Tablety, notebooky a jejich budoucnost

Šéf BlackBerry měl nedávno rázné prohlášení ve smyslu, že tablety budou do pár let mrtvá kategorie. Marketingová oddělení řady firem by s ním asi nesouhlasila a ani já si nemyslím, že by tablety vymřely, ale je jisté, že teď je tu určitý boom, který nevydrží věčně, a až dojde na lámání chleba, bude hrát roli užitná hodnota a pořizovací cena a někteří výrobci budou muset z kola ven.

Mám rád nové technologie a rád testuju pokrokové koncepty, ale je pravdou, že tablet jsem si za ty roky, které nám jeho unikátnost vysvětlují výrobci, nekoupil. Kdybych byl o 10 let mladší, nejspíš bych si nějaký koupil, ale teď už přemýšlím mnohem racionálněji a nákup techniky u mě doma se spíš podobá nákupu techniky do firmy. Neřeším tolik, jaký je kde procesor, kolik to má paměti, ale čistě dva parametry – cena a užitná hodnota.

Parametr ceny nemusím vysvětlovat, neboť jde snadno převést do konkrétních peněz, které za nákup a provoz dám (někdy s odečtením peněz, které získám prodejem staršího/jiného zařízení). U užitné hodnoty je situace složitější. Jde o subjektivní parametr, který se liší u každého člověka. Zahrnuje možnosti, které mi zařízení dává a které jsou pro mě zároveň skutečným přínosem. Například lepší reproduktory u notebooku mohou zvyšovat užitnou hodnotu, pokud potřebuju sem tam něco přehrát více lidem bez externí aparatury. Pokud pro mě repráčky nemají jiný cíl než cinknout při objevení chybového hlášení, speciální audio se subwooferem žádnou užitnou hodnotu nebude mít. Tímto způsobem lze hodnotit cokoli – parametry, zařízení i jejich kategorie.

Současná situace

Asi tak jednou měsíčně se mě někdo snaží přesvědčit, že notebooky už vymírají, neboť jsou tu tablety, které zvládnou všechno, co běžně člověk potřebuje, jsou lehčí a vydrží déle na baterii. Většinou někdo prohlásí, že ve svém okolí již má pár lidí, kteří více než tablet nepoužívají, neboť v práci mají stolní počítač a doma si ty maily a statusy v sociálních sítích dokážou přečíst i na tom tabletu.

Upřímně, pokud někdo doma potřebuje opravdu jen sem tam zkouknout mail, nemá pro něj žádné větší zařízení smysl. Dříve měl takový člověk stolní počítač, později přešel s módní vlnou k notebookům a teď v rámci boomu tabletů má taky jeden doma. Tohle je skutečně skupina, pro kterou může být tablet univerzálním řešením. Pár takových také znám. Teď mají 10“ tablet (s Androidem, případně iOS), protože těch bylo v první vlně nejvíc. Uvažují už ovšem o 7“ modelu, protože ten je tenčí, menší a skladnější. Nakonec maily si přece stejně dobře přečtete i na 7“ obrazovce, ne? Je možné, že taková skupina po chvíli dojde k tomu, že nejlepší bude pořídit raději větší mobil. Bude pak mít pouze jedno zařízení se stejným systémem, které zastoupí obě a může ho mít všude s sebou.

Ostatně ne nadarmo se teď vyrojily 7“ tablety. Není to jen kvůli těm nejméně náročným. Je to i kvůli další skupině. Tedy lidem, kteří potřebují dělat na počítači i něco více a mají doma klasický notebook, nebo stolní počítač – a tablet může sloužit na čtení zpráv v posteli nebo prohlížení receptů při vaření v kuchyni (ale také třeba k řízení světel na koncertech nebo jako digitální pultík k počítači při mixování muziky). Zde se naráží na druhou bariéru. 10“ tablet pořád není zas tak lehký a skladný, a pokud již máte třeba 12-13“ notebook, nemusí být rozdíl hmotnosti a velikosti takový, aby stálo za to tablet koupit/nosit.

Kdysi se s netbooky ukázalo, že 7 a 9“ je pro většinového zákazníka příliš málo na to, aby se dalo naplno využít konstrukce s klávesnicí a plnohodnotným systémem. Postupně se tato kategorie transformovala do zařízení s úhlopříčkou 10-11“ a rozhodl o tom trh. U tabletů je to podobné, jen jako doplňková zařízení s jednoduššími systémy jdou s úhlopříčkou dolů. Přestože se tablety proti netbookům v prezentacích výrobců vymezují, mají hodně společného. Na začátku byl boom, kdy jeden tahoun vydal úspěšné zařízení a ostatní ho začali kopírovat, případně hledat během toho skuliny na trhu, které by se daly vyplnit. Postupně odpadli ti, kteří zjistili, že pro ně není tento segment dostatečně výdělečný a zůstalo na trhu pouze několik modelů/podkategorií, které jsou pro někoho praktické i dnes.

Soupeření segmentů

Tablety prochází stejným procesem, ale jsou zatím těsně před koncem první fáze boomu. Kdo chtěl 10“ tablet, ten už ho má a nebude kupovat další. Příchod menších/tenčích/lehčích modelů je logický krok právě z pohledu snahy zvýšit užitnou hodnotu zařízení u co největšího množství uživatelů.

Navíc je to také logická odezva na útok ze strany segmentu notebooků. PC business je jako živý organismus a rád sleduju, jak se vyvíjí. Společnosti kolem notebooků vycítily hrozbu tabletů, a tak je tu snaha dělat notebooky tenčí, s delší výdrží a startující rychleji. Všechny ty čím dál tím menší konvertibilní počítače nejsou bezdůvodné – čím menší rozdíl v hmotnosti, výdrži a ceně bude mezi konvertibilním počítačem s plnohodnotným OS a jednoduchým tabletem, tím menší šanci tablet má.

Tohle je problém hlavně pro dražší hi-end tablety s ARMem. Už teď se to prolíná, kdy drahé tablety s Androidem vyjdou na podobné peníze jako low-end PC tablety postavené na Atomu s Windows 8. Za 15 tisíc už dnes můžu mít PC tablet s připojitelnou klávesnicí, až dvacetihodinovou výdrží a možností provozovat desktopové aplikace. Samozřejmě hi-end tablet s ARMem v té ceně může mít něco jiného navíc (vyšší rozlišení displeje, lepší konektivitu), ale zase jsme zpět u té užitné hodnoty.

Klasické tablety s jednodušším operačním systémem teď v nejvyšším segmentu musí nabídnout buďto nějaké speciální funkce navíc, nebo musí jít tam, kde je zatím PC tablety/konvertibly/notebooky nemohou následovat – třeba ke snížení hmotnosti a úhlopříčky. 7“ a 400- g může být hranice, do které se PC zařízení ještě chvíli nepoženou. Jednak je zatím problém narvat všechny komponenty do tak malého prostoru a jednak čím menší úhlopříčka, tím menší jsou i výhody komplexnějšího operačního systému.

Tablety hlavně levné

Když se podívám do nabídky obchodů, zdá se, že se šlo hlavně třetí cestou, a to snížením ceny. S Androidem frčí hlavně low-end modely za 3-5 tisíc a spousta pochybných značek. Pro současnou podobu Androidu bude tento segment tím hlavním, o tom není pochyb. Leckterý větší výrobce se zde snaží představit nějakého svého koně, kterým získá část trhu v segmentu. Někteří však rovnou přiznávají, že ceny jsou již nastavené tak nízko, že se jim nevyplatí něco uvádět na trh.

S Androidem se ostatně vážou i další problémy jako malá ziskovost pro výrobce programů, kdy Google nemá ani nejmenší snahu komplikovat pirátství na své platformě (spíš to někdy vypadá, že ho podporuje).

To všechno vede k problému a ten problém se příliš neliší od toho u netbooků. V případě Androidu ze současné situace profituje pouze Google (a čínské přepravní společnosti), který jej má jako svou reklamní platformu a důležité je pro něj pouze to, kolik zařízení se s jeho systémem pošle do světa. Velcí výrobci vyrábí pouze s minimálním ziskem, jen aby měli nějaký podíl trhu, a musí konkurovat no-name produkci z Číny pochybné kvality za směšné ceny. Čím menší bude zisk, tím více se budou snažit výrobci přesunout zájem někam jinam.

Závěrem

Nakonec možná tablety projdou stejně jako netbooky. Část výrobců od nich upustí a část nabídne nějaký levnější model odpovídající utlumené poptávce. Kdo chtěl tablet, ten už ho tou dobu bude mít doma a nebude mít potřebu rok co rok kupovat jiný. Největší zájem na výrobě bych postupem času viděl u provozovatelů služeb – právě oni budou muset převzít iniciativu (tady je v nejlepší pozici Apple).

A co notebooky? Ty hned tak nevymřou ani v pracovním, ani domácím nasazení. Kdyby lidem hodně vadila jejich velikost a hmotnost, asi by se neprodávalo nejvíc v úhlopříčce 15,6“. Ani klasická konstrukce ještě není na odchodu. Až s příchodem tabletů se ukazuje, jak velkou výhodou je totiž kloub a možnost nastavit si displej do požadovaného úhlu, aniž by se musel celou dobu držet.

Tablety z trhu také nezmizí – představa jednoho zařízení na všechno je totiž stále utopická, a tak budou žít mobily, tablety, mini-notebooky a plnohodnotné notebooky bok po boku ještě aspoň pár let, než přijde nějaká revoluce… skutečná, nebo opět aspoň v hlavách lidí z marketingových oddělení (ta přijde určitě a nebudeme muset dlouho čekat).

Komentáře k článku

  1. 1. Prafro  16.5.2013  12:43:00

    Mam pracovny komp, mam domaci pracovny komp (+ na hry), mam notas (thinkpad), mam smartphone (4,3″) a ked som si pred rokom objednaval nexusa 7, tak som sa trosku obaval, ze som podlahol marketingovym kuzlam a ze vyhadzujem 7 tisic za vec ktoru za polroka budem mat niekde v supliku…

    opak sa stal pravdou, citam na tom v posteli a na wc:), mam tam nose PDFiek (programatorske knizky), ktore sa bohuzial nedaju citat na Kindli, hram na tom hry, varim podla toho, v obyvaku na rychle googlenie hocicoho to je super, v posteli sa divam na serialy pred spanim, ked idem na chatu na vikend, tak uz neberem notas atd. Proste pouzivam tablet kazdy den, niekedy snad viac ako notas a velky komp..

  2. 2. swarm  16.5.2013  15:49:07

    [1] Jo, ta kategorie „7 palců, minimální hmotnost a tloušťka“ má smysl a je tto podle mě cesta pro další setrvání tabletů. Není to žádný notebook-killer, ale nějaké PDF a web se na tom prohlíží lépe než na mobilu.

  3. 3. Romus  16.5.2013  19:55:34

    Nedávno jsem dostal možnost používat Acer Iconia Tab W510 ( vpravo na obrázku u článku ) a ač jsem před tímto kouskem o tablety neměl zájem a sám bych si ho asi nekoupil, tak jako služební stroj mě naprosto fascinuje a baví a je ideálním doplňkem k domácímu a pracovnímu dual-monitor desktop řešení… Super-dlouhá výdrž na baterii, pasivní chlazení a dostatečný výkon na většinu pro mě podstatných aplikací + síťovka do USB portu a nic mi nechybí.

  4. 4. Puppy  17.5.2013  12:39:06

    Uvital bych neco mozna jeste mensiho nez 7″, alespon bez klasicky tucneho ramecku kolem displeje, ovsem s plnou mobilni konektivitou (vcetne 4G) a predevsim s Windows. Mozna se neceho takoveho dockam. Takova mobilni prohlizecka Internetu + email klient + IM klient + Remote Desktop klient.

    Ohledne toho proc jsou nejprodavanejsi zrovna 15.6″ notebooky (s ukrutnym rozlisenim 1366×768), to nebude vahou ani rozmery, ale predevsim cenou. V techto cenach je bud 11″ netbook nebo 15.6″ notebook. Plno lidi by si mozna vybralo mensi 14″ model, ale ty jsou cenove uz jinde.

  5. 5. AG  17.5.2013  14:35:00

    Tablety ludia rozhodne chcu a daju sa dobre vyuzivat, ale tiez si myslim, ze o par rokov v dnesnej podobe uz prakticky nebudu. Pokrok by som videl hlavne vo farebnych e-ink displejoch a ohybnych displejoch. Tablet s displejom 10″ sa bude dat zlozit a zmesti sa do polovicnej velkosti. Ked bude tato technologia bezna, nebude mat vyznam kupovat klasicky plochy tablet. Tipujem, ze n ieco podobne zrejme caka aj notebooky.

    Teda uvidime ako sa rozbehnu projekty typu Google glass a podobne veci s VR. Mozn naozaj nebude onedlho mat vobec vyznamt drzat nieco v ruke aby sme nieco videli.

    Inak dalsi pokrok, ktory by som rozhodne uvital, je na poli OS. Android je IMHO dost katastrofa.

  6. 6. AG  17.5.2013  14:37:56

    BTW nechapem, preco zmizli 9″ netbooky – ja na svoj nedam dopustit, samozrejme keby existovalo nieco podobne ale s mensou vahou a polovicnou hrubkou, nebol by som proti. Ved by to bolo uplne super z hladiska pokroku v miniaturizacii. KLudne by to mohol byt ‚notebook pre deti‘ a my ostatni by sme si potom mohli kupit tiez…

  7. 7. Mem  17.5.2013  15:24:33

    No já už sice doma tablety mám (s Androidem, 7-8-10″), ale stejně rád koupím nějaký s W8 za dobrou cenu ;)

  8. 8. Kamil  17.5.2013  16:11:37

    Acer Aspire V3 – konečně první notebook s IPS za cenu pod dvacet. To je skvělá zpráva a výzva konkurenci. Kvůli tomuhle ve škatuli stylu ThinkPadu bych rozbil prasátko. Tipuji, že výrobci půjdou touhle cestou, protože prakticky nemají víc co nabídnout. Nejslabším článkem notebooků jsou displeje, tady je ještě prostor pro konkurenci. TN displeje se stanou mimulostí tak jako kdysi STN. Nastoupí IPS a podobné technologie a na paty jim začnou šlapat OLED. Oled je pro přenosnou techniku ideální. Kromě toho u téhle technologie možnost inverzního zobrazení výrazně snižuje spotřebu.

  9. 9. Kamil  17.5.2013  16:30:27

    6 AG já také ne. Asus 900AX tahám všude. Malý, odolný, kompaktní. Stále obdivné reakce „Jé to je pěkné“. Stačí na psaní, maily, fotky i na příležitostnou zábavu. Podstatné je, že má klasickou klávesnici s hmatovou odezvou, že ji nemusím připojovat, že můžu používat stejné programy a rutiny. A nesnáším zapatlané displeje. Ostatně, k zásadním změně dojde teprve náhradou displeje jiným způsobem zprostředkování obrazových dat. Právě rozhraní je nejslabším článkem počítač -člověk.

  10. 10. Puppy  18.5.2013  10:23:50

    [8] Obavam se ze nepujdou. Kolik procent populace rozezna na prvni pohled skutecny (IPS, PLS) displej od nechutneho TN hnusu ? To ze to napriklad nam pripada hned jasne neznamena, ze to tak vnimaji ostatni. Temer urcite nelze predpokladat, ze se podobnou cestou vyda Lenovo, spise naopak. Bude napriklad jeste IPS displej v modelech po X230 ? Kdo vi. Nedali jej ani do X1 Carbonu. To ze je v Helixu je spise o tom, ze se jim nepovedlo sehnat podobny TN hnus touch a mozna take proto, ze tablety jsou ted „vic cool“.

    Bohuzel jedina nadeje je, ze se v budoucnu uchyti technologie (mozna OLED), ktera zkratka ani v nejlevnejsi variante neumozni vyrobcum vyrobit neco tak odporne hnusneho, jako soucasne TN displeje.

    Ten Acer V3 me take prekvapil, mozna by slo ten panel pouzit v T520/T530. Kazdopadne Lenovo o tom nechce slyset, veskere (me) prispevky s referenci na tento Acer a LCD panel v oficialnim Lenovo foru vymazali :-)

  11. 11. swarm  18.5.2013  12:28:14

    [3] K W510 se ještě vrátím v nějakém z dalších článků. Také jej vnímám jako docela dobré cestovní zařízení.

    [5] Bude hodně záležet, jak moc takové ohebné řešení bude praktické při používání. Málokdy totiž tablet a podobná zařízení pokládám na stůl, když chci něco číst. Spíš je držím v ruce a pak by mi ohebnost vadila – nechám se překvapit, co kdo vymyslí.

    [6+9] Měl jsem teď nějakou dobu W510 a říkal jsem si, že ta tabletová část je někdy fajn, ale asi bych to zvládl i bez ní… kdyby dokázali udělat něco hodně tenkého a lehkého ve stylu notebooku s novým SoC Atomem, asi bych si to hned běžel koupit.

    [8] Taky si myslim. Cena IPS s postupným rozšiřováním půjde dolů a časem TN pro počítače nejspíš zanikne stejně jako pasivy. Ten průběh vývoje je vždy stejný.

    [10] Acer V3 má ten displej fakt moc hezký i mezi IPSkama (nepoměrně proti tomu v X220/X230), takže mě jeho přítomnost v nb pod 20t docela překvapila. Viděl jsem ho v redakci a myslim, že ten rozdíl kvality lidi poznaj. Problém je, že většinou moc nemají šanci ho poznat před nákupem.

    Problém lenova je, že se snaží moc nevyčnívat. IPS dává jen do tabletů, kde se to očekává, protože to tak mají úplně všichni. Čekat, že právě lenovo bude ten, kdo začne ve větším cpát IPS do svých notebooků, by bylo zbytečně naivní.

    Na druhou stranu mě na tom ani moc nesejde, jestli to začne dělat lenovo. Hlavně když se toho chytne jakýkoli výrobce v pracovní třídě. Kdyby DELL nebyl tak hnusný a HP tak tlusté, jsou pro mě v současné době lepší kandidáti na nový notebook než thinkpady. Věřím, že u obou se to letos posune k lepšímu. Když by k tomu nabídli nějaký kancelářský notebook za 25-30t s kvalitním IPS, možností doku, zástupným numerickým blokem a základní výbavou rozhraní, už by to pro mě bylo zajímavé. Většina vlastností, které mě držely u ThinkPadů, už je stejně pryč (pohodlná tlačítka trackpointu, ergonomické rozložení klávesnice, přehledné indikační diody, tiché chlazení,…).

    Jsem přesvědčen, že nový notebook už si nekoupím s TN panelem, takže čím déle to budou výrobci oddalovat, tím víc se připraví o peníze, které bych jim klidně dal. Snad nás takových časem bude dostatečně velká skupina…

  12. 12. MCA  18.5.2013  21:31:13

    Mozna by bylo vhodne doplnit, ze tablety jsou tu s nami uz nejaky ten patek a jiste budou, protoze presne do takoveho segmentu patri a maji same vyhody. Pravda je, ze obvykle je vyrobcem Philips, Motion, GE Healtcare, GammaTech, … a vlastne i Panasonic.
    Chapu, ze se jedna o uzce specializovana, avsak za zminku by to preci jen stalo.

  13. 13. swarm  20.5.2013  16:24:43

    [12] To máš pravdu. Ostatně o tom, že tablety nevznikly s příchodem prvního iPadu tu byl někde i samostatný článek: http://notebookblog.cz/technika/historie-technika/prvni-komercni-pocitace-tablet-pc-a-ibm-2521-thinkpad/

    Pracovní tablety tu jsou už dlouho a ještě dlouho budou. O tom není pochyb.

  14. 14. Kamil  21.5.2013  20:53:29

    Swarme, pozvolný úpadek Thinkpadů po prodeji Lenovu mě přivádí k tomu, že si nemohu vzpomenout, co takového naprosto původního převratného vzniklo v čínských výrobnách aby bylo napodobováno ve zbytku světa. Jako by se vyčerpal potenciál původní vložené myšlenky. Je to naopak. Vznikají tam různě povedené napodobeniny základu vymyšleného na „Západě“. Jsou tam učenliví, pracovití, ukáznění, vysoce motivovaní, ale kultura kázně, poslušnosti a úcty k autoritám oslabuje invenci. Vyrábět dokáží skvěle, i rozvinout technologie. Dokáží bleskově reagovat na poptávku po něčem již existujícím. Jen originální nápad musí přijít zvenčí. Jestliže přijde něco nového, bude to reakce na uspokojení nějaké nové potřeby. Zásadním krokem pro IT bude opuštění virtuálního světa pohyblivých obrázků a vstup do hmotného světa lidí. Notebooky a tablety přetrvají v nějaké podobě pokud budou uspokojovat nějaké potřeby. Přibude hlasová komunikace, inteligentní komunikace, personalizovaná rozhraní. Vedle nich budou inteligentní stroje vykonávající reálnou činnost v hmotném světě lidí. Budoucnost patří robotům, které přivede na svět líný „Západ“, s částečnou výjimkou, kterou je Japonsko. Protože lenost je matka pokroku. Notebook je sice príma na lecos, ale třeba růže za mě nevypleje.


Napsat komentář