Tenký workstation Lenovo ThinkPad W550s

Nedávno jsem srovnával nabídku na trhu tenkých mobilních pracovních stanic. DELL Precision M3800 jsem testoval v první generaci a od ZBooku 15u jsem zas testoval menší variantu, ale ThinkPad W550s je úplná novinka, která nemá žádného přímého předchůdce. V zápisku prolétnu, co lze od něj čekat, protože tento stroj si rozhodně pozornost zaslouží.

Klasické výkonné workstation varianty notebooků mají v ThinkPadech dlouhou historii, která sahá téměř k počátkům značky. Většinou se vzal ten nejnabušenější dostupný notebook a ještě se něčím vylepšil – tu se přidala jiná grafika, tu zas speciální displej, případně se objevovaly různé speciality jako grabovací karty s video vstupy, kalibrační sondy či výsuvný druhý displej. Všechny tyhle stroje ovšem spojovalo jedno – byly vždy velké a těžké v rámci doby, kdy vyšly.

Jenže teď je móda všechno ztenčovat a zlehčovat. Není to vyloženě rozmar výrobců, kteří hledají, čím zaujmout. Touha po větší mobilitě má kořeny v potřebách zákazníků a byla tu vždy. Skoro každý by chtěl lehčí počítač a je jen otázka, co je ochoten pro to obětovat.

Zatímco klasické workstation varianty budou dál na trhu, protože v rámci prodejů jsou stále tím hlavním proudem, tenké varianty se postupně objevují u všech výrobců. První byl DELL, pak HP a teď už i Lenovo uznalo, že tento segment není možné ignorovat. Nový ThinkPad W550s jde silně proti ZBooku 15u, což se dá snadno odtušit už z hardwarových konfigurací a z faktu, že oba stroje mají podporu nativního dokování v univerzální stanici pro celou řadu.

(Většina toho, co zde píšu, platí i pro business model T550, který se liší kromě nabídky konfigurací snad jen absencí dedikované grafiky NVIDIA Quadro.)

Vzhled, konstrukce, ergonomie

ThinkPady se mi líbí. Vždycky se mi líbily, protože měly jasně odlišný vzhled od konkurence a i ta hranatá krabice vždy měla šmrnc. W550s je podobně jako několik posledních generací světlejší než původní (černé) ThinkPady. Na druhou stranu mám pocit, že oproti loňskému T440s je zas o něco tmavší.

Na povrchu má notebook všude plasty a ty mají příjemně hrubý vzorek, na kterém nejsou vidět otisky. Pouze vnější strana víka má soft-touch povrch, který působí jako pogumovaný (ale proti původnímu pogumování, které mám třeba na T400, už nemá tu typickou velkou přilnavost). Výhradu mám snad jenom k úplně hladkému povrchu kláves, na kterém je vidět okamžitě každá mastnota, a to celkem dost. Nechápu, proč podsvícené klávesnice ThinkPadů musí mít tento hladký a vlastně docela nepříjemný (klouzavý) povrch.

Tvary jsou ostře řezané, ale na správných místech lehce zaoblené. Konkrétně přední hrana má mírné zaoblení, aby při psaní moc netlačila do rukou. Vizuálně z mé strany spokojenost. Vizuální změny, kterými ThinkPady prošly od těch původních, nevnímám tak špatně jako někteří tradiční uživatelé. Řekl bych, že odpovídají změnám vizuálních trendů doby i preferencím uživatelů a nemám s tím problém. W550s je podle mě pěkný notebook.

Po delší době mám konečně pocit, že i konstrukce počítače je na dobré úrovni. ThinkPady prošly určitými obdobími, kdy se zkoumalo, co se dá udělat lehčí a tenčí a všechno to bylo na úkor odolnosti. W550s ovšem zase působí celá solidně a odolně. Základna, ani víko se nekroutí. Můžete notebook zvednout za roh a nemáte pocit, že se bude chtít rozpadnout. Víko snese celkem velký tlak z vnější strany a neprojevuje se to vlněním barev na displeji. Takhle nějak jsem si to představoval. Dlužno dodat, že ZBook 15u působí podobně kvalitně, takže v této třídě není možné jen tak nabídnout méně.

Proti ZBooku 14 a 15u je tu však jedna velká ergonomická výhoda – displej jde vyklopit až do úhlu 180° místo těch značně podprůměrných 130° (podle mě hlavní nevýhoda ZBooku 14/15u).

Rozměry v číslech – 380 x 258 x 24 mm. Hmotnost je 2,26 kg, tedy o 200 gramů více, než mají oba konkurenti. Na poměry Wčkových ThinkPadů potěší nečekaně malý napájecí zdroj – jde o standardní 65W cihličku, která potřeby použitého hardware s přehledem pokryje.

Displej, zvuk

Už v minulém článku jsem rozebíral, že W550s (a business variantu T550) lze konfigurovat s dvěma typy displejů. Základní konfigurace mají TN panel s rozlišením 1920×1080. Jde ovšem o lepší z TN panelů, který má aspoň přiměřeně rozumné barvy (na poměry TN) a nejde o ten full-HD TN odpad, který se teď často montuje do levnějších business notebooků. Přesto je velká škoda, že stejné rozlišení není možné dostat s IPS maticí (ale kdo ví, třeba se časem objeví – u IdeaPadu Y50 se uživatelé dočkali nové revize, kde tento displej je).

Testovaná konfigurace má vyšší variantu z nabízených displejů – je zde IPS panel s rozlišením 2880×1620. Tento displej se ke mně dostal poprvé a musím říct, že jsem velmi mile překvapen jeho obrazovými parametry – má velmi dobrý kontrast i barevný rozsah a k tomu má navíc nadstandardní maximální jas. Rozhodně všechno lepší, než bývá třeba u základních full-HD IPS panelů, které najdete v multimediálních noteboocích. Je pak vyloženě radost pracovat s programy, které korektně podporují vyšší DPI (například Lightroom). Displej rozlišuje 8 bitů na jeden barevný kanál, takže zvládne zobrazit 16 miliónů barev.

Pokud jde o vyšší DPI, je potřeba počítat s tradičními nástrahami Windows. W550s má předinstalovaný Windows 7, ve kterém je z továrny nastavené zvětšení 125 %, což dává efektivní pracovní plochu 2304×1296. Je to na úhlopříčku 15,6“ poměrně hodně, takže jsem změnil zvětšení na 150 % (efektivní plocha 1920×1080), což je maximum, které Windows 7 korektně podporuje. K mému překvapení jsou „sedmičky“ po aktualizacích na toto nastavení lépe připraveny a některé programy jako například integrovaný prohlížeč obrázků s ním už nemají problémy. Podpora je pak na stejné úrovni jako ve Windows 8.1, když použijete globální zvětšení pro všechny monitory (což je v podstatě nutnost, pokud nechcete koukat na bitmapově hnusně roztahovaná okna programů).

Když už jsem odběhl k systémům, měl bych zmínit, že média s instalací Windows 8.1 Lenovo v balení nedává. Prý chce snížit uhlíkovou stopu, a tak si je můžeme za manipulační poplatek nechat poslat (tak praví papírek, který v krabici najdete). Škoda, že v rámci záchvatu ekologie někoho v Lenovu nenapadlo udělat na disku duální recovery, nebo alespoň přidat jednoúčelový program, který by z potřebných souborů uměl udělat recovery třeba na uživatelův USB flash disk z předinstalovaného systému, ať už je to cokoli. Tolik možností a tak málo snahy…

Z hlediska zvukových možností je nový ThinkPad bída. Nejspíš ještě o trochu větší než ZBook 14/15u. Softwarové rozšíření Dolby se snaží, seč může, a když ho vypnete, tak zní notebook spíš jako „chytré hodinky“, ale z malých repráčků namířených do země se toho moc vytlačit nedá.

Aby to nebylo všechno, v tiché místnosti jsem si několikrát všiml, že z reproduktorů šumí (ani jsem nemusel pokládat ucho na notebook). Vypnutí zvukového výstupu toto šumění zastaví (pak po přiložení ucha uslyšíte pro změnu drobné bzučení někde u procesoru).

…což mi připomíná, že ani obraz není úplně bezchybný. Třeba 10x za den se mi stane, že obraz krátce problikne posunutý, jako když se někde přepne grafika. Zde však věřím, že řešení bude na úrovni ovladačů.

Klávesnice, touchpad, trackpoint

Lenovo použilo klávesnici s numerickou částí, kterou mají 15,6“ modely už v generaci x40. Pro workstation nasazení je to určitě přínosné, nicméně někomu možná bude vadit posunutí středu psací části klávesnice vůči displeji. Sám s tím problém nemám, i když mám zkušenost z jiných notebooků, že je lepší udělat numerickou část mírně zúženou, aby se vychýlení hlavního bloku neprojevilo tak výrazně jako zde.

Přítomnost numerické části řeší hlavní problém moderních klávesnic ThinkPadů, které v menších úhlopříčkách nemají ani zástupnou numeriku kolem písmen I a K, takže zůstává už jen to, že chybí klávesa kontextové nabídky, místo které najdete PrintScreen, a že některé méně používané funkce se vyvolávají přes Fn v kombinaci s písmennými klávesami (vypsané by měly být údajně v manuálu).

Mechanika kláves je na dnešní poměry vysoká a odporuje dnešnímu trendu co nejmenšího zdvihu. Píše se na ní dobře a hlučnost patří k průměru. Když se budete snažit, můžete psát téměř nehlučně. ThinkPadí klávesnice u mě vede jednou užitečnou vlastností – má horní řadu F1-F12 rozdělenou mezerami do bloků po čtyřech, takže po hmatu snadno najdete tu správnou klávesu.

Podsvícení pod úhlem prosvítá jen v prostoru u klávesy Esc a trochu po pravém okraji.

Trackpoint má zpět svá tlačítka, na která jsme odjakživa zvyklí. Mají opět ten správně jemný, měkký stisk a nevydávají při něm žádný zvuk. Elektronika je Synaptics a nemám zde žádnou výhradu. Je to přesně to, na co jsem byl zvyklý a co dobře funguje. Rozhodnutí Lenova vyhovět uživatelům a vrátit tlačítka považuji za velmi rozumné.

Touchpad má opět standardní mechaniku s integrovaným tlačítkem a pevným uchycením horní hrany, takže čím níže mačkáte, tím to jde snáz. Reakce na stisk jsou podle mě lepší než v minulé generaci. Vlastně nemám žádné výhrady, i když samostatná tlačítka pro touchpad by taky nevadila – zde alespoň nic nebrání používat pro precizní práci touchpad v kombinaci s tlačítky trackpointu.

Pozornější čtenáři si asi všimli, že touchpad a trackpoint vypadají napříč novou generací všude stejně. Ovšem pozor – minimálně v modelech ThinkPad E je elektronika od Alps s téměř nefunkčním scrollingem pomocí trackpointu a tlačítka mají jinou mechaniku (hlučnější a tužší).

Konektory, diody, tlačítka

Konektorová výbava je takový ten základ, který u notebooku této velikosti lze čekat. Je tu LAN, čtečka SmartCard, slot pro karty SD XC a jediný zvukový konektor (vstup/výstup). K vyvedení obrazu je z jedné strany VGA a z druhé mini-DisplayPort. USB porty jsou všechny v rychlejší variantě 3.0 a jsou tu dohromady tři.

V kanclu počítač můžete připojit na Lenovo Ultra Dock, kde najdete velké množství všemožných obrazových výstupů (předpokládám ale, že tři monitory půjdou jen přes 2x DisplayPort + VGA) a šest USB.

Bezdrátové připojení zahrnuje Bluetooth 4.0 a samozřejmě Wifi-AC s více anténami. Na druhou stranu ani v této pekelně drahé konfiguraci není v základu 3G/LTE modem. Není totiž v žádné.

Výkon a komponenty

Zapůjčený notebook má dvoujádrový úsporný procesor Core i7-5500U (2,4/3,0 GHz), 16GB operační paměti (8GB moduly v obou slotech – maximum), 512GB SSD ve 2,5“ pozici a volnou krátkou variantou slotu M.2.

Stojí za pozornost podávaný výpočetní výkon v testech. Ukazuje se, že se vyšší udávané takty nějak neprojevily a výkon odpovídá Core i7-4600U, který jsem testoval v loňském ZBooku14. Na vině je nastavení firmware notebooku, neboť ten samý procesor v levnějším kancelářském notebooku ThinkPad E550 podával v CPU testu Cinebench výsledek 3,25 pts (+10 %). Vzhledem k tomu, že pracovní notebooky od HP snad vždy dokážou dát maximum výkonu v rámci zvoleného procesoru (a to dokonce i u 12“ EliteBooku 820), lze očekávat, že těch 10 % navíc bude mít i ZBook 15u.

Pokud jde o výkon, připravil si na mě ThinkPad W550s nějaké nepříjemné nástrahy. Lenovo něco pravděpodobně neotestovalo tak, jak by mělo, neboť i s čistou tovární instalací dochází při zatížení po pár desítkách sekund k brutálnímu snížení výkonu, jakmile se procesor trochu zahřál (do 70°C). Provedl jsem update Power Manageru, dokonce i BIOSu a prošel všechna nastavení bez úspěchu. Nakonec pomohlo až odinstalování Power Manageru… docela ostuda. Dle všeho se podobně systém může chovat i na Windows 8 a je potřeba vlézt do Metroidní aplikace Lenovo Settings a vypnout „inteligentní chlazení“. Tuhle volbu bohužel v předinstalovaných Windows 7 nenajdete.

Na základní desce mají všechny konfigurace CAD variantu low-endové grafiky od NVIDIE. Jde o Quadro K620M s 2GB pamětí (64bit DDR3), které specifikací odpovídá GeForce 840M. Jde vlastně o úplný základ v profesionální nabídce pro CAD aplikace.

Výsledky testů SPECviewperf vnímám trochu jako zklamání. V některých situacích je výkon podobný AMD FirePro M4100 z loňského ZBooku 14 (což jsem doteď považoval za úplný základ), ale v některých testech klesne jen na jeho 40-60 %. Na vině bude pravděpodobně použitá paměť. Jak DELL, tak HP raději sáhli po rychlejších 128bit GDDR5 a ve složitějších 3D scénách se to projeví. Výkon ve hrách je naopak díky optimalizaci grafického jádra podobný zmíněným konkurentům.

Chlazení, baterie

Při kancelářské práci se notebook chladí pasivně a přitom se na povrchu nijak nezahřívá. Zátěž jednoho jádra zapíná ventilátor v nižších otáčkách, kdy má trochu svištivý nádech, ale celkovou hlučností je na tom dobře a v kancelářském ruchu si ho nejspíš vůbec nevšimnete. Při zátěži všech jader se zesílí, ale hlučnost je podle mě stále velmi dobrá. Kdyby se trochu upravila zvuková charakteristika ventilátoru, asi by nebylo co vytknout. Do rukou se ani v zátěži nepřenáší nepříjemné teplo.

ThinkPad W550s je vybaven dvěma bateriemi. Primární je integrovaná někde v útrobách a má 45 Wh. Druhou můžete vyměnit – je vložena do zadní části základny a má v testované konfiguraci pouhých 23 Wh. Obě jsou tříčlánkové. Existují také konfigurace, kde druhá baterie má šest článků a vyšší kapacitu – pokud ovšem vyloženě nepotřebujete extrémní výdrž, doporučil bych se jim vyhnout. Šestičlánková baterie totiž přesahuje směrem dolů a zvedá zadní část notebooku snad o dva centimetry (při práci s notebookem na klíně pak baterie tlačí do nohou).

Už takhle je výdrž až 13 hodin. Reálně při polovičním jasu a trochu náročnější on-line kancelářské práci mám spotřebu 9 W, což znamená lehce přes sedm hodin provozu. I v zátěži lze počítat s celkem slušnou výdrží 3-4 hodiny.

Závěrem

Nejtěžší část je tu – zhodnocení. Je spousta perspektiv, ze kterých lze W550s hodnotit. Určitě to není náhrada klasických workstation notebooků, protože výkonu popravdě extra mnoho nemá (počítám, že W550 s čtyřjádrem nové generace tu bude na podzim). Ve chvíli, kdy nepoužíváte žádné OpenGL aplikace schopné využít rozšířené akcelerace Quadro grafiky (třeba Autodesk produkty ji využít neumí), můžete vnímat zvolené Quadro K620M jako GeForce 840M – a notebook s úsporným dvoujádrem i7 a low-end grafikou seženete podstatně levněji.

W550s spíše míří na 2D a entry-level 3D CAD/CAM aplikace a smysl mu dává jeho displej s vyšším rozlišením, ale hlavně poměrně nadstandardními obrazovými parametry. Když se k tomu přidá výborná výdrž a relativně nízká hmotnost, může to být třeba cestovní stroj pro fotografy a reportéry, kteří chtějí co nejlepší ergonomii klasického notebooku. Právě v ergonomii W550s vyniká – má pohodlnou klávesnici, konečně zas povedený trackpoint s touchpadem a v mnoha situacích se zvládá chladit pasivně. Oproti svým konkurentům v rámci třídy jako jediný má plnohodnotnou numerickou část klávesnice, což dohromady s možností připojení na standardní dokovací stanici bude pro řadu lidí velkou výhodou, pro kterou mu nejspíš odpustí i těch 200 gramů navíc.

Jestli mi něco vyloženě vadilo, jsou to ty drobné detaily a chybky, které Lenovo nějak není schopné vychytat. Jde mi konkrétně o problém s výkonem kvůli Power Manageru, šumící reproduktory, lehké bzučení z útrob počítače, ale i občasné pobliknutí nějaké chyby v obrazu. Tohle je něco, co by se u tak drahých notebooků nemělo stávat.

A co konkurence?

V přímém srovnání s konkurencí bych měl nejdříve vytáhnout DELL Precision M3800, neboť Lenovo v ČR zatím nastavilo tak vysokou cenu, že je na úrovni právě tohoto stroje. M3800 má čtyřjádrový procesor s dvojnásobným výkonem a grafiku, která je v některých profi testech klidně 3x výkonnější. Jenže nemá numeriku, trackpoint ani nativní dokování. Pokud bych hledal čistě notebook do terénu, který bude v kanceláři s dokem používán minimálně, bude M3800 pravděpodobně vhodnější volba (na fotky vyšší rozlišení displeje, mnohem lepší reproduktory a minimum drobných nedostatků).

HP ZBook 14/15u nenabídne vyšší rozlišení než full-HD, nicméně v tomto rozlišení má IPS matici (byť základní), takže kdo chce dobrý displej, který není vyloženě na práci s barvami (kde W550s zvítězí), ten si své najde. HP zvolilo přívětivější cenovou politiku, přitom nabízí stejné procesory, stejné možnosti rozšíření paměti i disků a navíc má pro CAD nasazení vhodnější grafický čip. Jeho nevýhodou je pouze absence numerické klávesnice, kterou nahrazuje zástupná numerika s možností psaní čísel pouhým držením Fn. Pokud se smíříte s mírně horším trackpointem, kterému chybí prostřední tlačítko, dá se volbou tenkých variant ZBooků hodně ušetřit.

Nepřímou alternativou jsou k tenkým pracovním stanicím i některé herní notebooky jako Acer Aspire V15 Nitro Black Edition a Lenovo IdeaPad Y50. Oba při nízké hmotnosti a tloušťce ne větší než W550s mají více výpočetního (čtyřjádra) a obecně i grafického výkonu. První jmenovaný dokonce umožňuje dokoupení tříleté on-site NBD (response) záruky. Musíte však oželit možnost dokování, smířit se s mírně nižší odolností a hlavně výrazně ubrat na nárocích z hlediska výdrže baterie – čtyři hodiny méně náročné práce jsou reálný strop.

Pár fotek pro srovnání

Zmínil jsem Acer V15 Nitro Black, který už pár měsíců používám jako svůj hlavní stroj.  Zde ho můžete vidět vedle W550s (stejná hmotnost, stejná tloušťka):

Změny designu během pěti generací můžete vidět při srovnání s ThinkPadem T400 (můj záložní stroj):

Zde můžete porovnat rozměry s EliteBookem 840 (identická šasi se ZBookem 14, který nabízí podobný výkon jako W550s, ale v menší úhlopříčce a bez numerického bloku):

Komentáře k článku

  1. 1. Adamita  15.3.2015  1:52:47

    Takže touchpadu, který bude mít i tlačítka také vespod (jako u T430,T420, Dell Latitude), se dočkáme až u Lenovo W570? Chápu, že ty tlačítka zabírají prostor…

    Jak se na potřebnost tlačítek díváte vy? Třeba takový jednoduchý úkon, jako „projetí“ trasy kurzorem a přitom několikrát stisknout myš na Clickpadech je celkem zajímavé cvičení na/o nervy.

  2. 2. swarm  15.3.2015  17:48:20

    [1] Myslim, že tlačítkům touchpadu se budou bránit, jak jen to půjde. Pochybuju, že by přišly v příští generaci, i když místo tady na ně je (předpokládám, že to místo je tu spíš z důvodu použití stejných komponent ve 14″ ThinkPadech T).

    Samostatná tlačítka stále považuju za skvělou věc, nicméně když je dobrý beztlačítkový touchpad, také se s tím dá žít. Na V15 Nitro mám jeden, se kterým jsem celkem spokojen. Na ThinkPadu tu v porovnání s konkurencí není tak zlé, nicméně pro složitější práci jsem se naučil kombinaci touchpadu a tlačítek trackpointu. Ovládám klasicky ukazovákem levé ruky a prsteníčkem mačkám tlačítko. U notebooků, kde tato možnost není jednoduše mám pořád položený palec na levém dolním rohu a zatímco ukazovákem měním polohu kurzoru, palcem mačkám celou plochu. Je to použitelné, pokud výrobce nepoužil nějaký moc šílený touchpad. Hlavní pro mě je, aby nebylo mačkání celé plochy moc tuhé. Tuhé tlačítko v dotykové ploše je pro mě nekompromisní dealbreaker…

  3. 3. Honza V.  15.3.2015  19:02:00

    [1,2] Osobně také nečekám, že by se Lenovo vracelo u ThinkPadů k samostatným tlačítkům pod touchpadem.
    Když občas pracuji s (přítelkyně) ThinkPadem, tak kombinuji pohyb po touchpadu a klikání tlačítky trackpointu. Mačkat celou plochu jsem si nikdy nezvykl a s trackpointem nejsem přesný, jak bych si představoval. Ale to je jen o zvyku, trackpoint považuji za skvělou věc.
    Na svém HP Compaq 6710b mám dvě samostatná pogumovaná tlačítka. Co na nich považuji za nejlepší, je zvýšení spodní hrany, takže se prst přirozeně zapře při stisku a nesklouzne (http://www.notebookcheck.net/fileadmin/_processed_/csm_hp_compaq_6710b_touchpad_02_ca512b9898.jpg). Tlačítko neklade velký odpor a stisk je tichý, takže maximální spokojenost až na ten prach, co se usazuje v docela širokých mezerách okolo. Touchpad je jinak malý ale na dobu výroby standardní věc.
    Díval jsem se, že už nová generace ThinkPadů x50 nemá vroubkovaný povrch touchpadu. Myslím, že to odstranili už s minulou generací. Zase jeden nepovedený pokus v Lenovu. Nemluvě o změně tlačítek trackpointu. Opravdu mě udivuje, jak s každou generací zkouší něco nového a v další se vrací k předchozímu řešení.
    Ideální varianta za mě: 1) Trackpoint s tlačítky (x20, x30, x50) Nevím, jestli byla lepší verze tlačítek zakulacená (x20), nebo rovná (x30, x50). 2) Hladká plocha touchpadu (x40, x50). 3) Samostatná pogumovaná tlačítka pod touchpadem (x20, x30).
    Swarme, neplánuješ článek o novém Force Touch trackpadu v MacBooku? Vypadá to jako zajímavé řešení (jak vibrační odezva, tak tlakový snímač). U tlakového snímače se mi líbí, že pro něj vymysleli gesta a dali mu tím ergonomický význam. Nemyslím, že by to bylo úplně přenosné do Windows prostředí, kde člověk potřebuje pravé tlačítko, ale pro iOS to vypadá jako správný směr. Také se mi líbí podsvícení pro každou klávesu. To se, myslím, uchytí i u ostatních výrobců (aspoň v prémiových verzích). Odstraňuje to prosvicování ze strany tlačítek. Ne, že by mě to u mého Compaqu obtěžovalo. ;-)

  4. 4. swarm  15.3.2015  22:28:54

    [3] Tyhle starý Compaqy měly skvělý touchpady na svou dobu. Obecně i dnes mají HP pracovní notebooky dobrý touchpady (zkušenost mám s EliteBook 840 a ZBook 15) – klasický úplně tichý tlačítka a velká mírně zapuštěná plocha.

    Ad Synaptics ForcePad. Už jsem si ho vyzkoušel před týdnem v EliteBook Folio 1020 a byl jsem z toho spíš zklamanej. Je to stejný jako tlačit prstem proti zdi. Můžete to dělat, ale pro tělo je to nepřirozené a je jedno, jestli se řeší odezva zvukem z reproduktoru nebo vibrací. Přímo v MB12 jsem to (logicky) ještě nezkoušel, ale bojim se, že mi to taky nebude vyhovovat. Hlavně si myslim, že to bude peklo pro všechny, co bojujou s náběhem na karpální tunel a různé problémy zápěstí.

  5. 5. Kamil  18.3.2015  12:37:52

    Jednoznačně oddělená tlačítka. Jak by to dopadalo třeba u aut při sdružení funkcí plyn a brzda do volantu. Volant k sobě plyn, od sebe brzda. Případně obráceně, podle výrobce. Ovládání má být jednoduché, intuitivní a jednoznačné. Několik funkcí na jednom ovladači zároveň je vhodných, nejsou-li používány často.
    Někomu dělá potíže dvojklik poklepáním, zvlášť když citlivost a další vlastnosti touchpadu nelze nastavit v potřebném rozsahu.

  6. 6. kolemjdouci  20.3.2015  22:17:45

    Ahoj Jirko, vypada to, ze notebook sel od tebe rovnou ke me.

    Zatim mam asi tri postrehy, ktere by se nekomu mozna mohly hodit.

    1) piskani z reproduktoru se spravi instalaci driveru. Alespon na Win 8.1.

    2) Tlacitko pro vypnuti zvuku funguje i mimo OS (stejne, jako podsviceni klavesnice) – jako drivejsi dedikovana klavesnice.

    3) Notebook neni schopen pri multithread vytizeni drzet turbo dele jak 30s – vykon je fakticky mnohem horsi, nez ma soucasna i7-2620M v T420.

  7. 7. Suchánek  21.3.2015  0:23:47

    6. 3) Ten výkon bych neviděl tak černě, řekl bych, že je stejný, Akorát 2x nižší spotřeba. Mimochodem z jaké frekvence na jakou se posune po uplynutí těch 28s (long tdp limit)?
    viz http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmark-List.2436.0.html?type=&sort=&deskornote=2&restrict_architecture=&maxTDP=&or=0&search=&month=&benchmark_values=&gpubenchmarks=0&archive=1&dx=&itemselect_6381=6381&itemselect_6382=6382&itemselect_1497=1497&itemselect_4559=4559&condensed=0&condensed=0&showCount=0&showBars=1&showPercent=0&3dmark06cpu=1&cinebench10_s=1&cinebench10_m=1&cb11_single=1&cb11=1&cinebench_r15_single=1&cinebench_r15_multi=1&superpi1m=1&superpi2m=1&superpi32m=1&wprime_32=1&wprime_1024=1&dhrystone=1&whetstone=1&winrar=1&x264_pass1=1&x264_pass2=1&truecrypt_aes=1&truecrypt_twofish=1&truecrypt_serpent=1&geekbench2=1&geekbench3_single=1&geekbench3_multi=1&passmark_cpu=1&sunspider=1&cpu_fullname=1&codename=0&series=0&l2cache=0&l3cache=0&fsb=0&tdp=0&mhz=0&turbo_mhz=0&cores=0&threads=0&technology=0&architecture=0&64bit=0&daysold=0

  8. 8. kolemjdouci  21.3.2015  21:39:24

    [7] z 2.8-2.9 na 2.4. Myslim si, ze by tomu trochu mohlo pomoci prepastovani. Ale problem s vykonem vnimam opravdu velmi vazne (ok, asi za to muze Lenovo, ktere proste neudela chlazeni (kor v W550s) tak dobre, aby to vydrzelo bezet nepretrzite s turbem (T420 jde nekonecne dlouho na 3.19 v MM a 3.29 v ST). Vysledek CB R11,5 W550s je 2.86pts vs 3.06 u i7-2620M. Toto omezeni skrz chlazeni vnimam jako velmi vazny nedostanek. Zvlast ve stroji, ktery by mel byt workstation. Obecne me absence 35W cpu pomerne mrzi, pokud to realne znamena vykonnosti krok zpet oproti 3 generace staremu cpu.

    No a to nemluvim o te silene image se kterou to dorazilo, kde bylo napajeni sekrceno tak, ze se CPU po 10s zateze zasekne na 50% frekvence. Tomu rikam opravdu optimalizace.

    Celkove z toho mam trochu rozporuplne pocity. Toto podle me neni workstation, ale spis ntb s lepsim displejem a quadro grafikou. Nic vic.

  9. 9. swarm  22.3.2015  13:24:05

    [6] Ovladače jsem nechal přes system update nahrát nejnovější. Důležité je, že šumění není pořád – jen při přehrání nějakého zvuku a pak asi sekundu, než se zvukovka vypne. Nicméně u některých flash přehrávačů zůstane po pauznutí aktivní a pak to bylo slyšet pořád. Opravdu s jiným driverem pod 8.1 nešumí už vůbec? (působilo to na mě spíš jako konstrukční chyba)

    [8] Rozhodně to není workstation v klasickém pojetí a takovou ani nemůže nahradit. Šanci to má podle mě tam, kde veškeré simulace jsou off-loadované do cloudu (což některé softy už dělají), a nejsou extrémní nároky na 3D výkon. Určitě to bude zajímavý kompromis pro ty, kteří potřebují projekty otevírat a sem tam něco udělat, ale taky potřebují jezdit po zákaznících a ocení lehčí stroj s dlouhou výdrží.

    Problém je, že cena je nastavená tak vysoko, že je problém najít reálný důvod, proč neušetřit a nekoupit raději HP ZBook 15u, kde problémy s výkonem nejsou a TurboBoost tam funguje lépe. Ten tu podle mě s i5 a IPS bude, až si ceny sednou, dostupný za 35 tisíc.

  10. 10. kolemjdouci  22.3.2015  16:47:36

    [9] No, pouzivam to a seznamuju se s tim. Kazdopadne pred instalaci driveru to dela neustale. Ted vetsinu casu neslysim, ale obcas se ten sum objevi. Nemam to jeste vypozorovane dokonale, ale zatim to na me pusibi tim dojmem, ze to kluci trochu podelali a ty ovladace delaji to, o cem si mluvil – vypinaji zvuk, pokud do toho nic nejde, aby to prave nesumelo neustale. Vysledek? sumi to jen, pokud jde ze systemu nejaky zvuk. Napriklad pri hovoru na Skype se tomu nevyhnes neustale. Ted treba jen pisu tento prispevek a problem neslysim (ted je zase otazka, jaky by na to mohl mit vliv pripojenho adapteru?).

    Rozhodne netvrdim, ze je to nastupce W540 – na to nema HW. Ale otazka je – v cem to je jine, krom displeje a gpu od T550? V nicem. Ani to nema tak udelane chlazeni, aby to proste udrzelo ty nevykonne Broadwelly v Turbu dele jak 30s. Vadilo by mi to u T550, ale tady to podle me je fail – workstation by preci jen mela mit trochu vykonu (treba pres to udrzitelne turbo) navic.

    Pomerne vazne premyslim nad koupi X250 a ten vykon Broadwellu mi prijde fakt tristni. Abych si od 2620M nepohorsil, tak bych musel koupit konfig za 60k :-/

  11. 11. polo  27.3.2015  15:59:02

    [9,10] Šumenie odstránené upravenými drivermi aby bola zvukovka vypnutá keď neprichádza signál tu už predsa bolo, rovnako to mal T440p. Osobne ma to viac štvala viac ako bez tejto úpravy ked to šumí neustále si nato ako tak zvyknem ale v pozadí zvuku ma to iritovalo.

  12. 12. kolemjdouci  27.3.2015  16:06:01

    [11] tak, ci onak je to dost trapne v tomto sroji. To sumeni mi prijde (mozna diky extremni vykonnosti reproduktoru) hodne moc otravne. Ovsem zalezi, jak ma kdo citlivy sluch.


Napsat komentář