IBM P70 s plazmovou obrazovkou a Flight Simulator 4.0

Dneska to bude hodně bez myšlenky. Psal jsem článek o programu PMB (Picture Media Browser), který je předinstalovaný na noteboocích Sony VAIO. Potřeboval jsem otestovat i možnost vytvoření krátkého videa, které program automaticky sestříhá z vložených videí, fotek a hudby. Když už jsem se s tím musel uploadovat na Youtube, podělím se i tady.

Na videu můžete vidět v akci špičkový plazmový displej kufříkového počítače IBM PS/2 Model P70, na který už nějaký čas ve volných chvílích píšu „recenzi“ pro notebook.cz (podobně jako kdysi s notebookem Victor V86P). Tahle mašina s 20MHz procesorem i386DX, 8 MB RAM a velkých 60MB diskem je z roku 1989 a ve videu můžete vidět běžící MS Flight Simulator 4.0 (ze stejného roku).

K počítači i k plazmovým displejům se tu ještě jednou na blogu vrátím v plnohodnotném článku, ale teď mám spoustu jinačí práce. Snad jen pár zajímavostí. Na přelomu 80. a 90. let byl příplatek u některých notebooků (kde byla tato možnost) $500 proti černobílému LCD panelu (v této době spíš modro-bílému). Za více peněz jste ovšem dostali displej se stejnou rychlostí překreslování jako klasické CRT, vyšší svítivostí a výborným kontrastem (tady je černá opravdu černá – i v úplné tmě). Kromě ceny ale v noteboocích plazmu zabila i spotřeba. Rozdíl jen mezi černou a bílou (oranžovou) obrazovkou znamená 30 W rozdílu v odběru ze sítě. Z tohoto důvodu se plazma osazovala v drtivé většině případů jen DTR segmentu (desktop replacement).

Komentáře k článku

  1. 1. AG  15.2.2011  2:57:39

    Fakt pekne, co dokazali v tej dobe vytrieskat z pomaleho pocitaca bez vselijakych koprocesorov a multimedialnych optimalizacii. Dnes by taky program potreboval minimalne dvojjadro a 256 MB grafiku.

    Inak, to po dvadsiatich rokoch este plazmovy displej dobre funguje? Cakal by som, ze bude uplne vypaleny. Aj na tej trvanlivosti stareho HW nieco je.

  2. 2. Michal  15.2.2011  13:37:17

    Škoda, že jsi nevyužil víc potencionál toho automatického střihového programu. I když to asi nebude bůhví co, tak ze statického záběru na monitor toho ani moc vymáčknout nemůže. Chtělo by to asi několik samostatných záběrů a fotek, určitě z toho ten program vytáhne časovou osu a něco z toho uplácá, ale pokud jsi to testoval jen takto, tak je výsledek o ničem.

  3. 3. swarm  15.2.2011  14:15:57

    [1] Jo, svítí pořád jako nový. Na druhou stranu nevim, jak moc ten počítač byl během těch 22 let používán. Nicméně stále zvládne nabídnout dobrý jas při práci v kanclu přes den, což je výsledek který jsem zprvu vůbec nečekal.

    Ad náročnost programu – běží to docela obstojně na 10MHz 8086-2, 640kB RAM a CGA grafice. To je holt dneska problém, když koupě lepšího HW stojí míň než zaplacení lepšího programátora.

    [2] Původně jsem připravoval lepší video, ale po asi hodině patlání, když jsem měl pocit, že už je to hotové, program vždy spadl při závěrečném exportu (s hláškou ve smyslu: „operaci nelze dokončit, protože se vyskytla chyba“). Na konec jsem nakonec jsem tam hodil tohle vytvořené během 15 minut (možnosti editace jsou naprosto minimální, a když třeba program usoudí, že nějaký záběr bude jen 2 sekundy, nijak ho nepřesvědčíte, že v tom místě potřebujete sekund 6; stejně tak vůbec nešlo zvolit, které záběry budou zpomalené a těch zpomalených je tam na můj vkus až moc). Záběr na monitor sice je statický, ale pořád se ještě program mohl realizovat při sestřihu toho, co běželo na monitoru. Představa, co to udělá s jakýmkoli jiným materiálem, je dostatečná – jsou tam vidět všechny efekty, které to umí.

  4. 4. Michal  15.2.2011  15:59:42

    To sice je pravda, že se motiv měnil, ale je to uděláno jako jeden záběr, právě mě zajímalo, co by to udělalo, kdyby si ten záběr rozkouskoval, tedy třeba 10krát jsi jsi nahrávání stopnul a znovu spustil, tím, že se motiv mění, tak by to možná bylo o trochu lepší, ale takhle je to jen jeden záběr a tam i v profiprogramu moc nevymyslíš


Napsat komentář