Všehochuť: UltraBooky, dotované notebooky, Windows Bing, ChromeBooky a tak vůbec

Už jsem dlouho nic nenapsal, nicméně neumřel jsem a ani jsem se nepřestal zajímat o notebooky. Vzhledem k tomu, že se nejsem schopen dokopat k dopsání některých delších článků, bude ten dnešní složením několika střípků poslední doby, které mě hodně zaujaly.

Konec UltraBooků

Je to tak. UltraBooky jdou pomalu do ústraní a je malá pravděpodobnost, že by se to mělo změnit. Čeho Intel chtěl dosáhnout (zviditelnit se), toho už dosáhl. Tenké notebooky s dobrou výdrží na baterky tu byly i předtím a budou tu dál. Jen už zas nebudou mít nějakou certifikaci (na základě procesoru, dotykového displeje,…), aby mohly dostat nálepku. Všimněte si, že u nově oznámených notebooků četnost výskytu slova UltraBook klesá.

Časem na UltraBooky zapomeneme stejně jako svého času na jinou iniciativu Intelu – VBI (Verified by Intel). Kdo už nepamatuje (a že jich mezi námi je), šlo o propagaci skládačkových notebooků různých OEM výrobců (Mitac, Clevo,…), které se přeprodávaly lokálními značkami s možností nějaké webové konfigurace (to té doby tady v ČR jel na podobném principu hlavně UMAX). V principu se to moc nelišilo od jakýchkoli jiných notebooků – šasi jako taková byla dodaná jako celek a volit šly tak maximálně procesory, paměť, disky a podobné komponenty. Chvíli se to hodně tlačilo, pak přestal Intel sypat své peníze a celé to v agónii do pár měsíců pomalu zdechlo.

Intel to po UltraBoocích pochopitelně nezabalí. Jen teď má nový objekt zájmu – zařízení dva-v-jednom. Tam teď sype nejvíc peněz a bude zajímavé sledovat, co se s touto kategorií stane za rok/dva/tři, až s tím přestane.

Dotované levné notebooky a konec Bing edice

Baví mě, když mi někdo povídá, jak si radši koupí v ceně ~10 tisíc korun notebook nějaké značky místo jiného, protože prý nechce platit za značku. Představa vysokých marží v této kategorii už je spoustu let naprosto mimo realitu, to ví každý, kdo se trochu zajímá. Skutečná situace je ovšem taková, že nejeden klasický 15,6“ notebook do deseti tisíc je prodáván se zápornou marží, dotován vyššími modely.

Z několika zdrojů se už ke mně doneslo, že skutečná cena některých 15,6“ modelů s plnohodnotnými procesory (tj. ne Celeron/Pentium-N) by měla být okolo 11 tisíc, přestože teď v obchodě se dají sehnat klidně za 8500,- Kč. Určité obtíže přinesl do tohoto segmentu i Microsoft se svým Windows 8.1 Bing, který má OEM licenci zdarma. Samozřejmě ta se týká jen hodně low-endových notebooků (s procesory na jádře Atomu), ale fakticky tohle snižuje cenu a levné notebooky vydané na trh dříve s klasickými Windows musely v reakci snížit cenu, aby se nepřestaly prodávat.

Aktuálně je velmi příznivá doba pro nákup těch nejlevnějších strojů. To je prostě fakt a situace nebude dlouhodobě udržitelná. Po Novém roce určitě dojde na změny a počítejte spíše s těmi nepříznivými – co už se vyrobilo, to se prodat musí a na skladech to neshnije, ale dlouhodobě nikdo charitu dělat nebude (vzpomeňte na přezásobení trhu s levnými mini-notebooky a následnou averzi výrobců vyrábět cokoli tohoto form-factoru).

Konec Bing edice

V tuto chvíli je Windows 8.1 Bing v podstatě plnohodnotný Windows 8.1 bez omezení. Nicméně pracuje se na změnách, které přijdou už brzy. Kdo si koupí notebook s „Bingem“, ten se nemusí bát žádných změn. Nové licence, které ho nahradí, však budou podstatně omezenější ve funkcích a budou určené už jen pro úplné dno nabídky se striktními požadavky na nízké specifikace stroje (čekejte něco ve stylu N-kových procesorů, 2GB RAM a malého SSD).

Kdo má v plánu kupovat levný notebook, teď se to vyplatí, i když kouká po total low-endu (N-kové procesory) s Bingem, nebo po základních plnohodnotných noteboocích s klasickým Windows. Až se licence změní, změní se pozice obou těchto kategorií.

(Ne-)zájem Evropana o ChromeBooky

Už je to tu. V ČR se začaly oficiálně prodávat ChromeBooky, tedy jednodušší menší stroje s omezeným operačním systémem od Googlu, který se točí především okolo prohlížeče Chrome. Jde o notebooky 10-13“ s malým SSD na systém (všechno se má přece tahat s cloudu) a obvykle delší výdrží na baterie, na které si Windows nenahrajete.

ChromeBooky zaznamenaly určité úspěchy. Již dříve jsem psal, podle mě je to především kvůli nízké ceně. V dané cenové kategorii útočily spíše na tablety jakožto konkurenta coby doplňkové zařízení k něčemu většímu a plnohodnotnějšímu. Teď se má slova trochu potvrdila. Jak šla cena klasických notebooků dolů (což ostatně byl cíl Microsoftu, protože ten se Googlu zas tak snadno nevzdá), ukazuje se, že kdekdo raději zvolí místo ChromeBooku univerzální 15,6“ notebook s optickou mechanikou. Zmizel faktor ceny, což dává nejlepší možnost zjistit skutečné preference zákazníků.

V našich končinách je upřednostnění nejlevnějších 15,6“ notebooků před ChromeBooky ještě výraznější. Předpokládám, že za to mohou finanční možnosti zákazníků. Průměrný amík si ChromeBook klidně koupí jako další z řady zařízení, která používá. U nás nezřídka může být zákazníkem spíše někdo, kdo hledá jediné zařízení do celé rodiny, a tam je univerzální notebook jistější volba pro případy „co kdyby“.

Nové ThinkPadí workstationy (W) opět s tlačítky trackpointu

Kdybych byl zlý, pronesl bych něco jako: „já jim to říkal“. Už se ve světě notebooků pohybuju asi moc dlouho na to, abych se nechal moc snadno oblbnout. Nejsem nijak zpátečnický a těší mě každá dobrá inovace, která zpříjemní používání. Často se však objevují spíše inovace za cílem ušetřit pár centů na úkor pohodlí.

Jedním z takových je nahrazení tlačítek trackpointu ThinkPadů zónami na dotykové ploše touchpadu, kterou lze celou mačkat jako jedno tlačítko (bohužel tuhé a hlučné). Už na tiskovce jsem tehdy říkal, že to podle mě není moc domyšlené a že to lidé nebudou mít rádi. Hle, lidé to opravdu neocenili. Hlasité pořvávání uživatelů na fórech nejspíš moc nezměnilo, ale tiché pořvávání firemní klientely nejspíš ano. Výsledkem je pomalý návrat tlačítek trackpointu zpět do nových ThinkPadů. Těžko říct, jak velkého množství modelů se to bude týkat, ale dává to naději, že teď aspoň dvě generace bude u některých modelů zase klid.

Zóny touchpadu jako tlačítka jsou samozřejmě zajímavý nápad, ale když jsem v kontaktu s těmi nejobyčejnějšími uživateli, platí, že co je vidět a má jasnou hmatovou odezvu, to je jednodušší na obsluhu. Už jen touchpady bez tlačítek způsobily trápení mnohým lidem.

Jinak předvedené nové modely ThinkPad W541 a W550s nevypadají špatně. Zamrzí snad jen omezená nabídka displejů, ze které bych si nedokázal vybrat. Full-HD panel (1920×1080), který beru jako optimální volbu pro někoho, kdo nechce experimentovat se změnou DPI a kompatibilitou programů, je nabízen jen s maticí TN (přitom levných full-HD IPS je teď všude dost). Naopak panel s vysokým rozlišením má jen 2880×1620. Pokud vysoké rozlišení, nešel bych dnes už pod 4K (3840×2160), se kterým lze v systému nastavit zvětšení 200%. Jedině pak se okna nepodporovaných programů roztahují bez odporného rozmazání. Kdo ví, třeba se ještě nabídka displejů změní, ale spíš v to nevěřím.

Kdo by se neorientoval v pracovních stanicích od Lenova, dodám jen, že W541 je klasický model – s možností čtyřjádrových procesorů, až 32GB RAM (čtyři sloty) a výkonnou profi/CAD grafikou. Samozřejmě je kromě toho také tlustý a cihla, kterou dostanete místo napájecího adaptéru, si hmotností nezadá s menším notebookem.

W550s je tenkou alternativou pro ty, kteří potřebují certifikovanou pracovní stanici, ale nepotřebují tolik výkonu a nechtějí tahat „tlustou krávu“. S tímhle přišlo už dříve HP (14“ ZBook 14) a DELL (15,6“ Precision M3800). Každý z výrobců jde na tenký lehký stroj trochu jinak. DELL nabídl téměř plný výkon (klasická čtyřjádra), HP nejmenší rozměry i hmotnost při zachování dokování a plné konektorové výbavy. Lenovo jde výkonem blíž k HP (pouze úsporná dvoujádra; nicméně odměnou je malý 65W zdroj), ale má plnou konektorovou výbavu a jako jediný z trojice má dedikovaný numerický blok, což v případě pracovních stanic je nezanedbatelná výhoda (HP má aspoň zástupnou numeriku přes Fn, DELL pro jistotu nic).

Na závěr – chladící podložky

Různé chladící podložky jsou takové nekonečné téma pro spoustu běžných uživatelů. Sám jsem si nikdy žádnou nekoupil. Vyzkoušel jsem ze zvědavosti několik, abych si potvrdil, co jsem tušil už předtím. Většina podložek se super designem a vymakanými větráčky s nasvícením barevnými LEDkami neudělají o moc víc, než když vezmete notebook a jeho zadní část podložíte, aby mezi stolem a průduchy chlazení na spodku bylo víc místa. Vyzkoušejte si to (u mého herního Ethose to dá dolů asi 7°C).

Funguje to skvěle a můžete hrát s nižšími teplotami i mimo domov, aniž byste s sebou tahali další neskladnou blbinu. No a s touhle peckou pro dnešek končím…

Komentáře k článku

  1. 1. ThinkPro  4.12.2014  21:42:32

    Cool, o tych novych ThinkPadoch som nevedel (a zatial asi ani nikto z SK Lenova), na navrat 3 tlacidiel sa tesim :) A ocenujem, ze spravili tensiu verziu, W550s (a teda urcite aj T550s), vela business userov preferoval Y50 prave kvoli tomu, ze je podstatne tensia a lahsia ako tehla Tcko

  2. 2. skvedo  4.12.2014  22:25:24

    Snad se tlačítka trakpointu u TP brzo vrátí i do nižších modelů abych se nemusel bát, že mi umře SL410.

    Pracovní Dell E6440 sice má trackpoint s tlačítky, ale proti TP naprosto hrozný a Alps touchpad tomu nasazuje korunu.

  3. 3. elzet  4.12.2014  22:30:10

    No vida, a to jsem Lenovo skoro pohřbil. Tak to je super, ještě dvě, tři generace a třeba znovu vynaleznou i nějaou použitelnou klávesnici :-)
    Utrpěl jsem teď čerstvou zkušenost s TP Yoga s tím novým touchpadem. Bože, to je ale zatracenej krám! Po hmatu se to používat nedá, rozumné nastavené TP tlačítek se v ovládacím SW taky snadno najít nedá a celé je to zhruba stejně tiché jako sovětský proudový motor.

    To zamyšlení nad cenami mě vede k otázce – řekněme, že jsi velký výrobce notebooků, nebo klidně OEM (Compal, Foxcon). Kolik musíš vyrobit mainstream 15,6″ pleček, aby se ti to při prodejní ceně 11k vyplácelo? Je v tom přece jen dost relativně složitých součástí a i když to jenom skládáš, tak to musíš testovat, certifikovat, podporovat… Tak řádově vysoké desítky tisíc ks? Víc?

  4. 4. netrunner  4.12.2014  23:04:32

    elzet: Nedávno jsem viděl nějaký dokument o navrhování desek to tabletů. V Číně / Korei / Japonsku jsou prostě firmy, které nedělají nic jiného. Přijde zákazník a řekne: Chci desku do tabletu, tenhle ARM, tolik paměti, takovéhle rozměry. Pak k tomu sedne inženýr (skutečně v pravém smyslu slova, musí vědět co skládá) a nabouchá návrh desky. Takové trochu lego. No a pak se klientovi řekne: Tak jo, tohle půjde za 10 $ kus, min 1000 kusů. Pak se k tomu někde přilepí displej, baterka, plastový rámeček a je tablet.
    Nedělám si iluze, že u NB to bude jinak. Je to prostě skládačka. Intel dodá procesory a chipsety včetně plné dokumentace. K tomu se nalepí paměti, případně nějaké přesně zdokumentované řadiče na standardizovaná rozhraní (pci, usb…). Pak se navrhne deska podle toho, jak designer nakreslil vnější obal. (Nebo se prostě vezme předchozí generace, vymění se jenom chipset, prohážou se porty a máme nový notebook). A velká většina modelů vychází určitě z jedné platformy, jen se na to lepí něco jiného (krásně viditelný příklad jsou verze s/bez grafiky, dříve u IBM řada T a R, která byla co se týče desky v podstatě stejná a tak). Navíc skutečných výrobců (tedy fabrik, ze kterých ty notesy lezou) je jen pár, zbytek jenom lepí jiné plastové obaly a značky.
    Takže v podstatě náklady na jeden kus o mnoho nepřevyšují cenu součátek + složení.

  5. 5. elzet  4.12.2014  23:20:34

    [4] Díky za reakci. Tak nějak podobně jsem si to představoval. Teď jsem trochu projížděl alibabu a tak a není problém nechat vyrobit 100ks v podstatě jakékoliv DPS…
    Co SW podpora? Najmu za misku rejže v Indii někoho, kdo zbastlí 100MB Power Manager (koukám na tebe, Lenovo)? Jasně, na většinu jsou generické ovladače, ale třeba custom BIOS? Správa napájení, přepínání grafiky… Hm, přijde mi, že sehnat někoho, kdo to kvalitně dotáhne do fungujícího celku bude nakonec asi mnohem těžší, než někde v ČLR sehnat kontejner notesů.

    Jinak mezi R a T nějaké další odlišnosti byly, ale to nechme stranou ;) Nejblíž byly 14″ R a T6x, tam se dalo zaměnit snad všechno.

  6. 6. netrunner  4.12.2014  23:30:54

    Tím srovním R a T jsem spíš chtěl říct, že ne všechno co je zvenku jiné je jiné i uvnitř. Ony všemožné modely, zvlášť v té nižší třídě, jsou uvnitř v podstatě to samé. Rozházení portů je jenom jedno překreslení desky (v navrhovacím programu vezmeš za konektor, přetáhneš ho a ono ti to někudy natáhne ty spoje) a přenastavení mašiny ve fabrice. Náklady nula nula nic a máš nový model.
    Custom BIOS? Vezmu Phoenix (nebo něco jiného), něco tam přerýpu a mám custom BIOS. Kdyby to bylo nějak extrémně složité, tak asi nevznikl Middleton pro starší thinkpady. Opět je výrazně levnější koupit generický a ten upravit, než dělat vlastní. A s ovladačema to bude totéž. Kdyby se s tím skutečně někdo drbal, tak ten Power Manager nemá 100 ale 10 MB. Navíc už je to spíš jenom nádstavba na generický ovladač z Win. Přepínání grafiky dodá nVidia nebo AMD, je to jejich produkt.
    Musíš se zbavit myšlenky, že každý nový notebook vzniká na zelené louce (prázdném projetku v CADu). Prostě se vezme už hotový a jen se lehce upraví.

  7. 7. Martin  5.12.2014  9:01:11

    Mám otázka mimo témy. Mám notebook HP EliteBook 8470w a chcem si doň vložiť SSD disk mSata, nahrať naň systém Windows a pôvodný pevný disk vyhodiť. Je možné na nový disk nahrať systém Windows, ktorý bol dodaný k notebooku? Nebude problém, že Windows vyhodnotí, že je to iný disk a systém sa nebude dať spustiť? Ďakujem za odpoveď.

  8. 8. Nox  5.12.2014  14:11:17

    [7] Nemam primo tuto konfiguraci, ale predelaval jsem u Lenova E130 (Windows 8) HDD za 2,5 SSD a nebyl s tim problem. Nabootoval jsem z HDD, udelal si flashdisk s instalaci Windows, vymenil HDD za SSD a z flashdisku nainstaloval.

  9. 9. Nox  5.12.2014  14:31:38

    [4] Jestli je ten navrh desky a rozmisteni veci na ni tak banalni zalezitost, tak proc maji notebooky USB porty tak blizko u sebe? Bocni hrana 15,6″ je dlouha, ale oni tam daji 2x USB tesne vedle sebe, aby tam clovek nepripojil nic vic nez kabel nebo velmi tenky flashdisk. A RJ45 se nacpe co nejblize smerem k uzivateli, aby co nejvic zavazel.

  10. 10. netrunner  5.12.2014  15:17:46

    [9] Když bys ten notebook kuchnul tak uvidíš, že deska zdaleka nepokrývá celou plochu základny. A porty jsou u sebe proto, že když se táhnou linky z procesoru, tak je jednodušší je natáhnout vedle sebe (případně táhnout jednu a na konec hodit nějaký rozbočovač). Když by se každý USB táhnul jinam, tak by to zesložiťovalo celou desku a zvyšovalo náklady. Každá vrstva té epoxidové desky něco stojí.

  11. 11. Nox  5.12.2014  15:36:59

    [10] Tak by deska byla o 1 cm vetsi a USB by proto byly o 1 cm vice od sebe. Asi chtel nekdo usetrit 1 cent na 1 notebooku a vyrobil milion zmetku, ktere meli jit z tovarny rovnou do odpadu. Zajimave, ze muj stary ntb ma RJ45 a napajeni zezadu, takze to evidentne jde. Proste moderni vyroba: Nevadi, ze je to k h…, hlavne ze je to levne. Tedy pro vyrobce, ne pro zakaznika.

  12. 12. Jiří  5.12.2014  16:43:27

    Cca před 6 lety jsem s notebookem Prestigio zakoupil chladící podložku, a stejně jsem nakonec skončil u učebnice angličtiny (formát cca A5 a asi 350stran) o jejíž hranu jsem notebook v zadní části podepíral. Fungovalo to nejlíp.:-)

  13. 13. Nox  5.12.2014  18:39:52

    [4] Privedl jste me na lakavou myslenku vzit nejake starsi, ale poctive udelane case z notebooku a nechat si do nej udelat moderni desku s Haswellem, nebo v pripade pozitivnich recenzi Core M. Docela by me zajimalo, kolik by to stalo. Kravinky typu Power Manager nepotrebuju, ovladace staci genericke. Jen ten BIOS bych nedal.

  14. 14. netrunner  5.12.2014  18:58:59

    [13] Tak jedna bude asi hodně drahá. Ono už těch tisíc co jsem zmiňoval znamená, že ty fixní náklady na vývoj jsou vyděleny tisícem. A psal jsem o lowend jednoduchém ARMu, stejném jako tisíc ostatních. Postavit úplně novou desku do nestandarního těla by bylo asi hodně drahé.

  15. 15. Nox  5.12.2014  19:23:55

    [14] Otazka je, kolik USD to realne bude. Proc nestandardniho? Pouzilo by se telo jiz existujiciho notebooku, idealne kdyby nekde vyhrabali stare vykresy a aktualizovaly je. Na ARMu bych si taky dovedl predstavit nechat si neco vyrobit.. jsem se zase zasnil.

  16. 16. netrunner  5.12.2014  19:32:51

    [15] No protože nové stroje se vytváří obměnami těch starých. Ale když přeskočíš řekněme 4 generace, tak už je to moc na jednoduchou úpravu. To je jak kdybys do první feldy chtěl nacpat moderní Euro 5 diesel.

  17. 17. swarm  5.12.2014  20:34:58

    [1] Věřim, že tenká verze workstationy se chytne. V pracovním segmentu lidem tyhle stroje dlouhodobě chyběly. Ne každý potřebuje maximum dostupného výkonu a pak je akorát k naštvání, když kvůli pár funkcím musí tahat tlustý a těžký notebook, který nevydrží dlouho na baterii, dohromady s 200W napájecím adaptérem.

    —-

    K té další diskuzi. Popisovaný způsob různých malých firem, které dělají na zakázku návrhy na skoro cokoli, opravdu funguje. Není to však případ notebooků (tedy aspoň takových, které můžete vidět běžně u nás v obchodech). Notebook je stále relativně komplexní zařízení, a kdyby to bylo tak snadné, tak tady vedle zavedených značek máme dávno desítky „no-name“ zařízení s brutálně nízkou cenou (podobně jako je tomu u tabletů). Mám s Činou hodně zkušeností ze stavění vrtulníků. Dají se pořídit různé desky, ale vždy je potřeba počítat s tím, že kvalita může dost pokulhávat a že i něco, co převzaly hlavní čínské eshopy vlastně už v principu návrhu nemůže fungovat. Různé čínské tablety jsou taky v tomto duchu.

    Takže jo, evidentně vám tam za misku rýže někdo klidně navrhne a osadí desku, ale tu kvalitu je potřeba brát v potaz.

    —-

    U notebooků výrobci samozřejmě nemají potřebu znovuvynalézat kolo. Základní konstrukční bloky jsou všude stejné (obvykle nějaké zapojení sady obvodů od Intelu/AMD). Pak tam jsou ale různé další podpůrné obvody pro řízení všeho možného (chlazení, nabíjení baterie), které mají často specifický návrh výrobce od výrobce (klidně sdíleně mezi podobnými notebooky). Notebook ale není jenom o tomhle, řeší se tam i spousta mechanických částí a realita trhu ukazuje, že ani tady není všechno tak jednoduché. To kouzlo je v tom, že spousta parametrů je proti sobě a umět namixovat ten nejlepší kompromis, co se bude i dobře prodávat, je fuška.

    Je to nepoměr v porovnání s tablety. Tam se to obvykle nějaký SoC procesor, který má na sobě už úplně všechno, takže na správné piny přímo připojíte paměť na jiné baterii, displej atd a je to hotové. Z jedné strany se to dá do vaničky a z druhé překryje sklem. To zvládne kde kdo. Díky malým rozměrům a absenci pohyblivých dílů se konstrukce nemusí moc řešit a přesto se to nerozpadne.

    —-

    Ani to, že by dnes většina výrobců jenom lepila svá loga, není úplně pravda. Určité části procesu se outsourcují, ale to, že notebook vyleze z nějaké konkrétní fabriky/montovny, tak to neznamená, že ho tam celý navrhli.

  18. 18. Nox  5.12.2014  20:59:21

    [17] Takze ntb asi ne. Ale bylo by realne, nechat si udelat mobil? To je taky jen ARM, RAM, Flash, atd.

  19. 19. elzet  5.12.2014  21:21:04

    K diskuzi o custom noteboocích (Nox, netrunner) – já se občas zasním podobně jako vy, ale souhlasím se swarmem v tom, že udělat notebook není ani dnes legrace.
    Jak jsem zjistil, v Číně vám vyrobí komponenty na cokoliv, ale největší kumšt vidím v tom celé to sesadit tak, aby to fungovalo a nemusel jste si to objednávat na adresu nejbližší sběrny (abyste ušetřil jednu cestu ;) )
    Třeba s pokrokem 3D tisku (kdy to bude tisknout DPS? Za 5, 10 let? Si třeba budeme moci navrhnout něco podle sebe. Šel bych do toho.
    ==
    Ale pořád platí moje otázka z třetího postu – swarme, máš představu, alespoň zhruba, kolik ks jednoho modelu velký výrobce (Acer, Asus, Lenovo) vyrobí? Nikde jsem to nedohledal, všichni uvádějí max. počet laptopů/desktopů za 1/ za rok celkem.

  20. 20. elzet  5.12.2014  21:32:38

    BTW, ještě jsem teď našel: https://technology.ihs.com/389315/samsung-chromebook-carries-33212-bill-of-materials-ihs-isuppli-teardown-reveals kde se píše (resp. je to odhad), že Samsung stojí výroba Chromebooku 334USD, z čehož nejvíc stojí system board (86). Druhý nejdražší je displej a pak baterie. Mimochode, překvapila mě cena za WWAN modul.
    A to v tom Chromebooku v podstatě nic není – Atom, 2GB RAM/16GB SSD a víc nic moc. No a teď, Samsung ty komponenty nakupuje po vagonech a ve stejném měřítku je vyrábí. Dovedu si představit, že malosériová výroba ve stejné kvalitě bude 10x dražší a to se prostě nemůže vyplatit. Však i Samsung na tom má marži jen 50% a to ještě jen někdy, žádná sláva.

  21. 21. swarm  5.12.2014  22:01:11

    [19] Přesná čísla neznám. Resp už jsem je nejspíš od povolaných lidí během let mnohokrát slyšel, ale v hlavě se neudržely. Jen pro představu ale můžu dodat, co si pamatuju, že aby mělo smysl prodávat lokalizovanou konfiguraci nějakého notebooku tady v ČR, je potřeba, aby se očekával prodej aspoň nějakých 2000 kusů (pokud nejde o specialitku s řádně navýšenou cenu). Celově ty množství budou o pář řádu jinde.

    Kdyby si někdo náhodou chtěl vyrobit kusově svůj notebook ve kvalitě, kterou nabízí průměrný stroj zavedené značky v obchodech, tak se nedoplatí.

  22. 22. fja  6.12.2014  10:52:03

    [7] Pokial viem, tak 8470w nevie bootovat priamo z mSata disku. T.j. potrebujes tam mat nejaky iny disk, z ktoreho vie bootovat. Mas teda dve volby: 1) mSata SSD a nechat tam 2.5″ HDD, 2) kupit 2.5″ SSD (a ak potrebujes aj disk, tak ten dat namiesto mechaniky)

  23. 23. Martin  6.12.2014  18:43:25

    [22] Ďakujem za info.

  24. 24. VX  6.12.2014  18:46:53

    Mohl bys něco napsat o duchách na IPS displejích? Dělá to Macbook, Lenovo Yoga, helix, X220 a další (to jsou jen příklady, záleží na modelu displeje samozřejmě). Podle mě spíš tím trpí dotykové nebo lesklé displeje. Naopak Dell E7440 IPS tento problém nemá. Obvykle duchy vzniknou, tím že je delší dobu (3 minuty) na displeji světlý odstín. Projeví se to pak, když se zobrazí tmavě šedá (nikoli černá ani bílá).
    Klíčová slova – IPS image persistence, retention, burn-in, ghosts
    Taky mě u IPS (nedotykový, matný, bez gorrila glass) překvapila vysoká náchylnost na tlak – jakoby prosvítá podsvícení (projeví se na tmavých plochách).

    Tyhle ty 2 jevy mě na IPS technologii docela vadí.

  25. 25. VX  6.12.2014  19:03:04

    Doplnění – podsatná informace, ty duchy zmizí zhruba mezi 30 sekundami a minutou.

    [2] Já naopak multitouch touchpady Alps (E6430,E7440) považuju za skvělé.

    [3] Na hluk použij TPFanControl – já jsem takto umlčel Lenovo Helix – protože větráky v klávesnici (2 malé hlučné větráčky )by chtěly jet skoro pořád… Zatímco hlavní větrák v tabletu se nespustí. Zřejmě prostě špatně vymyšlené.
    S ovládacím softem Pro touchpady Lenovo mám taky špatnou zkušenost, zřejmě při vývoji tohoto programu chyběl UI designér (což ale i platí i pro Dell Touchpad program)… Proč proboha musí dělat 2 úrovňové nabídky, z toho by se jeden picl, když si chce nastavit touchpad…

    – Nedávno mě dostal program Intel My Wifi Dashboard… Má 100MB velikost, po instalaci 269MB.. Proč? je tam asi 23 jazyků, a každý resource file dll má 10MB (UI je „obrázkové“, což se dá poznat podle rozmazaného písma). Občas mám pocit, že někdo při výrobě programů nepřemýšlí, nebo prostě se řekne, že grafickou stránku programu zadají někomu externímu a je uplně jedno, co z toho vyleze.

  26. 26. swarm  6.12.2014  19:04:19

    [24] Jo, o tom bych asi měl něco napsat. Znám oboje. Pokud jde o duchy, jde o jev charakteristický jen u LG displejů (ale ne u všech). Viděl jsem to na nějakých Sony a malých pseudo-ThinkPadech. Naopak třeba 14 a 15,6″ displej od LG to nedělá.

    Pak tu jsou ještě ty lehce obarvené světlejší plochy při zobrazování černé. To je taky jen někde, ale je to mnohem častější. Řekl bych, že jde o něco, s čím se člověk musí naučit žít. Tohle „prosvítání“ beru jako malou chybku ve srovnání s tím, co mají za chyby TN displeje (obvykle nemám celou obrazovku vyplněnou černou barvou a jakmile je obraz „členitější“, tak to vidět není… je to vidět spíš večer/v noci, když se zvedne podsvícení).

  27. 27. Jarda  6.12.2014  19:22:07

    Nejlepší chlazení podložením notebooku potvrzuju. Mám sedmým rokem Pavilión z řady hořících NV 8400M. Mazlík šlape jak hodinky. Špalík 1x1x25cm zaseknutý o zadní nožky znamená, že ani při několikahodinovém plném zatížení obou jader se ventilátorek nikdy neroztočí na plný kravál startujícího tryskáče. :-)

  28. 28. elzet  7.12.2014  11:02:40

    [21] díky za info.

  29. 29. Puppy  7.12.2014  19:53:11

    [24] To nema nic spolecneho s IPS technologii, ale nekvalitnimi panely ktere produkuje LG a obecne nekvalitnim LED podsvicenim. Na mem deset let starem ThinkPadu R51 (kde je IPS panel od IDTech) se zadna image persistence neprojevuje, ani neni prilis nachylny na tlak/krouceni vika a nema ani zadne vyrazne fleky v podsviceni (jde ovsem o CCFL).

    To prosvitani podsviceni je patrne hlavne pri nastaveni jasu na maximum. Ale to je zase chyba v BIOSu kterou nehodla Lenovo opravit, kdy po zapnuti se nastavi jas vzdy na maximum a teprve po nabehnuti Windows snizi na nastavenou hodnotu. Proto je to pri spusteni tak patrne.

  30. 30. J.Katera  8.12.2014  14:07:53

    Zrovna u stařičkého Aspire 5930G byla podložka jediná možnost, jak nemít HDD rozpálený i na více 60st.C. :-) Jinak souhlas s podložením nožiček u notebooků, kde se chlazení celkem povedlo ;-)

  31. 31. Pindy  8.12.2014  16:52:31

    Zdravím, chtěl bych objednávat notebook pro běžne domácí využití. Konkretně určen pro rodiče kteří technikou moc nesoužívají. Každopádně nemohu najít nic co by mě nadchlo a když už jsme si myslel že tohle by mohl byt kandidat [asus-x553ma-sx376h-cerna] … přečetl jsme si předchozí článek o procesorech v něm že nejsou moc vyhovuvující.. Samozřejmě využívat ho budou maximalně na internet že :D ale když už něco kupuji chci at je to kvalitni. Máte v malíku ěnjake mašiny okolo tehle ceny. Děkuji popř reakce mužete zasla i na email Pioter.3@seznam.cz

  32. 32. swarm  8.12.2014  17:39:38

    [31] V téhle cenové relaci je jasná volba Acer Extensa 2510.

  33. 33. swarm  8.12.2014  22:00:52

    [24] VX: Teď mi docází, že vlastně nemá cenu, abych nějaký článek psal, protože už jsem beztak všechno (i tyto konkrétní problémy) popisoval a zmiňoval v „minimalistickém průvodci notebookovými displeji“ – http://notebookblog.cz/technika/navody/minimalisticky-pruvodce-displeji-notebooku-a-jejich-problemy/

  34. 34. Puppy  9.12.2014  10:10:41

    Jeste k ThinkPadum, zrovna ctu na NBR nove recenze Dell E5550 a HP ZBook 15 G2. Lenovo ztraci cim dal tim vic. Minimalne nabidka displeju je u obou modelu vyrazne rozumnejsi (FHD IPS), klavesnice je uz blba vsude stejne, trackpoint maji oba, indikacni status LED maji take …

    Dell ma podle recenze IPS panel od Samsungu, bude to asi spatne oznacene protoze v pripade Samsungu dava vetsi smysl PLS. HP ma zase IPS (?) panel od Sharp.

  35. 35. Puppy  23.12.2014  0:58:42

    K Windows Bing jeste jedna vec o ktere se moc nepise. Ackoli se jedna prakticky o Home verzi (nema RDP server atd.), tak prekvapive podporuje BitLocker pro sirfovani disku.

  36. 36. Ladis  23.12.2014  15:41:21

    [35] BTW RDP server se dá do non-Pro verzi doinstalovat za 1 minutu, včera spokojeně odzkoušeno.

  37. 37. Ladis  23.12.2014  15:44:35

    …a panel „Místní zásady zabezpečení“ (gpedit.msc) mám nainstalován do non-Pro Win 8 taky (nutné např. pro anonymní přístup na moje sdílené složky, tj. abych lidem nemusel zřizovat účet/účty).

  38. 38. satika  13.1.2015  12:36:32

    Trošku OT, ale ta nálepky Ultrabook (v úvodní fotce) je stírací. Víte to?

    PS: ne že to teď všichni půjdete zkoušet.

  39. 39. Pavel Bureš  3.3.2015  10:10:22

    Já jsem Chromebooky naopak nadšen. Z mého pohledu je to super lehké, levné zařízení na práci na cesty. Měl jsem tablety i tablet s klávesnicí, ale tam je OS optimalizován na dotek. Tady funguje touchpad, klávesové zkratky, vše je rychlé, „programy“ se nesuspendují, nic se každou chvíli nepřekresluje. Kilový chromebook nosím s sebou taky proto, že jsem si nevybral žádný smartphone na práci. Potřebuji odepisovat na e-maily, přes Chrome přistupovat k různým administracím dat atp. A pokud chybí plnohodnotné aplikace, lze nainstalovat linux, resp. povolit dual boot. Já jako linuxový antitalent jsem to měl za necelou hodinu, mám tam plnohodnotný offline office balíček, Gimp a pár dalších programů a jsem spokojen. A Chromebook s Celeronem a linuxem je dokonce o něco rychlejší než můj primární počítač s Windows.


Napsat komentář