eGPU: Externí grafická karta pro notebook

Rozšiřování počítačů za hranice stanovené výrobcem je s námi už od nepaměti. V případě notebooků je posílené faktem, že většina jich nejde rozšířit skoro vůbec. Dostala se mi do rukou levná redukce umožňující k notebooku připojit standardní grafickou kartu jinak určenou pro stolní počítače. Měl jsem tedy možnost odzkoušet, jak moc jde o použitelné řešení.

egpu-fotak--03

Grafické čipy jsou pořád asi největším omezením notebooků. Výkonný procesor lze sehnat relativně snadno i v notebooku pod třicet tisíc. Pevné disky a SSD jsou obvykle stále ještě vyměnitelné. Jen ta grafika je většinou pomalá, pokud nechcete čistě herní notebook, nebo dát za stroj hodně peněz. Krom toho také nejrychleji zastarává.

PC grafiky se obvykle strkají do slotů typu PCIe x16 – tedy té nejdelší verze s šestnácti datovými linkami. V notebooku ale nikde vyvedených šestnáct linek nenajdete. Sběrnice PCIe je naštěstí navržena tak, aby to nevadilo, neboť každá karta začíná při inicializaci komunikovat po první lince a následně využije tolik linek, na kolika se dohromady s procesorem (resp. čipovou sadou u starších notebooků) dohodne. Podobně to také dělá s vyššími rychlostmi přenosu po lince.

Najít alespoň jednu PCIe linku v notebooku už takový problém není. Možností je několik. Dobře poslouží sloty mini-PCIe, M.2 a ExpressCard. U moderních notebooků jsou PCIe linky schované také v konektorech Thunderbolt.

Obtížný přístup

Levná řešení pro externí grafiku jsou obvykle velmi kutilsky laděná. Využití vnitřních slotů mini-PCI a M.2 má několik úskalí. Jedno, které by odradilo mě, je čistě ve způsobu vyvedení konektoru ven. U některých notebooků je možné snadno sundat spodní kryt a dostat se k těmto slotům, většina však vyžaduje rozebrání. Navíc ne vždy jsou nějaké tyto sloty volné, což pak znamená získat nějaký vyjmutím Wi-Fi adaptéru (ten se pak musí nahradit třeba USB variantou).

I když je třeba zrovna ve vašem případě přístup k slotům snadný, pořád to znamená mít při připojení externí grafiky notebook rozebraný. Ti správní kutilové si mohou někde uříznout kus krytu z notebooku a potřebný plochý kablík vyvést ven natrvalo. Elegantní to ale nebude.

egpu-mobil-02

V tomto ohledu u mě v případě starších notebooků vede v  slot ExpressCard. Je venku a nemá problémy s odpojováním za chodu. Problém je, že v noteboocích už dávno vyhynul, takže jde o vhodnou variantu spíše u starších business modelů, které se ho vzdaly jako poslední.

V případě moderních notebooků je vhodné brát něco s rozhraním Thunderbolt (3), které má stejné výhody jako ExpressCard a ještě má v sobě více linek.

BIOS/UEFI a whitelist

V případě tahání PCIe linek z interních slotů možná narazíte na ještě jeden problém. Ve firmware počítače totiž může existovat tzv. whitelist. To znamená, že počítač nedovolí vložení jakéhokoli PCIe zařízení, které nebylo zadané výrobcem do tohoto whitelistu.

S tímto omezením jsem si už v minulosti docela užil, když jsem si chtěl přidat 3G modem z ThinkPadu X201 do ThinkPadu T400, což byly notebooky, které se určitý čas prodávaly oba zároveň, a ani to v kombinaci s tím, že šlo stále o stejného výrobce, mi nepomohlo. Modem v ThinkPadu T400 vůbec nefungoval a notebook se odmítl nastartovat. Naštěstí jsou různí nadšenci na fórech, kteří vytváří modifikace firmware a mažou tyto whitelisty.

Problém mají hlavně business počítače – typicky ThinkPady, HP, DELL a podobně. U domácích počítačů je to spíše výjimka. Třeba můj Acer Aspire V15 Nitro nic takového nemá, protože si v něm lidi vesele mění původní příšernou Wi-Fi za jiné moduly, se kterými se ten notebook nikdy neprodával.

Instalace eGPU

Kamarád z fóra 3dfx se mě před časem zeptal, zda bych neměl chuť si jedno takové řešení s externí grafikou (Beast Pro) vyzkoušet. Koupil a zaslal variantu pro mini-PCIe (800,- Kč) a k tomu ještě přihodil kabel pro ExpressCard (400,- Kč). Existuje také verze pro M.2, ale ta ještě dražší (používá více linek). Pro plnou funkčnost je samozřejmě potřeba také napájení, což je možné řešit buď nějakým samostatným adaptérem notebookové konstrukce, nebo klasickým ATX zdrojem z PC. Na dlouhodobé použití je vhodnější první možnost, ale k otestování funkčnosti je varianta s ATX zdrojem skvělá.

egpu-fotak--04

Zjistil jsem, že notebooků, které jsou se zmíněným řešením slučitelné, moc nemám. Jako ideální adept se nabízel ThinkPad T400 z roku 2009. 3.1GHz Core2 Duo, 8GB RAM a velkým SSD jde i dnes o dobrý stroj, na kterém by se dalo i něco ještě zahrát. Tedy kdyby neměl jen starou integrovanou grafiku. Navíc má ExpressCard a BIOS je již odemčený.

Další možnost byl můj firemní HP EliteBook 840 G1 z roku 2014 (Core i5-4300U, 16GB RAM, 512GB SSD). Sice mu chybí ExpressCard, ale má uvnitř nějaké to mini-PCI, ke kterému se dá snadno dostat i bez šroubováku. U novějších notebooků už je většinou jen M.2, takže s ničím na recenze bych nepochodil.

Jako první grafika k testu posloužila postarší NVIDIA Quadro FX580, což je základní profesionální CAD grafika z doby jako výše zmíněný ThinkPad (konfigurace jádra je shodná s GeForce 9600M GT pro notebooky).

Po různých prvotních obtížích jsem začal s EliteBookem, což nakonec také rychle skončilo. Notebook se odmítl nastartovat, jakmile jsem zařízení zapojil. Nedošlo nakonec ani na hlášku signalizující problém ve whitelistu. Jen se na obrazovce zobrazilo nějaké zrnění a počítač se zasekl.

egpu-mobil-01

V případě ThinkPadu jsem zprvu také nepochodil. Když jsem připojil EC kartu do vypnutého notebooku, nešlo jej už nastartovat. Počítač se vždy zapnul a po pěti sekundách se zhasnutou obrazovkou se zas vypnul. Vypnutý zůstal další tři sekundy, znovu se pokusil o zapnutí a takto stále dokola. Po připojení do zapnutého počítače se sice zapojená grafická karta identifikovala v operačním systému, ale ve Správci zařízení se objevila s chybou a neaktivovala se.

Kód 12: Nedostatek prostředků

Problémy se zapínáním i aktivací v operačním systému měly nakonec společný základ. Takto externě zapojená grafika si vyžádala příliš velkou část v adresním prostoru procesoru (protože její paměť je přímo mapovaná k procesoru). V závislosti na nastavení firmware (a u režimu BIOSu je to jistota) bývá prostor pro přímo mapovaná PCIe zařízení vyhrazen ve spodních 32 bitech adres, tedy v prostoru do 4 GB. Pokud připojíte zařízení, které potřebuje více adresního prostoru, než kolik výrobce definoval v ACPI tabulce, nebude možné zařízení aktivovat.

egpu-mobil-05

K problému dojde v tu chvíli, kdy má váš počítač více než 2-3 GB operační paměti. Pak totiž se totiž tento prostor pro přímo mapovaná zařízení může zmenšit tak, že pro další grafickou kartu už nestačí. Chování bude v případě 64bit UEFI asi různé, ale zaujalo mě, že problém „Kód 12“ řeší i někteří lidé s moderními notebooky a Thunderboltem 2/3 (ještě čekám, jestli mi dorazí HP ZBook 15 G2, kde bych to mohl vyzkoušet).

Obejít inicializaci karty na úrovni firmware je naštěstí možné – na zařízení je totiž malý přepínač, kterým můžete zpozdit inicializaci karty o několik sekund, takže začne s počítačem komunikovat až v době, kdy už inicializace firmware počítače proběhla. To ovšem pouze odloží problém na úroveň operačního systému. Zatímco Linux (jen při vhodném nastavení) a macOS na takové nastavení kašlou, pro Windows je tabulka předaná firmwarem svatá, takže zařízení nedovolí použít ani v případě, že jej připojíte až za chodu počítače a technicky by připojení zařízení vlastně nic nebránilo.

Modifikace operačního systému

Zde existují dvě řešení a obě mají stejný cíl – donutit kartu k inicializaci v „large addressing“ (36bit) módu, čímž se problém odsune až k hranici 32GB operační paměti.

První řešení je zdarma, s nejistým výsledkem a docela hackerské. Musíte si stáhnout Windows Binary Tools a Windows Driver Kit. S jejich pomocí vytáhnete ACPI tabulku vašeho počítače a ručně ji modifikujete. Po následné rekompilaci ji podstrčíte operačnímu systému, který však předtím musíte přepnout do testovacího režimu („Test Mode“).

egpu-fotak--06

 

egpu-fotak--05

V mém případě se sice úprava podle strohého návodu po čase povedla, ale operační systém stejně skončil při startu modrou smrtí (BSOD). Prý se to na některých strojích stává. S jinými notebooky však lidi na fórech byli úspěšnější. Zkusil jsem ještě alternativní postup doporučený pro novější Lenova, ale ani tam jsem nebyl úspěšný. Asi bych tomu musel věnovat mnohem víc času a nastudovat si dokumentaci, jak to vlastně celé funguje – věřím, že nějaké řešení je možné i touto cestou, ale běžný uživatel má smůlu.

Prý vždy funkční možností je zaplatit si za program, který vytvořil jeden z tvůrců těchto eGPU řešení (asi ten, od kterého všichni kopírují). Stojí tuším $15-20 a nepotřebuje přepínat systém do testovacího režimu.

egpu-fotak--07

Chování notebooku s externí grafikou

Za tu mou trochu zvědavosti se mi platit nechtělo, takže jsem nakonec sáhl po nejjednodušším řešení. Z notebooku jsem vyjmul oba 4GB DDR3 moduly a nahradil je jedním 2GB modulem. Takto ochuzený notebook rázem začal fungovat s eGPU ve všech situacích a pod všemi operačními systémy.

Pokud se grafika připojí až za chodu, okamžitě ji detekuje operační systém a aktivuje. V tu chvíli uvidíte ve Správci zařízení jak tu integrovanou, tak externí. Obě fungují současně, takže lze tento způsob použít pro připojení většího množství monitorů. Úplně si však v mém případě nerozuměly, protože počítač vypnul veškerou 3D a video akceleraci.

ThinkPad T400 je velkou výjimkou tím, že v BIOSu má možnost nastavit, zda se upřednostní integrovaná nebo externí grafika. Může za to tehdy poměrně vzácná největší varianta originální dokovací stanice, která výrazně přesahovala za notebook a měla v sobě jeden low-profile slot PCIe x1 použitelný i pro přidání další grafické karty.

egpu-fotak--08

Při nastavení priority pro PCIe grafiku se notebook se zapojenou EC kartou nastartuje rovnou tak, že zobrazuje na externím monitoru. Interní je vypnutý a integrovaná grafika v čipové sadě deaktivovaná tak, že ji operační systém vůbec nevidí. Tím pádem lze grafiku bez problému použít v libovolném operačním systému i v prostředí BIOSu. Pokud však takto nastavenou grafiku odpojíte za chodu, spadne Windows do BSOD, protože z jeho pohledu tím přijde o jedinou grafiku. Navzdory tomu vám Windows bude nabízet odpojení grafiky (protože ExpressCard je hot-plug). Pokud jej vyzkoušíte, systém deaktivuje ovladač grafiky a přepne se do VESA módu bez jakékoli akcelerace (vypojení však stejně způsobí BSOD).

Počínaje stroji z generace tohoto ThinkPadu T400, tedy těmi, které mají integrovanou grafiku Intel X4500MHD (a nemají žádný dedikovaný čip na desce), je možné aktivovat i funkci NVIDIA Optimus. Tím se obraz externí grafiky bude přenášet zpět do notebooku, a bude tedy fungovat i na interním displeji. Vyžaduje to však i modifikace ovladačů, a když jsem na to letmo koukal, rovnou jsem to vzdal. Jedním z důvodu bylo přitížení už tak úzkému hrdlu v podobě pouze jedné linky PCIe.

3D výkon

Notebook s aktivní dedikovanou grafikou a neaktivní integrovanou se v podstatě neliší chováním grafiky od desktopu. Ovladače od NVIDIE se instalují standardní pro stolní počítače a aktivují se rovnou bez restartu.

Doma jsem našel dvě bezprizorní PCIe grafiky, které byly vhodné k testování: NVIDIA Quadro FX580 (40W) a NVIDIA GeForce GTX285 (200W). Obě jsou ze stejné doby jako notebook a jeho procesor a u obou jsem čekal značnou limitaci pouze jedinou linkou PCIe. ThinkPad T400 má navíc pouze PCIe 1.1, což dává přenosovou rychlost mezi grafikou a zbytkem systému jen 250 MB/s. Budu-li počítat se 60 snímky za sekundu, znamená to, že při každém snímku se přenesou jen asi 4 MB. To opravdu není hodně. Právě proto mě zajímalo, jak moc bude počítač těžit z výkonu zvolené grafiky (který je v případě GTX285 mnohem vyšší).

gpuz-geforce285

Nabízí se otázka, jak moc tedy pomůžu starému notebooku, když jeho 3D výkon vylepším takovým řešením. Krátká odpověď je: ani moc ne.

A teď delší odpověď. Vzhledem k tomu, že jsem testoval spíš starší grafiky, byl mým hlavním testem 3D Mark 2006, protože ten ještě nepotřebuje hardware s podporou DirectX 11. Integrovaná grafika v ThinkPadu T400 (GMA X4500MHD) má v tomto testu skóre 799 bodů. S připojenou Quadro FX580 jsem dosáhl 2825 bodů, což je 3,5x více. Bomba? Ani ne. Pokud bych si ten samý ThinkPad T400 koupil v konfiguraci s dedikovaným grafickým čipem AMD Radeon 3400 (se 64bit paměťovou sběrnicí), dosáhl bych ne o moc nižšího skóre – 2513 bodů. Tedy více méně business low-end grafika je skoro stejně rychlá, přestože ani v roce 2009 nešlo o žádný zázrak.

Důvodem je pochopitelně pomalá komunikace mezi grafikou a počítačem. Z výsledků na internetu vyplývá, že Quadro FX580 má mít plný výkon v testu 5297 bodů – skoro dvojnásobek proti tomu, co jsem naměřil. Hned mě tedy zajímalo, jak moc pomůže ještě výkonnější grafika.

GeForce GTX285 nebyla ve své době žádné ořezávatko. Byl to poctivý hi-end s 512bit paměťovou sběrnicí, na kterém šlo ještě roky poměrně slušně hrát (z počítače jsem ji vyndal až v roce 2013). Dle dobových testů měla skóre okolo 21 000 bodů. Externě připojená dosáhla na 4070. Tedy čtyřikrát výkonnější čip nabídl už jen o polovinu více výkonu.

Zkoušel jsem i různé hry. Ty staré běží pochopitelně dobře, ale překvapivě ani Unreal Tournament 2004 nedával na takto výkonném čipu stabilních V-Sync 60 fps, takže sběrnice byla limitací i zde. V případě prvního dílu Crysis jsem měl problém rozběhat hru plynule, přestože vím, že tato grafika by sis s ním normálně poradila levou zadní. Trochu pomohlo přepnout modely a textury na nejnižší úroveň, ale stejně běžela hra maximálně na 25-30 fps. V graficky přitažlivém nastavení pod 20 fps.

Ne, že by byl pro mě nízký 3D výkon překvapením – ostatně podobné řešení od ASUSu jsem testoval přesně před devíti lety pro notebook.cz.

Více 3D výkonu

ThinkPad T400 je už starý notebook. Bylo by to s novějšími lepší? V případě použití stále jen jedné linky je možné dosáhnout zrychlení jen vyšší verzí PCIe. U PCIe 1.1 má jedna linka rychlost 250 MB/s. U PCIe 2.0 je to dvojnásobek, tedy 500 MB/s. U moderních notebooků rozšířená sběrnice PCIe 3.0 má opět (téměř) dvojnásobek – 985 MB/s. Jedna linka typu PCIe 3.0 je tedy ekvivalentní čtyřem typu PCIe 1.1, což nezní špatně.

První problém je, že verze 3.0 se používá až od šesté generace procesorů Core (tedy Skylake). Všechny starší notebooky tedy budou mít maximálně verzi 2.0. Další problém je ve zvyšujících se nárocích her. Co by stačilo pro staré hry typu Crysis 1, už nebude dostatečné pro moderní hry v kombinaci s většími monitory a vyšším rozlišením. Je tedy v podstatě jedno, v jaké době se pohybujete, jedna linka je na grafiku pro hraní her málo.

Více linek lze z notebooků dostat až třemi způsoby:

  1. Použít adaptér, který má více mini-PCIe/M.2 konektorů, v kombinaci s notebookem, který má více takových slotů na základní desce. Některé notebooky je mají (T400 má dokonce tři – pro Wi-Fi, 3G modem a bezdrátové USB), ale je to spíše výjimka. Navíc pořád platí, že je to neohrabané řešení s rozdělaným notebookem.
  2. Použít čtyřlinkový M.2 adaptér. V konektorech M.2 mohou mít osazeny až čtyři linky. Používá se to u výkonných notebooků pro rychlá SSD. Takové rychlé notebooky už ale asi budou mít nějakou vlastní silnou grafiku uvnitř. Navíc musí jít o poměrně moderní notebook, kde už asi bude i Thunderbolt. U tenkých notebooků vybavených touto variantou M.2 zas bývá problém, že je to pro ně jediná varianta k připojení jakéhokoli interního disku/SSD. Pozor na to, že základní M.2 má zapojenou pouze jednu linku a vypadá stejně.
  3. Thunderbolt 3 má v sobě čtyři linky typu PCIe 3.0. Tedy teoreticky – některé notebooky mají zapojeno méně linek (dvě nebo jen jednu).

Celkově vychází Thunderbolt jako jediné zajímavé řešení použitelné v praxi. Je externí, má více linek, podporuje hot-plug a nyní se k němu nabízí i nejvíce externích boxů. Chce si to pouze ověřit, zda u konkrétního notebooku jedou linky plnou rychlostí a zda jsou zapojeny všechny čtyři.

Že má Thunderbolt 3 pro externí grafiku smysl ostatně dokazují i někteří výrobci notebooků, kteří si připravili vlastní externí boxy. Svůj už má ASUS, HP i Apple – obvykle mají i definované vlastní notebooky, kde je řešení podporované. Tím odpadají jakékoli problémy s rozchozováním. Samozřejmě ti pokročilejší mohou stále volit různá alternativní řešení. Kromě toho platí, že pokud už notebook je navržen, aby rozumně fungoval s externím GPU boxem přes Thunderbolt, obvykle už tolik nezáleží, od koho ten box je.

egpu-fotak--02

Závěrem

V případě, že chcete externí box s grafikou kvůli hraní her, je jakákoli cesta mimo Thunderboltu nezajímavá. Počítat s rozumným výkonem přes jednu PCIe linku je bohužel naivní – přestože se PCIe linky postupně zrychlují, úměrně tomu stoupají i nároky her. Řešení s Thunderboltem je dnes o to zajímavější, že začíná být přímo podporované některými výrobci a takový externí box může v ideálním případě sloužit jako plnohodnotná dokovací stanice s dalšími konektory a možností notebook také napájet (pokud to notebook umožňuje).

Řešení vyžadující mít notebook při použití externí grafiky rozebraný beru jen jako zajímavost, než že bych si dovedl představit jejich uplatnění.

Řešení s ExpressCard bych ovšem nakonec úplně neodsoudil. Že není vhodné na náročné 3D hry je pochopitelně pravda. Možnost připojit externí grafiku má však i jiné výhody. Typicky se nabízí podpora vyšších rozlišení. Z mnohých starých notebooků je problém dostat i 2560×1440 při 60 Hz. Řada ne zas tak starých zase nezvládá 3840×2160 při 60 Hz (tam si ovšem nejsem jistý, zda bude stačit přenosové pásmo pro plynulé vykreslení desktopu). Nějaká pasivně chlazená grafika s potřebnou verzí rozhraní DisplayPort se tedy přímo nabízí. Pokud se pak vymění ATX zdroj za úhlednější variantu nějaké kompatibilní notebookové cihličky (což většina řešení podporuje), může to být jednoduché řešení schované někde za monitorem, které vyřeší problém připojování velkých obrazovek s vysokým rozlišením.

Pořád ovšem zůstává možný problém s „Kód 12“, a tedy i možnost, že pro rozchození budete ještě muset dokoupit program, který hackne systém tak, aby grafice přiřadil potřebné prostředky.

Externí připojení PCIe karet však nemusí sloužit jen pro účely grafiky. Dokonce platí, že pro jakékoli jiné účely bude méně problémové. Můžete si připojit různé speciální karty, ať už jde o HDMI grabbery, profesionální zvukové karty s nízkou latencí nebo cokoli, co dodá další rozhraní do notebooku.

Rozhodně to však není pro každého. Naopak je to řešení jen pro hrstku kutilů, které není vždy úplně snadné rozběhat.

Komentáře k článku

  1. 1. r443  28.8.2017  9:55:10

    Sice je pro mě grafický výkon v notebooku většinou to poslední, co mě zajímá a žádné praktické využití pro mě tedy taková věc nemá, podobný HW hacking nad rámec běžných úprav je mi ale sympatický a jsem rád že i dnes jsou lidé, co se do něčeho takového pouštějí, mají chuť si s tím hrát a posouvat možnosti.

  2. 2. Anonym  28.8.2017  18:06:10

    Ja pouzivam (relativne) bezproblemovo GTX 1070 s ThinkPadom W520 cez ExpressCard slot. Neslo ani tak o graficky vykon, ako o to dostat z notebooku von vacsie rozlisenie (maximum z doku je dvakrat 2560×1600). Par skusenosti:

    – Editacia DSDT bola cesta do pekiel. Jednak to po vytiahnuti ani neslo skompilovat naspat (riesi to viacero pouzivatelov – kompilator je prisnejsi nez ten zbastleny kod, co davaju do notebookov; je zazrak, ze to vobec funguje) a aj po opraveni syntax errorov a vychytani modrych obrazoviek bola sice karta v 36-bitovom priestore, ale stale to neslo (mozno kvoli 32 GB RAM?).

    – Finta je vypnut vsetky delay spinace na adapteri a bootovat rovno so zapojenou kartou. Notebook zacne startovat, o par sekund sa zase vypne a nastartuje znova ale uz je to v pamatovom priestore prehadzane. Kym som na to prisiel, zabil som peknych par hodin, pretoze som si najskor myslel, ze ked sa hned po zapnuti vypne, tak je to zle (ale ono to je v skutocnosti podobny proces, ako ked sa flashne BIOS, tiez sa po restarte zapne, nieco si upravi, vypne a zapne znova).

    – Ovladace su peklo. Cez Display Driver Uninstaller bolo treba vyzabijat vsetko nVidia, aby sa to po naslednej instalacii konkretnych verzii rozbehlo. Dalej, od verzie ovladacov cca 375.70 prestala nVidia podporovat externe grafiky (code 43 problem), cize: 1) je to pomerne stara verzia (na hry), 2) Windows sa ju snazi aj napriek zakazu raz za cas aktualizovat, vtedy nastane kolotoc Display Driver Uninstaller, Windows Update Hide Tool, instalacia stareho ovladaca, 3) treba udrziavat plus/minus rovnaku verziu ovladacov na zabudovanu grafiku Quadro, aby sa to nepobilo.

    – Co sa tyka zabudovanej diskretnej grafiky, pred Anniversary Update to fungovalo aj s diskretnou aj s externou naraz, ale to aj tak nebol optimalny rezim pouzivania, lebo potom nefunguje Optimus na externu grafiku (k tomu sa este vratim). Cize ked ide notebook do doku a pripaja sa externa grafika, tak treba restart, ist do BIOSu, prepnut grafiku na Integrated only, nastartovat so zapojenou externou grafikou, prihlasit sa na internom displeji, ovladace sa preinstaluju same z Quadra na GTX, znova restartovat a bezia externe displeje. Rovnako pri odchode, restart do BIOSu, prepnut na Optimus (interna+externa), restartovat bez externej, nabehne system, preinstaluju sa ovladace na Quadro, druhy restart a hotovo. Takze je to riadne zdlhave. Pokial by sa notebook mimo externej grafiky pouzival len bez displejov, tak by to vobec nebolo treba (ak sa neprepina grafika v BIOSe, tak staci pripojit ExpressCard a restartovat kvoli pamatovemu priestoru), lenze vo W520 su porty velmi inteligentne napojene iba na diskretnu grafiku, takze k projektoru alebo externym displejom na inom mieste bez eGPU sa to bez tohto tanecku pripojit neda.

    – Co sa tyka vykonu, ten je pouzitelny, aj ked to ide cez ubohu jednu linku PCIe 2.0. Pouzivam s tym tri externe displeje, z toho jeden je 4k. Desktop je v pohode az na vynimky (vid dalej). Hry idu tiez rozumne, trebars Mafia 2 v 4k Ultra behala okolo 100 FPS, v narocnych miestach stale nad 60 FPS, novy Doom siel vo FullHD na Ultra pouzitelne (ale ruku za tieto cisla do ohna nedam, len si to namatkou pamatam, ked som to kedysi skusal). Mozu za to dve veci: a) GTX 1070 ma celkom slusnych 8 GB pamate, takze mimo nacitavania az tak vela dat medzi systemovou a GPU pamatou vymienat netreba, b) Optimus. Optimus nezabezpecuje len ono zobrazovanie externej grafiky na internom displeji (co nepouzivam), ale zaroven komprimuje prenos na zbernici, takze aj cez tu jednu linku pretlaci viac. Preto je dobre mat internu diskretnu grafiku vypnutu, lebo Optimus kompresia funguje len pre jednu a ked su zapnute oba, bola by to ta nepouzivana interna. Fungovanie Optimusu sa da overit na starsich 3D Markoch, dosiahne dvojnasobne skore. Pocas hier sa mimo loadingu nedostane GPU BUS Usage v Afterburneri k 100 %, takze zjavne to funguje.
    Problem je akurat v desktope, ked niektore aplikacie naozaj prenasaju vela dat medzi systemom a grafikou, tam vidno ako vyleti zatazenie BUS a trochu to spomali (typicky pri nacitavani grafickych okien, veci typu Paint.NET a pod.) alebo este horsie, renderuju cez integrovanu grafiku Intel a cez Optimus sa to sype na externy displej, potom to uplne spomali alebo to ani nenastartuje. Treba sa pohrat s priradenim GPU v nVidia ovladacoch (a paradoxne niektore programy funguju lepsie, ked sa nastavia na integrovanu, neviem preco). Ale to su menej caste pripady, inak akceleracia videa, samotny desktop, akcelerovany prehliadac bezia slusne.

    Zaver – pouzitelne to je, ale treba sa tomu trochu rozumiet (neviem si predstavit, ze by to riesil nejaky casual PC user/gamer) a treba to mat ako hobby/experiment, inak za ten cas presedeny na forach, pri bluescreenoch a uplne nahodnych ciernych obrazovkach (to hned viete ze bol zase novy ovladac vo Windows update…) sa dal hned kupit desktop/novy notebook.
    Keby nemali sucasne notebooky taky tristny procesorovy vykon (oproti tomu stvorjadru vyssej serie z 2011 je to len maly zisk nezodpovedajuci 6 rokom, o Uckovych ani nehovorim), tak by som to tiez nerobil, takto to predlzilo zivotnost W520-ky o rok a uz sa predava Threadripper/i9, takze ucel to splnilo. Len keby este zacali pridavat jadra aj v notebookoch…

  3. 3. Anonym  28.8.2017  18:10:58

    Errata: V tretej odrazke o prepinani BIOSu „Optimus (interna+externa)“ ma byt samozrejme „Optimus (integrovana+interna diskretna)“.

  4. 4. ps47  28.8.2017  18:56:46

    priznam sa ze som trochu sklamany, na prvy pohlad to vyzeralo pouzitelnejsie, resp vhodne aj pre obycajneho uzivatela. asi treba mat stastie na hardware.

  5. 5. David  28.8.2017  21:24:14

    Nabízím pro test svůj Macboo Pro 2016 s Thudnerboltem 3.1, docela by mě to zajímalo :)

  6. 6. Kamil2  29.8.2017  16:36:19

    Zajímavé jako experiment, ale nenalézám praktické využití. Postrádá to výhodu notebooku i nemobilního počítače.
    To už je lepší stavět kufříkový počítač.

  7. 7. Kilo  2.9.2017  17:53:40

    Opravduje 3.0 podporované až od skylake? Já jsem zjistil z ark.intel. com 2 věci: Haswell U (4500U) má jen 2.0, ale Ivy Bridge Q(3720QM) má 3.0.

    Jakou roli hraje to, zda jsou PCIE v procesoru nebo v PCH? Rozlišuje se to i ve světě notebooků?

    Problém u těch Thunderbolt krabiček je jejich cena pohybuje se dle mě od 5000-10000Kč), a co jsem tak koukal po fórech jako techinferno, tak většinou se vyskytne nějaký nečekaný problém jako že se tam karta nevejde, nebo je potřeba nějak zkratovat/propojovat piny,aby to vůbec fungovalo nebo aby karta mohlo využít větší příkon.

    Jaká je podpora OS? Jde to s Windows 7 a 8? Jak je na tom linux a OS X(na Apple s integrovanou.)?

  8. 8. ps47  3.9.2017  21:21:20

    ak si dobre spominam, tak win7 a vyssie to funguje, ale iba na externom monitori, na to aby signal isiel nazad do integrovaneho potrebujes win10. apple to bude mat zakazane, ale myslim ze cez thunderbolt sa to nejak okaslat da – teda do dalsieho updatu os. apple predsa nemoze dopustit aby si nejake socky pripajali k ich macbookom akykolvek lacny smejd.

  9. 9. wolf  5.9.2017  15:10:44

    Osobně používám na Lenovo t420 + Nvidia gt 750 2G express card verzi. Pár kompromisů to určitě má, ale pokud jste jak já že jsi chcete zahrát občas hru co vyjde tak je to skvělá věc za pár kč. GTAV,Rise of the tomb raider,Doom,Resident evil 7 úplně v pohodě. Také hodně záleží jakou grafiku použijete osobně doporučuji Nvidia (radeony prý dost padají). Budoucnost asi vidím v Thunderbolt 3 ale zatím cena boxu je cenově podle mě přehnaná. Jinak fajn článek, ale pokud nemáte jako já min. verzi 2.0 jak Pcie tak express card tak to na novější hry nemá vůbec smysl hry se prostě sekají.

  10. 10. Josef  7.9.2017  8:39:48

    Čerstvě jsem začal používat OMEN by HP Accelerator Shell GA1-1000 s nVIDIi GTX 1080 spojený přes Thundervolt 3 s Dell XPS 9350. Výhoda Omen bez grafické karty je levnější než Thunderbolt Dock od Dellu, dá se do něho dát jeden disk 2,5 a pokud dále levnou grafiku, tak je to celkově rozumné řešení dockování notebooku včetně napájení. Samozřejmě kombinace HP a Dell přináší své úskalí, ale zatím vše jede.

  11. 11. upasaka  7.9.2017  21:58:27

    [2] Code 43 byl před pár dny překonán: https://egpu.io/forums/expresscard-mpcie-m-2-adapters/nvidia-is-killing-off-mpciengff-m2-egpus-error-43-with-372-90/paged/8/#post-19273

  12. 12. ps47  11.9.2017  19:18:17

    prihadzujem kus informacie ktora mi bola telefonicky (heh) odovzdana clovekom ktory si vsimol inzerat kde redukciu predavam – pri chybe 12 by malo pomoct zakazat vsetky ostatne zariadenia pripojene na pci-e, a startovat v poradi egpu, potom notebook a nakoniec pripojit monitor na externu grafiku.

  13. 13. Warhawk  19.9.2017  20:59:23

    Skvely clanek, diky.
    Sam jsem pokukoval po podobnem reseni pro svou x220, ale asi to uz nema moc smysl.

  14. 14. roman2277  15.3.2018  19:04:59

    Toto je rozumné řešení https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1070IXEB-8GD#kf

  15. 15. swarm  15.3.2018  23:09:37

    [14] Jo, tohle se mi líbí. Zvažoval jsem, zda si to nesehnat na test.

  16. 16. roman2277  16.3.2018  11:27:08

    Jenže Jirko je docela problém sehnat NTB s plnohodnotným TB.(4piny)


Napsat komentář