Notebook jako špatný dárek pro vaše dítě

notebook-pro-diteJak nám ty notebooky stále zlevňují, tak už si nezřídka na fórech vybírají notebooky děti pod 10 let (ani nemá smysl řešit, jak to hnulo s úrovní diskuze). V tomto období je to ještě častěji, protože jsou vánoce a děcka si samozřejmě notebooky přejí a jejich nízká cena je zpřístupňuje i rodinám s nízkými příjmy… a kdo na ně nemá, pro toho tu je hromada společností nabízející půjčky (poslední týdny snad ani neběžely reklamy v TV na nic jiného).

Notebook možná dítěti udělá radost, ale není to ten nejvhodnější dárek. Odjakživa to byl totiž kompromis, pokud jde o ergonomii. Super; stěžujeme si, že děti sedí hodně u počítače a jak se to projeví na jejich zdraví a fyzické kondici, ale u počítače je aspoň možné dodržet nějaké zásady ergonomie. U notebooku to nejde.

Displej blízko klávesnice

Tohle je jeden z největších prohřešků proti ergonomii, se kterým však výrobci moc hnout nemůžou. Správně má být horní hrana obrazovky ve výšce očí. To je však s notebookem nedosažitelné, takže si buď namáháte krční páteř (notebook moc nízko), nebo zápěstí (notebook moc vysoko).

Tento problém se dá řešit externí klávesnicí a stojanem pod notebook. Jenže tohle bude řešit asi málokterý rodič. Teď naopak frčí mini-notebooky, kde už o ergonomii nemůže být vůbec řeč. Pokud se dítě ve vývinu bude hrbit každý den u mini-notebooku, tak to jeho páteři určitě neprospěje.

Těžké zavazadlo

Některé děti dostanou mini-notebook, protože ho vybírají rodiče a ti vezmou to nejlevnější. Je tu ale taky skupina dětí, která si notebook může vybrat sama a volba většinou padá na velké a těžké „herní“ stroje. Když je pak k tomu ještě brašna (přes jedno rameno) zdarma, tak je to pro záda dítěte teprve ta pravá výhra.

Možnost „práce“ kdekoli, aneb bez notesu ani ránu

Myslím, že není na škodu dostatečně oddělit čas trávený u počítače a čas trávený při nepočítačových aktivitách. S notebookem ta jasná čára mizí. Lze ho vytáhnout kdekoli. Můžete do něj čučet při jídle, u televize a vlastně asi skoro kdekoli. V praxi to znamená více času stráveného u počítače než v případě stolních variant, které jsou chtě-nechtě na jednom místě, a pokud někdo chce dělat něco na počítači, musí na to jedno místo přijít.

Jasně, od toho ty notebooky jsou. Lze je vytáhnout kdekoli. Profíci to mnohdy ocení a sám mám pro tuhle vlastnost notebooky tak rád. Jenže děti na počítači celkem jistě pracovat nebudou a v jejich věku je spousta jiných aktivit, které jsou prospěšnější a záslužnější než sezení u počítače. Počítač „kdekoli“ může svádět i ty jinak méně počítačové děti k tomu, že prosedí celý den připojené na net při nějaké debilní aktivitě typu farmaření na Facebooku.

Závěrem

Ač se o notebooky zajímám a jsou v podstatě moje práce, dítěti bych žádný nekoupil. Už tak je lidstvo dost zdegenerované a děti stále tlustější. Proč tomu ještě pomáhat. Pro správný vývoj dítěte (a jeho páteře) je lepší koupit stolní počítač s aspoň trochu slušnějšími periferiemi a za ušetřené peníze dokoupit vhodnou ergonomickou židli.

Jako rodiče by mě asi dítka přemlouvala jen stěží. Klidně bych notebook koupil, ale chtěl bych slyšet jasné, konkrétní argumenty, jak ten notebook bude prospěšný. Pokud patříte mezi rodiče a zvažujete, zda dítěti vyhovět a notebook mu koupit, uvědomte si, že (ač vám bude tvrdit cokoli) ani na střední a ani na základní škole ještě potřeba není. Taky si uvědomte, že přes ergonomii to dítěti nemá cenu vysvětlovat. Vymyslete si jiný důvod, protože tento pochopí až třeba za 10-15 let ;-).

Komentáře k článku

  1. 1. Wyder  25.12.2009  17:05:28

    Plne souhlasim s clankem. Bohuzel je jiz ale i spousta dospelych, kteri si tupe kupuji notebooky jako hlavni pracovni stanici. Osobne mam stale desktop a vzdycky kdyz mam volbu, sedim radeji u nej… Je to vetsi pohodlnejsi, ergonomictejsi.

    Tim ale nechci hanit notebooky, pri dalsim upgradu sveho hardware uz desktop asi vyhodim. Samozrejmosti vsak bude dokovaci stanice, velky monitor, externi klavesnice a mys. Pouzivat notebook pro beznou praci doma je nesmysl, v podstate jiz ten ho pouzivam „primo“ jen na prednaskach, ci nekde mimo domov… Bez periferii co jsem psal je jeho dlouhodobejsi pouzivani vylozene utrpeni…

  2. 2. Samuel Kolesar  25.12.2009  17:17:04

    Tak u mna na strednej skole je notebook odporucana vybava teraz pre prvakov, u mna to tak este nebolo, mal som ho az v druhom rocniku.

    Ale to bude asi tym ze sme „Stredna odborna skola polygraficka“ :)

    Ale kazdopadne dakujem Bohu ze mam 13″ MacBook pretoze nosit nejaku 15″ stvorkilo kravu na chrbte kazdy den, asi by ma porazilo. Plus k tomu este nabijacka, dakujem pekne…
    Doma mam ale externy monitor, klavesnicu a mys, takze pohoda.

  3. 3. Michal  25.12.2009  17:44:37

    [odmazána úvodní část s urážkami; nechápu, proč mají někteří slováci potřebu chovat se tak neurvale] Skus tvojmu dietatu nekupit to, co uz maju takmer vsetci v triede a sprav ho menejcennym. urcite sa ti to v jeho dospelosti vrati – otazne vsak je ako. Aby sa dieta na teba neurazilo a nezacalo ti ako rodicovi robit napriek – nehlasit sa, meskat domov, kamaratit sa s kdejakymi vyrastkami atd.

    Omnoho lepsie je podla mna notebook kupit, ale dohodnut sa na nejakych pravidlach pouzivania. Kamarat napriklad nastavil nas notebook tak, ze hry mozem instalovat len ja, niektore stranky na internete su blokovane a obcas kamarat notebook pozrie, ci sa v nom syn nehrabal a nesnazil sa obist zakazy. A za dobre spravanie vo volnejsie dni – pred prazdninami, ked nema pisomky – moze syn zobrat notebook aj do skoly.

  4. 4. Jak.  25.12.2009  18:05:00

    Muzu jen doporucit investovat do ramena pro LCD monitor, radeji nez do lepsiho ntb/hardware. Osobne mam toto – http://images.google.com/images?q=ergotron+lx a dva spolubydlici uz si ho koupili taky. Prezije (snad) i vice monitoru a je to opravdu velmi pohodlne. Osobne mam ve vysce oci skoro stred monitoru, ne horni okraj, a nuti me to sedet narovnany. Skoda, ze jsem o LCD ramenech nevedel uz pred peti lety!

  5. 5. Warcz  25.12.2009  18:32:38

    První článek který mi úplně od tebe nesednul… Ne že bych s notebookem pro dítě souhlasil – Mám stejný názor, ale přijde mi to šité horkou jehlou… Možná jenom pocit. War

  6. 6. swarm  25.12.2009  18:40:45

    [3] Takhle by to šlo říct na úplně všechno. Stejně tak spousta dětí se s rodiči chodí stravovat do fastfoodu a je jen na rodiči, jak to dítěti podá, pokud si to samé nepřeje. Mám zkušenosti i třeba s vedením kolektivu dětí (v rámci zájmových skupin) a vím, že záleží čistě na tom, jak se to dětem podá a jak se namotivují. Je mi ale jasný, že ne každý to umí a že ne u všeho se to povede. Obyčejný zákaz je k ničemu, ale když má dítě vnitřní motivaci, tak si to obhájí i před kamarády… pokud není úplný outsider.

  7. 7. j.v.  25.12.2009  22:44:09

    Trochu (trochu dost) OT, ale nedá mi to:

    ergonomická/pořádná židle

    Co by měla mít, co je naopak na překážku (plus cenová hladina, a já nevím co ještě by u toho mohlo být.. nejsem židloznalec :) )? Člověk toho vidí v obchodech i katalozích mraky, a pokud plánuje vyměnit šmejda co má doma už pár let za něco nového, opravdu váhá s nákupem…

  8. 8. Tomáš Fejfar  26.12.2009  0:18:09

    Já veskrze souhlasím. Vyjímkou by snad mohly být jedině děti, které jsou fakt nadané na něco okolo PC. Já mít noťas o pár let dříve, tak bych byl úplně někde jinde. Během volných hodin na gymplu bych se nemusel nudit, ale mohl jsem dělat webovky. Dostal bych se k PHP o dva roky dřív, atd…

    Ale kupovat note/netbooky dětem, které jsou „normální“ je hloupost, to 100% souhlas.

  9. 9. swarm  26.12.2009  1:36:04

    [7] Já právě taky nejsem židloznalec, ale plánuju s tím něco udělat. Vyhradil jsem si na židli rozpočet 6 tisíc. Za tu cenu už se daj sehnat rozumný kousky, ale sám jsem ještě nevybral. Jsou samozřejmě židle za 13 a víc tisíc, který jsou ještě lepší, ale vždycky to může být lepší, tak je potřeba najít ten kompromis. Prošel jsem různý obchoďáky (kika,…), když jsem hledal něco jinýho a ani tam, kde měli židlí relativně dost, nebylo nic použitelného (přestože cena byla třeba 4 tisíce). O něčem vypovídal už fakt, že třeba v tom jmenovaném obchoďáku nebyla jediná židle s nastavitelnýma opěrkama rukou.

    Určitě tu jsou větší židloznalci, tak se třeba někdo vyjádří. Až nákup realizuju, tak tu určitě taky něco sepíšu.

    [8] Takhle jsem taky uvažoval. To je specifická skupina, u které notebook může být přínosem a myslim si, že takový dítě by bylo schopné ten užitek nějak odargumentovat. Asi bych se v takovém případě snažim vést aspoň k minimalizaci ergonomických nedostatků – třeba nějakým stojanem pod notebook a externí klávesnicí/myší.

    V podstatě to zdravotní hledisko je tím hlavním, co tento článek sděluje… aby si i ti nejnatvrdlejší uvědomili, že notebook s sebou přináší i nějaké nedostatky tohoto typu (spousta rodičů si tohle neuvědomuje a děti na to přijdou až třeba za 5-10 let, ale jen když se objeví nějaký problém). V závěru sice uvádím svůj postoj, ale nikomu nezakazuju ten notebook dítěti koupit. Každý ať se k tomu postaví podle svého.

  10. 10. Crestwood  26.12.2009  15:14:29

    Ja uz len cakam, kedy clovek vstane, pichne si kabel do (hlavy?) a pojde sa „zabavat“… Ale ked ono je to tak jednoduche, dat dietatu notebook, zavriet ho do izby/poslat ku kamaratom a mat „po starostiach“. Vsak „moje dieta vychovavam moderne a dobre, ono urcite nebude trpiet skoliozou a nestane sa z neho podivin“…

    Btw, kto si pod stromcekom nasiel nieco k pocitacu/notebooku alebo daroval nieco z IT?

  11. 11. Dave1x  26.12.2009  22:30:51

    Naprosto souhlasím. ono stačí, když v dnešní době čtyřleté děti, které ještě neumí ani číst, tráví u počítače (notebooku) 2 a více hodin denně hraním her namísto toho, aby se jim věnovali rodiče. Ono obecně hodně lidí (rodičů) kupuje notebook právě proto, že to výjde levněji než pc a přídavné periferie neřeší. Hlavní je, že s ním mohou cestovat po celém bytě (znám několik takových případů).

    Osobně jsem si koupil 13″ notebook až v době, kdy jsem začal chodit na vysokou a používám ho výhradně jako mobilní kancelář a doma jej jen píchnu do síte, provedu synchronizaci a dál už pracuji na stolním PC.

    Notebook je určitě užitečná věc a ušetří spoustu práce (to je bez debat), ale kupovat ho dítěti na ZŠ nebo SŠ mi příjde zbytečné (když má doma stolní PC). Když si vzpomenu, že první počítač jsme doma měli když mi bylo 8 a pro školní potřeby jsem jej začal využívat až ke konci druhého stupně, o to víc nechápu, co se dnes děje. Možná to bude tím, že už taky stárnu :-)

  12. 12. pstanisl  27.12.2009  0:57:21

    [7] a [9]: Osobne se nepovazuji za „zidlo“ znalce, ale pred rokem jsem resil otazku jakou zidli si koupit a moje volba padla na tuhle zidli: http://www.interiergroup.cz/cs/e-shop/zidle/kancelarske-zidle/item-30103001 sice je cena něco přes 6000, ale ne nijak markantne (me se ji dokonce povedlo sehnat za 6000). Co si pamatuju tak jako jedina mela sitovana zada (velive dobra vec nepoti se tolik zada) zaroven nastavitelnou operku zad (nevim jak se to jmenuje, ta operka by mela byt asi ve vysce ledvin ci tak nejak), velice pohodlna vec, zaroven ma nastavitelnou operku hlavy vertikalne a jeste dostelovani uhlu a samozrejme nastavitelne operky. Za cenu kolem 6000 to je vetsinou bez te operky hlavy. Jinak mechanismus je synchronni (myslim ze to znamena, ze pokud naklonis zadovou cast zidle – jakou kdyby jsi se houpal jde dozadu – tak se pohne i sedak) drazsi zidle maji vetsinou asynchronni.
    Jinak muj nazor je ze kvalitni zidle zacina na 6000 a pokud clovek travi u pocitace hooodne casu nemelo by se na zidli setrit.
    S zidli jsem maximalne spokojeny, zmizela ztuhlost v zatylku a vseobecne je prace s pocitacem pohodlnejsi.

    Jinak k clanku muj nazor je, ze to je individualni. Zalezi na diteti, notebook muze byt skvela nahrada za stolni pocitac a pokud svemu diteti budu vybirat pocitac urcite budu uvazovat i o notebooku s tim, ze pokud u nej bude travit hoodne casu (tim nemyslim hrani her atd.) tak k tomu dostane i poradny monitor a kvalitni klavesnici s mysi (taky velmi dulezita vec – karpalni tunel je mrcha, znam to). Sam mam jen notebook a plne mi nahradil stolni pocitac (studuji VS a u pocitace travim hodne casu).

  13. 13. apin  28.12.2009  1:18:49

    Když jsem chodil do školy, tak jsme se na chodbě mlátili taškama po hlavě. Jak to musí být dneska, když maj děcka v těch taškách notebooky :) Chudáci učitelé, kterým akorát přibývají starosti…

  14. 14. GhostDW  29.12.2009  17:40:33

    Nechci dělat reklamu, ale před půl rokem jsem židli řešil také. Poběhal jsem hromadu obchoďáků a hromadu židlí jsem vyzkoušel, a nakonec jsem pochodil v Pardubicích a skončil jsem na tomhle. http://www.jp-kontakt.cz/kancelarska-kresla/kancelarska-kresla-latkova/kancelarske-kreslo-4100.html

  15. 15. alfah4ns  31.12.2009  15:49:14

    [11] notebook není levnější, než PC. kancelářské PC koupíš i s 20palcovým LCD a nějakým 2jádrem pod 10k, když se na tom má dát i něco zahrát, stačí vrazit grafiku za pár peněz, tehdy je už srovnatelný notebook znatelně dražší (a pokud se má uvažovat spotřeba, když už budu hledat výkonem srovnatelný notebook k PC za 10k, dostanu se na částku, která mi zaplatí min. 2 roky provozu toho PC, nehledě na nižší životnost notebooků a to, že rychleji „stárnou“.
    Jediná výhoda notebooku je mobilita, ve všem ostatním je PC výhodnější.

    [7] pro mě je nejdůležitější nastavení výšky a odporu opory bederní části páteře. Takové ty „jednolité“ křesla, kde je opěrka napevno k sedáku a má pevný tvar, jsou nejhorší, každý má páteř jinou a potřebuje opěrku jinak a jinde prohlou. Tady nejvíce trpí lidé vyššího a naopak i nižšího vzrůstu (mají oporu bederní části buď moc vysoko, nebo moc nízko, výsledkem je, pokud se člověk opře a uvolní, záda se přizpůsobí opěrce a jsou jinak prohnutá, než by měla být. Pak je daleko příjemnější sedět na židli s rovnou opěrkou, než špatně tvarovanou.

  16. 16. Crestwood  1.1.2010  17:56:15

    [14] Ta stolicka nie je dobra – nema samostatne pohyblive operadlo (nezavisle od sedacej casti).

    Ako poznam swarma, tak bud narazi na nejake terno vo vypredaji, alebo – co je skor pravdepodobne – ho dobrym kreslom uplati nejaky vyrobca (niecoho) :)

  17. 17. math3z  4.1.2010  20:04:11

    Mám len jeden dotaz k tým stoličkám.. má niekto z vás dobrú skúsenosť zo sedením na fitlopte?! Má to vôbec perspektívu? Pýtam sa, nakoľko mi to prišlo ako zaujímavá alternatíva. THX

  18. 18. skvedo  6.1.2010  16:56:02

    [17] Problém u těchto balonů je, že nemáš nijak podepřené záda a většina lidí po chvíli neudrží správně páteř.


Napsat komentář