Druhý pohled na superlevné notebooky a přejmenované Atomy: Celeron a Pentium N

Na jaře jsem se snažil všechny varovat, když se do levnějších notebooků postupně cpaly pomalé procesory Atom přejmenované na Celeron/Pentium N. Od té doby se však nabídka notebooků opět trochu vyvinula, a co bylo předtím špatné, může být v určité situaci alespoň dostatečné, a tak jsem se k problematice levných notebooků znovu vrátil.

Pokud přemýšlíte o nákupu levnějšího notebooku a nevíte, co jsou procesory Celeron/Pentium N, důrazně doporučuji pročíst dřívější článek. Myšlenka v kostce je, že Nkové procesory se objevily mezi klasickými Celerony a Pentii (M, U), které byly obvykle jen trochu osekané varianty plnohodnotných procesorů Core. Nka jsou však založená na jádrech procesorů Atom, což je něco, co má čtyři jádra i v malém tabletu. Nemá to pouze jediné: výkon.

Mimo tablety mají tato odvozená jádra vyšší takty a v nabídkách obchodů vypadají procesory typu „2,2GHz Quad-Core“ pro neznalého zákazníka velmi dobře. Je jedno, že dvoujádrový procesor s taktem 1,4GHz a jádrem odvozeným od Core bude výkonnější. Papírové parametry prodávaly odjakživa, takže se nelze divit (lidé jsou v tom ještě podporováni na zrůdných serverech typu cpu-world.com a cpuboss.com).

Konečně správné místo

Zatímco tehdy byly Nkové procesory novinka (a novinkám se přece musí trochu napálit cena), teď už jsou chvíli na trhu, což pomohlo v jejich přesunu na místo, kam patří. Z notebooků za 12 tisíc se přesunuly do odpovídající kategorie toho nejlevnějšího, co lze na trhu sehnat a zvládne to provozovat Windows. Řeč je o kategorii počítačů, které stojí 6,5 tisíce, případně 7,5 tisíce s operačním systémem.

Zajímavější jsou nyní tyto procesory i z důvodu Microsoftí snahy dávat Windows do nejsračkovějších notebooků zdarma. Jmenuje se to pak Windows 8.1 Bing a od klasického 8.1 se v ničem z hlediska možností neliší. Bingu tam není víc než jinde a není ani o nic složitější jeho vypnutí. Microsoft nechce, aby se mu Google tlačil s ještě sračkovějšími ChromeBooky do nejnižší cenové hladiny, a reaguje radši s předstihem (podobně jako když Windows XP byl do netbooků zdarma, poté co ASUS svůj první začal nabízet s Linuxem – tyhle věci se nesmí podceňovat). Tahle licence se zatím teprve rozšiřuje, jak se doprodávají staré low-endové notebooky, ale dejte tomu měsíc a situace bude zas o něco lepší.

Je to tedy pomalé, nebo ne?

Samozřejmě, že je. Je to pořád stejně pomalé, jak popisuji v předchozím článku. Problém je zejména v nízkém výkonu na jedno jádro, který je podstatný pro rychlou odezvu operačního systému i aplikací (včetně načítání webových stránek). V porovnání s klasickými procesory není, o co stát, a nejrozšířenější dvoujádrová varianta Celeron N2820 má výkon asi jako ULV Core2 Duo okolo 1,5GHz (tj. roky 2007-2009). Čtyřjádrová varianta je výkonnější jen v činnostech, které umí využít všechna jádra (rendering, konvertování videa), ale výkon na jedno jádro je stejný (a tedy i reakce programů).

Na druhou stranu i to pomalé může v určitých případech stačit. Schválně jsem teď jeden 15,6“ notebook s Celeronem N2830 používal a snažil jsem se na něm dělat veškerou práci, kterou dělám na hlavním notebooku. Vzhledem k tomu, že věci do práce dělám na pracovním stroji, a mimo práci zrovna teď moc času není (resp. málokdy ho využívám k sezení doma), byla většina činností spíše kancelářská agenda.

Za asi nejkrizovější beru načítání dnešních rozežraných webových stránek přeplněných všemožnými skripty. Aby to bylo ještě horší, zkopíroval jsem si i s profilem (poměrně naboptnalým) svůj Firefox, který (jak je známo) na vykreslování potřebuje ze všech prohlížečů nejvíc procesoru. K mému překvapení na většině webů nebyla poznat nižší rychlost. Pocítit je až ve chvílích, kdy si otevřete třeba Facebook a listujete galeriemi (občasné krátké záseky). Samotné načtení homepage v určitých situacích zahryzne počítač třeba na 3-5 sekund. Posun stránkou už je většinou plynulý, dokud nedojedete do místa, kde se načte další obsah.

Není to ideální, ale je to použitelné, aniž by se u toho člověk příliš vztekal. Další průser je samozřejmě stránka Živě.cz, kterou beru jako reklamou nejvíce přeplácaný český web. Nicméně tam to asi každý v rámci zachování duševního zdraví řeší nějakým adblockem (ten je vůbec docela užitečný, když jde o úsporu baterky a usnadnění procesoru). S prohlížečem to tedy není zas tak zlé. Jen je otázkou, co to udělá, když si tam nějaké BFU otevře 80 tabů.

Office 365 běží na počítači bez problémů. Má jen trochu delší načítání, ale to bude spíš plotnovým diskem než výkonem procesoru. Skype na hovory taky jede. Pokud jde o přehrávání videa, z mnoha důvodů používám VLC, i když je ne vždy ideálně optimalizované. Přesto nemá problém využít akcelerace HD videa grafickým jádrem a 13GB BluRay rip posledního Trona zvládal i v akčních scénách bez vynechávání snímků. Jen to převíjení má větší prodlevy.

Kancelářská práce, weby a základní multimédia takový procesor zvládne. S náročnějšími programy může jít do tuhého a třeba HD video bych na podobném stroji střihat opravdu nechtěl, virtualizované OS si taky dost dobře neumím představit a provoz moderních CAD aplikací už vůbec ne.

Na druhou stranu i to, co běží pomalu, alespoň běží. I s Nkovým procesorem je to pořád plnohodnotný univerzální notebook s Windows, 64bit procesorem a grafickým jádrem technologicky plus mínus shodným s tím, které mají procesory Core.

Windows běží svižně, pokud se smaže neohrabaná trial verze antiviru a Windows Update se nastaví na pouhé oznamování nových aktualizací (je lepší to jednou za čas pustit ručně, než aby se to v nevhodný čas aktualizovalo na pozadí a sežralo všechen výkon – zde to hodně pocítíte).

Co tedy vybrat?

Pokud to jde, je obvykle lepší sáhnout po výprodejovkách s procesory odvozenými od Core (v nejnižší třídě tedy Celeron U). Ten má celkový výkon sice podobný čtyřjádrovému Pentiu N, ale tím, že to je při dvou jádrech, je výkon na jedno jádro dvojnásobný.

Nicméně záleží na prioritách. Procesor není všechno a je potřeba si ohlídat i další parametry. V notebooku za 6-7 tisíc se šetřilo na všem, tím si můžete být jistí. I v této třídě jsou však rozdíly podle toho, na čem se šetřilo víc. Pokud tedy nějaký počítač má lepší procesor, ale je tam miniaturní baterie s kapacitou 25 Wh, máte jistotu, že se s výdrží nedostanete přes tři hodiny provozu. Naopak slabší Celeron N kombinovaný s 44 Wh baterkou už nemá problém se sedmi hodinami. Chce to číst recenze, specifikace a zkušenosti, protože v této ceně se objevuje klidně i ten nejhorší Celeron N kombinovaný s tou nejmenší baterkou a výdrží 2,5 hodiny. Baterky jsou holt drahé.

Podobné je to i s reproduktory a chladiči. Dobrý reproduktor bude vždycky drahý kvůli způsobu výroby a velký chladič bude dražší než malý. Z toho důvodu mají snad všechny notebooky v této třídě podprůměrná chrastítka a aktivní chlazení. Notebooky s Nkovými procesory by sice klidně mohly být pasivně chlazené, ale to by musely mít velký chladič. V rámci úspor výrobci raději volí cestu miniaturního chladiče (často třeba jen nějaký plíšek) a větráčkem (který třeba neumožňuje ani regulaci otáček). Naštěstí podobné větráčky běží pořád jen v zátěži. Při kancelářské práci se spouští jen chvilkově jednou za čas.

Zatímco v noteboocích okolo 20 tisíc jsou dnes na výběr relativně pěkné IPS displeje (na poměry notebooků). V nejnižší třídě najdete pochopitelně ten největší odpad, jaký dnes lze vyrobit. Tady je opravdu jedno, o koho si notebook koupíte, protože všechny displeje, co jsem si prohlédl, byly stejně (hodně) špatné. Totálně vybledlé barvy (někde jsem musel i po vypnutí dynamického kontrastu nastavit gammu na 0,7) a šedá místo černé. Jas kupodivu většinou není horší než u notebooků za 20 tisíc. Přesto se nemůžu zbavit intenzivního dojmu, že špatný displej mě při práci s notebookem omezoval víc než pomalý procesor.

V levné třídě je v nabídce také AMD a také se obvykle chlubí čtyřjádry, protože na to dnes lidé slyší. Předem bych doporučil vyvarovat se procesorům AMD řady E – konkrétně E2-3800, proti kterému má i zmíněný Celeron N o polovinu vyšší výkon na jedno jádro. S ním byste se dostali někam na úroveň deset let starých notebooků a to nemá nikdo zapotřebí. Pokud někde uvidíte AMD A4-5000M, berte jej jako plně výkonem srovnatelný procesor s čtyřjádrovým Pentiem N. Počítejte však s tím, že AMD bude mít o něco vyšší spotřebu (ale taky mírně lepší grafiku).

Závěrem

Celerony a Pentia N se konečně přesunuly tam, kam patří – to low-endu nejhrubšího zrna – a to je dobře. Ve chvíli, kdy nestraší mezi plnohodnotnými procesory, už je neberu tak negativně, protože nedostatek výkonu konečně začínají nahrazovat nízkou cenou. Když se k tomu připočte, že se za chvíli budou podobné levné pomalé stroje osazovat ve velkém Windows 8.1 zdarma, nemusí to být v určitých případech špatná volba.

U nejlevnějších notebooků berte v potaz, že všechny budou šizené na chlazení (není zas tak velký problém), reproduktorech a displejích. V mnoha případech bude použita také slabá baterie, což je lepší raději před nákupem zkontrolovat. Na druhou stranu plnohodnotný notebook s většinou pasivním chlazením a výdrží sedm hodin a cenou pod sedm tisíc není marný a napadají mě situace, kdy bych něco podobného klidně doporučil. Navíc si troufám tvrdit, že většina těchto strojů na tom není mechanicky o tolik hůř než některé spotřební stroje za 15 tisíc.

Cílovka nejspíš budou nenároční uživatelé, pro které je to třeba první počítač, a víc než web a Skype od toho nečekají. Současně to může být druhý počítač k desktopu jako záloha pro nejvyšší nouzi a práci z postele při nemoci nebo něco, co si koupíte na dovolené, když vás vlastní stroj vypeče, případně byste se o něj příliš báli. Tohle můžete pár měsíců používat, a když se to rozbije, tak to tolik nemrzí. A když ne, tak to pak můžete prodat se ztrátou třeba jen dvou tisíc, nebo darovat rodině.

Jediné, co mě trochu děsí, jsou ty armády běžných uživatelů (supermarkety jsou notebooků s těmito procesory plné), kteří dokážou udusit výkon libovolného počítače třemi antiviry, spywarem, botnetím klientem a hromadou nechtěných prográmků ze stránek pro dospělé. Sám teda s počítači jiným lidem pomáhám jen naprosto výjimečně, ale znám spoustu kamarádů, které možná kvůli podobným strojům budou čekat probděné noci.

Komentáře k článku

  1. 1. Radek  30.9.2014  8:00:31

    Pěkné, až na
    „Čtyřjádrová varianta je výkonnější jen v činnostech, které umí využít všechna jádra “

    To podle mne není pravda, jelikož Windows v případě primárně jednovláknových programů využije ostatní vlákna pro paralelní běh jiných programů nebo služeb nebo systémových úloh, případně úloh jádra OS a tím poběží „hlavní“ program rychleji.

  2. 2. swarm  30.9.2014  9:27:04

    [1] Doporučuju sledovat zátěž třeba přes „perfmon /res“. Tam je vidět, že Windows sám o sobě příliš procesorově náročný není, pokud nedojde zrovna po nějakém Windows Update k rebuildu .net kravinek. Ve výsledku tak sám o sobě procesor moc nezatěžuje a přenechává většinu výkonu programům.

    Ve chvíli, kdy prohlížeč vytěžuje maximum jednoho jádra a zbytek systému se vejde zatížením do 3% procesoru, jaksi počet jader větší než dvě rychlost odezvy nijak neovlivní… a to je takový typický scénář při běžném použití.

  3. 3. Ladis  30.9.2014  10:22:59

    Ten nízký výkon je nejvíc znát na webových stránkách. Některé prohlížeče sice pouští javaskriptové funkce v samostatných vláknech, ale jakmile šahaj na DOM (např. přilepení donačteného obsahu), tak to všechno jde v hlavním vlákně stránky a libovolný počet jader to neurychlí.

  4. 4. F6  30.9.2014  13:54:38

    Presne z duvodu uvedenych v poslednim odstavci zasadne nikomu s PC nepomaham.

  5. 5. VX  30.9.2014  14:07:57

    Doporučil bych se v HWinfo podívat na datum výroby displeje v několika noteboocích. 2 roky staré displeje před uvedením NTB není vyjímka.

  6. 6. VX  30.9.2014  14:09:02

    PS: perfmon /res = resmon

  7. 7. swarm  30.9.2014  14:20:29

    [5] Jo jo, i v té Toshibě vyfocené v úvodním článku je displej z ledna 2012. Je zajímavé, že tou dobou jsem obvykle takhle špatné displeje nikde nevídal. Asi ještě zrály někde v kontejnerech.

  8. 8. Nox  30.9.2014  14:44:10

    Dekuji za potvrzeni toho, ze tyto procesory jsou nepouzitelne na bezny provoz Windows. Bohuzel jsem jeden z tech, ktereho ty probdene noci cekaji. Zrovna nedavno jsem reinstaloval jeden netbook s W7 a ikdyz bezely updaty (z disku, ne z internetu) pres celou noc, stejne rano nebylo hotovo.
    Jinak by me zajimalo, jak se to chova pri vice otevrenych www strankach. Treba ja si vzdycky dam otvirat cca 10 stranek najednou – proste mam v zalozkach slozku s nekolika odkazy a kliknu na ni koleckem. Bylo by mozne to vyzkouset? Dekuji.

  9. 9. Ladis  30.9.2014  16:46:30

    [8] V prohlížečích, které používají více procesů/vláken na taby/okna, jako IE a Chrome, ti podle počtu jader CPU nebudou stránky v pozadí zpomalovat aktuálně otevřenou (nebo jen minimálně; navíc se tam používaj priority procesů, takže těch stránek v pozadí může být desetinásobek počtu jader CPU a ta aktivní bude furt podobně rychlá, jako by jiné taby nebyly). V prohlížečích, kde vše jede v jednom procesu (Firefox) máš smůlu, tam se ti aktuální tab zpomaluje s každým dalším tabem v pozadí.
    Nicméně rychlost aktuálního tabu (skrolování, donačítání obsahu, …) je vždy závislá na single-thread výkonu (jak jsem říkal, co je mi platné, že některé prohlížeče umí pouštět JS v jiných vláknech, když vždy, kdy šáhnou na obsah stránky, čekaj na hlavní vlákno).

  10. 10. Kamil  8.10.2014  19:07:08

    Je to dlouho co jsem tu poprvé brblal nad kvalitou displejů. Koukám, že situace za posledních několik let se nezměnila a že zásoby sajrajtových displejů jsou nevyčerpatelné. Linky jedou na plný výkon aby se rentovaly. K čemu takový či onaký výkon, když se na to nedá dívat. Dokonce horší než před lety. Občas mám co dělat na Lenovo 3000, ještě s poměrem 4:3, sice TN, ale matný s dobrými neujetými barvami a obstojnými úhly. A klávesnice, to je pro prsty lázeň. Dobrý matný displej 1400 x 900 je i u několik let starého sedmnáctipalcového Acer Extensa. O celkovém vzhledu nemluvě. IPS displeje mají i dost levné tablety, ale ani malý notebook s takovým displejem není. Nechápu, proč když už notebooky, které by se daly spočítat na prstech jedné ruky mají IPS, některé z nich mají ujeté barvy. Za tu cenu a při stejné technologii výroby. Že to projde už v návrhu, když za stejných nákladů se to dá udělat dobře.
    Jestliže mě nejvyšší nouze nedonutí, notebook s TN nebo jinak hnusným displejem nekoupím.
    Souhlasím s názorem na mnohajadernou reklamu, když výkon na jedno jádro je nižší než u notebooku starého osm let.

  11. 11. Kamil  8.10.2014  19:19:50

    Úžasné. Tak FS Lifebook 554 s horším procesorem a hnusným TN displejem je o pouhé tři a půl tisíce levnější než výkonnější verze s IPS. To znamená, že rozdíl ceny TN a IPS je daleko nižší než rozdíl ceny notebooků jinak srovnatelných parametrů, lišících se jen displejem. Zajímavá hra…..

  12. 12. swarm  9.10.2014  21:14:47

    [11] Příplatek za základní full-HD IPS dnes proti HD TN panelu není víc než tisícovka. U některých notebooků je někdy vidět při rozdílu pouze v displeji cenový skok jen asi 1500,-. Dá se říct, že IPS je teď v kurzu, a tak si ho výrobci raději dávají do dražších modelů, protože jeho přínos je jasně vidět (na rozdíl od mnoha dalších věcí) a lidé si pak aspoň rádi připlatí. Kdyby byla IPSka i v nejlevnějších noteboocích, tak by pak část lidí klidně koupila něco levného a pro výrobce by to bylo méně peněz. Myslim, že to je aktuálně tou hlavní brzdou v rozšiřování těchto panelů. Na straně výrobců samotných panelů už totiž cena šla dolů.

  13. 13. Michal  11.10.2014  10:22:08

    Přesně tak, být základní Haswell Pentium/Celeron s HD4400 a 15,6″ FullHD IPS kolem 10-11 tis, tak by to byla pro hodně lidí ideální volba.

  14. 14. Nox  11.10.2014  10:39:48

    [13] To je tak uzasna predstava, hned bych jeden vzal.

  15. 15. Kamil  15.10.2014  21:41:24

    12. swarme, potvrzuješ mé nejhorší tušení. Kdyby některý výrobce to tabu porušil a začal dodávat notebooky s IPS v ceně počínaje tak kolem dvanácti, velmi by ostatní převálcoval. Místo zdůrazňování předností procesoru o hafo jádrech, když dojde na láníní chleba tak výkon na jedno jádro je fuj, úžasného dyzajnu, lesklosti, třpytivosti, barevných linek a „rychlých pruhů“ a podobných fíčur, looků a improvementů. A neudělá to a neudělá, protože všichni ostatní drží stejnou strategii, která naplňuje byznysplán. Jenž jsem se zařekl, že jak to půjde, tak nabízený sajrajt nekoupím. Právě zprovoznil Acer 513T z roku 1999, na síť protože baterka kaput a i rtc žádá o výměnu. W98SE. Jinak v plné kondici až na plasty, musel zachraňovat veřiňákem. Displej 800 na 600 nedělá ostudu, příjemně se na něj kouká. Poslouží na grabování audiocédéček, W98, když se v nich vyměnila jedna knihovna, s nimi umějí pracovat jako s každým adresářem. V XP to už zarazili. A pak, má úžasnou virtuální HiFi věž, která odmítá nfungovat na nových strojích. Krásný starý stroj, jen ten majlant co tehdy stál.
    13. Michale, ve vší skromnosti bych bral i 1440 na 900, kdyby měl dobré podsvícení a barvy.

  16. 16. Tralalák  25.11.2014  22:02:39

    [swarm]: Zdar. Skúšal si vôbec notebook s Intel Pentium N3000 Series (QuadCore), alebo len vychádzaš zo svojich skúseností s dvojjadrovými Celeronmi N2820 (v) /N2830 (Toshiba Satellite C50-B – 15,6) a to odvodzuješ aj na QuadCory?

    Ja som mal možnosť minule pri futbale brúzdať po nete (a mal som tam aj žive.cz) s kamarátovym 15.6″ Lenovom IdeaPad G50-30 s Intel Pentium Quad Core N3540 2.16 GHz @ 2.66GHz Turbo, 8GB DDR3L-1333 (2x4GB), SSHD 1TB 5400 otáčok + 8GB cache a nezdalo sa mi to vonkoncom nejaké lenivé.

  17. 17. swarm  25.11.2014  22:22:25

    [16] Měl jsem na test několikrát i quad-core Pentia a nebylo to o moc lepší. Ale jak říkám, ono to jde použít a na základní net atd se to dá (ačkoli facebookové galerky to spolehlivě zabijou). Moc víc od toho očekávat bohužel nelze. Přesto ovšem v článku píšu, že na těch levných strojích jsem nakonec víc než s procesorem měl problém s mizernými displeji. Ve chvíli, kdybych měl na výběr mezi Celeronem U s TN HD a Celeronem N s full-HD IPS, radši bych sáhl po tom s horším procesorem a lepším displejem…

  18. 18. Pavel  9.5.2015  18:37:41

    Zdar,moc pěkný článek. Výrobci jsou patrně nějak domluveni.Jinak si to nedokážu vysvětlit.Když se podíváte v některém obchodě nebo do letáku je tam vše s procesory N a pomalé HD 5400 ot.Nevím asi je to záměr.Kdyby někdo přišel alespon s Haswellem 4Gb ram a 120 rychlý ssd disk ,IPS tak do 10000 tak všechny převálcuje.Největší nešvar je dávat do notebooků pomalé HD.a procesor který nemá na jedno vlákno v Pass marku alespon 800.
    Můj starý dualcore z bazaru za 4000 má 1100.

  19. 19. swarm  9.5.2015  20:34:18

    [18] Jednak si myslim, že pod 10 tisíc to nikdo dlouhodobě vyrábět aktuálně ani nemůže, aby na tom něco vydělal, a jednak to by pak asi nebylo moc důvodů koupit cokoli výkonnějšího. Nedělal bych si tedy iluze, že se zde něco moc změní. Naopak byl problém, že notebooky byly moc levné, a tak tu teď máme za trest Nkové procesory a Haswell se posunul s cenou o nějaké ty tisícovky nahoru.

    Nečekal bych jakékoli zlepšení v této situaci.

  20. 20. Jelf  24.7.2015  16:14:22

    Moc pěkný osvětový článek, díky! A co jsou zač Pentium J1800 a Celeron G1820? Taky vycházejí z Atomu nebo z Core? Předem dík.

  21. 21. swarm  24.7.2015  18:26:37

    [20] Celeron G je odvozený od Core a je to v podstatě plnohodnotný procesor s omezenou cache, ochuzenou grafikou a absencí turba/HT. Pentium J je v podstatě jako Pentium N, ale je určený do základních deset stolních počítačů (do těch miniaturních).

  22. 22. Jelf  25.7.2015  10:40:30

    [21] Smekám za rychlou reakci! Zmiňované procesory nejsou notebookové ale z uvažovaného All-in-one počítače pro mou ženu. Tedy pokud to dobře chápu, tak lepší volba bude Celeron G a ještě co jsem pochopil (doufám správně) z diskuzi – tak min. 4 GB RAM a pokud možno HDD s 7400ot. nebo SSD. Díky!

  23. 23. swarm  25.7.2015  10:50:09

    [22] Ano, Celeron bude lepší volba. 4GB RAM určitě jako minimum a v případě harddisku to na běžné používání není tak zásadní. Klidně bych se spokojil s 5400rpm diskem, nebo se dá koupit nějaké malé levné SSD.

  24. 24. Jelf  25.7.2015  10:53:31

    [21] Uvažoval jsem o http://www.czc.cz/acer-veriton-z2660g-w7p-w8p_2/154611/produkt nebo http://www.czc.cz/acer-veriton-z2660g-w7p-w8p/154612/produkt . Druhy vypadá asi lepší. Půjde víceméně o kancelářskou činnost, plus přehrávání hudby a filmů s možností občanského přemístění v rámci bytu nebo na chalupu ;-) Pěkný den vám přeju a diky. Mimochodem netušíme zda takový AIO lze použít jako monitor pro příležitostné „připíchnutí“ mého notebooku?

  25. 25. Jelf  25.7.2015  11:01:29

    [23] Tomu říkám výživné rady! Vidím to stejně – díky za potvrzení – na běžnou práci to bude bohatě stačit, a kdybych chtěl větší rychlost, tak vyndat HDD a vyměnit za menší SSD, dnes už jsou za snesitelné peníze. Samozřejmě, pokud to jde vyměnit bez ztráty záruky. A vyjmutý HDD by se pak mohl použít na zálohování po vložení do externího pouzdra.

  26. 26. EL  22.2.2016  0:29:00

    Uvažuji o nákupu repasovaného NTB do 4.000 Kč s DPH. Mám koupit Lenovo ThinkPad T61 nebo Dell Latitude E5500, operační systém Windows 7 s update na Windows 10.

  27. 27. swarm  22.2.2016  22:14:13

    [26] Záleží hodně na konfiguraci. Určitě nebrat ty s NVIDIA grafikou, protože ta je zrovna z vadné generace, kde zlobily BGA spoje. Je tedy dost kusů, které někdo tak naoko opravil „zapečením“ a mají životnost třeba 1-4 měsíce podle zacházení. Pokud se vezme s integrovanou grafikou, tak bych se zaměřil podle displeje. E5500 by už teoreticky mohla být dostupná s LED displeji, protože je novější. Pokud by to tak bylo, tak bych šel určitě do ní (ideálně s 1440×900 LED). U T61 se montovaly jen CCFL displeje (podsvícení zářivkou), kde bude možná problém s vysvíceností. Pokud to nebyl nějaký kus, co běžel hlavně zavřený v dokovací stanici, tak je to riziko velké.

    T61 je nicméně jako notebook hezčí a má lepší touchpad/trackpoint.

  28. 28. Hromi  19.10.2016  5:55:12

    Dobrý deň

    Chcel by som sa Vás spýtať čo viac by ste si vybrali občas nejaké rendrovanie ale inač bežné používanie lebo sa neviem rozhodnúť.
    Lenovo IdeaPad G50-30 – 80G000LQCK
    Procesor(CPU):Intel® Pentium® N3540 (2M Cache, up to 2.66 GHz)
    Grafická karta(GFX):Nvidia GeForce GT820M 1G alebo potom Lenovo B71-80 / 4405UAMD, Exo Pro R5 M330 2GB kde je procesor 4405U ale zase integrovaná grafika na rozdiel od prevého kde je neintegrovaná. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

  29. 29. swarm  19.10.2016  8:09:48

    [28] I v takovém případě je lepší vzít ten Učkový procesor místo N (i za cenu slabší grafiky).

  30. 30. Kristyna  5.12.2016  17:33:41

    Zdravim, hledám levný notebook pro mamku – internet, filmy, stahovani hudby/filmů. Poměr cena/kvalita. Chci aby se to moc nesekalo :-) a v těch různých procesorech se nevyznám… Děkuji za pomoc

  31. 31. swarm  5.12.2016  21:13:18

    [30] Záleží, co znamená levný, ale pod deset tisíc korun se dají najít notebooky s procesory Core i3-xxxxU, což je rozumná volba.


Napsat komentář