Má ten notebook kovové panty?

Na fórech se čas od času vždy objeví nějaká diskuze o kovových pantech a je jedno zda jde o větu: „na tom notebooku se mi líbí kovové panty“, nebo: „ty panty jsou z kovu, takže něco vydrží“, nebo přímo otázku: „a má tento notebook ty panty kovové?“

Dnešním zápiskem bych rád uvedl na pravou míru, jak že to s těmi panty vlastně je – všechny jsou kovové ;-). Víte proč? Ono je to jednoduché. Plastové panty by totiž víko notebooku neudržely ani náhodou. Tlak, který působí na panty je neuvěřitelně vysoký – na nějakém starém notebooku si schválně zkuste sundat celé víko s displejem a ohněte pant do jiné polohy. Půjde to hodně ztuha. Tady by se teď hodilo trochu fyziky, na které bych vám to vysvětlil i se vzorečky, ale fyzika nikdy nebyla mou nejsilnější stránkou, takže to směle přeskočím.

Lepší a horší panty

Když jsou tedy všechny kovové, tak je samotná otázka v názvu zápisku úplně zbytečná. To už jsme si vyjasnili. Jenže to zároveň vůbec neznamená, že panty všech notebooků jsou tím pádem stejně kvalitní. To rozhodně nejsou. Na pantu jsou dva důležité prvky, které výrobce musí řešit.

První se týká spojení obou jeho částí. Ty musí držet dostatečně pevně, aby víko drželo v poloze, do jaké ho nastavíte. Zároveň nesmí být moc pevné, protože se rychleji opotřebují (vznikne typická vůle) a také víc namáhají konstrukci okolo. Jedna část končí jakýmsi válečkem, který je obalen druhou částí. Ta ho drží, aby se nevychýlil ze své pozice. Někdy bývá obalová část příliš slabá, a snadno pak může mít tendence k praskání. Jakmile praskne, tak už to má kloub za sebou. Všechna váha se přesune na druhý a tomu se začne zkracovat životnost. Příznaky jsou jednoduché. Víko už nemusí držet ve své poloze (nebo jen v krajních polohách) a klade výrazně menší odpor.

Druhým prvkem je uchycení na ostatní součásti notebooku. To je druhý kámen úrazu. Když si rozeberete kvalitní notebook (třeba ten můj ThinkPad), tak zjistíte, že panty jsou spojeny s kovovým plátem v kostře na jedné straně a s kovovou konstrukcí víka na straně druhé. To je však jen ideální případ a ne každý notebook je na tom stejně. Některé notebooky mají jen takové krátké kovové tyčky, které rozprostírají sílu produkovanou kloubem. Uchyceny jsou však jen na plastu šasi. Jsou ovšem i případy, kde není ani to a v šasi i ve víku je jen ploška 2×2 cm s obdobnou činností. Zbytek je už jen plast. Pokud jsou panty příliš utažené, může silný tlak na plastovou konstrukci způsobit viditelné praskliny. Tyto praskliny se pak rozšiřují a narušují konstrukci celého notebooku. Výsledkem může být (v mnoha případech je), že při jednom z otevření takto naprasklého notebooku se pant odtrhne od základny notebooku a i s těmi několika kovovými prvky zůstane držet jen na víku. Takový scénář nepřeji nikomu, ale pár takových méně šťastných lidí už jsem zažil.

ulomeny kloub

Tak tenhle DELL už to má za sebou...

Závěrem

Doufám, že teď v tom má více lidí jasno. Tento zápisek bude mou odpovědí na fóru (jako odkaz), kdykoli někdo zase začne povídat o „kovovosti“ pantů :-). Rád bych se ještě ušetřil případné scestné diskuze – kolem pantu je ještě nějaký obal a ten může být klidně plastový. Jde pouze o krytku. Ta nemá na funkčnost pantu žádný vliv a je zpravidla jen nacvaknutá. Pokud se viklá, nebo je nějak naprasklá, tak to ještě nemusí o kloubu nic vypovídat.

Komentáře k článku

  1. 1. War  7.8.2008  18:20:24

    Swarme pravě pro tyhle zapisky čtu tvuj blog. Pod tohle se prostě mužu podepsat.

    Jenom doplním. Pokud často cestujete vlakem s nekvalitním NB vznikne vůle šroubku v displeji ( pozná se to tak že "napružite" display na jednu stranu a když ho pustite začne se, jak na houpačce, kymácet sem a tam ) každého napadne řešení – přitáhnu šroubky – ano na chvíli to pomůže. Bohužel např asus má šroubky za krytkama a pod nimi ještě jedny. pokud tedy dotáhnete 2ks tak jste nedotáhli ty pod nimi a časem vám prostě úplně odejdou.

    PS: že u všech NB odchází uchycení do LCD a ne u NB, tam to je jak "přibité" :o)

  2. 2. War  7.8.2008  18:30:49

    tak jsem našel i fotku:

    http://img137.imageshack.us/img137/364/pantyej0.jpg
    ASUS M6A

  3. 3. Michalek  7.8.2008  19:18:01

    Ano, tohle podepisuji. Asus A2D, měl jsem ho s tím na reklamaci 4x. A teď stojí na stole jako stolní počítač, protože už zase nejde zavřít.

    http://stuff.safus.eu/asusA2D/1.jpg
    http://stuff.safus.eu/asusA2D/2.jpg

  4. 4. swarm  7.8.2008  19:51:11

    [3] A2D je bomba notes. Tenkrát to soudruzi z ASUSu nějak zkonili a prakticky 99% uživatelů přišlo funkční baterii během půl roku.

    [1] Díky za podporu. Původně jsem se chtěl věnovat jinému tématu, ale když jsem sedl k notebooku (po pár dnech zas doma) a pročítal fórum, tak jsem narazil na diskuzi, která stojí za zrodem tohoto zápisku. Hned jsem spustil editor a za 15 minut to bylo online :-).

  5. 5. Bananik  7.8.2008  20:45:55

    "Jedna část končí jakýmsi válečkem, který je obalen druhou částí. Ta ho drží, aby se nevychýlil ze své pozice. Někdy bývá obalová část příliš slabá, a snadno pak může mít tendence k praskání. Jakmile praskne, tak už to má kloub za sebou."
    Tak toto si vystihol úplne presne. Môj EX to už má tiež za sebou.

  6. 6. at  7.8.2008  22:22:40

    Perfektne vystihnuté. Na mojom starom Premio notebooku to už nevydržala tenká plastová konštrukcia a nakoniec celý display odpadol od notebooku. Naštastie som to vyriešil navŕtaním podporných plieškov za umelohmotnú časť displeja :)

  7. 7. War  7.8.2008  22:28:51

    [6] Přesně tak jsem to udělal na stare 386ce kde "zatuhli" panty… bohužel jsem to promazavani a pročištění udělal tak dukladně že zase nedrží tvar a musi se opírat o zeď :o) ale teď jdou panty krasně lehounce .o)

  8. 8. DEE  8.8.2008  9:41:29

    Asus A8Jn 1x v reklamaci. Panty jdou příliš ztuha. Hlavním problémem je velice labilní uchycení na straně displeje. Nejradši bych jim ho osobně otřískal o hlavu. Konstrukce kloubu je jednou ze dvou věcí, kterou u Asusu nějak nedokážu překousnout. Tou druhou je snadno se otírající stříbrná povrchová úprava.

  9. 9. Ironjoe  8.8.2008  14:12:04

    Ze servisního hlediska mohu pouze přitakat, že mezi konstrukcí pantů jednotlivých notebooků jsou diametrální rozdíly.

    Pár příkladů z vlastní praxe:

    - ThinkPady (téměř) obecně – extrémně precizně řešené, dlouhá životnost

    - barebone AOpen – překvapivě solidně řešené dlouhé panty s 2x 2cm kotvou do základny notebooku a ramenem až po vrch displeje, s přehledem přežily zbytek šasi notebooku

    - barebone Mitac a Uniwill – (promiňte mi ten výraz) sračka májová, v základně úchyt na 2 šrouby do plastu a ve víku LCD plech od cca 4×3 cm do cca 4×6 cm. Důsledkem je extrémní namáhání levného plastového víka displeje, které ve valné většině velmi brzy praská nad tímto mini úchytem – tedy na krajích, cca 5cm nad spodní hranou. Podobně na tom je řada ASUSů co jsem viděl.

    - barebone Clevo T200C (Tablet PC) – nádherný a ukázkový případ, jak se úspory na všem kvůli dosažení ceny snů (Tablet do 20000 Kč) projeví na konstrukci. Panty o velikosti 5 cm total jsou pouze oním trubičkovitým kloubem, na jedné straně přišroubovaným bez jakékoliv kotvy (!!!) na otočný mechanismus v základně a na druhé opět bez opory na INVERTOR. Ten je po té přišroubován na svém druhém konci do víka tabletu. Výsledkem je vada prakticky všech používaných tabletů, kterou uživatelé popisují jako "zhasíná displej při pohybu kloubu". Aby také ne, když se tahem a krutem přes invertor tato součástka přelomí či z ní utrhne cívka…

  10. 10. swarm  9.8.2008  0:03:07

    [9] Clevo samo o sobě jsou shity bez ohledu na cenu těch šasi (shity jsou podle mě i ty s GF8800). Ale to stejně nikomu člověk nevysvětlí…. "vždyť přece všechny ty notebooky sjíždí ze stejných továren, tak musí být stejně dobré" :-|

    A s pantama je to těžký. Člověk ani neví, co si má vybrat, aby se nepodělaly. Já jsem třeba s pantama dvakrát reklamoval svou tehdejší Toshibu – měli to strašně špatně řešené. Na domácím Dellu (koupeném za 60 tisíc) jsou taky dost ubohý. Na FS V3205 jsem měl taky problém s panty (praskání, vůle,…), ale po reklamaci musím říct, že to bylo hned od začátku o něčem jiném a nebyl nejmenší problém ani po půl roce používání (než šel notes pryč z domu).

    Jo a na ThinkPad jsem slyšel taky nějaké negativní ohlasy (dokonce na Tčkovou řadu), že tam taky vznikala na některých (novějších) modelech ta vůle ("houpačka").

  11. 11. Ironjoe  9.8.2008  1:05:14

    [10] stará Téčka byla super, několik T61 jsme reklamovali pro vůli v pantech. Všechny byly z jedné shodné série (special bid), takže nám to asi začíná "kapánek Lenovatět"

  12. 12. pafka  9.8.2008  22:00:36

    [11] [10] Za mojí notesovou kariéru měla (resp. má) nejlepší panty T42. Předtím jsem měl Acer Aspire – never more, překvapivě dobře drží HP nx9???. Dell Latitude 610 kolegy má po asi 18 měsících vakl cca. 1cm. Bývalá TP R40 měla panty fest, ale praskalo kolem nich víko (drobné prasklinky od okraje pantu vodorovně s dlouhou stranou). SOučasná T42 se po 2.5 letech ani nehne, jen když chytím víko a chci ho zavřít, začíná už být cítit lehká vůle v pantech do cca. 5mm.

    K novějším řadám TP od Lenova mám stejně skeptický názor jako ironjoe. Kvalita šla dolů jako daň za nižší cenu. Jen nevím, jaký další notebook si pořídím, protože jsem se dozvěděl, že s mými požadavky a nároky (robustní zpracování, kvalitní klávesnice, dlouhá výdrž na baterku, 14" LCD. Naopak mi jsou ukradené multimediální fičulinky a v podstatě jakýkoli výpočetní výkon je pro mě dostačující) nejsem perspektivní mainstream:(

  13. 13. w4tch0  11.8.2008  23:15:41

    Moje skúsnosti s pántami sú nasledovné:
    4ročný IBM T30 … pánty stále funkčné bez náznaku vôle.
    3ročný HP nx6125 … pánty fungujú rovnako dobre ako keď boli nové a to si ten notebook prežil dosť.
    Ročný ASUS F3SC … vyššie spomínaná "hojdačka" začala už po 4mesiacoch, no zatiaľ som nemal vôľu poslať to do servisu.

    Zatiaľ som bol najviac spokojný s tým HP, i keď možno som mal len štastie na kus, mal som doteraz len jedno.

  14. 14. cube48  15.1.2009  0:10:31

    Cca po 6-ti letech celkem intenzivniho pouzivani (hodne prenaseni) se mi podarilo doslova ‚urvat‘ slitinove panty u Acer Aspire 2023WLMi. Spodni cast pantu byla tvorena ocelovou osou zalitou do slitinoveho nosniku, ktery byl prisroubovan ke kostre ntb. Objimka osy, pripevnena k viku, zrejme nazrala neco prachu a viko zaclo jit trosku ztuha. Po nejake dobe se vyboulil kryt na tele ntb v miste uchyceni nosniku a po par otevrenich a zavrenich se ozval sileny zvuk. Opatrne jsem ntb rozebral a nestacil se divit, jaka nakumulovana sila rozervala relativne malou slitinovou soucastku. Vsak taky paka u 15″ ntb uz je celkem nezanedbatelna. Pant se mi podarilo s velkym vypetim sil vymontovat. Nejakou dobu jsem fungoval i s jednim pantem (ntb uz jsem neprenasel), ale po case rupnul take. Momentalne mi viko stoji oprene o oporu a spojene se zbytkem je jen kabelem :-D
    Trochu punk, ale stale funkcni. Nastesti uz je ThinkPad T400 na ceste a duchodce od Aceru snad uspesne nahradi.

  15. 15. » Nepotřebuji odolný notebook » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  17.3.2009  13:16:44

    […] Na levných „multimediálních” noteboocích se málokdy „plýtvá” kovovými výztuhami v okolí kloubů. O tom, kde mohou být problémy s klouby, jsem už ostatně psal a můžete si to přečíst v samostatném článku. […]


Napsat komentář