Acer Liquid E3, aneb jak jsem přešel na velké androidí dotykáče (1)

Už je to více než měsíc, co se mi pokazil můj starý telefon a já byl postaven před nepříjemnou situaci, že bych snad musel vybírat něco nového (což mě děsilo víc, než to pak zaplatit). Čirou náhodou se tak stalo zrovna ve chvíli, kdy mi Acer nabídl, jestli bych se nepodíval na jejich nový mobil a něco o něm nenapsal… prý jedno co, a když by mi nevyhovoval, ať ho klidně rozšlapu. Byla to lákavá nabídka, ale nebyl jsem si jistý, jestli Acer ví, do čeho jde…

Se mnou a mobily je to těžké. Většinou, když si nějaký mobil (či platformu) oblíbím, je odsouzen k záhubě. Začínal jsem svá mobilní léta s mobilem od Philipsu (Fizz). Říkal jsem si, že není tak špatný (už uměl přijímat SMS, které zobrazoval tak, že jejich text po otevření zprávy třikrát protočil na jednom řádku displeje), a tak když jsem se díval po čase po novém stroji s hmotností alespoň pod 300 gramů, Philips už to s mobily zabalil. Pak prošly rychle nějaké ty Nokie (2110, 3110), abych si nakonec koupil něco, po čem jsem vždy toužil – skvělý Ericsson R320s. Telefon splňující všechno, co jsem si kdy přál, s přehledným systémem a vítečnými vestavěnými nástroji (zejména kalendář byl geniální). Když jsem chtěl už chtěl něco dalšího, z Ericssonu byl najednou Sony Ericsson a systém byl převeden ze strany Sony (to jsem měl T630).

Pak jsem chtěl něco chytřejšího, a tak přišlo pár let s telefonem od HP, který měl v sobě systém Windows Mobile 6.1. Říkal jsem si, že HP je velká firma a Windows Mobile v podstatě nejpoužívanější chytrý systém, tak už si pak nebudu muset na nic nového dlouho zvykat. HP to záhy vzdalo v segmentu mobilů a já z něj přesedlal na jiný Windows Mobile 6.1 telefon – tentokrát od HTC (něco s 2,8“ obrazovkou, stylusem a displejem 320×240) a komunikátor Nokia 9300. Tím skončil Windows Mobile v podstatě bez náhrady a Nokia už pro komunikátory nepokračovala se Symbianem S80. Pokračoval jsem tedy přes Sony Ericsson P1i se Symbianem UIQ, který po tomto telefonu jako systém taky skončil. Symbian se mi líbil, a tak jsem ještě zkusil ten nejrozšířenější – Symbian S60 – a to v Nokii E72, kterou jsem postupně ve dvou kusech používal několik let (ve dvou kusech, protože s prvním jsem se vykoupal v bazénu a 40 minut v chlorované vodě mu neudělalo dobře). Nemá cenu dál pokračovat. Než mi telefon stihl chcípnout, skončila jak Nokia, tak Symbian.

Když se tak nad tím zamyslím, dávat mi nějaký mobil, abych ho používal, to může být pro danou značku spíš zničující…

Acer Liquid E3

Pokud se podíváte na výčet předchozích mobilů, až na jeden mají všechny klávesnici a z těch posledních jde často o nějakou obdobu QWERTY. Kdybych si sám vybíral nový mobil, nejspíš bych šel tou samou cestou. Nabídku Aceru jsem ovšem vnímal jako možnost vyzkoušet si život s mobilem bez klávesnice, aniž by mě to moc stálo.

Kouknul jsem tedy do prvního eshopu, který mě napadl, abych zjistil, co Acer vlastně nabízí. Možnosti jsou tři: Z4, Z5 a E3. Podle čísla by to vypadalo, že Zka jsou vyšší modely, ale je to naopak. Z4, je superlevný 4,0“ mobil s TN displejem 800×480 a fotoaparátem nepřesvědčivé kvality. Velikostně by mi býval vyhovoval nejvíc, ale když jsem ho viděl na živo a letmo jej vyzkoušel, bylo mi jasné, že tohle není třída telefonů pro mě. Z5 je na tom hardwarově lépe, displej už je IPS a má o něco vyšší rozlišení (852×480), ale prostě 5,0“ je trochu moc. Dekáda kalhot s nepatřičně velkými kapsami už je nenávratně pryč (pokud netancujete hip-hop).

Model E3 má displej s úhlopříčkou 4,7“ (pěkné IPS 1280×720), je ze všech tří zdaleka nejlépe vybavený a taky stojí nejvíc (pět a půl tisíce). Pokud jde o hardware, má tento telefon v podstatě všechno potřebné. Nějak nemám potřebu honit si ego nad výkonovými parametry, když mi jde primárně o dostupnost na různých komunikačních službách a hodně telefonování. Bál jsem se vlastně pouze velikosti displeje, aby to nebylo příliš velké.

Velikost, design,…

Teď po měsíci už můžu říct, že to není tak hrozné, jak jsem se bál. Vlastně jsem si rychle zvykl. Bratr má 5,2“ telefon a to jsem si několikrát zkoušel s výrazně negativním výsledkem. Tady to nakonec v kapse zabere podobě jako předchozí Nokia E72, protože je to tenké a displej je hodně do krajů. Nakonec i hmotnost příjemně překvapila. Řekl bych, že jsem si nepohoršil (resp. pohoršil o osm gramů). Telefon váží 138 g a je lehčí, než některé jiné mobily s menším displejem (navzdory větší baterii).

Svou roli zde jistě hraje plastové provedení. Pro někoho je to negativní prvek, sám jsem za to vlastně rád. Nepotřebuju mít všechno za každou cenu kovové. Zadní hliníkový kryt je logicky těžší a stíní antény, a to u mobilu nepotřebuju. E3 je navzdory plastovému provedení poměrně pevný – nevrže a nedá se snadno rukou kroutit. Nakonec, pokud se to při pádu poškodí, vsadil bych si, že stejně jako u jiných mobilů i zde spíš praskne sklo (případně displej), než že by se něco stalo s vnitřní elektronikou.

Zadní část je tedy plastová s hladkou povrchovou úpravou, která je příjemná na dotyk. Předek je klasika v podobě tvrzeného skla. Z hlediska designu Acer docela trefil moje preference – nemám rád moc zaoblené Samsungy, ale zase nechci, aby to bylo tak moc hranaté, že to bude nepříjemné do ruky. Zde jsou hrany zaoblené tak akorát. Celý telefon je černý (moje nejoblíbenější barva pro techniku) s drobnými prvky červenou barvou. Líbí se mi hodně.

Z hlediska ovládání mě velikost štve pouze v případě, kdy chci telefon ovládat vleže jednou rukou. To se moc dobře nedá, protože na rozdíl od používání vestoje neslouží dlaň jako podpěra. Naštěstí většina hlavních ovládacích prvků je v dolní části obrazovky – pokud je něco nahoře, už u tak velkého displeje musím docela natahovat palec.

Prvotní instalace

Mobil jsem dostal v menší krabičce, uvnitř které byl ještě micro-USB kabel a nabíječka s USB konektorem. Nabíječku jsem všeho všudy použil dvakrát, ale po zapojení do zásuvky vysokofrekvenčně píská a to já nemusím. Naštěstí mám podobných USB nabíječek doma dost.

Baterka v mobilu už je přednabitá, takže není nutné okamžitě připojit na nabíječku (i když ze zkušenosti raději vždy nabiju před prvním vybitím). Je to Android, takže první spuštění je ve znamení většího otravování instalačními volbami a snahy Googlu vymoct co nejvíc informací o vás (špionáž v podobě Google+, sledování GPS polohy atd.). Většinu jsem toho zablokoval, ale stejně je Android z hlediska ochrany soukromí šílený systém. Kvůli centrálnímu sdílení přístupů do služeb se snadno stane, že když se přihlásíte do Facebooku a následně do Twitteru, druhý už vám začne vnucovat, abyste si přidali sledování všech přátel z prvního. Plánujete-li používat Androidí telefon a v něm aplikace sociálních sítí, musíte se s tímto nejdříve smířit. Google je prostě jenom obrovská reklamní agentura a podle toho je tento systém navrhován.

Android v podání Aceru je více méně standardní. Rozdílů je jen pár a většina bohužel dle mého názoru není k lepšímu (nebo jsem jen zatím neocenil jejich přidanou hodnotu). Vyměněná je obrazovka pro přepnutí běžící aplikace. Seznam aplikací je proti standardnímu ne v řadě, ale v matici až 3×3. Je to přehlednější, ale když ťuknete na tlačítko, trvá asi sekundu, než se vše animovaně objeví, a další sekundu, než to po výběru zmizí. Je to typická ukázka zbytečného animování. Zprvu mě to štvalo víc, teď už jsem si nejspíš zvykl.

Druhý rozdíl je horší, a pokud někdo ví, jak ho odstranit, vůbec se nebudu zlobit. Jde o podivnou obrazovku s animací vlnící se vody reagující na akcelerometry, která se objeví při každém probuzení mobilu, z níž se můžete dostat dál jedině tahem prstu. Pokud však táhnete prstem směrem dolů (nebo šikmo do strany), hladina i s ikonkami zajede k dolnímu kraji obrazovky, a aby se dalo někam pokračovat, musíte ji zas vytáhnout nahoru a zkusit štěstí znovu. Vzhledem k tomu, že jsou v telefonu zadané různé přihlašovací údaje, mám tam samozřejmě nastavený PIN kód, takže nejdřív vždy musím provést gesto na té podivné obrazovce a pak ještě klasické odemykání. Je to zbytečné zdržení a netuším, proč tam ta obrazovka je.

Jinak ovšem systém funguje svižně. Mile překvapilo, že předinstalovaná Swype klávesnice umožňuje změnit české rozložení z QWERTZ na lepší QWERTY. Nakonec jsem stejně ještě doinstaloval skvělou klávesnici Hacker’s keyboard, která umožňuje zobrazit klávesnici včetně páté řady s diakritikou, což umožňuje výrazně rychlejší psaní mailů v češtině (proto jsem nechtěl Windows Phone, ani iOS). Dál už na aplikace moc náročný nejsem, stačí jen nějaké mapy, ladička hudebních nástrojů, lepší hudební přehrávač, mapy, překladový slovník a Microsoftí terminál pro vzdálenou plochu. Všechno to tam funguje bez problému s MediaTek čtyřjádrem jednoduššího typu ARM7 a 1GB RAM.

Orientace E3 na cenu je znát u velikosti interní paměti. 4 GB úložného prostoru není moc, když skoro polovinu zbaští operační systém. Po instalaci aplikací zbylo stejně přes giga volných a na hudbu jsem přihodil z původního telefonu 8GB microSD kartu. Na úložné místo mám minimální nároky, protože nic velkého (například lepší hry) v telefonu nepotřebuju – pořád je to pro mě jen telefon.

Příště…

První dny jsem byl z odlišného ovládání a celkové koncepce docela nešťastný, ale zlomilo se to asi čtvrtý den. Zpráv nakonec píšu pořád stejně i bez klávesnice, jen je už nemůžu psát v pohybu, protože to se bez hmatové odezvy nedá (a každou po sobě musím přečíst kvůli překlepům). Až teď s velkým displejem občas něco zkontroluju na netu přímo z mobilu a je to asi poprvé, co se z mobilu připojuju na sociální sítě. Najednou ten přístroj používám pro mnohem více činností. Sice to není tak pohodlné jako s notebookem, ale sem tam jsou situace, kdy si notebook vzít s sebou nemůžu, a takto můžu něco nouzově vyřídit se zařízením, které mám s sebou vždy (hlavně si pochvaluju RDP terminál). Ve výsledku tedy posunu nelituju.

Příště se podívám na provozní vlastnosti telefonu při mém specifickém používání (zjistil jsem třeba, že se moc nemůžu řídit výdržemi z recenzí klasických mobilně nadšených redaktorů) z pohledu člověka, kterého příliš nezajímají hyper-cool funkce a 8+ procesorových jader, ale chce telefon na spoustu telefonování a kancelářskou agendu.

Komentáře k článku

  1. 1. Pavel Jaroš  17.6.2014  7:16:25

    Acer E3 je taková nižší střední třída mezi androidovými smartphony a z toho pramení většina jeho nedostatků. Ale darovanému koni… Jestli to s androidem myslíš vážně, tak se stejně časem budeš muset rozhlédnout po něčem lepším ;) Já fandím řadě Nexus kvůli vanilla androidu, ale ani HTC na to nejde špatně. Původní HTC One M7 mě překvapil veskrze příjemně (až na podivný foťák, který někdy dělá supr fotky, ale jindy fialový hnus) a přitom má stále snesitelnou velikost.

  2. 2. Pavel Jaroš  17.6.2014  7:18:47

    Pár screenshotů z HTC Sense 6: http://fotky.jaros.in/HTCSense6

  3. 3. Logout  17.6.2014  8:13:48

    Vážně se divím, že zrovna ty sis v podstatě zvykl na Android, to bych nečekal :)
    Já to zkusil 3x – od low-endu po high-end a vždycky na tom bylo nějaké „ale“. Teď jsem u jiného mobilního OS a zatím žádný problém nepozoruju, tak snad jen aby mi výrobce přežil.

  4. 4. Ladis  17.6.2014  11:43:16

    [3] Můžu se zeptat, jaký mobilní OS? Pokud vím, tak třeba použitelný RDP klient je jen pro Android a iOS. Nepočítám HTML5 řešení přes další počítač mezi vámi – RemoteSpark ($24/session/year pro běh přes jejich server v internetu /vyžaduje internet a všechna vaše data jdou přes ně/ nebo $4800/gateway/year pro běh na vašem serveru, např. v místní síti), ThinRDP (podobné ceny) a Guacamole (opensource, zatím jen polovičatá alpha). Další problém je se zprávami z chatu a sociálních sítí (na WindowsPhone dosavadní řešení polovině lidí přestalo fungovat /patřil jsem mezi ně, proto jsem musel pryč/ a na novém se teprv pracuje). Žádné speciální funkce od smartfounu nepožaduji, např. syncované bookmarky v prohlížeči mi stačí přes třetí aplikaci, hry nehraju, ani ty offline mapy mě netrápí, stejně tak offline překladač (na tabletu ho ale vyžaduju).

  5. 5. Zdeněk  17.6.2014  13:00:52

    Na Windows Phone je super RDP klient Microsoft Remote a 2X client (ten je i na Androidu) Oba jsou ve Windows Phone Store zdarma. Ano, v Developer verzi WP8.1 již sice není integrován FB chat přímo v systému, ale v Hubu Lidé je možné stále zobrazovat příspěvky z různých klientů jako je Facebook, Twitter, VKontakte apod. FB chat je jako na jiných platformách jako samostatná aplikace. Dle mého názoru jsou tyto změny z důvodu, že mohou rychleji ty aplikace aktualizovat oproti zabudovaným přímo systému. Jinak mě osobně různé tyhle chaty nechybí. FB, Twitter a jiné mám jen na sledování příspěvků ostatních a už jsem ve věku, kdy si můžu dovolit neomezený tarif, takže raději volám či posílám sms nebo email. No maximálně ještě občas použiji Skype :)

  6. 6. Zdeněk  17.6.2014  13:21:36

    S nemožností změny klávesnice na WP ale souhlasím, že je to škoda. Už i v iOS to od verze 8 půjde. Na druhou stranu to není až zas takovej problém. Píšu bez diakritiky a s predikcí mi naskakují správná slova už s diakritikou (jak kdy :))
    A poslední věc. I já si prošel cestu přes Windows Mobile na Android a po pár měsících spokojenosti jsem pak myslel, že telefon rozšlapu :) Neustálé problémy s nemožností přijmout nebo položit hovor protože to „přemýšlelo“, šílené prodlevy při vstupu do kontaktů atd. Bylo to bohužel asi tím, že to byl v té době telefon jen za 6 tisíc s 1,4GHz CPU a 512MB RAM. Z mého okolí mám vysledováno, že vyšší modely jsou asi v pohodě. Majitelé těch levnějších mívají po čase stejné problémy.

  7. 7. Ondra  17.6.2014  16:18:20

    [6] Rekl bych, ze to souvisi s tim ze Android podporuje TRIM pro interni flash az od verze 4.3 a to jeste ne jiste. Proto spousta lidi provadi po delsim pouzivani mobilu hard reset, aby se dostali na puvodni rychlost.

  8. 8. Logout  18.6.2014  7:17:13

    [4] V BlackBerry Worldu vidím nativní RDP klient a několik androidích. Nemám se kam tímhle protokolem připojovat, takže o kvalitách nemůžu nic soudit, ale minimálně ten nativní má i přes cenu 5USD docela dost kladných hodnocení, takže asi nebude špatný.

  9. 9. Logout  18.6.2014  7:42:59

    [6] Zkusil jsem Android z Číny za dva tisíce, značkový low-end za šest i high-end za třináct a vždycky mi vydržel tak rok, než jsem začal pozorovat zpomalení. Oni všichni říkají jak jsou špatné ty verze od výrobců telefonů a čistý Android nebo různé custom buildy jsou skvělé, ale pak někdo vedle položí Lumii, BB10 nebo iPhone a po porovnání rychlosti běžných uživatelských činností i přes papírové výhody nebývá Android vítězem.

  10. 10. Zann  18.6.2014  10:09:36

    Moc pěkně napsáno. A to ještě pane redaktore počkejte, až si zjistíne něco o WP8 a Windows8 pro desktopy, to už se Vám nebude ani zdaleka Google pozdávat jako špionážní či reklamní agentura :-D Je to také důvod, proč při výběru MT vybírám pouze z těch, ke kterým už existuje alternativní OS ( a Acer to nebude zcela určitě ), abych se právě zbavil všeho balastu, kterého se ani u WP ani u klasického „Googlího“ Abdroidu zbavit nelze a o WP jsem poměrně logicky ( kdo by dneska kupoval telefon s OS za který musí zaplatit, když existují mnohem sofistikovanější alternativy zcela zdarma že … )jsem neuvažoval nikdy ani v těch nejdivočejších snech :-D

  11. 11. Luk!n  18.6.2014  12:38:42

    On je u Androidu obecně problém s optimalizací daného SW s HW. Jsou výrobci (většina) která to u levnějších modelů prostě neřeší, proto se pak sekají a jsou neskutečně pomalé (moje zkušenost s Huawei ascend y300) ale pak jsou výrobci, kteří na to nekašlou. Hezkým příkladem je Sony. Před dvěma roky jsem si koupil Xperii T a do dnes s ní nemám ani jeden problém. Jednou za dva týdny zaregistruji zpomalení ale telefon jednoduše restartuji (a můžu si za to sám oněch 100+ aplikací není málo) a telefon zase šlape. A není to jen výsada top modelů. Na Sony jsem konvertoval velkou část rodiny, jsou to modely XM, XL, XJ a s žádným nejsou problémy a jsou to telefony pod 6 tisíc… Ke klávesnici, doporučuji SwiftKey, byl jsem zastánce HW qwerty, ale chtě nechtě jsem musel přejít na ťapkací telefony.. S funkcí Flow a predikcí, která se neustále učí a zlepšuje dokážu napsat i delší text poměrně rychle a překlepy sama opravuje.. Navíc konečně je zdarma takže za zkoušku nic člověk nadá (ale opravdu chce ji naučit z SMS, emailu, FB..)

  12. 12. Puppy  19.6.2014  9:58:25

    [10] Docela by me zajimalo co je „spionazni“ na desktopovych Windows 8 Pro ? :-) Zvlaste tedy ve srovnani s Googlem, pro ktereho je to stale prakticky jediny zdroj prijmu.

  13. 13. Puppy  20.6.2014  8:59:34

    [9] Android z Ciny :-) http://mobil.idnes.cz/smartphone-star-n9500-malware-d1c-/telefony.aspx?c=A140616_031615_telefony_ada

  14. 14. Máček333  21.6.2014  6:24:35

    Osobně mám android, protože jiný „smart“ s HW klávesnicí jsem prostě nenašel (Xperia mini pro). Ale pozorujíc přesně ony neduhy tohoto OS, jsem nakonec své známé doporučil Lumii. Od té doby nemusí čekat cca 10 sekund od zazvonění, aby zjistila, kdo volá :-)
    Po těchto odpozorovaných skutečností (mám kolem sebe mix andriodů, iosů a WPčkářů) jsem dospěl k názoru, že Android je spíše pro geeky z řad lidí, co mají rádi svůj telefon maximálně osobně přizpůsobený. A pak jsou řady uživatelů, kteří si koupí telefon a očekávají, že se bude používat jako telefon a logicky u Androidu neskončí :-D

  15. 15. swarm  21.6.2014  10:01:50

    [1] Pavel Jaroš: No já právě spíš zjišťuju, že většina specifických „problémů“ toho telefonu spíš směřuje k Androidu jako takovému, než že by to byl špatný HW (zpracování ok, baterka ok, displej ok). Jasně, mohl bych si koupit dražšího Androida, ale zpravidla dostanu jen displej s vyšším rozlišením (full-HD na 4,7″ považuju za zbytečnost a pouze žrouta baterky), výkonnějším procesorem (je to jen telefon, nepotřebuju vyšší hrubý výkon, prohlížení webů je i tady ok) a větším úložným prostorem (mám pár přebytečných micro-SD karet…). Že by ty dražší Androidi byly odladěnější, to se mi taky nezdá – alespoň ne z vyprávění kamaráda o jeho problémech s různými generacemi vlajkové lodi Samsungu (GPS, odpojování BT, vypadávání hovorů každých pár minut).

    [14] Podle mě většina lidí má Android ze dvou důvodů – je levný a jsou pro něj všechny možné aplikace. Jasně, aplikace jsou i pro iOS, ale většina iPhonů začíná s cenou tam, kde už většina lidí mobil nekupuje. WP je sice taky levnější ale pořád je to vnímané jako okrajová platforma pro vývojáře.

    Uvidíme, jak dlouho mi to vydrží, než začnu pozorovat zpomalení. Jsem právě ten typ uživatele, co si nainstaluje po vybalení telefonu 5 aplikací a tak ho používá až do konce jeho životnosti.

  16. 16. mca  22.6.2014  2:41:02

    S Androidem mas jen dve moznosti.

    – Prastit s tim
    – Rootnout, prohnat Cyanogenmod a xprivacy vybagrovat vsechnu soc/adds rakovinu

    Pote se Android stava pouzitelnym :)

  17. 17. Aminux  27.6.2014  23:22:42

    Nejdůležitějším parametrem u androidích matlafounů je možnost rootu a nahrání alternativního systému jako Cyanogen, Replicant…
    Jinak je to jedno co koupíte, pokud to není úplně nejlevnější šunt.

  18. 18. Martin Zatroch  1.7.2014  12:36:07

    Pekný článok. Partnerka používa k plnej spokojnosti Acer E320 Liquid Express (osobne ma tiež zaskočila odomykacia „fólia“ pri prebudení z pohotovostného režimu; rozhodne ide o zaujímavé zariadenie v kombinácii z repozitárom F-Droid). Sám nemusím smartfóny, preto sa držím ešte eko-friendly Sony Ericsson J108i Cedar GreenHeart (threaded konverzácie a týždňová výdrž náramne potešia; avšak bolo nutné upraviť systém a odstrániť sociálny balast – Twitter a FB). V zálohe mám ešte čerstvý ZTE Open C (neexistujúca diakritika a nezvyk aj z odozvou pri „písaní“; počkám na iteráciu Firefox OS 2.0 a použiteľný WebRTC komunikátor Loop).

    PS. Na __žiadne__ produkty korporácie Microsoft nesiahať. Nebezpečné sú aj čiastkové technológie zverejnené pod licenciou Apache 2.0, nakoľko slúžia na indoktrináciu a následné „podrezanie“ (embrace, extend, extinguish).

    TL;DR: Acer sa pozitívne vyfarbil & racionálnu budúcnosť daného form-factoru vidím v podobnej kombinácii ako je napríklad http://neo900.org/ + http://replicant.us/ ++ http://webodf.org/

  19. 19. matus  26.11.2014  16:07:03

    dobrý deň chcem sa spýtať mám ho asi 3 mesiace a dnes ráno mi nešiel odomknúť tak som ho vypol a zapol po zapnutá mi naskočí aplikacia acer liquid prestala pracovať a nejde to dalej skoro nič na ňom nejde čo mám robiť ???

  20. 20. nevim jak se jmenuju  15.2.2015  12:48:16

    [15] Vetsina problemu je prave s nastavbama androidu. Nedokazu pochopit, ze samsung za 15k s nej hw se seka uz pri vstupu do menu a jsou lidi, kteří si ho stejne poridi.
    Vyladene androidy prodava sony, xiaomi a rekl bych, ze i LG. U tech ostatnich si musis pomoct, to co te stve by mozna vyresil jinej launcher (apex treba), dokaze dost zrychlit odezvu telefonu a tabletu. Z cinskejch se mi jeste libi oppo. Nejlepsi moznost vyberu je asi nexus.
    Btw ten dnesni nejlevnejsi android od tesca open dott za 2499 v akci za 2k ownbrand (vyrobcem je lenovo) ma dost kvalitni displej oproti ostatnim lenovo telefonum, ale zaroven ma hodne vysokej jas, kterej se neda ztlumit a zbytecne uzira baterku, v noci nebo brzo rano by me otravoval, jinak ten telefon splni ocekavani vsech prumernych uzivatelu, chrome na nem jede hodne svizne, kovovy provedeni je vkusny za ty penize jasnej price tip.

    Levny lenovo telefony a tablety maj sice dobrej pomer cena/vykon, ale zaroven dosahuji nizsi urovne zpracovani oproti konkurencnim cinskym znackam jako xiaomi a oppo. U drazsich tabletu lenovo je uroven zpracovani na vysoky urovni, ale me stve ten jejich bateriovej „oblouk“ – nekomu vadit nemusi. Zase prodavaj i modely s levnou a hezkou hlinikovou klavesnici. Displeje maji perfektni, hw vybava relativne dobra a cena vyrazne nizsi oproti samsungu.
    Obecne plati, ze samsung je nejvic predrazenej srac. Ono to poznate i z pristupu k zakaznikovi ve znackovejch prodejnach.


Napsat komentář