Intel WiGig – že by konečně univerzální dokování? (navíc bezdrátově)

Dokovací stanice je něco, k čemu dříve či později dospějí mnozí z těch, kteří k notebookům připojují externí monitory a další periferie. Je to takový ten krok, když vás začne štvát pokaždé připojit/odpojit pět kabelů přímo k notebooku (což většinou končí tím, že už notebook raději vůbec neodpojujete). Univerzálních řešení už na trhu několik je a hlavním tahounem je DisplayLink s čipy pro přenos po USB 3.0. Řešení od Intelu však má navzdory bezdrátovému přenosu ještě méně zádrhelů, protože je plně hardwarové. Je v tomhle budoucnost?

wigig-wireless-dock-hp

Určitě se chystají hromady článků s technologickým popisem Intel WiGig. Tady jsme na blogu, takže se v tom nebudu zbytečně rýpat. WiGig znamená Wireless Gigabit, tedy bezdrátový způsob přenosu dat s rychlostí v řádu gigabitů. Údajné teoretické maximum je na hranici 7 Gb/s a přenos probíhá pomocí standardu 802.11ad. Intel je zde hlavním tahounem, nicméně dle všeho by se řešení mohlo chytnout mezi všemi velkými výrobci alespoň v business segmentu u notebooků, kde klasické dokování je z nějakého důvodu problematické (třeba kvůli rozměrům zařízení a konstrukci základní desky).

Z toho, co vím, tak hotové řešení už má minimálně DELL a HP a oba už jej mají v zařízeních, která se dostávají na sklad. S vnitřnostmi dokovací stanice je to podobné jako u USB řešení. V případě USB je dnes ve všem čipová sada od DisplayLinku. V případě WiGig to bude pro změnu Intel, kdo dodá vnitřní komponenty. Na výrobci samotného dokovacího zařízení tak bude především volba, které konektory osadí (zda raději HDMI, VGA, nebo velké/malé DP, případně kombinaci všeho) a jakým způsobem bude dok napájet. U DELLu i HP se sáhlo po řešení, kdy stanice používá stejné zdroje a napájecí konektory, jako mají jeho tenké notebooky.

Přenosový kanál do doku by měl zajistit dva nezávislé obrazové výstupy s rozlišením až 1920×1200 (případně jeden 2560×1600) a USB 3.0 vedoucí do integrovaného hubu uvnitř stanice. Přes USB 3.0 se následně řeší všechny další komponenty, ať už jde o vyvedené USB porty, nebo (USB) gigabitovou síťovku a (USB) zvukový kodek. S klasickou Wifinou by se to nemělo rušit (a neruší), neboť komunikace 802.11ad probíhá na frekvenci 60 GHz.

Praktické zkušenosti

Náhodou se mi už jedna bezdrátová dokyna (HP Advanced Wireless Docking Station – F7M97AA) dostala do rukou a používám ji několik posledních večerů. Konkrétně s notebookem, tedy vlastně konvertibilním tabletem HP Elite X2. Na sobě má dva velké DisplayPorty (bohužel bez DP Audio), VGA, čtyři rychlá USB 3.0, gigabitovou LAN a dva zvukové konektory (vstup a výstup) – tedy více méně všechno to, co dnes najdete na klasickém doku. Napájecí adaptér je stejný jako od notebooku (45 W) a notebook se celkem pochopitelně ze stanice nenabíjí.

Ovladače již byly pro jistotu v počítači předinstalované a jsou přímo od Intelu. O žádný rebranding se tu HP nesnažilo. Při ztrátě signálu se na monitoru připojeném k doku zobrazuje informační obrazovka, která sice nese logo HP, nicméně ze zvoleného písma a barevného profilu je znalejším hned jasné, že většina grafiky byla v režii Intelu. Minimum odlišování vnímám spíš pozitivně, neboť to dává dobré šance, že k HP stanici připojím bez problému třeba i DELLovský notebook, nebo jakýkoli jiný.

Vyhledání a spárování stanice není o nic složitější než u bezdrátového přenosu obrazu Intel WiDi. Vyhledáte zařízení v okolí, vyberete a od té doby se automaticky bude spokojovat při každém přiblížení. Většinou na stole plně postačuje vzdálenost půl metru, při které všechno funguje naprosto bezproblémově. Zkoušel jsem dát notebook i metr od stanice a nepoznal jsem rozdíl, dokud jsem stanici nezkusil pootočit (čelem do země). Při větší vzdálenosti už může dojít k odpojení. Tak dva a půl metru je hranice, kdy se obraz střídavě objevuje a mizí, pokud mezi počítačem a stanicí není žádná překážka.

Vzhledem k tomu, že obraz je přenášen pro grafiku tak nativně, jako by byl monitor připojen přímo k počítači, nezpůsobuje náhodné připojení/odpojení žádné obtíže. Zbytek na USB rozbočovači je ostatně na náhlé odpojení také připraven už z principu. Ve výsledku tedy není nutné notebook oddokovávat. Prostě ho vezmete a odnesete – stanice se s tím už nějak popere.

Na rozdíl od USB řešení s čipsetem DisplayLink se zde nemusí procesorem přepočítávat obraz z grafiky před odesláním do doku. Stará se o to hardwarové zařízení, takže zůstává jak plná rychlost, tak minimální zátěž procesoru a plná kompatibilita. Můžete si pustit film ve vysokém rozlišení nebo třeba hru a plynulost je stejná jako na přímo připojeném monitoru. Zde je hlavní rozdíl proti USB řešení, kde se dynamický obraz obvykle omezuje na nějakých 35 snímků za sekundu.

Bál jsem se, že kvůli bezdrátovému přenosu bude znát nějaké zpoždění, protože Intel WiDi třeba zpoždění má a ani po několika generacích inovací není zanedbatelné. Zde nepozoruji žádné – komfort je plně srovnatelný s klasickým dokem.

U bezdrátového doku od HP mě zaujala snad jen jediná věc a obávám se, že bude charakteristická i pro další taková zařízení. Zatímco počítač se v klidu chladí pasivně, dok po připojení roztáčí větrák a hlučnost je tak asi na úrovni 7200 rpm plotnového disku do notebooku. Nic hrozného, ale stejně se připravíte o úplné ticho.

Komplikace

Stanici jsem dostal s tím, že nefunguje síťová karta. Ve Správci zařízení byl u ní vykřičník. Restarty nepomohly, aktualizace od předchozího uživatele taky ne. Nakonec jsem ji ve správci vypnul a znovu zapnul a od té doby jede. Jak je to možné, to netuším.

Druhý problém se týká žravých USB zařízení a zde jde nejspíš o problém v návrhu konkrétního zařízení. Dok od HP nesnese napájení 2,5“ disku přímo z portu a nezvládl ani můj super-rychlý USB 3.0 flashdisk (s tloušťkou tří obyčejných flashdisků a nemalou výhřevností…). Opravdu jde jen o problém napájení, protože do stanice mám připojený monitor s vlastním napájeným USB hubem, a jakmile píchnu zařízení do něj, začnou fungovat normálně. Mám takové tušení, že tohle ještě HP bude řešit nějakou novou revizí zařízení.

Závěrem

Od bezdrátových doků jsem neměl velká očekávání, ale řešení od Intelu vypadá více než použitelně. Až na to, že v doku běží neustále větráček a jsou zde nějaké dětské chyby implementace (slabé napájení USB), v podstatě necítím žádné omezení proti nativnímu dokování. Je to rychlé, má to výstup na více monitorů i dost USB. Nyní žiju s USB 3.0 dokem (a jsem spokojený – zejména proto, že funguje úplně všude), ale s tímto bych se také dokázal sžít. Jen zde je samozřejmě problém v tom, že počet notebooků s Intel WiGig je zatím velmi omezený. Když ovšem vidím výsledek, docela tomuto řešení fandím.

Současně ovšem přemýšlím nad tím, že extrémní posedlost Intelu bezdrátovým přenosem nejde plně s mou představou. Logicky na bezdrátový přenos je potřeba více výkonu, a ač nejsem extrémně paranoidní, netěší mě představa obklopení ještě větším množstvím bezdrátově vysílajících zařízení. Nějaké univerzální USB schopné přenášet i DisplayPort výstup z grafiky by mi úplně stačilo. Bezdrát je spíš takové trendy pozlátko (byť nepochybuju, že na to spousta lidí bude slyšet, a někde to i má velký význam).

Komentáře k článku

  1. 1. polo  23.9.2015  10:20:59

    Osobne moc nepreferujem bezdrotove riesenia co sa da pripajam kablom a nie len okolo PC, je to zbytocna spotreba, ziarenie a rusenie naco ked to nieje nutne. Notebook mam polozeny v klasickom docku (klasickom ako klasickom konektor zo strany HP slim dock pre zbook 14)

    Bezdrotove riesenia opodstatnenie samozrejme maju ale pouzival by som ich len tam kde je to nevyhnutne.

    onelink dock u lenova sa mi paci vlastne obsahuje vsetko co potrebujem len tomu chyba univerzalnost takto je to obmedzene na par notebookov jedneho vyrobcu.

  2. 2. AG  23.9.2015  11:25:35

    Aky je ten super-rychly USB 3.0 flashdisk? Prave nejaky hladam.

    Inak Intel je fakt wireless posadnuty. Mne to nevadi, vyvoj tadial ide (skuste najst k beznemu tabletu kablovu klavesnicu s touchpadom – nie su, vsetko iba BT). Len by som uvital riesenia s minimalnym vykonom, kde by notes trebalo na dokinu fyzicky polozit, podobne ako s bezdrotovym nabijanim. Dokovat na 2 metre mi pripada trochu mimo.

  3. 3. Lukas  23.9.2015  11:49:55

    Jsem zvedavy jak se osvedci ve firmach, kde ma kazdy dockinu na stole. Tam bych se toho ruseni asi zacal bat. V okruhu 3m jsou okolo me dalsi 3 dockiny.

  4. 4. Zivan  23.9.2015  12:31:31

    „Vyhledání a spárování stanice není o nic složitější než u bezdrátového přenosu obrazu Intel WiDi.“

    Tohle me mirne odrazuje. Mam X220 a rok starou TV od LG. Pred tim rokem jsem si s tim hral a i kdyz jsem zkousel ovladace od Lenova i od Intelu, tak se mi to nepodarilo zprovoznit. X220 videla TV, ale obraz jsem do ni nedostal. Po cca 3h jsem to vzdal.

  5. 5. Puppy  23.9.2015  22:53:57

    [1] Taktez. Posedlost bezdraty je dnes silena a vysledek jsou jen problemy s rusenim a napajenim. Co mohu tak mam propojene kabelem, jen tablet pres wifi. Spolehlivost a rychlost je neporovnatelna. Stejne tak se mi nelibi USB dock reseni kvuli kvalite obrazu na vyssich rozlisenich. Opet zbytecne slozite (a nekvalitni) reseni. Ze je nutne propojit vice kabelu ? No to je opravdu problem …

  6. 6. swarm  24.9.2015  14:27:27

    [1] Bohužel OneLink už teď jsou dvě varianty, které jsou částečně nekompatibilní a teď vyšla nová, která má i jiný konektor, takže kompatibilita šla už úplně do kytek. Lenovo bohužel nikdy nebylo na dlouhou trvanlivost rozhraní.

    [2] Mám nějaký velmi starý 64GB Kingston. Kdysi stál jako 64GB klasické SSD (3-4 tisíce). Typ bohužel typ nevím a na něm už to je nějak sedřené. Dnes už je technologie nejspíš jinde, ale když si něco nového vyzkouším, vždycky je to na malých souborech při zápisu pomalejší než to, co mám teď.

    [3] V takových případech tomu taky moc nevěřím. V kanclu je okolo mě na pár metrů další osm dokovacích stanic. Tam by to byl strašný masakr. Tohle je dobré tak možná doma, nebo do kanclu bigbosse.

    [4] Nj, to jsem přestřelil. Měl jsem na mysli jako WiDi, když zrovna funguje dobře. Konkrétně s WiDi jsem totiž narazil na tolik problémů, že je skoro škoda o tom mluvit. Tady jsem nic nepozoroval, na druhou stranu obě zařízení jsou od stejné firmy a od začátku byla navrhována tak, aby spolu správně fungovala.

  7. 7. Nox  24.9.2015  16:29:58

    Musim se pridat k tomu, ze se te vse-bezdratove budoucnosti taky desim. Kdyz vezmu ten nejprimitivnejsi priklad, pripojeni k siti. S klasickym dratovym Ethernetem jsem nikdy nenarazil na problem, samozrejme pokud byla sitovka a kabel funkcni. Naopak jsem se setkal se zarusenou wifi, neschopnosti se do ni prihlasit, svevolne vypadavani, udajne lze rusit mikrovlnkou, atd. Pri predstave, ze se bude bezdratove pripojovat vse (klavesnice, mys, monitor, repro, disky) mi vstavaji vlasy hruzou na hlave, nebot bude treba hodne velky zazrak, aby ani jedna cast nezacala stavkovat. A nechci se smirit s tim, ze bude vzdycky fungovat jen neco.

  8. 8. AG  24.9.2015  22:45:37

    Rychle USB kluce su prave celkom problem. Teda teraz som nejaku dobu ziadne nepozeral ale ked som pred par mesiacmi nakupoval zopar klucov, tak vsetko je to celkom mizeria a dokonca sa daju kupit stale horsie a pomalsie kluce. Dobre rychle kluce sa k nam nejak nevozia.

  9. 9. nevim jak se nejmenuju  16.10.2015  10:26:39

    Narazil jsem na zvláštní inzerát mladé „studentky“, tak kdyby někomu snad přebýval doma starší udržovaný laptop :)

    Schanim starší funkční notas nejlépe za sexik.Plzeň.607827247.Za nabídky předem děkuji


Napsat komentář