Dlouhodobý test 300GB Intel SSD 320 u konce – chcíplo

Tento rok je nějaký smolný pro techniku, kterou používám. Nejdřív úmrtí 1TB WD Slim s rychlýma zálohama, pak mobil a auto, v ThinkPadu se mi podařilo před časem vylomit USB a teď mrtvé SSD. Jde o SSD, které jsem dlouhodobě testoval a několikrát zmínil jak zde, tak i na notebook.cz. Jeho úmrtí pouze potvrzuje, o čem se mluví už dlouho – opotřebení NAND čipů už dávno není problém a většina závad plyne z řadiče a firmware.

Kdyby vás zajímalo, jak takové úmrtí disku vypadá, je to stejné jako u pevného disku – pouze to nemá zvukový doprovod (například typické klapání hlaviček a bzučení motoru). Prostě jednou otevřete notebook a při probuzení se systém zasekne, jak čeká na odezvu pevného disku. Po restartu se už pak neděje vůbec nic a systém logicky nenajede.

„8MB bug“ je mrcha

Zatímco spousta SSD s řadiči SandForce si tak nějak hardwarově chcípá, Intel 320 je na tom jinak. Za jeho hlavním problémem stojí firmware, kdy při nevhodném odpojení napájení může dojít k chybě BAD_CTX 0000013x. Výsledkem je, že se s řadiče stane takový malý retard, který všechno zapomene – včetně klíčů pro přístup k datům uloženým v NAND čipech (a protože v NAND čipech jsou zde data vždy uložená šifrovaně, je to konečná).

Jde o chybu poměrně starou a Intel doporučil upgradovat na nový firmware, který by ji měl řešit, ale už je to pár let. Já ten poslední firmware měl a stejně mě to nezachránilo. Když se SSD podělalo, rovnou jsem tušil 8MB bug. Nosím s sebou malý flashdisk v propisce, kde mám Linux s potřebnými diagnostickými nástroji. Náhled do nástroje gparted moje podezření potvrdil. Disk hlásil velikost 8 MB, což, jak jistě uznáte, je o trochu méně než podstatně sympatičtějších 300 GB.

Řešení existuje, ale jen pro nezaheslované disky

Zaradoval jsem se, když jsem zjistil, že existuje postup jak SSD „restartovat“. Kdyby někdo hledal, může zkusit třeba tento postup. Bohužel po pár pokusech nejen dle tohoto návodu, ale také pomocí alternativních založených na linuxovém hdparm jsem to vzdal. Všude se tak nějak očekává, že disk nemá nastavené ATA heslo (to se používá pro šifrování hlavního šifrovacího klíče generovaného při secure erase).

Pokud ATA heslo používáte, projevuje se 8MB bug ještě jinak – zmatenou komunikací s počítačem. V počítači například jde disk odemknout pouze na první pokus od připojení napájení, a to ještě jen někdy. V některých případech zadané heslo projde v pohodě. Jindy se jen rozsvítí kontrolka disku a notebook se odmlčí na 20 sekund. Pak i na správné heslo reaguje negativně. Jakmile počítač pouze restartujete a chcete heslo znovu zadat, disk už jakékoli heslo odmítá okamžitě. Tohle „jednou a dost“ bohužel znemožňuje zrušení hesla v prostředí BIOSu. Odstranění hesla přes hdparm končí také neúspěšně, kdy příkaz odpovídá I/O chybou.

Tím se stává oprava v podstatě neřešitelnou. Pokud disk odemčený v BIOSu má příznak frozen a není možné hrabat do jeho nastavení zabezpečení ze systému. Disk, který je připojený až za běhu operačního systému, zas má příznak locked. Aby bylo možné provést restart pomocí secure erase, chce to nejdříve nemít aktivní ani jeden z těchto příznaků.

Závěrem

Pokud tedy používáte Intel 320, měli byste zvážit pro a proti HW šifrování s ATA heslem, protože pokud se disk pokazí (a evidentně může), bude to dělat nezanedbatelný rozdíl mezi „přišel jsem o všechna data“ a „přišel jsem o všechna data a s diskem si můžu leda vytřít“. Můj kus vydržel přesně tři roky a měsíc. Zní to jako skvěle nastavené kurvítko, ale záruka na Intel 320 je pět let, takže minimálně do téhle doby můžete s klidem používat šifrování, protože v nejhorším budete reklamovat.

Já teda nejspíš nemám kde. Dle stránek Intelu je disk sice v záruce, ale jaksi neříká, kam ho odnést. Existuje vůbec pro Intel nějaká možnost reklamace jinak než přes prodejce?

Když už jsem v úvodu zmínil klasického strašáka s opotřebením NAND čipů častým přepisováním, realita je taková, že za ty roky provozu jsem zapsal desítky TB dat a úroveň opotřebení se dle diagnostiky nedostala ani na jedno procento. Nebýt chyby řadiče, nedošlo by k opotřebení buněk zápisem ani za desítky let.

Pod čarou

Jako každá smrt disku, i tato přišla v nejnevhodnější chvíli. Poslední dva měsíce byly hodně hektické a na nějaké zálohy nebyl čas. Z pracovních věcí jsem sice o nic nepřišel, tam to mám lépe pošéfené, ale třeba blog tím v následujících týdnech určitě utrpí (zejména u posledního dílu historie mobilních grafik ještě musím zvážit, zda se mi ho chce napsat znovu). Navíc budu muset znovu instalovat operační systém, což z duše nenávidím a naposledy jsem to na svém notebooku dělal v roce 2009, když vyšel Windows 7 (jedna MSDN licence postupně procestovala několika notebooky i několika SSD – dělal jsem vše pro to, abych znovu instalovat nemusel).

Komentáře k článku

  1. 1. Damianus  5.7.2014  20:07:44

    Tak to teda nezávidím. To je pro mě strašák, proč jsem vydržel až do teď na klasickém disku. Právě dneska přecházím na intel 530 120gb do mSata :D a ty mi tu hodíš takovou atomovku. No počítal jsem s tím, takže proto jsem vzal jen 120gb verzi, pouze pro OS a nějaké app. Data bych tomu nesvěřil.

  2. 2. swarm  5.7.2014  20:43:08

    [1] Závěr by možná mohl znít, že na SSD není dobré cokoli uchovávat, ale to by nebylo správné. Ve skutečnosti plotnových disků umírá stále mnohem víc. Jen tedy z disků jsou lepší metody, jak data obnovit, i když je disk jinak už na vyhození.

    Lepší závěr je – zálohovat, zálohovat a zálohovat. To je jediné řešení. Cokoli, co není na víc než jednom disku, je vždycky v ohrožení, ať už je to plotna, nebo SSD.

    Asi bych se měl konečně odhodlat a koupit si páskovou mechaniku. Tam je poruchovost o dva řády nižší proti diskům.

  3. 3. Puppy  5.7.2014  23:53:12

    Uz skoro deset let zalohuju image disku (Acronis) minimalne jednou tydne, s tim ze zalohy jsou alespon na dvou discich. Mnohokrat se to uz vyplatilo.

    Take nesnasim instalaci OS, protoze pak je naprosto frustrujici vypinat ty kopy nesmyslu, aby to slo normalne pouzivat. O problemech s drivery nemluve. Na praci pouzivam vyhradne virtualni stroje, takze tam je to snazsi.

  4. 4. Zann  6.7.2014  10:59:30

    Hmm, to je smůla. Zalomit USB to je celkem kumšt a spíše než smůla je to „šikovnost“, s autem bych to viděl podobně, SLIM disky, to vždycky sázka do loterie a SSD, na ty je ještě pár let čas, až se lidi vyblbnou a budou k dostání za nějaké racionální peníze a v racionálních kapacitách, teď by mi to ale přišlo taky líto, vzhledem k tomu že klasika za poloviční cenu a s pětinásobnou kapacitou jede spolehlivě už řadu let :-)

  5. 5. swarm  6.7.2014  11:37:30

    [3] Vypínání některých funkcí OS je pro mě na chvilku. Jde spíš o to, že takhle jsem už měl nainstalované nástroje na všechno možné, a když někde v terénu bylo nutné třeba předělat nějaký kód v Arduinu, nebo zkompilovat a nahrát něco do ARM STM32F4, věděl jsem, že už v notebooku něco mám. Podobně, když jsem zjistil, že potřebuju na 3D tiskárnu poslat něco v jiném počtu a natočení – otevřel jsem nějaký už nainstalovaný modeler s vhodným pluginem a bylo. Řešit tyhle věci na čistém notebooku někde mimo civilizaci s omezeným přístupem k netu je pak občas docela problém.

    VM už poslední dobou taky víc používám na specifický situace a je to skvělý řešení. Možná, že teď na novo tímhle směrem přesunu víc činností. Už teď jsem měl ve VM dedikovaných pár „jednoúčelových“ linuxů.

    [4] To je trochu odvážné tvrzení bez znalosti situace. USBčka bohužel lenovo montovalo nějaký super levný do všech R/T 61 a 400 a pomalu co týden jsem někomu nějaké řešil (když se pak totiž spojí dva piny, notebook zůstane zaseklý v BIOS screenu – poměrně známý problém na netu). Žasnu, že mně se všechna při takové četnosti používání dochovala tak dlouho. Pokud jde o auto, tak tam šlo o problém, který se způsobem používání příliš ovlivnit nedal. Špatná konstrukce a stáří udělají své.

    Je sice fajn, že pětinásobnou kapacitu můžu mít za poloviční cenu, ale pro mě je spíš než kapacita důležitá rychlost a desetinová je pro mě jaksi trochu málo. Sekvenční rychlost disku kolem 100MB je sice fajn, ale počet IOPS při malých blocích je zoufale malý.

  6. 6. mca  6.7.2014  22:43:35

    Staci overit SN a kontaktovat formularem podporu Intelu. S reklamaci teto chyby neni problem, take jsem reklamoval stejnou chybu u 300GB variant.

    To se ti zda, protoze utahat Intel 320 nejde, avsak natoc s Dell SSD (Brand Samsung PM810 – Samsung 470) pres 75TBW a uvidis, ze to s tou zivotnosti a chybovosti silne opotrebenych NAND neni ruzove. Na druhou stranu, nez to bezny smrtelnik zapise, tak mu to par let potrva a pro zapis si koupis disk ve tride jak o ta 320.

  7. 7. Well  7.7.2014  16:48:01

    Sakra, tochu mě vylekal ten Samsung.. Jak je na tom Samsung SM841 256GB ?

  8. 8. swarm  7.7.2014  19:10:40

    [6] Za zmínku o formuláři díky. Já ho právě hledal a nic nenašel. Až zas budu mít čas, budu hledat intenzivněji.

  9. 9. Zax  14.7.2014  10:23:00

    Ah, docela mě děsíš, já mám Intel 330 a doufal jsem, že ikdyž nakonec tu rychlost vůbec nevyužiju, tak aspoň přežije několik počítačů…

  10. 10. Alekss  14.7.2014  12:30:48

    320 je hodne nepodarena rada, mam 80GB i 1TB a udelaly to oba. Ten vetsi dokonce i s opravenym FW, protoze opravuje jen nektere 8MB bugy… Nicmeme ten mensi od te doby slape nepretrzite a zatim drzi. Samozrejme Intel uz na tuto radu kasle, proto Intel (SSD) uz nikdy, ted jedu na Samsung EVO a ano, zalohuju mnohem casteji :-)

  11. 11. Ladis  14.7.2014  13:14:04

    No pokud na SSD máte jen systém a nainstalované aplikace (ne instalačky), tak zálohovat nemusíte. Nebo jen jednorázově po nainstalování OS a aplikací, příp. pak po nainstalování nějaké větší aplikace.

  12. 12. Puppy  15.7.2014  9:30:08

    [11] To je pekny nesmysl. Zalohovat je treba nastaveni aplikaci, updaty a dalsi veci. Porad je snazsi to pak cele za hodinu obnovit ze zalohy, nez dva tydny nastavovat a znovu hledat co vsechno se kde muselo vypnout, aby to slo normalne pouzivat.

  13. 13. Ladis  16.7.2014  9:09:25

    [12] Nastavení aplikací spadá do zazálohování nainstalovaného systému. Updaty (pokud je chcete skladovat) patří na disk s daty, který už samozřejmě zálohujete. Průběžný věci se zálohujou do cloudu takjakotak kvůli synchronizaci mezi dalšími počítači a zařízeními (bookmarky v prohlížeči, poznámky, maily, zdrojáky, …). Ještě takovej trik, abyste nemusel systém a aplikace nastavovat 2 týdny: používejte co nejvíc výchozí nastavení (tj. změnit jen pár základních věcí). Člověk to má pak i jednodušší, když sedne k počítači někoho jiného.

  14. 14. Puppy  16.7.2014  11:18:56

    [13] vychozi nastaveni jsou prave zcela nepouzitelna, ostatne stroje maji slouzit lidem a ne naopak. Pouzivam vyhradne vlastni pocitace.

  15. 15. Nox  16.7.2014  13:34:24

    [13] Bohuzel musim souhlasi s Puppy, vychozi nastaveni je casto nepouzitelne. Staci mi pozorovat, co se stalo kdyz z Adobe Readeru zmizelo ve vychozim zobrazeni tlacitko FIND. Vetsina BFU proste prestala vyhledavat v PDF a hledaji danne slovo ocima.

  16. 16. Ladis  17.7.2014  10:15:50

    [15] Ctrl+F snad přestalo fungovat? Doteď jsem nevěděl, že na to někdy bylo v toolbaru tlačítko ;-)

  17. 17. Nox  17.7.2014  14:01:05

    [16] Neprestalo, jenze vetsina lidi ho nezna. Proste zmizela ikonka, tak to tam podle nich neni. Pred casem jsem treba cloveka, ktery temer celou smenu pracuje u PC, vydesil pouzitim Ctrl+S.

  18. 18. Ladis  17.7.2014  18:32:22

    [17] Takhle bychom mohli pokračovat donekonečna, např. u nás jedna kolegyně, co překládá texty ve specializovaných programech, ani nevěděla Alt+Tab.

  19. 19. Rosta  26.9.2014  19:38:59

    Na diit.cz čtu o této modelové řadě ssd od Intelu úplně jiné závěry.

  20. 20. swarm  28.9.2014  16:48:13

    [19] Asi testovali jiný kus. Co na to říct jiného…


Napsat komentář