Maximální zátěž LifeBooku – děti

Sledujete-li facebookovou stránku NotebookBlogu, jistě jste si povšimli, že jsem se konečně po měsíci vrátil domů z našich letních táborů. Se mnou se domů vrátil také notebook Fujitsu LifeBook A532, který jsem si vzal, aby se v redakci stihlo všechno včas zrecenzovat. Recenzovat na dětském letním táboře sice není velká zábava, ale za to je možné testovat tak intenzivně, jak to doma obvykle nejde… a ještě je to bez práce.

Proč? Protože děti umí dát technice nejvíc zabrat. Intenzivní použití jsem testoval postupně prostřednictvím dvou turnusů o více než 50 dětech, kde jsem jej nechal jako „erární“ pro přístup k internetu a práci v hudebních programech. Výsledky můžete vidět na fotkách (btw displej nebyl dotykový).

Pozůstatkem dvou takových týdnů jsou nějaké škrábance (většinu z nich se podařilo rozleštit), sedřený stříbrný lak na vroubkách touchpadu (vypadá to jako drobné černé tečky) a snížení kontrastu popisek některých kláves. Poslední opotřebení je pro černé klávesnice notebooků od Fujitsu charakteristické, neboť přes popisky není nanesen ochranný lak.

foťák si fotku vyvážil tak, že není opotřebení tolik vidět, ale všimněte si kláves M a O, že jsou z části tmavší

Někteří uživatelé se mi už před lety chlubili, že je dokážou používáním smazat do třech měsíců. Moje více než roční zkušenosti byly takové, že se nic nesmazalo, ale některé na používaných klávesách měly méně než poloviční kontrast proti jiným, které se běžně nepoužívají. Prý se to ovšem US klávesnic netýká, takže se šetří asi jen na zdejších regionech.

Závěrem

Kdybych měl zhodnotit, jak notebook obstál, vzhledem k základní ceně 12 tisíc s DPH dopadl podle mě docela dobře. Do podobného prostředí bych se ho nebál nasadit. Škoda jen, že Fujitsu kašle na ochranný lak popisek – u levného notebooku to tolik nemrzí, ale tento článek píšu na jiném LifeBooku za 30 tisíc a úprava klávesnice je shodná.

Nicméně v levném segmentu si raději koupím LifeBook, než nějaké hlučnější ProBooky, nebo měkčí IdeaPady s lesklým rámem. U levných LifeBooků aspoň nejsou všechny ty „trendy“ výmysly jako beztlačítkové touchpady a redukované klávesnice a v BIOSu je možnost přepnout chlazení na tichý režim.

Komentáře k článku

  1. 1. notebooky lenovo  4.9.2012  22:21:48

    som zvedavý, čo povieš keď budeš testovať Lenovo G580 – ja som z neho bol veľmi príjemne prekvapený – na to, že stojí 400€ (10000kč) tak telo je fakt dobre spracované

    A čoskoro sa ma dostať na trh Lenovo B580 – ktoré má komplet matné telo aj s matným dispejom (to je novinka, zatiaľ sú na trhu len verzie s lesklým) – s cenou tiež kúsok nad 400€, čo bude úplna pecka podľa mňa :)

  2. 2. Palo  5.9.2012  11:54:50

    No neviem, čo také jedinečne výhodné ponúkne Lenovo B580 oproti 20€ drahšiemu Edge E530?
    http://notebooky.heureka.sk/lenovo-b580-59-349279/
    http://notebooky.heureka.sk/lenovo-thinkpad-edge-e530-nzqamxs/

  3. 3. swarm  5.9.2012  13:21:56

    [1] Lenovo G i B by u mě diskvalifikoval lesklý rámeček kolem (matného) displeje. To je pro symbol největšího nevkusu a prohřešek proti ergonomii (zejména při práci v místnosti s těmi dlouhými zářivkami). To už pak raději přihodit těch 20€ a vzít E530, viz [2].

    Jinak třeba Bčková Lenova jsem si chtěl vzít na test asi dvakrát, ale zatím se mi nikdy nepovedlo.

  4. 4. Was3k  5.9.2012  17:58:07

    G580 jsem měl půjčenou na otestování. A musím říct, že se mi taky celkem líbila. Ale jsem na tom podobně – taky nemám rád lesklé displeje a raději bych si připlatil za E530 (ovšem hodně by záleželo na tom jakou konfiguraci bych chtěl). Nicméně si myslím, že v konfiguraci s i3, GT630m bez OS za nějakých 12.000,- je pro „domácí multimedia“ a nenáročné hraní zajímavý kup.


Napsat komentář