DELL Latitude E a redukované klávesnice

Poslední generace business notebooků DELL (Latitude E) je v mnoha ohledech velmi povedená. Elegantní černý design se velmi povedl a hranaté tvary si dokáží získat i konzervativnější uživatele. Nedávno jsem však zjistil, že DELLu v rámci snahy vyházet pár kláves z klávesnice, trochu ujela ruka.

Nové notebooky DELLu nyní nemají klávesy ScrollLock, Pause (Break), PrintScreen a klávesu kontextové nabídky. Odstranění prvních dvou beru jednoznačně pozitivně, protože dnes nemají žádný větší smysl. PrintScreen používám častěji, ale vypuštění samostatné klávesy mi žádné větší problémy nečiní. První tři klávesy se přehodily na funkce Fn, takže ani v nejvyšší nouzi není nic ztraceno.

Horší je to v případě poslední zmíněné klávesy. Ta žádnou svou náhradu nemá. Navíc její smysl je právě v rychlém přístupu, takže rozložení na jakoukoli kombinaci více kláves je nesmyslné. Pro běžného uživatele tato klávesa moc velký význam nemá (běžný uživatel si možná ani nevšiml, že na klávesnici je). Pokročilejší uživatelé často pracují bez neustálého přesouvání ruky na myš (samozřejmě teď nemyslím grafiky), a tak se snaží většinu věcí dělat z klávesnice. Právě pro takové je snadné vyvolání kontextové nabídky velmi užitečné.

Ve Windows lze kontextovou nabídku (už od Windows 95) vyvolat také zástupnou zkratkou Shift+F10, ale není to tak pohodlné. Daleko horší je to už jen v MacOS X, kde nic takového neexistuje a vyvolat ji lze jen pravým tlačítkem myši. Co jsem se tak bavil s některými majiteli MacBooků (v řadách profíků), přiznali, že absence klávesové zkratky pro tuto funkci jim po přechodu hodně chybí.

Závěrem

Redukce zbytečných kláves je jistě chvályhodná, ale nemělo by se to přehánět. Pro mě je klávesa kontextové nabídky daleko důležitější než třeba pravý Shift. Ten nepoužívám vůbec. Stejně bych si jej ovšem nedovolil z klávesnice odstranit. Určitě ne na notebooku do korporátního sektoru. Pokud chce DELL experimentovat, měl by tak činit jen na consumer segmentu (domácí notebooky).

Trochu mě mrzí, jak se od Applu kopíruje každý prd. „Frame-less“ displeje má teď najednou velké množství notebooků, ač je to jinak pěkná blbost. Nebo jiný příklad – z nových MacBooků Pro zmizel zástupný numerický blok a hle, DELL Studio (XPS) už jej taky nemají.

Komentáře k článku

  1. 1. Mukl  4.8.2009  21:03:49

    Jenom si dovolím opravit. Chválihodná, ne chvályhodná :-)

  2. 2. Croco77  5.8.2009  10:04:27

    >Mukl: nikolivěk, viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=chv%C3%A1lyhodn%C3%BD&Hledej=Hledej
    :-)

  3. 3. Keff  5.8.2009  17:12:12

    Na to se dá říct jen jediné: AutoHotKey. Na všech svých PC mám napsané mapování, které odstraňuje nedostatky dané klávesnice, konkrétně: multimediální tlačítka jako Win + Up (play/pause), Down (stop), Left (prev), Right (next), Win + PgUp/PgDn jako volume +/- (tam kde není pohodlná regulace hlasitosti), Ctrl+Alt+Tab jako 4. tlačítko myši (to když zase nechci přehmatávat z myši na klávesnici)…
    Context menu by šlo přemapovat třeba na pravý Ctrl…

  4. 4. Mukl  8.8.2009  15:55:49

    ->Croco77
    To se teda stydim, chvála- žena, nevim, co to do mě vjelo, že mi to přišlo špatně, ale moc se hanbim teda…

  5. 5. Mem  10.8.2009  13:01:53

    No když už jste začali s češtinou, tak ve „vypuštění samostatné klávesy mě žádné větší problémy nečiní“ by si měl swarm vybrat mezi korektními variantami pro 3. pád, tj. „mi“ nebo „mně“ ;)

    Co se týče vyhození ScrollLock, to bývá častá výchozí klávesa pro různé šikovné utility (např. http://synergy2.sourceforge.net/), a i v Excelu se docela hodí (když si člověk jen potřebuje posunout výřez sešitu bez toho, aby měnil aktivní buňku nebo hýbal se scrollbary), naopak kontextovou klávesu a pravý Win bych osobně s klidem vyhodil

  6. 6. Karel  30.5.2017  14:24:34

    Klávesu Pause potřebuji. Po nějakém pátrání a laborování jsem zjistil, že na mém notebooku Dell je
    ScrollLock Fn+S,
    Pause/Break Fn+B.


Napsat komentář