Notebooky Acer Aspire One od Mountfieldu

Náhodou jsem si procházel statistiky (ehm, procházím je skoro pořád) a zjišťuji, že mnoho lidí se sem na blog dostane, když hledá něco o noteboocích Acer. Ty Mountfield dává k sekačkám a dalšímu jeho sortimentu. Nebudu říkat, že je dává zdarma, protože je to je nesmysl – výraz v ceně bude mnohem vhodnější. Přímo jsem se zde těmto notebookům nevěnoval. Nyní to opravím, aby zmínění návštěvníci našli odpověď na to, co hledají. Měl jsem doma možnost déle pracovat rovnou s třemi notebooky Aspire One a věřím, že to nejdůležitější o nich vím.

Je to notebook, nebo ne?

Pokud patříte k těm, kteří do počítačů zas moc nevidí, tak by bylo dobré hned na začátek zmínit, že nejde o klasický plnohodnotný notebook. Ty dnes mívají zpravidla úhlopříčku displeje 15,4″ a bez problému nahradí velký stolní počítač ve většině činností.

Aspire One patří do kategorie, která ještě nemá tak úplně jednotné značení. Někde se používá výraz netbook, někde minibook a já raději zůstanu u mini-notebook, které používám už dlouho. Co je podstatné? Jde o velmi malé zařízení, které je na půl cesty mezi notebookem a kalkulačkou/osobním organizérem. Hlavní přednosti jsou v snadné přenositelnosti (nízká hmotnost, malé rozměry) a nízké ceně (při ztrátě to není taková tragédie). Obecně u této kategorie ještě platí dlouhá výdrž na baterie, ale to se zmíněného Aceru netýká kvůli slabší správě napájení a malé baterii.

Kdo tedy čeká, že se sekačkou dostane i klasický notebook, ten bude na přibalené zařízení koukat s nepochopením. Zmiňuji to z jasného důvodu – Mountfield tuto skutečnost „přechází“, a méně znalý člověk tak může být uveden v omyl. Pominu teď na chvíli účel těchto zařízení a zmíním jejich nedostatky proti „velkým“ notebookům.

Nedostatky dané konceptem

Základní ergonomický nedostatek se ukrývá v displeji a klávesnici. Displej má rozlišení 1024×600, což je velmi málo na rozumnou práci a často i pohodlné procházení webových stránek. Na připojení k internetu přes mobil při jízdě ve vlaku je to úžasné řešení. Na to, aby to doma trůnilo na pracovním stole, je to moc malé. Klávesnice musí mít kvůli omezené šířce značně zmenšené klávesy. Něžná dívčí ruka s tím nemusí mít problém, ale kdo má tlustější prsty, asi radostí skákat nebude.

S menšími rozměry a nízkou cenou souvisí i výkonově velmi slabé komponenty v čele s procesorem Intel Atom, minimem paměti RAM (ta zas takový problém není) a extrémně pomalou SSD (flash) pamětí místo běžného pevného disku (s výrazně vyšší rychlostí i úložným prostorem). V závislosti na typu činnosti je brzdou buďto disk, nebo procesor. Ani SSD paměti v hodnotě 5000,- Kč nemají takové rychlosti, aby v reálném provozu překonaly běžné pevné disky. Toho konkrétní zařízení ani jako celek této částky nedosahuje, takže je jasné, že jeho SSD paměť bude daleko pomalejší. Průměrný notebookový disk má dnes kapacitu 250 GB. Aspire One je vybaven kapacitou 8, nebo 16 GB (velikost přibližně 3 DVD).

Procesor vyloženě špatný není. To bych mu křivdil. Jeho hlavní přednosti tkví v nízké ceně a minimální spotřebě. Výkon jeho předností určitě není, ale pro běžnou kancelářskou činnost to neznamená problém, protože na to už jsou dnešní procesory předimenzované víc než dost. Většina náročnějších činností ztrácí smysl kvůli předchozím nedostatkům.

U procesoru je nutné určitě zmínit, že frekvence o výkonu nic nevypovídá. Atom sice má 1,6 GHz, ale výkonově to lze srovnat maximálně s Core 2 Duo na poloviční frekvenci. Core 2 Duo má navíc dvě jádra, takže na srovnatelné frekvenci nabízí teoreticky 2-4x vyšší výkon.

Nedostatky Aspire One

Většina toho, co jsem napsal v minulé kapitole, platí pro mini-notebooky obecně (neplatí jen to, co se týká SSD, protože někteří výrobci i do těchto zařízení vkládají běžný disk). Teď bych rád zmínil ještě některé problémy týkající se Acer Aspire One. V Mountfieldu dostanete tu původní verzi, která je z léta 2008. Dnes už je na trhu nová verze D150 s 10″ displejem a tu považuji za jeden z nejlepších mini-notebooků (z toho, co se zde dá koupit). U té původní verze (A1x0) tak pozitivní nebudu.

Výkonově je stroj handicapován bezkonkurenčně nejpomalejší SSD pamětí. To se dá ovšem přežít. Pochvalu si zaslouží klávesnice, která sice není nijak úžasná, ale v porovnání s 9″ ASUS Eee PC je na tom více než dobře. Hůř je na tom naopak výdrž. Nedělejte si iluze, že by vám tento notebook vydržel déle než 2,5 hodiny (přitom ASUS Eee PC 901 vydrží při maximální úspoře skoro 10 hodin). Tato původní verze není kdovíjak úsporná a v základu ji dostanete jen s 3článkovou baterií.

Největší problém ovšem vidím jednoznačně v brutálně hlučném chlazení. Miniaturní ventilátor uvnitř zařízení běží naplno po celou dobu provozu a vydává odporný pískavý zvuk. Kdo je citlivější, ten s notebookem moc dlouho v jedné místnosti nevydrží. Ty ostatní to bude „jen“ obtěžovat. Řekl bych, že jde v klidovém stavu o jeden z nejhlučnějších notebooků obecně. I herní mašiny s lepší grafikou jsou často tišší. Dřív jsem si myslel, že jde jen o chybu několika kusů, ale jde opravdu o chybu návrhu a trpí tím všechny kusy (na vině je absence nějakého řízení otáček a použití příliš levného ventilátoru).

Závěrem

Za ten nápad má u mě Mountfield bod. Oni zas mohou zvýšit prodeje, když na kolo štěstí už asi moc lidí nepřitáhnou, a Acer vyprázdní sklady od výběhového modelu. Že by byl ovšem Mountfield nějakým spasitelem, který pomáhá zvýšit počítačovou gramotnost v ČR, tak to si nemyslím ani v nejmenším.

Určitě nedoporučuji rozhodovat se o koupi zahradní techniky na základě přibalení něčeho podobného. Za normální notebook to náhrada není a užití to najde pouze u těch lidí, kteří si i jinak plánovali koupit něco podobného na cesty. Dále by to mohl být zajímavý dárek pro děti (nejlépe hluché), pokud pro ně chcete něco levného a nic vám v obchodech dostatečně levné nepřijde.

Komentáře k článku

  1. 1. DEE  15.5.2009  8:57:40

    Jen upozorním, že SSD disk v A110 je naformátován na FAT32. S žurnálovým systémem (ext, ntfs, atd.) má problém.
    Kvůli upgradu RAM (max pojme 1,5 GB – 512 integrováno na desce + jeden volný slot) je nutné rozdělat ÚPLNĚ CELÝ netbook … mimo displeje. Je to takový sranda stroj…ale za ty prachy.

  2. 2. Ondra[sej]  15.5.2009  9:01:40

    Jak je to s tou „obecně delší výdrží“ netbooků? Když se podívám např. do katalogu na Alza.cz, tak prakticky všechny mimo EEE mají výdrž „až 3 hodiny“. To je sice srovnatelné s levnějšími notebooky, ale že by to byl nějaký zázrak a ideální výbava na cesty, to si nemyslím.

    Osobně mi přijde, že Asus přišel s dobrým nápadem a slušnou realizací (cestovní zařízení, které je malé, levné, odolnější a dlouho vydrží), ale ostatní výrobci to prostě nepochopili a netbooky prodávají jako ultralevné kriplíky, u kterých se snaží taktně přejít, že nejde o náhradu normálního notebooku, zatímco původní smysl se někam vytratil.

  3. 3. M.  15.5.2009  11:52:09

    2: 1002HA pet sest hodin no problem :)

  4. 4. frettie  15.5.2009  13:20:30

    no, hlavně „mývají“ je špatně. :)

    ale jinak, když jsme si tedy pořídili pilu, tak jsme k tomu dostali tuhle hračku, měl jsem ji v týdnu ve škole a dokonce jsem se na ní i naučil relativně obstojně psát, na poznámky asi na prd, ale na net a vyhledání nějakých informací je to fajn, lepší než tahat velký notebook.

    navíc se barvou hodí k hrnku v kavárně. :)

  5. 5. riko123  16.5.2009  10:03:16

    4: hlavne si nemyslim,ze jsi dostal netbook zadarmo. Spis jsi si proste koupil pilu + netbook :))

  6. 6. Machi  16.5.2009  10:42:56

    Já mám Asus Eee PC 901 už něco přes půl roku a nemůžu si jej vynachválit. Na klávesnici se naučit dá, úžasná výdrž kolem 6 hodin na max. výkon, 9 na minimum je prostě nepřekonatelná a ty rozměry a váha 1kg… prostě super. Pro cestovatele geniální, klasický notebook je moc velký a na seriózní práci pořád moc malý… Mám pro jistotu klasické PC s dvěma 24″ monitory, 15,4″ ntb a netbook, pro každé zařízení mám využití, PC na práci doma, notebook na nouzovou práci při delším pobytu mimo a netbook prostě všude. V batohu jej ani neucítíte a těch +- 7 hodin výdrže s wifi na jeden až dva dny na cestách bez zdroje bohatě postačí… Za ty peníze must have.

  7. 7. swarm  16.5.2009  11:04:29

    [2] Ono je to složitý. Já to vidim úplně stejně jako ty – ASUS přišel s dobrým nápadem a ostatní to povětšinou vůbec nepochopili. Třeba tyhle první „Áčkový“ Aspire One jsou na cesty dost nevhodné, protože nejsou moc úsporné a mají slabé baterie – jenže s tím souvisí minimální výrobní náklady, takže tyhle Aspire One jsou bezkonkurenčně nejlevnější, a pokud by sis myslel, že ve světě jsou nejvíc prodávané právě Eee PC, tak to není pravda. Nejvíc toho prodal Acer, přestože prodával o tolik horší produkt než konkurence. To se pak nemůžeš divit, že i jiní jej následují.

  8. 8. dominik.petrlik@seznam.cz  25.5.2009  18:02:22

    Netbook – slovo složené z výrazů „net“ a „notebook“ označuje malý levný počítač s klávesnicí a nejnutnější výbavou. Prodeje odstartoval Asus se svým modelem Eee a již po několika týdnech nestíhal na trhy dodávat pro vysokou poptávku.

    jenom abys věděl co znamená slovo netbook tak se to orig jmenuje tak nás nehlt tím že tomu říkáš ty osobně mini-notebook, to je jako by si říkal stromu třeba big zeleň . jako by asus byl nejlepší a acer se muý nevyrovnal přečti si parametry a uvidíš rozdíl ty hovado jedno zasraný….

  9. 9. swarm  25.5.2009  18:36:03

    [8] Jejda, to si tu zas někdo sere do krku, až mu tečou hovna po bradě. No, obdivuju, že ses pod to podepsal. To jen dokazuje, jak primitivní je tvoje vnímání reality ;)

    Vzhledem k tomu, že se běžně s idioty moc nebavím, tak svou odpověď zkrátím na minimum:

    NetBook je název zařízení od PSIONu. Konkrétně nástupce modelu Series 7. K současným mini-notebookům to má hodně blízko, ale je to, jako bys všem mobilům říkal Nokie. Prostě demence. PSION už se o ten název začal soudit (a doufám, že vyhraje).

    Podívej se laskavě na ASUS (přidávám link: http://asus.cz/ – nepředpokládám, že bys uměl zadávat adresy sám) a hledej tam, kde tam svým Eee říkájí „netbook“. S tímhle nevhodným názvem přišel někdo jiný (kdo? to už se někde zeptej a třeba na to přijdeš).

    Bylo by fajn, kdyby sis příště před psaním komentářů na můj blog aspoň 20 minut omýval přirození ve vlažné vodě a pak před odesláním zkusil napočítat do deseti.

    PS: komentář jsem zveřejnil jen kvůli tomu: „slovo složené z výrazů “net” a “notebook”“. Když jsem se dosmál, tak mi bylo líto ušetřit ostatní čtenáře.

  10. 10. starenka  25.5.2009  18:58:09

    [1] ext2 neni zurnalovej, ale i ext3 muzes namountovat jako ext2. Ja bych v tom problem nevidel. Na EEEcku mam ext2, protoze jak rikas „ty problemy“ jsou proste vic zapisu = snizuje zivotnost disku. Viz http://wiki.geteasypeasy.com/How_to:_Reduce_Disk_Writes_to_Prolong_the_Life_of_your_Flash_Drive

  11. 11. volodjA  25.5.2009  20:19:28

    ono puvodne se tem malej notebookum jako je asus eee rikalo sub-notebook, alespon tak jsem to zachytil v prvnich clancich, kde se psalo o tom ze prijdou na trh, podle meho nazoru je asi nejvystiznejsi oznaceni, protoze plnohodnotny notebook to neni

  12. 12. War  25.5.2009  22:42:42

    dominik.petrlik@seznam.cz
    Dominik Petrlik
    Praha 5
    ICQ 423655621
    Studuje 1 ročník gymnázia Na Zatlance
    http://profile.ak.facebook.com/v230/277/66/s1367726899_6564.jpg
    Narozen 24.07.1992

  13. 13. Logout  26.5.2009  8:41:37

    [12]
    A teď všichni – mailujme autorovi a vysvětleme mu, že je naprosté hovádko boží, než bude pozdě :)

  14. 14. Logout  26.5.2009  9:13:30

    Navrhuji bojovat prostredky, kterym tito lide rozumi:

    http://www.facebook.com/group.php?gid=83347002831

  15. 15. War  26.5.2009  9:25:02

    mě vůbec nejde o to někomu mejlovat nebo ho hledat. Většinou když to udělám tak z toho vyleze nějaký spratek který v lepším případě chodí na střední v tom horším na základku…

  16. 16. Johny007  27.5.2009  23:10:57

    Napadlo vás vůbec, že by to taky nemusel být ten člověk, jen jeho mail? Každopádně by se autor měl vrátit na alik.cz, tam mu bude dobře.

  17. 17. Lemik  29.5.2009  14:13:03

    [1] Já jsem koupil před skoro čtvrt rokem Lenovo S10e. 160 GB disk a 1 GB ram. Jedna 512 na desce, druhá lze vyměnit, tak jsem tam střelil 2 GB, 0,5 GB je sice nevyužito, ale vůbec mi to nevadí. Vydrží běžně přes 4 hodiny se zapnutou WiFi. Maximální spokojenost.

  18. 18. Smety  29.5.2009  16:20:56

    Ad dominik.petrlik@seznam.cz

    Když pominu jeho neuvěřitelně ukázkovou poruchu osobnosti, tak se mi líbí, jak se někdo přímo takhle nabízí spam-robotům :-)

  19. 19. chz  31.5.2009  6:59:58

    [8]Zdravím,jsem o generaci starší,přesto si vzpomínám,že jako adolescent jsem neměl daleko k takovým ukvapeným závěrům(holt mládí,mějte proto pochopení)až na urážky!Přeji Vám hodně zdaru ve Vaši práci,myslím,že je přínosná a nenechte se zbytečně znechutit(reagovat na takové invektivy),je to pod Vaší úroveň.Ono mu To časem dojde.Čauky
    PS:Když vidím p.Přeučila je mi z toho zle,bravó za příspěvek.

  20. 20. matt  1.6.2009  1:20:40

    Zdravim autora, tak me napadlo, jestli by nechtel sepsat nejake postrehy na tema „srovnani soucasnych mini-notebooku“, kterych se na nasem trhu po EEE vyrojilo jak hub po desti (nemyslim ani srovnavaci test, protoze to by v poctu treba 10 stroju bylo asi dost narocne).. laikum jako jsem ja by to mohlo pomoct se v te soucasne nabidce zorientovat – nijak dukladne jsem to sice nestudoval, ale kdyz jich par prolitnu na Alze, tak mi vychazej v tech zakladnich parametrech prakticky nastejno.

  21. 21. Mem  3.6.2009  8:54:17

    „PSION už se o ten název začal soudit (a doufám, že vyhraje).“

    Tak teď je otázka, jestli vyhrál (a mimosoudně se dohodl na odškodnění)
    http://www.cdr.cz/a/27117

  22. 22. Mirek  4.6.2009  17:16:53

    Já myslim, že je celkem jedno, jaký pojmenování se vžije (nehledě na komerční pře). Osobně mi název netbook taky nesedí a nevím jak tomu říkat (používám „malej notebook“). Když se dělaly ty 900MHz verze, smál jsem se ještě, jak se jim daří prodat starý nevýkonný technologie. Ale pojem „dostatečný výkon“ je relativní a 1,6GHz verze s pevným diskem už umožní mnohem víc než jen net a office.

    Tedy: jako uživatel tohoto zařízení jsem naprosto spokojenej:
    1) Běžný notebooky jsou dle mého příliš těžký na cestování a příliš nekomfortní a nevariabilní pro práci doma oproti stolním pc.
    2) Cestuju s ním do zahraničí + ukazuju fotky příbuzným.
    3) Krátím si čas čekání shlédnutím seriálů/filmů
    4) Servisuju s tím router v domácí wifi
    5) Hraju na tom GTA3 (plynule!!!) + F1-99/02 (plynule!!!) – a baví mě to víc hrát, než nové hry na výkonném pc.
    6) Pořebuju-li se doma u TV podívat na TV program, cokoliv dohledat na netu.
    7) Pripojim se i na sve zahrade, …
    8) Manželka si to bere do školy (skripta maji v pdf) a v praci ma zakazne ICQ, pripojuje se na KFC wifi..
    9) Nahrávám na tom skrze kvalitní mikrofon zkoušky s kapelou (adekvatni nahravací zarizeni stojí min 5500)
    ….a o tom to je. Je to malý, lehky, dostacujicne rychly a levný (5500 odkoupene od pana se sekackou). Bezny notebook je pro me neco na ceste mezi PC a timto „malym“notebookem, ale ani jedno poradne.
    PS: mam Aspire One 150 s 80GB diskem.

  23. 23. koblížek  6.6.2009  22:33:27

    Ahoy- čtenáři
    jen chci napsat – je jedno jak se to jmenuje – je jedno jesi říkáte zadarmo- prostě jsem dostal aspire one k pile a:
    baterka drží bez problému 5 hodin
    o větráku nevím
    klávsnice pohoda / mám 188cm a 95kg /
    svačina váží víc než on
    rozlišení super v porovnání velikosti zobrazovače
    ssd plus atom nic moc ale kdo chce aby chodil jako hodinky tam instalne toto :
    http://www.cc.gatech.edu/~hkim362/project/release/flashpoint2009b6.zip
    a má po problému nějakého nestíhání
    je to pro ssd i hdd –
    po rozbalení pravá myš bud InstallUpperSSD nebo InstallUpperHDD
    a Nainstalovat
    co se změní poznáte okanžitě – vše chodí rychlostí blesku
    přeju pěkný den KOBLÍŽEK

  24. 24. Pepino  11.6.2009  9:55:59

    Zdar, diky za odkaz na Flashpoint. Jsem hoooodne prekvapenej, jakej to je rozdil! Mam Acer One a 16GB SSD a s tim driverem je to uplne jinej pocitac!!! Bez toho to bylo na hranici pouzitelnosti, porad se to sekalo, musel jsem cekat a to byl novej, bez nainstalovanejch dalsich programu. Ted svisti paradne. Diky.

  25. 25. tobias  13.6.2009  0:39:37

    Díky moc Koblížku, trápil sem se s tím děsně dlouho a už jsem to chtěl vzdát a notebook odepsat. Ale tenhle malinkatý prográmek udělal zázrak. Nevím, jak to takový prcek udělal, ale funguje to!

  26. 26. Michal  16.6.2009  7:09:39

    ahoj lidi. Vlastnim Acer Aspire One a mam s nim problem. PC jsem nevypinal,ale pouze jsem sklopil display a vubec to nechce zadnym zpusobem nabehnout. Led diody jen probliknou. Na zapinacim tlacitku vsak neustale sviti. Muze mi prosim nekdo poradit,kde nastal problem? Predem moc dekuji vsem za rady a preji hezky den. Michal.

  27. 27. Mirek  16.6.2009  14:18:56

    Zajimalo by me ted porovnani mezi „Flahnutou“ HDD a SSD verzi. Nemate monost nekdo porovnat?

  28. 28. pavla  17.6.2009  1:21:42

    DOBRÝ DEN TAKÉ JSEM SI NAINSTALOVALA FLASHPOINT .NABĚHNUTI POČÍTAČE DO WINDOWS SE ZRYCHLILO. PŘES INTERNET EXPLORER JE NA SEZNAMU DO PĚTI SEKUND,ALE PAK SE TO ZAČNE NĚJAK SEKAT DLOUHO TO TRVÁ ASI TAK PUL MINUTY NEŽ TO NĚCO NAČTE .MAM DVA ASPIRE ONE TEN CO MÁ HDD TEN JEDE NA INTERNETU V POHODE ALE TEN S TÍM SSD JE NA INTERNETU MOC POMALEJ .TAK NEVIM V ČEM JE PROBLÉM MUŽETE NĚKDO PORADIT CO S TÍM ?

  29. 29. eda  6.7.2009  15:21:45

    Zdrar lidi potřeboval bych zjistit z notebooku z Mountfieldu jaký to má síťový adaptér ETHERNET (přesný název typu).S formátoval jsem si hadr a neumím adaptér rozjet. Dík moc

  30. 30. Standa  13.7.2009  10:51:13

    Moc prosím nekoho kdo by mi poslal flashpoint na e-mail BTSV@seznam.cz. Odkaz již není funkční.Děkuji mockrát.

  31. 31. endoskeleton  15.7.2009  16:16:34

    drsna diskuze,zrovna si pro aspire one za chvili pojedu,ma ssd 16 gb a chvili mě ty prispevky odrazovaly,ale mam klasicky ntb a zanedlouho jedeme na dovolenou a ten svuj nikde smykat nechci.necekam,od nej extra vykon,ale libi se mi ta velikost a to je podle me ta nejsilnejsi stranka.myslim ze pro bezne uzivatele za ty prachy to je super,nebo si pak jeste muzete koupit prihlouply mobil z wifi,nebo mda s windows mobile,za ty prachy a zkusit prohlizet internet na tom,coz mi prijdou vyhozene penize

  32. 32. swarm  15.7.2009  16:27:41

    [31] Ano, je to mnohem použitelnější než PDA. Myslim, že o tom se nelze přít. Zásadní problém těch prvních modelů je snad jen ta velká hlučnost. Třeba teď píšu z Acer Aspire One Pro (btw ten má 60GB SSD) a ani po sluchu nejde poznat, že je zapnutý. V kombinaci s 10hodinovou výdrží a integrovanym 3G modemem (který používám prakticky neustále) je to teprv ta správná mašina na cesty.

  33. 33. Petr  7.8.2009  11:36:46

    Flashpoint

    http://rapidshare.com/files/250633480/flashpoint2009b6.zip

  34. 34. reskator  5.3.2010  14:16:46

    Nazdarek Ten SSD disk je upne naprd nejlepsi je to vymenit za HDD.My jsme to udelaly nasledovne,vyndaly jsme ssd disk a daly tam Seagate Momentu​s 5400.6 ​- 250GB

    Jinak postup je zde…
    Kód:
    http://www.theacerguy.com/2009/01/aspire-one-a110-25-sata/

    Opravdu to funguje na 100%
    Jsem rad ze uz tam nemam 15 GB SSD nybrz 250 GB Seagate Momentu​s 5400.6 ​- 250GB

  35. 35. juc.hacpat  16.1.2011  22:03:27

    Zdravim, nevite nekdo, cim muze byt, ze se mi mountfieldi pidinotebook (nemajici klasicky hdd) asi zblaznil? pri psani musim drzet tlacitko „fn“ jinak pisu misto pismen cislice…a to, ze je pomaly povazuju uz za conditio sine qua non…diky

  36. 36. swarm  16.1.2011  22:11:50

    [35] To víš, že víme – vypni si NumLock ;)

  37. 37. Forgi  2.4.2011  21:01:59

    je pravda ze ten takzvany SSD neni SSD ale iba integrovana pomala flash karta ​(mal som ho uplne rozobraty​)a ta vsetko brzdi tu je navod ktory dokaze premenit tento ​“TOUSTOVAC​“ na pocitac !!!
    1.skusal som LINUX​- dubuntu,xubuntu,….. ale preco LINUX ked ho nepotrebujem a nesiel o moc lepsie,takze bud si tam kludne hodte Windows XP, Windows 7 Ultimate alebo Windows 7 starter ​(ano aj Win 7 tam ide a skutocne dobre oproti mojmu 6 core nepoznam rozdiel len treba mu kusok pomoct :​)​)
    2. bootovanie cez USB najdete vsade :​) takze to tu nebudem popisovat ..
    3. instalacia potrva dlho :​( 2 hodky ultimate
    4. po nainstalovani je strasne zbrzdeny lebo pouziva SWAP a neni tam nainstalovany ​“FLASHFIRE​“ tento zazrak nepodcenujte pretoze ma len 45Kb ale po nainstalovani poznate okamzity rozdiel :​)​(po restarte samozrejme​)
    5. este si stiahnite ​“jv16​“ tam si najdete zrychlenie PC podla uvazenia zaskrtnite co uznate za vhodne ja som dal asi vsetko okrem ulozenia celeho jadra do RAM pre Win7 nedoporucujem ale pre Win XP smelo do toho ​(ked uvazujete o viac ram tak je tam 512MB ram a asi dalsich 512 je na MB integoravane ale vymena :​) je dost narocna takze si rozobratie dobre nastudujte ale 2GB +512MB vtlacite jadro Win 7 do ram a mate vzhrane :​)​)
    6. zakazte vsetky efekty vlastnosti tento pocitac​-rozsirene nastavanie​-vykon a tam dajte najlepsi vykon
    7. zakazte aj obnovovacie body :​)

    NO ked som nic nezabudol tak to je vsetko . Mozno si niekto vsimol ale pointa toho je pouzivat ten akoze SSD co najmenej. Po nainstalovani sa Win 7 Ultimate pusta 29s + 5​-6 do uplneho zhasnutia SSD opera 11.01 sa nastartuje do 1s v pohode mozno aj menej flash ako aj HD film ide uplne v pohode ​(ale POZOR cez USB alebo SD kartu ked ho hodite na SSD neviem neskusal som :​) ​) ale doporucujem tam hodit bud SSD alebo USB ako kto uzna za vhodne dnesne ceny su smiesne takza spon 8GB SD kartu za 20€ a mate pokoj

    ked chcete zlepsit vykon tak tam hodte 2GB ram a aspon 16Gb SDHC ​(to vam postaci na par avi ako aj MP3​)
    dufam ze vam tento navod pomoze ja som sa drbal s tym PC 2 dni :​) ale dal som za neho 50€ takze sa oplatilo a teraz je to konecne PC a nie tazitko :)

  38. 38. Boro  16.8.2013  9:48:33

    mám takú otázku ohladom tohto mini-booku ….mám „polovičnú klávesnicu“ polovica píše dobre a druhá polovica(tá s tými modrými číslami) mi píše iba čísla a neviem ako to prehodiť naspäť aby písalo čísla
    …poradíš prosím ??

  39. 39. Ladis  16.8.2013  13:11:43

    [38] NumLock?

  40. 40. RYDER  12.4.2014  17:20:21

    potvrzuji vse co napsal 37. Forgi mam to taky a bylo to neskutecne pomaly nepomohly zadne moje utility atd jedine co sem udelal tak sem nainstaloval ten flash fire a je to fakt brutalni rozdil jestli to nekdo nemuze najit tady to bude dlouho http://www.uloz.to/xS3cjz8/flashfire-v0-99-zrychleni-ssd-disku-zip
    jinak na hry to moc neni ta grafa co tam je je takovy lepsi ekvivalent intel extreme graphics 2 takze jak uz tu nekdo zminoval GTA3,star wars jedi academy proste ty hry tak max do 32mb mozna i 64 ale nekde sem cetl ze si tam nekdo pridal pasivni chladic a nataktoval ale jak ja sem to rozebiral tak by se mi tam zadny chladic nevesel ani kdybych ho upiloval :D ale ani nevim kde bych mel nacpat dalsi hdd ale mozna by bylo dobry pridat ram ale jak rikal forgi sd karta neni spatny reseni jestli nekdo chce otom pokecat tak napiste na skype petrfryda1


Napsat komentář