O displejích v noteboocích, IPS a pokroku za 15 let

Když nám HP poslalo seznam věcí, které si od nich můžeme zapůjčit (s velkým doporučením mini-notebooku za 9 tisíc), náhodou jsem si na konci seznamu povšimnul HP EliteBooku 8540w, u kterého bylo v jednořádkovém popisu mimo jiné „15.6 FHD DC“. Ty dvě písmenka DC mi připomněla, jak minulý rok prosákly informace o tom, že HP bude nabízet i 10bit IPS displeje ve svých mobilních pracovních stanicích. Takže mi to nedalo a k tomu doporučenému mini-notebooku jsem si přihodil bokem i EliteBook, abych se přesvědčil o kvalitách jejich řešení.

Po dvou týdnech testování mohu prohlásit, že v notebooku jsem se s tak dobrým displejem ještě nesetkal. Ani v jiných pracovních stanicích typu ThinkPad W510 nebo třeba W700 a ani tolik opěvovaných MacBoocích Pro (zkušenost mám s tím 17“ WUXGA). Musím uznat, že výrobcem uváděné pozorovací úhly 178°/178° jsou pravdivé. Udělal jsem malé srovnání vertikálních pozorovacích úhlů a proti IPS panelu EliteBooku jsem postavil (po levé straně) Acer Aspire 5943G, který je vybaven naprosto standardním HD (1366×768) TN panelem, který dnes ve velmi podobných variantách najdete v drtivé většině prodávaných notebooků pomalu do 30 tisíc.

Aby bylo srovnání zajímavější, přiložil jsem (zprava) stařičkou Toshibu Satellite Pro 440CDT (133MHz Pentium MMX), která je podle recenzí v magazínech z roku 1996 (nějakých 15 let rozdílu) a výrobce ji vybavil 12“ TN panelem s SVGA rozlišením (800×600). V zadní části jsou pak dva stolní panely spíš jako důkaz, že foťák fotil pořád při stejném nastavení – vlevo 21“ Samsung SyncMaster 215TW (8bit S-PVA) a vpravo stařičký (2002) 17“ LG 782LE (8bit TN).

Za povšimnutí stojí dvě věci, a to že spodní vertikální úhel je největší slabinou TN (už při malém úhlu barvy ujíždí a dochází k invertování tmavých odstínů) a že pozorovací tento pozorovací úhel ze za celých 15 let nezměnil, neboť stará Toshiba deformuje obraz úplně stejně jako Acer vlevo.

Teď si zkusme to samé v opačném směru kvůli testu horního vertikálního úhlu.

Při menší odchylce je sice obraz stále v pořádku, ale už je patrné, že černá barva se rychle mění do šedé a ztrácí se kontrast. Pod větším úhlem se pak obraz slévá do šedé celý. IPS panel tímto netrpí a obraz je stále stejný.

Někdo by si mohl říct, že přece není problém si nastavit displej k sobě kolmo. Pak přece není nutné řešit nějaké úhly. Tohle funguje u stolního počítače, pokud je obrazovka ve správné výšce a máte kvalitní židli. Pokud s notebookem sedíte, kde to zrovna jde, budete během práce měnit držení těla a mít hlavu stále ve stejné pozici bude problém. Pokud jako já potřebujete akorát něco upravit v Excelu s černým písmem na bílé, je to úplně jedno. Pokud však děláte něco s grafikou, kde vám na barvách záleží, je u TN panelu pomalu každý stupeň vertikálního úhlu znát.

Na jednu výhodu jsem však přišel i při kancelářské práci. Když chci mít displej kolmo k sobě a sedím v místnosti, kde je za mnou zářivka, je to boj mezi normálními barvami a odrazem světelného zdroje (u matných displejů je to sice slabší, ale stejně). IPS panel jsem si vždy nastavil, aby se mi tam nic odrážet nemohlo, a měl jsem klid.

Hi-res displeje

Původně tahle část v zápisku nebyla, ale někdo by mě určitě nařkl v komentářích, tak to radši napravím ještě před zveřejněním. Ne každý TN panel je na tom tak špatně jako ty na fotkách. Kromě úhlopříčky 14“, kde je bída asi všechno (holt „business úhlopříčka“), platí v 15“ a 17“, že displeje s vyšším rozlišením mají lepší pozorovací úhly. Zkusil jsem tedy ještě v rychlosti ofotit bratrův 15,4“ Apple MacBook Pro poslední ne-unibody revize.

Je to rozhodně lepší a mě by to stačilo, ale i ty TN panely drahých pracovních stanic stejně jsou v pozorovacích úhlech jen na půl cesty k IPS (a na konec nikdy nedojdou) – na grafiku se dají použít, ale už je to v některých ohledech o kompromisech.

DPI rozhoduje

Pronesu teď jedno kacířské tvrzení, za které mě asi každý správný profík ukamenuje. Vůbec se nedivím, že panely s vysokým rozlišením zmizely z trhu a většina výrobců nabízí kromě workstation a top business class pouze displeje se základním rozlišením. I když si zvednu v systému DPI a všude si zvětšuju písmo a přiblížení, stejně mají moje oči lepší pocit z displeje s nízkým rozlišením, kde nemám nikdy pocit, že je něco moc malé a že jsou čáry písmen příliš tenké. Na obyčejnou práci průměrného uživatele notebooku (ať se to někomu líbí nebo ne) těch 1366×768 prostě stačí. Podporuje to můj dlouhodobější výzkum i výroky produkťáků velkých výrobců. Například na tiskovce Aceru mi bylo vysvětleno, že i když nabídli modely s vyšším rozlišením s nevelkým příplatkem za displej, stejně byl malý zájem (možná proto dnes Acer naopak nenabízí vyšší rozlišení snad vůbec).

Za sebe mohu říct, že mi těch 1366×768 na 15,6“ displeji mého (dlouhodobě zapůjčeného) Aceru vyhovuje. Aspoň všechno přečtu i z větší vzdálenosti a s vyšším rozlišením bych si beztak zvednul i DPI, takže bych zase viděl stejně. Ve Wordu je mi to jedno (tam by se hodil spíš jiný poměr stran) a webové stránky jsou na nízké rozlišení optimalizované. Zbývá akorát Excel, kde se občas hodí „vidět víc“ (ten a pár dalších věcí nechávám spíš na dva externí monitory). Větší význam to má pro toho, kdo potřebuje na obrazovce držet více oken najednou, nebo používá program s mnoha nástrojovými lištami (některá vývojová prostředí, vizualizační nástroje, CAD), což není většinový uživatel.

A právě proto mě štve, že všechny displeje se základním rozlišením v 15,6“ (i jinde) mají tak nízkou kvalitu při porovnání prakticky s čímkoli, co má v rámci úhlopříčky vyšší rozlišení. Poslední „low-res“ displeje lepší kvality dělalo před lety Sony a i to má dnes nejlevnější notebook s lepším displejem až v podobě 16“ full-HD VAIO F (všechno levnější má stejný průměr jako ostatní výrobci). Musíme holt doufat, že se poslední levnější varianty IPS technologie dostanou aspoň do prémiových notebooků i tam, kde nejde primárně o CAD. Mám zprávu o minimálně jednom „pure-business“ notebooku, kde bude IPS panel, přestože nepůjde o Tablet PC. Snad je to první vlaštovka.

Komentáře k článku

  1. 1. Honzyk  20.2.2011  9:17:03

    Za sebe muzu rict, ze ja naopak u pracovnich notebooku, kam patri i mobilni pracovni stanice, povazuji velky pozorovaci uhel za nevyhodu, protoze kdokoliv pak cte i v kancelari vse, co mas na monitoru i presto, ze se sedivedle tebe u vedlejsiho stolu (nap.r open space). V dnesni dobe se stava, ze mas sefa ci podrziene v open space vedle sebe a to je prave ten problem.
    Podobne letadlo, kavarna, …
    Potrboval bych dobry displej s malym pozorovacim uhlem.

    A pokud nekdo zkousel privacy filtry – vyrazne snizuji jas displeje (nutno jet na vyssi jas => kratsi beh na baterie) a kvalitu obrazu (me se zda obraz rozmazany).

  2. 2. swarm  20.2.2011  10:51:02

    [1] Zajímavý pohled na věc. Když tak nad tím přemýšlím, tak pro tento účel by se hodil slabý úhel spíš horizontální než vertikální, neboť typicky ten šéf nebude stát nad, ani pod tebou, ale spíš bude koukat ze strany… a horizontální úhel mají všechny notebooky dobrý.

  3. 3. Seth  20.2.2011  11:55:39

    Mám objednanej Thinkpad T410 s WXGA+ tak uvidim jak moc titěrný o na 14″ bude. Já obecně ty pozorovací úhly moc neřeším, prostě si to vždycky nějak našteluju, spíš mi za začátku dost neseděl lesklej display(oproti matnýmu na Thinkpad 600E), jinej poměr stran. A to mi vadí doteď. 16:10 mi přijde jako „ještě ok“, ale 16:9 už je dost nudle. Jestli to takhle bude pokračovat a dočkáme se 16:8, tak radši nebudu upgradovat :-D

    [1]Je to někdy dobrý. Někdy by tě to zas dost štvalo. Mám odzkoušený, že když stáhnu jas na minimum, tak není zboku skoro nic vidět, ale pak vidim dost špatně i já(pokud hodně světla). Na přednáškách to někdy člověka naštve, ale stačí si procházet nějaký prasárny(tim nemyslim porno) a pokud je to citlivka tak ho to přejde :-D

  4. 4. Honzyk  20.2.2011  12:38:16

    [3] Souhlasim, ze kdyz se jas stahne, je horsi neco sledovat na displeji odkudkoliv. Takto to resim v letadle. Nejaky cas jsem mel i ten privacy filtr, ale jak jsem psal vyse, nebylo to dobre.
    Ono nekomu treba nevyhovuje ani to, kdyz mu soused kouka spol s nim na film (i kdyz nema zvuk).
    Proste v realite narazim na tolik situaci, kde mi vadi, kdyz lide koukaji pres rameno, ze siroke pozorovaci uhly jsou spatne. Vsichni se za tim honi, je to dobre pro spolecne sledovani filmu, pro deti apod. Ale jakmile na tom mate business, tak nikomu nema co byt do toho, co na ntb delate. Kdyz to prevedu do extremu, co je komu do toho, ze v pracovni dobe jste na Facebooku, twitteru apod.? Sefove chodi po kanclu a ne zrovna nadsene tyto veci komentuji …

    Dale jsi dobre udelal s T410, neb T420 bude 16:9 …

  5. 5. pavel backa  20.2.2011  13:08:09

    [1]
    S tím jsem se zrovna pobavil minulý týden, kdy si kolega obědnal na svůj dell, který má slušné pozorovací úhly „bezpečnostní fólii“, jestli bych to tak mohl nazvat, která přesně pasovala na jeho displej, z kolmého úhlu nic nešlo poznat, ale jakmile se člověk trochu chtěl podívat z boku, tak měl smůlu, černo černá tma :)

  6. 6. elzet  20.2.2011  15:52:47

    swarme, K té poznámce o hi-res – mám ThinkPad X200 Tablet (IPS), 1280×800, a i po roce mi to přijde jako „hrubý displej“, orpoti staré X61T, která měla 1400×1050 IPS (opravdu úžasný displej. nikdy předtím ani potom jsem neviděl nic, co by mu v ntb mohlo konkurovat). Ale aspoň jsi mi konečně objasnil, proč Lenovo stáhlo ThinkVision L220Cx (1920×1200 @ 22″) – spousta známých mi říká, že je to moc jemné, že oni mají full HD alespoň na 26″ :)
    Spíš mě štve, že X220 i X220T (nějaké fotky prototoypů se povalují na čínských fórech) bude 16:9, 1366×78. Už teď mám při používání tabletu na výšku problém třeba s prohlížením webu, protože s pouhými 800 pixely na šířku už nikdo nepočítá (většinou ani já, když dělaám weby :) ), takže pak musím scrollovat do strany a je to nepohodlné. Čím větší „nudle“ displej, tím horší.

  7. 7. swarm  20.2.2011  16:08:59

    [6] X220t už opravdu nedává smysl. 12″ Tablet s 16:9 jsem si už zkoušel a je to na výšku nepoužitelné. Rozhodně už se z toho vytratil ten pocit, že by se to dalo použít jako sešit, když je to taková nudle. U X220 to ještě nějak beru, ale 16:9 podle mě zabilo skutečné pracovní Tablet PC.

  8. 8. blizzard  20.2.2011  16:27:10

    to alzet: ThinkVision L220Cx (1920×1200 @ 22″)je hrozná škoda, mám na stole v práci k dockovací stanici (X200 a … ano po Eizu je to rozdíl, ale IPS je poznat a to rozlišení mi na 22″ přijde optimální, když pominu to, že byl za úžasnou cenu pod 9

  9. 9. elzet  20.2.2011  19:37:07

    [7] můžu se zeptat, měl jsi v ruce přímo X220t nebo nějaký jiný model? Vážně uvažuju, čím nahradit X200t, a protože chci ThinkPad, tak docela rozumnou možností je v X200 vyměnit motherboard za ten z X201 (čímž získám Core i7 a lepší grafiku). nemám v plánu zahazovat dock a UltraBay příslušenství jako s X61T.
    [8] jj, stál tehdy asi 8,5K a dodneska si nadávám, že jsem nekoupil dva :)

  10. 10. riprex  20.2.2011  20:02:08

    Tak co se týče rozlišení, tak bych se s low-res displayem nespokojil. Při práci třeba i ve Wordu mám otevřených současně více stran nebo oken a chci je mít vedle sebe. Na svém TP R500 mám LCD 1680×1050 a vidím to jako docela dobrý kompromis. Občas někdy na webu jsou písmenka malá, tak mám nastavenou kombinaci Fn + space, aby se rozlišení stáhlo na 1280×800. Sice ve většině případů je použití jiného než nativního rozlišení u LCD nesmysl, protože to pak nevypadá hezky, tady rozdíl v kvalitě zobrazení nevidím.
    [2] No s tím, že všechny notebooky mají dobrý horizontální pozorovací úhel bych úplně nesouhlasil. Měl jsem v ruce kousky na které se ze strany nedalo vůbec dívat. Např. TP T60 s TN LCD 15″ 1024×768. Tady byly tragický všechny úhly (kromě kolmého) a to rozlišení docela utrpení a sedmičky se svou velikostí taskbaru a ikon tomu taky nepomohly :). Ty dnešní „standartní“ 1366×768 ve většině případů maj špatnej jen ten vertikál, ale viděl jsem jednoho Asuse (snad řady N53 přesný model nevím) a na ten se z boku taky dívat nedalo.
    [7] No s těmi Tablet PC mi taky neudělali radost. Kdybych si měl vybírat v součastnosti tablet, šel bych asi do Motion LE1700. Sice to není nejnovější a nejlehčí model a má určité zápory, ale líbí se mi :).

  11. 11. elzet  20.2.2011  21:15:10

    [10] ten Motion LE1700 nemá oproti skvělé X61 nic navíc ;) IBM refurbished kusy se teď prodávají na eBay za 450$, to je za pakatel. Ale vypadá zajímavě, nevěděl sjem o nich, díky.

  12. 12. swarm  20.2.2011  21:34:52

    [9] Jestli máš v plánu měnit jen základní desku, ber na vědomí rozdíl mezi tablet a ne-tablet modely (nelze zaměnit) + také možné problémy, pokud tam bude jinak třeba invertor a tvůj displej má ještě CCFL podsvícení. Jinak ovšem X200 a X201 jsou plně kompatibilní, takže pokud si koupíš nový model, nemusíš zahazovat z příslušenství vůbec nic.

    O X220(t) toho vím opravdu hodně, ale bohužel o tom nesmím zatím mluvit, takže ti nic neprozradím. Snad jen jedna informace – pokud nechceš měnit příslušenství (dokynu), X220 nebude správná cesta.

  13. 13. wizaard  20.2.2011  22:29:58

    Co se rozlišení týče, taky dávám přednost „standardním“ hodnotám (když vezmu notebooky, 1366×768 na 14″ už mi přijde pro dlouhodobou práci až dost jemné, na velkých monitorech nemám problém s 1440×900 na 19″ a 1680×1050 na 22″) – neunavují se mi tolik oči. Vyloženě extrém je Full HD na 13″ nebo HD Ready na 10″ (to už na moje – podotýkám výborné – oči není).

  14. 14. swarm  20.2.2011  22:52:01

    [13] To mě děsně štve, že 14″ už neni tolik pro mě. Vyhovovalo mi 14″ 1280×800, ale při přechodu na 16:9 je plocha obrazovky zas o kus menší a už to neni ono. Možná bych si zvykl, ale třeba mě to časem nahlodá do 15,6″ s numerickou klávesnicí.

  15. 15. elzet  21.2.2011  0:57:19

    [12] chápu, že jsi pod NDA, ale i tak díky moc za informaci o tom docku. To, že zase změnili dock, je na zabití, přitom velikostně (alespoň dle fotek) by měly jak X200/201 tak 220 být stejné, tj. široké jako full-size klávesnice, a do hloubky se taky moc neměnilo, vzhledem k ohyzdně tlustému rámu displeje?
    Takže jedině, že by zase změnili dokovací konektor – ale těžko použili ten nový z T400s, je dost velký a „vysoký“ na to, jak jsou Xka malá, přitom jediné, co by to přineslo, je možnost použití „slice“ baterií – normální dock je mi k tabletu naprd, není v něm UltraBay na HDD/mechaniku a nemůžu ho případně nosit připojený k ntb…

    Mno nic, přestanu ti to tu spamovat spekulacemi, X220t má vyjít podle mých informací v 2Q2011, tak uvidíme, do té doby vydržím :)

    Jj, o těhle rozdílech vím, displej by měl mít LED podsvícení, takže v tom taky problém nebude. Koukal jsem na ebay, ale X200/201t MB nejsou k mání, zatímco pro 60 řadu jsou jich tuny…

  16. 16. swarm  21.2.2011  1:18:15

    [15] K dokovacímu konektoru řeknu jen to, že šli dle mého názoru tou nejlepší cestou, která bude vyhovovat úplně všem (kromě těch, kteří mají starou UltraBase, pochopitelně).

  17. 17. Jan Zatloukal  21.2.2011  11:01:26

    Pokud je tim mininotebookem HP mini 5103, tak z nej mam dost rozporuplne pocity. Libi se mi kovove viko, matny displej s (na netbook) skvelym rozlisenim, dvoujadrovy procesor. Neuveritelne me stve leskly plast ramecku klavesnice a ramecku displeje, leskly touchpad…

    A co je nejhorsi – strhava se gumovy potah tlacitek touchpadu a oloupava se na hranach povrchova vrstva zakladny notebooku. Po dvou mesisich uzivani je to neco, co se mi fakt nelibi ani trosku.

  18. 18. volodja  21.2.2011  12:31:54

    2swarm
    oprav si pravopis
    „mě by to stačilo“

    ad clanek
    na sluzebnim aceru mam 1680×1050 a je to super rozliseni, ten displej ma ale zase sileny barevny podani, na word a excel je to jedno, ale na jakoukoliv grafiku nepouzitelny, presne tohle rozliseni mi na 15tku displej vyhovuje

    co se tyce velikosti pisma, tak idealni je pouzivat firefox a ctrl plus kolecko mysi nebo +-, novej ff ted navic i „zvetsuje“ obrazky takze jsou v pomeru k textu, we wordu si nastavim lehko velikost stranky, takze celkove povazuju vysi rozliseni za plus, na druhou stranu vsak plati, ze 99% uzivatelu vyhovuje zakladni nizsi rozliseni

    ad facebook a twitter v praci nema co delat a pokud ma sef jenom poznamky tak je vlastne dobrej, jsou firmy a urady kde bys za to dostal na hodinu vypoved (v souladu s pracovni smlouvou a zakonikem prace)

  19. 19. swarm  21.2.2011  14:24:56

    [18] Překvapuje mě, že z té spousty čtenářů jsi pouze ty tak netaktní, že upozorňuješ na pravopis v diskuzi, která by se měla tématicky držet pouze článku. Jiní čtenáři se k tomu dopídili, ale stejně tak raději napíšu:

    Pravopisné chyby mi hlaste do mailu, který je uveden na stránce „O blogu“. Když sem spíchnu v jednu ráno článek, je jasné, že to po mě nejde žádnému korektorovi. Vždyť je to jenom blog.

    Ad poznámka o facebooku – poučování zrovna Honzyka o tom, jak to chodí v práci, mě pobavilo :) (ale to neni to je detail, ty nemusíš vědět, co dělá)

  20. 20. Žemlák  21.2.2011  15:10:37

    Já teď mám 1680×1050 na 15,4 16:10 a vyhovuje mi to. Klasický HD ready na těhle uhlopříčkách mi připadá strašně nehezký a nevyhlazený. A vejde se toho na displej nezvykle málo.. Ale je to všechno jen o zvyku.
    Chápu, že se v tuhle chvíli nevyplatí vyrábět nic jiného než HD ready 16:9 a proto plánuju něco malýho a lehkýho na přenášení.
    Můj favorit je právě X201. Má podle Tebe cenu čekat na X220?

  21. 21. elzet  21.2.2011  16:52:23

    [20] Má cenu čekat, protože X201 pak zlevní a ušetříš :) Ne, vážně – sobně bych počkal, co všechno přinese X220 a rozhodl se podle toho. Třeba ten zk****ý displej vyváží něčím jiným…

  22. 22. Jan Zatloukal  21.2.2011  19:49:14

    O čekání na X220 jsem také uvažoval. Touchpad bych asi snesl, nicméně jsem asi zamrzl v době, kdy měly displeje poměr stran 4:3. Na 16:10 jsem si zvykal poměrně dlouho, ale na druhou stranu se mi tak vešlo (při dostatečném rozlišení) „něco málo“ na monitor i po stranách – typicky třeba okno messengeru a podobně.

    16:9 v současné době používám pouze na cestovním prckovi a občas mě pěkně hněte časté scrolování, ale i tady je to asi o zvyku. Mám na přenášení netbook s matným displejem v rozlišení 1366×768 a naprosto neskromě mi to nestačí, byť podobná zařízení jsou stále většinou osazena displeji s rozlišením 1024×600, nebo dokonce i po vertikále nižším (coz už je uplně nepoužitelné.)

    Napadá mne jeden dotaz, na který by mi někdo z pléna mohl odpovědět. Výše jsem psal o problémech s HP mini. Mohli by se v servisu čertit, kdybych jim ho zaslal na reklamaci bez disku, popřípadě s jiným diskem? Další problémy s reklamací už by byly minimální – lihovým fixem zamalované diody a podobně bych snadno uvedl pomocí isopropylalkoholu do původního stavu.

  23. 23. elzet  21.2.2011  21:36:54

    [22] v téhle velikostní kategorii (do 12″) bohužel nevím, co bych Ti poradil. Třeba by Swarm věděl o něčem s LCD 1440×900 (16:10)?

    Já osobně jsem si na widescreen zvykl s tím, jak se přizpůsobil SW, ale z výše vysvětlených důvodů už nic nižšího než 800px nechci.

    Jinak k tomu disku, pokud není důvodem reklamace, tak by to servisu nemělo vadit. S HP nevím, ale Lenovo ntb bez disku do reklamace vzalo (výměna pantů).

  24. 24. Ghost  22.2.2011  18:24:54

    [22] X201s sa robi volitelne s displejom WXGA+ (1440×900) a X220s bude mat pravdepodobne moznost HD+ (1600×900). Pokial ti nevadi vysoke dpi a ULV procesor tak moznost hires displeja s malou uhloprieckou tu je.

  25. 25. Martin  22.2.2011  19:37:54

    [24] O té X201s s WXGA+ jsem nevěděl. Netabletová 12″ s použitelným rozlišením – to je přesně to, co chci! Díky za informaci

  26. 26. Žemlák  25.2.2011  10:09:43

    A nevíte kdy má být X220 představena?

  27. 27. Slavo  2.5.2012  15:01:14

    Ani sa nic nezmeni k lepsiemu.Tekuty kristal zostal..Podsvietenie trubic nahradili diodami.Co iba nici oci.Stare lcd na ntb mali aspon lepsiu sivu (B&W)…Teraz o novych sa to neda povedat.B&W fotografia je CIERNO MODRO BIELA.Da sa jemne stiahnut GAMOU ale nic moc.A ntb (a ine lcd paneli)nie su pouzitelne ani na kancelarske prace(txt).Na siroko uhlom pisat text to je blbost.

  28. 28. šťavnatý maso  18.4.2013  19:59:34

    Čau, mám už po 3. v reklamaci pozáruční opravu 5 let starého R61 a uvažuju o nevém noťasu kolem 20 000 Kč. Musím říct, že rozlišení 1600×1050 u R61 na mě mělo moc malá písmena a při změně DPI byla navíc písmena rozmazaná. Proto mám dotaz, když koupím full HD 1920×1000 displej s WIN8, bude tam již systémově změna dpi dobře pořešena a písmena rozmazaná nebudou? A nebo mám jít cestou nekvalitnějšího displeje, ale s pro mě vhodnější 1300×768? Rozhoduji se mezi Z500, Y500 a Toshibou P855-337. Za případné doporučení na jiný notebook v podobné cenové relaci a obdobné výbavě budu vděčný.

  29. 29. swarm  18.4.2013  21:06:04

    [28] Bohužel Windows 8 s DPI pracuje stejně jako předchozí verze. Doporučuji vzít 1600×900 na 15,6″. Ač to zní podobně jako 1680×1050 na 15,4″ je to co do DPI velký rozdíl. Když už brát 1366×768, nemá cenu chtít větší notebook než 14″ (pokud nejde o numerickou klávesnici).


Napsat komentář