AMD do business segmentu v podání HP

probook-6545b-otevrenyHP dalo na trh první ochutnávku jejich nové generace z business řady střední třídy. Ostatní modely zatím čekají, než Intel vydá svou platformu, takže ten jediný model je postaven na AMD. Jde o model HP ProBook 6545b, který ukazuje, jak jsou na tom nové vnitřnosti s AMD, a zároveň představuje, kam se posouvá v business segmentu HP. Tento model už totiž používá nové dokovací stanice a další příslušenství, což jsou záležitosti, které později budou sdílené i pro ostatní notebooky.

Konečně lepší spotřeba

Jeden z největších nedostatků AMD Puma (předchůdce) jsem viděl ve vyšší spotřebě. V některých implementacích byla spotřeba skoro dvojnásobná, takže tam, kde Intel verze zvládla 5 hodin provozu, byl notebook s AMD rád za dvě a půl. Stále mohu říct, že je na tom Intel lépe, ale rozdíl už není takový. V idle (nečinnost) je spotřeba velmi podobná, v zátěži je vyšší.

Chlazení a zlepšení u HP

AMD verze HP notebooků byly mnoha uživateli odsouzeny za velké množství produkovaného tepla a za hlučné chlazení. Tím, že se zlepšila spotřeba, toho tepla ubylo. Nezahálelo však ani HP. Minulé generace měly různé problémy s regulací ventilátoru, ale u nového ProBooku už jsem nic takového nepozoroval. Po vzoru všech nových HP jede ventilátor sice neustále, ale je znatelně tišší a drží notebook v nízkých teplotách.

Výkon procesoru

Tady je AMD stále pozadu. Nedá se nic dělat, Intel je teď zrovna na koni (ostatně to je v mobilním segmentu už od Pentium-M) a nezdá se, že by se něco mělo měnit. Proti stejně taktovanému Core2 Duo je výkon v některých aplikacích (rendering) asi o třetinu nižší. Frekvence jsou proto i u nižších modelů aspoň nad 2 GHz. Při běžném použití, nebo nedej bože kancelářské práci si ale nemyslím, že by se naráželo na limity procesoru.

probook-6545b-zezadu

Výkon grafické karty

Nové grafické jádro Radeon HD4200 sice není až zas takovou revolucí proti HD3200, ale jeho výkon se zvedl o polovinu, což je nezanedbatelná hodnota. Proti Intelu (GMA X4500) sice v syntetických testech nejde o zas tak velký rozdíl (40-60%), ale zkušenosti mě přesvědčily, že v opravdových hrách je rozdíl fps mezi ATI a Intelem obrovský (ve prospěch ATI) i v případě, kdy má ATI grafika v 3D Marku horší výsledek.

Intel má teď funkční akceleraci HD videa aspoň v MPC-HC, jenže u Radeonu je ta akcelerace stále ještě spolehlivější. Nově už je možné akcelerovat grafikou dvě HD videa najednou, ale co nám povídali pánové z Intelu, nové grafické karty Intel GMA to budou mít na začátku příštího roku taky. Přesto pokud jde o kvality grafické karty, bude (i díky ovladačům) Radeon dle mého názoru ještě dlouho lepší volbou.

Závěrem

Celkově jsem z nové platformy AMD nadšený. Největší problém – spotřeba – se vyřešil. Výkon sice je nižší, jenže ten je smazáván rozdílem v ceně. Pokud má nějaký notebook Intel a AMD verzi, je většinou Intel verze vybavena jen nějakým Pentium Dual-Core, přestože je dražší třeba o 2 tisíce.

Dobrý dojem ve mně zanechal i ProBook 6545b. Má velmi pevnou šasi a je komplet matný (lesklá už není ani lišta s dotykovými senzory nad klávesnicí). Navíc v dobré konfiguraci s hi-res displejem stojí kolem 20 tisíc, což je za kvalitní notebook s možností připojení dokovací stanice a velké sekundární baterie super cena. HP ProBook 6545b by mohl být dobrou koupí, podobně jako byl kdysi výborný HP Compaq nx6125, který měl podobnou spotřebu i výkon jako řešení od Intelu, ale cena byla nižší asi o 10 tisíc.

Komentáře k článku

  1. 1. Bajda  19.12.2009  14:25:06

    Ahoj,
    prosim Te, nevis, jak bude mit nova rada s Intel procesory porty? Budou stejne jako tady, tj. vcetne Displayportu? Idealne i v 14“ variante :)

  2. 2. swarm  19.12.2009  19:53:07

    Intel verze bude v identicke sasi s identickou konektorovou vybavou. To znamena, ze bude pritomen jak DisplayPort, tak i COM.

  3. 3. Bananik  19.12.2009  20:49:56

    Ahoj.
    Ako je to s Cool n Quite v novom AMD? Je mozne tuto moznost nejako ovladat alebo vypnut? Pravdupovediac, to je snad jedina vec, ktora mi na mojom notebooku s AMD TL60 vadi, a ktora robi problem i pri prehravani filmu 720p, ktory sa zacne po chvilke sekat.

  4. 4. swarm  21.12.2009  13:22:42

    [3] CnQ je jako SpeedStep. Reguluješ to normálně v napájecích profilech ve Windows, takže netušim, kde by měl být problém. Na žádném AMD jsem ještě neměl problém s přehráváním HD videa. Snad jen, že procák na to moc neni výkonnej (obecně) a je lepší použít interovanou grafiku.

  5. 5. Radek Slovák  21.12.2009  17:39:18

    Musím částečně nesouhlasit ohledně výkonu procesoru a to jak s příspěvkem, tak s recenzí.
    Když se totiž podíváš na výkon v pevné řadové čárce, tak je u intelu vyšší, ale v plovoucí AMD válí na celé čáře :D

    (z recenze Acer Aspire 6935G – notebook.cz)
    Intel C2D T9400 (2,53GHz, TDP 35W, L2: 6MB)
    Single-Thread
    celá čísla: 31 778
    desetinná čísla: 20 256
    Multi-Thread
    celá čísla: 62 085
    desetinná čísla: 39 545

    AMD T2U M600 (2,4GHz, TDP 35W, L2: 2MB)
    Single-Thread
    celá čísla: 26 996
    desetinná čísla: 36 243
    Multi-Thread
    celá čísla: 53 957
    desetinná čísla: 72 403

    rozdíl výkonu mi vyšel:
    +17% u celých čísel pro Intel
    ALE
    +80% u desetinných čísel pro AMD

    Pokud uživatel nepotřebuje dělat bůhví jaké výpočty, tak mu to bude celkem jedno, ale pokud vyžaduje vysoký výpočetní výkon, a ten je dnes třeba hlavně pro 3D a multimédia(CAD 3D grafika, převod videa atd), tak mu AMD poslouží daleko lépe! a to podstatně.
    Vím, jsou to jen syntetické testy a v Cinebench trochu ztrácí, ale při použití SSE4.1 pro výpočty je AMD daleko výkonnější (pro raytracing určitě..píšu o tom diplomku a tam jenom intersekce s trojuhelníky dělají největší podíl na výpočtech – a dají se skvěle optimalizovat pro SSE4.1).

    A to jsem nezmínil cenu, kdy T9400 je nejspíše o dost drahší (a papírově o něco výkonnější), než řešení od AMD.

    Bylo by dobré se na to podívat i z téhle strany…

  6. 6. Radek Slovák  21.12.2009  17:47:10

    (nechtěl jsem nějak zpochybnit názor, či článek)
    Co se týče cinebench, tak výkon může být nižší díky silné optimalizaci za pomocí celých čísel, kde to jen jde a možná také optimalizací pro již dlouho vydanou platformu core2duo s větši L2, ale nechci soudit, těžko říct.
    Každopádně by bylo dobré zkusit nějaké testy v posledních verzích nějakých raytracerů, případně her..aby se dalo říct, jak to s tím výkonem je… Jinak by ten syntetický test byl celkem k ničemu, ne?

  7. 7. peter  22.12.2009  20:01:20

    Podla mna ti to hd video seka koli prehrievaniu, system vklada volne cykly aby sa cpu neupiekol. Koli c&q to nebude, lebo ten pri zatazi nataktuje cpu naplno.

  8. 8. Bananik  25.12.2009  21:06:18

    [7] Procesor ide na 80% pri prehravani 1080p. Vypocetne to zvlada, sekanie prichadza az po par minutach. Procesor sa pritom podtaktuje na 800 MHz, prave koli vyssim teplotam, ktore ale este nie su kriticke. Preto som sa domnieval, ze je to CnQ.

    Skusal som uz kde co, ale bez uspechu, niekedy robi problem uz aj flashova hra. Grafiku mam ATI Express X1270.

  9. 9. swarm  2.1.2010  15:24:23

    [5] Radek Slovák: Ten rozdíl v FPU operacích je způsobem tím, že původních FPU jednotek je v Intel procesorech už od P4 málo a všechno je lepší optimalizovat pro SSE. AMD tedy jasně vede u aplikací, které nejsou optimalizované pro nové procesory (při některých typech nasazení se software nemusí měnit moc často). AMD má jedny FPU/SSE jednotky, které jsou „univerzální“. Kdyby bylo po mě, asi bych to v těch recenzích uváděl trochu jinak, leč takhle je to nastavené a já jsem přece „jen“ redaktor :). Cinebench je podle mě hodně slušný benchmark a mám ho dost rád – o procesoru vypoví mnohem více.

    Určitě se nehádám o tom, že AMD procesory mají v některých typech výpočtů výhodu. V mnoha labech a vědeckých pracovištích se jede právě na AMD procesorech, na které se přešlo po přechodu z ne-x86 stanic. Pro běžný multimedia (třeba práce s videem) je ale Intel lepší. Už návrhem architektury je třeba pro komprimaci videa prostě lepší a platí to od dob, kdy tu byly jinak docela nic moc P4.

    Běžně to v recenzích zohledňuju, tady mi to nějak vypadlo. Možná taky proto, že to zhodnocení výkonu je spíš pro méně znalé uživatele. Zkušenější uživatel má nastudované podrobné recenze podobných stolních procesorů a sleduje jen benchmarky, aby si ověřil, o kolik je slabší konkrétní mobilní model. Ty nejzkušenější pak vychází i z bechmarků vlastních aplikací, pro které procesor (notebook) pořizují.

    [6] Jestli chceš, můžeš navrhnout nějaké zajímavé CPU testy, které by tě zajímaly a které si myslíš, že by byly přínosem. Otestovat se dá samozřejmě cokoli, ale není v mých silách testovat úplně všechno, protože čas na recenzi a testování je také omezený.

  10. 10. Radek Slovák  7.1.2010  0:45:34

    To mě nenapadlo, sice mám za sebou asemblery jak na střední, tak vysoké, ale popravdě mě už nebaví sledovat vývoj architektur CPU a je to tak trochu taky důvod, proč jsem tohle nevěděl.
    Mimochodem, nemáte někdo slušné odkazy na popis architektury procesorů (např core2duo by se bodlo). Optimalizuju momentálně poměrně náročné výpočty a zjišťuju, že s těmi různými jednotkami to není až tak jednoduché. Docela by mě zajímaly dnešní principy zpracování instrukcí a možnosti jejich optimalizací. Škoda jen že jsem se zasekl někde u architektury 8051 :D

  11. 11. Ladis  7.1.2010  11:36:05

    [10] Stáhni si PDF s popisem optimalizací pro vybranou rodinu CPU. AMD i Intel je nabízejí na svých stránkách. Jsou tam ukázky C kódu a vysvětlení, jak se to pak zpracovává v CPU a co je tedy rychlejší.

  12. 12. Radek Slovák  7.1.2010  17:59:01

    nooo, to nevím jestli je ideální volba…
    tyhle jejich pdf vetšinou mají +- i 1000 stránek :D

    Hodilo by se mi spíše shrnutí počtu jednotek pro určité zpracování, jejich provázanost s dalšími (např. FPU a MMX sdílejí registry) apod.
    Věřím že v pdf typu optimalizace architektury core2duo bych našel kompletně všechny informace, jen si nejsem jistý jestli se pro těch pár blbých informací vyplatí pročítat takovou bibli a zbytečně tak strávit několik hodin nad nezáživným textem…
    Zase tolik té hardwarové optimalizace nechystám…

  13. 13. Radek Slovák  7.1.2010  17:59:32

    oprava: optimalizace založené na dostupných hw prostředcích :D

  14. 14. Ladis  7.1.2010  21:33:18

    Ty PDFka mají obsah, takže si můžeš přečíst jen vybrané kapitoly (pak už je to jen desítky stránek).


Napsat komentář