Změny v UltraBay u posledních ThinkPadů

Kdo má ve firmě více notebooků od Lenova, zcela jistě zjistil, že mimo baterky už do poslední generace ThinkPadů (Tx00, Rx00, Xx00, Wx00) už nelze vložit nic z původního příslušenství. Přiznám se, že mě to moc netěší, protože v korporátním prostředí tyhle nekompatibility znamenají problémy. Podíval jsem se tedy, co se v šachtě tak důležitého změnilo.

Na obrázku jsou vidět SATA adaptéry na disk. Zatímco původní adaptér má nějaký speciální konektor, nový využívá klasického SATA. Tento krok mi připadá zcela logický, protože šetří náklady díky standardizovaným konektorům.

Původní konektor měl dříve svůj význam, protože se v něm neskrývalo jen SATA, ale také tehdy ještě aktuální PATA. Dnes už jsou ale PATA disky prakticky mrtvé.

Méně potěšující je fakt, že z šachty zmizel také konektor umožňující vyvedení sériového a paralelního konektoru. Posledními modely, které tento konektor mají, jsou T61 a 14″ verze R61 (ano, ta ho opravdu má; na rozdíl od větší verze). K připojení zařízení s těmito konektory už je možné využít pouze dokovací stanice. Co jsem se tak letmo bavil s Mattem Kohutem, nabral jsem dokonce pocit, že u příštích ThinkPadů nebude ani tato možnost (na druhou stranu by se snad mělo objevit eSATA a digitální výstup na monitor, takže jsem stejně pln očekávání).

Jak dlouho vydrží nový konektor?

Řekl bych, že vydrží tak dlouho, jak dlouho vydrží SATA u disků. Do budoucnosti jde jednoznačně o správný krok. Teď už není důvod mít nějaký jiný konektor, protože SATA je docela úsporné na vývody a jako konektor i docela dobře navržené. Pokud si ovšem myslíte, že budou konečně levnější adaptéry na disky do UltraBay, tak jste na omylu. Ten kus plastu a kovu stále stojí v obchodech kolem tisícovky, což samozřejmě zdaleka neodpovídá výrobním nákladům.

Komentáře k článku

  1. 1. Damianus  31.3.2009  12:45:28

    Nj doba jde kupředu a nelze tvrdnout na místě. Toho si je jistě vědom i výrobce a tak jsou přechody bolestivé, ale nutné. Naštěstí jde COM emulovat do USB sice to není košér řešení a je problém se softem, ale aspoň ta možnost tu je.

  2. 2. Warcz  31.3.2009  17:42:37

    Na ten rameček a disk se taky chystam… ja teď pořidil DDR3 2GB ram za 680 Kč bez dph takže jsem na 3Gb ( měl jsem 2x1Gb ) a zatím spokojenost…

  3. 3. POLO  31.3.2009  20:14:27

    Uvytal by som viac zariadeni(rozsireni) do UltraBay…
    Inac mam v plane tam strcit baterku…

  4. 4. swarm  1.4.2009  10:33:07

    [3] Taky bych toho uvítal víc. Teď tam nosim prázdný adaptér na disk (disk vkládám jen občas), tak bych tam klidně místo toho raději viděl adaptér s DVI a eSATA :). Je smutné, že toho výrobci víc nevyužívaj.

  5. 5. Warcz  1.4.2009  10:45:26

    hehe hlavně si tam nedávej drobné na kafe jako já :-)

  6. 6. peter  4.4.2009  11:27:49

    Nevies o tom dig. vystupe viac? Bude konecne aj na 14″? A kedy budu tie nove modely? Uz vidim ako namiesto toho odfajcia nieco ine :(.


Napsat komentář