14“ business (1): Dell Latitude E7440

Je tady dost čtenářů, kteří podobně jako já sledují kategorii 14“ business notebooků střední a vyšší třídy, protože jde o skvělé stroje pro univerzální pracovní použití. Nejsou moc velké, mají rozumnou ergonomii a dají se připojit k dokovací stanici. Čas od času se zde na nějaký stroj podívám a jako první vyšla řada na DELL.

Nemám v plánu těmito zápisky konkurovat klasickým recenzím, nicméně v dnešní době už pořádného recenzenta business notebooků aby člověk pohledal. A když už se někdo najde, kdo by to zrecenzovat dokázal, tak je pro změnu těžké nějaký takový stroj z českých poboček firem vytlouct. Oproti běžným recenzím budu v těchto zápiscích kritičtější a subjektivnější a neodpustím si přímé srovnávání.

Zajímají mě teď hlavně tenčí, plně vybavené stroje s možností plnohodnotného dokování (žádné USB nesmysly) a podsvícenou klávesnicí. Displej 14“, low-voltage procesor klidně stačí a ideálně IPS – na rozlišení mi zas tolik nezáleží, pokud to není 1366×768. Tolik k požadavkům.

DELL Latitude E7440

Jako první jsem domů dostal 14“ Latitude E7440. Získat Latitude na zkoušku není moc jednoduché, pokud nejste korporace, která si jich pak koupí pár stovek. Zástupce DELLu, který se vyskytuje na novinářských akcích, je velmi nesdílný a naše interakce se omezila na to, že mu vždycky na adresu Latitude 64×0 řeknu, že to jsou obludně nafouklé stroje s nesmyslně tlustými rámečky okolo displeje. On mi na to odpoví, že tomu nerozumím, protože přesně tohle firmy chtějí a je to jen můj problém, že se na věc neumím podívat jinak než obyčejný spotřebitel… no a jde se dál.

V posledních generacích nepovažuji šestitisícovky za hezké notebooky. Klasická Dčka, to byly stroje, potom přišly první E6400 a E6410, které měly pěkný minimalický hranatý vzhled a které se mi taky líbily, jenže pak přišel redesign u E6420 – tlustější provedení, displej vždy alespoň o palec menší, než by se do rámu vešel a celé to vypadalo tak nějak jako před deseti lety (což mi bohužel říkali i laici, kteří mě s tím notebookem viděli).

Původní šestitisícovky jsou stále k mání – mají stále procesory s plným výkonem (jestli se něco nezměnilo, tak 14“ E6440 může být stále kombinován s plnohodnotným čtyřjádrovým procesorem), dva sloty pro operační paměť a kompletní výbavu. Sedmitisícovky jsou nová alternativa. Jsou tenčí a hezčí, nicméně nemají optickou mechaniku a procesory jsou voleny z úsporných variant (a jsou tedy připájené přímo na základní desku). Jsou teď hodně tlačeny do firem, neboť výkon už pro klasický kancelářský stroj je dávno dostatečný a tenčí a lehčí provedení mají zaměstnanci raději.

Konstrukce a ergonomie

DELLu se konečně opět povedlo udělat pracovní notebook, který vypadá moderně a není to úplná sračka (ano, Vostro 5470, koukám na tebe!). Za to si zaslouží pochválit. Teď jsou hrozně v módě notebooky, které buď vypadají jako nepovedená kopie MacBooku, nebo mají extrémně krabicový vzhled, který je tak minimalistický, až hraničí z nuzností. DELLu se zde podařilo vyvarovat obou extrémů. Stroj vypadá skvěle – líbí se mi decentně zaoblené rohy i kovový lem. Přední hrana netlačí do zápěstí a povrch má příjemnou soft-touch úpravu. Navíc v zimě po zapnutí nestudí jako hliník. Nemám, co bych vytkl.

Odolnost je také nadstandardní, a to i v rámci třídy. Základna se trochu kroutí až v případě, že ji vezmu oběma rukama a snažím se jí pomoct. Víko je kupodivu hodně pevné, a ani když tlačím na vnější stranu jako magor, nejeví žádnou poddajnost, natož aby se začaly vlnit barvy na displeji.

Víko má klasické klouby a notebook lze otevřít do úhlu 180°. Víko má navíc příjemně lehký chod, který umožňuje otevření jednou rukou.

Rozměry? Zavřený má 337 x 232 x 21 mm a váží 1,63 kg.

Displej, zvuk

Pokud s pracovním notebookem často cestujete a nespoléháte se tedy převážně na externí monitor v doku, je displej zásadní komponentou. V úhlopříčce 14“ palců se místy dají najít opravdu bídné displeje, a tak potěší, že letos se objevily nějaké panely s vyšším rozlišením, které jsou postavené na technologiích IPS a IGZO.

E7440 si můžete nakonfigurovat s full-HD IPS panelem, který považuju za velmi dobrou volbu. Pokud máte větší nároky na kontrast a podání barev, v podstatě nemůžete vzít žádný jiný displej. HD a HD+ displeje s technologií TN, které aktuálně můžete ve 14“ noteboocích najít, jsou jedna velká bída. Místo černé je šedá a barvy jsou úplně vyprané.

Zde je pěkná bílá, barvy jsou příjemně kontrastní a černá je černá ze všech úhlů. Musíte si jen zvyknout na vyšší rozlišení. 1920×1080 je na 14“ docela dost, pokud si nechcete měnit DPI v operačním systému. Někdo s tím může mít problém, pro někoho je to naopak důvod ke koupi kvůli větší pracovní ploše. Klasický TN panel bych s takovým rozlišením asi nechtěl, ale s kontrastnějším obrazem díky IPS matici je písmo stále čitelné při běžné pracovní vzdálenosti hlavy od displeje.

V případě repráčků byl E7440 malým překvapením. Hraje totiž na pracovní notebook překvapivě dobře, a to zejména v porovnání s tím, co jsem slyšel třeba u ThinkPadu T440p (kde možná ani není stereo) a HP EliteBook 850 (tam to chrčí při trochu vyšší hlasitosti). Jsou hlasité a projev je nadprůměrný na to, že jde notebook bez subwooferu. Navíc to vypadá, že zvuku není dosaženo žádným softwarovým rozšířením (které je vždy akorát zdrojem problémů).

Klávesnice, touchpad, trackpoint

DELL jako jediný z výrobců drží u pracovní řady klasické ne-chiclet provedení kláves. Trochu mě štve, že v horní řadě kláves F1-F12 nejsou mezery po čtyřech pro lepší hmatovou orientaci (tak jako u ThinkPadů nebo starších Latitude) a že v Latitudech chybí klávesa kontextové nabídky. Pochvalu si ovšem zaslouží za zástupný numerický blok, na kterém lze psát čísla bez přepínání pouhým držením Fn – geniální funkce, která není standardem ani v nejvyšší pracovní třídě (má ji dále jen Toshiba, Fujitsu a HP).

V Latitude E7440 se povedlo ponechat skvělou mechaniku kláves – jistou a pohodlnou, jak se u pracovního notebooku patří. Klávesy mají při psaní lehce dunivý zvuk, pokud je notebook položený na stole. Pokud jej máte v posteli nebo na klíně, je možné psát velmi tiše. Subjektivně u mě klávesnice Latitude vede napříč celou kategorií pracovních notebooků střední/vyšší třídy (a že mám všechny klávesnice pečlivě otestované).

Pochvalu si zaslouží i podsvícení kláves, které neprosvítá při pohledu pod úhlem (ani větším). Podsvícené jsou bílé popisky i ty modré pro Fn a celé to vypadá velmi dobře právě díky tomu, že nikde nic neprosvítá v mezerách mezi klávesami a podsvícení je homogenní. Opět v rámci kategorie jedno z nejlepších.

Touchpad a trackpoint podle typu pohybů vypadá na elektroniku Alps. DELL si upravuje ovladače, aby měl všude stejný způsob nastavení. Musel jsem si trochu zrychlit trackpoint, jehož pohyb stále není tak dobrý a přesný jako u ThinkPadů, ale lepší než nic. S trochou zvyku se dá používat a při práci převážně s klávesnicí za něj budete rádi. Prostřední tlačítko funguje pro pohodlný posun stránek.

Touchpad má dvě klasická tlačítka a ta jsou stejně jako u trackpointu tichá a s jistým měkkým stiskem. DELL se nesnaží (na rozdíl od Lenova) blbnout s beztlačítkovými touchpady. Oddělená tlačítka vítám zejména ve chvílích, kdy je potřeba upravit například nějaký grafický návrh a není po ruce myš. Zpoždění kurzoru je naprosto minimální a výhradu mám snad jen k trochu divné akcelerační křivce při scrollování dvěma prsty (směr posunu se dá prohodit v ovládacím panelu). Výhodou elektroniky Alps je podpora prostředního tlačítka myši, pokud stisknete obě dvě hardwarová současně. To praktikuji jedním prstem a hodí se to při otevírání a zavírání tabů v prohlížečích i v 3D modelovacích programech.

Konektory, diody, tlačítka

DELL jako jediný u pracovních notebooků ponechal rychlý přístup k regulaci hlasitosti pomocí samostatných tlačítek nad klávesnicí. Považuju je za velmi praktická a štve mě, že z ostatních notebooků vymizela. Téměř ojedinělý je posuvný přepínač pro vypnutí bezdrátových funkcí na pravém boku.

Indikační diody nad klávesnicí informují o zapnutí počítače, aktivitě disku, nabíjení baterie a stav bezdrátových funkcí. Na vnější straně víka jsou duplikovány všechny až na bezdrátové funkce, takže nemusíte notebook otevírat, abyste se podívali, zda už je baterie nabitá.

Po stranách najdete čtečku SmartCard, SD XC (karta se vejde celá), kombinovaný vstup/výstup zvuku a USB 3.0. Díky klasickým kloubům mohou být konektory i vzadu a je jich tam také nejvíc: dvě USB 3.0, napájení, mini-DisplayPort, HDMI a LAN. S výjimkou VGA výstupu je výbava kompletní. Samotného by mě ještě možná absence VGA trochu štvala, ale poslední dobou se mi (konečně) stává, že u projektorů potkávám vyvedené i HDMI. To se kromě jiného hodí k připojování televizorů. VGA redukce se dá dokoupit do mini-DisplayPortu. Jednu takovou mám od MacBooku  a funguje skvěle. Jen je to další věc, která se dá při cestování někde zapomenout. Na rozdíl od LAN jsem ochoten jeho absenci tolerovat.

Výkon, komponenty

Do ruky se mi dostala konfigurace se základním úsporným Core i5-4200U (pokud chcete vPro, musíte se poohlédnout po libovolném vyšším procesoru) a 128GB SSD. Potěšující je přítomnost dvou paměťových slotů, která v této kategorii už není samozřejmá. Oba sloty jsem dostal zaplněné 4GB moduly. Mám tedy 8 GB RAM s možností rozšíření na 16 GB, pokud oba moduly vyměním za 8GB varianty.

Uvnitř je místo pro klasický 2,5“ disk s 7mm výškou. DELL vám to asi nenabídne, ale WD vyrábí jako jediný v této výšce 1TB disk (WD Slim). SSD můžete šoupnout buď do 2,5“ pozice, nebo do klasického slotu mSATA plné velikosti. Funguje i kombinace mSATA SSD a 2,5“ disku, což ocení hlavně ti, kteří chtějí maximum výkonu i kapacity (sem řadím třeba sebe).

Jakmile ovšem osadíte mSATA SSD, přijdete o možnost 3G modemu, který se strká do stejného slotu.

Komponenty jsou snadno dostupné. Stačí vyjmout baterii na spodku (mechanický zámek) a následně odšroubovat označené šrouby. Tím sundáte celý spodní kryt.

Chlazení, baterie

Chlazení vyšších řad Latitude je dlouhodobě nadstandardní. E7440 se při kancelářské práci chladí pasivně, což v kombinaci s SSD znamená dokonale nehlučný provoz. K napsání zápisku jsem se na dvě hoďky zavřel do prázdné místnosti, ve které je úplné ticho a za celou dobu jsem si ani jednou nevšiml, že by se ventilátor roztočil. Notebook je přitom celý chladný.

V zátěži se ventilátor roztočí, ale jde jen o tlumené šumění, které neruší. Řekl bych, že co do chlazení je E7440 špička a potěší i nejnáročnější. V zátěži nemám otestovaný snad jen ThinkPad T440s, ale ostatní aktuálně nabízení konkurenti jsou na tom vždy hůře (nejhorší je to asi u EliteBooku 840, kde ventilátoru chybí tiché nízké otáčky).

Baterie je uživatelsky vyměnitelná a má kapacitu 45 Wh (Li-Pol). Její umístění na spodek (pod opěrky rukou) však znemožňuje výměnu za větší typ. Když už nic jiného, je možné koupit více baterií a na dlouhých cestách je měnit.

Spotřeba při on-line kancelářské práci s Wifi a vyšším jasem je 5,5 až 6,5 W, takže reálně počítejte s výdrží šest až sedm hodin. Když to budete hodně hrotit, stále máte asi čtyři hodiny jisté. Není to špatný výsledek, ale nepopírám, že občas bych využil i výdrž přes deset hodin (hlavně při práci v terénu, pokud se nechci nabíjet injektorem z baterie do traktoru). V rámci třídy jde o průměr.

Teoreticky by měla být k notebooku připojitelná baterie do dokovacího konektoru na spodek, ale našel jsem jen zmínku o 9článkové 100Wh variantě, která je docela velká a těžká.

Postěžovat si musím k dementní koncovce napájecího adaptéru. Tedy koncovka je mechanicky v pohodě, ale má intenzivní bíle svítící kroužek, který může sloužit jako osvětlení místnosti v noci. Podobné nesmysly k pracovním notebookům nepatří.

Závěrem

DELL teď pár let kvůli špatnému vzhledu nebyl mou preferovanou značkou (malých displejů s tlustými rámy jsem si užil dost v době 486 notebooků, už se k tomu nechci vracet), nicméně po kontaktu s E7440 je na čase opět změnit názor. Je to kvalitní stroj, který subjektivně považuji za nejlepší z lehkých 14“ business s dokováním na trhu. Je to přesně ten typ všestranného pracovního počítače, který hledám a jednou za pár let kupuji.

Proč je podle mě nejlepší? Mohou za to všechny ty ergonomické drobnosti, jako samostatná tlačítka pro regulaci hlasitosti mimo klávesnici a mechanický vypínač Wifi, indikační diody na vnější straně víka, podsvícení kláves, které neobtěžuje prosvítáním v mezerách, zástupná numerika, kde lze psát držením Fn a možnost otevřít víko jednou rukou. Pak jde taky o to, že E7440 nezklamal v žádném ze zásadních parametrů – je tichý, má extrémně pohodlnou klávesnici, je tu trackpoint, na displej je radost pohledět a za ty reproduktory by se nemusel stydět ani lepší multimediál.

Pro mě, uživatele 14“ ThinkPadu T400, se jeví Latitude E7440 jako ideální volba nástupce, protože má nejvíc prvků, na které jsem zvyklý. Paradoxně má k T400 blíže než nový ThinkPad T440s (tlačítka touchpadu i trackpointu, možnost otevřít jednou rukou, zástupná numerika, černá barva), budu si muset T440s půjčit aspoň na týden, abych si byl jistý. Na ThinkPadu se mi nicméně líbí možnost dát dozadu větší baterii, se kterou 10 hodin provozu není problém. Oproti E7440 a EliteBooku 840 s jejich baterkami na spodek není výsledek tak velký a těžký.

Za mě tedy E7440 ano. Začínám se sžívat s představou, že by to v budoucnu mohl být můj další notebook.

Komentáře k článku

  1. 1. MV_cz  6.1.2014  17:18:27

    To vypadá pěkně. Ono je fakt, že tlusté rámečky nebyly vzhledově nic extra, ale dell asi věděl, proč to dělá. V menších úhlopříčkách máme spoustu E4200, ty jsou malé, pěkné, hranaté s tenkými rámečky a lehké. Jenže strašně náchylné na poškozeni, rámečky praskají, víko se dá docela prohnout, celé to spíš vypadá jako plast a ne jako Latitude. Následovníka E6220 (a E6230), bych i přes jinou číslovku zařadil do stejné řady, protože menší Latitude nejsou. Jak píšeš, rámeček je větší, notebook tedy tím pádem taky, vypadá to ošklivěji, notebook je tlustší, ale oproti prvním „Ečkům“ jak tank. Základna jednolitá ze opět konečně slitiny hořčíku, ten vnější rám okolo LCD vypadá jako kov (v zimě je studený). Takže ono ne, že by asi zákazníci chtěli přihlouple velké rámečky, spíš chtěli notebook co nemusí neustále reklamovat :-)
    PS: zajímalo by mě, kdy dell přejde na nový dokovací konektor. Už ho „drží“ neobvykle dlouho a předpokládám, že u notebooků s USB 3.0 ten port nejde procpat stávajícím konektorem dokyny. Takže tohle asi bude velmi brzy zase důvod k výměně všech dokovacích stanic ;-)

  2. 2. swarm  6.1.2014  17:27:00

    [1] To jen lenovo pořád musí měnit dokovací konektor, ostatní jako HP a DELL ho mění jen zřídka. V obou případech lze mít USB 3.0 v doku, aniž by se konektor měnil. Stačí koupit novou dokynu, a pokud máš USB3-enabled dok i notebook, tak to funguje, v opačném případě se všechny porty v doku chovají jako USB2.

    Ad rámečky – jo, u těch prvních 12″ E se to lámalo, ale když u D mohly být rámečky tenké, tak to nejspíš jde řešit. Na fotce je 10 let starý Latitude D600 a rámeček má v pohodě.

  3. 3. Michal  6.1.2014  17:28:52

    Bohužel, nové E6440 už nenabízí 4jádrový procesor ( tato možnost byla u E6420 i E6430), provedení je mnohem kvalitnější a festovnější, základna je velikostí stejná, ale víko displeje je užší, takže v zavřeném stavu je o něco tenčí. Navíc je o dost lehčí než minulá generace. Klávesnice je stejná jak na E7440. Díky absenci 4jádra bych teď jednoznačně volil hezčí, tenčí a lehčí E7440 místo E6440.

  4. 4. swarm  6.1.2014  17:37:49

    [3] Nejvyšší dvoujádro v E6440 má pořád o polovinu větší výkon než E7440. Navíc tam může být grafika a další disk místo mechaniky. Nicméně pro mě E6440 sráží fakt, že v nabídce chybí IPS. Maximem je HD+ TN. Velká škoda.

    Čtyřjádro opravdu skončilo (už je jen v 15,6″ E6540). Škoda. Ve 14″ HP taky skončilo a pro změnu ho začalo nabízet Lenovo (T440p), ale jejich notebook je hodně tlustý.

    EDIT: Málem bych zapomněl, do E6440 jde dát 9cell baterka s 90Wh. Taky nezanedbatelné plus.

  5. 5. .apache  6.1.2014  19:40:56

    Po téměr třech týdnech užívání něco doplním / něco potvrdím a zopakuji:

    – Notebook je opravdu naprosto tichý a přesto se vůbec nezahřívá při běžné kancelařině. Při hraní se pouze lehce zahřeje část kolem ventilátoru, ale nic dramatického.

    – Nebojím se říct že je krásný. Koupil jsem ho „na blind“ a když jsem ho rozbalil, nemohl jsem se nabažit toho se na něj dívat. A ten displej je opravdu paráda, teď jsem ho konečně vyzkoušel vedle svého monitoru na koleji, který je teda low-end 23″ IPS (HP ZR2330w) a přijde mi ten u E7440 znatelně lepší. Co se týče toho FHD na 14″ tak v první chvíli jsem se zděsil, jak moc je to drobné, ale teď už bych nikdy neměnil zpátky. Snad mě to nebude stát oči :D.

    – Vstupní zařízení na jedničku, hlavně touchpad mě osobně překvapil. U klávesnice je patrné (pokud se o to člověk snaží) prohýnání ve střední části. Četl jsem, že tam je nevyužitá díra na šroub, někdo tvrdí, že při došroubování se to spraví, někdo že tam není závit a nejde tam šroub dát. Já bohužel nemám na koleji šroubovák tak nevím.

    – Reproduktory, ty mě osobně taky hodně potěšily.

    Co mě trochu štve:

    – Zmíněné světlo u nabíječky je opravdu na pár facek, asi vás to má donutit vypínat prodlužku. Ve tmě svítí opravdu intenzivně. Není to ale žádná novinka, jen u starších modelů bylo světlo modré a míň intenzivní řekl bych.

    – Nejsou podsvícená tlačítka pro regulaci hlasitosti.

    – Dokovací konektor je posunutý až úplně k zadní hraně, takže zadokovaný notebook zabere zbytečně víc místa a nevypadá to nijak zvlášt hezky, viz: http://i.imgur.com/WiXZRxx.jpg (řekl bych, že u té menší stanice co mám já je to ještě horší).

  6. 6. Honza V.  6.1.2014  20:33:16

    Díky za velmi užitečný článek. Jaké další notebooky budeš testovat?
    Loni mě nadchnul Fujitsu Lifebook E743, jako pravděpodobný nástupce mého HP Compaq 6710b (kdyby přestal fungovat). Nevíš, kdy Fujitsu plánuje vydat nástupnickou generaci tohoto modelu s procesory Haswell (a snad taky IPS displejem)?

  7. 7. Michal  6.1.2014  20:44:11

    [6] Pokud vím, tak má Swarm nějaké obdobné business Fujitsu ( 3200×1600 IPS, dokování, ultrabook, backlight klávesnice) na dlouhodobý test, očekávám další článek o něm…

  8. 8. Honza V.  6.1.2014  21:02:59

    [7] Fujitsu Lifebook U904. Je to zajímavý notebook, ale cena 38 tis. Kč bez DPH je už mimo moje možnosti. Navíc dokud nebudou Windows lépe zvládat obrazovky s ultra vysokým rozlišením, je podle mě cokoli nad FHD zbytečné.
    Bude na závěr i nějaké cenové srovnání? Docela mile mě překvapilo, že se dá E7440 sehnat v dobré konfiguraci (bez SSD, ten mám vlastní) pod 30 tis. bez DPH.

  9. 9. .apache  6.1.2014  21:15:05

    [6] U modelu E733 už jsou na stránkách Fujitsu uváděné Haswell procesory. Nevím na kolik jsou ty specifikace pravdivé (jestli třeba jen nepřepsali ty procesory), ale ono je vlastně asi namístě očekávat jen takovou změnu, vzhledem k tomu, že ty modely nejsou až tak staré. Každopádně -M procesory a plná konektorová výbava v 1.7kg těle vypadá pěkně, škoda jen toho rozlšení, nicméně 743 určitě nabídne aspoň HD+ (tam mají ale pořád specifikace s Ivy Bridge, nicméně že by nerefreshli celou řadu naráz se mi nezdá).

  10. 10. swarm  6.1.2014  21:59:58

    [6] Další díl je skutečně o LifeBooku U904 (už je hotový, ale pořadníku je teď vícero článků před ním… něco historického, hi-dpi windows/linux atd). Zatím je cena vyšší, ale očekávám do pár měsíců pokles na něco realističtějšího. U nových Éček je situace taková nejistá. Když jsem si to připravoval, věděl jsem ještě o Haswellovských verzích prd a zatím se to moc u 14″ nezměnilo. Bohužel to vypadá, že další model bude mít zas max TN HD+.

  11. 11. JV  6.1.2014  22:24:40

    Ahoj,

    objevil jsem konfiguraci se 128G SSD, prý s FHD a 5 letou zárukou, ale asi nepodsvícenou klávesnicí (údaje se rozcházejí – na stejné stránce non-backlit a zároveň podsvícená, tak nevím). http://www.dellpoint.biz/e-shop/dell-skladem/notebooky/latitude/14quot/sws-170444—dell-latitude-e7440-i5-4200u-4gb-128-gb-ssd-full-hd-win-7-prowin-8-pro-5y-nbd.aspx

    Možná špatně hledám, ale nemůžu nikde najít co by stála klávesnice podsvícená a kde ji vůbec sehnat. Rozdíl 6000,- je přece jen znatelný a ještě o dva roky kratší zárukou. Akorát teda baterie, ta má jen 34 Wh, což je fakt málo, ve srovnání s testovanou 45 Wh, ale to se týká asi všech u nás prodávaných konfigurací.

    K instalaci HDD do SATA konektoru (po přesunutí SSD do mSATA), je potřeba ještě nějaký udělátor nebo jde našroubovat do rámečku po SSD?

    Dík.

  12. 12. r4in  6.1.2014  22:26:57

    Zdá se mi to, nebo jsou klávesnice a touchpad skoro totožné, jako u léta páně E6400? Možná proto jsou tak dobré – Dellu se nepodařilo je inovacemi zmrvit.

  13. 13. ffmaw  7.1.2014  9:44:26

    Vyzeral velmi nadejne tento model pre mna, ale sietovka, hdmi a usb na zadnej strane je velky fail. Ako sa da pouzivat v posteli na pripojenom sietovom kabli???

  14. 14. ffmaw  7.1.2014  9:52:42

    Pozeram ze t440p ma sietovku tiez vzadu, tak teraz co vybrat?

  15. 15. Ondřej Caletka  7.1.2014  10:21:33

    To jsem rád, že ta recenze dopadla tak dobře, jsem totiž už asi 3 měsíce majitelem E7440 :).

    Jen bych poznamenal, že šachta na disk je určena (resp. z výroby osazována) pouze SSHD disky o tloušťce 5,5mm (nebo mSATA SSD v redukcích), nejsem si jist, jestli po vložení 7mm disku půjde zavřít víko. Dále je tam jedna věc, na kterou je třeba dát pozor: pokud objednáte (jako já) notebook pouze s SSD a bez 3G modemu, vrazí vám ho do mSATA slotu a ve 2,5″ pozici bude jen výplňový plast. K připojení disku pak bude potřeba od Dellu získat kablík pro připojení SATA rozhraní k proprietárnímu konektoru na základní desce, který bude předpokládám cenově srovnatelný s cenou hard disku :)

    Dále: Přestože specifikace uvádějí možnost až 2×8 GB RAM, dokázali mi v Dellu nabídnout maximálně 2×4 GB RAM. Ale to se možná časem změní/změnilo.
    Jo, a celé to funguje celkem bez problémů s Linuxem (nejméně 3.10+) až na bezkontaktní čtečku karet a otisků prstů, která používá nějaký obskurní řadič od Broadcomu.

    Bílé světlo na napájecím konektoru se mi líbí, je to rozhodně krok vpřed proti modrému světlu na starších zdrojích (a pokud to má uživatele donutit vytáhnout zdroj ze zásuvky, když se nepoužívá, je to jen dobře). Co mě štve je, že u zdroje není nijak vyřešeno smotávání kabelu, takže při přenášení je z toho jedna velká koule. Obojí se ale dá vyřešit použitím libovolného jiného zdroje, používají se stále stejné už od řady D, takže v aspoň trochu Dell-pozitivních firmách takové zdroje přehazují vidlema.

  16. 16. swarm  7.1.2014  10:40:15

    [15] Pokud jde o disky, oficiálně DELL nabízí opravdu jen ty 5,5mm v support frame, ale šachta jako taková v klidu snese 7mm disky. V případě konfigurace, která je uvedená tady, stačí mSATA SSD přehodit do volného mini-PCI/mSATA slotu, vyndat support frame a na původní SATA konektor připojit libovolný 7mm disk.

    Pokud jde o RAM, tam je to nějaký typický „DELL problém“. Oni nabízí max 2×4, ale notebook fakticky nemá žádný problém s 2×8.

  17. 17. .apache  7.1.2014  11:13:08

    [13] To teda slyším prvně, že jsou konektory vzadu fail. Jestli ti přijde špatný, že máš kabely hezky za počítačem a netrčí ti všude kolem rukou tak budiž…

  18. 18. JV  7.1.2014  11:48:15

    [11] – Doplnění, odpověď z Dellpoint:

    Notebook s kódem 170444 nemá podsvícenou klávesnici a ani čtečku otisků prstů. Dražší 170345 má kratší záruku 3 roky, ale na druhou stranu vyšší NBD Pro Support (170444 má NBD Basic). Dále má podsvícenou klávesnici a také čtečku otisků prstů.

  19. 19. swarm  7.1.2014  11:53:37

    [18] Ano, je to tak. Nechápu, kdo tak hloupě dělal ty konfigurace bez podsvícené klávesnice. U notebooku v této ceně už to nákladově nestojí za řeč a snad každý, kdo dneska kupuje nad 25t Kč, se ptá na podsvícení kláves.

  20. 20. Ondřej Caletka  7.1.2014  13:23:31

    Ještě bych možná doplnil, že v nabídce je i varianta s FullHD dotykovým displejem s Gorilla Glass, který má moc pěkné černé víko ze slitiny uhlíkových vláken. Jenže oproti nedotykové variantě je displej lesklý a rozdíl v ceně je přímo astronomický (cca. 6 kKč). Takže to za imho hezčí víko a pochybnou výhodu dotykového ovládání moc nestojí.

  21. 21. JV  7.1.2014  13:50:01

    Jsem silně nalomen udělat to tak, že koupím tu verzi s 500G plotnama, abych se vyhnul případným potížím se sháněním toho spec. káblíku a SSD na systém (bohatě mi stačí 64G) dokoupím. Cenově se dostanu na úroveň T440s s FHD a HDD, ale budu to mít s SSD + HDD + podsvit kláves.

    [15] Děkuji za postřehy s linuxem, s tím právě počítám, že ho tam dám jako hlavní systém.

    Dnes už asi SLC SSD těžko seženu. Nebo máte nějaký tip na dlouhou životnost a velkou rychlost?

  22. 22. ffmaw  7.1.2014  14:18:05

    [21] Jednoducho oddelit – na SSD dat len / particiu. /home a /var dat na obycajny disk a pouzit tmpfs (ten sa uz dnes pouziva standardne). Zapnut trim pomocou discard v /etc/fstab. Ale lepsie si je asi nastudovat nejake info o tom napr. – https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives

  23. 23. ffmaw  7.1.2014  14:22:33

    Pouzivam takto SSD msata 32GB Crucial M4 a bohato staci, samozrejme len na Linux. Hlavne by som nebral nespolahlive SSD so SandForce/LSI chipmi. Takze jedina volba msata SSD je Crucial M4, M500 alebo Plextor M5M.

  24. 24. Ondřej Caletka  7.1.2014  15:18:15

    [21], [23] For the record, Dell mi to dodal s diskem LITEONIT LMT-256M6M. Používám ho aniž bych se omezoval, nepoužívám volbu discard v fstabu, protože to pak TRIMuje při každém mazání, místo toho zavolám čas od času fstrim.

    Jenom doufám, že pokud bude chtít odejít, stihne to před vypršením tříleté záruky :)

  25. 25. Kubas  9.1.2014  0:53:44

    Paměť: ze začátku bylo možné koupit 1x8GB a osadit si případně pak další modul sám. Teď už je možné koupit i 2x8GB.

    Podsvícená klávesnice: první dostupné předkonfigurované sestavy ji neměli, teď už mají podsvícenou klávesnici všechny předkonfigurované sestavy.

    Mezera mezi dokovaci stanicí a notebookem: bohužel díky umístění dokovacího konektoru až na kraji, je možné pořídit za pár korun plastový kus k dokovací stanici – docking spacer, který danou mezeru překryje a notebook se pak lehčeji dokuje díky jasnému dorazu.

  26. 26. swarm  9.1.2014  10:50:10

    [11] Pokud ti žádná z hotových konfigurací nevyhovuje, tak se mi ozvi do mailu.

    [25] Jak je to s druhou baterkou do dokovacího konektoru? Nejde tam dát vůbec, nebo jen přesahuje dozadu kvůli posunutému dokovacímu konektoru?

    Jde mi o tu mrchu, co jsem měl kdysi na test k E6330: http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2013/dell-latitude-e6330-do-prace-s-tremi-bateriemi-soucasne/04.jpg

  27. 27. .apache  9.1.2014  11:39:02

    [25] Trefit se mi problém nedělá, spíš mě jen mrzí, že to zabírá zbytečně víc místa, na miniaturním stole co máme na koleji je to docela znát :D. Když jsem kouknul jak ten spacer vypadá, jde s tím vůbec zadokovanou E7440 otevřít? Přijde mi, že to rovné čelo musí být vyšší než notebook, takže by to omezilo otevření na pravý úhel, nebo se pletu?

  28. 28. JV  9.1.2014  14:00:51

    [23] Tak poblíž seženu jedině takový ty běžný komerčňárny typu A-DATA. Kingston… vše se SandForce. Crucial a Plextor široko daleko nic (s eshopy mám zkušenost po které mně zajímají jen ty, co jsou v dosahu). Ještě tak Sandisk X110, ale nikde se nic nemůžu dočíst, kromě běžných údajů.

    [26] Nevyhovuje… Udělám to jak jsem psal v [21]. Akorát ta baterka… ale to snad přežiju. Koupím to až po zkouškách ať mně to nerozptyluje ;-)

  29. 29. swarm  10.1.2014  9:11:24

    [28] Já bych to už právě s malou baterkou nebral. To máš skoro třetinu výdrže dolů, takže pak budeš všude tahat nabíječku s sebou. V případě, že si to rozmyslíš, asi bych se dokázal dostat ke konfiguracím na přání.

  30. 30. Jakub  11.1.2014  0:04:40

    Swarme díky za recenzi, budu čekat i na ty ostatní. Tenhle model se Dellu povedl, ale trochu to zazdili tou baterií. Max 47 Wh je podle mě málo a kupovat k tomu tu externí 90 Wh je zase extrém. Škoda, jinak to byl prakticky dokonalý stroj…

  31. 31. Pali  15.1.2014  11:31:58

    Ako sa tak pozeram po roznych ceskych a slovenskych (internetovych) obchodoch, tak nikde nemaju model E6440 s podsvietenou klavesnicou. To sa u nas naozaj nepredava alebo este len bude?

  32. 32. Caesura  19.1.2014  13:55:47

    Existuje v CR firma, ktora ma online konfigurator na Dell Latitude, kde hned viem, co kolko stoji a mozem si sam nakonfigurovat vlastny laptop – nieco ako mtx-computer.de v Nemecku?

  33. 33. Petr  23.1.2014  13:36:01

    Velice povedený článek.
    Ad Ceasura, kvůli možným spam robotům neuvádím přímo e-mail, ale použijte formulář u nás na stránkách [redakčně odstraněno], jsme DELL Pref.Partner, rád Vám pomůžu s konfigurací.

    //EDIT by swarm: Nakonec jsem odkaz raději smazal. V komentářích se objevilo vícero partnerů DELLu (které jsem neschválil) a nakonec jsem došel k závěru, že bude lepší, když zde žádný nebude zmíněn. Nechám na pozorném čtenáři, aby si nějakého z partnerů sám našel (nic na tom není). Děkuji za pochopení.

  34. 34. Puppy  23.1.2014  18:16:30

    Jak jsou na tom konstrukcne, kdyz se chce treba vyndat klavesnice ? Tady se musi rozebrat komplet cely notebook vcetne displeje jako u X240 http://support.lenovo.com/en_US/detail.page?DocID=PD028929 ?

  35. 35. stulda  27.1.2014  8:39:20

    Díky za článek, moc mi pomohl v rozhodování. Dnes objednáno.

  36. 36. swarm  28.1.2014  19:38:24

    [31] Oficiálně existuje podsvícená varianta. Co jsem se bavil s DELLem, původní hotové konfigurace neměly podsvícení kláves, ale v těch nových už by to mělo být napraveno.

    [32] Přím online konfigurátor se už asi nevede, ale u partnerů je možné něco nakonfigurovat, nechat si navrhnout cenu a následně provést nějaké korekce.

  37. 37. stulda  29.1.2014  9:22:11

    Tak už je doma. Moc pěkný kousek HW. Displej je super, opravdu kvalitní klávesnice, jen si budu muset zvyknout na rozvržení. Zejména v článku zmíněné chybějící oddělovače F kláves po čtyrech mi trochu vadí.

    V linuxu všechno v podstatně běží bez nutnosti cokoliv ručně doinstalovávat, ale jsou tu dva problémy. První problém je s touchpadem. Používat se dá, ale občas blbne, začne přeskakovat kurzor po obrazovce a dmesg jsou chyby psmouse serio1: DualPoint TouchPad at isa0060/serio1/input0 – driver resynced
    Nějaké info k tomu naleznete například zde: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1258837

    Další problém je, že procesor i5 4200u ve výchozím stavu v linuxu nepřechází do powersave režimu a nesnižuje frekvenci. Stále běží na 1.6GHz. To samozřejmě způsobuje větší spotřebu, větší teplo a větráček zapíná častěji.
    Info k tomuto problému najdete zde: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=65591

    Věřím, že se obojí brzy vyřeší a ntb poběží pro mé potřeby bez jediné chybičky.

  38. 38. JV  29.1.2014  9:22:57

    Tak už ho mám, zatím instaluji. Konstrukce je opravdu výborná, rám je kovový. Co mně ale překvapilo, u NTB za takovou cenu, trvale svítící červený bod někde 5 cm vpravo nahoru od středu obrazovky. Po nějaké době zapnutí počítače zmizí. Toto nevyreklamuji. Displej je opravdu IPS a tam bych čekal vadný (sub)pixel zhasnutý a ne rozsvícený.

  39. 39. Pali  29.1.2014  13:23:18

    [36] Tak uz som nasiel na czc variantu s ceskou podsvietenou klavesnicou. Avsak viariantu so slovenskou podsvietenou nie.

  40. 40. JV  19.2.2014  19:53:45

    Další zkušenosti po třech týdnech:

    Opravdu výborný NTB. Nainstaloval jsem tam openSUSE 13.1 64b. Kromě čtečky otisků prstů a hibernace funguje všechno jak má, včetně snižování frekvence procesoru. K té hibernaci: NTB se tváří, že je všechno ok, ale po probuzení systém zatuhne.

    Klávesnice je opravdu super, vyhovuje mi i rozložení. Jen se na ni strašně chytají otisky. Drobná výtka k přední hraně při práci s touchpadem. Nepříjemně řeže do zápěstí, chce to jen zvyknout si ruku držet jinak.

    Kdybych se měl rozhodovat dnes, tento NTB bych si vybral znovu.

  41. 41. LE  20.2.2014  10:24:56

    Mám NTB prvý deň, väčšina je OK, ale sú tam veci, ktoré sú fakt zlé:

    1) ľavé tlačítko k trackpointu: nefunguje! ak sa naň klikne na ľavej strane tlačítka, tak 5 zo 6 krát nezafunguje, ak na pravej, tesne pri strednom tlačítko tak je úspešnosť vyššia, ale nie 100%. Ak sa človek vyslovene nesústredí na to, aby ho stlačil dôrazne, tak nezafunguje. Máte podobnú skúsenosť? Ide o vadný kus, alebo s tým neviem pracovať :)? Buď ho skúsim vyreklamovať, alebo ak je to štandard, tak vrátiť…

    2) drobnosti ako malý Enter a trošku iný trackpoint na Thinkpad mi vadia viac ako som si myslel, ake dá sa to prežiť. Zároveň sa klávesnica prehýba viac ako by som očakával u NTB tejto triedy

    Inak je notebook super po všetkých stránkach, na ktoré sa dá za 1 deň používania prísť

  42. 42. swarm  20.2.2014  11:21:37

    [41] Tlačítka trackpointu budou vada kusu. Standard to určitě není, předpokládám, že v rámci reklamace ti to bez keců opraví. Klávesnice se u mého kusu neprohýbala, nebo to nebylo tak výrazné, abych si toho všiml. Pokud se to děje při psaní, šel bych taky cestou reklamace.

    Souhlas s tím, že trackpoint u ThinkPadů reaguje mnohem lépe.

  43. 43. stulda  20.2.2014  21:44:51

    [40] V SUSE si zřejmě jádro opravili po svém, ve vanilla jádru je změna frekvence opravena až od verze 3.14-rc2, s touchpadem mám občas problémy pořád. Uspávání a probouzení ntb funguje v pohodě, ještě se mi ani jednou nestalo, že by zatuhnul a to ho uspávám několikrát za den.

    Nevyskytuješ se někde na irc nebo tak, že by jsme trochu podrobněji probrali zkušenosti s tímto ntb s linuxem?

  44. 44. Tomáš K.  5.3.2014  15:50:24

    Ahoj, vlastním asi 6 týdnů DELL E7440 core i5 vPro a mohu jen doporučit. Je skvělý ve všech směrech. Koupě je opravdu dobrá volba.

  45. 45. c4pp4  9.3.2014  4:30:54

    Zdravím,
    chtěl bych poděkovat za hezky zpracovanou recenzi. Doteď používám R61i (IBM) s Linuxem a rozhoduji se mezi koupí e7440 a T440s.

    U komentářů [5] a [41] mě zaujal problém s prohýbáním klávesnice. Chtěl bych poprosit o nějakou dodatečnou informaci, zda-li třeba pomohl ten chybějící šroubek. Na konkrétnější popis problému jsem narazil zde
    http://ultrabooknews.com/2013/11/27/dell-latitude-e7440-ultrabook-review/
    v části s názvem Rear Panel Access.

    Další dotaz mě napadá taktéž v souvislosti s komentářem [41]. Je malej Enter a také jiný Trackpoint opravdu problém nebo je to jen otázka zvyku?

    Děkuji

  46. 46. swarm  10.3.2014  13:18:07

    [45] Malý Enter je otázka zvyku – ostatně používají to tak všichni Američani a nějak s tím dokážou žít. Trackpoint je jiný a je objektivně horší (nemá tak dobré algoritmy pro zlepšení přesnosti), má ale pro změnu tlačítka – já radši ten přesnější i za cenu absence samostatný tlačítek, někdo to má naopak.

  47. 47. c4pp4  10.3.2014  15:51:05

    [46] Díky za info, pač noťas bez spolehlivého Trackpointu pro mě nemá smysl, takže to nakonec vypadá na koupi toho TP. Ale asi budu muset s koupí ještě vydržet, pač momentálně ten novej beztlačítkovej bazmek je v Linuxu nepoužitelný – dle dostupných informací nefunguje posun stránky pomocí prostředního kliknutí a dokonce při kliknutí dochází k nežádoucímu mírnému pohybu kurzoru. Koukal jsem i na verze od HP, ale tam to asi taky nebude žádná sláva, navíc mi vrtá hlavou, jak tam vůbec funguje posun stránky, když to má jen dvě tlačítka.

  48. 48. Ladis  10.3.2014  20:37:48

    [47] Nežádoucí mírný pohyb kurzoru při kliknutí na trackpadu mám i na aspiru s Elantechem, takže je to obecně věc Linuxu ohledně trackpadů :-( Navíc mi někdy nebere 2 prsty a 3 prsty už jěn někdy…

  49. 49. Ladis  10.3.2014  20:39:41

    [47] Posun stránky je přece 2 prsty jako na macbooku. Narozdíl od Windows funguje i šikmo (ve Windows sleduje začátek tažení, a pak už jen v tom směru horizontálně, nebo vertikálně).

  50. 50. swarm  10.3.2014  20:50:09

    [49] On myslel posun stránek trackpointem. Ten jde u touchpadů notebooků HP jen velmi obtížně. Je tam snad volitelná možnost přepnout do režimu posunu stiskem obou tlačítek současně, ale funguje to jako přepínač (po doposouvání nutnost opět zmáčknout obě tlačítka), navíc se to často blbě vyhodnotí.

  51. 51. c4pp4  10.3.2014  21:44:50

    [50] … myš bez kolečka ;)

  52. 52. Pali  12.3.2014  22:44:47

    [50] – Na linuxe (v xorg.conf) to ide nastavit napr. tak ze drzanim praveho tlacidla a posuvanim trackpointu sa bude scrollovat. Po pusteni tlacidla to bude opat normalne (nic netreba prepinat). A pri „rychlom“ zmacknuti tlacidla sa bude chovat ako normalne prave tlacidlo mysi. Myslim, ze je rozumna nahrada, sam som to takto na Elitebooku pouzival.

  53. 53. tomas  11.4.2014  13:39:22

    Ahoj, mam dotaz ohledne odpojeni zadnich usb portu na tomto notebooku pri jeho vlozeni do dokovaci stanice. Rad bych vyuzival zadni porty na notebooku i kdyz je vlozen do doku (treba mini usb vysilac pro mys), abych je nemusel porad odpojovat…

    diky

  54. 54. swarm  11.4.2014  14:21:58

    [53] USB porty v noteboocích obvykle nepatří k rozhraním, která by musela být sdílená v doku (tj. je tam oddělený řadič). Vzhledem k tomu, že tam je za dokem místo, asi by to mělo fungovat.

  55. 55. stulda  11.4.2014  19:55:07

    Boční USB port funguje i když je ntb v docku, zadní bohužel nikoliv. S tím asi nic nenaděláme.

  56. 56. Adam  2.5.2014  22:04:31

    Ahoj, rad bych se zeptal, kde je mozne nechat si nakonfigurovat DELL, pro obycejneho smrtelnika. Hledam nahradu za x230 a toto se jevi jako super volba. Diky

  57. 57. swarm  2.5.2014  22:50:05

    [56] Dalo by se to zařídit, napiš mi do mailu uvedeného v „O blogu“.

  58. 58. Tomáš  5.6.2014  18:14:27

    Zdravim. Asi bude moje otázka stupidní ale hodně uvažuji o tomhle stroji a všechny levnější konfigurace mají jen menší baterii. Pokud koupím vzlášť větší, bude pasovat? díky

  59. 59. swarm  5.6.2014  20:34:09

    [58] Bude pasovat. Jen je otázka, jestli se pak nevyplatí rovnou vzít vyšší konfiguraci.

  60. 60. robert  6.6.2014  8:29:38

    dobry den, nevedel by nekdo zda http://www.czc.cz/ultrabook-dell-latitude-e7440-w7p-w8p_3/143688/produkt tj. kod vyrobce N-7440-P3-503 jde o levny TN panel nebo o IPS nebo nejaky IPS like panel .. ?

  61. 61. swarm  6.6.2014  11:00:23

    [60] Full-HD TN se ve 14″ nedělají, takže je to vždy IPS-like. Jestli je to konkrétně IPS, tak to záleží na výrobci (obchodní značka…). Na 99% jde o ten samý panel, jako je zmíněný zde.

  62. 62. Jiří  2.8.2014  22:18:20

    Lidi, nevíte jak tam zpět dostat win 7, se kterými to bylo koupeno? Vypálené obnovovací DVD selhalo, příslušná partition už neexistuje, po přerozdělení disku (dával jsem systém na SSD a na původní plotny jsem hodil data). Když se pokusím nainstalovat win 7 z alternativního média, hlásí se jako nelegální, přestože by to mělo být ok, protože s tím byl přece NTB koupen. Kde mám sehnat kód pro aktivaci w7?

    Dodaná placka s win 8, děkuji více nechci. Jednak je to placka typu „Šmudlo, ovladače si někde najdi“ a jednak jsem je tam měl od dubna a už mi došly nervy. Tahle furtbeta je i zadarmo drahá. Aktualizace se nezdaří tak se to pořád vrací zpět jak u blbe*ků na domečku. Povýšení na 8.1 stejný problém.

  63. 63. GeniuZ  13.9.2014  21:27:12

    Ahoj, díky za výbornou recenzi. Mám totožné požadavky na notebook a E7440 je top kandidát. Nechápu, že neudělali rozlišení 1600×900 (i když by se to asi dalo vyměnit), já se 1920×1080 ve 14″ hodně bojím, oči začínají dosluhovat :) Neměl jsi v ruce i Toshibu Tecra Z40 k porovnání?

  64. 64. swarm  14.9.2014  14:05:08

    [63] Měl jsem na test, plnou recenzi najdeš tady: http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2014/toshiba-tecra-z40

    Když bych to měl shrnout. E7440 působí lepším dojmem a naživo lépe vypadá (Toshiba je taková obyčejná, nudně šedá). Má taky rozhodně lepší klávesnici a u Toshiby počítej s horším touchpadem (tužší integrované tlačítko a cvakající tlačítka trackpointu + chybí to prostřední).

    Za zvážení možná stojí EliteBook 840 (ZBook 14), kde je kvalita zpracování hodně vysoko a dostupné jsou konfigurace s TN 1366×768, TN 1600×900 i IPS 1920×1080: http://notebookblog.cz/technika/zkusenosti-a-reklamace/14-business-5-hp-zbook-14-a-elitebook-840/

  65. 65. gruppe  14.9.2014  15:03:03

    Jendoznačně ti doporučím FHD na 14″. Písmo si kdyžtak zvětší… sám jsem přecházel ze 14″ HD+ ale teď už bych něměnil.

    E7440 je jednoznačně jeden z nejpovedenějších kousků na trhu. E6440 je zas výborná pokud chceš více konfigurací a silnější stroj, více baterek, více možností slotů a bay slot….nicméně já nakonec kvůli krásnému tenkému a hlavně odolnému designu šel do tenčí E7440. Hodně poslední dobu cestuji, tak jsem potřebval něco lehčího. No a IPS displey je parádní.Zpracování na 1*, podpora vynikající…

    Zkoušel jsem i nové XPS 13 a XPA 12Duo, fantastické kousky, ale potřebuji LAN a tahat redukce je pro mě nemyslitelné.

    Na netu se dají sehnat i za skvělé ceny, sám jsem kupoval konfiguraci se slevou 20.000 než za kolik jsou v obchodech. :) kdo hledá, najde…nebo napiš.

    Po zklamácích s novými Lenovy už toho stejně moc nezbývá. HP je v profi sféře takový lowend, 840tka je prostě jen dobrá. U Dellu nemám pocit z konpromisů. A když si to člověk spočítá,tak i cena je slušná :) Něco jako kupovat Hondu, na první pohled se lejkneš ceníku, pak začneš počítat a zjistíš, že to vlastně cenově vychází dobře :)

  66. 66. Jiří  29.9.2014  17:59:58

    [62] Vyřešeno aktivací přes telefon.

  67. 67. VX  30.9.2014  14:40:53

    Musím říct, že je to opravdu dělo. Povedlo se mi ho sehnat za 25 000 v nejvyšší konfiguraci kromě 3G modemu. Zatím spokojenost. Touchpad subjektivně lepší než E6430, ale stejně si myslím, že jsou identické, a kromě toho u E6430 je zamaštěný už a má tedy lesklejší povrch.

    Překvapila mě zase jedna věc týkající se kvality zpracování (kritika je slyšet nejvíc). Na rozdíl od E6430 je vnější stříbrná hrana neskutečně ostrá. Za druhé palmrest vyčuhuje asi o 0.5mm, nevím zda je to umělecký záměr. A taky nemohu vydýchat, že čtečka karet je zrovna ve zkoseném místě, kam se NEDÁ dostat bez zvednutí notebooku. a vůbec nechápu proč se ten notebook takhle sužuje od větráku – vešlo by se tam víc portů i když mi žádný kromě VGA a 4. USB nechybí.

  68. 68. Jiří  11.10.2014  16:21:10

    Trackpoint si občas dělá co chce. To, že to občas, samo někam ujíždělo, to bych ještě pochopil, že se to občas nějak kalibruje a když jsem zrovna pohyboval kursorem, ale teď mi toto už nedělá a namísto toho se kurzor rovnou ztratí a při nějakém pokusu o pohyb to jakože mačká tlačítka, to už je fakt otravné. Asi nějaká aktualizace, no. Dělá to jen mně nebo je to nová vlastnost trackpointu?

  69. 69. Pali  15.10.2014  19:47:23

    [68] – Na Linuxe ci na Windowse? Ohladom Linuxu uz je to popisane v [37].

  70. 70. Jiří  20.10.2014  15:51:44

    Linux. Ale s touchpadem a taktováním problém nemám. Jen ten trackpoint občas zablbne.

  71. 71. Pali  29.10.2014  10:29:49

    [70] – snazim sa tento problem vyriesit na mojom E6440. to ze mas problem iba s trackpointom a nie touchpadom podla vsekeho znamena ze mas uplne rovnaky problem na E7440 ako ja. dobra sprava je ze uz viem co sposobuje nahodne mackanie stacitok a nahodne skoky kurzoru. mam uz na to spraveny hack ako sa tomu vyhnut a teraz komunikujem s ludmi od ALPS/HW ako to vyriesit co najlepsie. vyzera to tak ze embeded controller v dell notebookoch alebo samotny ALPS touchpad niekedy zmeni hodnoty PS/2 bytov co sposobi nefunkcnost parsera ALPS paketov v linuxovom drivri.

    V pripade, ze je tu niekto trochu ztatny v patchovani a rekompilacii kernelu, ozvite sa. rad by som aby sa patche otestovali na viacerych masinach skor nez to pojde do mainline kernelu…

  72. 72. Ladis  29.10.2014  10:46:49

    [71] Taky mám s něčím takovým zkušenost: Skákání kurzoru a mačkání „tlačítek“ na trackpadu jsem měl i na svém levném aspiru. Na baterku to nebylo, jen na napájení, a to navíc jen na jedné fázi v baráku (v místnostech s jinou fází ne). Řešil jsem to externí myší a po pár měsících to samo přestalo.

  73. 73. Pali  2.11.2014  0:40:49

    Tu je patch pre ALPS trackstick, ktory by mal opravit nahodne mackanie tlacitok a nahodne skakanie kurora po obrazovke: https://lkml.org/lkml/2014/11/1/245

  74. 74. Dominik  10.12.2015  13:49:43

    Jen bych chtěl reagovat na velmi důležitou věc a tou je hlucnost ventilatoru,vlastnim e7440 je to neskutecne hlucny stroj,jako druhy pracovni HP elitebook 840 G1 cca stejny config,ale bez dot.displ.tam sice chyby nizkych otáček jsou ale stále je o HODNE tissi nez „dellka „. Dellka je ticha pouze při praci s office,jakakoliv aplikace,program vetsi narocnosti jej nejen neuveritelne rozpaly/téměř neudrzite ruku/ ale hlavne spusti vetracek který nestiha chladit a pripomina startujici heliopteru. Dekuji za recenzi ale predpokladam ze ji nekde opsalnesedi drtiva většina vlastnosti ,jedine co je v poradku jsou technicke specifikace. Ještě se vratim k hroznemu zpracovani ultrabooku oproti 64.. radam ,které jsou pravim opakem u ,kterých je kvalita a zpracovani perfektni se ulrabook hodne lisi především v celkove „mekosti“,prohybani a nejhorsi /to je na kulku vyvojarum/ je baterie která ma zamek puze ve svém hornim stredu ,pro lidi kteri si poriziji ultrabook z duvody casteho prenaseni /coz je zakladni predpoklad/ zkklame vecne prohybani při ktrem opacna hrana zacne extremne vykukovat a pusobi pocitem ze se baterie vzamecku vylomi a vypadne ,nasledne automaticke zamacknuti vyloudi neprijemne cvaknuti.

  75. 75. swarm  10.12.2015  19:54:26

    [74] „ale predpokladam ze ji nekde opsal nesedi drtiva většina vlastnosti, jedine co je v poradku jsou technicke specifikace.“

    Nevim, nevim, jestli má na takové přiblblé štěky cenu reagovat. Stačilo by se podívat v těch testech na fotky a každému musí dojít, že všechny ty notebooky fotím u sebe na stole a nejsou to převzaté fotky. Mimochodem mám doma stále jednu E7440 a jednu E7450, takže jsem nic nemusel opisovat (krom toho tento komentář píšu z EliteBooku 840 G1, který mám jako firemní).

    Pokud jde o chlazení, doporučuji váš kus reklamovat. Asi je tam něco rozbité (klidně se něco mohlo pokazit nešetrným zacházením). Zpracování je dle mého názoru ok, k prohýbání dochází jen u klávesnice při silném zatlačení, což je tu několikrát již zmíněno. Přes koleno jsem to ohýbat nezkoušel.

    Doporučuji pročíst i další recenze včetně komentářů. Nechci kazit radost, ale ve chvíli, kdy se vaše zkušenosti rozchází se zkušenostmi všech ostatních, je dobré si položit i otázku, zda třeba chyba je jinde než na straně ostatních. Ostatně, kdyby byly v recenzi zásadní rozpory, nejspíš by na to za ten rok přišel už některý z mnoha majitelů, kteří se v 70 komentářích vyjádřili.


Napsat komentář