP), drivery, potřebné a požadované programy. Provede se nastavení systému (net, síť, nastavení programů), cesty Dokumentů atd…

    Pokud je vše připraveno a plně funkční, provede se programem Ghost 2003 vlastní záloha systému do složky Ghost na oddíl E. Ghost zálohu komprimuje do svého formátu. Příkladem plná záloha instalace XP i s programy zabírá 1.5 GB.
    Ghost umí zálohu vypálit i na DVD, kdy se sám na DVD nainstaluje ve spustitelné formě.

    Pokud je potřebné systém obnovit, žádná oprava se neprovádí!!! Spustí se Ghost a zálohou se přehraje poškozený, nepoužitelný či pomalý systém. Vše najdete hotové v pěti minutách, přesně ve stavu, kdy jste zálohu provedli.
    Proto se vůbec netrápím s viry a jinou havětí. Jasně, mám Zone Alarm a Avast…


Napsat komentář