Lesklé matné displeje, trápení s nimi a ThinkPad X1

Měl jsem minulý týden půjčený nový ThinkPad X1, což je takový pokus Lenova o stylový manažerský notebook, který mixuje trendy prvky s korporátními technologiemi. Trochu jsem doufal, že by to mohl být další notebook na dlouhodobý test po ThinkPadu X200, ale z několika důvodů to nepůjde. Jedním z nich je tolik Lenovem vychvalované sklo, které překrývá displej.

Existují dva typy displejů – lesklé a matné. Technologicky to jsou stejné displeje, pouze jeden má vrstvu, která odráží dopadající paprsky světla (lesklý), a druhý má vrstvu, která se snaží světlo rozprostřít a snížit tím jeho intenzitu za cenu snížení kontrastu (matný). Pokud je okolo tma, chovají se oba displeje naprosto shodně (něco jsem o tom psal v recenzi fólie, která udělá z matného displeje lesklý). Profesionální uživatelé, kteří s notebooky cestují, většinou volí matné displeje, ale mezi běžnými lidmi se najde dost těch, kteří mají lesklý displej radši – ve spoustě lidí je zažito, že když se něco leskne, bude to pravděpodobně dražší a exkluzivnější.

Lenovo na dvou svých nových modelech (X1 a E420s) vyzkoušelo hybrid obou řešení. Vzalo matný displej a překrylo ho lesklým tvrzeným sklem. Skoro by se dalo říct, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Je tomu opravdu tak? Ne, není – když někdo udělá něco podobného, získá jen nevýhody obou řešení zároveň (s lesklým displejem, jako má třeba Apple nebo Acer, by zas docházelo k dvojitým odleskům). V obraze jsou ostré odlesky a zároveň s dopadajícím světlem klesá kontrast displeje. Na druhou stranu skleněný překryv prostě vypadá stylověji než pouhý lesklý displej, a tak se dá říct, že design zase jednou ustoupil vzhledu.

Srovnání s matným displejem

Úvodní obrázek názorně ukazuje, jak se chová X1 při práci venku za slunného dne. X1 je vlevo a vpravo je můj tři roky starý ThinkPad R61. U obou displejů jsem záměrně nastavil jas na maximum. Vlevo výrobce u LED podsvícení slibuje až 350 nit. R61 měl původně dle výrobce svítivost asi 200 nit, ale jde o podsvícení zářivkou (CCFL), které bude po třech letech bezpochyby z části vysvícené.

Ani v jednom případě to není na ladění barev fotek v Photoshopu. Mým cílem bylo pouze zjistit, jak lze na obou počítačích provozovat kancelařinu – tedy texty, tabulky, kde je většinou zobrazovaná informace černě na bílém pozadí. S údivem zjišťuju, že displej s dvakrát silnějším podsvícením je kvůli skleněné vrstvě jednoduše hůř čitelný. Vše je ještě náročnější na čtení, pokud je odraz pohyblivý (kývající se stromy, pobíhající koně a jiné běžné kulisy).

Kromě jiného platí, že byste měli být přímo proti displeji. Jakmile k vám bude displej šikmo, bude poměr mezi obrazem a odlesky ještě horší:

Oba notebooky byly položené na stejném místě. Zatímco matný je stále čitelný, lesklý už je jen zrcadlo. Představa, že třeba budete u notebooku venku sedět dva a něco řešit, je v druhém případě nereálná.

Závěrem

S překryvným sklem sice pro běžného člověka asi bude počítač působit stylověji, ale je to za cenu ergonomie. Sklo je tedy potřeba chápat jen jako vzhledový a výborný ochranný prvek (displej je pod ním dobře chráněn proti tlaku z vnitřní strany víka a škrábancům). Rozhodně nepřidá na kvalitě zobrazení (ani pocitově tím, že by barvy působily kontrastnější a saturovanější) a značně omezuje možnosti použití venku. Pokud s počítačem hodně cestujete, měli byste dobře zvážit, zda jste něco takového ochotni obětovat.

Dodatek k ThinkPadu X1

Sklo přes displej samozřejmě není jediným důvodem, proč X1 „není pro mě“. Ačkoli jej shledávám velmi promakaným notebookem, který si troufám označit za plnohodnotný ThinkPad, má několik dalších vlastností, které mi jeho používání znesnadňují:

  1. Chybí mi dokovací konektor. Uvažoval jsem sice o USB doku, ale ten při vykreslování grafiky žere výkon procesoru, což by nutilo X1 k rozjíždění ventilátoru na vyšší otáčky, ve kterých má hodně nepříjemný pískavý zvuk. Omezení USB grafiky bych byl schopen překousnout, ale USB dok z principu má vždy maximálně 100Mbit/s fast ethernet a já občas kvůli testování tahám jednotky až desítky GB dat. Každý ví, že to je bez gigabitového ethernetu utrpení.
  2. Chybí zástupný numerický blok. Nepotřebuju mít v notebooku samostatný numerický blok, ale často zadávám čísla, PINy a kódy, kvůli kterým potřebuju mít možnost zapnout zástupný numerický blok klasicky okolo kláves I a K. ThinkPad X1 tuto možnost nemá. Zprvu jsem ani netušil, jak obtěžující to dokáže být.
  3. Chybí výstup VGA. V domácím prostředí už skoro zbytečná záležitost, ale ve většině přednáškových a prezentačních sálů, kde je projektor ukotven na stropě, je vyveden z logických důvodů právě VGA kabel. Chybějící výstup bych mohl řešit za pár stovek redukci z mini-DisplayPortu, nebo za pár tisíc USB-DVI/VGA grafikou, ale pak bych si pokaždé musel kontrolovat, že mám redukci všude s sebou. Často přehazuju notebook mezi různými typy zavazadel a někdy potřebuju přes den připojit projektor, ačkoli jsem to ještě ráno ani netušil. Redukce se prostě rády zapomínají a ztrácejí. V tom mě utvrzují zkušenosti lidí s MacBooky, kde je VGA taky pouze přes redukci.

Vím, že nejde o nedostatky, které lze vztáhnout na potřeby každého, ale pro můj způsob používání notebooku už je to příliš mnoho kompromisů. Kdybych byl pedant přidám ještě nízkou výdrž (tj. pod 5 hodin reálného používání), která jde zvýšit pouze druhou baterií na spodek.

Upoutávka na jeden z příštích článků

V rámci obhlížení dnešní nabídky opravdových business notebooků jsem testoval (a ještě testuji) různé 13-14″ modely, které je možné na našem trhu koupit. Požadavek byl na základní korporátní technologie, přítomnost klasického dokování (tj. port na spodku pro nacvaknutí dokovací stanice), matné provedení a možnost přikoupit on-site záruku.

Během tohoto měsíce by měl zde na blogu vyjít článek se srovnáním. Nepůjde o klasické zevrubné recenze, ale spíše o porovnání notebooků, příslušenství, cen a možnosti z hlediska pracovního nasazení podle toho, na co se mě lidé z firem zpravidla ptají. Nároky tak budou logicky přísnější proti běžným recenzím.

Komentáře k článku

  1. 1. Jakub  11.7.2011  15:53:55

    Děkuji za krásné srovnání, ukládám do záložek pro budoucí nepoučitelné kamarády/kolegy, kteří po mě chtějí vybrat notebook s lesklým panelem….

  2. 2. Matej  11.7.2011  17:32:34

    Pekný článok, presne si to vystihol.

  3. 3. gersa  12.7.2011  19:53:58

    Diky za clanek, chtel bych 13″ notasem nahradit stavajici X201, ale X1 asi nebude ten nejlepsi kandidat :(

  4. 4. AG  12.7.2011  22:02:20

    Sialene. Az by som hadal, ze Lenovo si vsimlo, ze par rozumnych ludi ziada nieco ako matne displeje. Tak Lenovo vyhovelo, ale aby notes vyzeral dobre aj v obchode na pulte, spravili ho zaroven aj leskly. Takto mozu inzerovat matny displej a zaroven ukazovat leskly. A este mozu aj vytrubovat kecy o ‚ochrannom skle‘.

    Inak by ma zaujimalo, co sa spravi s takym sklom, ked sa notes zdvihne za veko, alebo sa donho narazi tak, ze sa veko skruti a pod.? Ake pevne to asi moze byt? Mozno tento model ma pevny ram okolo displeja, ale ked bude zo skla nova modna vlna aj v lacnejsich makkych notesoch, tak to bude este sranda.

  5. 5. swarm  12.7.2011  23:03:09

    [3] Z manších notebooků bych volil X220. To je podle mě killer mašina. V ceně X1 je s IPS displejem a co do výbavy je proti X201 zas o kus dál. X1 je prostě takový menší krok stranou.

    [4] Tyhle typy skla jsou ohebné. Věř, že jsme s tím zkoušeli různé věci. Matěj z lenovo blogu si na něj stoupal a škrábal po něm nožem a klíčema. Já zkoušel trochu praktičtější test s vložením drobných předmětů na klávesnici a zavíráním… zkombinovat testy (například vložit klíče na klávesnici a pak si na zavřený notebook stoupnout) se sice nezkoušelo, ale zrovna k odolnosti výhrady určitě nemám.

    V levných notesech výrobci raději používají různé průhledné plasty. Leskne se to taky a nenutí to měnit konstrukci.

  6. 6. David  13.7.2011  17:26:33

    Hezký článek! Měl bych dotaz jestli znáš nějakou nebo dokonce máš nějakou ověřenou fólii, která udělá z lesklého displeje matný, respektivě, kterou si přelepím přes ten svůj gorilla glass. No a když u jsem u toho ptaní, nevíš jak, nebo zdali se dá přenout horní řada čísel/písmen na thinkpadu kunkrétně u e420s jen na režim čísel aniž bych musel do anglické klavesnice?

  7. 7. elzet  13.7.2011  17:33:58

    Lesklé, nebo spíš polomatné plasty přes displej „umí“ i Lenovo u ThinkPadů, mají je X200 a X201 v tablet verzi, pokud si vybereš „pen-based input only“ konfiguraci. Doufal jsem, že je to přejde, ale evidentně ne :(

    Jinak co říkáš na novou klávesnici v X1? Dave Hill ji na Design Matters blogu hrozně vychvaloval, ale přijde mi, že jiná, než sedmiřadá klávesnice v TP nemá místo, rozházet blok kláves kolem „Delete“, „PgUp“ a dalších všude moně je IMHO nesmysl…

  8. 8. swarm  15.7.2011  11:42:59

    [6] Zkoušel jsem fólii zatím jen jednu, a to v opačném směru. Věřim, že ty fólie budou fungovat dobře s lesklým displejem, ale nevím, co to udělá na E420s, kde je ta překryvná vrstva. To budeš muset leda vyzkoušet. Btw Gorilla Glass má jen ThinkPad X1. Na E420s mi to přišlo jako nějaký podivný průhledný plastík, protože to nemělo žádnou odolnost a ohýbalo se při sebemenším dotyku.

    Přepnutí čísel by se dalo vyřešit definicí nového rozložení klávesnice a následným přepínáním. Nic jiného mě nenapadá.

    [7] Ta vrstva je u všech tabletů a je v ní snímač.

    Klávesnice je dobrá a chiclet provedení mi vůbec nevadí (ačkoli víc by se mi líbila tišší varianta mechaniky, kterou mají Edge). Pokud jde o rozložení, rozházení původního bloku mi moc nevadí. Notebook, který to má v tradičním rozložení mám jen poslední 3 roky a vždy jsem to měl nějak jinak, takže jsem si zvykl rychle. Mnohem víc mi vadí PrintScreen místo klávesy kontextové nabídky a chybějící zástupný numpad.

  9. 9. elzet  15.7.2011  13:59:15

    [8] díky za dojmy z klávesnice… Uznávám, že to rozložení je věc zvyku, ale líbí se mi, že když přesednu z desktop klávesnice, vím kam šáhnout a nemusím hledat třeba [Home] po všech čertech :)

    K těm tabletům, tohle je ještě něco jiného, designově velmi podobného na displej z X1, akorát to není Opice (Gorilla Glass :) ) ale plast: http://bit.ly/qaESTz

    Pokud si objednáš Multitouch displej nebo Outdoor displej (tak nějak se to jmenuje) tak tam tenhle plast není a i rámeček kolem displeje je jiný. Rozhodně to není vrstva se senzorem.

  10. 10. Honza.Mac  15.7.2011  15:27:18

    Sem asi úplně blbej ale co to za jednotku „nit“ použito ve větě: „Vlevo výrobce u LED podsvícení slibuje až 350 nit.“ ???

  11. 11. DANIK  15.7.2011  15:49:32

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nit_(unit)

  12. 12. elzet  15.7.2011  19:24:11

    [10] nit je jednotka svetelneho jasu, 1 nit – 1cd/m2 pokud se nepletu :)

  13. 13. VX  3.1.2015  1:41:26

    Mám tip na redukci (z miniDP) na VGA z ebay: dá se to sehnat za 150-250 Kč, jmenuje se to „Mini 3 in1 DP Display port to DVI VGA HDMI Adapter for Apple MacBook iMac“

    funguje to i mimo apple samozřejmě, mám to odzkoušené (mimo DVI). Zkoušel jsem jen max FullHD. V popisu je max. podporované rozlišení FullHD právě, na to pozor, ovšem nevím , co s vyšším rozlišením.
    URL: http://www.ebay.com/sch/i.html?&_nkw=3+in+1+hdmi+vga+dvi


Napsat komentář