DELL XPS 13 jeden a čtvrt kila s úsporným Core i7

Nechápu, jak je to možné, ale XPS 13 dokázalo přitáhnout na internetu, ale i v mém okolí velkou pozornost, která je většinou charakteristická spíš pro něco od Applu. Vzhledem k tomu, že o něm dost lidí uvažuje jako o náhradě svého pracovního notebooku, zaujal mě natolik, že jsem si jej od kamaráda půjčil a týden s ním pracoval, abych zjistil, zda nabídne víc než jen ten tenký rámeček displeje.

13,3“ DELL XPS 13 je v mnoha ohledech zajímavý notebook už tím, jak je koncipován. Z mého pohledu je to určitá odpověď na „konzumerizaci“ firemního segmentu notebooků. Názvem XPS dává tušit, že jde o stroj původem z domácích/multimediálních řad. Na druhou stranu při pohledu do nastavení jeho firmware budete mít pocit, že vidíte nastavení zástupce pracovní řady Latitude. Navíc je možné počítač konfigurovat s procesory podporujícími korporátní funkce vzdálené správy Intel vPro. Je zde tedy mnoho prvků, které mají integraci do business, resp. korporátního prostředí usnadnit.

Přitom si ale zachovává to, v čem jsou dnes různé stylovky nejlepší – je tenký, lehký a dá se říct, že i dobře vybavený. DELL jej nejspíš zamýšlí jak pro různé hračičky a snoby, tak často cestující pracanty obvykle spíše vyššího managementu. Určitě to není náhrada klasických Latitude (7000) a nebude to stroj, který by běžně fasovali řadoví zaměstnanci, i když do plného pracovního notebooku už chybí možná jen nativní dokování (o USB doku jsem se rozepsal dále).

Vzhled, konstrukce, ergonomie

No je to krasavec, o tom nemá cenu polemizovat. Byla zvolena poměrně vkusná kombinace lakovaného hliníku (tmavší šedá), kompozitních materiálů vyztužených uhlíkovými vlákny (černá) a tvrzeného skla. Hliníkové části na spodku a vnější straně víka zde nejsou jen na okrasu. Jsou poměrně tlusté a díky nim notebook není vůbec poddajný při kroucení, případně mačkání různých částí. Mezi tenkými notebooky jsem tak velkou tuhost víka už dlouho neviděl. Zde se to dá pochopit, neboť tloušťka rámečku okolo displeje je ani ne poloviční proti běžným notebookům.

Zprvu je tak tenký rámeček skutečně nezvyk – skoro jako by tam nebyl. A právě kvůli tenkému rámečku musí být víko tak pevné. Kdyby nebylo, při zvednutí zavřeného notebooku za okraj by mohlo dojít k poškození displeje (právě proto čím měkčí víko, tím jsou většinou tlustější okraje). Tenký rámeček je sice spíše WOW faktor, který po pár dnech používání přejde, ale podstatné je, že notebook je opravdu půdorysnými rozměry (305 x 199 mm) srovnatelný se stroji, které mají 12,5“ displeje, i když tady najdete displej s úhlopříčkou 13,3“. Dá se říct, že z hlediska hmotnosti a rozměrů zde dostanete větší displej „zadarmo“.

Tloušťka stroje je 16-17 mm, a pokud počítám vystouplé gumové pruhy na spodku, tak 17-21 mm. Sympatická je i hmotnost 1,285 kg, když vezmu v potaz, že je to jen sto gramů rozdíl od menších strojů s Core-M.

Povrch základny okolo klávesnice a na opěrkách rukou má provedení soft-touch a je příjemný na dotyk. Tyto části navíc nemají velkou tepelnou vodivost jako hliník, takže vás nebudou studit/hřát do rukou.

Displej, zvuk

13,3“ displej má rozlišení qHD+ (3200×1800) a vyroben byl v továrně Sharpu. Samotný displej je dobrý v podstatě ve všech ohledech. Nevýhodou je, že je překrytý lesklým sklem a to sklo je tak lesklé, jak jen může být. Navzdory vyššímu maximálnímu jasu je v libovolných světlejších prostorech (nedej bože venku na slunci) komfort snižován silnými odlesky. Z mého pohledu jde asi o hlavní nevýhodu stroje (přesněji druhou nejvážnější). Pokud si vyplníte displej jednou barvou, narazíte ještě na to, že těsně u levého a pravého okraje je obraz od diod světlejší.

UPDATE: Nedotyková verze s full-HD panelem (1920×1080) má matnou povrchovou úpravu displeje.

Protože jde o notebook od DELLu, připravte se na vynucený dynamický kontrast. Není tak rušivý, jako na běžných (méně kvalitních) displejích, ale po čase mi tady začal vadit. Řeší se tak, jak jsem už kdysi popisoval – stažením ovladače grafiky ze stránek Intelu a jeho ruční instalací přes Správce zařízení (pak je ještě potřeba vypnout šetřící technologii displeje v Intelovském ovládacím panelu).

Levnější konfigurace mají full-HD IPS panely (1920×1080), které budou vhodnější, pokud nechcete řešit moc problémů se změnou DPI v operačním systému. Týká se to zejména situací, kdy plánujete připojovat externí monitor (pokud už nemáte nějaký s 4K displejem). Variantu s qHD+ displejem je totiž optimální používat při zvětšení 200 %.

Repráčky míří do stran a nehrají špatně, pokud vezmu v potaz velikost stroje. Hi-fi zážitek nečekejte, ale i mezi velkými notebooky by šlo o dobrý průměr.

Klávesnice, touchpad

Rozložení kláves je kvůli rozměrům redukované. Chybí tu různé méně používané klávesy (ScrollLock, Pause,…), klávesy pro pohyb v dokumentech jsou jako funkce Fn na šipkách a numerický blok zde nenajdete ani v zástupné formě přes Fn. Klávesy jinak pocitově nepůsobí zmenšeně a oddělení kurzorových šipek mezerami zjednodušuje jejich nalezení po hmatu.

Mechanika kláves je hodně mělká. S delšími nehty by mohlo být psaní docela nepohodlné. Stisk je však jistý a neměl jsem problémy s překlepy. Na psaní velkého množství textu bych si uměl představit rozhodně lepší klávesnici, i když mezi tenkými stroji je tato povedená a nedá se říct, že by byl problém tady napsat i něco delšího.

Podsvícení kláves se zapíná nešikovně přes Fn+F10 (tj. obouruč). Má dvě intenzity a z pracovní pozice diody neprosvítají v mezerách tak, aby to vadilo.

Touchpad je vycentrovaný vůči opěrkám, což mi trochu vadí, protože proti středu psací části klávesnice je trochu doprava a při psaní se o něj opírám částí pravé dlaně. Povrch je hladký a prst po něm zlehka klouže. Tlačítko v ploše není zbytečně tuhé, ale klidně by mohlo být tišší – vydává relativně hlučné klapnutí.

Elektronikou jde o „precision touchpad“, který mám i v Nitru, takže žádné překvápko se nekoná. Nejdou skoro nastavit jeho gesta (třeba posun stránek tahem po pravém okraji), ale odměňuje se okamžitými reakcemi. Ve výsledku tedy hodnotím touchpad jako dobrý.

Konektory a výbava

Konektorů zde najdete poskrovnu. Vlevo je kombinovaný zvukový vstup/výstup, jedno USB 3.0, obrazový výstup mini-DisplayPort a napájení. Vpravo je navíc druhé USB 3.0 a čtečka karet SD XC (karta z půlky trčí ven), čímž výbava končí.

DisplayPort je ve verzi 1.2 a zvládá v kombinaci s integrovanou grafikou HD5500 přenášet rozlišení 3840×2160 při 60 Hz. Můžete klidně takové monitory zřetězit dva, ale pak se sníží přenosové pásmo a ve stejném rozlišení 4K už budou mít jen 30 Hz. Pro plných 60 Hz je nutné použít dva monitory s rozlišením do 2560×1440.

Dokování bohužel nativně XPS 13 nepodporuje. V nabídce je pouze USB 3.0 dokovací stanice.

Kabelovým ethernetem notebook nedisponuje a vše bezdrátové obstarává Intelovská dvoupásmová (2,4/5GHz) karta s Wifi-AC a Bluetooth 4.0. Škoda jen, že WWAN modul se nedá přidat ani jako volitelná komponenta.

Výkon a komponenty

Stroj jsem dostal ve vyšší konfiguraci s nejvýkonnějším úsporným dvoujádrem (s TDP 15 W). Jde o procesor se základním taktem 2,6 GHz a režimem TurboBoost do 3,2 GHz. Jde o poměrně vysoké hodnoty a XPS 13 zvládá udržovat TurboBoost tak, aby z procesoru vymáčkl maximum. Možná proto taky v testech měl výkon o 15 % vyšší než 15,6“ ztenčená pracovní stanice ThinkPad W550s (přestože rozdíl procesorů by měl být jen 3 %).

Zbytek výbavy zahrnuje 8 GB operační paměti připájené na základní desce (bez možnosti pozdějšího rozšíření) a výkonově průměrným 256GB M.2 SSD od Samsungu.

Chlazení, baterie

Malý chladič s jedním ventilátorem se starají o odvod tepla od procesoru. Při nenáročných činnostech se může ventilátor vypnout, případně běží v nízkých otáčkách, kdy není rušivý. Ovšem jakmile dojde na plnou zátěž jednoho jádra, začne notebook docela foukat a v tiché místnosti to citlivější povahy (jako já) bude štvát hlavně svým svištivým zvukem. V plné zátěži se ještě fučení zesílí. Ne moc, ale poslouchat to celý den, to bych nechtěl.

Chlazení lze trochu ovlivnit a DELL má v předinstalované utilitě čtyři režimy. Ten nejvýkonnější bude z procesoru tlačit co nejvíc za cenu tepla a hluku. Na opačném spektru je režim, který se snaží udržovat nízkou hlučnost. Rozdíly jsou opravdu znát, ale má to řadu kompromisů. Změna chladícího profilu se projeví až po restartu a tichý režim způsobuje omezení frekvence procesoru při jakékoli delší zátěži na pouhých 600 MHz, což je docela brzda.

UPDATE: S novým BIOSem A02 a A03 (během týdne od testu vyšly dvě verze, takže se DELL činí) byla změněna logika chlazení a nízká hlučnost byla upřednostněna před nízkými teplotami. Teď je notebook většinou pasivně chlazený a v intenzivní zátěži roztáčí ventilátor pouze v nízkých otáčkách, které nejsou rušivé.

Výkon aktualizací nebyl ovlivněn, ale je potřeba počítat s teplotami procesory, které mohou vystoupat až lehce nad 90°C. Sám v tom problém nevidím, ale ti, kteří preferovali nízké teploty a hluk je nezajímal, by měli zůstat u starších BIOSů A00 a A01.

Větší zátěž jako export zpracovaných RAWů dokázala poměrně krátce vyhnat teploty mezi 80 a 90°C, kde se dokážou držet neomezeně dlouho a dále nestoupají. Obě jádra si dokázala (v základním režimu) ponechat zvýšený takt 3,1 GHz, což je skvělý výsledek. Jakmile zátěž polevila, snížily se otáčky ventilátoru na nejnižší během 10 sekund.

Baterka je integrovaná a má kapacitu 50 Wh. Kavárenská on-line práce s dvoutřetinovým jasem a Wifi znamená asi devět hodin provozu. Noční poslech hudby do sluchátek se ztlumeným jasem vyjde podobně. Při přehrávání HD filmů z reproduktorů s maximálním jasem dá notebook pět hodin. Předpokládám, že v maximální zátěži lze baterku vycucnout do tří a půl hodiny.

Počítač je na indikační diody poměrně skoupý. Jedna je na CapsLocku, jedna na hlavním vypínači (svítí, když je zapnuto) a jedna na čelní hraně, která se rozsvítí, kdy se nabíjí baterie. Poněkud schovaná je pětice malých diod na levém boku, která po stisku tlačítka ukazuje zhruba stav nabití. Jde o docela užitečný prvek u notebooku, se kterým se často cestuje.

Nabití vybitého notebooku na 90 % trvá necelé dvě hodiny. V plné zátěži se doba prodlouží na tři.

Závěrem

Pokud se ptáte, zda XPS 13 teď tedy nahradí všechny ty naše ThinkPady, EliteBooky a Latitudy, odpověď je: ne, nenahradí. Je to jinak koncipovaný notebook. Pro všechny ty, kteří na fórech i zde na blogu naříkají, jak jim z jejich oblíbeného business notebooku zmizelo tu něco, tu zas něco jiného, to určitě není správný notebook. Má totiž jak redukovanou klávesnici, tak touchpad bez tlačítek. Není tu ani numerický blok a dokování byste také marně hledali (s výjimkou univerzálního USB 3.0). Pro útek před „consumerizací“ pracovních notebooků by to nebyl ten pravý prostředek.

Je to stroj pro ty, kteří na těchto věcech nelpí a upřednostní raději maximální mobilitu, kvalitní displej a troufám si tvrdit, že i lepší mechanické zpracování. Tohle je něco na rozhraní stylovky a pracovního stroje – z pracovních notebooků si XPS 13 bere lepší podporu zabezpečení, Intel vPro, odolnost a rozšířené záruky. Ze stylovek naopak nízkou hmotnost, vzhled a kvalitní displeje.

Absenci dokování bych tomuto stroji klidně odpustil, zvlášť když i bez USB doku mi stačí připojit v podstatě tři kabely na jednom místě vedle sebe – napájení, mini-DisplayPort pro zřetězené všechny monitory a USB pro připojení USB 3.0 hubu v jednom z monitorů. Dokonce bych se smířil i s klávesnicí, která bohužel kvůli tloušťce asi lepší parametry mít ani nemůže (ale neberte to, že by byla přímo špatná, to ne). Pak je tu spousta velmi příjemných vlastností jako dlouhá výdrž na baterku a displej o několik tříd nad vším tím, co běžně v noteboocích potkáte. Ale…

Fakticky mi vadí dvě vlastnosti – je to extrémně lesklý displej a pískavý ventilátor v zátěži. Nějak jsem si po všech těch matných displejích odvykl na neustálé řešení, kde je za mnou nějaký zdroj světla. Zde nejde o nějaké tlumené odlesky, ale o to nejsilnější, co můžete na lesklých displejích najít.

Pískavý ventilátor je asi ještě o kousek horší. Navykl jsem si, že teď mám notebook s čtyřjádrem, který se chladí i v zátěži tiše. Od pohodlí kombinace ticha a výkonu se špatně ustupuje. Je mi nepříjemné, že každou zátěž (třeba i od antiviru, zálohovacího programu, nebo aktualizací) pocítím rozjezdy ventilátoru do vyšších otáček. Právě to mě asi nejvíce odrazuje od doporučení XPS 13 jako hlavního stroje pro náročnou práci doma s externími periferiemi (přestože v dnešní době převážně úsporných procesorů má výkon velmi slušný).

UPDATE: Tak nakonec lesklý displej není nutný, pokud se zvolí varianta s nedotykovým full-HD panelem, která je matná, a má být dostupná i u nás (pokud tomu tak už není). Hluk ventilátoru po četných nářcích uživatelům na fórech po světe nakonec DELL dokázal vyřešit během týdne. Stačí nahrát BIOS A02/A03 a notebook bude tichý i v zátěži za cenu trochu vyšších teplot vnitřních komponent. Na povrchu mi extrémně horký ovšem nepřišel.

Kdyby tedy DELL přidal nativní dokování a trochu lepší klávesnici, tak už snad není co vytknout.

Smysl XPS 13 podle mě zůstává hlavně všude tam, kde je prioritou mobilita, a uživatel ví, že většinu času bude někde s notebookem cestovat, než že by ho měl doma stále na stole připojený k externím periferiím. Proti přímé konkurenci je mnohdy lehčí, menší a výkonnější, přestože výdrž na baterie tím nebyla negativně ovlivněna.

Příslušenství: cestovní baterie DELL Power Companion

Přídavná baterie má kapacitu 43 Wh a je asi o polovinu větší než 45W napájecí zdroj dodávaný s notebookem. Nabíjí se pomocí adaptéru notebooku a jsou zde obě varianty konektorů, které DELL používá (tenký i tlustý). Pro spojení baterie s notebookem si musíte připojit jeden ze dvou přibalených kabelů (opět kvůli dvěma velikostem konektoru) a navíc jsou připravena dvě USB pro nabíjení mobilních telefonů, tabletů a jiné drobotiny.

Na baterce je tlačítko a sada diod, které ukazují stav nabití s přesností na pětiny, takže snadno poznáte, na čem jste. Notebook jako takový nepozná rozdíl mezi napájením ze sítě a z této přídavné baterie, takže softwarově si stav baterie logicky vyčíst nemůžete. Vzhledem k menší kapacitě a určité „neúčinnosti“ lze baterku notebooku nabít maximálně na 80 %, pokud stroj necháte po dobu nabíjení vypnutý. Z plné přídavné baterie jsem za chodu notebooku (při kancelářském používání) nabil 39 % kapacity a celý proces trval 53 minut, během kterých se notebook z přídavné baterie také celý napájel. Tolik asi k reálným situacím.

Přídavnou baterii lze snadno nabíjet tím, že ji zapojíte mezi notebook a jeho napájecí adaptér. Využívá pak všechen výkon adaptéru, který zrovna nevyužívá samotný notebook. Běžně se i tímto způsobem skoro celá nabije za dvě hodiny.

Příslušenství: USB dokovací stanice DELL D3100

DELL nabízí k notebookům bez dokovacího konektoru univerzální stanici D3100, která se připojuje standardním konektorem USB 3.0. Napájí se stejným typem adaptéru jako samotný notebook, nicméně potřebujete adaptér jak k doku, tak k notebooku, neboť stanice jej nijak napájet nemůže.

Vpředu je trojice konektorů USB 3.0 a kombinovaný vstup/výstup zvuku. Vzadu jsou dvě USB 2.0, linkový zvukový výstup, gigabitová LAN a trojice obrazových výstupů (DisplayPort 1.2 a dvojice HDMI 1.4a). Stanici pohání poslední generace čipsetu DisplayLink, která v sobě kombinuje USB grafický adaptér, zvukovku, síťovku i USB 3.0 hub. Nově podporuje monitory až do rozlišení 4K (nicméně jen 30 Hz), případně do 2560×1600 (60 Hz). Monitorů je možné připojit rovnou více současně a používat je v režimu rozšířené plochy.

Oproti dřívějším USB stanicím jsem byl příjemně překvapen rychlostí grafické části, která je téměř na úrovni přímého připojení monitoru k notebooku. Při práci ve Windows jsem nevnímal žádné zpoždění ani větší trhanost. Přehrávání videa jen mírně více zatěžuje procesor (HD video vytěžovalo 13 % procesoru na 1,3 GHz) a možné je také pracovat s 3D grafikou. V rozlišení HD přijdete o 5-10 % výkonu. Ve full-HD jsem s tímto notebookem pozoroval snížení výkonu klidně o 40 %. Když jsem však stejnou stanici připojil k Acer Aspire V15 Nitro s čtyřjádrem a samostatnou grafikou (NVIDIA Optimus už evidentně není problém), bylo možné přes dok hrát ve full-HD i Crysis. Celkem příjemně mě překvapilo, jak dobře to běží.

Vadí mi snad jen absence nějaké průchodky napájecího kabelu. I když by bylo stále nutné připojovat jeden kablík k notebooku navíc, stačil by jediný zdroj pro obě zařízení.

Komentáře k článku

  1. 1. Prabil  30.3.2015  10:56:33

    Kde se nastavují ty módy chlazení? Je to něco jiného než (ve windows) Možností napájení – Dell Enhanced Settings – Thermal Mode [Cool, quiet, standard, ultra performance]? Tam to z logiky (přepnutí profilu ve windows) věci musí se projevit ihned. A ve kterých z těch 4 režimů jde a nejde TurboBoost?

    Mimochodem, který byl poslední notebook měl ještě diodu Casplock (a hypoteticky i numlock) mimo klávesu CapsLock (kde je to k ničemu kvůli zakrytí prsty)? Není to výmysl Applu, a ostatní tenhle nesmysl okopírovali?

  2. 2. airmt  30.3.2015  12:14:22

    Swarme, zkoušel jsi nejnovější BIOS A02? Ten měl údajně upravit otáčky ventilátoru – tolerance vyšších teplot za cenu nižších otáček.

  3. 3. airmt  30.3.2015  12:27:18

    Nevíte taky někdo, jak je to u Dellu se zárukou, pokud se notebook kupuje na firmu? Zůstane dvouletá NBD onsite nebo bude jen jednoletá?
    Co jsem se díval, dokoupení onsite záruky na 2 roky stojí asi 3700 a prodloužení na 3 roky asi 5000 Kč.

  4. 4. swarm  30.3.2015  13:52:41

    [1] Jde to přepnout i v DELL Command Power Manager (pravý tlačítko na baterku v tray baru). Z logiky věci bych čekal, že se to projeví hned, ale nějak se tak neděje… a to ani s novým BIOSem.

    Dioda CapsLocku na klávese – nechápu přesně dotaz – je možné, že Apple byl jeden z prvních, ale už je to tu dlouho. Mně se to zdá praktické, protože to není schované někde v hromadě diod – podívám se na klávesu a hned vim, na čem jsem.

    [2] Teď to tady zkoušíme s kamarádem na letišti a pomohlo to. Běží Turbo, vytěžujeme procesor a ventilátor není slyšet. Před týdnem jsem nahrával jako poslední BIOS A01 a teď už jsme dávali A03. Evidentně na tom ještě řeší hodně problémů, když za týden jsou ochotní vidat dvě verze BIOSu.

    [3] Netušim. To bude otázka spíš na prodejce. Pokud se ten notebook ovšem prodává s dvouletou NBD, tak to bude i pro firmy, protože DELL přímo takovou možnost nabízí bez ohledu na lokální zákony. Pokud by tam byla roční, tak by si musel prodejce řešit NBD servis sám za své (což by asi moc nešlo).

  5. 5. Honza V.  30.3.2015  14:19:12

    Dnes na NotebookCheck.net vyšla recenze verze s matným FullHD displejem, který má i větší svítivost. Notebook má sice slabší konfiguraci než tento, ale cenovka je také mnohem přívětivější €825.

  6. 6. r4in  30.3.2015  14:51:33

    Je pěkný, zvláště ta varianta s FullHD matným displejem by nemusela být špatná, ale když si tam normálně nevyměním ani baterku, tak to není nic pro mě.

  7. 7. Prabil  30.3.2015  15:20:26

    [2] Teoreticky, by šlo upravit chování větráku editací UEFI proměnných z VSS (variable s?? space) , po tom co se získá seznam IFR (internal form representation) buď z internetu ( ztechinferno třeba) pro daný model (a asi i verzi biosu, ale podle pozorování se to nemění, na druhou stranu editace špatné proměnné může mít fatální následky) a nebo ručně stažením biosu, extrakcí .HDR a pak otevřením v UEFITool a dál.
    Zde je popis proměnných
    http://www.acromag.com/sites/default/files/Aptio_BIOS_User_Manual_1026b.pdf
    Klíčová slova jednotlivých voleb (při nastavování se používají ale čísla proměnných) jsou: trip, Thermal , DPTF, ACPI, Passive, Active
    Je to trochu vyšší škola a nepouštěl bych se do toho, ani jsem na internetu nenašel nějaký postup, kdo to zkoušel. A taky to nemusí fungovat, co jsem pochopil, tak buď si teploty řídí ACPI, nebo DPTF přes OS (asi služba intel dynamic profile thermal framework).

    [1->4] No ze zvědavosti mě zajímalo, kdy se přešlo k diodám v klávesnici (konrétně mě teď zajímá jen ten capslock) od diod mimo klávesnici – nad klávesnicí v palmrestu nebo pod LCD (jako extrém Thinkpad T400, ne T400s ani T400).
    Mě se zdá dioda v klávese nepraktická, protože je zakrytá prsty. Je to takový detail, který dělá radost z používání, že nemusím uhnout levou rukou, abych viděl stav caps locku (nějaký tray program by to řešil, který by zobrazoval trvale stav a ne při přepnutí). Nebo spíš zvyk to je.
    Současně ale nejsem proti diodám v klávesnici, třeba nápad diody v klávese F4 (ksakru teď jsem zavřel okno, omylem jsem zmáčkl Ctrl F4, mám přemapovaný Ctrl a FN) Microphone Mute se mi líbí. Nebo indikace ztišení repráků v F1 nebo Fn Lock. Mohly by akorát být vidět kontrastněji.
    Na druhou stranu ty diody asi není kam dát, když klávesnice okraj vzdálenost od klávesnice ke kloubům je půl cm.

  8. 8. chytrej  30.3.2015  18:30:30

    Pokud si dell koupis na ICO onsite zaruka zustava , delam to tak na firmu bez problemu.

  9. 9. airmt  30.3.2015  19:30:33

    [4] Jo, taky jsem překvapený, jak se Dell činí. Moc jsem v to nedoufal, že by vyslyšeli prosby uživatelů a takhle razantně ten notebook ztišili. Samozřejmě na fórech se zase vynořili ti, kterým vadí, že notebook se o pár stupňů více hřeje (např. dříve max. 87 C a s novým BIOSem i přes 93 C), nebo při vyšší zátěži stabilní teploty přes 80 C. Tady je vidět, že výrobce to nemá lehké a nikdy se nezavděčí všem… Já ale oceňuju, že se konečně i někdo jiný než Apple vydal u malých ultrabooků cestou o lehce vyšších teplot za cenu nízkého hluku.

    Jsem zvědav, kolik tenhle kousek bude po ustálení u nás stát. V Evropě (ofiko Dell eshop) stojí Full HD, i5 s 8GB RAM a 256 GB SSD 1100 Eur. U nás se zatím prodává i5, 4GB RAM a 128 GB SSD za cca 32 tisíc (v Evropě 900 Eur). Škoda, že už tady není oficiální Dell eshop.

    Jako hodně povedený notebook se v tomhle segmentu tváří i HP Spectre x360. Četl jsem, že HP na tomhle kousku úzce spolupracovalo s Microsoftem a tak jsou velmi dobře optimalizované drivery. Uživatelé tvrdí, že má v idle kolem 33 C (bez ventilátoru) a při lehkém surfování ve Firefoxu se stále drží kolem 38-45 C (i7 + QHD). Taky údajně téměř nespouští ventilátor, pokud nedojde k vyšší zátěži. Na tloušťku kolem 18 mm je to hodně slušný výkon.

  10. 10. airmt  30.3.2015  19:34:17

    [7] Prabil:
    Jo, asi by to šlo, ale já osobně nemám tolik znalostí, abych se do toho pouštěl. Maximálně bych tak zkusil využít Notebook fan control, který se dá využít s naprogramovaným profilem k ovládání otáček. Ale pokud Dell zareagoval sám (od jiných výrobců bych to nečekal), tak mají majitelé o starost méně :)

  11. 11. Prabil  31.3.2015  17:15:26

    Funguje ten Notebook fan control spolehlivě? Jestli větrák nevyvádí nesmysly jako například že se opakovaně roztáčí a zastavuje třeba každou sekundu?

  12. 12. airmt  31.3.2015  21:05:42

    Já jsem to zkoušel jen na jednom notebooku (Zenbook UX32LA), na který nebyl naprogramovaný ten konfigurační soubor, takže jsem použil UX32LN, ale nefungovalo to optimálně. Dalo se to však aspoň částečně ovlivňovat.
    Pokud si k tomu uděláš vlastní profil (podle návodu od developera), tak dle toho co jsem četl to funguje dobře.

  13. 13. swarm  31.3.2015  21:48:39

    [5] Za tyhle prachy je daná slabší konfigurace podle mě hodně zajímavá. Já bych snad trval dnes jen na tom 256GB SSD, ale mít i5 a matný FHD, tak s tím bych byl spokojený.

    [7] Ikony na mém postarším ThinkPadu T400 mi docela vyhovují (i když i na mě je jich možná zbytečně mnoho) a je fakt, že na CapsLocku je to možná méně na očích (i když já byl vždy zvyklý – měl jsem to tak už někdy v roce 2003 na Toshibě). Na druhou stranu, když to třeba na ASUSech je na čelní hraně a ještě třeba u strany, tak je to mnohem horší řešení. Zvláště pak v případech, kdy jsou ikony jen vytlačené do plastu a jsou tam všechny diody stejně barevné… pak to nemá prakticky žádnou vypovídací hodnotu.

    [9] Spectre x360 vypadá dobře. Trochu mě děsí ten touchpad, na který si nepůjde nepoložit dlaň při psaní. Klávesnice bych tipnul, že bude lepší než u XPS, protože tyhle stroje ji měly vždy skvělou. Otázkou je tedy hlučnost chlazení v zátěži… uvidíme, až tu budou nějaké kusy dostupné v distribuci.

  14. 14. airmt  1.4.2015  8:05:24

    [13] Klávesnice je prý o něco lepší než na XPS, snad jen kurzorové šipky nahoru/dolů jsou natěsnané (u Dellu jsou oddělené).
    Touchpad je údajně dobře zpracovaný co se týče odfiltrování dotyků při psaní. Zmiňovali to v recenzi na Mobile tech review i nějací uživatelé.
    Mě by se na x360 moc nelíbil ten lesklý rámeček, jehož odlesky se neodfiltrují ani při zapnutém displeji (jako tomu je v interiéru u displeje samotného). Nevím do jaké míry je využitelný ten tablet mód, řekl bych, že 90 % lidí to používat stejně nebude. Ten kloub ale zvládli mistrně.
    K hlučnosti – taky jsem si říkal, jestli to není další typický hlučný consumer HP – zřejmě se poučili a využili možností Alu šasi a nízké spotřeby Broadwellu, uvidíme co bude na té „úzké spolupráci mezi HP a MS“.

  15. 15. nevim jak se jmenuju  11.4.2015  9:27:57

    Tady se Dell hodně inspiroval Applem. Dělá to podobně jako Lenovo, ale o něco důsledněji. Klávesnice, vzhled kláves je hodně podobné macbookum.
    Oproti mcb nabídka procesorů končí výkonem někde tam, kde Apple začíná.
    FullHD panel bych vysloveně označil za krok zpět u takového stroje. Dell nabízí i variantu s předinstalovaným ubuntu.
    Zklamáním je, že oproti Windows se vyznačuje nižší výdrží na baterii, potažmo horší správou napájení (zatím jsem nenašel ověřený návod ke zlepšení).

    Vlastně je smutné, že stroj, který lze bezpochyby označit za etalon kvality disponuje oproti macbookům horším výkonem za vyšší pořizovací náklady a horším provedením. Jediným plusem se zdá být 4K displej, který zase Windows nedokáží zatím smysluplně využít a ješte tipuju tak tři roky bude trvat, než Microsoft dokáže přizpůsobit rozhraní na nějakou uživatelsky příjemnou úroveň.

  16. 16. PCMobilTipy  11.4.2015  9:59:54

    Stelesnená dokonalosť, nič viac sa k tomuto stroju nedá povedať! Palec hore za článok.

  17. 17. swarm  11.4.2015  12:53:19

    [15] Myslim, že si to trochu pleteš. Rozměrově a hmotností je tohle menší než MacBook Air, takže to nemá cenu srovnávat s MacBook Pro. Když srovnám nabídku procesorů Airu s XPS13, vyjde to výpočetním výkonem na stejno. Když to srovnám s novým MacBookem, tak tam XPS13 vede na plné čáře.

    Měl jsem to s tím 3K displejem a je velmi dobrý, ale pro většinu lidí bude FHD praktická volba, takže vůbec nechápu, proč by to někdo měl brát jako krok zpět. Tady to není o číslech, ale o užitné hodnotě a fakticky užitná hodnota FHD vs 3K se moc neliší. Na obrazovku se vejde pořád stejně, se 125% zvětšením na FHD bude i méně problémů s všemožnými programy a pixely už jsou na 13″ stejně tak malé, že už člověk nevnímá rastr…. takže za mě skvělá volba.

  18. 18. airmt  13.4.2015  9:06:49

    Osobně bych musel s QHD+ displejem mít nastavené rozlišení 1600×900, kvůli problémům se zobrazením v mnohých programech. Nativních 3200×1800 se asi dá bezproblémově používat pokud člověk pracuje jen v optimalizovaných programech.
    Full HD je asi druhá nejlepší volba. Nejradši zatím ještě bych bral nativních 1600×900.
    Jinak je škoda, že zatím Dell nepřistoupil k nějaké úpravě cen. Nejlevnější i5/128/4GB stojí u nás 32 tisíc, v oficiálních eshopech v EU 999 EUR (+-27500 Kč)

  19. 19. polo  13.4.2015  10:47:53

    [15]

    UBUNTU, nieje nic moc volba skor by mohli vybrat nieco odladene napr. CentOS/RedHat,SUSE, Debian, openSUSE evergreen…

    Na Spravu napajania je vhodne TLP + TLP-RDW

    Viac ako XPS13 ma zaujala nova TOSHIBA portege Z30 lachke, pekne, dokovanie, slusna vydrz a v peknej cene len v ponuke som vydel len kusky s 1920×1080 co nieje uplne idealne 3200×1800 sa da lepsie zvacsit.

  20. 20. nevim jak se jmenuju  8.5.2015  10:06:21

    19.
    Prohlížel jsem screenshoty ubuntu a je to pořád příšerný grafický rozhraní na kterym bych nevydržel pracovat.
    Před delší dobou jsem si nainstaloval ubuntu a následně paki i kubuntu.
    Kubuntu mělo už použitelný grafický rozhraní a dalo by se na něm pohodlně pracovat, kdyby na něj pro změnu existovala dostatečná aplikační základna. Nainstalovat cokoliv byl boj. Na ubuntu jsou k dispozici snad všechny appky co používám, bez problémů fungovaly a jedním kliknutím se nechaly stáhnout a nainstalovat. To u Kubuntu neplatilo, verze aplikací pro ubuntu na Kubuntu nefungovaly až na jednotlivé vyjímky.

    Dneska jsem přečet pár článků o mint linuxu. Ten vypadá uspokojivě, gracický rozhraní by mi podle screenshotů vyhovovalo, ale netuším, zdali má vůbec smysl se ho pokušet instalovat, abych nedopad jako s kubuntu, kde pořádně fungoval jenom skype a jinak nic.

    Otázka ještě jak na tom mint asi bude s výdrží na baterie?

    17.
    V podstatě bych souhlasil, ve srovnání s 15″ HD panelem bude fHD na 13″ působit dokonale, pokud se jedná o kvalitnější panel, ale mně to přijde škoda ten QHD panel je super, i když je to rozlišení, který windows zatím uspokojivě nedokáže využívat.

    Co se týče toho porovnávání, tak s Macbookem s core M se vůbec srovnávat nedá ať už kvůli cpo nebo nedostatku portů u MB. Navíc je Macbook vlastně jen malej integrovanej obvod jako v iPadu na krerym běží Mac OS. Dell XPS13 je koncepcí pořád klasickej notebook (pro detailisty možná ultrabook…) to už je ale jen slovíčkaření. Netbooky jsou taky notebooky, jen jsou menší. Že intel stanovil nějaký parametry pro kategorii certifikovaných ultrabooků je fajn. Ale já si podle takový samolepky nikdy notebook vybírat nebudu a dotykovej panel pro mě hraje při rozhodování zatím zanedbatelnou roli. Od dotykování jsou tu tablety. Rozměry pro mě taky nejsou tolik důležitý, na o trochu většim ntb se třeba líp píše než na miniaturnim. Stejně to platí i obráceně, třeba na Apple wireless keyboard se mi píše hrozně oproti notebookovým klávesnicím. Na váhu už se koukám jinak, proto u mě dlouho vítězil na plný čáře Vaio pro 13, hlavně v porovnání s Airem, tam už js fHD vs 1440×900 dost podstatnej rozdíl. V porovnání s MBP retina už to zase vychází ve prospěch retiny. Záleží na tom, jak moc je pro tebe hmotnost rozhodujicím parametrem.
    Ve světe xps13 mbp retinou porovnávají, takže moje myšlení neni až tak rozličný oproti ostatním lidem. XPS13 je jednoznacně menší, lehčí, ale zase je z půlky jen plastovej. Když porovnám výkon a další hw parametry, tak jsou imo nejlepšími adepty k vzájemnýmu soutěžení. MB s core M je vlastníkategorie, má smysl porovnávat jen s ntb se stejnými procesory. MB Air má zase tak moc nízký rozlišení, takže se do srovnání vůbec nehodí.

  21. 21. Pavel  22.5.2015  6:23:03

    Ahoj, chtěl jsem se zeptat, proč jdou všude v nabídce jen notebooky s procesory U? To už se nevyrábí výkonnější M série?

  22. 22. swarm  22.5.2015  7:32:46

    [21] V 5. generaci procesorů nevyšly žádné procesory v řadě M/H a MQ/HQ (H = M, které je připájené přímo na desku). HQ pravděpodobně vyjde během léta, ale nad výkonnými dvoujádry se stahují mraky.

  23. 23. nevim jak se menuju  22.5.2015  20:46:53

    Trochu ot, ale pro srovnání. Dneska jsem měl možnost si vyzkoušet nový macbook, tak několik postřehů:

    displej je parádní, nastavení na nejvyšší škálování je perfektní, cokoliv míň nemá smysl, vše perfektně čitelné
    podání barev mi ale připadá malinko vyblitější než u mbp15
    možná by stačilo ho jen líp zkalibrovat, zkoušel jsem přednastavený profily a podání černé mi nepřichází tak dokonalé, jak je zvykem u ostatních apple produktů oproti většině konkurence s windows je na tom pořád mnohem líp, po chvíli jsem si zvyknul, ale je to jediný subjektivní mínusko
    ryxhlost prostředí: nic se neseká, načítání webu i fhd videa z youtube bleskové a plynulé
    kvalita reproduktorů je lepší než se zmiňují v recenzích basová složka sice chybí (už je v prodeji subwoofer asi za 1800) :) ale zvuk naprosto vyhovující, subjektivně lepší, než ve většině asusů, který jsem měl k dispozici
    nakonec to nejlepší, touchpad s haptic feedback je fakt top
    není pravda, jak bylo avizováno v době představení macbooku, že by touchpad byl neklikací
    touchpad je klikací v celé své ploše, jen je ke stisknutí potřeba vynaložit menší fyzickou sílu
    haptic feedback se stará jen o příjemnější odezvu, má to lepší efekt při delším stisku
    nedá se nové funkci nic vytknout, ale funguje malinko jinak než dřívější touchpady
    zvykl jsem si okamžitě
    výkon jinde než v browseru a pár aplikací, co jsem zkusmo pustil nemůžu hodnotit (kopírování atd.)
    při kancelařině nebude asi žádný výkon chybět, ale ani přebývat

  24. 24. nevim jak se menuju  22.5.2015  20:54:52

    na klávesnici se dá zvyknout, nižší zdvih je kompenzován velikostí kláves, sice jsem psal pomaleji, tipuju však, že za dva týdny bych se dostatečně aklimatizoval a nechtěl už nic jinýho jestli butterfly mechanizmus apple použije i u příštích pro verzí, tak se na něj budu těšit

  25. 25. swarm  23.5.2015  12:57:54

    [24] No nevim. Pokud je nějaká technologie v těchto záležitostech lepší, obvykle si není potřeba vůbec zvykat, protože její použití je ještě přirozenější. Pokud se tedy spíš dostavila situace, že jsi psal pomaleji, tak bych byl zatím s vynášením soudů opatrnější.

    Jinak pro mě jsou velikost kláves a mechanika dva oddělené parametry a jeden nikdy nenahradí druhý. Vlastně můžu říct, že jsem radši za malé klávesy s přesnou mechanikou než naopak.

  26. 26. nevim jak se menuju  23.5.2015  14:46:25

    25.
    Zkus si to a uvidíš sám. :) ještě je tam parádní wow efekt, kdy máš předsebou malej notebook s obrovskou plochou displeje a malými rámečky.
    Další minus oproti tomu na co jsem u apple navyklej je, že v důsledku hondby za tenkostí je víko displeje mnohem víc „ohýbací“ než pevný víka pro verzí. Ani 11 air neni tak „měkkej“ takže bude vyžadovat šetrnější zacházení. Výkonem je to zápisník. Ten 1,3 model, který se u nás zatim ani neprodává v testech vychází o poznání líp, je ale za cenu pro s 16gb ram a512 ssd ;) tak já nevim…

  27. 27. nvsjnm v alze  2.6.2015  12:22:09

    Tak jsem si to XPS dneska zkusil v alze a je to za tu cenu slabý, verze z dotykovým displejem ma sice vysoký rozlišení, ale kvalita displeje je mnohem horší než v yoga 3, a s mbp to už vubec nelze srovnávat kvalita a uzitna hodnota Apple to nedosahuje ani z vrtulníku. Tělo je sendwich dvou hlinikovejch desek s plastovým sýrovym plněním, průměrnou klávesnici víc se k tomu napsat nedá, takový VAIO FIT 13E je kvalitou úplně někde jinde (výše samozřejmě). Hlave nice day, je to fakt spatne za tu cenu.

  28. 28. swarm  6.6.2015  15:15:16

    [27] Tak to je fakt divný. U XPS je samozřejmě v obchodě zapnutý dynamický kontrast, který ten obraz przní, ale zrovna yoga3 má pen-tile matici s šílenýma barvama a světle šedou místo černé, pokud se na obrazovku podíváš pod úhlem. Ta poznámka o užitné hodnotě proti Apple mě dokonce pobavila.

    …nicméně každý má právo na názor, žejo.

  29. 29. nevim jak se nejmenuju  7.6.2015  12:36:56

    S tou užitnou hodnotou jsem si nezačal, ale rozumím tomu, že po připojení monitoru má taková malá kalkulačka ve srovnání s tím co nabízí v podobný velikosti většina konkurence navrch. :)

    Ten odpudivej displej je podle mě dílem dotykový vrstvy. Je to docela rozdíl, protože VAIO PRO 13 mělo v dotykáči o trochu lepší displej, ale zase víko displeje nešlo otevřít do vyšších úhlú, ale ta klávesnice je provedením tragedie i oproti starším acerům, které jsme fasovali.

    Včera jsem vytáhl starší HP s 15″ s hd rozlišením a celkově krom MBP a některých tabletů je to, co se montuje do dnešních pc ntb šílenost, za šest let (hp je 2009) tam nevidím žádný posun dopředu kromě vyššího rozlišení a to jen někdy.

    Je to pro mě skoro stejně nepochopitelný, jako to, že dneska výrobci upřednostňují kapacitu a nabízí ntb s cenou nad 25k s hdd místo menšího ssd.

    V Toshibách, který jsme měli (jednu ještě máme) jsou docela dobrý displeje.

    Ještě tak před 4mi lety platilo, že když sis připlatil za fullHD displej do 15″, tak jsi dostal něco kvalitnějšího.

    Ad TN vs IPS rozhodně bych nerad rozpoutával jakýkoliv flame, ale je TN a TN… ne všechny TNka jsou špatný a zdaleka ne všechny IPS jsou kvalitní, i když ten poměr kvality vs kvantity hovoří jednoznačně ve prospěch lepší z technologií.

    Displeje v mba taky stojí za prd a lidi to kupují.

    Záleží podle čeho to hodnotíš, pro mě nehraje až takovou roli jestli je oranžová fakt oranžová, protože materiály pro tisk nepřipravuju. Za důležitý považuji aby černá byla opravdu černá a ne aby se výrobce nekvalitní displej snažil dohánět vysokými hodnotami jasu. Srovnej třeba LG G3 vs Samsungy se SAMOLED nedejbože s oplzlostma který montuje do mobilů HTC.

    Porovnej displeje co jsou dneska v laptopech s levnějším TN EIZO… já vím není to fér srovnávat s panely, ale aspoň něco by mohli nabídnout.
    Dobrej displej jsem včera viděl v 15″ Dellu inspiron. Cena byla 27k v Comforu v Hradci Kralové.

  30. 30. Ladis  8.6.2015  12:00:56

    [29] Displeje v MBA (a v MBP před retinou) jsou sice TN, ale někde napůl cesty k IPS. Zepředu maj barvy jako IPS a pozorovací úhly (než začne mrvit barvy) asi tak dvojnásobný oproti normálnímu TN (skutečné IPS je má plné). Jinými slovy, v případě notebooku to v pohodě stačí (barvy jako IPS a narozdíl od normálního TN se nemění barvy při lehkém posunu hlavy). Stejné TN bylo i v jednom USB monitoru, co Swarm testoval.

  31. 31. nevim jak se nejmenuju  8.6.2015  17:38:44

    Abych byl konkrétní, tak displeje v mba jsou špatný ty s vyšším rozlišením 1440×900 či tak nějak. Displeje v mb a mbp s rozlišením 1280×800 byly poměrně kvalitní a shodují se na tom i zahraniční recenze. Starší verze mba měly taky nižší rozlišení.
    Kdysi dávno apple na přání dával hires displeje 1680xnevim kolik do mbp, ten jsem taky měl a byl perfektní na svojí dobu.

  32. 32. nevim jak se nejmenuju  8.6.2015  17:44:18

    Ad ten Dell dneska mi to nedalo a prohlížel jsem si ho pro srovnání v Comforu v Palladiu.
    Dělal na mě lepší dojem, než to co je vystavený v Alze, taky může bejt v Alze předprodukční vzorek nebo nainstalovaný starší ovladače…

    Každopádně je to kvalitní ntb, o tom žádná.
    V Palladiu maj navíc k dispozici 4k led panel dell, který si na požádání smíš vyzkoušet.

  33. 33. nevim jak se nejmenuju  8.6.2015  19:17:22

    Pro fandy macu, jedna starsi libova zalezitost, nad timhle jsem pred lety nevericne kroutil hlavou a zavidel, ze je neco takoveho nekdo schopen dokazat:http://www.mujmac.cz/rubriky/pocitace/tatra-mac-g4-fastest-mac-on-the-four-wheels–54586cz

    Btw dneska to samy dokaze obstarat bez problemu celluar ipad nebo jeste lip nejalej kvalitni tablet s androidem umoznijici lepsi multitasking.

    Ta tatra je navic jedna z long verzi, kterych se vyrobilo jen malo kusu.

    Vemte si, ze dneska lze vcelku kvalitne /notuzing/ zabudovat i do starsich aut, couvaci senzory, parkovaci kameru a mnoho dalsiho.

    Spoluzak ze stredni si namontoval do lady vkusne xenony z kamionu volvo (navic udelany tak, ze neoslnuji narozdil treba od tovarnich v bmw x6), k tomu cz do a startovani tlacitkem. :) a na prvni pohled je to klasicka stara lada bez jakyhokoliv vnejsiho zprzneni.

  34. 34. David  11.9.2016  10:51:03

    Mám XPS13 konfiguraci i7 s lesklým displejem a při nákupu jsem dost pracně získával informace o dokování. Skončilo to adaptérem USB (DA200) přes USB-C. Jede mi to na ext. HDMI monitoru 1920×1080 bez problémů do doby než začnou náročnější grafické práce, např. přesunování kót v CADu – následuje total exitus a hard reset. Dávám to za vinu právě adaptéru DA200. Je tu ale ještě možnost díky Thunderbolt TB15 ale není jak vyzkoušet, recenzi jsem zatím nenašel a naslepo za desítku se mi do něj nechce. Nemáte někdo zkušenosti? Děkuji.


Napsat komentář