Vadné repráčky a prvotřídní diletantství u DELLu

Jsou věci, které si člověk snad ani nemůže vymyslet, protože by ho nikdy nenapadly. Třeba to, že DELL vám odmítne opravit reproduktory v notebooku na základě toho, že v něm máte nainstalovaný software třetích stran. I takové věci se dějí a pak je jen na vás, kolik si toho ještě necháte líbit.

Na fóru někdo upozornil na docela zajímavou diskuzi na en.community.dell.com s názvem Installing VLC Media Player voids your speaker warranty! (odkaz). Volně přeloženo jde o to, že v DELLu neumí vyrobit použitelné reproduktory do notebooku – tedy takové, které dokážou přehrát cokoli s danou amplitudou, aniž by se zničily. Lidem se jejich repráčky začaly kazit, a tak servis přišel s vysvětlením, že za to může přehrávač VLC, který nabízí možnost softwarově zesílit výstupní signál, než se pošle na zesilovače a reproduktory.

Ve výsledku potom zavoláte na servis oznámit reklamaci reproduktorů, oni se zeptají na instalované přehrávače, vy nic netušíce odpovíte, že máte třeba Media Player a VLC a oni vám odpoví, že vám kvůli tomu zamítají záruku. Zní to dementně? Taky je, ale dle všeho se to děje.

Softwarové zesílení ve VLC

VLC nedělá nic extra, co by nebylo i v jiných přehrávačích, či dokonce přímo v systému. Softwarové zesílení v přehrávači je zde kvůli tomu, když je nějaký film/song nahraný potichu, lze si tímto zvýšit hlasitost na běžnou úroveň. Můžete samozřejmě použít standardní ovládání hlasitosti, ale pokud je film tichý a repráčky taky, nemusíte se ani s maximem dostat na potřebnou úroveň. Navíc tím zhlasitíte i jiné zvukové signály a programy, které s hlasitostí problém nemají.

Něčeho podobného lze dosáhnout také v Media Playeru, pokud zvednete všechna táhla ekvalizéru nad nulu, ve WinAmpu při nastavení předzesílení ekvalizace, ale třeba také ovládací aplikaci ke zvukovému kodeku. Démonizace VLC u DELLu tedy není na místě.

Technické okénko

Posledních deset let už v noteboocích nenajdete klasické hardwarové zvukové čipy. Postupně se z nich v rámci úspor přešlo na standard AC-97 a později na novější, ale v principu podobný HD Audio. Jak to dnes funguje? Hardwarový obvod, který by řešil mixování zvuku, samplování a všechno ostatní bez pomoci procesoru, dnes najdete maximálně v profesionálních zvukových kartách, kde je vyžadována minimální latence (zpoždění).

U integrovaných zvukovek nejdříve procesor složí zvukovou křivku, kterou chce přehrát. Pokud jde o kombinaci více zvuků (například hudba v přehrávači a do toho cinknutí operačního systému), procesor musí sám vyřešit jejich zkombinování do výstupní křivky. Hotový zpracovaný výstup se následně pošle do obvodu integrovaného v čipové sadě (vnitřně připojeného přes PCIe), což je jakýsi HD Audio řadič, který vezme zpracovaný výstup a pomocí jednoduché sériové sběrnice jej posílá ven z čipové sady do dalšího obvodu.

Tím dalším obvodem je integrovaná zvukovka (Realtek, Conexant,…). Díky použitému řešení jí stačí jednoduché komunikační rozhraní s minimem vodičů (první ušetření) a současně v ní nemusí být žádná hlubší logika pro práci se zvukem (druhé ušetření). Jsou v ní vlastně pouze různé zesilovače, předzesilovače a další podpůrné obvody, které jsou potřeba pro fyzické připojení vstupních a výstupních zvukových zařízení (reproduktory, mikrofony, linkový vstup,…).

Zvuková křivka, která po audio sběrnici do zvukovky putuje, má jasně definované rozmezí. Právě proto můžete v souvislosti se zvukem často slyšet o útlumu (-x dB), který udává, o kolik je signál slabší než toto maximum. Když se zpracovává hudba, je samozřejmě snaha mít signál co nejhlasitější (kvůli odstupu signálu od šumu a využití maxima rozlišovací schopnosti), tedy nejhlasitější moment hudby se bude pravděpodobně špičkami dotýkat maximální hranice.

Softwarovým zesílením je možné vzít zvukovou křivku a „roztáhnout“ programově její průběh. Pokud jde o příliš potichu nahraný film, můžete tímto způsobem přiblížit hlasitost k maximální hranici. Pokud softwarové zesílení přeženete, budou špičky signálu oříznuty, neboť maximální hranici není možné programově přesáhnout (hezky je to vidět na obrázcích zde). Do zvukové karty tedy není možné poslat signál s větším rozpětím (resp. menším útlumem než -0 dB).

Výrobce notebooku musí správně nastavit zesilovač pro interní repráčky, aby se nemohly poškodit ani při nastavení maximální hlasitosti. Tvrdit, že k poškození došlo softwarovým zesílením (například ve VLC) je naprostý nesmysl. Různé hudební nástroje mají různě tvarované zvukové křivky a například efekt overdrive používaný u elektrických kytar dělá v podstatě něco podobného – přebudí signál a špičky ořízne. Některé zvukové syntezátory zas pracují s obdélníkovým signálem, který lze s trochou nadsázky také vnímat jako hodně přebuzený a oříznutý sinusový signál. Co z toho plyne? Procesorem vygenerovaná křivka může mít naprosto libovolný tvar a je na výrobci notebooku, aby zajistil, že po zesílení tohoto signálu zesilovačem nemůže za žádných okolností dojít k mechanickému poškození. Pokud se to může stát, je to v první řadě chyba výrobce notebooku, že reproduktory poddimenzoval a slepě se spolehl, že se jim běžně při větším zesílení nic nestane.

Závěrem

Kvalita reproduktorů v noteboocích jde posledních deset let bohužel strmě dolů a nezdá se, že by se to mělo změnit. Notebooky se dělají stále tenčí, ale v případě reproduktorů se zmenšování a ztenčování promítá do parametrů, které vychází ze základních fyzikálních principů a ty není možné nějak snadno obejít. Pokud DELL vyrábí notebooky, které při maximální hlasitosti mohou poškodit své vlastní reproduktory, je to smutné a o výrobci to něco vypovídá. V takové situaci očekávám, že se k tomu postaví čelem a defektní kus vymění, vydá nový firmware nebo cokoli, co opakovanému defektu předejde.

Zamítání záruky na základě instalace nějakého přehrávače je dle mého názoru silně za hranou toho, co servis může. Zvláště v případě, kdy vás před koupí a ani v dokumentaci nikdo neupozorní. Ono totiž nejde jen o VLC, ale také o různé žánry hudby, kde se přebuzení používá, nebo například o zvuk z emulátorů 8bit počítačů. To už by DELL musel přesně definovat, kterou muziku na notebooku smíte poslouchat a která vám zruší záruku.

V odkazovaném tématu byla také vtipná odpověď, která vysvětluje, že k zamítnutí záruky došlo de facto kvůli instalaci programu třetí strany. Znamená to snad, že na notebooky DELL nesmíte instalovat žádné další programy?

Za sebe mám pouze doporučení, abyste si nenechali v těchto případech kálet na hlavu a rozhodně se nevzdali, když vás servis takhle snadno odmítne.

Dodatek: Zdůvodnění vývojáře VLC.

Komentáře k článku

  1. 1. r4in  25.2.2014  12:59:21

    Kdysi platila taková poučka, že hardware, který lze zničit běžným softwarem, si ani nic jiného nezaslouží, byť to se člověk pěkně plká pokud není v kůži dotyčného vlastníka laptopu, že. Doufám že Dell nakonec pod tlakem vycouvá, byť osobně mi VLC nikdy k srdci nepřirostl a to jejich „flat“ zesílení o stovky procent je celkem humus, lepší je používat nějakou formu normalizace, která pomocí algoritmu vyrovná hlasitost na přijatelnou úroveň, aniž by došlo ke zkreslení.

    Jinak situace s repráky v laptopech je skutečně tristní, hlavně mi přijde pitomé, jak u byznys segmentu se výrobci drží toho snad už 20 let starého přístupu, kdy se tak nějak předpokládalo (IMO mylně), že u takových strojů je zvuk třeba pouze na hlášení systému, jako kdyby snad uživatele takových přístrojů drtili 20 hodin denně tabulky v Excelu. Osobně nesouhlasím s tím, že kvůli tenčím přístrojům musí být horší kvalita repra, vždyť některé (tenké) tablety už mi zní lépe než řada (výrazně robustnějších) laptopů.

  2. 2. swarm  25.2.2014  17:03:10

    [1] To jejich zesílení považuju za velmi šikovné (i když to častěji používám spíš jako ztlumení). Někdy má video hlasitost o třetinu nižší než by mělo, tak si to pak můžu zesílit na správnou úroveň, aniž by došlo k ořezům. Zesilovat třeba na 300% je samozřejmě zrůdnost.

    Repráky v tabletech mi dobré taky nepřijdou, ale tam to aspoň chápu. Asi mám ještě vyšší nároky. Ostatně nemám ani pocit, že by pracovní notebooky ve srovnání s „multimediálními“ měly kdovíjak odlišnou kvalitu. Spíš se výsledek odvíjí od značky.

  3. 3. Rusty  26.2.2014  16:58:12

    Při rozebrání notebooku jsem si všiml, že ty repráčky jsou uchyceny jaksi volně (jsou na jakési nakláněcí destičce). To je kvůli omezení rezonance s krytem?

    Jo a proč v Dell E6340 je milimetrová mezera na přední horní hraně notebooku (kde se stýká světle šedý rám a tmavě šedá plocha okolo klávesnice)? Tam se se špína bude úžasně zachytávat. Ono je to v podstatě i na pravé i levé hraně. Akorát vpravo vepředu (kde je nálepka Windows 7 a Core i7), to navíc klape.

  4. 4. Kamil  27.2.2014  13:55:54

    To je dobré, repro stačí vyměnit, šikovní i za jiný typ. Můj miniasus má jen levý reproduktor hrající mono i když místo je pro oba a příslušný šváb je stereo. Že jim to stálo za těch pár šušní. Koupil jsem ho za třetinu, nový stál okolo deseti tisíc. Dobastlil jsem pravý a zapolik na nazapojený pravý kanál. Sice to hraje lépe, i s náznakem prostoru, ale obávám se, že prakticky mono. šváb je nějak přepojený na mono. Tak si nestěžujte, jsou horší případy. A co udělají ctění potenciální zákazníci? Nekoupí si Dell.Protože příští argumentace například na stížnost na poruchu zobrazení by mohla být „Měli jste tam nevhodné fotky.“

  5. 5. Kamil  27.2.2014  14:02:52

    Swarme, koukl do odkazu. Mohd Ismail, Sr. Support Resolver…
    Aha. Co na to v centrále Dellu? Viděl bych to na o jednoho nezaměstnaného více.

  6. 6. Ladis  28.2.2014  9:41:35

    [4] U těch mono-notebooků to bývá ve Windows v ovladači zvukovky, že pro interní repráky spojí levý+pravý do jednoho kanálu (pro aplikace se to tváří jako stereo, takže nemusí podporovat mono repráky). Pro externí výstup se to slučování vypne. V Linuxu to nedělá, takže slyšíš jen zvuk z jednoho kanálu :-D. Zkusil bych tedy ovladače pro notebook obsahující tu samou zvukovku ale oba reproduktory.

  7. 7. swarm  28.2.2014  18:40:11

    [5] Já se nějak nikoho oficiálně neptal, pouze jsem ověřoval, že se podobné případy v servisu dějí. Článek nemá větší ambice, je to spíš jen pro pobavení (co si výrobci nevymyslí…) a pro poučení (v případě, že se někdo dostane do stejné situace).

  8. 8. Roman2277  2.4.2014  17:47:48

    Hm….naštěstí MSI má poctivé repro u svých modelů.Dell at se jde zahrabat.

  9. 9. Michal  1.3.2021  9:12:06

    Týká se to prosím i tohoto modelu? „notebook-dell-precision-m4800-intel-core-i7-4800mq-2-7-ghz-16-gb-ram-256-gb-ssd-quadro-k1100m-dvd-rw-15-6-1920×1080-coa-stitek-windows-7-pro“
    Nebo se repro začalo dělat jinak? Díky


Napsat komentář