Toshiba Dynadock DVI – první použitelná

Několik týdnů během Vánoc jsem měl možnost konečně otestovat univerzální dokovací stanici Toshiba Dynadock. Protože jsem tady na blogu, tak si mohu dovolit přímé ostré srovnání i s konkurencí, což běžně do recenzí na notebook.cz neděláme.

Konektor pro připojení dokovací stanice lze dnes najít především na noteboocích, které jsou určeny pro korporátní sektor. Při stejné konfiguraci si tak někdy jenom za tento konektor připlatíte skoro třetinu ceny původního notebooku. Výhody dokovací stanice ale ocení víc lidí – třeba běžní domácí uživatelé, kteří si doma radši k notebooku připojení větší stolní LCD, prostornější klávesnici a pořádnou myš. Bez dokovací stanice je většinou nutné mít někde svázaný shluk kabelů, který se musí postupně do notebooku „napíchat“. V případě velkého množství periferií je to vážně vopruz a některé konektory na neustálé připojování ani nejsou moc stavěné.

Už je to hodně let, kdy se objevily první nápady na univerzální dokovací stanici. Pamatuji si víc jak deset let staré „rozšiřovací“ stanice, které se připojovaly pomocí PCMCIA karty, a umožňovaly rozšíření o zvukovou kartu (byla doba, kdy byla zvuk ovka doménou jen těch nejdražších notebooků), optickou mechaniku a některé porty. Dnes je možné sehnat skoro všechno externě na USB, takže určitou formou dokovací stanice je už USB hub. Dlouho tu ale nic nebylo, přes co by šla připojit externí grafická karta (ta je na přenos dat úplně nejnáročnější), jenže jak už to tak bývá, tak s jídlem roste i chuť, takže výrobci začali pracovat na univerzálním zařízení, které bude mít navíc i nutné funkce pro připojení monitoru (používá se výraz video-dock).

V dnešní době je na trhu hned několik takových zařízení, ale dle mého názoru je jich většina úplně k ničemu. Pojďme se tedy podívat, co konkrétně je dnes k mání a co nám to může nabídnout.

Samostatná externí grafika připojená do USB

Taková grafika má výborné možnosti užití, pokud potřebujete připojit dva projektory (ty jsou zpravidla v prezentačních sálech na VGA). K notebookům lze připojit pouze jeden analogový monitor/projektor, takže taková grafika velmi potěší. Její nevýhoda je v neskutečně malé rychlosti. Chybí totiž veškeré možnosti akcelerace a hodí se tak pouze na statické prezentace.

Jednu takovou USB grafickou kartu jsem měl možnost kdysi testovat, takže rovnou uvedu odkaz na recenzi, abych nemusel všechno znovu přepisovat.

USB dokovací stanice (Targus, Belkin, Lenovo,…)

S externí grafikou se vylepšilo i několik stávajících USB dokovacích stanic o VGA výstup, který je obsluhován právě takovou externí grafickou kartou, o které jsem se zmínil. Jediný rozdíl je v tom, že je VGA čip integrovaný přímo v dokovací stanici. Ačkoli samostatná externí USB grafika dle mého názoru má uplatnění (prezentace), integrovaná v dokovací stanici je úplně k ničemu. Málokdo se asi omezí na svém domácím pracovišti jen na rozlišení 1280×1024 při 16bit barevné hloubce a nemožnosti si přehrát plynule ani video. Taková zařízení jsou maximálně tahákem na neinformované zákazníky. Jejich použitelnost je však minimální.

Belkin Hi-Speed Docking Station (ExpressCard)

Tato stanice je tak trochu unikátní, protože se připojuje k notebooku prostřednictvím ExpressCard slotu. Uvnitř je však rozdělena na dvě zcela samostatné části. První využívá USB portu uvnitř ExpressCard a obsluhuje veškerá zařízení s výjimkou grafické karty. Ta je jako druhá část připojena samostatně přes PCIe 1x linku (hlavní část ExpressCard). Nápad je to geniální, ale Belkin ho rázně řečeno posral výběrem grafického čipu, který je určen pouze pro použití v serverech. Nemá tedy skoro žádné akcelerační funkce, takže, i když je možné použít vyšší rozlišení, video si stejně moc plynule přehrát nelze. Když k tomu připočtu i problémy s kompatibilitou, které se u ExpressCard stále nějak objevují, tak jde opět o nepoužitelné zařízení.

Toshiba Dynadock DVI – první vlaštovka

Po dlouhém hledání použitelného řešení jsem došel k názoru, že jestli někdo vyrobí něco dobrého, tak to bude muset být jedině nějaká velká firma, která bude schopna zajistit jak kvalitní návrh, tak i použitelné ovladače. Tou firmou se nakonec ukázala být Toshiba.

Její dokovací stanice však také nebyla úplně bez problémů. Vyšla už před rokem a půl roku se čekalo na nějaké ovladače pro Windows Vista a na celkové zvýšení výkonu. Až v prosinci 2007 se konečně objevily nové ovladače, které přinášejí velký zvrat v celkové použitelnosti tohoto řešení. Přibyla totiž konečně podpora pro rozhraní Aero.

Toshiba řeší celou video část úplně jiným způsobem než ostatní, protože se oprostila od použití grafického čipu. Data se jednoduše vypočítají na procesoru počítače a hlavní grafické kartě, zakódují (zkomprimují) a po protáhnutí přes USB se zas dekódují speciálním čipem uvnitř stanice. S aktuálními ovladači se značně minimalizovala zátěž na součásti počítače. Zátěž na USB je minimalizována kompresí. Díky tomu je obraz na výstupu neuvěřitelně svižný. Hlavní výhody se objeví až s použitím rozhraní Aero. Pak už totiž vše počítá grafická karta stejně, jako by šlo o její vlastní výstup. Dokovací stanice pouze ukradne obraz ze systémové paměti. Lze tak na monitor klidně přetáhnout 3D aplikace, či přehrávat videa přes více monitorů, kdy jeden je připojen k dokovací stanici. Videa jsou při použití Aera konečně správně vyhlazená. Jediným případem, kde se projeví omezení USB, jsou 3D hry. Tam je velmi omezena možnost komprimace dat a i takové rozlišení 800×600 stačí tak maximálně na 15fps (testováno na závodních hrách jako FlatOut 2 a NFS ProStreet a primární grafické kartě NVIDIA GeForce 8600M GT).

Tady je resumé naprosto jasné. Pokud máte notebook hlavně na hraní her, tak pro vás Dynadock určitě nebude. Pokud máte ovšem notebook hlavně na práci (včetně různých 3D modelovacích nástrojů), tak nebudete ničím omezeni a můžete si užít maximální komfort jako v případě specializovaných dokovacích stanic.

Jak bych si představoval ideální zařízení

Svou představu ideální dokovací stanice mám celkem přesnou. Taková stanice by se připojovala stejně jako ta od Belkina – do ExpressCard slotu. Byla by to taková krabička, která by měla sériový port, prostorový zvuk i pomocí tří analogových jack konektorů, SPDIF pomocí optiky i cinche, LAN, takových 6 USB a slot pro PCIe grafickou kartu. Do toho slotu bych si osadil nějakou tichou stolní grafickou kartu ze segmentu nižšího mainstreamu s dvěma dual-link DVI výstupy (ta se dá sehnat i za dva tisíce). Pár takových zařízení už bylo ohlášeno, ale nic z toho. Nezbývá než čekat (v zahraničí už jsem minimálně ten box na grafickou kartu viděl, ale nevím, jak je to s dostupností).

Fotopostřehy z používání Toshiba Dynadock

tri monitory

Klonování (i rozšířená plocha) přes tři monitory bez další grafiky nejde zprovoznit

klip pres dva monitory

Rychlost je dostatečná, takže není problém si video pořádně roztáhnout i přes další monitory

flatout2 i pres dokynu

Dokonce i 3D hry to snese

Komentáře k článku

  1. 1. Mem  11.1.2008  12:37:17

    Tohle taky vypadá zajímavě, rozlišení nic moc, takže se bojím, že i rychlost obnovování obrazu bude malá, ale cena už začíná být lidová a je to univerzální USB, které připojíš kdekoliv:
    http://us.kensington.com/html/14499.html

  2. 2. swarm  11.1.2008  13:13:43

    [1] Trochu jsem koumal a vypadá to, že je to osazené tím DisplayLink čipsetem, co je i v té Toshibě. Teoreticky by to tedy mohlo umět to samé (a pravděpodobně to tak i bude).

    V popiskách tam mají nějak chybu 1440×1050 totiž neexistuje :). Ono když se na to hodí univerzální DL drivery, tak to pak bude stejně jako Toshiba podporovat 1680×1050/1600×1200.

    Každopádně díky za info. Zkusím se mrknout, jestli to tu v ČR někdo má a zda to bude možné dostat na recenzi.

  3. 3. lukasvodicka  21.2.2008  11:37:04

    Dovolím se vás zeptat na konkrétní řešení situace konkrétního uživatele, tedy mé :-) Mohu?

    Dell Vostro 1700, 17" 1920×1200.
    Představa je, že bych měl při práci v kanceláři na stole jeden hlavní (VELKÝ) monitor – 24" 1920x 1200 a jeden vedlejší 17" 1280×1024 (ty mám teď dva,jeden někomu dám…).

    Now: Ten velký nemohu připojit na Dynadock DVI protože ten tak velké rozlišení nepodporuje. Musím ho tedy připojit přímo k notebooku a tu "malou" 17ku před Dynadock. Fungovat to nejspíš bude, jen pokaždé se budu muset trápit se třemi konektory (napájení notebooku, VGA, USB) přičemž práce s video kabelem a především jeho konektorem není příliš zábavná.

    Proto jsme přemýšlel dál a dospěl k řešení, se kterým si vlastně vůbec nejsem jistý.

    Totiž ke kombinaci dvou dokovacích stanic. Jedné, která by nějak nekazila rozlišení 1920×1200 a druhé, která by obsluhovala menší monitor, tedy zřejmě Dynadock.

    K dispozici je něco, co VGA signál propouští:
    http://www.amazon.co.uk/Belkin-Hi-Speed-Docking-Station-Including/dp/B0000DG4V9/ref=pd_sbs_ce_title_1

    To ale neřeší problém s VGA konektorem.

    Pak jsou tu řešení do ExpressCard, jako např:
    http://www.belkin.com/highspeeddock/specs/

    Ale rozlišení je zase malé.

    Podobná je situace USB řešeními, jako např. od Kensingtonu
    http://cz.kensington.com/html/14074.html

    Zdá se, že během snahy o přesné formulování dotazu,jsme zjistil, že "to nejde".

    Jen mě zajímá jedna drobnost: Je možné zapojit jeden dock/replikator do USB konektoru notebooku a do USB konektoru tohoto dock připojit další dock?

    Pokud ano, může mít pak člověk k notebooku takto připojené třeba 2 klávesnice. Už to asi zamotávám, že? Ale toto pochopím, pochopím i více o dvou monitorech na mém stole :-)

    (A obou ideálně připojených přes jeden USB "výstup" notebooku).

  4. 4. swarm  21.2.2008  11:43:29

    Dvakrát Toshiba Dynadock DVI asi nepůjde. Je to můj názor – ovladače totiž instalují speciální "monitor" do systému a ten si pak zabere pravděpodobně ta první připojená. U jedné USB grafiky (je zmíněna v článku) lze připojit až čtyři najednou. Dělá se to tak, že existují čtyři různé barvy těch krabiček a k nim čtyři různé drivery. Dvě krabičky stejně barvy ale najednou nechodí.

    Myslim, že s tak vysokým rozlišením máte prostě smůlu. USBčko je už tak dost pomalé a myslim si, že Dyndock z něj vymačkl úplně maximum. Větší rozlišení tedy ani neočekávám.

    Jedinou možnost jste už sám naznačil – připojit velký monitor přes VGA a malý přes Dynadock. Kabelů je to bohužel víc, ale celkem se to dá. Člověk to v té práci přece jen připojí jen ráno a odpoledne zas odpojí.

  5. 5. lukasvodicka  21.2.2008  18:40:55

    Díky. Jak už to bývá, vše je v pohybu a už jsem trochu změnil preference. Asi se nebudu hrnout do tak vysokého rozlišení a asi ani ne do 17".

    Nejnovější oblíbenec je IBM/LENOVO THINKPAD R61/ C2D T8100 . Strčím ho do toho jejich replikátoru/nabíječe, ten zopakuje VGA a ještě do jeho usb strčím Dynalock.

    Já mám domácí kancelář a zdaleka ne všechno potřebuji dělat se dvěma monitory, občas si asi budu chtít vzít notebook na klín nebo ke stolu s kávou a při poslechu hudby z beden vyřídit poštu nebo tak něco. Na jednom místě mě nějak nebaví sedět.

    To je (kupodivu) jeden z motivů pro výměnu desktopu za notebook, ke které se chystám. Druhým je chalupa a třetím neustálý hluk větráku z PC skříně.

  6. 6. swarm  21.2.2008  18:50:12

    Pokud si koupíš R61 s dedikovanou grafikou (je verze s nějakou ATInou), tak pak budeš moct na port replikátoru využít DVI i VGA a tedy připojit dva externí monitory přímo k notebooku. Pak můžeš Dynadock úplně vyšoupnout a bude to k maximální spokojenosti.

  7. 7. lukasvodicka  22.2.2008  12:59:02

    No výborně, to zní hodně dobře… Znovu díky!

    V nových modelech
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52939
    je nVidia Quadro NVS 140M.

    Ještě než jsme si tvou radu přečetl, trochu mě trápilo to, že vlastně nerozumím jak je nebo není důležité maximální rozlišení podporované dedikovanou kartou v notebooku (když v Dynadocku žádná další není…).

    U té nVidie http://www.nvidia.com/object/quadro_nvs_notebook_techspecs.html
    je to (pro analogový přenos) 2048 x 1536.

    Představil jsem si, že když sečtu horizontální rozlišení těch dvou plánovaných externích LCD monitorů (1680 + 1280), tak dostanu větší číslo (2960) než nVidia horizontálně podporuje.

    Nějak mi nejde na rozum, že když jedna karta vytváří obraz pro oba monitory (ne jako mirror, ale na každém něco jiného) tak by toto neměl být problém.

    Třeba mi něco uniká…

    Mám se tím trápit dál, nebo to Lenovo Dock vyřešil, nebo to byl od počátku jen můj zmatek?

  8. 8. swarm  22.2.2008  13:21:57

    Problém to není. Když se uvádí maximální rozlišení grafiky, tak se to týká u VGA jejího digitálně-analogového převodníku. Ten musí generovat ty signály a umí pracovat jen do nějaké určité frekvence. U DVI to pak znamená, jestli je tam single nebo double link DVI. Single-link dnes umí pracovat na rozlišení do 1920×1200.

    Jinak teda vaši situaci by utáhla i integrovaná grafika, jenže u té zas lenovo nepodporuje DVI (narozdíl od dedikovaných k tomu potřebuje ještě jeden externí čip).

    Pokud si tedy koupíte to Lenovo s dedikovanou grafikou a port replikátor, tak máte jistotu, že to bude fungovat. Jak říkám – mám tyhle věci vyzkoušené i třeba na 12" FS Esprimo U9200, kde byla jen integrovaná a ta s tím neměla nejmenší problém. Tady si jsem jistý ;).

  9. 9. lukasvodicka  22.2.2008  13:43:52

    Aha, takže když ve specifikaci nVidie píší…

    Max. Displays per Board – 2
    Max. Digital Display Support – 1600 x 1200

    …tak je to OK, že?

    Znamená ale také, že přes DVI bych monitor 1680 x 1050 nepřipojil, je to tak? Takže ten větší monitor bud muset připojit přes analog a menší přes DVI.

    Tož, alespoň toto jsem z toho vydedukoval… :-)

  10. 10. swarm  22.2.2008  19:45:24

    Myslim, že řešíš zbytečně nějaký specifikace od Nvidie, když důležité jsou jen specifikace od výrobce notebooků. Platí ovšem univerzálně, že základní DVI ti zmákne 1920×1200. Běží to totiž v reduced blanking módu. Jinak full-blanking je do těch 1600×1200. Jenže ono jde o přenesená data a když si to vynásobíš, tak zjistíš, že 1680×1050 je vlastně menší.

  11. 11. lukasvodicka  23.2.2008  12:11:32

    To je mi jasné, že jsem se tím nechal svést. K nVidii jsou totiž specifikace snadno k nalezení, specifikace k MiniDocku od Lenova jsou ale velmi obecné. Naštěstí jsme našel forum, kde je celkem jasně vidět, že to jde:

    http://www.carltonbale.com/2007/09/review-of-my-new-thinkpad-t61/

    Končím, mám jasno, už se na nic neptám :-)

  12. 12. » Více externích monitorů k notebooku » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  10.9.2013  17:19:12

    […] DisplayLink (adaptéry se prodávají pod různými značkami, před lety jsem psal třeba o USB dokovací stanici od Toshiby). S více adaptéry můžete připojit rovnou několik dalších monitorů, ale celé […]


Napsat komentář