Technooptimista, Acer Switch Alpha 12 a Office 365

Okolo to je teď samý technomorous a někdy se stane, že i mně někdo začne vysvětlovat, jak jsem vlastně taky technomorous, když odmítám nějakou novou technologii. Realita je jiná. Mám velmi rád technologické inovace a rád je zkouším, ale jsem hodně vybíravý v tom, co nakonec považuju za užitečné. Tentokrát ukážu i trochu své technologicky optimistické stránky…

acer-switch-alpha-12-01

Zařízení dva-v-jednom už tady s námi chvíli jsou. Všichni víme, jak to chodí. Intel chce prodávat procesory. Co nejvíc procesorů. Současně ale nemá konkurenci, takže ty procesory nedělá zásadně lepší s každou generací. Řešením tedy je vždy zpropagovat nějaké nové zařízení, které by lidi mohli pod vlivem dobrého marketingu chtít. Jednou to jsou mini-notebooky, jednou tablety, teď je to dva-v-jednom.

Zkoušel jsem těchto dva-v-jednom už hromadu a obvykle to není žádná sláva. Co je překlopné, to většinou je jako notebook plně použitelné, ale jako tablet se to nedá držet v ruce, jednak kvůli velikosti a jednak kvůli vyšší hmotnosti. Nikdo nechce dlouhodobě držet v ruce něco, co váží přes 1,5 kg. Prostě nechce.

Pak je tu ještě rozpojující konstrukce. Máte klasický tablet a ten jde rozšířit klávesnicí (v lepším případě s touchpadem), čímž dostanete plnohodnotný notebook. Tedy aspoň na papíře a v letáku od výrobce. Realita je obvykle velmi smutná(ještě smutnější než v překlopné kategorii). Tablety s Windows měly ještě nedávno při větších úhlopříčkách skoro vždy dementní poměr stran 16:9, který znemožňuje rozumné použití tabletu na výšku, protože se z displeje stane „úzká nudle“. Klávesnice, které se dají připojit, obvykle mají otřesnou mechaniku, touchpady jsou malé, nepodporují gesta a všechno to korunuje konstrukce, která umožňuje jen jeden úhel naklonění. Takových zařízení najdete v obchodech pořád dost.

Acer SwitchAplha 12

Tím, kdo ukázal, že se to dá dělat i lépe, byl paradoxně Microsoft. Jeho Surface je až nečekaně dobrý tablet. Má své neduhy ale přinesl poměr stran 3:2 a vysoké rozlišení, díky čemuž začal být zajímavý na pohodlné čtení PDF dokumentů (kde většina velkých Windows tabletů totálně selhávala). Přinesl také vyklápěcí široký stojánek. Vyklápěcí stojánek už měly nějaké tablety předtím, ale někoho v Microsoftu napadlo udělat ho široký stejně jako tablet. Je to vlastně malá blbost, ale mění to zásadně možnosti použití. Najednou je tablet stabilní i na nerovném povrchu a můžete si jej dát na klín, když s ním pracujete.

Microsoft udělal pouze jednu chybu – udělal příšernou klávesnici. Někdo se bude se mnou asi hádat, že to není tak zlé, ale nepřesvědčil by mě. Nejde ani tak o mechaniku, ale hlavně o rozložení. Jestliže má být něco funkční i jako plnohodnotný notebook, nesmím na tom bojovat s omezenou klávesnicí a vyvolávat i celkem běžné funkce pro kancelářskou práci přes Fn.

Nyní se objevilo několik kopií MS Surface, které si berou jak široký, plně nastavitelný stojánek, tak 3:2 IPS displej s rozlišením 2160×1440 (dost možná ten samý – nevím, kolika výrobcům displejů se vyplatí dělat něco takto exotického). Jedna z těchto kopií mě však příjemně překvapila, je jí Switch Alpha 12 od Aceru. Poprvé vidím, že někdo k dobrému tabletu přidal i magnetické pouzdro s klávesnicí a touchpadem na takové úrovni, která neurazí ani v klasickém notebooku.

acer-switch-alpha-12-02

SwitchAlpha 12 má klávesnici plné velikosti včetně méně používaných kláves a zástupné numeriky. Touchpad, který je pod ní, má rychlé reakce a plocha opět odpovídá velikostí klasickým notebookům. Pokud si tedy někde takový stroj rozložím, můžu na něm psát dlouhé články a ovládat ho jako klasický notebook. Přitom navíc získávám lepší poměr stran na mnoho pracovních činností.

Pro mě je to možná poprvé, co mám v ruce konvertibilní tablet a nepovažuju jej za naprosto nouzové řešení. Dokonce jsem si jej vybral záměrně na týdenní pracovní cestu, protože jsem věděl, že budu muset pročíst 700 stránek dokumentů, napsat nějaké články, dělat si poznámky a být on-line na pracovním e-mailu přes Office 365. Když to funguje, je opravdu skvělé přecházet mezi použitím tabletu a notebooku s tím, že mám pořád stejně nastavené programy a otevřené stále stejné dokumenty. Třeba při čekání na letadlo jsem si pročítal dokumentaci. Když jsem do něj nastoupil, připojil jsem klávesnici a mohl začít dělat úpravy a poznámky. Celé zařízení jsem teď nosil všude s sebou, nabíjel ho pouze večer, zapnul ho tak 50x za den a řadu věcí kontroloval za pochodu dlouhými chodbami.

Co je z toho všeho za výstup? Zařízení dva-v-jednom nejsou úplně mimo. Pro specifické použití mají velký smysl. Problém je, že je Intel nutí všem, jako by to měla být revoluce a kompletní náhrada notebooků. Tím podle mě nejsou (v současné podobě určitě ne) a je to zbytečný boj. Druhý a větší problém vidím v tom, že většina z nich prostě není dva-v-jednom, protože neumí oboje (a někdy ani jedno) dělat dobře.

Switch Alpha 12 je pro mě ukázkou, že se to celé ještě má kam posunout, a když se něco dobře udělá (i když je to z půlky kopie Surface), může ta myšlenka fungovat. V mém případě by totiž nebyl použitelný ani samotný tablet (napsal jsem tu spoustu textu – bez dobré klávesnice by to nešlo), ani notebook (pořád někde běhám a leccos jsem udělal, aniž bych si sednul). Řešením by nebylo ani mít dvě samostatná zařízení, protože jsem se místy vyskytoval mimo signál a nefungovala by synchronizace. I kdyby jo, tady prostě můžu pokračovat, kde jsem přestal, se stejnými a stejně nastavenými aplikacemi… i když se změní form-factor.

Vzít si s sebou konvertibilní tablet místo klasického notebooku byl z části trochu experiment, ale ve výsledku jsem moc rád, že jsem se tak rozhodnul. Pro nasazení, kterému jsem ho vystavil, se jeví jako skvělé zařízení. Samozřejmě nic není ideální – na nohou potřebujete dostatek prostoru ještě za obrazovkou a spodní hrana s napojením na semišový povrch by mohla být nějak zakulacená, aby to po delší době tolik netlačilo. Stejně tak matná povrchová úprava displeje by v hale s miliardou světel na stropě nebyla k zahození.

acer-switch-alpha-12-03

acer-switch-alpha-12-04

Magnet spojující obě části je sice silný a klávesnici při zvednutí za tablet udrží. Pokud se vám ale podaří, aby vám na klíně tablet přepadl dozadu, může se od klávesnice oddělit. Mně se to povedlo a odřel jsem horní hranu.

Acer Switch Alpha 12 možná není nejlepší zařízení tohoto typu na trhu. Na druhou stranu je jediné z toho, co se u nás nabízí, které bych si byl ochoten koupit.

Odbočka k procesorům a Core-M

Zaujalo mě, že Acer nešel stejnou cestou jako většina a použil Core i3/i5 (TDP 15 W), i když se zařízení chladí pasivně. Kapalinou je teplo odváděno na celou zadní stranu a evidentně to stačí k tomu, aby i v letních vedrech bylo možné držet plný takt osazené i3 dlouhodobě na všech jádrech (2,3 GHz, čtyři thready). Když už někdo do tabletu dříve cpal 15W procesory, vždy to vedlo k nějakému malému uřvanému větráčku, nebo brutálnímu podtaktování.

Dneska je spíš v módě použít Core-M, což je rozhodně zajímavý procesor. Má jen jednu nevýhodu – je v podstatě stejný a stejně energeticky efektivní (až na to, že se třeba vezmou kousky ze středu waferu). Jeho osazením moc energie neušetříte. Liší se hlavně tím, že má omezené TDP a thermal budged, takže vysoké takty nedrží dlouhodobě. Když vezmete úspornou i3 a omezíte jí takty na CPU i GPU, dostanete skoro to samé – výkonově i tepelným vyzařováním. Když Acer ukazuje, že to jde pasivně i bez Core-M a na stejnou baterku se zásadně neliší výdrží, není najednou důvod jít po něčem, co je horší.

Kromě toho výrobci dávají Core-M hlavně do dražších strojů, a když si to někdo koupí ne jako dodatečné druhé zařízení a bude na tom zkoušet dělat náročnější činnosti, je šance, že nebude spokojený (v mém okolí se to už vícekrát stalo). Tohle už je bohužel problém Intelu, když se snaží jednu věc prodat vícekrát a nedává jasně vědět, co je výkonnější (podobně jako když si lidi myslí, že Core i7 U je rychlejší než Core i5 HQ). Věřím, že si s tím jejich marketing brzy poradí. Jsou to kluci šikovný.

acer-switch-alpha-12-05

Office 365

Mám rád tradiční úsporně psané aplikace v efektivních programovacích jazycích. Vedle nich často působí moderní webové varianty neohrabaně. Jednak jsou pomalé a pak je tu ten problém, že webové aplikace mají mnohdy velmi neefektivně využitou plochu obrazovky (nedodržují se žádné konvence UI, nejde o samotnou technologii), takže na stejný objem dat byste potřebovali větší displej. Tohle mě často spolehlivě odradí. Není to však tím, že bych byl proti novým technologiím – myšlenka je třeba ok, ale implementace je špatná.

Celkem mile mě překvapil Office 365. Doma mám už roky několik kartiček s ročním předplatným zdarma a doteď jsem je nevyužil (jedu se starší krabicovou verzí). Na druhou stranu teď jsem byl nucen jej vyzkoušet, abych nemusel tahat velký a těžký pracovní notebook (EliteBook 840 G1). Celkem mile mě překvapilo, kam celou věc Microsoft posunul.

Prakticky všechny webové varianty kancelářských balíků považuju za otřesně omezené. Typicky třeba Google Docs, kde v obdobě Wordu nejdou ani základní prvky formátování. Zde je klasické přehledné rozhraní a po stránce funkcí to hlavní z desktopové verze. Na ni je to navíc navázané, takže v pracovním počítači můžu upravovat dokument a webová varianta jej na domácím počítači vidí mezi posledními otevřenými soubory. Je to drobnost, ale šetří čas. Výměnou za pomalejší načítání webového Office 365 (na špatném připojení se Word/Excel skoro nemají šanci načíst) získáte schopnost přečíst i složitější dokumenty bez chyb (až na makra, která nefungují). Celkově ovšem možnost přihlásit se z libovolného počítače jedním loginem k poště, on-line úložišti a kompletnímu kancelářskému balíku je něco, co vnímám jako velmi šikovné.

Na 12“ 3:2 tabletu se mi s webovou variantou kancelářského balíku pracovalo skvěle. Když jsem zkusil menší tablet s Androidem, už to začalo trochu drhnout, takže situace ještě není ideální. Vidím však celkem dobře, že prosazování nových form factorů a způsobů práce není ani tolik limitováno omezeností uživatelů, jako spíše schopností výrobců nabídnout skutečně efektivnější řešení pro jejich potřeby. Tady dle mého názoru výrobci dlouhodobě selhávají, a ač vlastně vědí, že problém je v softwarové části, stejně se všichni věnují hlavně hardware – což je chování patrné postupně ve všech segmentech už někdy od poloviny devadesátých let.

Jestli se to v dohledné době změní, na to bych si asi nevsadil…

Komentáře k článku

  1. 1. r4in  9.7.2016  20:49:59

    Já chci 3:2 do noťasu! Kdo má číst PDF na 16:9, vždyť to je na zabití! UUURG.

  2. 2. Andre  9.7.2016  22:33:46

    Není něco podobného, ale levnějšího, co bys doporučil? Přecijen skoro 20 000 Kč není za tablet málo.
    Díky.

  3. 3. Puppy  10.7.2016  11:45:51

    [1] Jsi nemoderní minorita :-) Taky bych chtěl, ale to je bez šance. Retro ThinkPad má mít alespoň 16:10, buďme rádi i za to :-/

    [2] Levnější máš Lenovo Miix 700, ale přečti si nejdřív co je s tím problémů v úplně základních věcech jako třeba vynechávající klávesnice.

    Acer v poslední době příjemně překvapuje. Možná to má nějakou spojitost s tím, že bývalý manager Aceru Gianfranco Lanci přešel k Lenovu :-) Na tom zařízení je příjemné hlavně to pasivní chlazení. Po zbavení se hlučného HDD je tohle poslední zdroj kraválu. Otázka zda to technické řešení s tekutinou přežije záruku.

  4. 4. Puppy  10.7.2016  11:59:49

    Ještě k tomu „Celkově ovšem možnost přihlásit se z libovolného počítače jedním loginem k poště, on-line úložišti a kompletnímu kancelářskému balíku je něco, co vnímám jako velmi šikovné.“

    Tohle se mi sice líbí, ale jen dokud to funguje. Microsoft účet mám už jen kvůli MSDN a Azure službám. V lednu se stalo že přestala fungovat notifikace emailů (v přenosném zařízení s nestabilním mobilním internetem fungují spolehlivě jedině ty notifikace na přeposílaný outlook.com účet, vlastní IMAP server s IDLE na tohle není stavěný) na všech zařízeních s tímto účtem. Detailně jsem rozebral celý problém, včetně logů, bylo z toho naprosto jasné kde je chyba. Ani po dvou měsících komunikace s technickou podporou (a to mám MSDN předplatné) to nebyli schopni opravit, takže jediné řešení bylo založit účet nový (kde to samozřejmě na stejných zařízeních fungovalo), vše překopírovat a znovu nastavit.

  5. 5. r4in  10.7.2016  13:15:44

    [3] Seru na (post)moderní majority. Ten retro Thinpad bůhví jestli a kdy bude, pak už je tady jenom Surface Book (3:2, ale pěkně drahý a u nás se neprodává) a nebo MacBooky s 16:10. Aspoň Jobs měl koule a protlačil si svoje.

  6. 6. swarm  10.7.2016  15:07:22

    [1] Já bych taky chtěl. Je to super. Mně by klidně stačilo i těch 16:10, ale teď už jedu na 16:9 a není to ono.

    [2] Nesmí se k tomu přistupovat jen jako k tabletu – pak je to samozřejmě drahé. Když se to vezme, že to může zastoupit i menší notebook, tak už to tak velká cena není. Acer nastavil cenu celkem agresivně. Levnější je asi Miix 700, ale ten bych nechtěl. Měl jsem ho na test a je to podstatně horší zařízení. Surface je zas mnohem dražší a má hroznou klávesnici (ani ten touchpad není bomba).

    Sám bych si asi nic levnějšího/horšího nekoupil. Zbytek trhu mi v téhle kategorii připadá jako odpad.

    [4] Jo, je to tak. Však na to taky trochu narážím. Pokud jsi trefil situaci, kde to funguje, tak je to příjemné. Bohužel to neplatí zdaleka ve všech případech. O to víc je to ukázka, jak dneska ten pokrok je limitován špatným softem.

    Btw na retro thinkpad bych moc nespoléhal. Podívej, jaká je teď situace s Lenovem. Človek si nemůže být jistý, že ani při největší snaze tak nebude kopec problémů jako se všemi ostatními modely. Já už prostě požaduju počítač, který nemá žádné nestability a SW problémy. V tomto jsem si třeba po přechodu z ThinkPadu na V15 Nitro docela polepšil.

  7. 7. Michal Lenc  10.7.2016  16:10:44

    Ještě je tu chromebook pixel, ten má též 3:2, takže pokud by ses spokojil s provozováním linuxu…

  8. 8. Puppy  10.7.2016  17:24:17

    [6] Neměl si na test i Lenovo ThinkPad X1 Tablet ? Za ty peníze to samozřejmě nestojí a má to typický Lenovo 2016 problémy, jen zda je klávesnice lepší než ten Acer.

    Na Retro ThinkPad už taky nespoléhám. Teď už stejně nepotřebuju notebook jako dříve, takže si postavím malý PC a na občasný věci stačí X220. Pokud to ale úplně nepohnojí, tak je to spíš o tom, že ho víc chci než potřebuju :-)

    [5] Ohledně Jobse, zrovna o něm píše tady http://ona.idnes.cz/eva-jiricna-rozhovor-05p-/spolecnost.aspx?c=A160630_204641_spolecnost_jup

  9. 9. r4in  10.7.2016  18:49:07

    [7] Akorát nový Pixel stojí víc, jako Surface Book, to se neoplatí. Sice Surface Book trpěl po launchi brutálními problémy, ale už to prý vychytali.

  10. 10. Kamil2  13.7.2016  12:54:24

    Nejraději bych 3:2 bez numerického bloku. Místo nudle 16:9. Jenže co záleží na tom co já chci. Tak musím brát to co je. Co vyhovuje alespoň z osmdesáti procent. Retro Think Pad bude drahý na to oč bude „lepší“.

    K asijské produkci: připadá mi, že „tamagoči“ jsou úžasní v kopírování, v přesnosti, ve vylepšování a v aplikování vymyšleného, ale že většina nových myšlenek přichází ze „západu“. Jakmile tohle spojení ochabne, začínají tápat. Jak příklad se mi jeví IBM – Lenovo.

    Retro… Ach ano, ty vyšlapané boty… Jestli než tvrdošíjně trvat na starém a obětovat tomu spoustu času a peněz, není výhodnější se přizpůsobit. Nad touchpadem nostalgicky vzpomínal na „myš na klacku“ Omnibook 600, trochu jsem nadával nad XP, a že W7 rozhodně ne, abych nucen s nimi pracovat uznal, že jsou dobrá, velmi nadával nad W8 abych nadával i po upgrade na W8.1, se kterými jsem po nastavení spokojený. Nakonec i dlaždice jsou účelné pro běžného uživatele. Uznal jsem, že v MS nejsou hloupí. Kdežto já že jsem duševně líný. W10 jsou velký otazník. Mobil mám ještě klasický tlačítkový kvůli rozměrům a výdrži. Jenže zjišťuju, že „chytrý“ by se při cestování leckdy hodil. Osmipalcový OLED tablet Samsung. Remcal jsem, že co s ním, bez klávesnice a navíc s androidem, jenže na cesty se ukázal velmi užitečný. Tak je to s lecčím. Není rozumné za každou cenu trvat na starém stejně jako hned se vrhat na kdejakou novinku. Důležitá jsou jen data. Texty, obrázky, hudba.
    Ne na čem to běhá.

  11. 11. Nox  13.7.2016  15:38:08

    10. A stoji potom to prizpusobovani za to? Ja vetsinou dojdu k tomu, ze obcas bych neco z toho noveho vyuzil, ale nekolikrat denne bych nadaval, ze to co pouzivam temer neustale to neumi. Vysledkem bude, ze mi zbyde akorat hracka, co vlastni nic moc neumi a muzu se s ni maximalne chlubit pred podobne postizenyma. Nez mit kram k nicemu, to uz vazne asi radsi tuzku a papir. Nervy ma clovek jenom jedny.

  12. 12. Kamil2  13.7.2016  18:51:48

    11. Záleží jak u čeho. Většinou se vyplatí počkat až novinku zaplatějí a vyzkoušejí nedočkavci. Jestliže nemá nějaké nepostradatelné funkce, a to zpravidla nemá, počkat až ji má „téměř každý“, je vyladěná a levnější.

  13. 13. Nox  13.7.2016  19:01:59

    12. Ja to myslel trochu jinak. Neslo mi o cenu, ale o funkce. Pokud nejake zarizeni mnou pozadovanou funkci nema, je uplne jedno, kolik stoji. Napriklad ten vas mobil – ikdybyste dostal nejnovejsi mobil s vydrzi 1 den zadarmo, stejne bude mit horsi vydrz nez ten vas soucasny tlacitkovy.

  14. 14. Kamil2  14.7.2016  11:45:39

    13. Jestliže ta funkce není zastupitelná, pak ano. To je případ linuxu. Sice bych mohl věnovat nějaký čas studiu a napsat skript pro nastavení grafiky z příkazového řádku, jenže v ceně času by to vyšlo velmi draho. To a nefunkčnost specielního hardware nepodporovaného linuxem, a problematické fungování wine, bylo nakonec důvodem, proč jsem linux jen vyzkoušel. A opustil. Pravda, s pocitem nelibosti, protože kdyby pod ním fungovaly programy a ovladače pro Windows, po Windows bych ani nevzdechnul. Jenže je to jak to je, není jiná možnost než se přizpůsobit. Naopak u věcí nějaká funkce může být důvodem koupě. Záleží na prioritách a na možnosti výběru. Například „chytrý“ mobil nutně nepotřebuju. Ani zdarma. Mám na starosti dost jiných hraček. Jenom si udržuju přehled o technologiích a novinkách. I díky swarmovi. Nic neuteče, protože zítra bude lepší a levnější. Tohle se nevyplatí kupovat do zásoby. Vybavený jsem dostatečně, malý tablet si můžu půjčit kdykoli, hlavně, že ho nemusím pořád tahat, na čtení mám čtečku, na focení pořádné foťáky. Jsem rád, že jsem zprovoznil přeskládaný notebook. Ještě řeším jestli dám systémový ssd a klasický do multibay místo DVD. Už teď je nechutně rychlý.

  15. 15. Kamil2  14.7.2016  11:52:33

    Kdybych si měl vybrat tablet, tak Microsoft Surface Pro 4 v nejvyšší konfiguraci. To už by jakžtakž šlo. Cena je není lákavá, ale kdyby byla nutnost…ano. Ale když nutnost není…

  16. 16. Macek333  26.7.2016  10:09:35

    Pdobné tablety (switch 10) byly natlačeny přes nějakou akci do škol. Ocenil jsem výše citované (konvertbilitu, tichost), co jsem ale neskousl:

    – nestandardní konektor nabíječky, nelze nabít přes mUSB konektor
    – konektor nabíječky není na spodní hraně, takže docela visí při nabíjení a práci
    – dost často se neprobudil, ale to bude woknama :-)
    – už dvakrát byl na reklamaci – nešel zapnout přes různé kejkle, co s tím pak v servise dělají nevím, ale tím, že nejde vyndat baterka, tak docela vopruz bejt závislej na servisním zapínání

    Možná, že výše jmenované u této 12 verze už soudruzi vyřešili, pokud ne, počkám dále :-)

  17. 17. swarm  26.7.2016  22:00:53

    Jen bych podotkl, že Switch 10 je úplně jiné zařízení, které se Switch Alpha 12 nemá společné prakticky nic (ani konstrukci, ani procesorovou platformu, ani poměr stran displeje).

  18. 18. Vláďa J.  30.11.2016  13:34:43

    Toho s tou klávesnicí se – jako majitel a spokojený uživatel Surface 3 – chytnu. Co je na klávesnici omezené a které běžné funkce je třeba obtížně hledat? Jak tak na to totiž koukám, vidím úplně stejné rozložení, jako u klávesnice ke Switchi…

  19. 19. swarm  30.11.2016  14:34:24

    [18] Jde mi čistě o horní řadu. Potřebuju bez Fn vyvolávat zkratky zahrnující F1-F12 a současně používám Home/End a PageUp/Dn.

  20. 20. Vláďa J.  30.11.2016  17:52:25

    [19] No však jo. Tlačítko FN funguje na delší stisknutí podobně, jako CapsLock. Zapnu ho tedy, tím se změní horní řada na klasické F1-F12 a do vypnutí tlačítkem takto fungují, včetně restartu.

    Home a End se pak musejí přes fn, to ano i na Switchi…

  21. 21. Juraj  4.12.2016  14:24:50

    Switch Alpha 12 v i3 (etc.) konfiguraci dostal rodinný příslušník (mimochodem po výměně za Switch 10E, což je plastový odpad), a musím říct, že jsem byl až překvapen, jak jsem byl překvapen. Kostra tuhá, konstrukce mechanických částí docela inteligentní, výkon bez výhrad, chlazení parádička… Na to, jak je dnes pro náročného zákazníka občas trochu zoufalý výběr, mě opravdu příjemně překvapilo, že se k tomu dá přistupovat jako k celkem důstojnému pracovnímu stroji.

    Co bych vytknul – baterka nic moc (klasika), příplatkový stylus = vyhozené peníze, ale nad čím opravdu pěním, je touchpad. Možná máme vadný kus, jinou konfiguraci, nebo měl swarm v době testu už nějaké patche, ale ten náš má touchpad naprosto katastrofální. Přesnou odezvu jsem neměřil, ale pokud nepracujete rychlostí 90-letého penzisty, tak se s tím fakt nedá.

    Za zmínku ještě stojí klasický boj s Woknama na HiDPI displeji, stejně tak tabletové využití Win 10 je proti mobilním OS komicky těžkopádné. Ale to už je obojí problém Windows, ne Aceru. Ze srandy jsem nabootoval Remix OS, které sice řeší obojí, ovšem na úkor všech ostatních (podstatných) důvodů, proč je důležité míti Windowsa, i na takovémto hybridu.


Napsat komentář