Přídavné dekodéry videa jako za starých časů

BroadCom-BCM970012Není to sice nejnovější záležitost, ale nedávno jsem narazil na dekodér HD videa Broadcom BCM70010/BCM70012. Ten se připojuje do mini-PCIe slotu a zastupuje grafickou kartu při dekódování videa ve formátech h264/AVC, VC-1 a MPEG-2 až do rozlišení 1080p. U nás to nikde moc vidět není, ale v zahraničí se tímto způsobem řeší nedostatky levných Atomových mini-notebooků postavených na Intelovských čipsetech (s GMA950) a podle mě je to pěkné řešení.

Na blog o této kartičce píšu z jediného důvodu. Zaujalo mě, že se ještě v dnešní době dá setkat u notebooků s nějakým přídavným akcelerátorem na specifickou činnost. Dneska už je zvykem s každou novou funkcí starý počítač vyhodit a koupit nový, zatímco dříve byly podobné rozšiřující karty naprosto běžnou záležitostí. S příchodem videa do běžných počítačů měly hi-end konfigurace mnoha notebooků přímo na základní desce přídavný dekodér, který byl propojen s grafickou kartou. Také MPEG2 dekodéry do PCMCIA pro přehrávání DVD filmů nebyly ničím unikátním.

mpeg2-dekoder-ibm

dekodér MPEG/MPEG2 videa na notebooku z roku 1997 produkoval tolik tepla, že musel mít chladič

Není dnes zrovna málo notebooků, které mají nějaký ten mini-PCIe slot volný. Ještě nedávno za to mohla možnost osadit modulem TurboMemory, který se však v mnoha konfiguracích nedodával (jeho přínos byl diskutabilní). Taky mám jeden slot u svého ThinkPadu volný (ale mám asi smůlu – zrovna Lenovo má takovou nepěknou potřebu BIOSem blokovat všechny „neoriginální“ karty).

Kdo žádný volný slot nemá, ten aspoň může využít varianty pro slot ExpressCard. Ten už má většina notebooků poslední 3–4 roky. Dokážu si představit případy, kdy uživatel nechce vyměnit svůj starší notebook jen kvůli této jedné činnosti, takže dokoupí samostatný dekodér a rázem se z HD filmů stane pro procesor nenáročná činnost.

Ne každý si totiž musí každé dva roky kupovat nový notebook – někdo umí peníze utratit smysluplněji.

Komentáře k článku

  1. 1. Honzyk  4.1.2010  7:10:00

    Swarme, sma se v tom do detailu neorientuju. Chapu, ze na Atomu to ma smysl. ale co na ostatnich noteboocich? Predevsim z pohledu spotreby?

    Sam sice volny slot mam zabrany WWAN modulem, ale i tak…

    Dikes

  2. 2. 3xp  4.1.2010  14:35:53

    Na ostatnych ntb je lepsie nechat to pocitat graficku kartu…

  3. 3. swarm  4.1.2010  14:59:09

    [1] Na moderním klasickém notebooku už to běžně smysl nemá, protože i Intel GMA X4500MHD zvládne akceleraci full-HD videa v moderních formátech. Tohle má výhodu, že zvládne i videa s takovým datovým tokem, u kterého je GMA bez šance, ale na běžný BR a jeho ripy většinou stačí i ta GMA. Pak je tu taky procesor, který při frekvenci 2,4GHz přehraje taky kde co.

    Představ si ale situaci, že máš notebook s GMA X3100 (nebo něčím starším) a procesor máš nějaké základní jednojádro/dvoujádro <1,8 GHz. Tam už to může mít smysl. Narazil jsem na 1080p filmy, které na takové konfiguraci mají problém (ostatně nějaká videa mi moc nedával ani můj ThinkPad C2D 2,1GHz + GMA X3100). Přitom tu mluvim o noteboocích, které se ještě v roce 2009 daly běžně koupit. Tady to smysl má.

    Pokud máš něco ještě staršího s Pentium-M/Core Duo a GMA950 (případně nějakou ATI/NV, které ještě HD neakcelerujou). Může to být jinak plně postačující notebook s displejem s vysokým rozlišením a kvalitní konstrukcí. Vrazíš tam tuhle kartu a přehraješ si i nové filmy.

    Pokud jde o spotřebu, tak tam je to složitější. U Atomů by GMA+tohle mělo vycházet spotřebou lépe než komplexnější ION (zejména pokud se zrovna nic nepřehrává). Zatímco grafika má shadery, který jsou univerzální (tedy složitější), tahle karta má pevně "zadrátované" funkce a je tudíž jednodušší a úspornější. Navíc, když je neaktivní, tak se může vypnout (což doufám dělá).

    Pokud už máš ale v notebooku nějakou kartu schopnou HD akcelerovat, tak tam nemá cenu nic přidávat. Ta grafika stejně běží a nějakou spotřebu generuje tak jako tak. Tohle nejspíš spotřebuje vlastním dekódováním méně energie, ale to se smaže tím, že je zas v notebooku o další čip navíc.

  4. 4. Tralalák  4.1.2010  18:52:46

    Podľa môjho názoru v netbookoch a ntb. je to naprostá hlúposť.
    A nemá to nič spoločné s tým, že by som kritizoval HD dekodér videa Broadcom BCM70010/BCM70012 ako taký.
    To, že koncepcia „netbookov“ rozumej len Intel Atom platforma razí koncepciu takú ako razí, že jeho IGP podľa môjho názoru zámerne nepodporuje dekódování videa ve formátech h264/AVC, VC-1 až do rozlišení 1080p hlavne vďaka možnej kanibalizácii vyšších rad a na druhej strane marketingovo podporuje nasadzovanie Broadcom-u namiesto IONu je síce logická schizofrénia, ale schizofrénia.
    Nič nebráni Intelu ponúknuť k Atomu čipset na spôsob VIA VX855 MSP (VIA Chrome9 HCM), ktorej 3D herný výkon je absolútne za opicami, ale podporuje možnosť dekódování videa ve formátech H.264, MPEG-2, MPEG-4, WMV9, a DivX.
    Ako upgrade do starších ntb. samozrejme je to investícia rozumná ak majiteľ je spokojný s jeho výkonom a je aj zhľadiska konštrukcie životaschopný. Ale ruku na srdce koľko takých „kutilov“ bežných zákazníkov o niečom takom vie, alebo ak aj vie trúfne si to fyzicky upgradnuť.

  5. 5. Jirka  4.1.2010  19:10:57

    [3] Není někde návod jak donutit X4500MHD aby akceleroval přehrávání HD videa?
    Zkoušel jsem to podle tohodle:
    http://highdef.cz/menu/navody/akcelerace.HD/akcelerace.HD.videa.grafickou.kartou_part3.php
    a nepozoroval jsem žádnou změnu proti přehrávání klasicky BSplayerem (procesor na 70%…).

  6. 6. Keff  4.1.2010  20:55:50

    [4] To není jen o podpoře, ale i o rychlosti – já mám třeba Dell D630 s nVidia Quadro NVS 135, což je (či ještě nedávno byla) profi karta podporující kdeco včetně video akcelerace, ale 64bit sběrnice a nízký takt paradoxně způsobuje, že dekódování filmů hardwarově přes DXVA je cca 2x pomalejší než CoreAVC 2.0 běžící na obou jádrech CPU.

    1080p na CPU přehraju s CoreAVC tak tak (z nějakého důvodu cca každých 20 minut klesne framerate, po pausnutí, počkání pár vteřin a unpausnutí je to zase OK), na GPU je nekoukatelné (kolem 10 fps).

    Jako ukázka toho, že HW podpora akcelerace není dostatečnou podmínkou použitelnosti to snad stačí, kdyby ne, můžu přidat jako příklad ještě Chrome S3 integrovanou grafiku, která sice hardwarově podporuje PS3 a Aero, ale výrobce taktně zamlčuje že se zapnutou průhledností dává cca 8fps při přetahování oken ve windows :).

  7. 7. Johny007  5.1.2010  21:00:10

    [5] Zkus MPC HC beta build

  8. 8. swarm  6.1.2010  14:09:43

    [4] Intel nemá důvod propagovat ION, protože to pro něj znamená, že neprodá svůj vlastní čipset. Naopak Broadcom je pro něj super řešení – prodá svou shitovou grafiku a dá výrobci možnost (v podobě přídavného modulu) netbook dovibavit potřebnou funkcionalitou, pokud to je pro něj důležité.

    Samozřejmě – Intel by mohl v rámci všeobecného blaha doporučovat k Atomům ION místo svých technologií, ale nezapomeň, že u firmy je na prvním místě zisk.

  9. 9. Tralalák  6.1.2010  21:43:15

    >>swarm: Prepáč, ale asi sme sa nepochopili alebo som sa zle vyjadril. Mne je jasné voľbou medzi ION a Broadcomom ako možnosti dovybavenia a už vonkoncom nie som naivný po sporoch Intel – Nvidia, že by mal Intel propagovať ION! Veď ION prehlbuje kanibalizáciu! Ide mi skôr o to, že Intel sám neponúkol vo svojom integrovanom riešení Atomu Pineview taký IGP namiesto GMA X3150, ktorý dokáže akcelerovať MPEG-4 AVC (H.264), VC-1 byť s takmer nulovým 3D herným výkonom a preto som spomínal VIA Chrome9 HCM.

  10. 10. polo  6.1.2010  22:58:54

    Pekne mne sa to zariadenia velmi paci ( netvrdim ,ze ma pre vecsinu ludi niaky vyznam dokonca ani vecsina majitelov netbookov to nevyuzije)

  11. 11. vesna  8.1.2010  19:29:41

    Jirka: S Intelem musis zeditovat registry, jak mas tady:
    http://highdef.cz/menu/navody/akcelerace.HD/akcelerace.HD.videa.grafickou.kartou_part2.php

  12. 12. Jirka  9.1.2010  18:12:23

    Děkuju, už mi to funguje.

    (Jdu se stydět do kouta že jsem ten článek neprostudoval pořádně celý a nepřišel na to sám.)


Napsat komentář