UltraBooky: Opravdu chci tak moc?

Odlétám za svou milou na pár týdnů do Anglie a vzhledem k tomu, jak strašně moc nesnáším tahání velkých zavazadel, vymýšlím, jak zabalit všechno potřebné na pár týdnů přežití jen do batohu na notebook. V rámci optimalizačních technik jsem uvažoval, že bych mohl vzít nějaký UltraBook a získat tím více prostoru pro důležitější věci. Nakonec jsem tuto možnost musel zavrhnout, což mě donutilo k přemýšlení nad současným stavem UltraBooků.

Trocha marketingu na začátku

Počítače pod označením UltraBook nám Intel tlačí od loňského roku a marketingová oddělení velkých výrobců notebooků se nám snaží tvrdit, že to je ta jediná správná cesta. Je to vlastně klasický princip, který se objevuje celkem pravidelně. Standardní zboží se stále zlevňuje a jednou za čas se dojde k hranici, která všechny výrobce štve. Musí pak přijít něco nového, u čeho dokáže marketing dostatečně ospravedlnit vyšší cenu a celý proces může začít nanovo.

Jenže v počítačích a noteboocích už dávno žádné revoluce nepřicházejí. Vývoj jde kupředu, ale revoluce se nekonají a nelze se tomu divit. Někdy se proto musí vařit z vody a výsledkem mohou být třeba právě UltraBooky (netbooky, UMPC,…). Iniciativa Intelu je jasná: (1) chce si přihřát polívčičku a budovat určité konkurenční výhody pro další roky, kdy nemusí být pozice procesorů x86 tak jistá, (2) vytvořit z obchodní známky obecně používaný název, který přitom zůstává spojen pouze s produkty založenými výhradně na jeho technologii, a (3) protlačit nějaké vlastní technologie.

Intel by byl nejradši, kdyby se mu podařilo u běžných zákazníků nahradit „notebook“ slovem „UltraBook“. To by si mohl pískat. Něco takového se ovšem nestane. Kromě Intelu to totiž není v ničím zájmu. Zejména ne zájmu výrobců notebooků. Ti chtějí tlačit především svoje značky (TravelMate, EliteBook,…). Na druhou stranu se přece nebudou bránit, když Intel rozdává své peníze.

Smělé odhady

Ještě před uvedením reálných produktů Intel vysvětloval, jak přesně po tomhle lidé touží a že se budou moct po UltraBoocích utlouct. Vzpomínám, jak někteří výrobci naskladňovali velké množství svých modelů ke konci roku, a ukazovali odhady prodejů pro následující období. Zaznělo, že se během následujících let razantně zvedne podíl UltraBooků na úkor notebooků i tabletů. Všechno se proložilo veselými tvářemi spokojených promo uživatelů, kteří až nyní získali ten potřebný nástroj pro svou práci/zábavu.

Jak myslíte, že se situace vyvinula? Je už teď polovina nových prodaných notebooků s nálepkou UltraBook? Nebo čtvrtina? Realita je taková, že tu v prodejích mají UltraBooky asi 2%. Nabízí se tak otázka, čím to vlastně je. První důvod je cena. V rámci tenkých notebooků sice jsou UltraBooky cenově dostupnější alternativou, ale ne zas tak cenově dostupnou. Nejlevnější do nedávna začínaly na 20 tisících (dnes je to podobné, pokud to nemá být úplně ohlodaná konfigurace), ale nejprodávanější jsou notebooky v kategorii 10-15 tisíc.

Druhý důvod je nedostatečná přidaná hodnota. Je přímo závislý na prvním. Každá částka, kterou člověk zaplatí navíc, musí být vyvážena odpovídající přidanou hodnotou. Pokud lidi neláká připlácet za UltraBooky, evidentně nemají pocit, že by si dostatečně přilepšili. V druhém důvodu se schová všechno to, v čem současné UltraBooky minuly požadavky trhu.

Smutná realita

Myslel jsem si, že bych měl být dle výrobců jasnou cílovkou UltraBooků. Často cestuju a notebook tahám všude s sebou. Krom toho nepotřebuju extrémní výkon a integrovaná grafika mi úplně stačí. Když mizím do města, mám prakticky vždy na zádech batoh a v něm notebook (alespoň jeden). Ocením tak delší výdrž baterie, nižší hmotnost a rychlejší start (hlavní slibované vlastnosti) při zachování určitého výkonu a ergonomie.

Přesně tohle měly UltraBooky splňovat, ale v praxi to vůbec není takové. Jediné, co se opravdu povedlo, je nižší hmotnost a tenčí provedení (to se možná ztratí, jak ukazuje plastový IdeaPad U310). Když položím svůj starý notebook vedle UltraBooku, můj je výrazně tlustější a hmotnost – škoda mluvit. Pokud byly dva notebooky a lišily se pouze hmotností, rád si připlatím pár tisíc za ten tenčí a lehčí.

Bohužel mám pocit, že Intel výrobce natlačil do něčeho, na co ještě nebyli připraveni, a to jenom proto, že Apple něco takového má (a i když si Apple dupne, v další generaci to nemusí nutně být znovu s procesorem Intel). Ostatní se proto snaží vyrábět tenké a „levné“ počítače za cenu různých kompromisů. Používají méně pohodlné klávesnice (Toshiba) a hlučné ventilátory (Acer, Sony, Toshiba, Sony, HP, Sony, SONY!), vkládají malé baterie (Acer, Sony,…) nebo nemají tak dobré mechanické provedení (Lenovo, Samsung).

Displej

Na co mi je lehký počítač, když si ho nemůžu vzít ven na lavičku, protože velká část UltraBooků má lesklý displej s nízkou svítivostí. Podívejte se znovu na úvodní obrázek. Oba notebooky zobrazují v prohlížeči stejnou stránku a oba mají nastavený jas na maximum. S mým notebookem běžně pracuji venku na zahradě. S druhým na obrázku (Sony VAIO T13) jsem to zvládl asi půl hodiny, než mě začala bolet hlava od namáhání zraku.

Nechci se trefovat přímo do Sony, protože takový Acer Aspire S3 s Lenovo IdeaPad U310 jsou úplně stejná písnička. Asi bych si vzpomněl i na další, ale tyto jsem recenzoval nedávno. Ultramobilní notebook prostě musí mít displej s vyšší svítivostí a matnou povrchovou úpravou (případně tlumenými odlesky). Apple to ví a pár dalších to také pochopilo (ASUS a mimo UltraBooky také Samsung).

Výdrž

S výdrží je to podobné. Když někde řeknu, že potřebuju aspoň 6 hodin reálného provozu s maximálním jasem, všichni na mě koukají jak na přízrak, že prý „kdo to potřebuje“. Pravidelně to vyžaduje možná málo lidí, ale sem tam by se to hodilo kde komu. Podle mě je zde také početná skupina, která ještě neví, že to chce, protože si nevyzkoušela, jaké to přináší výhody.

Mnohé dnešní notebooky se mohou pochlubit snížením spotřeby v klidovém stavu. U UltraBooků jde třeba o 5-6 wattů. V ideálním případě i méně (ASUS ZenBook Prime). Jenže klidový stav v řeči výrobců znamená, že se na notebook nesmí ani sáhnout, displej je ztlumený a Wifi vypnutá. Takový stav pro uživatele není důležitý. Důležité je, jak dlouho se můžu dívat na cestách na filmy, jak dlouho můžu být připojený přes mobil/3G na internet a jak dlouho si můžu něco psát ve Wordu.

Situace velké části UltraBooků není příliš růžová. Při přehrávání HD filmů baterie dojde klidně do dvou hodin. Někde je zas problém získat čtyři hodiny aspoň při kancelářské práci, pokud se nechci dívat do ztlumeného displeje. To přece není na cestování. S tím si nevystačím ani při cestě Praha-Brno. Něco podobného je málo, i při leteckém cestování po Evropě.

Moje cesta na sever Anglie zabere s veškerými přestupy asi osm hodin a chtěl bych mít jistotu, že si tuto dobu budu moct zpříjemnit nějakou činností na počítači. Ke starému notebooku mi stačí vzít jednu náhradní baterii a hned mám jistotu, že aspoň 10 hodin nemusím řešit nabíjení. Cenově dostupný UltraBook bude ještě v první půlce cesty vybitý. Baterie je integrovaná, takže ani kdybych chtěl, náhradní použít nemůžu. Má tohle smysl?

Někdo bude argumentovat zmíněným „vždyť to většinou není třeba“, ale podívejte se na situaci s tablety. U těch kvalitních si všichni pochvalují, že dlouho vydrží a že nemusí každou chvíli řešit, kde nabíjet. Podle mě jde o jeden z prvků, pro který někteří lidé upřednostní tablet před notebookem, i když by jim notebook jinak vyhovoval více.

Hlučnost

S hlučností je to podobné jako s výdrží. Sem tam se mě výrobci snaží přesvědčit, že hučení ventilátoru většině lidí nevadí a že mám příliš citlivý sluch. UltraBook by mělo být něco, co si večer vezmu do postele, pošlu pár mailů a přečtu pár stránek. Hlučný větrák podobné situace umí znepříjemnit a opět se ukazuje, že to tak lidé vnímají. U tabletů slýchám často jako jednu z hlavních předností nulovou hlučnost. Myslíte si, že v malém notebooku by to nikdo neocenil?

Najít tichý UltraBook není vůbec jednoduché. Konstantní snahu dělat tiché počítače má Samsung a u jeho UltraBooku je to znát. Příjemně překvapil také ASUS, jehož ZenBook Prime je tichý i po hodině plné zátěže. U ostatních je to bída s nouzí. Lenovu (U310) ventilátory pískají nepříliš vysokým, ale za to otravným tónem, Acer (Aspire S3) výrazně zrychluje ventilátor při každé krátkodobé zátěži a Sony (VAIO T13) se má problém uchladit už jenom tím, že je zapnuté. Sony je z nich bezkonkurenčně nejhlučnější (podobné je možná ještě HP Folio 13, když se nevypne Fan Always On po aktualizaci BIOSu).

Můj notebook se uchladí pasivně. Celá řada notebooků za posledních 10 let se umí uchladit pasivně. Dá se říct, že s UltraBooky se situace zhoršila. Stále tu ovšem jsou výjimky, které naznačují, že to jde a že ty ostatní to jen nepálí.

Závěrem

Toho praktického nám nakonec UltraBooky příliš nepřinesly. Jsou tu nějaké opravdu povedené kousky (ASUS ZenBook Prime v čele), ale ty se nedají označit za cenově dostupné. To samotné nepovažuji za chybu, ale drahé tenké notebooky tu byly odjakživa (vzpomeňme na 12“ Toshibu Portégé R500 z roku 2007, která měla plnou výbavu, optickou mechaniku a dokovací konektor… její hmotnost začínala na 760 g), takže i tyto by nejspíš vznikly bez iniciativy Intelu. Ty dostupnější UltraBooky jsou o velkých kompromisech. Ukazují, že tenký a levný notebook jde udělat, takže jako pozitivní vyhlídka do budoucna nejsou špatné, ale není to ono. Pokaždé se najde nějaký zásadní nedostatek v mobilitě a ergonomii. Z tohoto důvodu mám pocit, že ještě mnohdy nejsou vhodné ani pro skupinu, kterou přitom jejich výrobci považují jako cílovou.

Záměrně jsem do článku netahal další omezení v podobě minima konektorů a nulové rozšiřitelnosti, u kterých také nepochybuju o jejich negativním vnímání některými zákazníky (nicméně ne všemi).

Hlavní problém vnímám v nedostatku naslouchání požadavkům trhu. V posledních letech je stále častější, že se někdo snaží něco protlačit v podobě, ve které to lidé vlastně nechtějí. Nakonec se na to přijde, protože úplně všechno se lidem také nevnutí, ale někdy to trvá.

Budu rád, když budou notebooky směřovat k vyšší mobilitě, takže žádnou aktivitu v tomto směru neodsuzuju. Zatím si ovšem na cesty raději vezmu klasický notebook, protože všechny nedostatky UltraBooků za ušetřený kilogram nestojí. Jeden jsem měl původně s sebou mít, abych ho zrecenzoval (Sony), ale záhy jsem vystřízlivěl. Konkrétně toto Sony mělo pro potřeby výletu špatně snad úplně vše.

Komentáře k článku

  1. 1. Antonín drašnar  21.6.2012  20:45:47

    Super článek! ;-)

  2. 2. ThinkPro.sk  21.6.2012  20:59:46

    Zase raz trefný komentár! Ešte by to chcelo porovnanie z MacBookom Air – pretože mám pocit, že všetky kritizované veci má Apple výborne zmáknute.

    Ja som mal doma nejaký týždeň U300s a vcelku spokojnosť – spracovanie super, rýchle, výdrž to malo okolo 5 hodín – jediné, čo mi hrozne prekážalo bol mizerný touchpad. Zase ale samozrejme záleží na cene, za 1000€ je to drahé, ale keď sa cena Ultabookov dostane na nejakých 600-700€, tak sa budú predávať ako teplé rožky :)

    btw – ten môj je na predaj teraz za 650€: http://www.thinkpro.sk/13-a-14-palcove/u300s-i5-2467m-8gb-ram

  3. 3. MartensPh  21.6.2012  21:36:54

    Přiznám se, že řeším podobné problémy a dokud nebudou běžné 8-9 hodin při hmotnosti do 1,5kg, tak na cesty nosím raději iPad než MBP 13″. Přemýšlel jsem o Apple MB Air, ale ten vydrží jen cca 5 hodin, tzn. nabíječka sebou při cestách po ČR, což není nic moc. iPad vydrží klidně celý den, ale zase je docela omezen :-)

  4. 4. Tralalák  21.6.2012  22:05:01

    Ja podobné problémy neriešim. Klávesnica mi vyhovuje. Matný 13,3″ display mám. USB3.0 mám, 6 hodín max. mi stačí, Core i3 2367M Sandy Bridge 1,4GHz ďaleko presahuje moju využiteľnosť, SSD 128GB zaplnených zpolovice, hry sa nehrám takže HD Graphics 3000 nikterak nehodnotím, hmotnosť len 1,12 kg, cena 800 EUR proste Toshiba Portage Z830-10R = SPOKOJNOSŤ

    Stále však presadzujem názor, že Ultrabooky alebo UltraThiny, UltraNoty môžu byť ešte lacnejšie použitím Celeronov/Pentii SandyBridge, AMD Trinity, AMD Brazos 2.0 alebo VIA Nano X2 / QuadCore a to je nateraz nevyužitá pole pôsobnosti…

    P.S. nakoniec som sa rozhodol užívateľskú recenziu neurobiť – Intel si to z mojej strany jenoducho nezaslúži…

  5. 5. rms_  22.6.2012  1:36:00

    Diky za článok. Akurát sa rozhodujem medzi T420, T430 alebo nejakým ultrabookom. ASUS mi príde ako jasná voľba.

  6. 6. Rhinox  22.6.2012  7:41:37

    ASUS Zenbook UX32VD je „ultrabook“ kterej brzy pristane na mem stole: vynikajici display (1920×1080, IPS, matnej!), dedikovana grafika (mohla byt lepsi nez GT620M, presto nakej ten 3d-soft na tom pobezi), da se v nem stourat (vymenit pamet, disky, baterii, atd) kilo a pul mrtve vahy. Opravdu prvni ultrabook kterej me snad bude vyhovovat. Zespoda ma sice jenom plast, ale to me nevadi. Cena nakej ten €uro-litr je sice hodne, jenze tolik sem dal taky za svuj prvni notas nekdy pred 6 lety…

  7. 7. Hamilto  22.6.2012  11:28:33

    V posledním odstavci jsem si vzpomněl na státní maturity, ty taky nikdo nechce!

  8. 8. frettie  23.6.2012  0:30:20

    No, veskrze souhlasím, ale taky souhlasím s prvním komentářem – většinu Air opravdu zvládá.

    Byl jsem na přívhod nových ultrabooků zvědavej, ale když jsem měl možnost se ho dotknout (Asus Zenbook – nevím přesně typ), tak stačila CHVILKA – pant displeje je naprostej šunt, kterej je prostě k ničemu. U Airu jsem zvyklej, že chytím notebook za rám displeje a zvednu jej a sice se panty ohnou, ale vše drží v pořádku.

    A další věc, když s notebookem píšu a pohybuju s ním, tak mi vadí, když se mi třepe displej – to u zenbooku bylo. U Airu naštěstí ne. To u mě Zenbook i ten Samsungovej naprostro odřízlo. :( Proč to tak zkazili, nevím.

  9. 9. Ladis  23.6.2012  15:37:34

    [2] Swarm měl Airy v ruce, některé používal i delší dobu. Právě proto má možnost porovnat.

  10. 10. Jaroslav Henzely  23.6.2012  20:40:19

    Článok je síce výstižný, ale s názorom autora nesúhlasím.

    Ultrabook nieje stroj pre profesionálov. Nízka konektorová výbava, nulová rozšíritelnosť (RAM, HDD, CPU, PCIe) nízka výdrž batérie+nemožnosť vymeniť ju, (a mnoho iného)…

    Je toho naozaj dosť, ale určite im to nemôžeme vyčítať, je to ich vlastnosť a funkciu ultra prenosného a kvalitného počítača (v prípade Asusu) so slušnou výdžou batérie plnia výborne.

  11. 11. Michal  23.6.2012  22:09:41

    [10] Tak to pro „profesionály“ je dle mě myšleno stylem, kterým se to snaží prosadit marketingově a i z článku to tak cítím.

    [8] Měl jsem několik Macbooků a ve směs jsem byl hodně spokojen, hlavně s MBP13″ 2010Late a proto následoval logický krok, že vyndám nepoužívanou mechaniku a pořídil jsem v 12/2011 nový MBA 13″ Core i5, 128SSD. Jak se mi technicky, funkčně a hardwarově líbil, tak lagy a různé chyby s 10.7. mě donutily ho po několika měsících se ztrátou prodat, přitom stejný systém na MBP 13″ běžel zcela bezproblémově. Z for jsem zjistil, že to dělají některé nové Macy s IntelHD a odstranit to nejde, pomůže nahrát 10.6.8 a to jsem vždy bral Apple za opravdu dobře odladěný, bohužel ani 10.7.4. chyby neodstranila a to bylo mé rozloučení s Macam. Proř to píšu, protože ty Win ultrabooky si spíš člověk dokáže odladit tak, aby toto fungovalo, pokud ve 2. a 3. generaci odstraní ergonomické problémy a dotáhnou kvalitativně MBA, tak to konečně bude dávat smysl.

  12. 12. swarm  24.6.2012  22:14:29

    [10] V článku slovo profesionál ani jednou nezaznělo. Ostatně záměrně v závěru píšu, že věci jako rozšiřitelnost a konektory neřeším, protože to už je něco pro profíky.

    Já pro svou cestu do Anglie ale nehledal profi stroj. Chtěl jsem jen něco, s čím během cestování můžu koukat na filmy, sjíždět facebook a psát ve Wordu… připadá ti to jako práce jen pro profesionály? Ostatně myslíš, že jen profesionálové musí cestovat letadlem po Evropě?

    Skoro se nabízí otázka, kdo je vlastně profesionál. Mám pocit, že v očích mnohých je to ten, kdo se nespokojí s kdejakým šuntem. Jenže já si myslím, že i úplně obyčejný člověk ocení tichý notebook s displejem čitelným na slunci (ostatně běžní lidé si spíš než profíci sednou na lavičku před barák) a výdrží, která zaručuje, že se nemusím pořád ohlížet po zásuvkách.

    Možná, že ty obyčejné lidi podceňujeme, když se jim snažíme nabízet tenké notebooky zaměřené na mobilitu, které se vlastně vůbec nehodí ven, ani na cesty.

  13. 13. Kamil  26.6.2012  11:22:30

    Trh je nasycený a tak bylo třeba přijít s něčím novým co by výrobně nebylo až tak nákladné. Pro mladé a dynamické. Musíte TO mít. Hliníkově lesklé, výborně ladí na dynamickém managorském stole, v kavárně i na smetanovém kanapi, na kterém smetanově free cool oblečeni ležíte na břiše, bosýma nohama kýváte do luftu, zasněně civíte do TOHO a užíváte si pocitu luxusu.

    A my ostatní prskáme nad tím, že za obyčejný peníz není k mání obyčejně vypadající škatule prostá všech lesklých opičáren, od které by nebolely oči a s výdrží celý den. Ano, je k mání, ale v profi třídě za čtyřicet a výš. Pro obyčejný lid „z ulice“ jsou ta lesklá zrcátka a ty barevné korálky. Baví mě číst recenze. O nadupaných grafárnách, o akčním designu ala Ferrari či Lamborgini, o herních noteboocích, o skvělém výkonu. Kouknu na Notebook.cz co je nového a hleďme, tohle vypadá obstojně, přeskočím úvodní cancy a kouknu na parametry displeje. No jasně, mizerný TN jako obvykle. Výjimečně o drobet lepší. K čemu „nadupaná“ mašina, když bych se měl dívat na tohle? Že by nebyl zájem o malý „plnokrevný notebook o normální tloušťce, s dlouhou výdrží a s kvalitním displejem jaký mají tablety? Jaký podíl z ceny tabletu tvoří displej? To by vyšel tak draho? Že by o něj nebyl zájem? Nebo by se neprodalo to ostatní? Že by nebyl zájem o standardizované šasi a ostatní komponenty, které by bylo možno poskládat a upgradovat podobně jako „stolní“ pécéčko? Který výrobce jako první nabídne takové řešení? Ano, je třeba aby se vyplatily investice do výrobních linek chrlící zastaralé displeje. Jako bych tušil co se děje na poradách marketingových oddělení… Designový, prakticky neupgradovatelný stoj je výhodný pro výrobce. Až vyjde z módy, skončí v recyklaci a koupí se nový. Protože alternativa není. Nostalgicky hladí své staré Té šedesát jedničky a střádají do prasátka na profi notebook s IPS displejem. To je přechodná technologie, protože budoucnost patří amoled. Někdo koupí něčeho musí zaplatit vývoj, investice a zisk. Někdo kdo koupí zrcátka a korálky. Aby ležel na tom smetanovém kanapi, kýval bosýma nohama do luftu a zasněně civěl do TOHO.

  14. 14. swarm  29.6.2012  12:44:12

    [13] Jo, to je výstižné. Věřím ale, že díky Applu a jeho zaměření na „podívejte, jak je displej od nás lepší než displej od konkurence“, by se mohla situace do dvou, maximálně tří let zlepšit.

    AMOLED možná bude budoucnost, ale současné implementace ještě nejsou tak úžasné, abych to bylo opravdu vhodné do obrazovek notebooků. Když na to přijde, obyčejné IPS by mi v notebooku úplně stačilo.

    Než to přijde, budu muset vydržet s R61. Ta taky nemá dobrý displej, ale tenkrát to jinak nešlo a další notebook se stejně nedobrým displejem se mi kupovat nechce.

  15. 15. Jindra  12.8.2012  17:19:06

    Já byl týden v Paříži s macBook Air 11″ a v pohodě. Ale spíš se řadím mezi „profesionály“ (ve smyslu toho, že profesionál je ten, kdo se daným oborem živí :-) ). Potřebuji mít možnost připojit se v nejbližší kavárně a provést servisní zásah a nepotřebuji ani Facebook, ani výdrž pro sledování filmů.

  16. 16. gusto  4.9.2012  21:31:50

    Nuz, rozumiem vela veciam, ktore autor pise, ale niekedy mi pride, ako keby ho to Sony tak nahnevalo, ze zanevrel na vsetko.

    1. leskly displaj – niekto to ma rad a vyhladava. Preto sa este vyrabaju. clovek si moze kupit to, co chce. nie je nuteny si kupit leskly displej.

    2. vydrz – UB a podobne ultra-portable devices asi nie su o tom, aby na tom clovek 9 hodin pozeral filmy, to mozno bude tak neskor, zatial chapem ako limit baterie a technologie ich vyroby.

    3. ja som asi tiez „profesional“. tak trochu novinar, tak trochu pracujem aj v inej sfere. cestujem a lietam vela, potrebujem notebook s dlhou vydrzou, nizkou vahou a urcitou konektivitou. pre istotu potrebujem Lan port – lebo v niektorych hoteloch su ako dementi a nemaju wifi na izbach. dnes v 21 storoci :)

    pre mna UB splna vsetko, co potrebujem. vybral som si model s matnym displejom. 8hodin wordovania mi staci – neverim, ze niekto popri cestovani bude V KUSE mat zapnutych 8 hodin pocitac a pozerat filmy, atd. ani na lete z USA som tak dlho nevydrzal pozerat filmy / pracovat. na druhu stranu – zastrcka dnes nie je problem nikde – pre pripad nudze na par minut nabit (na letiskach, staniciach, atd – na vela miestach su take tie stlpy s roznymi nabijackami a zastrckami).

    4. no a to – ze teraz sa to propaguje ako Ultrabook – je mi to v zasade jedno. Doteraz som mal na vyber iba ThinkPad X-series. dnes mam vdaka UB vacsi vyber (nie som applelover).

    5. myslim si ale – reagujuc na cenu – ze je to otazka casu. ziadna novinka, ZIADNA nie je v rok uvedenia za 100 EUR. vsetko chce svoj isty cas. A ked sa pozriem, kolko ludi ochotne kupuje tie biele produkty a za ake ceny.. vsetci chcu zarabat. Verim vsak,ze tieto ceny pojdu dole.

    no a na zaver – co stve mna – ze tieto stroje vsetky nie su k dispozicii. potrebujem novy UB – a musim cakat. Z930 pride na slovensko 27.9. Carbon X1 17.9. jednoducho cakal som, ze tie Ivy Bridge budu k dispozicii skor..

  17. 17. swarm  4.9.2012  21:52:49

    [16] Sony mě nijak speciálně nenaštvalo. Testoval jsem celou řadu UltraBooků. Vlastně skoro všechny, které jsou na trhu.

    Vzhledem k tomu, co obnáší konstrukce tenkého notebooku si prostě nemyslím, že by mělo dojít v dohledné době k brutálnímu zlevnění (na rozdíl od vnitřní elektroniky).

    K těm osmi hodinám – nemyslim si, že by se někomu chtělo sledovat takovou dobu v kuse filmy. Spíš je to o tom, že z osmi hodin se při max jasu a zapnutém 3G modemu stane čtyři až pět, a to už se v určitých situacích dá přešvihnout. Navíc ono nejde jen o výdrž v jednom kuse, ale i o to, zda musim po každém použití hned přemýšlet, kde nabíjet. Na letištích sice jsou stojany, ale je to zbytečný opruz.

    Netvrdím, že se mezi UltraBooky nedá vybrat, ale dobrou použitelnost vidím jen u těch dražších, které jsou ve skutečnosti cenou dost podobné jiným tenkým notebooků z doby před UB.

  18. 18. gusto  4.9.2012  22:05:06

    ano, s tou vydrzou mas naozaj pravdu – a nahradna bateria je niekedy neocenitelna pomocka. tam uz jedine ta kalkulacia so zastrckami pomoze

    tak ale napriklad pri tom cestovani – tu vidim jednu velku vyhodu – a sice spotreba pri stand-by. Doteraz som vzdy musel stare NB vypinat a zapinat. co zralo cas/baterku. dnes som v pohode ked viem, ze UB spi a ze sa nemusim bat, ze ked ho vyberiem, bude battery critical :)

  19. 19. swarm  4.9.2012  22:17:36

    [18] Nakonec i to uspávání přece umí notebooky docela dlouho a od nějakých prvních Pentií mi přijde, že to žere baterku tak nějak podobně (u lepších notebooků 1-2% za hodinu). Používám uspávání hojně někdy od roku 2004 a do dneška nevnímám žádné zásadní rozdíly. Intel pouze u UltraBooků použil uspávání jako jednu ze zbraní marketingu a tím ho zpropagoval… což je vlastně taky záslužné :)

  20. 20. Jerry12  9.10.2012  14:20:59

    Je vecna skoda, ze Toshiba nenavazala na R500/R600. Kdyz jim clovek odpusti trochu vetsi chatrnost danou konstrukci, tak to byly a jsou uzasny stroje. Zrovna uvazuju o tom, jak moc by pomohlo dat do R600 SSDcko a Win7 misto toho ukrutne linyho HDD a XPcek.

  21. 21. swarm  10.10.2012  8:16:58

    [20] R500/R600 byly výborné stroje. Velká škoda, že už nemají pokračovatele. Docela mě mrzí, že ty nové Toshibácké klávesnice nejsou zdaleka tak dobré jako to, co bylo v těchto modelech.


Napsat komentář